Ma znam jarane, ali mnogo manje nego ovdje...karabaja-x wrote:ima i tamo budala sine
Zasto ste ostali?
- chuchumbamayumbe
-
VMG
#277 Re: Zasto ste ostali?
Najbolja opcija, definitivno.chuchumbamayumbe wrote:Evropa je dobra, ali sam proveo dosta vremena u Evropi (Njemacka, Francuska, Luksemburg...) da ih poprilicno upoznam. Od svega mi se za zivot najvise dopala Njemacka, i to onaj zapadni dio, prema Francuskoj. Ipak, sve su preplavili Kurdi, Turci, Arapi, Crnci, Bosanci, Kosovari...kozmopolitanac wrote:wtf?! ocito nisi bio ili duze boravio u tim i takvim zemljama...chuchumbamayumbe wrote: Zato sto nisam mogao da se docepam Kanade, Australije ili Novog Zelanda. Ostale drzave nisam ni razmatrao.
Eto, samo zbog toga.
evropa je zakon
Nekako mi je pun klinac Evrope i svega.
Otisao bih na Novi Zeland, uzeo jedno 300 ovaca, blejio sa njima, odmorio mozak od budala, bolje bi mi bilo...
-
*mima*
Smartex wrote:Dijaspora pokrije trećinu deficita BiHmima wrote:Ma nisam te prepoznala.Smartex wrote: Sta ti je nejasno majketi? Ja sam patriota u inostranstvu, i mogu pomagati zemlju i ako ne zivim u njoj, a i ako opet ne daj Boze zapuca zna se! - Dijaspora stize!!!
Bh. dijaspora svojim rođacima i prijateljima u BiH godišnje pošalje oko dvije milijarde KM, čime uveliko utiče na platnu stabilnost države s obzirom na to da se tim novcem pokrije čak trećina spoljnotrgovinskog deficita BiH.
Prema podacima Centralne banke BiH, gastarbajteri su u 2006. i 2007. godini u BiH doznačili po dvije milijarde KM, dok je prošlogodišnji trgovinski deficit BiH s inostranstvom iznosio šest milijardi KM.
"Doznačena suma bh. dijaspore je značajna, kako bi se stanovništvu pomoglo da se podigne standard i zatvori manjak u primanjima, dok na makroekonomskoj strani ovaj priliv omogućava dobrim dijelom finansiranje spoljnotrgovinskog deficita", kaže Ljubiša Vladušić, viceguverner Centralne banke BiH.
Ekonomisti kažu da novčana pomoć dijaspore, nakon široko prisutnog rada na crno, najviše utiče na bolji život građana nego što bi se to moglo zaključiti iz zvanične statistike.
"Ako bi se poredili visoki troškovi života s niskim i neredovnim platama, te velikom stopom nezaposlenosti, postavlja se pitanje otkud onda imamo prepune kafiće i ceste zakrčene automobilima. Odgovor je prvenstveno u sivoj ekonomiji, ali i doznakama gastarbajtera bilo preko banaka, 'Western Uniona' ili u gotovini", kaže Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak.
Ona ukazuju da većina tog novca ide u potrošnju, te dijelom u stanogradnju, što je posebno izraženo za vrijeme praznika i godišnjih odmora kada gastarbajteri navraćaju u rodni kraj.
Admir Kapo, predsjednik bh. Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", smatra da dijaspora tokom ljetne sezone u BiH samo na hranu potroši oko 300 miliona KM.
"Više od 1,2 miliona ljudi ima u dijaspori, od čega najmanje 50 odsto dođe u ljetnoj sezoni. Od novca koji potroše na hranu, oko 40 odsto ode na kupovinu domaćih proizvoda", tvrdi Kapo.
Goran Brčkalović, sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da je dijaspora jedan od najznačajnijih segmenata u turističkoj potrošnji. U prošloj godini promet u turizmu i ugostiteljstvu je, kaže on, zvanično iznosio 144 miliona KM, a nezvanično, zbog sive ekonomije, 1,2 milijarde KM, od čega se polovina odnosi na domaće goste među koje spada i dijaspora.
