Zasto smo odbacili cirilicu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#176 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:
BHCluster wrote: Pa upravo ti zastupas tezu ne ja. :lol:
Ih koliko su puta mene ovdje okarakterisali kao "cirilicar" valjda u pokusaju omalovazavanja :D Mislim meni smijesno ali eto pokazuje stanje uma jel...
Tvoja talibanizacija Sarajeva konto Djeda Mraza i izjednacavanje strana, tj parmaka,... sasvim jasno pokazuje i stanje tvog uma i tvoj nivo i politiku.

Kad su tako parmaci jednaki u Sarajevu i Laktasima - sto li nema tvog budnog oka i komentara na mnogo toga u RS?

Mozda si kupio moderaciju svojim nastupom konto drugih stvari ali u principu si vrlo jasan i definisan svakom normalnom.

Ima li jos koji adut u talibanizaciji Sarajeva osim Djeda Mraza, Mese Selimovica, cirilice,.... ? :lol:
zrakomlat

#177 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by zrakomlat »

hAZNADAR wrote:
славянин wrote:
Point. wrote:Daj da se vrati bosančica pismo ba.
Nije to poenta - nego sam animozitet prema cirilici (bosancica btw je izvedba cirilice - naravno sad ces da krenes vjerovatno da prizivas dobrice cetnike itd) - probaj otvorili recimo kafic sa cirilicnim natpisom u Sarajevu ili Mostaru :D :D
Na novom kružnom toku u Zaliku, sjeverni ulaz u Mostar, izbrisan latinični natpis na putokazu :arrow: Široki Brijeg, a ostao ćirilični :D
славянин

#178 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by славянин »

hAZNADAR wrote:
славянин wrote:
BHCluster wrote: Pa upravo ti zastupas tezu ne ja. :lol:
Ih koliko su puta mene ovdje okarakterisali kao "cirilicar" valjda u pokusaju omalovazavanja :D Mislim meni smijesno ali eto pokazuje stanje uma jel...
Tvoja talibanizacija Sarajeva konto Djeda Mraza i izjednacavanje strana, tj parmaka,... sasvim jasno pokazuje i stanje tvog uma i tvoj nivo i politiku.

Kad su tako parmaci jednaki u Sarajevu i Laktasima - sto li nema tvog budnog oka i komentara na mnogo toga u RS?

Mozda si kupio moderaciju svojim nastupom konto drugih stvari ali u principu si vrlo jasan i definisan svakom normalnom.

Ima li jos koji adut u talibanizaciji Sarajeva osim Djeda Mraza, Mese Selimovica, cirilice,.... ? :lol:
Nego ? Sta oces glavni grad treba da bude uzor,prmijer i vodilja drugim dijelovima BiH - sto u ruku i jeste primjer ali nazalost etno torovanja i mijesanja vjere u politku,potezanje jeftinih etnickih gluposti za dobijanje izbora itd. Sarajevo kao glavni grad BiH treba da bude stub Bosne i Hercegovine a ne Bosnjackog naroda - pod tim ne smatram podilazenje politici ronhila ili covica ali isto tako i el baketa.

RS znamo politicku situaciju - cilj je da se ista promijeni - naci mehanizme i pametne pristupe - pristup mi bosnjaci vs vi genocidni cetnitet nece uroditi plodom to je prilicno sigurno.Ekonomija i obrazovanje kao i uredjen pravni sistem pa dalje - a to treba da pocne u Sarajevu... ali nema ni naznaka toga.

Ne kupujem ja nikoga - a biti "normalan" u Bosni i njenom sistemu u nekoj normalnoj zemlji znaci biti parmak.
hAZNADAR

#179 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:
hAZNADAR wrote:

Nego ? Sta oces glavni grad treba da bude uzor,prmijer i vodilja drugim dijelovima BiH - sto u ruku i jeste primjer ali nazalost etno torovanja i mijesanja vjere u politku,potezanje jeftinih etnickih gluposti za dobijanje izbora itd. Sarajevo kao glavni grad BiH treba da bude stub Bosne i Hercegovine a ne Bosnjackog naroda - pod tim ne smatram podilazenje politici ronhila ili covica ali isto tako i el baketa.

