Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Walther

#676 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Walther »

sasabl2014 wrote:Ma nemam ja problema ni sa vijernicima ,bilo koje vjere...gledam na ljude prije svega kakav je ko covjek,a za ostalo me zaboli...sto se tice Bosanaca...tu imam jedan osnovni problem zasto se ne mogu osjecati tako,jer proucavajuci istoriju ,jednostavno ne mogu naci BOSANSKU NACIJU...vec na Bosnu gledam prije svega kao mix HRVATA I SRBA(onda kasnije dolazi islam)...e sad,to ne znaci da osporavam postojanje nacije BIH,to bi bilo glupo,kao da npr sad kazes AMERIKANCU da nijr on amer,vec je englez i sl...

Ali zbog tog mog stava,osjecam se prije svega kao SRBIN,cija porodica vjekovima zivi na ovom teritoriji...a ako cemo dalje u diskusiju..najvise od svega ,osjecam se kao SLAVEN ...al to nije bitno za ovu diskusiju...samo sam htio naglasiti ,da se nece nista promjeniti sa ukidanjem RS...
mlad, glup i zatrovan... najgora kombinacija :roll:

a ova salonska prica medju redovima uopste nije ofirna
LSD

#677 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by LSD »

sasabl2014 wrote:Ma nemam ja problema ni sa vijernicima ,bilo koje vjere...gledam na ljude prije svega kakav je ko covjek,a za ostalo me zaboli...sto se tice Bosanaca...tu imam jedan osnovni problem zasto se ne mogu osjecati tako,jer proucavajuci istoriju ,jednostavno ne mogu naci BOSANSKU NACIJU...vec na Bosnu gledam prije svega kao mix HRVATA I SRBA(onda kasnije dolazi islam)...e sad,to ne znaci da osporavam postojanje nacije BIH,to bi bilo glupo,kao da npr sad kazes AMERIKANCU da nijr on amer,vec je englez i sl...

Ali zbog tog mog stava,osjecam se prije svega kao SRBIN,cija porodica vjekovima zivi na ovom teritoriji...a ako cemo dalje u diskusiju..najvise od svega ,osjecam se kao SLAVEN ...al to nije bitno za ovu diskusiju...samo sam htio naglasiti ,da se nece nista promjeniti sa ukidanjem RS...
Bosna mix hrvata i srba :lol: :lol: copy-paste prica između Radovana i Bobana, samo još da podjelimo međe.

kakva jeftina demagogija koja bazdi na kilometre.

mene stid tvoje sramote :oops: :oops: eto crvenim se za tebe :zid:
Last edited by LSD on 14/02/2014 00:30, edited 1 time in total.
res publica

#678 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by res publica »

Prošle nedelje su u Federaciji Bosne i Hercegovine izbili antivladini protesti neviđenih razmera, i to pre svega u područjima gde žive uglavnom Bošnjaci. U pojedinim većim gradovima demonstracije su prerasle u prave ulične borbe. „Ruska reč“ zajedno sa Petrom Iskenderovom, poznatim ruskim stručnjakom za Balkan, pokušava da shvati suštinu, uzroke i posledice nove bosanske krize.
..............................

Kakav je stav Rusije prema krizi? Ako ne postoji nikakav razgovetan stav, kako po Vašem mišljenju Rusija treba da se postavi prema ovoj krizi?

P.I.: Rusija po ovom pitanju ne može da zauzme zvaničan stav u fazi socijalno-ekonomskih protesta, jer se oni odnose na unutrašnje kompetencije bosanskih vlasti. Moskva, međutim, treba na vreme da uoči svaki pokušaj korišćenja akcija protesta za „podrivanje“ temelja „dejtonske“ BiH i njenog preformatiranja nauštrb postojeće ravnoteže između Republike Srpske i Federacije BiH.

Koliko sve što se događa može ugroziti strateške interese Rusije u ovom regionu?

