Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Lokman

#1 Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Lokman »

Image
Elitna škola Thomas Jefferson High School for Science and Technology je magnet za sve studente koji imaju ambicije u tehničkim i prirodno matematičkim naukama. To je Bayern u Bundesligi za buduće genijalce u tehničkim naukama. Washington Post piše da je za školsku 2015 godinu 70% ukupnog broja upisanih studenata azijatskog porijekla.

STEM (science, technology, engineering, mathematics) studiji se smatraju baznom referencom za stvaranje konkurentne i kompetitivne privrede u visoko razvijenim društvima. Američki sociolozi detektovali su fenomen superiornosti studenata iz Azije na STEM studijima, konkretno se radi o studentima iz Koreje, Kine i Japana, i to u dominantnim procentima u odnosu na bijele studente, a superiornim procentima u odnosu na crnce i hispanoameričke studente.
U suštini radi se o konfučijanskoj disciplini, radnoj etici i samokritičnosti koja rezultira superiornom generacijom studenata u STEM disciplinama. Pogledajmo samo najbolji obrazovni sistem na svijetu koji se praktikuje u Južnoj Koreji a čija je suština u digitalizaciji i sihronizaciji sa potrebama četvrte industrijske revolucije. Obrazovni sistem Južne Koreje pravi radnu snagu za 21 vijek, stvara kadrove kompetentne za novu tehnološku paradigmu, sve sa ciljem da osiguraju konkurentnost svoje privrede. Šta rade Bosanci? Maksimalno ponižavaju i degradiraju nastavnike i učitelje gurajući ih u egzistencijalni grč borbe za goli opstanak. Samo je korupcija u zdravstvu masovnija od korupcije u obrazovnom sistemu. Niko se ne obazire na činjenicu da je Dino Konaković završio fakultet za 10 dana, jer je takvih diploma preko 70-80%. Radna etika i akademski moral ne postoje u BiH, i čemu se nadamo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Truba »

naslov...mozda sto ih je najvise
celeron

#3 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by celeron »

Pa zato sto otamo poticu vodeći IT stručnjaci....i zato sto se ciljano uči (praksa), a ne kao kod nas sve živo, a prakse nigdje.
Pryda

#4 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Pryda »

Sam si sebi odgovorio
Pogledajmo samo najbolji obrazovni sistem na svijetu koji se praktikuje u Južnoj Koreji a čija je suština u digitalizaciji i sihronizaciji sa potrebama četvrte industrijske revolucije.
Nebitno se ne uci, uci se samo sta treba i to se dovodi na najveci moguci nivo. Al haj ti objasni nasim da te ne handri sa sinus kosinusom citavu srednju ako ces biti pravnik ili doktor - ne mozee.
Tesla10

#5 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Tesla10 »

Zašto što oni imaju mentalitet koji kaže da je najvažniji rad, rad i rad, a ne talenat.
MyTao

#6 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by MyTao »

Ali vazno je da mi znamo glavni grad svake drzave :)
astala_vistala

#7 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by astala_vistala »

Zato svaki bosnjo sve zna,u svemu je strucnjak od fudbala do astronomije,jer kod nas ucis teoriju svega ali prakse nema ama bas nikako,dok je u visoko razvijenim zemljama praksa osnova svega,a sto se tice azijata jako vrijedan narod ima ih puno i logicno da od milijardu kineza dobijes bar 1000 IT strucnjaka svjetske klase u prevodu naucnika :D
Heller

#8 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Heller »

Jer Bosanac (tipa ja) za četiri godine u elektrotehničkoj školi je učio Basic, crtat rukom me handrio profesor, i jos masu nebuloza ACAD-a i c++ se dotako u IV razredu java, php i slicno :lol: zavrsio sam skolu ´12 da ne bude zabune. Drugio dio jednačine je to da sam za razliku od azijatih u 15oj godini magistriro tuzlansku dvolitru.
seldzuk

#9 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by seldzuk »

