ZASTO SU BOSANCI I HERCEGOVCI NESTALI IZ BH
-
nikad_izvini
Počela je priča o tome zašto su se ostali isključili iz Bošnjaštva.Onda sam ja rekao da su Turci uveli taj izraz a ti si rekao da nisucolt wrote:U čuvenom razgovoru sa Turskim beglerbegom, kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će." Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.
Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo
U BOSNI SU ZIVJELI BOSNJACI-KATOLICI, BOSNJACI-MUSLIMANI, BOSNJACI PRAVOSLAVCI
Rekoh,ništa ne sporim,samo ispravljam pogrešne navode
-
downtoearth
Možemo mi izražavati ovakve i onakve želje, govoriti o historiji i podrijetlu naziva. Ali pogledajmo malo činjenicama u oči. Ustav BiH (napravljen u Daytonu u okolnostima kakve su bile, ali, bez obzira na to slagali se mi sa njim ii ne, još uvijek najvažniji važeći zakonski propis) govori o Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalima, prema tome termin Bošnjak se odnosi samo na osobe islamske vjeroispovijesti.
To je nešto što su potpisali naši lideri. Zadnji put kad sam provjeravao i Alijin potpis je tamo bio. Lično mislim da mu je to bila najveća greška što nije uveo termin Bosanac ili zašto da ne Bošnjanin (kao što je Titina bila što nije više insistirao na terminu Jugosloven i poptisnuo ostale ) jer bi možda od '93 bilo pomaka u svijesti ljudi i kreiranju nacije, a ovako je došlo samo do raslojavanja pa i ono Hrvata i Srba što je ostalo lojalno ovoj zemlji po inerciji nije imalo druge opcije no da se piše Srbima i Hrvatima ili Ostalima koje više niko osim Ustava ni ne pominje.
Generalno kod nas se brka pojam nacije (koji pokazuje državu čiji si stanovnik kao što su svi Amerikanci i nakon što tamo žive 2 godine) i naroda ili religije kojoj pripadaš. Shodno tome svi mi možemo biti Bosanci i Hercegovci, pa potom pravoslavci, muslimani i katolici ili ateisti
To je nešto što su potpisali naši lideri. Zadnji put kad sam provjeravao i Alijin potpis je tamo bio. Lično mislim da mu je to bila najveća greška što nije uveo termin Bosanac ili zašto da ne Bošnjanin (kao što je Titina bila što nije više insistirao na terminu Jugosloven i poptisnuo ostale ) jer bi možda od '93 bilo pomaka u svijesti ljudi i kreiranju nacije, a ovako je došlo samo do raslojavanja pa i ono Hrvata i Srba što je ostalo lojalno ovoj zemlji po inerciji nije imalo druge opcije no da se piše Srbima i Hrvatima ili Ostalima koje više niko osim Ustava ni ne pominje.
Generalno kod nas se brka pojam nacije (koji pokazuje državu čiji si stanovnik kao što su svi Amerikanci i nakon što tamo žive 2 godine) i naroda ili religije kojoj pripadaš. Shodno tome svi mi možemo biti Bosanci i Hercegovci, pa potom pravoslavci, muslimani i katolici ili ateisti
-
nikad_izvini
@ colte zaštitniče Bošnjaštva. Lijepo napišem na šta sam reagovao,nemoj da ti kopiram.Jel hoćeš???? Lijepo se odredim i ti opet.
Napravio si dva previda: da su se Srbi i Hrvati sami isključili iz Bošnjaštva-NIJE TAČNO.
I da je Bošnjaštvo nije Turski izraz-OPET NETAČNO.
Napisao sam ti i razlog zašto se ne osjećam Bošnjakom-ne priznajem takav tip minder politike,gdje se njih 100-ak nađe i kaže " od sutra smo Bošnjaci".Nek bude ko hoće,JA SAM BOSANAC Tačka,gotovo.Nemamo razloga da se svađamo,idi štiti interese negdje drugdje,nemoj meni.