"Prošle godine pratili smo ulaske automobila na tri granična prelaza tokom udarnih vikenda u julu i avgustu. Oko 76 odsto bila je dijaspora, a ostalo stranci", kazao je Brčkalović.
E, mozda me sada prepoznasi nek sada neko kaze da ljudi u dijaspori nisu prave patriote
-
Fox Mulder
Ljudi bezite odatle. Znam da je tesko otici. Ko djecu zadrzava u Bosni, najveci jeneprijatelj vlastitoj djeci. Nema tamo selameta, ja vam kazem. Jeste malo off topic, ali jebi ga image Bosne u svijetu je katastrofa. Gotovo je tamo sa bilo kakvim ljepsim zivotom, najebali ste nazalost skroz. Spasavajte svoju djecu, ako ikako mozete, pa ako je Albanija, neka je, bolje je nego u Bosni. Sretno.
-
funaki
Ibro, jesi to ti?Fox Mulder wrote:Ljudi bezite odatle. Znam da je tesko otici. Ko djecu zadrzava u Bosni, najveci jeneprijatelj vlastitoj djeci. Nema tamo selameta, ja vam kazem. Jeste malo off topic, ali jebi ga image Bosne u svijetu je katastrofa. Gotovo je tamo sa bilo kakvim ljepsim zivotom, najebali ste nazalost skroz. Spasavajte svoju djecu, ako ikako mozete, pa ako je Albanija, neka je, bolje je nego u Bosni. Sretno.
-
Fox Mulder
jesamfunaki wrote:Ibro, jesi to ti?Fox Mulder wrote:Ljudi bezite odatle. Znam da je tesko otici. Ko djecu zadrzava u Bosni, najveci jeneprijatelj vlastitoj djeci. Nema tamo selameta, ja vam kazem. Jeste malo off topic, ali jebi ga image Bosne u svijetu je katastrofa. Gotovo je tamo sa bilo kakvim ljepsim zivotom, najebali ste nazalost skroz. Spasavajte svoju djecu, ako ikako mozete, pa ako je Albanija, neka je, bolje je nego u Bosni. Sretno.![]()
![]()
-
funaki
Fox Mulder wrote:jesamfunaki wrote:Ibro, jesi to ti?Fox Mulder wrote:Ljudi bezite odatle. Znam da je tesko otici. Ko djecu zadrzava u Bosni, najveci jeneprijatelj vlastitoj djeci. Nema tamo selameta, ja vam kazem. Jeste malo off topic, ali jebi ga image Bosne u svijetu je katastrofa. Gotovo je tamo sa bilo kakvim ljepsim zivotom, najebali ste nazalost skroz. Spasavajte svoju djecu, ako ikako mozete, pa ako je Albanija, neka je, bolje je nego u Bosni. Sretno.![]()
![]()
Pa, nisi se promijenio...
- uvjek dobar gost
Samo da se nadovežem... danas u Albaniji ima više obrazovanih i pismenih nego u Bosni i Hercegovini....
Ko je kriv i jesmo li mi fakat dio tala čim šutimo i duramo....
Ko je kriv i jesmo li mi fakat dio tala čim šutimo i duramo....
- ovo_malo_duse
#284 Re: Zasto ste ostali?
Hm. Trenutno sam Dijaspora, ali me se tema itekako tice. Bio sam u Bosni do 2001. I sticajem okolnosti otisao. Tad..tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
1992 sam takodze mogao otici, ali sam ostao, zasto sam ostao? Neznam ni ja sam. Mozda sam bio glup poput viljuske iz filma " Lepa sela Lepo gore".
