Zašto srpski ministri koče rad Komisije za Sarajevo

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

Zašto srpski ministri koče rad Komisije za Sarajevo

#1

Post by Grom iz vedra neba » 13/01/2007 00:22

Zašto srpski ministri koče rad Komisije za Sarajevo

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=

Beograd se boji podataka o pričinjenoj materijalnoj šteti

Rezultati tog istraživanja mogli bi biti iskorišteni u tužbi koju je BiH pokrenula protiv SCG pred Haškim sudom

Pitanje istraživanja istine o stradanju u BiH i dalje se politizira. Tako se nedavno na meti državnih ministara iz reda srpskog naroda našla i Komisija za ispitivanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine, čiji posljednji izvještaj o radu nedavno nije prihvaćen u Vijeću ministara BiH.

Razlozi za takav čin, kako je za "Dnevni avaz" izjavio predsjednik Komisije Ivica Marinović, isključivo su političke prirode.

- Problem je u politikama koje se prelamaju nakon posljednjih izbora. Naučna istina je jedina potpuna, sve ostale su parcijalne i podobne politiziranju - rekao je Marinović.

Podsjetivši da su naučnoistraživački projekt jednoglasno prihvatili multietnička šesteročlana ekspertna komisija, a s jednim suzdržanim glasom i svi članovi Komisije za Sarajevo, kazao je da su srpski ministri odbili da Komisija radi na osnovu njega i predložili primitivni sistem da se na osnovu spiskova nestalih i stradalih "utvrde stvarno stanje i istina".
Međutim, suština problema je u tome što je projektom Komisije obuhvaćeno i istraživanje materijalne štete. Upravo od tog segmenta nastoje pobjeći srpski ministri jer znaju da bi se u tom dijelu našli i dokazi o granatiranju bolnica, javnih ustanova, privatnih objekata, uništavanje fabrika...
Nezvanično saznajemo da je direktiva za kočenje, kao i nastojanja da se Komisija ukine, došla iz Beograda koji strahuje da bi rezultati ovih istraživanja mogli biti iskorišteni i u tužbi koju je BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokrenula protiv SCG za genocid.

S. ŠKULETIĆ

Obaveza Nikole Špirića


U Komisiji očekuju da će uskoro biti održan sastanak njihovog čelništva s novim predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Širićem.
- S obzirom na njegov nastupni govor u kome je rekao da će se maksimalno uključiti i doprinijeti u sagledavanju istine, te da će podupirati rad Komisije za utvrđivanje istine, jedini logičan zaključak je da on ima pozitivnije promišljanje od srpskih ministara iz prošlog saziva. Taj govor ga obavezuje da pomogne u započinjanju istraživanja Komisije i mi to očekujemo od njega - poručio je Marinković.


Post Reply