RS znamo politicku situaciju - cilj je da se ista promijeni - naci mehanizme i pametne pristupe - pristup mi bosnjaci vs vi genocidni cetnitet nece uroditi plodom to je prilicno sigurno.Ekonomija i obrazovanje kao i uredjen pravni sistem pa dalje - a to treba da pocne u Sarajevu... ali nema ni naznaka toga.

Ne kupujem ja nikoga - a biti "normalan" u Bosni i njenom sistemu u nekoj normalnoj zemlji znaci biti parmak.
Ma da, ocekujes od grada koji je dehumaniziran i jos lize rane,.. koji je sticajem okolnosti postao vecinski muslimanski(da sad ne skrecemo u diskusiju da li su se Srbi odselili ili su silom otjerani),.... da bude Juga u malom i sto manje primjetnih islamskih kulturoloskih crta? Sarajevo je dovoljno uradilo po pitanju tolerancije i u ratu i poslije. A to da je RS pas koji moze ujesti postara a Sarajevo postar koji ne smije ujesti psa - ne prolazi.

Znamo se ustvari mi i odranije. Islamofobija, relativizacija i izjednacvanje je sav tvoj opus ovdje. Vidi samo ove teme. Sadie nesto kontala, kontala i zapocala temu sa par gluposti poput cirilica slavenska, cirilica odbacena(ocito ne pamti Jugu kada je isto bila vec vrlo rijetka),... usput ubacila arapska imena ko biva islamizacija na djelu,... i tesko zabe poput tebe u vodu utjerati da dodjete i prospete uobicajene gluposti i fobije.

Ljudi pisu kako cirilica jeste ipak zastupljena, iznose proste fakte da je u zakonu, skolama, novcanicama,... da nije zabranjena,... da nije samo srpska i zasto odavno nema praktivnu svrhu,.... medjutim tebe i slicne cinjenice ne interesuju. Samo nek je muslimane prikazati kao primitivne i nista bolje od srpskih radikala. Ova tema je kao mnoge slicne zahvaljujuci tebi i slicnima samo prezentacija nekih krajnosti i opce naupucenosti a ne konstruktivna kritika gdje cinjenice imaju svoju tezinu.

Cirilica niti je zabranjena niti totalno izbacena,... prestanak upotrebe poceo davno prije talibanizacije Sarajeva,... dokazano vise puta i podvuceno - i to u svakoj normalnoj diskusiji ima vecu tezinu nego minoran incident sa Djed Mrazom, sto nema maksuz cirilicnih kafica u Sarajevu, .... i inace fokus na budale.A budale, ekstremizam,.... moras loviti pojedinacne incidente, forumase i yuoutubere bez imena, a ne u zakonu i obrazovanju. Po tome se vidi ko je normalan a ko ne.
hAZNADAR

#180 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

Ova novcanica svakom draga,... sa svim sto njoj stoji. :D

Image
¤ jelena ¤

#181 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by ¤ jelena ¤ »

To da nema praktičnu svrhu nije nikakva činjenica, nego glupost neviđena.

Dalje raspravljati poslije toga - ne vrijedi....gubljenje vremena i truda.
insomnia78

#182 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by insomnia78 »

Kako nije cinjenica? Koja joj je prakticna svrha?
radostan dan

#183 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:
ćirilica koju ti poznaješ i koju si učio je izvorno srpska.
interesuje me po cemu je cirilica koju poznajem - srpska?
po čemu nije?
¤ jelena ¤

#184 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by ¤ jelena ¤ »

Ne vjerujem šta čitam.

:run: :run:
hAZNADAR

#185 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:To da nema praktičnu svrhu nije nikakva činjenica, nego glupost neviđena.

Hajd nemoj se praviti drama queen. Cirilicu je dobro znati ali se moze bez nje. Isto kao porediti poznavanje engleskog i portugalskog jezika. Jedno moras znati i jedno se koristi, drugo dobro znati ali moze i bez toga.

Koja je to prakticna svrha cirilice osim da ne dobijes keca u skoli?
zrakomlat

#186 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:Kako nije cinjenica? Koja joj je prakticna svrha?
СТАРБАКС
¤ jelena ¤

#187 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by ¤ jelena ¤ »

hAZNADAR wrote:
¤ jelena ¤ wrote:To da nema praktičnu svrhu nije nikakva činjenica, nego glupost neviđena.

Hajd nemoj se praviti drama queen. Cirilicu je dobro znati ali se moze bez nje. Isto kao porediti poznavanje engleskog i portugalskog jezika. Jedno moras znati i jedno se koristi, drugo dobro znati ali moze i bez toga.

