Zasto ste ostali?
- Fratris
Zato sto ne dijelim svijet na ono sto je moje i ono sto je tudje. Kao sto ne dijelim ljude na moje i tudje.patrius wrote:Kako ti mozes unaprijed znati da ce"negdje nesto drugo i tudje" biti bolje nego sto je to tvoje na tvome?
U ovoj napacenoj zemlji se i ratovalo zbog tog sto su se ljudi previse zapitivali tko su i sto su i sto znaci "biti ono sto jesi." Ja se ne pitam tko sam, nego kako mi je. To mi je najvaznija stvar. A price da "svaka tudja zemlja, tuga je golema" su za brkate kamiondzije koji takve pjesme narucuju od harmonikasa po Frankfurtu i Becu.Rekao sam iskustvo,a ono se jarane stice,a ne uci niti nasljedjuje...Svoj na svome ne znaci da provedes zivot "kao stablo u sumi",nego da uvijek i svugdje budes ono sto jesi...To je ono sto znaci biti rahat.Ali,kad mi to ne mozemo biti ni u svojoj domovini,onda mogu zamisliti kako je "tamo negdje"...Jarane,"tu ne moze nista niti bog"...
- Alfons Kauders
pravniciladyblue18 wrote:E jbg sadAlfons Kauders wrote:jahladyblue18 wrote:Mama nije htjela ic,tata htio...al nije mogao da nas same ostavi![]()
Mama danas proklinje dan kad je rekla da nece da ide...![]()
Kontali smo ove god prijaviti se na lutriju onu za SAD al kako ljudi pricaju sanse vecinom imaju mladi![]()
Pa onda kontam kad napunim 21 da se sama prijavim, pa sta bude...tako sam se i ja zajebo
![]()
da su mi tvoje godinei moja pamet
![]()
ma jebo moju pametda su mi samo tvoje godine
da odem
gledaj gdje vani fakultet, to je najpametnijejer na nasim se neces usrecit
![]()
ako fakat namjeravas ici vani, najbolje je takoovdje je studiranje gubljenje vremena
a ako ti se ne svidi vani
mozes se uvijek vratiti
nikakav problem....
nemoj cekati 30tu...tad te ni azrael nece htjeti sebi
![]()
Vec sam ev zaglavila na pravu, a nisam kako treba ni posla na njeg
![]()
![]()
![]()
![]()
Vec sam sigurna da abd ako diplomiram, pola zivota ce mi se skratit zbog faxa![]()
![]()
![]()
![]()
samo da mi je malo dje otic...
najgori ljudi na svijetu
-
kEN0
kad dodje porodica , vidjecemo kako cemo i sta cemo._BosanaC wrote:Ovo sve stoji sve dok tvoja egzistencija zavisi o nekom drugom, kao sto su roditelji ili dok eventualno si sam a da ti je toliko svejedno hoces li zanociti u parku ili pod cvrstim krovom i na suhom. Medjutim, kada dodje porodica, kada si ti taj koji ce biti kriv zato sto sutra djete nece imati sta da jede, zato sto su elektricari ugasili struju zbog ne placenih racuna, zato sto ne radi telefon... Onda se vec taj stav o parama mjenja, vjeruj mi.a pare ko pare, raju, ljubav, mi nikada nece moci kupiti, a ovdje hvala Bogu to imam bez potrebe para, a pare ko pare, cas ih imas , cas ih nemas.
-
barby02
o ovome sam ja pisalaFratris wrote:Ajmo prvo malo Santica:
Zemljaci moji, dokle ćete, dokle?
"Tamo daleko! Jer nas usud prokle
I na nas pade tvrda tuča s neba..."
A zar vam nije zavičaja žao?
"Žao je brate... Bog mu sreću dao...
No hljeba neba... Zbogom! Hljeba...hljeba..."
- Fair Life
Nekad bilo... wrote: OSTAJTE OVDJE
Aleksa Šantić
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat' ko što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.
Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.
Ko pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.
Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u naručja sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na njenom polju gdje vas slava sreta!
Ovde vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji krševi i goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.
Ovdje vam svako bratski ruku steže -
U tuđem svijetu za vas pelin cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat ko što ovo grije, -
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije...