U trenutku kad sam se vagao dal da se ispalim ili da ostanem, gledao sam slike iz Bijeljine na TV, momka spustenih pantalonai narod Zvornicke Kule koji je odlucio da se brani. I odlucio sam da se borim za sta....u tom trenutku nisam znao...znao sam samo da ako mogu da pucam nece da kolju,i da siluju ne u mom gradu ....i bilo je tako krenuli su probali nisu prosli....a ja, ja sam ostao.... I nezalim iako sam dao najbolje dane svoje mladosti i krv svoju...nezalim. Nisu prosli nisu imali priliku da kolju u mom gradu i to je ono zasto sam ostao...Ne zbog vojnicke place ili invalidnine, ne zbog drzave, ne dami neko daje ordene ili da me nesto smatra posebnim.Nezalim sto sam bio tu..Da nije bilo tako nebih nikad znao kako su dobri momci DZeno, Amel, Evir, Bernard, Goran. Nisu prosli to mi je dovoljno.... I opet da krenu opet bih se vratio...Mnogi ce reci da s.erem, bujrum, ali oni koji su to osjetili znace o cemu govorim!!!!!
-
salihh
#285 Re: Zasto ste ostali?
odavno veceg rasizma ne procitah... hajde ti na novi zeland s ovcama, nisi ti za insanachuchumbamayumbe wrote: Evropa je dobra, ali sam proveo dosta vremena u Evropi (Njemacka, Francuska, Luksemburg...) da ih poprilicno upoznam. Od svega mi se za zivot najvise dopala Njemacka, i to onaj zapadni dio, prema Francuskoj. Ipak, sve su preplavili Kurdi, Turci, Arapi, Crnci, Bosanci, Kosovari...
Nekako mi je pun klinac Evrope i svega.
Otisao bih na Novi Zeland, uzeo jedno 300 ovaca, blejio sa njima, odmorio mozak od budala, bolje bi mi bilo...
-
vinja
#286 Re: Zasto ste ostali?
burazeru, ja ne mislim da .eres, kontam sta si htio reci, potpuno.ovo_malo_duse wrote:Hm. Trenutno sam Dijaspora, ali me se tema itekako tice. Bio sam u Bosni do 2001. I sticajem okolnosti otisao. Tad..tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
1992 sam takodze mogao otici, ali sam ostao, zasto sam ostao? Neznam ni ja sam. Mozda sam bio glup poput viljuske iz filma " Lepa sela Lepo gore".
U trenutku kad sam se vagao dal da se ispalim ili da ostanem, gledao sam slike iz Bijeljine na TV, momka spustenih pantalonai narod Zvornicke Kule koji je odlucio da se brani. I odlucio sam da se borim za sta....u tom trenutku nisam znao...znao sam samo da ako mogu da pucam nece da kolju,i da siluju ne u mom gradu ....i bilo je tako krenuli su probali nisu prosli....a ja, ja sam ostao.... I nezalim iako sam dao najbolje dane svoje mladosti i krv svoju...nezalim. Nisu prosli nisu imali priliku da kolju u mom gradu i to je ono zasto sam ostao...Ne zbog vojnicke place ili invalidnine, ne zbog drzave, ne dami neko daje ordene ili da me nesto smatra posebnim.Nezalim sto sam bio tu..Da nije bilo tako nebih nikad znao kako su dobri momci DZeno, Amel, Evir, Bernard, Goran. Nisu prosli to mi je dovoljno.... I opet da krenu opet bih se vratio...Mnogi ce reci da s.erem, bujrum, ali oni koji su to osjetili znace o cemu govorim!!!!!
da Bog da oni vise nikad ne krenuli, a da Bog da se ti nama takav vratio...insan kakav jesi...da nas je samo bilo vise takvih...
nego, burazeru, ti uzivaj u zivotu, svako dobro ti zelim!
- uvjek dobar gost
Sve sam manje sebi jasan

- niskoprofilni
Bio sam premlad da pobjegnem sam, a imao sam izuzetno siroj porodici privrzene roditelje koji su se pravo zajebali.
