Zasto ste napustili BiH?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#201 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kakva Maja Marijana, 2009 bila aktuelna 
- Danguba
#202 Re: Zasto ste napustili BiH?
Znam ja gdje ces ti...Kikibombona wrote: Dizi sidro Kiki, kruh ti...!
- esmasaric
#203 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kada to nije bilo aktuelno?Zoya wrote:Ovo može značiti samo jedno, da će udaja /ženidba za papire biti ponovo aktuelna.
-
Zoya
#204 Re: Zasto ste napustili BiH?
PA nije u tolikoj mjeri kao prije ja mislim 
-
prog321
#205 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ono kad jedna drugu bodri da će se udati samo jer imaju strano državljanstvo 
- esmasaric
#206 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bilo je uvijek aktuelno kod nas.
Moja generacija uveliko napušta BiH, i hajde, nema šta da se bunim, odlaze ljudi u nadi za boljim životom.
I shvatam potpuno ako medicinska sestra ode i radi vani kao medicinska sestra.
Ali ne shvatam da neko sa završenim fakultetom ode i radi kao konobar, nikad neću to shvatiti, a pogotovo ako je taj fakultet tražen.
Moja generacija uveliko napušta BiH, i hajde, nema šta da se bunim, odlaze ljudi u nadi za boljim životom.
Ali ne shvatam da neko sa završenim fakultetom ode i radi kao konobar, nikad neću to shvatiti, a pogotovo ako je taj fakultet tražen.
-
Zoya
#207 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ljudima je dosta svega, vjerovatno zbog toga. Ne žele da im djeca tu odrastaju.
Ništa dok grafički ne prikažeš
Ništa dok grafički ne prikažeš
prog321 wrote:Ono kad jedna drugu bodri da će se udati samo jer imaju strano državljanstvo
- animals
#208 Re: Zasto ste napustili BiH?
Tema se zove,zasto ste napustili BIH..
i samo pisu oni koji je nisu napustili
i samo pisu oni koji je nisu napustili
- Kikibombona
#209 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nju sam zapamtio, tj. zapamtio ime, pa vazda ponavljam._BataZiv_0809 wrote:Kakva Maja Marijana, 2009 bila aktuelna
- Kikibombona
#210 Re: Zasto ste napustili BiH?
I meni se cini. Ne znam zasto.Zoya wrote:PA nije u tolikoj mjeri kao prije ja mislim
Inace, ne bih na to pristao ni za zivu glavu. Ne znam koliko moras biti ocajan da pristanes na takvu opciju i rizikujes da zaglavis sa budaletinom koju uopste ne poznajes.
- Šveđanin
#211 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nisam nikud isao rodjen sam i odrastao u inostranstvu.
Roditeljima je bilo mnogo teze nego meni, njima su mnoga vrata bila zatvorena i morali su se duplo truditi da bilo sta naprave, ja sam samim time imao vise prilika u zivotu i ove sto su mi se do sada ponudile sam iskoristio. Otac mi nikad u potpunosti nije prihvatio novu zemlju i vec u aprilu/maju prica i planira sta ce raditi kad ode "kuci".
Bas bi prava havarija nastala da BIH udje u EU i da narod dobije mogucnost slobodnog rada na zapadu, ali od toga u skorije vrijeme nista.
http://forum.klix.ba/1001-razlog-zasto- ... #p12024066
Roditeljima je bilo mnogo teze nego meni, njima su mnoga vrata bila zatvorena i morali su se duplo truditi da bilo sta naprave, ja sam samim time imao vise prilika u zivotu i ove sto su mi se do sada ponudile sam iskoristio. Otac mi nikad u potpunosti nije prihvatio novu zemlju i vec u aprilu/maju prica i planira sta ce raditi kad ode "kuci".
Bas bi prava havarija nastala da BIH udje u EU i da narod dobije mogucnost slobodnog rada na zapadu, ali od toga u skorije vrijeme nista.