P.I.: To će se dogoditi ukoliko EU i NATO počnu da forsiraju uvlačenje BiH u evroatlantske strukture. Ubrzo zatim će uslediti zahtevi da Sarajevo i Banjaluka preispitaju postojeće ugovore o saradnji sa Rusijom u energetskoj i drugim sferama. Pored toga, Rusiji nije u interesu da Republika Srpska bude lišena postojećih „dejtonskih“ ovlašćenja i konkretno prava na sklapanje bilateralnih sporazuma sa Srbijom. I najzad, Moskva treba da se suprotstavi svakom pokušaju da joj se oduzme odlučujući glas u međunarodnim strukturama koje kontrolišu situaciju u BiH u okviru „bonskih ovlašćenja
http://lat.ruskarec.ru/politics/2014/02 ... 28301.html
Danguba

#679 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Danguba »

res publica wrote:
Prošle nedelje su u Federaciji Bosne i Hercegovine izbili antivladini protesti neviđenih razmera, i to pre svega u područjima gde žive uglavnom Bošnjaci. U pojedinim većim gradovima demonstracije su prerasle u prave ulične borbe. „Ruska reč“ zajedno sa Petrom Iskenderovom, poznatim ruskim stručnjakom za Balkan, pokušava da shvati suštinu, uzroke i posledice nove bosanske krize.
..............................

Kakav je stav Rusije prema krizi? Ako ne postoji nikakav razgovetan stav, kako po Vašem mišljenju Rusija treba da se postavi prema ovoj krizi?

P.I.: Rusija po ovom pitanju ne može da zauzme zvaničan stav u fazi socijalno-ekonomskih protesta, jer se oni odnose na unutrašnje kompetencije bosanskih vlasti. Moskva, međutim, treba na vreme da uoči svaki pokušaj korišćenja akcija protesta za „podrivanje“ temelja „dejtonske“ BiH i njenog preformatiranja nauštrb postojeće ravnoteže između Republike Srpske i Federacije BiH.

Koliko sve što se događa može ugroziti strateške interese Rusije u ovom regionu?

P.I.: To će se dogoditi ukoliko EU i NATO počnu da forsiraju uvlačenje BiH u evroatlantske strukture
. Ubrzo zatim će uslediti zahtevi da Sarajevo i Banjaluka preispitaju postojeće ugovore o saradnji sa Rusijom u energetskoj i drugim sferama. Pored toga, Rusiji nije u interesu da Republika Srpska bude lišena postojećih „dejtonskih“ ovlašćenja i konkretno prava na sklapanje bilateralnih sporazuma sa Srbijom. I najzad, Moskva treba da se suprotstavi svakom pokušaju da joj se oduzme odlučujući glas u međunarodnim strukturama koje kontrolišu situaciju u BiH u okviru „bonskih ovlašćenja
http://lat.ruskarec.ru/politics/2014/02 ... 28301.html

Eto, Moskvu cemo pitati za EU i NATO. :izet:

Nabijem vas na carinu. Nismo mi Ukrajina ili Srbija.
res publica

#680 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by res publica »

Danguba wrote: Eto, Moskvu cemo pitati za EU i NATO. :izet:

Nabijem vas na carinu. Nismo mi Ukrajina ili Srbija.
Pitaćemo sami sebe, a mi smo i RS i FBiH, pa ako se ne dogovorimo, znači da nismo odlučili da idemo u EU i NATO.
Sad, malo matematike: šta je Americi bitnije? Sirija i BiH. Možda BiH, možda Sirija, a u Siriji je Amerika odlučila da ustukne pred negodovanjem Rusije.
Dalje, Dejton, mirovni sporazum koji je potpisala Amrika, zajedno sa ostalima, među kojima je Rusija. Ako Amerika hoće da raskopava Dejton, moralno je pravo Rusije, a i politička mogućnost, da u tome učestvuje kao što je učestvovala u potpisivanju. Rusija će se svakako toga držati, jer ima svoj interes u BiH.
S druge strane, čisto radi ilustracije, Rusija nije učestvovala u stvaranju Vašingtonskog sporazuma, već je on nastao pod pokroviteljstvom Amerike, pa tako i nema neke interese da se miješe. To je zapravo najšire polje za Ameriku da djeluje unilateralno, jer je tako bilo od početka. Sa Dejtonom nije. Tako da oni koji samouvjereno kažu "nema diranja u Federaciju ako je RS netaknuta", možda ipak griješe. Možda ipak ima. Uostalom, posljednje inicijative upravo o tome govore.
Hlapoje

#681 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Hlapoje »