... sad se spominjalo. wrote: OSTAJTE TAMO
Nenad Veličković
Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat ko što tuđe grije
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuće bez vrata i krova.
Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteći znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.
Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maćeha domovina bila
A maćeha ne plače za izbjeglim čedom.
Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u naručju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.
Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas neće.
Bolji su tuđi i zidovi goli
Nego rodne kuće kud se tuđin šeće.
Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tuđu zemlju sve vas sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.
Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat ko sto tuđe grije.
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.
-
patrius
Ne dijelim ni ja ljude ni po cemu drugom osim po onome sto govore i rade.I mene su drugi "podijelili",iako se nikad nisam slozio s tim,niti cu.Ne daju mi cak ni mogucnost da se izjasnim onako kako hocu,osim kako su mi drugi namijenili.Svijet je vec od davnina striktno podijeljen na mnogo sta,kao sto su i ljudi,tako da ni ti ni ja,sve i kad bismo htjeli,niti imamo niti mozemo bilo sta dijeliti,a takodjer ne mozemo ni ujediniti ni izjednaciti.A u ovoj zemlji se nije ratovalo zbog toga sto su se ljudi "previse zapitkivali tko su i sto su",kamo srece da jesu,vec zato sto su ih zlocinacki i kriminalni umovi doveli u zabludu da jedni strahuju od drugih.Vidis,da su ti isti ljudi bili sigurni sami u sebe i u ono sto jesu,mislim da do ludila ne bi ni doslo.Ovako,svi su mislili da su nesto drugo i vece i bolje nego sto su oni drugi.Svi su htjeli da budu ono sto nisu ili da ne budu ono sto jesu.Vidis,ja se uvijek pitam i sam sebe prvojeravam i podsjecam na to ko sam i sta sam,da bih mogao znati kako mi je i da bih mogao sebi objasniti zasto mi je tako kako jeste.Fratris wrote:Zato sto ne dijelim svijet na ono sto je moje i ono sto je tudje. Kao sto ne dijelim ljude na moje i tudje.patrius wrote:Kako ti mozes unaprijed znati da ce"negdje nesto drugo i tudje" biti bolje nego sto je to tvoje na tvome?
U ovoj napacenoj zemlji se i ratovalo zbog tog sto su se ljudi previse zapitivali tko su i sto su i sto znaci "biti ono sto jesi." Ja se ne pitam tko sam, nego kako mi je. To mi je najvaznija stvar. A price da "svaka tudja zemlja, tuga je golema" su za brkate kamiondzije koji takve pjesme narucuju od harmonikasa po Frankfurtu i Becu.Rekao sam iskustvo,a ono se jarane stice,a ne uci niti nasljedjuje...Svoj na svome ne znaci da provedes zivot "kao stablo u sumi",nego da uvijek i svugdje budes ono sto jesi...To je ono sto znaci biti rahat.Ali,kad mi to ne mozemo biti ni u svojoj domovini,onda mogu zamisliti kako je "tamo negdje"...Jarane,"tu ne moze nista niti bog"...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
well...Alfons Kauders wrote:pravniciladyblue18 wrote:E jbg sadAlfons Kauders wrote: jahtako sam se i ja zajebo
![]()
da su mi tvoje godinei moja pamet
![]()
ma jebo moju pametda su mi samo tvoje godine
da odem
gledaj gdje vani fakultet, to je najpametnijejer na nasim se neces usrecit
![]()
ako fakat namjeravas ici vani, najbolje je takoovdje je studiranje gubljenje vremena
a ako ti se ne svidi vani
mozes se uvijek vratiti
nikakav problem....
nemoj cekati 30tu...tad te ni azrael nece htjeti sebi
![]()
Vec sam ev zaglavila na pravu, a nisam kako treba ni posla na njeg
![]()
![]()
![]()
![]()
Vec sam sigurna da abd ako diplomiram, pola zivota ce mi se skratit zbog faxa![]()
![]()
![]()
![]()
samo da mi je malo dje otic...![]()
najgori ljudi na svijetu
-
forza milan
Pa je li to tebe neko pitao zasto si otisao????Nosferatu wrote:Plasim se da sam ostao u BiH - steako bih onu capri sanersku"N'as jajane, nema nid'e ovi lipoete, ljubevi... dok mu noga do clanka propada, kako setamo, na mjesto gdje je pala granata i ubila 12 ljudi, a danas topdzija hoda neobijan 21 dan, i onako smrdljiv od rakije, sjedi u Han Pijesku, na nekom birtuzu, koji je pun svaki dan od jutra do mraka nezpoalsenih sumara, i vazda se vinta "spike" politicka, a svima se okrecu tockovi u mjestu.