Napravio si dva previda: da su se Srbi i Hrvati sami isključili iz Bošnjaštva-NIJE TAČNO.
I da je Bošnjaštvo nije Turski izraz-OPET NETAČNO.
Napisao sam ti i razlog zašto se ne osjećam Bošnjakom-ne priznajem takav tip minder politike,gdje se njih 100-ak nađe i kaže " od sutra smo Bošnjaci".Nek bude ko hoće,JA SAM BOSANAC Tačka,gotovo.Nemamo razloga da se svađamo,idi štiti interese negdje drugdje,nemoj meni.
-
colt
@DaysleepeR
Zato sto nisu postojali muslimani prije u Hrvatskoj i onda su dosli u Hrvatsku iz Bosne i odjednom se proglasavaju Hrvatima islamske vjeroispovijesti. Pogledaj malo popis pa ces vidjet koliko je bilo muslimana u proslosti. Bosanski katolici nisu nikakva dijaspora nego konstitutivan narod koji je nekad bio Bosnjacki pa su se politikom susjeda postali Srbi i Hrvati.
Muslimani na Kosovu,Sandžaku,Crnoj Gori mogi biti porijeklom Bosnjaci jer su tad stanovnici bili mobilni pa su se kretali na tim podrucjima i ostajali i to nije isto to ti navodis.
Poznajem bivseg katolika u Zagrebu koji je postao musliman i on nije Bosnjak nego Hrvat islamske vjeroispovijesti . . .
Zato sto nisu postojali muslimani prije u Hrvatskoj i onda su dosli u Hrvatsku iz Bosne i odjednom se proglasavaju Hrvatima islamske vjeroispovijesti. Pogledaj malo popis pa ces vidjet koliko je bilo muslimana u proslosti. Bosanski katolici nisu nikakva dijaspora nego konstitutivan narod koji je nekad bio Bosnjacki pa su se politikom susjeda postali Srbi i Hrvati.
Muslimani na Kosovu,Sandžaku,Crnoj Gori mogi biti porijeklom Bosnjaci jer su tad stanovnici bili mobilni pa su se kretali na tim podrucjima i ostajali i to nije isto to ti navodis.
Poznajem bivseg katolika u Zagrebu koji je postao musliman i on nije Bosnjak nego Hrvat islamske vjeroispovijesti . . .
-
ogranicenkoterasa
#56 Re: ZASTO SU BOSANCI I HERCEGOVCI NESTALI IZ BH
Kad smo u SFRJ svi skupa bili / Jugosloveni ...(Jesmo li) --popajic wrote:Cesto razmisljam o drzavi ciji su stanovnici bili : slovenci,hrvati,bosanci,srbijanci,makedonci i crnogorci.Nisam preskakao casove istorije,ali mi je promakao momenat kada su bosanci jednostavno nestali.Makedonac je ostao makedonac,slovenac i ostali takodje,samo su bosanci nestali.
U svijetu,naravno,stanovnika Bosne nazivaju bosancem.U Bosni ga nema.Ni zvanicno ni nezvanicno.Nema ga.
Cesto cujem komentar na ovu temu u smislu:ja se svog naroda i svoje vjere ne stidim,kao da biti bosanac atakuje na neciju narodnost ili vjeru.
Busamo se kako volimo BH,svojatamo je,grabimo,kao branimo je stalno od nekoga,a strano nam je reci - ja sam bosanac(ka).Nekako je previse siroko,ne odredjuje nas po aktuelnim principima,zulja...
Mozda ce mi neko na logican nacin moci objasniti zasto smo odlucili da budemo sve drugo osim bosanci i hercegovci.
. red bi bio da i u Bosni svi budemo Bosanci.
Fakat logicno! ili mozda nije...