Danguba wrote:
Osnovni problem srpske politike jeste u tome što hronično ne shvata procese. Nismo shvatili šta se dešava 1989. godine. Nismo shvatili da je prošlo vrijeme nesvrstanih i da Beograd više nije glavni grad zemalja „trećeg svijeta“. Kao što niti danas ne shvatamo da će najmoćnije sile svijeta učiniti sve da BiH opstane u postojećim granicama jer bi svaki drugačiji scenario vodio u evropski i svjetski rat za koji niko nije spreman. Raspad BiH, prosto, nije na stolu. I najotvorenije rečeno, Amerika je ta koja to nikad neće dozvoliti.
:lol:

Ma jašta...
XOX100

#682 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by XOX100 »

Sramotno da ima uopste ljudi u BiH koji ovako razmisljaju.
A jos zalosnije je u tome sto ti sve to gore smatras kao normalno razmisljanje.
XOX100

#683 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by XOX100 »

Image
biske

#684 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by biske »

rakicraki wrote:danguba smijesan si skroz,,cuj hrvatska da dodje sa svojom vojskom ovde da uvede red,pa nije hrvatska,,rusija,kina ili amerika,vec jedna mala drzavica sa 4 miliona stanovnika,,jel mislis da bi zapad dopustio da se hrvatska mijesa,a sta ako se ukljuci u rat srbija koja je i sad najveca,stanovnistvim najbrojnija i vojno najaca u regionu,,
prekovise daleko ides...jel nije rusija vise kao onda 1999 godine
ali jos veca glupost je da ce republika srpsla ici u neku nezavisnost bez odobrenja i zapada,a kako dobiti zapad sebi,isto onako kao albanci velikim lobiranjem,podrzavajuci izrael protiv palestine u UN
to dodik sve i radi zato se onako bahato i ponasa,moze mu se.
samo mi objasni, molim te, dodikov uticaj u un. hvala!
biske

#685 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by biske »

rakicraki wrote:
biske wrote:
rakicraki wrote:danguba smijesan si skroz,,cuj hrvatska da dodje sa svojom vojskom ovde da uvede red,pa nije hrvatska,,rusija,kina ili amerika,vec jedna mala drzavica sa 4 miliona stanovnika,,jel mislis da bi zapad dopustio da se hrvatska mijesa,a sta ako se ukljuci u rat srbija koja je i sad najveca,stanovnistvim najbrojnija i vojno najaca u regionu,,
prekovise daleko ides...jel nije rusija vise kao onda 1999 godine
ali jos veca glupost je da ce republika srpsla ici u neku nezavisnost bez odobrenja i zapada,a kako dobiti zapad sebi,isto onako kao albanci velikim lobiranjem,podrzavajuci izrael protiv palestine u UN
to dodik sve i radi zato se onako bahato i ponasa,moze mu se.
samo mi objasni, molim te, dodikov uticaj u un. hvala!
nema dodik uticaj u UN ali se rs ponasa u UN onako kako zeli zapad,,sjecas se glasanja UN za podrsku plastini..za podrsku palestini je glasala i srbija i rusija ali ne i bosna i hercegovina,za znas sto nije bih glasala jel je radmanoic stavio veto u predsjednistvu,,,a glas bih je tad bio jako bitan,a znas ko nije glasao za palestinu,,amerika,francuska,britanija,
gledajuci ljudski trebalo je se glasati,ali gledajuci politicki to je bio pun pogodak rs,nakon dugo vremena bosnjaci u un bi da glasaju protiv interesa amerike ali radmanovic stavlja veto na to,
sad se vi i dAlje pitajte sta bi,pa rs je bila na koljenima,predstavnici rs su bili ko misevi,a odjednom cujemo sa zapada da je rs realnost,a dodikove siljenje,pljuvanje bih,bacanje zastave bih niko i ne komentarise,
hvala još jednom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#686 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» matematicar_teski, sasabl2014

:-)
hizo ramidovic

#687 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by hizo ramidovic »