Nije smijesno..._BataZiv_0809 wrote:Pa svojevremeno je jedan forumas, kojeg neizmjerno cijenim kao objektivnog i normalnog, pisao o svojoj rodici koja je kao iz Skandinavije dosla u BiH da proba zivjeti.
Ono sto je napisao je, najblaze receno, scenarij za francusku komediju
http://forum.klix.ba/1001-razlog-zasto- ... #p12024066
- ultima_palabra
#212 Re: Zasto ste napustili BiH?
Hm, kad gledam striktno svoju generaciju i raju koju dobro znam, vrlo malo nas je negdje vani, svi se vrte i bore ovdje... govorim o 79-83. godistima.
Donekle smo imali srece da smo zavrsili fakultete u trenutku kad je bio neki najbolji poslijeratni period, 2005-07. godina... kad je bilo solidno prilika za zaposliti se ili pokrenuti nesto. Kad vidim mladje generacije, to je potpuno drugacija situacija... svi hrle vani.
Prije dvije godine mi headhunter na LinkedInu ponudi posao u Berlinu, pocetna oko 3 milje ojra... nisam dvaput razmisljao, nego odmah odbio
Bilo je fino vidjeti koliko vrijedis na nekom realnom trzistu rada koje ovdje ne postoji, ali ovdje imam dosta zivotnih komparativnih prednosti koje tamo ne bih imao.
Donekle smo imali srece da smo zavrsili fakultete u trenutku kad je bio neki najbolji poslijeratni period, 2005-07. godina... kad je bilo solidno prilika za zaposliti se ili pokrenuti nesto. Kad vidim mladje generacije, to je potpuno drugacija situacija... svi hrle vani.
Prije dvije godine mi headhunter na LinkedInu ponudi posao u Berlinu, pocetna oko 3 milje ojra... nisam dvaput razmisljao, nego odmah odbio
-
Klitemnestraaa
#213 Re: Zasto ste napustili BiH?
esmasaric wrote:Bilo je uvijek aktuelno kod nas.![]()
-
dezurni_ucenik
#214 Re: Zasto ste napustili BiH?
.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/05/2016 03:00, edited 1 time in total.
- Maystor
#215 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ako si imalo konzistentan, ti možeš emigrirati samo u kurdistan, budući da si forumski puk uvjeravao da je Dubai pichkin dim spram Erbila. E sad, koga si lagao, sebe ili druge, pitanje jeKikibombona wrote:vivaldi wrote: popirlicno sam smiren po prirodi, ali pocinjem da sumnjam da neki znaju nesto sto ja ne znam...![]()
![]()
![]()
![]()
Znaju ono sto znas i ti. Za rat treba dvoje!![]()
Nevjerovatno koliko je moje raje razgulilo u proteklih 10-15 godina. U posljednje 2-3 godine ponovo navala. Ne kontam sta se desava. Ljudi valjda postaju svjesni da ovdje nikada nece biti bolje. Jedan od najblizih drugara je vjeciti optimista, polgao je velike nade u SDP, pa u DF... Ovo sa DF ga slomilo i sada vise nema nikakve dileme oko buducnosti drzave.Sprema se za bjezaniju. Jos jedan drugar radi u banci, tj. bleji u kancelariji, skoro ne radi nista, pa se i on sprema na pedalu. Iako ovdje ima nekretnine i posao, zeli bolju buducnost za djecu. Potpuno je svjestan da ovdje moze biti samo gore. Moj komso, u ranim cetrdesetim, neki dan zapalio sa porodicom u Njemacku. Ovaj decko zavrsio skolu i ode u Francusku. Ovaj drugi za par dana ide u Svicarsku, raditi u pekari.
Dakle, bjeze ljudi razlicitih profila. Svi mastaju o bjezaniji.
Vjerovatno cu i ja razguliti... Imam zelju biti istinski patriJota!![]()
- Maystor
#216 Re: Zasto ste napustili BiH?