Zašto navodiš primjer portugalskog? Uzmi za primjer svoj maternji jezik pa ga ubaci u tu stupidariju koju nazivaš činjenicom.
hAZNADAR

#188 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:
hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:
ćirilica koju ti poznaješ i koju si učio je izvorno srpska.
interesuje me po cemu je cirilica koju poznajem - srpska?
po čemu nije?
To nije odgovor. Molim te objasni mi po cemu je ova cirilica izvorno srpska.

Ja ne kazem da nije i srpska. Budi ljubazan. :)
hAZNADAR

#189 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:
hAZNADAR wrote:

Zašto navodiš primjer portugalskog? Uzmi za primjer svoj maternji jezik pa ga ubaci u tu stupidariju koju nazivaš činjenicom.
Zato sto portugalski ti moze valjati samo u Portugalu, Brazilu, Mozambiku,.. a engleski u cijelom svijetu.

Cirilica ti moze valjati na jednom dijelu svijeta, latinica u cijelom svijetu.

I opet podvlacim - dobro je znati cirilicu ali se moze bez nje i nema svoju prakticnu svrhu kod nas osim u skoli. Gdje ti jos u BiH moze valjati cirilica kada i u RS pisu uglavnom latinicom i sve sto zelis procitati mozes naci na latinici?

U mom maternjem jeziku se koriste oba pisma. Jedno je po nekom pravilu i zbog respekta - drugo je opce globalno pismo na kojem svi pisu i citaju i koje se jedini prakticno i koristi.
Point.

#190 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by Point. »

славянин wrote:
Point. wrote:Daj da se vrati bosančica pismo ba.
Nije to poenta - nego sam animozitet prema cirilici (bosancica btw je izvedba cirilice - naravno sad ces da krenes vjerovatno da prizivas dobrice cetnike itd) - probaj otvorili recimo kafic sa cirilicnim natpisom u Sarajevu ili Mostaru :D :D
Kake veze imaju četnici sa bosančicom :?
¤ jelena ¤

#191 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by ¤ jelena ¤ »

hAZNADAR wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
hAZNADAR wrote:

Zato sto portugalski ti moze valjati samo u Portugalu, Brazilu, Mozambiku,.. a engleski u cijelom svijetu.

Cirilica ti moze valjati na jednom dijelu svijeta, latinica u cijelom svijetu.

I opet podvlacim - dobro je znati cirilicu ali se moze bez nje i nema svoju prakticnu svrhu kod nas osim u skoli. Gdje ti jos u BiH moze valjati cirilica kada i u RS pisu uglavnom latinicom i sve sto zelis procitati mozes naci na latinici?
Super.

Haj sad sve ovo što si gore napisao otkucaj tako da portugalski jezik i ćirilicu zamijeniš sa bosanski jezik - pa još i podvuci.

Naravno, bez ovih mozambika i portugala....do tamo nema potrebe da ideš.

Možda ti tako i dođe iz zadnjeg trapa u glavu kakve gluposti valjaš i da zlo bude gore - nazivaš ih činjenicama..
hAZNADAR

#192 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:

Super.

Haj sad sve ovo što si gore napisao otkucaj tako da portugalski jezik i ćirilicu zamijeniš sa bosanski jezik - pa još i podvuci.

Naravno, bez ovih mozambika i portugala....do tamo nema potrebe da ideš.

Možda ti tako i dođe iz zadnjeg trapa u glavu kakve gluposti valjaš i da zlo bude gore - nazivaš ih činjenicama..
Ti nista ne kazes,... samo dajes neki sud. Ja barem objasnim bilo to glupost nekome ili ne - sta si ti rekla po ovom pitanju osim padanja u trans i uobicajene arogancije?

Ja sam rekao po cemu cirilica nema prakticnu svrhu, ti nisi po cemu ima. Sad nastavi pljuvati sto jedino i znas,..
Kejn

#193 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by Kejn »

Ćirilica je uz latinicu prvo pismo na kojem su stari Bošnjaci izražavali svoju pismenost. Bosančica je samo jedna od verzija ćirilice. Kasnije je u upotrebu ušla arebica, arapsko pismo prilagođeno bosanskom jeziku koje je standardizirao Džemaludin Čaušević. 1911 je arebica zvanično zabranjena kao zvanično pismo natpisa na tablama i ulicama.