Ali Kemal wrote:
hizo ramidovic wrote:zasto ne budes iskren pa ne kazes da je, po tebi, etnicka podjela zemlje ono sto bi najvise volio?
Grijesis, mene ne zanima etnikum uopste onako kako tebe zanima. Mene samo zanima da ljudi imaju kvalitetan zivot, za sta je prije svega uslov da ekonomija bude dobra, sto je sada prakticno nemoguce.
Dobra ekonomija bi razbila sve podjele, nikoga ne bi bilo briga ko gdje zivi i sta radi, kada je novcanik pun i stopa nezaposlenosti je niska, a oni koji su nezaposleni primaju nadkonadu od koje mogu da prezive dok ne nadju posao.
Tek u takvoj ili drzavi koja tezi da bude takva nacionalni korpus je zasticen na pravi nacin, obezbjedjena je buducnost i prosperitet, dok ti mislis da je nacionalni interes da se nekom hebe malo mater, pa sta kosta nek kosta.
Takodje mislim da zemlje ima mnogo vise nego sto ima naroda tako da ne vidim nikakvog smisla u ovom vjecnom ratu za teritorije.
BiH je prazna zemlja unistene infrastrukture koja ce biti jos praznija. U Gorazdansko kantonu zivi tridesetak hiljada ljudi, a cijela BiH ima stanovnika odprilike koliko jedan Rim. Sta je sad bitno koju vukojebinu i guduru ce ko da stavi na mapu, kada raju uopste ne interesuju ta egzoticna mjesta poput Cajnica, Han Pjeska ili Berkovica. Pa iz tih krajeva i Srbi bjeze, a sada to strateski interes Bosnjaka. Ma bjazi :run:
cudno i nelogicno (u najmanju ruku) zvuci da neko ko se deklarativno zalaze za jacanje ekonomije rjesenje politicke situacije vidi u etnickoj podjeli ove zemlje. ako je problem preglomazna administracija (a jeste) zar nije logicno rjesenje npr ukidanje kantona ili entiteta?
glede mene, ja nikad nisam bio nacionalista, odrastao sam u 'bratstvu i jedinstvu' ali nikad nisam bio ni komunista. sa 'drugim i drugacijim' sam odrastao i dan danas komuniciram (sto privatno sto poslovno) i nemam problema te prirode. medjutim, cinjenica je da su bosnjaci narod koji je najvise nastradao u prosloj agresiji, da je nad njim napravljen sudski dokazan genocid, da je etnicki ociscen sa 2/3 treitorije, itd a sad ih se pokusava politickim sredstvima staviti u klasicni geto. takva nakana je u svojoj osnovi i nacisticka i fasisticka i sigurno su i u ez to prepoznali. jer osnovni cilj tog treceg (hrvatskog) entiteta nije samo rjesavanje tzv 'hrvatskog pitanja' (koje u sustini i ne postoji, odnosno postoji u jednakoj mjeri kao i bosnjacko ili srpsko), vec getoizacija i stavljanje 'pod kontrolu' najbrojnijeg naroda u ovoj zemlji, koji vjerovatno cini nadpolovicnu vecinu. i kad taj isti narod odlucno kaze 'ne' toj getoizaciji (sto je sasvim normalno i isto bi svako ucinio na njihovom mjestu) nadju se nekakvi 'eksperti' (citaj: govnari) koji ih optuzuju za nekakav unitarizam, nacionalizam, ekstremizam pa cak i fundamentalizam. nevjerovatno hinjski, podlo i licemjerno!

p.s. jesu li u tvom selu svi 'ekonomisti' tako dobri kao ti ili si ti neka iznimka?
LBVIEW

#688 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by LBVIEW »

res publica wrote:
LBVIEW wrote: Jedno su zelje, a drugo mogucnosti,druze salonski . :D Necemo se igrati "svedskog stola" pa uzimati iz Dejtona samo ono sto nam odgovara, a nema vala ni kompromisa na stetu samo jednih. Bonjacima odgovara ono sto sam naveo, ni manje ni vise od toga ako se vec misli kresati administracija, ako ne Dejton i Vasington, svidalo se to kome ili ne. :D
Znači sad se RS ponaša tako da ispunjava Dejton u najtananije sitnice, i ne pada joj napamet da uzima kao sa "švedskog stola", po principu, ovo mi se sviđa, ovo ne?!
Etnički podijeljen život dvadest godina, pobijedio je ideju o jedinstvu, sistem će se prilagoditi ili neće funkcionisati, bez obzira šta Bošnjacima odgovara.