Obično ne zalazim na ovakve teme, ali nakon čitanja uvodnih postova bi mi interesantno ...ultima_palabra wrote:Hm, kad gledam striktno svoju generaciju i raju koju dobro znam, vrlo malo nas je negdje vani, svi se vrte i bore ovdje... govorim o 79-83. godistima.
Prije dvije godine mi headhunter na LinkedInu ponudi posao u Berlinu, pocetna oko 3 milje ojra... nisam dvaput razmisljao, nego odmah odbioBilo je fino vidjeti koliko vrijedis na nekom realnom trzistu rada koje ovdje ne postoji, ali ovdje imam dosta zivotnih komparativnih prednosti koje tamo ne bih imao.
Naravno da je svaki slučaj priča za sebe i da generalizacije ne vrijede, možda bi se više dalo pričati o nekoj statistici. Kad čitam neke od postova, onih koji Sarajevo i BiH nazivaju "čmarom", i slično (a to stvarno mora bit velika pamet da se takva konstrukcija smisli), zapitam se jesmo li živjeli u istom gradu? I tu dijelim tvoje mišljenje, jer se tačno osjeti neka fazna razlika, od jedno desetak godina, izmeđa godišta koje si ti naveo i onih mlađih. Iz moje generacije, skoro svi su tu i napravili su mnogo toga u životu.
P.S. jebo te led, čitam jednog delegata ovdje na temi, svaki mu post počinje glorificiranjem vlastite pameti. Pomislio bih da je Ajnštajn, al on umro, a od ovih nasljednika ne znam ko bi mogo bit toliko pametan
- Ommadawn
#217 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bravo za post a ovo podebljano: smatram da djeci ne treba ništa forsirati nego ih pustiti da sami otkrivaju svijet.Tup-zvek-skajlaf wrote:evo da se i ja tuspasim![]()
Otisao prije 16 godina, iz radoznalosti (sve je lako kad si mlad), pruzila se prilika, a onda se i uspjelo. Trebalo mi je jedno 4-5 godina da prelomim da se necu vracati, shvatio da desetine (ako ne i stotine) miliona ljudi danas zivi van rodne grude, svijet je postao globalno selo. Ovdje gdje zivim, ne mogu ostati kad se penzionisem, znaci da se prije ili kasnije (bolje kasnije) vracam u Seher. Jedino sto sam sebi obecao je da djecu nikad, ama nikad, necu trovati pricom da im je Bosna majka, rodjeni su u inostranstvu i ucim ih da je cijeli svijet njhov, a da im je samo pasos bosanski. Odrastaju, idu u skolu i igraju se sa djecom sa svih kontinenata, razlicitih rasa, kultura, religija, itd. To je neprocjenjivo bogatstvo i nikad ga ne bih mijenjao sa nasom stvarnoscu, gdje smo svi toliko isti, a ubismo se dokazujuci koliko smo razliciti (i, naravno, mi smo bolji of njih
).
Da ne zaboravim dva vazna razloga sto se ne zelim vracati dok ne budem morao
1. Primanja i ukupan kvalitet zivota tu gdje sam, pa mogu djeci, zeni i sebi priustiti vecinu stvari koje u Bosni najvjerovatnije ne bih mogao - jedan je zivot, jebi ga
2. Djeca su mi pehlivani, nigdje nisu prispjeli u Bosni
Pozdrav,
Zadovoljni dijasporac
P.S. po Bosni nikad ne bih pljuvao, ali po pojedinim ljudima i negativnostima uvijek. Ako je imalo bitno, sto bi rekli oni sto su se javljali u ratu u radijski program - ovdje borac s prve linije
Najsmiješniji su mi oni koji se ubiše zastavama Bosne, te majicama i šta ti ja sve znam a djeca im ne znaju beknuti bosanskog jer s djecom pričaju jezik države u kojoj žive, uglavnom s lošim izgovorom, naglaskom, gramatikom.
