Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#351 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

esmasaric wrote:Većina mladih ljudi zna njemački, a dosta ih je i rođeno tamo. Samo ode u Goethe, nabavi diplomu za B, C nivo, završi srednju medicinsku. Posao se nađe u roku od mjesec-dva i eto.
A engleski ne znaju :D
I koja bolan vecina? Djeca rodjena tamo sad imaju blizu 30. A kao ovi odrasli u bih znaju njemacki :D
Bodkin

#352 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

madner wrote:
TRANCE wrote:
Ommadawn wrote:
Poredjenje ti je, sto bi u Saraj´vu rekli, nidje veze.
No kad vec hoces tom logikom - hajde da idemo i tako.
Englezi su ogroman broj automobilskih brendova izgubili tokom 70-ih i 80-ih, a ono malo sto ima - drzi se na staklenim nogama ili su ih pokupovale strane marke, vidi pod Jaguar - indijska Tata. Njemacki auto-brendovi se jos uvijek drze.
Njemačka forsira stariju industriju tipa autoindustrija, čeličane, mašinska industrija, UK forsira usluge poput investicionih fondova, bankarstva, osiguranja, konzaltinga, IT-a, privatnog zdravstva, te sofisticiraniju industriju poput čipova (ARM npr., koristiš njihov čip u mobitelu), biotehnologije i sl. Ko ostvaruje bolje rezultate, dokaz ti je realni rast ekonomije koji je već 5 godina zaredom veći u UK-u.
Jah jah.
Pa najveca IT firma Evrope je u Njemackoj (SAP), najvece osiguranje na svijetu je Njemacko (Allianz), najveci evropski proizvodjac cipova je Njemacki infinion (UK nema u top 10) itd itd...

Mislim sta reci. :D
A i dodaj DB u bankarstvu alo se vec i to spominje. Top 5 u svijetu po velicini
madner

#353 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by madner »

Ljudi idu u Njemacku jer ima mreza nasih ljudi a Njemcima smo od svog sljama najdrazi. :D
insomnia78

#354 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by insomnia78 »

Njemacko cvijece takoreć' :D
prog321

#355 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Jeli to neko ozbiljno poredi privredu Njemačke sa privredom Velike Britanije? :shock:
To je kao porediti Huseina Bolta sa jednonogim penzionerem.
VB već decenijama ima negativan trgovinski balans. Više uvozi nego izvozi dok se to u Njemačkoj nije dogodilo od 1952e :-D
stakasa

#356 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

prog321 wrote:Jeli to neko ozbiljno poredi privredu Njemačke sa privredom Velike Britanije? :shock:
VB već decenijama ima negativan trgovinski balans. Više uvozi nego izvozi dok se to u Njemačkoj nije dogodilo od 1952e :-D
Nije to toliko vazno, vaznija je kolicina razmjenjene robe nego deficit. Nije Britanija losa ni slucajno, zastupljeni su u bransama gdje su velike marze, pozatvarali su gubitase i okrenuli se onome sto trziste trazi. Ali jos uvjek nisu Njemacka
Last December

#357 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Last December »

Neka me neko ispravi ako griješim, samo bih dao par pretpostavki.

Mislim da sama privreda u proizvodnom smislu za VB nije bitna jer je ona danas investiciona sila, Funta ima ogromnu moć a najjače banke su u VB. VB je bila carstvo gdje sunce ne zalazi a i dan danas koristi benefite postkolonijalizma u nekad pokorenim državama a koje danas pripadaju novom komonveltu. Opet kažem ovo su moje pretpostavke ali sam uvjerenja da postoji određena aktivnost u sjenci koja ide u prilog VB.

Što se tiče proizvodne privrede u Evropi a posebno u DE iako najveća od Eu država, u opadanju je jer je većina proizvodnje otišla na istok. Privreda Eu država se danas u najvećpj mjeri svodi na upravljanje stranim manufakturnim potencijalima i izrabljivanjem istih.
prog321

#358 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Nije kolicina razmjene robe toliko bitna koliko je vrsta robe.
Britanija se zaduzi preko drzavnih i privatnih subjekata i odmah poraste obim privrede.
Oficijalni dug je oko 80% GDPa ali kad se saberu svi privredni subjekti onda taj dug prelazi i preko 500% GDPa.
Samo im USA jos moze parirati u tome.
Bodkin