Znaci, trebamo vjerovati tvojoj subjektivnoj percepciji i/ili projekciji zelja srpske politicke elite koja kaze kako se Bosnjaci moraju prilagoditi istim odgovaralo to njima ili ne jer k'o biva alternative nemaju? :D Vi ste ludi nego je iko mogao pretpostaviti, kad ste bili u puno povoljnijem polozaju niste uspjeli unistiti Bosnjake, kontali ste rijesiti "bosnjacko pitanje" za par mjeseci, da bi nakon 4 godine rata docekali Dudaka pred Banja Lukom :D , ne kontam na osnovu cega ste danas toliki optimisti nakon sto se i geopoliticka i ekonomska i demografska perspektiva promijenila na vasu stetu.
Znaci, nemate nacina na koji bi Bosnjake mogli politickim sredstvima primorati na ispunjavanje vasih prohtjeva, a ukoliko dode do nove "podjele karata" ovdje, budite sigurni da Bosnjaci nece sjediti skrstenih ruku kao i da nece ostati bez ikakve politicke i vojne podrske sa strane( kao sto je bilo 90-tih) ;-)
OldMayor

#689 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by OldMayor »

Zato sto su nasjeli na propagandu da su ovi protesti usmjereni na mijenjanje dejtona i slicne budalastine.

A fala bogu kod nas uvijek ima naroda koji zivi u proslosti i koji hoce republiku iz 92'. Ko da ce im ta republika hljeb obezbjedit. Treba krenuti prvo cistiti svoj prag opstinu, pa kanton, a drzava ce onda profunkcionisati sama od sebe. Jer obican covjek nema nikakve veze sa drzavom, njim upravlja kanton i opstina.
Ali Kemal

#690 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Ali Kemal »

hizo ramidovic wrote:cudno i nelogicno (u najmanju ruku) zvuci da neko ko se deklarativno zalaze za jacanje ekonomije rjesenje politicke situacije vidi u etnickoj podjeli ove zemlje. ako je problem preglomazna administracija (a jeste) zar nije logicno rjesenje npr ukidanje kantona ili entiteta?
Preglomazna administracija je samo jedan od problema i da je bilo kome stalo do ekonomije ujedinio bi npr Sarajevo, Gorazde i Bihac u jedan kanton, nema tu ni Dodika, ni Covica da smetaju i krenuti naprijed, korak po korak, medjutim to nikome nije izgleda u interesu, raja kao ti su napumpana nekim iracionalnim strahovima i nacionalnim interesima.
Meni uopste ne smeta i da se ukinu i kantoni i entiteti, to ce sve svakako da propadne jednog dana, stanovnistvo ce se smanjivati.
hizo ramidovic wrote:glede mene, ja nikad nisam bio nacionalista, odrastao sam u 'bratstvu i jedinstvu' ali nikad nisam bio ni komunista. sa 'drugim i drugacijim' sam odrastao i dan danas komuniciram (sto privatno sto poslovno) i nemam problema te prirode.
Cim ti tako pricas i istices da se hvalis time sto komuniciras sa nebosnjacima govori kakvo je ovo podneblje.
hizo ramidovic wrote:medjutim, cinjenica je da su bosnjaci narod koji je najvise nastradao u prosloj agresiji, da je nad njim napravljen sudski dokazan genocid, da je etnicki ociscen sa 2/3 treitorije, itd a sad ih se pokusava politickim sredstvima staviti u klasicni geto. takva nakana je u svojoj osnovi i nacisticka i fasisticka i sigurno su i u ez to prepoznali. jer osnovni cilj tog treceg (hrvatskog) entiteta nije samo rjesavanje tzv 'hrvatskog pitanja' (koje u sustini i ne postoji, odnosno postoji u jednakoj mjeri kao i bosnjacko ili srpsko),
Ne bih se slozio. Srbi i Bosnjaci su biraju svoje predstavnike, a Hrvati kako- kad. Jednostavno nisu u istom polozaju.
hizo ramidovic wrote: vec getoizacija i stavljanje 'pod kontrolu' najbrojnijeg naroda u ovoj zemlji, koji vjerovatno cini nadpolovicnu vecinu.
Kakvu kontrolu, covjece sta ti pricas?
hizo ramidovic wrote:i kad taj isti narod odlucno kaze 'ne' toj getoizaciji (sto je sasvim normalno i isto bi svako ucinio na njihovom mjestu) nadju se nekakvi 'eksperti' (citaj: govnari) koji ih optuzuju za nekakav unitarizam, nacionalizam, ekstremizam pa cak i fundamentalizam. nevjerovatno hinjski, podlo i licemjerno!
Nema to nikakve veze sa getoizacijom, Ensar je to odlicno objasnio. Rabljenje tog izraza getoizacija je samo plasenje i guranje Bosnjaka u jednu slijepu ulicu iz koje ce biti sve teze izaci, kako se dublje ulazi.
hizo ramidovic wrote:p.s. jesu li u tvom selu svi 'ekonomisti' tako dobri kao ti ili si ti neka iznimka?
Vidjeli smo tvoje ekonomiste i eksperte dokle su doveli ovaj narod.

