Zasto ste glasali za SDA/SBIH?

Post Reply

Zasto ste glasali za SDA/SBiH?

Zato sto su zastitnici bosnjackog naroda
9
13%
Zato sto efikasno rade na smanjivanju nepismenosti
0
No votes
Zato sto efikasno rade na povecanju broja korisnika interneta
1
1%
Zato sto velikom brzinom grade auto put
1
1%
Zato sto bolje zivimo nego prije rata
2
3%
Zato sto je SDP kriv za sve
9
13%
Nisam glasao za ove konje :D
50
69%

Total votes: 72

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Puno sam na terenu svuda me ima... i ova volumenta ,mislim na SDA i SZBiH... je kupila glasove fascungom... oko Goražda... Vareš i sva ostala mala mjesta... za njih su glasale nane i dede... koje još vjeruju... i svi oni nepismeni kojima je rečeno za koga da glasaju... pa u mom redu na glasačkom mjestu je bilo troje nepismenih... oni glasaju i potpisuju se isto...

Ne fakat te dvije stranke su odavno u talu... a mi za to svo vrijeme idemo krupnim koracima u nazad...

Ja od svih zala vidim SDP... kao najmanje... zlo... i fakat je tako...

da smo karkter kao Mađari pa da izađemo na ulicu... ali mi nismo... nas se može gazati..., ovako neuke, gladne i šta sve ne...

I za kraj... revolucija bi u našoj zemlji lakše krenula iz malih kasaba i čaršija.. jer kod nas u Sarajevu je sljeglo toliko svega i svačega... da je njima na asfaltu pravo dobro... oni su asfalt prije vidjeli samo pazarnim danom....

Živili i nemojmo šupljirati vazda...budimo konkretni jer će nas ovaj sistem ublehati toliko da na kraju nečemo znati ni ko je ko ni šta je šta... mada smo i sad na dobrom putu.... kao najbolji primjer navodim stanje prirode i kulturno-historijskog naslijeđa naše lijepe ali napaćene zemlje.....
cyprus

Post by cyprus »

amko_sa wrote:Ja mislim da pravilno vidim situaciju a niko mi nije odgovorio koga bi to vi izabrali umjesto Harisa i zasto.Volio bih to da znam mozda me prosvjetli i jos 300000 ljudi ovo se najvise odnosi na BosanaC jer sam siguran da je SDP-ovac.Poslije tog odogovora ostavljam ovu temu drugima na razmatranje jer se ocito mnogo razlikujemo u razmisljanju a ova rasprava ne vodi nigdje.
E, Amko. evo ja odgovaram.

Uzmimo da su svi političari nesposobni i lopovi.
Haris je osim što je nesposoban na kvadrat (na nesreću u dijalozima izgleda sposoban, pa to valjda povuče narod) i lopov na kub (SBiH=kriminalna organizacija), on je i nacionalista, što bi rekli sa dna kace, i kao takav predstavlja nepovoljnu osobu za čitavu BiH, a svojim pričama može postić samo kontra-efekt (tj. referendum i otcjepljenje RS-a).

Iz tog razloga Stranke poput SDP-a, LDS-a, Radom za Boljitak i sl, možda jesu nesposobne, možda su čak i lopovi i korumpirani, ali svojim planom i pričom nisu opasni po opstojnost BiH i budućnost bez novih sukoba.
amko_sa

Post by amko_sa »

Da je SDP najbolja opcija bio bi onda na vlasti a sav taj narod koji spominjes iz manjih mjesta i iz sela je branio ovu drzavu i opstao tu gdje jeste.Zbog toga a i kao ljudi koji zive ovdje su vrijedni glasaci koliko i svi ostali.Ja ne cijenim nafurane "gradjane"

SDP koliko vidim ima upravo takav stav gleda obicne ljude sa visine.
Deset u pola

Post by Deset u pola »

Čitam ove postove i ne mogu da dođem sebi. Pa jel moguće da ste svi rođeni poslije 2000 godine.
Ima li iko sposobnost pamćenja?
Pa znate li koliko su ovi lopovi do sada pokrali?
Znate li da su bili spremni da se bore do posljednjeg Bošnjaka za njihovu fildžan državu?
Njihovo rukovodstvo (SDA) je pred kraj rata već bilo izmješteno u Zenicu, jer se očekivao pad Sarajeva. I da ne bi američkih aviona.....
Taj isti Silajdžić je zajedno sa Alijom dijelio zemlju uzduž i poprijeko. Željeli su oni svoj fildžan, koliki-toliki ali da predstave narodu da su za to krivi drugi a ne oni.
Ali u zemlji gdje je oko 800.000 nepismenih, može se donekle i razumjeti da ovi pobjeđuju stalno na izborima.
Ali kad mi neko kaže da je ovo forum SDP-a, dođe mi da se objesim.
Mislim da se Lagumdžija i njegova stranka nigdje ne razvaljuje kao na ovom forumu.
Pa eto vam lopov Silajdžić, koji će sutra kad dođe stani pani pobjeći svojima u Tursku a vi vidite gdje ćete (ako mognete)
Last edited by Deset u pola on 06/04/2007 15:17, edited 1 time in total.
Deset u pola