-
Elme
#218 Re: Zasto ste napustili BiH?
Otisao prije 14 godina, roditelji odlicili da je bolje za moju buducnost sto i jest
danas 14 godina poslije, zavrsio skolovanje, radim, i svojim trudom i radom ispunio svoje ciljeve koje sam imao do sada, sada slijedi jos zenidba i onda lagano pocinje ozbiljniji zivot
volim ovu drzavu u kojoj sam, i hvala joj na svim datim mogucnostima. Ali ipak nigdje nije kao kod kuce, kad si sa svojima na svom, kad su i tjelo i dusa na istom mjestu
tak da cu se nekad vratiti opet u svoju jedinu domovinu 
- Kikibombona
#219 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kulturoloski pripadam zapadu, na istok mogu jedino turisticki. Preseliti, ni za zivu glavu...Maystor wrote:
Ako si imalo konzistentan, ti možeš emigrirati samo u kurdistan, budući da si forumski puk uvjeravao da je Dubai pichkin dim spram Erbila. E sad, koga si lagao, sebe ili druge, pitanje je
Ne bih zivio ni u Erbilu, ni Dubajiu, ni Moskvi, ni Pekingu... samo zapadno od Beca!!
- muha_sa
-
prog321
#221 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ko god ne zarađuje najmanje 1700 KM mjesečno u BiH trebao bi iseliti.
Gluposti kao ne sviđa mi se društvo i krkani su bespotrebne. Svagdje ima krkana i sileđija.
Sa solidnom sumom u BiH možeš uživati isto kao New Yorku i Berlinu. Vjerovatno i bolje
Gluposti kao ne sviđa mi se društvo i krkani su bespotrebne. Svagdje ima krkana i sileđija.
Sa solidnom sumom u BiH možeš uživati isto kao New Yorku i Berlinu. Vjerovatno i bolje
-
rz brzotrz
#222 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nisam otisao i danas zalim zbog toga. A razlozi zbog kojih bih otisao su:
1. pravna i socijalna nesigurnost
2. nezaposlenost
3. mito i korupcija
Odnosno, kad bolje razmislim, mito i korupcija na prvo mjesto, jer da nije mita i korupcije, sveopca situacija bi bila bolja.
Znam neke ljude koji su se bili vratili iz inostranstva sa porodicama jer su dobili ovdje dobre poslove u medjunarodnim firmama. Nakon 2-3 godine ostali bez posla, nisu mogli naci drugi posao, i nazad u inostranstvo.
1. pravna i socijalna nesigurnost
2. nezaposlenost
3. mito i korupcija
Odnosno, kad bolje razmislim, mito i korupcija na prvo mjesto, jer da nije mita i korupcije, sveopca situacija bi bila bolja.
Znam neke ljude koji su se bili vratili iz inostranstva sa porodicama jer su dobili ovdje dobre poslove u medjunarodnim firmama. Nakon 2-3 godine ostali bez posla, nisu mogli naci drugi posao, i nazad u inostranstvo.
-
Ci-Nick
#223 Re: Zasto ste napustili BiH?
Zanimljivo je i da će dobrih 70% onih koji odu morati da se vrati jer im penzije tamo gdje su stigli neće biti dovoljne za normalan život.
Tako da će taj stres i privikavanje na život u "nenormalnoj" BiH morati proživjeti u posljednjim godinama života.
Tako da će taj stres i privikavanje na život u "nenormalnoj" BiH morati proživjeti u posljednjim godinama života.
-
Ci-Nick
#224 Re: Zasto ste napustili BiH?
.
Last edited by Ci-Nick on 21/05/2016 09:29, edited 1 time in total.
- zubi
#225 Re: Zasto ste napustili BiH?
Da.Ci-Nick wrote:Zanimljivo je i da će dobrih 70% onih koji odu morati da se vrati jer im penzije tamo gdje su stigli neće biti dovoljne za normalan život.