Moj osnovni stav je ekonomija na prvo mjesto, pa onda sve ostalo. AKo nemam para i hljeba da jedem, boli me neka stvar za kantone, entitete i na kraju i za samu drzavu. Koji ce mi takva drzava? Nije mi jasno zasto tebi ili bilo kome drugom treba? Stvarno.
res publica

#691 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by res publica »

XOX100 wrote:Image
Znači, ovo tamno obojeno jezgro u gornjem toku Bosne, dolina između Sarajeva i Zenice - to je originalno Bosna. Ovo ostalo je priključeno preko ratova i osvajanja, tako da parafrazirajući Bošnjake, možemo reći: rezultati osvajanja ne smiju nikada biti priznati. :lol:
Vanzemaljac1981

#692 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Vanzemaljac1981 »

Pravo pitanje je: zasto vas boli briga za srbima? Ostavite ih na miru, inace ce nasjesti na onu teoriju zavjere. Ako ih pustite na miru, pridruzice se. Aki ih nastavite vrbovati, nece. Jednostavna ljudska psihlogija. Ko god je okrenuo trebu, zna o cemu govorim.

Sta sad kao neko bratsvto i jedinstvo, a do juce su "genocidan narod". Pustite ih ljudi...
res publica

#693 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by res publica »

LBVIEW wrote: Znaci, trebamo vjerovati tvojoj subjektivnoj percepciji i/ili projekciji zelja srpske politicke elite koja kaze kako se Bosnjaci moraju prilagoditi istim odgovaralo to njima ili ne jer k'o biva alternative nemaju? :D Vi ste ludi nego je iko mogao pretpostaviti, kad ste bili u puno povoljnijem polozaju niste uspjeli unistiti Bosnjake, kontali ste rijesiti "bosnjacko pitanje" za par mjeseci, da bi nakon 4 godine rata docekali Dudaka pred Banja Lukom :D , ne kontam na osnovu cega ste danas toliki optimisti nakon sto se i geopoliticka i ekonomska i demografska perspektiva promijenila na vasu stetu.
Znaci, nemate nacina na koji bi Bosnjake mogli politickim sredstvima primorati na ispunjavanje vasih prohtjeva, a ukoliko dode do nove "podjele karata" ovdje, budite sigurni da Bosnjaci nece sjediti skrstenih ruku kao i da nece ostati bez ikakve politicke i vojne podrske sa strane( kao sto je bilo 90-tih) ;-)
Ako već smiještamo stvari o polje percepcije, možemo i ovako: kada su Srbi imali najveći problem sa svijetom, a kada su Bošnjaci imali najveći podršku? Upravo 1995. ali uprkos tome, RS je opstala, pa kad je opstala tada, što ne bi sada kada su i Bošnjaci i Srbi pred MZ otprilike egal?!

I uopšte, da je 1992. bilo samo Bošnjaci i Srbi, ne smijem ni da pomislim šta bi bilo. Ali bilo je Srbi - MZ i usput Bošnjaci koji su uvijek slušali direktive MZ, od trenutka priznanja BiH u UN, zatim uvođenja sankcija, zone zabranjenih letova, prijetnji vojnom intervencijom. Dakle, percepcija je takva da u kontekstu rješavanja bošnjačkog pitanja, Srbi imaju za partnera MZ, pa se njima i obraćaju, a sa Bošnjacima se ionako nema o čemu pričati.
Bošnjaci ne mijenjaju ništa u politici od 1996. (očekujući da dođe neka sila i stvari odjednom okrene glavačka i uspostavi BiH po nihovoj mjeri) dok Srbi idu korak po korak. Najnovije, kako objavljuje SAFF:
Dačić dogovorio otvaranje FBI kancelarije u BG za borbu protiv islamskog terorizma, i Srbiju preporučio kao jednog odpartnera u tome.
Neki jevrejin (Izraeli) nedavno objavio knjigu u Americi u kojoj optužuje Bošnjake za vahabizam.
Amazingness