Post by Deset u pola »

Valjda ćete moći. :-?
Last edited by Deset u pola on 06/04/2007 15:14, edited 1 time in total.
*mima*

Post by *mima* »

E svaka ti cast ...deset u pola.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

i ja se godinama pitam zasto glasaju?
padaju na jeftine price ,lopova koji vole samo svoj dzep i samo svoj interes gledaju.
svi kukaju,nema se para,nema se posla,nema buducnosti a kada dodju izbori,biraju one iste koji su na vlasti godinama.
e moj narode,dokle vise???

otvorite malo oci,usi..upotrijebite mozak.

manite se fasizma,supljih prica ..pogledajte oko sebe glad,tugu,jad..
sta cekamo??
da svi pomremo od gladi? da se neko opameti?
*mima*

Post by *mima* »

A kako da se opamete???? Vecina koja glasa za te budale su izbjeglice koje su se lijepo " namjestile " u Sarajevu, ovi ih obidju pred izbore........I tako se to nastavlja ....... :shock:
*mima*

Post by *mima* »

Pitala sam svoju " komsinku " iz Gorazda koja se bas onako lijepo namjestila i zaposlila i Sarajevu zasto je ona glasala za SDA.............Ona me je pogledala tupo, slegla ramenima i rece mi ........pa oni se bore za muslimane...............Ja nju pitam a sta ti imas od njih.............oooooooooooo.......tu je nastao strasni muk........ :shock:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

mima wrote:A kako da se opamete???? Vecina koja glasa za te budale su izbjeglice koje su se lijepo " namjestile " u Sarajevu, ovi ih obidju pred izbore........I tako se to nastavlja ....... :shock:
padaju na price ,ljudi koji se kriju iza vjere..ljudi su naivni,slijepi..ako godinama padas na isti kamen,sta si onda'nemam drugog izbora rijeci nego glup.zalosno ali je tako.

vjerske institucije imaju veeelikog uticaja na ljude.
ali sta da ocekujes kada nam je vise od 50%ljudi u drzavi iz ruralnih dijelova..bez uvrede ali je tako..u selu imas jednu ambulantu i dzamiju/crkvu..tu oni uce sta i kako da glasaju.
nisi patriota ako ne glasas za "svoje".
jadni mi .
amko_sa

Post by amko_sa »

Bio sam citav rat ovdje tako da vrlo dobro znam sta se desavalo i ko je djelio drzavu.
Ljudi ba jeli vama vise jasno da su drzavu dijelili i danas zele da je podjele ljudi iz rs-a
Nadam se da je isto tako jasno da je ova drzava priznata pred rat kao cjelovita BiH
I trebalo bi biti jasno zasto je rat krenuo i ko ovu drazavu nije prihvatao kao takvu nego je nas htio u veliku Srbiju a mi bi ratovali po Hrvatskoj za njih da je bilo tako.
Svijet je zaustavio rat i zadao granice ovakve kakve jesu a na to je prisilio sve strane iz razloga sto bi srbi imali previse izbjeglica da su protjerani iz zapadne Bosne.
A sad da predjem na muslimane.Muslimani su ovdje prezivjeli jedino zato sto su zilav i jako otporan narod i zbog inata i ponosa kojeg je tad bilo najvise a ne kao sad
Citava generacije iz moje ulice je izginula da bi mi opstali i tako po citavoj BiH
I molim te nemoj mi pricati ko je djelio BiH
Imali smo gresaka jer smo se mogli bolje odbraniti ali da su krivci SDA i Stranka za BIH povraca mi se na to

Jedno pitanje Ko bi u onom momentu kad smo bili skroz neorganizovani i kad je svijet pustio da nas guze prihvatio ulogu u Sarajevu da bude vodja nacije koja se branila.Da li bi to bio Zlatko Lagumdzija
Deset u pola

Post by Deset u pola »

Svakog čovjeka koji ima imalo mozga u glavi, hvata strah od budućnosti.
A najljepše je budalama, koji ne razmišljaju ni sekunde, ne kontajući da će oni opet platiti najveću cijenu.
Misle da će stradati političari a ne oni i njihove porodice.
*mima*