- DaysleepeR
jao nebulozecolt wrote:@DaysleepeR
nisi ti kvalifikovan za diskusiju
-
ogranicenkoterasa
E jaro, znas li de se i rahmetli Alija izjasnjavao kao Srbin!DaysleepeR wrote:jao nebulozecolt wrote:@DaysleepeR
Poznajem bivseg katolika u Zagrebu koji je postao musliman i on nije Bosnjak nego Hrvat islamske vjeroispovijesti . . .![]()
-
ogranicenkoterasa
Nije Srbijanac vec Srbin a to nije isto... al fakat nije...madner wrote:Pa šta je drugo bio? Srbijanac čisti.ogranicenkoterasa wrote: E jaro, znas li de se i rahmetli Alija izjasnjavao kao Srbin!
-
colt
nikad izvini
Turci nisu priznavali Bosnjake i oni su svojim navidima i knjigama nas biljezili kao muslimani i otuda ti je glupa izjava da je Bosnjak tursko. . . .Boze sacuvaj . ..mi smo Turke nazivali pogrdnim nazivom Turkuse
Katolici i Hrvati su se iskljucili iz Bosnjastva zbog politike susjeda je su htjeli prikranjati teritorije i stvarati sebi vece drzave.Tako ti je i danas
Turci nisu priznavali Bosnjake i oni su svojim navidima i knjigama nas biljezili kao muslimani i otuda ti je glupa izjava da je Bosnjak tursko. . . .Boze sacuvaj . ..mi smo Turke nazivali pogrdnim nazivom Turkuse
Katolici i Hrvati su se iskljucili iz Bosnjastva zbog politike susjeda je su htjeli prikranjati teritorije i stvarati sebi vece drzave.Tako ti je i danas
- cyprus
Eh samo da se osvrnem na ovu kontradikciju: ispade Bošnjaci su mogli biti mobilni pa da ih bude u Sandžaku i Kosovu, a Hrvati i Srbi nisu mogli bit mobilni pa njih sigurno nije bilo u Bosnicolt wrote:@DaysleepeR
Opet kažem: de ba ljudi kanite se smješnih historijskih teorija o tome kako su nastali narodi kojima ne pripadaju autori ovakvih teorija
Last edited by cyprus on 01/02/2008 13:49, edited 1 time in total.
-
colt
bez argumanata pa jedino to mozes napisatiDaysleepeR wrote:jao nebulozecolt wrote:@DaysleepeR
Poznajem bivseg katolika u Zagrebu koji je postao musliman i on nije Bosnjak nego Hrvat islamske vjeroispovijesti . . .![]()
- madner
Znam. Alijini su porijeklom iz Beograda. Stara Srbijanska loza.ogranicenkoterasa wrote:Nije Srbijanac vec Srbin a to nije isto... al fakat nije...madner wrote:Pa šta je drugo bio? Srbijanac čisti.ogranicenkoterasa wrote: E jaro, znas li de se i rahmetli Alija izjasnjavao kao Srbin!
-
colt
muslimani su bili mobilni na podrucju Osmanskog carstva i o tom periodu ti govorim. Katolika i pravoslavaca je bilo u Bosni a neki katolici su pri kraju vladavine Osmanlija otisli iz Bosne (zato sto su ih Osmanlije ugnjetavali)cyprus wrote:Eh samo da se osvrnem na ovu kontradikciju: ispade Bošnjaci su mogli biti mobilni pa da ih bude u Sandžaku i Kosovu, a Hrvati i Srbi nisu mogli bit mobilni pa njih sigurno nije bilo u Bosnicolt wrote:@DaysleepeR
.
Opet kažem: de ba ljudi kanite se smješnih historijskih teorija o tome kako su nastali narodi kojima ne pripadaju autori ovakvih teorija.