Jebo to ba.
O'so zivjeti malo s normalnim ljudima, da vidim sta je i to.
Nije meni ovdje ljepo. Ja sam nenormalan, valja s normalnim ljudima.
Al' jos gore bi mi bilo da od svih nenormalnih u Bosni ja ostanem medju najnormalnijim. Djes to ba? Ne mogu se vidjeti ni da guram granate u 'aubic'e pa 10 godina kasnije, sjedim u bircuzu nezposlen, i gledam Zvezdu kako igra s Pravoslavijom, niti mogu da se gledam kako dizem nisane familiji i onda, nesto fol, pratim desavanja, nesto sam ja sretan eto imam golfa 4-orku i posao u kancelariji, gdje me mezi neka seljacina, starija dva put od mene, koja ga ne zna otresti kad se popisa, jer to nema na selu, na selu se - mokra kita gura u gace, jer jebes ti muskarca koji ne mirisi po mokraci, a i kakva je to kita koja se "ne cuje". I onda s tim i takvim - djuvegijama - po vascijeli dan igrati se drzave, a onda se razveseljavati i sale zbijati s "rajom" pola od koje je - nezrelih a vec propalih neostvarenih projekata, kao da je to u kranjoj liniji smijesno.
Eto za sta sam otisao. Otisao sam da budu svi sretniji bez mene.
Vrati se na pocetak teme i vidi kako glasi pitanje i skontaces da se ni u ludilu ne moze odnosit na tebe.
Ti slobodno na neki kanadski ili americki - gdje li se vec nalazis - forum i pisi zasto si dosao i raspravljaj malo njihove teme i ono sto njih tisti ako su oni normalni a mi koji smo ostali u BiH nenormalni.
Znao sam meter mi odmah cim sam procitao naslov teme da ce se dijaspora nakacit.
Svaka ti cast, majstor si!!!
- uvjek dobar gost
Kad dvoumio sam se neke 96 šta i kako.. ostao sam zbog snova svoji, zemlje koju smo tek kao dobili.... imao sam neke misli u glavi....
Zbog ljudi sam ostao koji su se poslije toga ispalili, zbog planina, rijeka i jezera koja sad već ne liče na sebe....
Ma ostao sam zbog sevdaha i meraka kojeg sad gotovo pa i nema....
Ovih zadnjih mjeseci sve se više pitam zašto sam fakat ostao.. jer sve manje prepoznajem grad svoj, ljude u njemu, zemlju svoju.. i ona mi sve više strana je....
Svaka čast na temi....
Zbog ljudi sam ostao koji su se poslije toga ispalili, zbog planina, rijeka i jezera koja sad već ne liče na sebe....
Ma ostao sam zbog sevdaha i meraka kojeg sad gotovo pa i nema....
Ovih zadnjih mjeseci sve se više pitam zašto sam fakat ostao.. jer sve manje prepoznajem grad svoj, ljude u njemu, zemlju svoju.. i ona mi sve više strana je....
Svaka čast na temi....
-
_BosanaC
Pazi samo da tada ne bude vec malo kasnokEN0 wrote:kad dodje porodica , vidjecemo kako cemo i sta cemo._BosanaC wrote:Ovo sve stoji sve dok tvoja egzistencija zavisi o nekom drugom, kao sto su roditelji ili dok eventualno si sam a da ti je toliko svejedno hoces li zanociti u parku ili pod cvrstim krovom i na suhom. Medjutim, kada dodje porodica, kada si ti taj koji ce biti kriv zato sto sutra djete nece imati sta da jede, zato sto su elektricari ugasili struju zbog ne placenih racuna, zato sto ne radi telefon... Onda se vec taj stav o parama mjenja, vjeruj mi.a pare ko pare, raju, ljubav, mi nikada nece moci kupiti, a ovdje hvala Bogu to imam bez potrebe para, a pare ko pare, cas ih imas , cas ih nemas.