#359 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

stakasa wrote:
prog321 wrote:Jeli to neko ozbiljno poredi privredu Njemačke sa privredom Velike Britanije? :shock:
Nije to toliko vazno, vaznija je kolicina razmjenjene robe nego deficit. Nije Britanija losa ni slucajno, zastupljeni su u bransama gdje su velike marze, pozatvarali su gubitase i okrenuli se onome sto trziste trazi. Ali jos uvjek nisu Njemacka
Naravno da nije. Engleska ne izvodi robu nego usluge i novac. Nek pogleda "kolicinu" izvezenih osiguranja. A i kod nas tradicionalno misle da je njemacka vrh iznad kojeg nema nista :D
prog321

#360 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Izvoz je najvaznija stavka u zdrastvenom bilansu jedne drzave.
Ako kazete da to nije bitno, onda ne znate osnovu.
stakasa

#361 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
stakasa wrote:
Naravno da nije. Engleska ne izvodi robu nego usluge i novac. Nek pogleda "kolicinu" izvezenih osiguranja. A i kod nas tradicionalno misle da je njemacka vrh iznad kojeg nema nista :D
Ma naravno...
I privreda je samo ono sto se moze opipat...
Ali vidicemo kako ce ici sa ovim novim bransama. Svedani imaju taj "problem" jobless growtha. Svi ti Spotify, Skypeovi, Mindcraftovi, Strorytelovi i slicna preduzeca zaraduju velike pare, prodaju se za milijarde i milijarde ali sve skupa tu ne radi pet hiljada radnika
stakasa

#362 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

prog321 wrote:Izvoz je najvaznija stavka u zdrastvenom bilansu jedne drzave.
Ako kazete da to nije bitno, onda ne znate osnovu.
Opet ti po svom. I onda ce me na kraju samo bezveze banirat
The BEN10

#363 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by The BEN10 »

madner wrote:Ljudi idu u Njemacku jer ima mreza nasih ljudi a Njemcima smo od svog sljama najdrazi. :D
:D
prog321

#364 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Zasto spominjes ban ? Valjda komuniciramo normalno ?
Ako mozes reci da je izvoz nebitan za jednu drzavu onda imamo tektonske razlike u razmisljanju. Ne mogu vjerovati da to neko moze reci i nastaviti diskutovati o ekonomiji. :shock:
Njemacka privreda je superiorna upravo zato sto uspjeva godinu za godinom izvoziti u velikom obimu.
Bodkin

#365 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Zasto spominjes ban ? Valjda komuniciramo normalno ?
Ako mozes reci da je izvoz nebitan za jednu drzavu onda imamo tektonske razlike u razmisljanju. Ne mogu vjerovati da to neko moze reci i nastaviti diskutovati o ekonomiji. :shock:
Njemacka privreda je superiorna upravo zato sto uspjeva godinu za godinom izvoziti u velikom obimu.
Sali se za ban, ne brini :D ali ti izgleda samo izvoz materijalnih dobara uzimas u obzir. Ispade engleska privreda patuljak
stakasa

#366 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
Sali se za ban, ne brini :D ali ti izgleda samo izvoz materijalnih dobara uzimas u obzir. Ispade engleska privreda patuljak
Ali sta je najinteresantnije sa engleskom privredom (tacnije, engleskom elitom) da vecina trendova dolazi od njih. Impozantno je kako uvjek pogode i kako su uvjek prvi tamo gdje treba biti
prog321

#367 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Izvoz materijalnih dobara je naravno najbitniji faktor. Samo je pitanje kakvih materijalnih dobara.
Nijemci izvoze masine, turbine, auta, brodove i ostale sofisticirane stavke koje zahtjevaju visoku usavrsenost.
Sto znaci , ako dodje do naglih ekonomskih problema u svijetu oni su relativno sigurni.
Dok Britanci prodaju vrijednoste hartije i osiguranja. wtf ? Koliko sofisticiranosti treba za tu aktivnost ? :-)
Britanci su jos uvijek sigurni jer su financijski vezani sa New Yorkom i drze svjetske ekonomske mehanizme u ruci. Ne kazem da su tarabe ali im je ekonomija puno slabija od Njemacke. Nije uopste na istom nivou.
Bodkin

#368 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Da nije sofisticirano ne bi bili prvi toliko dugo. Smijesno je reci da je finansijski sistem ili finansijski derivsti jednostavan. Presmijesno
Bodkin

#369 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Ali sta je najinteresantnije sa engleskom privredom (tacnije, engleskom elitom) da vecina trendova dolazi od njih. Impozantno je kako uvjek pogode i kako su uvjek prvi tamo gdje treba biti
Pa pogode jer je realna ekonomija naslonjena na finansijki sistem koji su oni poklopili. Ali idemo od teme. Zanimljiva je rasprava al ce nas cmoljo otjerati
stakasa