- frakson
¨Fiore ¨
.... kad te jasu , moze se , ali kad te pocnu trkat onda je .ebeno
nesto mi je pun K.... patrijotizma i ostalog sranja , samo da imam de da se udarim nogom u guzicu
.... ma kaka borbi i bakraci , nade se jedan pametnjakovic da ostavku i sta sad
nesto mi je pun K.... patrijotizma i ostalog sranja , samo da imam de da se udarim nogom u guzicu
- Fiore
#292 we
Pazi ja svoj patriotizam ne pokazujem javno nego djelujem u skladusa mogucnostima.. i osim toga zar da napustim ovo sve i da to predam onima koji unistavaju moj identitet..frakson wrote:¨Fiore ¨
Ako se predas onda nisi zasluzio zvanje covjeka..Samo se malo potrudi nacices istomisljenike a takvih ima.. mozemo se uvezati i mimo politike ali nas narod je naucio da se uvjek neko gore pita..
-
skorpija83
Nakon zavrsetka gimnazije imala sam super priliku da idem studirati u Barcelonu i jedva sam cekala da zavrsim cetvrti razred i kad je doslo do toga...hm...jednostavno sam odustala...neznam kako ni zasto sam to uradila ali mislim da nisam pogrijesila iako se vecina ljudi uhvati za glavu kad to cuju
jednom stranac uvijek stranac....
jednom stranac uvijek stranac....
- frakson
navedi mi i jednu drzavu u kojoj je dugacije POSLJE RATA , pa za nas je rjesenju diktatura to jest protektorat , nevidim duge izlaze
sto se tice patrijotizma nemislim da je neko veci odmene niti ja od njega
a sto se tice mogucnosti, na iducim izborima se prikljuci nekoj stranci i kada isti produ zapitaj se ¨jesam li ja zalutala¨
vjeruj vidio sam kako funkcijonose politika kolko para tolko muzike
UVAZAVAM SVAKOGA I SVACIJE MISLJENJ
sto se tice patrijotizma nemislim da je neko veci odmene niti ja od njega
a sto se tice mogucnosti, na iducim izborima se prikljuci nekoj stranci i kada isti produ zapitaj se ¨jesam li ja zalutala¨
vjeruj vidio sam kako funkcijonose politika kolko para tolko muzike
UVAZAVAM SVAKOGA I SVACIJE MISLJENJ
- frakson
#296 Re: we
Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.Fiore wrote:Pazi ja svoj patriotizam ne pokazujem javno nego djelujem u skladusa mogucnostima.. i osim toga zar da napustim ovo sve i da to predam onima koji unistavaju moj identitet..frakson wrote:¨Fiore ¨
Ako se predas onda nisi zasluzio zvanje covjeka..Samo se malo potrudi nacices istomisljenike a takvih ima.. mozemo se uvezati i mimo politike ali nas narod je naucio da se uvjek neko gore pita..
-
Dezidijat
Fox Mulder wrote:Ljudi bezite odatle. Znam da je tesko otici. Ko djecu zadrzava u Bosni, najveci jeneprijatelj vlastitoj djeci. Nema tamo selameta, ja vam kazem. Jeste malo off topic, ali jebi ga image Bosne u svijetu je katastrofa. Gotovo je tamo sa bilo kakvim ljepsim zivotom, najebali ste nazalost skroz. Spasavajte svoju djecu, ako ikako mozete, pa ako je Albanija, neka je, bolje je nego u Bosni. Sretno.
-
samela
Nisam otisla iz BiH za vrijeme rata a ni danas ne bih otisla...svi oni koji odu i dodju mi nakon zavrsenih"sranja"da mi kazu kako im nimalo nije bilo lahko,kako su oni nas budno bodrili PREKO TV-a neka se onda vise na nazivaju niti Bosancima niti Hercegovcima...ako imas dovoljno....onda ces ostati uz zemlju i u dobru i u zlu...jer to bi znacilo i u braku na prvu prepreku odmah da trcis mamici...to su kukavice i uvijek ce biti....Vise volim onako dostojanstveno reci da sam Bosanka,kakvi god to mi bili,nego doci na gotovo i prosipati nekome pamet....onda nisi dospio ni tamo a ni ovamo definitivno...