-
tempora
danas wrote:opet ista greska kao i kod postavljaca teme -- podrazumijeva se da je neko imao 'izbor' -- otici ili ostati... masa onih koji su 'otisli' su to ucinili ne svojom voljom, bas kao sto ostoji i masa onih koji 'ostaju' ne svojom voljom... meni zaista nije padalo na pamet ostati na grbavici i biti silovana, samo da me eto neko danas na forumu ne bi gledao ruzno i nabadao mi svoj 'jasan i nedvosmislen stav' na nos. neise...Citizen-X wrote:Ja pripadniku Armije BIH nisam mog'o pomoc jaro u BIH jer sam sebi nisam mog'o pomoc - a sad sam dograbio priliku da mu pomognem - barem jednom i barem nekako.patrius wrote:Ovo pitanje je trebalo postavit mnogo ranije,recimo '92.Trebalo je anketirati pripadnike ARBIH,s pitanjem,:zasto ste ostali?Valjda bi se sve samo kazalo,bez rijeci,naravno
Pitanje je,najblaze receno,neumjesno.Ako nesto treba pitati,onda je to:zasto ste otisli?Pa iako nikoga ne krivim niti ikome zamjerim zato sto je otisao,nevazno kada,jedno znam,ja to ne bih mogao uciniti,na taj nacin i svjestan mogucnosti,odnosno vjerovatnoce,i pomiren s njom,da se nikad ne vratim
Ne zamjerim,kazem,svjestan sam ljudske slabosti,straha i izgubljenosti,ali o tome imam vrlo jasan i nedvosmislen stav.
A taj isti pripadnik ARBIH se nije borio ni za kasike zlatne ni za pare nego za ono sto je smatrao svetim a to je zemlja Kotromaniceva i Kulinova. Casno i posteno.
Moralisanja se postedite.
opet da ponovim -- tempora, pogresno ti je pitanje, ovdje vecina ljudi nije imala izbor glede ostanka ili odlaska... ili preformulisi pitanje ili se obrati onima koji su imali sansu otici a izabrali su da ne odu...
Ne, ne mislim apsolutno da je pitanje pogresno postavljeno ili da u pitanju ima bilo kakva pretpostavka ili doza subjektivnosti! Niti je pitanje neumjesno kako to rece jedan od patriota.Pitanje je za mene licno sasvim na mjestu.Kod nas ne postoje istrazivanja po tom pitanju, osim sto se generalno smatra da su migracije tokom ratnog perioda prisilne migracije, a ove novije, ekonomske.Ako su ove novije migracije cisto ekonomske prirode.No ostaje u toj cjelini puno podpitanja, tipa ovog pitanja.
Kazes, vecina ljudi nije imala izbora glede ostanka ili odlaska.Slozit cu se samo u tome da izbori ma kakvi bili u ono ratno vrijeme, zasigurno nisu bili svjesni.Ali isto tako moze se sasvim jednostavno postaviti pitanje, zasto si otisla ti ili ja, a nije recimo moja prijateljica koja je takodjer zivjela na Grbavici i imala tu nesrecu da bude silovana i prozivi sve golgote tog gradskog logora.A ona je recimo imala mogucnost da se prebaci na "slobodnu teritoriju" Sarajeva.Neki drugi nisu, pa su ubijeni.Mada sumnjam da bi ostali, da su tacno znali sto ce im se desiti.Neko je ostao cuvati kucu i imetak, a neko zbog najmilijih, neko iz patriotizma,neko jer nije imao mogucnost da se prebaci na slobodnu teritoriju neko iz nekih drugih razloga.I sta to mi znamo o tim razlozima ostanka? Osim sto nam je mozda poznat ishod-u brojkama mrtvih ili invalida?