#694 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Amazingness »

I nakon par dana treba preimenovati temu u "Zašto ljudi ne protestuju" :izet:
hizo ramidovic

#696 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by hizo ramidovic »

Ali Kemal wrote: Preglomazna administracija je samo jedan od problema i da je bilo kome stalo do ekonomije ujedinio bi npr Sarajevo, Gorazde i Bihac u jedan kanton, nema tu ni Dodika, ni Covica da smetaju i krenuti naprijed, korak po korak, medjutim to nikome nije izgleda u interesu, raja kao ti su napumpana nekim iracionalnim strahovima i nacionalnim interesima.
Meni uopste ne smeta i da se ukinu i kantoni i entiteti, to ce sve svakako da propadne jednog dana, stanovnistvo ce se smanjivati.
hmm, cudno je kako to da jedan 'ekonomista' ujedinjuje kantone sa vecinskim bosnjackim stanovnistvom, mimo svake logike i mimo bilo geografskog, ekonomskog, ili bilo kojeg drugog kriterija. pa zar, 'ekonomisto' nas vrli, nije logicno da se npr spoje livanjski i sbk kanton?
Ali Kemal wrote: Cim ti tako pricas i istices da se hvalis time sto komuniciras sa nebosnjacima govori kakvo je ovo podneblje.
nije ovo nikakvo hvalisanje, vec moja konstatacija da nemam problema komunicranajsa bilo kim, osim sa papcima.
Ali Kemal wrote: Ne bih se slozio. Srbi i Bosnjaci su biraju svoje predstavnike, a Hrvati kako- kad. Jednostavno nisu u istom polozaju.
ne poznajes ustav. hrvati imaju svoje predstavnike u svim onim tijelima i institucijama u kojima je predvidjeno da sjede predtsvnici naroda, i to tacno one koji su pobijedili na izborima. za pocetak, nauci razliku izmedju predstavnika naroda i predstavnika drzave.
Ali Kemal wrote: Kakvu kontrolu, covjece sta ti pricas?
politicku- npr.najbrojniji narod bi se na 2/3 teritorije pitao taman toliko koliko i pakistanci u skotskoj.
ekonomsku- ako ti ovo trebam objasnjavati, slobodno se popisaj na svoju diplomu.
Ali Kemal wrote: Nema to nikakve veze sa getoizacijom, Ensar je to odlicno objasnio. Rabljenje tog izraza getoizacija je samo plasenje i guranje Bosnjaka u jednu slijepu ulicu iz koje ce biti sve teze izaci, kako se dublje ulazi.
jest, tekst mu jevala za 10. briljantnim umom i hirurskom preciznoscu analizirao je situaciju, kao niko do sada.
taj 'analiticar' ensar je otprilike u rangu mehmedalije nuhica. uzimati te analize zaozbiljno moze samo debil i neko ko u zivotu nista drugo nije ni procitao. zanimljivo je i to da, pored tolike 'majorizacije i ugrozenosti naroda' kojem pripadas, ti brines za bosnjacku slijepu ulicu. dobar si neki covjek, izgleda, humanista i moralista par ekselans
Ali Kemal wrote: Vidjeli smo tvoje ekonomiste i eksperte dokle su doveli ovaj narod.
a koji su to 'moji ekonomisti'? daj neke primjere?
Ali Kemal wrote: Moj osnovni stav je ekonomija na prvo mjesto, pa onda sve ostalo. AKo nemam para i hljeba da jedem, boli me neka stvar za kantone, entitete i na kraju i za samu drzavu. Koji ce mi takva drzava? Nije mi jasno zasto tebi ili bilo kome drugom treba? Stvarno.
ma 'ajde? u svakom svom postu makar natuknes 'treci' kao rjesenje a onda te kao boli ona stvar i za entitete, kantone, drzavu...
hizo ramidovic

#697 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by hizo ramidovic »

res publica wrote:
Ako već smiještamo stvari o polje percepcije, možemo i ovako: kada su Srbi imali najveći problem sa svijetom, a kada su Bošnjaci imali najveći podršku? Upravo 1995. ali uprkos tome, RS je opstala, pa kad je opstala tada, što ne bi sada kada su i Bošnjaci i Srbi pred MZ otprilike egal?!