#370 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

prog321 wrote:Izvoz materijalnih dobara je naravno najbitniji faktor. Samo je pitanje kakvih materijalnih dobara.
Nijemci izvoze masine, turbine, auta, brodove i ostale sofisticirane stavke koje zahtjevaju visoku usavrsenost.
Sto znaci , ako dodje do naglih ekonomskih problema u svijetu oni su relativno sigurni.
Dok Britanci prodaju vrijednoste hartije i osiguranja. wtf ? Koliko sofisticiranosti treba za tu aktivnost ? :-)
Britanci su jos uvijek sigurni jer su financijski vezani sa New Yorkom i drze svjetske ekonomske mehanizme u ruci. Ne kazem da su tarabe ali im je ekonomija puno slabija od Njemacke. Nije uopste na istom nivou.
Naj ti je bolje otvori sebi temu pa se ispricaj sam sa sobom. Niti citas sta ti se pise niti si u stanju cut ista osim onoga sto si zacrto
Bodkin
:D
Pa zar se iko vise sjeca teme i razloga zasto su napustili Bih :D
prog321

#371 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

U pravu ste, necu ni ja vise. Mada je ova diskusija interesantnija od 90% drugih naklapanja. Poz.
stakasa

#372 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

prog321 wrote:U pravu ste, necu ni ja vise. Mada je ova diskusija interesantnija od 90% drugih naklapanja. Poz.
Bravo
Romanija

#373 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Romanija »

Last December wrote:Neka me neko ispravi ako griješim, samo bih dao par pretpostavki.

Mislim da sama privreda u proizvodnom smislu za VB nije bitna jer je ona danas investiciona sila, Funta ima ogromnu moć a najjače banke su u VB. VB je bila carstvo gdje sunce ne zalazi a i dan danas koristi benefite postkolonijalizma u nekad pokorenim državama a koje danas pripadaju novom komonveltu. Opet kažem ovo su moje pretpostavke ali sam uvjerenja da postoji određena aktivnost u sjenci koja ide u prilog VB.
UK je oduvjek bila merkantilisticko drustvo koje je islo za parama, bez obzira odakle dolaze, nazalost pare se vise ne mogu zaraditi na industriji. Problem je sto je ovdje kao i u USA uradjena tatalna finansijalizacija sistema gdje se pare ulazu u obrt jos vise para i sve tako ukrug i navise. Tako je moj sef prije 30 godina radio na procjenama rizika u razvoju i prozvodnji Airbusa A-320 ili osvajanju proizvodnje novih vrsta celika, dok danas radimo na
kalkulacijama rizika kako ce klijent kupiti stranu valutu i onda spekulirati s njom......para je sve vise u igri, ali je sve manje ljudi koji ucestvuju u podjeli istih. Malo je nas ovdje iz BiH ali smo uglavnom svi uspjeli stati na noge, narocito u Londonu, Po mom misljenju UK drustvo je dijametralno suprotno nazorima kako bi drustvo trebalo izgledati u ocima jednog prosjecnog BiH covjeka, valjda nas je zato i malo ovdje. But I like it! :D
ultima_palabra

#374 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by ultima_palabra »

Imala je UK tradicionalno jaku industriju, Thatcherica je prebrisala.
stakasa

#375 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

Romanija wrote:
Last December wrote:Neka me neko ispravi ako griješim, samo bih dao par pretpostavki.

UK je oduvjek bila merkantilisticko drustvo koje je islo za parama, bez obzira odakle dolaze, nazalost pare se vise ne mogu zaraditi na industriji. Problem je sto je ovdje kao i u USA uradjena tatalna finansijalizacija sistema gdje se pare ulazu u obrt jos vise para i sve tako ukrug i navise. Tako je moj sef prije 30 godina radio na procjenama rizika u razvoju i prozvodnji Airbusa A-320 ili osvajanju proizvodnje novih vrsta celika, dok danas radimo na
kalkulacijama rizika kako ce klijent kupiti stranu valutu i onda spekulirati s njom......para je sve vise u igri, ali je sve manje ljudi koji ucestvuju u podjeli istih. Malo je nas ovdje iz BiH ali smo uglavnom svi uspjeli stati na noge, narocito u Londonu, Po mom misljenju UK drustvo je dijametralno suprotno nazorima kako bi drustvo trebalo izgledati u ocima jednog prosjecnog BiH covjeka, valjda nas je zato i malo ovdje. But I like it! :D
Dva izvanredna posta, pogotovo Romanijin. Chmoljo halali, Bodkin haj ti slobodno, ja sam ti reko :D
Post Reply