Ali ipak, bez obzira koliko ti pitanje bilo apsurdno-i dalje stoji pitanje, zasto je upravo ova trecina BiH stanovnistva vani, a ne neka druga trecina BiH stanovnistva.Zasto je neko ostao u Visegradu u vrijeme klanja a neko drugi pobjegao u sumu? Zasto danas neko ide u Ameriku, a neko drugi ostaje?
I da se razumijemo, bilo da se radilo o ratnom ili poslijeratnom odlasku, ja nemam suda o istome.
Znaci bez obzira koliko mozemo pricati o tome da li se radilo o prinudnom izboru i dalje ostaju faktori koji su utjecali na te "odluke" i koji i danas utjecu na to, da ljudi ostaju u BiH, a neki drugi ljudi odlaze!U skorije vrijeme, ti izbori su ipak nesto malo svjesniji nego oni ratni. A mene interesuju ti faktori.Stoga je pitanje sasvim jednostavno.Osim mozda sto je odgovor tezak-ukoliko ga naravno neko zeli dati.
Ja ovdje ne trazim nikakvu moralnu, eticku, nadljudsku, patriotsku ili bilo kakvu drugu notu.Ja pitam i interesuje me pozadina.Naravno, shvatam tvoju subjektivnost u ovom pitanju.
Takodjer sam svjesna tezine ove teme, pogotovo u momentima kada pojedinci iz svoje perspektive pocinju da naricu nad onima koji su tamo negdje i onima koji su tu.
Poznato nam je je li da se oko milion BiH gradjana vratilo u zemlju iz kojekakvih razloga-ko ce ih znati, kada se o tome ne vodi racuna.Poznato nam je i to da je veliki procenat onih koji zele otici-ali nam ti razlozi nisu poznati, kao sto nam je i nepoznato, zasto ljudi ostaju.Da li je to zelja da zive u svojoj zemlji, da budu uz roditelje, prijatelje, drustvo ili nemogucnost ili bilo sto drugo, to je do njih i onoga sto ce oni reci.
-
Kwaheri
Imala sam izbor. Izabrala Bosnu. Razloga je vise...od kojih nijedan nije do kraja definiran, jer za svaki razlog zbog kojeg sam izabrala BiH, kao mjesto zivljenja, na drugoj strani bi postojao dovoljno jak razlog i da je to neka druga drzava.. Bice da je najvaljaniji razlog, onako kad insan sam sa sobom sviđa račune, ipak emotivne naravi...
Ukoliko ce ti pomoci, prije bih navela razloge zbog kojih nisam izabrala neku drugu drzavu kao mjesto zivljenja (ne znam sta hocu, al znam sta necu
). Da mi se ne bi "kacili" s objasnjenjima, kako su iste situacije u josh gorim oblicima prisutne i u domovini nam, naglasavam, svjesna sam ih, i podcrtavam - emotivnu vezanost, bez koje ja eto, nisam mogla...daleko.
eh razlozi...
1. roditelji -
2. egoista, kakav jesam, nisam mogla podnijeti da me se tretira kao "građanina drugog reda"...ne vise.. U Bosni se josh imam snage i volje svađati, kad dođem u tu situaciju...
3. strah - ne od letenja
vec od buducnosti, nad kojom, svjesna sam nemam previse kontrole; porodica, djeca... Mozda su razlozi psiholoske naravi, ali ako ce ti biti jasnije, imam izrazit strah (napade panike) od svezanih ruku... U BiH, iako zvuci iluzorno, mogu birati s kakvim takvim osjecanjem slobode...
Ukoliko ce ti pomoci, prije bih navela razloge zbog kojih nisam izabrala neku drugu drzavu kao mjesto zivljenja (ne znam sta hocu, al znam sta necu
eh razlozi...
1. roditelji -
2. egoista, kakav jesam, nisam mogla podnijeti da me se tretira kao "građanina drugog reda"...ne vise.. U Bosni se josh imam snage i volje svađati, kad dođem u tu situaciju...
3. strah - ne od letenja
-
pinkzelena
zena wrote:Imala sam izbor. Izabrala Bosnu. Razloga je vise...od kojih nijedan nije do kraja definiran, jer za svaki razlog zbog kojeg sam izabrala BiH, kao mjesto zivljenja, na drugoj strani bi postojao dovoljno jak razlog i da je to neka druga drzava.. Bice da je najvaljaniji razlog, onako kad insan sam sa sobom sviđa račune, ipak emotivne naravi...