I uopšte, da je 1992. bilo samo Bošnjaci i Srbi, ne smijem ni da pomislim šta bi bilo. Ali bilo je Srbi - MZ i usput Bošnjaci koji su uvijek slušali direktive MZ, od trenutka priznanja BiH u UN, zatim uvođenja sankcija, zone zabranjenih letova, prijetnji vojnom intervencijom. Dakle, percepcija je takva da u kontekstu rješavanja bošnjačkog pitanja, Srbi imaju za partnera MZ, pa se njima i obraćaju, a sa Bošnjacima se ionako nema o čemu pričati.
Bošnjaci ne mijenjaju ništa u politici od 1996. (očekujući da dođe neka sila i stvari odjednom okrene glavačka i uspostavi BiH po nihovoj mjeri) dok Srbi idu korak po korak. Najnovije, kako objavljuje SAFF:
Dačić dogovorio otvaranje FBI kancelarije u BG za borbu protiv islamskog terorizma, i Srbiju preporučio kao jednog odpartnera u tome.
Neki jevrejin (Izraeli) nedavno objavio knjigu u Americi u kojoj optužuje Bošnjake za vahabizam.
nakon svih ispucanih coraka, sad vam je najnovija mantra vehabizam i terorizam?
jel' to sad neki novi termin 'bosnjacko pitanje'? cuo sam za 'hrvatsko pitanje' a za ovo prvi put od tebe? i velis, srbi ce uz pomoc mz, fbi, rusije i izraela rijesiti 'bosnjacko' pitanje? nesto po uzora na srebrenicu ili neki drugi metod?

p.s. eno i poznati srpski analiticar mehmedalija nuhic objavio da se 50 000 do zuba naoruzanih, ko fol demonstranata a u stvari djihatlija, terorista i islamista, sprema da krenu na rs...obavijesti fbi, mozda dobijes nagradu...
vonSchtigliz

#698 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by vonSchtigliz »

OldMayor wrote:Zato sto su nasjeli na propagandu da su ovi protesti usmjereni na mijenjanje dejtona i slicne budalastine.

A fala bogu kod nas uvijek ima naroda koji zivi u proslosti i koji hoce republiku iz 92'. Ko da ce im ta republika hljeb obezbjedit. Treba krenuti prvo cistiti svoj prag opstinu, pa kanton, a drzava ce onda profunkcionisati sama od sebe. Jer obican covjek nema nikakve veze sa drzavom, njim upravlja kanton i opstina.
Ma ti si u potpunosti u pravu zašto se vračati u prošlost treba samo nastaviti ovako kao i dosada . Ko je još vidio da se od rada može živjeti kao do 92-ge , niko neradi več više od 30 godina . Treba od svakog sela i mahale napraviti administrativno-političku jedinicu sa svojom vladom i parlamentom sa predjedništvom i ministrima . Očistiti svako mjesto, opštinu, kanton od industrije i poljoprivrede i živjeti od budžetskih sredsava i kreditnog zaduživanja . Svi če imati zaposlenje u administraciji i raznoraznim komisijama a niko neče morati ništa da radi . :lol: :-) :skoljka: :run:
Bogoje

#699 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Bogoje »

LSD wrote:Pa ova država je u konstantnom ratu unazad 20 godina, prvo oružanom, potom medijskom i politickom....srbi su oteli pola države koja je nastala na politici "krvi i noža" i genocidu, nagrađeni time u Dejtonu....sve to se treba vratiti ljudima, ukinuti genocidnu tvorevinu za pocetak, suditi hiljadama zlocinaca iz tog naroda....pa tek onda se može pricati o normalnizaciji odnosa.
To se neće desiti,desiće se nešto drugo a to drugo je da će otpor nezavisnosti Republike Srpske u zapadnim krugovima slabiti.Pitanje je samo da li će Bošnjaci odnosno njihova politička elita imati mudrosti da tu neminovnost blagovremeno prepoznaju i kako kaže bivši američki ambasador Montgomeri pregovorima ostvare neka rješenja od kojih bi imali korist kao što je status bošnjacke manjine u nezavisnoj Srpskoj,eventualno carinsku uniju,otvorenost granica ... ili ne.
šrilančananin

#700 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by šrilančananin »

Srbi ne protestuju iz razloga sto su im u stigle neke nove genetski modificirane lubenice iz Maroka, pa svi dobili proljev.
Radostan dan.
Post Reply