Post by *mima* »

Mene hvata strah kad citam nacinalisticke komentare. I ja sam provela rat u Sarajevu ............grozim se takvih komentara. STA SU BILO KOME DALE NACIONALNE STRANKE???????????
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ne glasam.
nemam za koga.
Deset u pola

Post by Deset u pola »

amko_sa wrote:Bio sam citav rat ovdje tako da vrlo dobro znam sta se desavalo i ko je djelio drzavu.
Ljudi ba jeli vama vise jasno da su drzavu dijelili i danas zele da je podjele ljudi iz rs-a
Nadam se da je isto tako jasno da je ova drzava priznata pred rat kao cjelovita BiH
I trebalo bi biti jasno zasto je rat krenuo i ko ovu drazavu nije prihvatao kao takvu nego je nas htio u veliku Srbiju a mi bi ratovali po Hrvatskoj za njih da je bilo tako.
Svijet je zaustavio rat i zadao granice ovakve kakve jesu a na to je prisilio sve strane iz razloga sto bi srbi imali previse izbjeglica da su protjerani iz zapadne Bosne.
A sad da predjem na muslimane.Muslimani su ovdje prezivjeli jedino zato sto su zilav i jako otporan narod i zbog inata i ponosa kojeg je tad bilo najvise a ne kao sad
Citava generacije iz moje ulice je izginula da bi mi opstali i tako po citavoj BiH
I molim te nemoj mi pricati ko je djelio BiH
Imali smo gresaka jer smo se mogli bolje odbraniti ali da su krivci SDA i Stranka za BIH povraca mi se na to

Jedno pitanje Ko bi u onom momentu kad smo bili skroz neorganizovani i kad je svijet pustio da nas guze prihvatio ulogu u Sarajevu da bude vodja nacije koja se branila.Da li bi to bio Zlatko Lagumdzija
Ne mogu vjerovati da si ovo napisao. Te "greške" kako ti kažeš, koštale su života stotine hiljada ljudi.
Kakav ti svijet spominješ? Nisi ti birao na izborima svijet, nego konkretne stranke.
Sve je stvar u tome koju si cijenu spreman platiti za politiku koju podržavaš.
Jesi li za tu politiku spreman žrtvovati svoj i život svoje porodice?
Jesi li spreman gledati kako ti one bradate spodobe dolaze na vrata i onda zna se šta slijedi.
E to su mnogi u ovom prošlom ratu doživjeli a mnogi nisu ni preživjeli.
I nemoj mi govoriti da postoji išta što je vrijedno toga.
Danas te iste žrtve koje su se vratile u gradove iz kojih su protjerane, gledaju svoje krvnike kako im se smiju u lice.
E i u tome je tragedija ovog naroda. Pokušaj zamisliti kakav je to osjećaj.
amko_sa

Post by amko_sa »

Kakvu si tada imao alternativu jako sam puno razmisljao o tome da li je moglo biti drugacije ali nakraju sam skontao da je sve bilo spremljeno.Imam svoj zakljucak i mislim da sam upravu.Alija rahmetli je pogrijesio sto je vjerovao evropi kao i moj stari i ja.Niko nije vjerovao da ce biti rata.Ali mislim da smo mi pobjednici iz razloga sto smo tu.Propatili smo i sva nepravda svjeta nas je poklopila ali jos se nedamo i zato i sad vise volim ljude koji načmu temu o ukidanju rs-a jer je to znak nekog otpora.
A ja i sad i ubuduce cu imati oruzje u svojoj kuci samo za slucaj da neko krene na mene i moju porodicu.Mislim da je to skola.Ta tema je preopsirna i moglo bi se napisti 5 knjiga o tome kako i zasto i opet bi balansirao.Ja sam prevagnuo na stranu da nije moglo biti drugacije.

Ono sto me drzi i dan danas nisu politika ni politicari nego srce raje koju sam poznavao i njihova scrcana borba protov IZVORNOG zla
Ja sam prihvatio da je tako moralo biti
Deset u pola

Post by Deset u pola »

amko_sa wrote:Kakvu si tada imao alternativu jako sam puno razmisljao o tome da li je moglo biti drugacije ali nakraju sam skontao da je sve bilo spremljeno.Imam svoj zakljucak i mislim da sam upravu.Alija rahmetli je pogrijesio sto je vjerovao evropi kao i moj stari i ja.Niko nije vjerovao da ce biti rata.Ali mislim da smo mi pobjednici iz razloga sto smo tu.Propatili smo i sva nepravda svjeta nas je poklopila ali jos se nedamo i zato i sad vise volim ljude koji načmu temu o ukidanju rs-a jer je to znak nekog otpora.
A ja i sad i ubuduce cu imati oruzje u svojoj kuci samo za slucaj da neko krene na mene i moju porodicu.Mislim da je to skola.Ta tema je preopsirna i moglo bi se napisti 5 knjiga o tome kako i zasto i opet bi balansirao.Ja sam prevagnuo na stranu da nije moglo biti drugacije.