Pored toga što su države Azije (najvažnijeg i najmnogoljudnijeg kontinenta svijeta - što zvuči zapanjujuće za nekog ko je zaljubljen u Evropu (i Ameriku)) sada u usponu i vjerovatno će biti u još većem... Ima i jedna stvar za koju sam čuo, ali sad ni traga da joj nađem na internetu. Normalno da to ima veze sa onim kada krene nizbrdo ode nizbrdo, kada krene uzbrdo ode uzbrdo... Uglavnom, slikovno pismo, koje je jako teško za naučiti jako potiče inteligenciju. Bile su neke studije i neki zaključci na tu temu.
A ono sad vjerovatno da ima dosta razloga. i ovo je sigurno jedan:
Image
A što se nas tiče, možemo od sebe napraviti nešto samo kada budemo ono što govori naslov slabo primijećene emisije na tv-u "Društvo znanja", a mi smo ti još kilometrima (ili vijekovima) daleko.
Lalena

#10 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Lalena »

Slusala sam neka predavanja na tu temu, posebno kada se govorilo o PISA testovima, prije godinu - dvije... Kod nas te testiranja nikada nisu sprovedena, pa se ne zna kako stojimo, ali recimo u Srbiji jesu, i rezultati su porazavajuci...
Slikovno pismo potice inteligenciju (nije uopste tesko, naprotiv, veoma je logicno i djeca u ranom uzrastu ga lahko pamte), i onemogucuje da se iskljucimo dok citamo, ali nije to jedini faktor...

Veoma je bitno da odrasli, posebno nastavnici/ucitelji/odgajatelji, umjesto da prezentuju svoje vidjenje gradiva, nametnu svoje zakljucke, nauce postavljati prava pitanja i postaknuti djecu da sami dodju do zakljucaka...
Postoje i kursevi koji unapredjuju njihove sposobnosti, u Hrvatskoj je to aktuelno trenutno, oni rade na reformi skolstva...
Uz to, jako je bitan rani period djetinjstva za razvoj mozga, brojnost sinapsi i sl...
U puno tome grijesimo, ne samo mi, nego i puno razvijenije zemlje od nase, mene je recimo iznenadilo da ucenici iz Norveske, Danske, Svedske npr. imaju isto slabe rezultate na ovim testiranjima...

Imala sam negdje pitanja za ucenike trecih razreda srednje skole, garantujem da vecina ne bi uopste shvatila sta se trazi, i meni su bila teska...
S dr. strane, recimo pitanja za treci razred osnovne skole garantujem da bi vecina znala... Valjda pravimo gresku u obrazovanju negdje izmedju?!

Fascinantno je to kako djecu u Aziji uce da napamet mnoze/dijele visecifrene brojeve, oni puno toga mogu apstraktno zamisliti i pamtiti...
Zahvaljujuci bespotrebnom forsiranju ucenja napamet (pjesmica svake sedmice), nasi osnovci jako brzo izgube te sposobnosti, ili ih barem umanje...
sinuhe

#11 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by sinuhe »

Azijati su militanti i elitisti. Nikakve veze to nema sa slikovnim pismom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by Truba »

zato su dali i ceoa ali i čoa
insomnia78

#13 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by insomnia78 »

Al oni na znaju godisnju proizvodnju cumura i ovcije vune na N. Zelandu :D
'ta ce Japanci i ostali kinezi, lako je u AmeriKi biti najbolji
Poznato je da poslije naseg superiornog skolstva nas srednjoskolac ima nivo znanja ko zapadni fakultetlija
Last edited by insomnia78 on 08/04/2015 10:52, edited 1 time in total.
broj dva

#14 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by broj dva »

Jer se potrude. Ili mislis da je mozda genetski ?
didgeridoo

#15 Re: Zašto su azijatski studenti superiorni u STEM studijama?

Post by didgeridoo »

oko 7. minute ide prica o azijatima :D
Post Reply