Ukoliko ce ti pomoci, prije bih navela razloge zbog kojih nisam izabrala neku drugu drzavu kao mjesto zivljenja (ne znam sta hocu, al znam sta necu). Da mi se ne bi "kacili" s objasnjenjima, kako su iste situacije u josh gorim oblicima prisutne i u domovini nam, naglasavam, svjesna sam ih, i podcrtavam - emotivnu vezanost, bez koje ja eto, nisam mogla...daleko.
eh razlozi...
1. roditelji -
3. strah - ne od letenjavec od buducnosti, nad kojom, svjesna sam nemam previse kontrole; porodica, djeca... Mozda su razlozi psiholoske naravi, ali ako ce ti biti jasnije, imam izrazit strah (napade panike) od svezanih ruku... U BiH, iako zvuci iluzorno, mogu birati s kakvim takvim osjecanjem slobode...
Svaka čast ženo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
samo da dodam
niko od dobra nije pobjegao/otišao
nešto kontam... pa vrijedi samo da ne slušam ove naše političare otići u neko američko selo i čitav život uzgajati životinje...
našao sam kompromis
ne palim TV ne čitam novine... dokle 
niko od dobra nije pobjegao/otišao
nešto kontam... pa vrijedi samo da ne slušam ove naše političare otići u neko američko selo i čitav život uzgajati životinje...
našao sam kompromis
- new_jazzWa
Meni i dan danas zvoni u usima pitanje-"zasto sam se vratila"? Bila sam u dijaspori,i sto zbog nostalgije,moje naivnosti,slijepog vjerovanja da je makar zrno iskrenosti nakon svega ostalo u ljudima,vratila sam se...Nije bilo vise MOG grada,nije bilo ljudi koje sam poznavala,moja kuca je bila sve drugo osim doma,radim ko da ne radim,zivim ko da ne zivim...Sastavljam kraj s krajem...I koliko god god pokusavala pronaci razlog da ostanem ovdje,ja ga ne vidim.Nazalost. I eto,ponovo mi se ukazala prilika da odem,ali ovaj put znam da vise nema prijatelja koje sam imala,svi su postali stranci, roditelji me podrzavaju,vide da od zivota ovdje nema nista...Ne zelim zivjeti ko biljka,hocu zivjeti punim plucima,bez da me lokalna seljacina pravi budalom,i sto je jos gore da mi od njega ovisi plata,egzistencija...O politici necu...I zato idem...
-
Umjetnik a
1.boldforza milan wrote:Znate sta mene najvise zaboli? Kad vidim da ljudi koji zive u Bosni i hercegovini i koji se deklariraju kao Bosnjaci ili Bosanci otvoreno pokazuju kako ne vole svoju zemlju. Kad to dolazi iz Banja Luke i nije neko cudo. Ali kad novinar Oslobodjenj - ne sjecam se imena - u intrview-u sa Danisom Tanovice, negdje u maju ove godine, kroz svoja pitanja izrazava svo svoje zgrazanje Danisovom odlukom da se sa porodicom vrati u Sarajevo. Mozda se nek osjeca intervjua, ne znam, u jednom momentu ga je Danis upozorio da su takva pitanja provokativna.
Svako je iz tog interview-a mogao skontati kako je tom novinaru - za kojeg sam ubijedjen da se kune u gradjansku BiH - mrsko i krivo sto ce u Sarajevu stanovat jedan oskarovac. Nece Sarajevo ni BiH biti ni bolej ni gore poslije Danisova dolaska, nece se rijesiti kljucni problemi. Ali sigurno se ljepse osjecas kad znas da tu negdje iza ugla zivi covjek koji je dobio Oscara i koji moze zivjeti gdje god hoce ali je, eto, izabrao BiH i Sarajevo.
Ako nemas takav osjecaj, siguran budi da ne volis BiH i da si isti Dodik.
Nazalost, cini mi se da i na ovom forumu ima dosta onih koji su poput novinara Oslobodjenja o kojem sam govorio.