- DaysleepeR
zato sto tolike nebuloze pises da te nemogu udostojiti argumentacolt wrote:bez argumanata pa jedino to mozes napisatiDaysleepeR wrote:jao nebulozecolt wrote:@DaysleepeR
pises kao malo neinformisano dijete
poenta jeste ako nema Bosanaca i Hercegovaca i ako se neko može zvati Bošnjakom iako niti živi niti su mu preci iz BiH, nemora ni biti Bosne
poenta jeste da se pristalo na politiku država matica jer se dugorocno planirala podjela BiH
to je sasvim jasno
-
Liska
Odakle samo izvlacite te mudrosti. Za pocetak pregledajte sve popise stanovnistva SFJR a time i SR BiH pa vidite koliko je Bosanaca i Hercegovaca. Malo cete ih naci, bilo je vise Jugoslovena i ostalih. Gdje ste bili u SFRJ sa ovom pricom? Zasto je netko mogao biti Hrvat ili Srbin u SFRJ a sada bi trebao biti nesto drugo?! Moze li mi netko objasniti zasto bih trebao mijenjati svoju nacionalnost sa svakom promjenom drzave?
- IZVANZEMALJAC
1.Ti Hrvati i Srbi (u Bosni) su promjenili nacionalnost zbog politike i ne zbog toga što su prije izgubili identitet pa se sad pravilno izjašnjavaju.Liska wrote:Odakle samo izvlacite te mudrosti. Za pocetak pregledajte sve popise stanovnistva SFJR a time i SR BiH pa vidite koliko je Bosanaca i Hercegovaca. Malo cete ih naci, bilo je vise Jugoslovena i ostalih. Gdje ste bili u SFRJ sa ovom pricom? Zasto je netko mogao biti Hrvat ili Srbin u SFRJ a sada bi trebao biti nesto drugo?! Moze li mi netko objasniti zasto bih trebao mijenjati svoju nacionalnost sa svakom promjenom drzave?
2.Ako si katolik odma si automatski i Hrvat, ako si pravoslavac onda si vjerovatno Srbin. Sad ako neki musliman promjene vjeru naprimjer postane katolik automatski postaje i Hrvat. To ima samo kod nas gdje je vjera i ime jedini ključ za određivanje nacionalnosti a samo porjeklo osobe nema ama baš ništa sa tim. U ovoj zemlji BIH je narod toliko izmješan, vjere su se mjenjale što milom, što silom. I sad mi neki Igor (primjer) tvrdi da je pripadnik Božjeg naroda samo zato što je Igor. On nema nikakve veze sa ovom zemljom (Bosnom) ovo je srbija a ja sam ili Turčina ili srbin koji je prodo dušu pa posto balija. Bosne je bilo i Bošnjaka i Bosanaca (Bosanac je samo noviji termin za Bošnjaka i ništa drugo) i biče jih. Kako jih nema vidi pun forum.
-
Liska
Ja ti opet govorim, imas popise od 1945 godine pa mi nadji na njima te Bosance i Hercegovce. Evo ja sam Hrvat a nisam katolik. Sto cemo sada i imam li pravo na to? Kao da moram biti katolik da bih bio Hrvat. Pa imas u BiH i pripadnike talijanske manjine i sto su oni onda. Bosanski katolici? Ili Hrvati samim time sto su katolici. Nemoj mijesati drzavljanstvo i nacionalnost jer to nisu iste kategorije. S obzirom da su popisi stanovnistva relevantni, sto cemo sa njima jer se ne uklapaju u pricu nekih na forumu.
-
apoliticni_politikant
Odgovor na pitanje iz naslova teme je jasan i jednostavan i ustavno-pravno definiran.
Mi Bosanci i Hercegovci nestali smo iz BiH onda kada su ustavom definirani kao ostali, odnosno kao manjina u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina.
POZDRAV DOMOVINI
Mi Bosanci i Hercegovci nestali smo iz BiH onda kada su ustavom definirani kao ostali, odnosno kao manjina u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina.
POZDRAV DOMOVINI
-
incognito071
apoliticni_politikant wrote:Odgovor na pitanje iz naslova teme je jasan i jednostavan i ustavno-pravno definiran.