Ono sto me drzi i dan danas nisu politika ni politicari nego srce raje koju sam poznavao i njihova scrcana borba protov IZVORNOG zla
Ja sam prihvatio da je tako moralo biti
Po tebi, nije bilo druge alternative.
Kao eto nismo znali šta nam se sprema. Svi korpusi JNA iz Slovenije i Hrvatske sjurili se u Bosnu, imaš ogromnu većinu Srba koji neće Bosnu i koji su bili naoružani do zuba i samo čekali signal.
I šta naš Aljo radi? Upravo ono što ne treba. Upravo ono što su oni i čekali.
I kad me pita neko je li moglo bolje, pravi odgovor je pitanje je li moglo gore?
Nikad više Bošnjaci neće biti u tom broju zastupljeni na većini područja BiH kao što su bili prije rata.
Samo dok je narod živ i dok postoji na nekom prostoru, može se nečemu i nadati.
Šansa je izgubljena zahvaljujući prije svega kleronacionalističkoj politici Alije i Harisa koji su žrtvovali narod za ovo što imamo danas.
Ni jedan narod nije doživio tolika stradanja, a da se njegovo rukovodstvo istovremeno nije enormno obogatilo na toj tragediji, kao što je to slučaj kod Bošnjaka.
Umjesto da se brinu o sudbini naroda u tim teškim trenucima, oni su se brinuli kako da što više ukradu.
barcode

Post by barcode »

amrica wrote: nikad glasala ni za jednu od navedenih stranaka, a cinjenica je da izbore u bih dobija selo, tj ruralne sredine, gdje ljudi ne citaju novine, na tv im fixiran lokalni kanal, a glasaju po inerciji od 1992., ili kako im kazu hodza ili pop.

a zalosno, u bih je vise bukvalno nepismenih nego u izvornim zemljama EU kompjuterski nepismenih, a vecina gradjana bih je polupismenih.
Najveci problem je sto pismeni i pametni, uglavnom mladi ne izlaze na izbore, uz konstataciju da nemaju za koga glasati. Zato oni sto znaju za koga ce glasati uredno izlaze na izbore zadnjih 15 godina i ukopavaju nas. Nikad mi na zelenu granu necemo izaci
amrice, ne pravi od seljaka gradjanina drugog reda. Za mene je seljak na selu i grdjanin u gradu jedno te isto. Nema razlike!
Meni je jedan stari covjek rekao: "Danas su svi pametni ljudi pobjegli iz grada da zive na selu, a pojedine budale iz sela otisle u grad da zive."

Sto se glasanja tice, ja mislim da je bivsi jugoslovenski sistem (komunizam) i mentalitet ostavio duboke tragove u narodu, tako da jos vecina gradjana nije svjesna svoje moci da organiziranjem mogu djelovati na promjenu stanja i da upravo od njih ovisi kako ce izgledati BiH i nasa buducnost.

U mome gradu je takvo stanje da ne znam za koga da glasam. Glasao sam za sve bh-stranke ali ko god dodje na vlast, bio on esdpeovac, sbihovac ili esdaeovac, samo jedan drugom predaju stafetu i nastave starim ritmom svoje prethodnice.

Stanje mozemo promijeniti samo organiziranjem, a naprijed mozemo samo s jedinstvenom BiH.
Ako su Muslimani (Bosnjaci), Pravoslavci (Srbi) i Katolici (Hrvati) za jednistvenu BiH i za promjene stanja, onda bujrum na PROTESTE. Od sjedenja kod kuce :zzzz: i kucanja na kompjuter necemo dozivjeti promjene, samo mozemo biti, kao sto Krleza kaze "Na rubu pameti" :-)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja smatram da su za trenutacno stanje u BiH krivi ljudi u rukovodecim strukturama koje su postavile stranke koje je birao narod bosanski.
Prema tome, SDA, SNSD, SZBiH, HDZ 1 i 2 i njihove poltronske partije su nesto najgore i najlosije sto nam se moglo desiti, a za to smo sami krivi. Samo tako nastavite dok ne pocrkate ko psi!
Birali ste, eto vam GA!
Post Reply