Najsretniji bih bio kad bi me neko uvjerio da nisam u pravu.
2.3.bold ovo je za one koji misle da je Oslobođenje bolje od Avaza
-
break
jos jedno: svaka cast, zeno!pinkzelena wrote:zena wrote:Imala sam izbor. Izabrala Bosnu. Razloga je vise...od kojih nijedan nije do kraja definiran, jer za svaki razlog zbog kojeg sam izabrala BiH, kao mjesto zivljenja, na drugoj strani bi postojao dovoljno jak razlog i da je to neka druga drzava.. Bice da je najvaljaniji razlog, onako kad insan sam sa sobom sviđa račune, ipak emotivne naravi...
Ukoliko ce ti pomoci, prije bih navela razloge zbog kojih nisam izabrala neku drugu drzavu kao mjesto zivljenja (ne znam sta hocu, al znam sta necu). Da mi se ne bi "kacili" s objasnjenjima, kako su iste situacije u josh gorim oblicima prisutne i u domovini nam, naglasavam, svjesna sam ih, i podcrtavam - emotivnu vezanost, bez koje ja eto, nisam mogla...daleko.
eh razlozi...
1. roditelji -
3. strah - ne od letenjavec od buducnosti, nad kojom, svjesna sam nemam previse kontrole; porodica, djeca... Mozda su razlozi psiholoske naravi, ali ako ce ti biti jasnije, imam izrazit strah (napade panike) od svezanih ruku... U BiH, iako zvuci iluzorno, mogu birati s kakvim takvim osjecanjem slobode...
Svaka čast ženo
-
Zio
Isto.Zivio vani 12 godina, sve vrijeme sanjao o povratku, niko me nije uspio odgovoriti od ideje da se vratim "kuci".Vratio se prije godinu, dobio "dobar" posao zahvaljujuci iskustvu sa zapada koje sam htio ovdje prenijeti.Medjutim moj pretpostavljeni-lokalni mahalac koji ima problema sa bosanskim pravopisom- mi je dao do znanja da stvari ovdje drukcije funkcionisu.Izdrzao sam deset mjeseci i dao otkaz.Ostajem jos mjesec dana radi familije, a onda zbogom Bosno.Sretan i zadovoljan da sam i ovo probao i da necu vise misliti na povratak vracam se u zdraviju sredinu.U dijaspori nije idealno, i tamo se cesto "sastavlja kraj s krajem" ali dostojanstvenije.Bez obzira na tri'es punih kuka, idem da ponovo pocnem, presretan da imam tu mogucnost.new_jazzWa wrote:Meni i dan danas zvoni u usima pitanje-"zasto sam se vratila"? Bila sam u dijaspori,i sto zbog nostalgije,moje naivnosti,slijepog vjerovanja da je makar zrno iskrenosti nakon svega ostalo u ljudima,vratila sam se...Nije bilo vise MOG grada,nije bilo ljudi koje sam poznavala,moja kuca je bila sve drugo osim doma,radim ko da ne radim,zivim ko da ne zivim...Sastavljam kraj s krajem...I koliko god god pokusavala pronaci razlog da ostanem ovdje,ja ga ne vidim.Nazalost. I eto,ponovo mi se ukazala prilika da odem,ali ovaj put znam da vise nema prijatelja koje sam imala,svi su postali stranci, roditelji me podrzavaju,vide da od zivota ovdje nema nista...Ne zelim zivjeti ko biljka,hocu zivjeti punim plucima,bez da me lokalna seljacina pravi budalom,i sto je jos gore da mi od njega ovisi plata,egzistencija...O politici necu...I zato idem...
- mema mo
joj zeno legenda si, od prilike mislim kao i tizena wrote:Imala sam izbor. Izabrala Bosnu. Razloga je vise...od kojih nijedan nije do kraja definiran, jer za svaki razlog zbog kojeg sam izabrala BiH, kao mjesto zivljenja, na drugoj strani bi postojao dovoljno jak razlog i da je to neka druga drzava.. Bice da je najvaljaniji razlog, onako kad insan sam sa sobom sviđa račune, ipak emotivne naravi...
eh razlozi...