POZDRAV DOMOVINI
rece vam coek u dvaes' deka
- IZVANZEMALJAC
Govorijo sam za večinu u BIH. Koliko pravoslavaca ili muslimana u BIH se izjašnjava kao Hrvati?(možda oni koji ciljaju na domovnicu). Imaš u Bosni i Rome pa su raznih vjera ali su za večinu cige i ništa drugo. Nikome ne trebaju do kakvih izbora. Državljanstvo i nacionalnost su isti kurac za jedan dio narodu u BIH. Koliko Hrvata ima domovnicu i sa tim su hrvatski državljani. Koliko Srba čeka da se prikroje matičnoj zemlji srbiji.Liska wrote:Ja ti opet govorim, imas popise od 1945 godine pa mi nadji na njima te Bosance i Hercegovce. Evo ja sam Hrvat a nisam katolik. Sto cemo sada i imam li pravo na to? Kao da moram biti katolik da bih bio Hrvat. Pa imas u BiH i pripadnike talijanske manjine i sto su oni onda. Bosanski katolici? Ili Hrvati samim time sto su katolici. Nemoj mijesati drzavljanstvo i nacionalnost jer to nisu iste kategorije. S obzirom da su popisi stanovnistva relevantni, sto cemo sa njima jer se ne uklapaju u pricu nekih na forumu.
Popis stanovništva je relevantan ako se možeš popisat kao ono što jesi. Te 1945 nema Bosanaca kao što danas nema jugoslovena. Večina "Bošnjaka" se izjasnilo kao jugosloveni ili muslimani, Bog i Hrvati i još Božji narod i eto ti popisa te 1945.
-
colt
Izjasnjavanje kao Bosanac na podrucju ex YU postoji samo u Sloveniji.I to prvi put se pojavljiuje u tom terminu i to u zemlji koja nije Bosna i Hercegovina. U svim popisima u proslosti u SFRJ NIKO se nije izjasnjavao kao Bosanac i Hercegovac pa ni u BiH. Et nek mi neko kaze da jeste . . .
Odgovvor na temu je nisu ni zvanicno postojali
Odgovvor na temu je nisu ni zvanicno postojali
-
trlica
pa Srb i Hrvati se smatraju srpskom i hrvatskom dijasporom u Bosni.DaysleepeR wrote:tebi nije isto kad se bosanci katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti prozovu hrvatima i srbima kao i kad se srbijanci, hrvati, kosovari i crnogorci islamske vjeroispovjesti prozovu bošnjacima?colt wrote:Naziv Bosnjak nije nametnut nego vracen zato sto je nasilno ukinuta.Naziv Srbin i Hrvat je nametnit da bi se podijelilo.Zasto.Zato sto taj pojam nije postojao da bi se uvezao od susjeda i proglasilo Bosnu Srpskim i Hrvatskim teritorijem.Bosnjaci su bili jedini ponosni i nisu htjeli termin Srbin i Hrvat kao svoje.Kako to ne kuziteDaysleepeR wrote: šta je sa Bošnjacima Sandžaka, Srbije, Hrvatske, Kosova?
Znači ljudima koji su rođeni na tim prostorima i čiji su preci stotinama godina sa tih prostora?
Da li se i oni vežu za "svoju" zemlju?
Na budi naivan.
Naziv Bošnjak je nametnut i uveden da bi se ova zemlja jednog dana podjelila.
A ti ćeš biti taj koji će skontati kako si naivan bio kad je konačno podjele.
zar to nije onda legaliziranje i prihvatanje koncepta o maticnim drzavama upravo od strane bosnjaka?
prihvatanje i legaliziranje teorije kako su bosanski srbi i hrvati ustvari dijaspora susjednih drzava
hajd malo razmisli o tome
da su Srbi i Hrvati smatrali Bosnu svojom domovinom pokazali bi i Tudjmanu i Milosevicu srednji prst.
nemojmo se ovdje farbati nekim ne postojecim bosanstvom i trpanjem Srba i Hrvata prisilno u to bosanstvo kad oni sami to ne zele.
svjesni su oni duboko da su dijaspora njihovih maticnih drzava i rado bi se nasli u zagrljaju matice ali kad bi bili sigurni da mogu ponijeti i parce zemlje Bosne sa sobom.