1. roditelji -
-
Smartex
Za ove koji kukumacu da bi jedva cekali da odu iz Bosne, mogu samo jedno reci: Gdje vam je patriotizam? Treba uzeti stvari u svoje ruke, i stvoriti bolju, napredniju i uredjeniju Bosnu, a ne samo bjezati na zapad? Mislite li sta ce biti sa Bosnom ako nam sva omladina ode?!
- danas
@tempora:
hajde da ne ulazimo u semanticke rasprave... pitati ovo pitanje tvoju prijateljicu sa grbavice zasto je ona ostala ima smisla -- jer je ona, kako kazes, imala izbor. ostale ljude, ako nisu imali zelje, izbora i realne opcije odlaska, mislim da nema smisla ovo pitati. ti odgovori su po meni, sto bi se reklo 'misleading' -- neko ko nikada nije ni pomislio niti mogao da ode ne moze dati realnu analizu 'odluke da ostane' jer nikada nije ni donio tu 'odluku'... ostanak je default, jer sve ostalo zahtijeva neku akciju (licnu ili tudju, svjesnu ili nesvjesnu), kao i vec spomenutu mogucnost, i naravno, prvobitnu zelju za odlaskom. ti jednostavno pretpostavljas da je svako ozbiljno pozelio otici, ozbiljno se pozabavio time, ozbiljno o tome razmisljao, i imao ozbiljnu mogucnost odlaska... a to jednostavno nije tacno... napomenucu takodje da se bitno razlikuju akcije 'odlaska' u sumu i odlaska u njemacku... stoga mislim da su jedini validni odgovori na ovoj temi od osoba koje su imale zelju i sansu otici a odlucile su ostati -- inace pricamo onu pricu "a sto se kceri ti nisi udala -- a nije me vala niko ni prosio babo"...
a takav odgovor ce ti dati uvid u malo sta od onoga sto tebe zanima...
hajde da ne ulazimo u semanticke rasprave... pitati ovo pitanje tvoju prijateljicu sa grbavice zasto je ona ostala ima smisla -- jer je ona, kako kazes, imala izbor. ostale ljude, ako nisu imali zelje, izbora i realne opcije odlaska, mislim da nema smisla ovo pitati. ti odgovori su po meni, sto bi se reklo 'misleading' -- neko ko nikada nije ni pomislio niti mogao da ode ne moze dati realnu analizu 'odluke da ostane' jer nikada nije ni donio tu 'odluku'... ostanak je default, jer sve ostalo zahtijeva neku akciju (licnu ili tudju, svjesnu ili nesvjesnu), kao i vec spomenutu mogucnost, i naravno, prvobitnu zelju za odlaskom. ti jednostavno pretpostavljas da je svako ozbiljno pozelio otici, ozbiljno se pozabavio time, ozbiljno o tome razmisljao, i imao ozbiljnu mogucnost odlaska... a to jednostavno nije tacno... napomenucu takodje da se bitno razlikuju akcije 'odlaska' u sumu i odlaska u njemacku... stoga mislim da su jedini validni odgovori na ovoj temi od osoba koje su imale zelju i sansu otici a odlucile su ostati -- inace pricamo onu pricu "a sto se kceri ti nisi udala -- a nije me vala niko ni prosio babo"...
a takav odgovor ce ti dati uvid u malo sta od onoga sto tebe zanima...
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Da, i to nam kaže lik iz San Diega!Smartex wrote:Za ove koji kukumacu da bi jedva cekali da odu iz Bosne, mogu samo jedno reci: Gdje vam je patriotizam? Treba uzeti stvari u svoje ruke, i stvoriti bolju, napredniju i uredjeniju Bosnu, a ne samo bjezati na zapad? Mislite li sta ce biti sa Bosnom ako nam sva omladina ode?!
- cHupjahalic@
ima ih dosta koji su u zadnjoj sekundi mogli birati samo izmedju:
1. zivota (bilo gdje u inostranstvo osim nazad na svoju teritoriju u BiH)
2. smrti
1. zivota (bilo gdje u inostranstvo osim nazad na svoju teritoriju u BiH)
2. smrti