Sva tri pisma pripadaju generalno duhovnom i nematerijalnom bogatsvu kako Bošnjaka tako i Bosne i Hercegovine. Nažalost, među bosanskim muslimanima, naročito mlađim vlada neki amniozitet ka ćirilici ali i pismenosti generalno. Iako sam Bošnjak, moram priznati da su Bošnjaci u BiH, u prosjeku najnepismeniji narod koji ima ogromne poteškoće sa nekim osnovama pismenosti poput razlikovanja č i ć. To je rezutalt nepostojanja nacionalnih institucija ali i katastrofalnog obrazovanja u bošnjačkim sredinama. Da stvar bude gora usred nedovoljno razvijenog identiteta i nažalost situacije gdje se bosansko počinje sukobljavati sa bošnjačkim (SDP i NS-ove incijative da se ukine bosanski jezik) stvari će samo ići na gore.

Više me ne čudi, kada mladi bošnjaci za ćirilicu kažu "šta pišeš sa tim hijeroglifima", a kasnije na FB profil stavi isječak povelje Kulina Bana za Dan Nezavisnosti i kaže "znaći samo Bosna, Allaha mi, hiljadugodišnja znaći :bih:". Ironija je da je upravo povelja pisana ćirilicom.
radostan dan

#194 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:
po čemu nije?
Srpski lingvista Vuk Stefanović Karadžić je u prvoj polovini XIX veka osmislio ćirilično pismo od 30 slova u kome svako slovo ima svoj glas. Ime je dobilo po prva dva slova AZ i BUKI, AZBUKA. Do tad je književni srpski jezik bio slavenoserbski, zapisivan ruskom ćirilicom i bio komplikovaniji za učenje.

Azbuka ne sadrži dvoglase i ne sadrži slova za glasove koji se ne koriste. Pravilo koje je Vuk uveo je: ,,Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano.”

Sva nepotrebna slova ruskog pisma su izbačena, a dodata su nova slova Ć, Đ LJ, NJ, J, DŽ.
hAZNADAR

#195 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

Nikakav nacionalni identitet, svijest,... Kejn. Samo obicna glupost vs pamet. Niska inteligencija ili ljenost da se nesto nauci. Covjek moze nauciti cinjenice o svojoj kulturi, jeziku,... pa time i cirilici i to respektovati bez obzira koliko i kako bio nacionalno svjestan. Eno hrvatski desnicari su defakto nacionalisti na kub,... al po pitanju poznavanja sopstvene kulturne bastine i u jedno cirilice - gomila kretena.
hAZNADAR

#196 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:
hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:
po čemu nije?
Srpski lingvista Vuk Stefanović Karadžić je u prvoj polovini XIX veka osmislio ćirilično pismo od 30 slova u kome svako slovo ima svoj glas. Ime je dobilo po prva dva slova AZ i BUKI, AZBUKA. Do tad je književni srpski jezik bio slavenoserbski, zapisivan ruskom ćirilicom i bio komplikovaniji za učenje.

Azbuka ne sadrži dvoglase i ne sadrži slova za glasove koji se ne koriste. Pravilo koje je Vuk uveo je: ,,Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano.”

Sva nepotrebna slova ruskog pisma su izbačena, a dodata su nova slova Ć, Đ LJ, NJ, J, DŽ.
Ih, srpska jer je neki Srbin izbacio i ubacio neka slova i uzeo govor iz BiH kao osnovu. Znaci sada ovog momenta koristim srpsku struju iz zida jer je neki Srbin u Americi ukrotio? A latinicu koju koristimo koja je ustvari na neki nacin Gajeva - to mu dodje po tvojoj logici hrvatska latinica.

Mislio sam da si malo trezveniji momak. Svaka cast Vuku u njegovim inovacijama, izmjenama,.... ali ubacivati nacionalni predznak za koristenje njegovog patenta - je ..... hebiga,
insomnia78

#197 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by insomnia78 »

Bosnjo bi uistinu trebo pisati ćirilicom. Mozda bi mu Mitar oprostio
alipasijaner

#198 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by alipasijaner »

Zasto ovakve diskusije uvijek prerastu u pokusaj sotonizacije jednih od strane drugih bez obzira o kome se radi!?
insomnia78

#199 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by insomnia78 »

Zato sto imamo posla sa sotonama?
radostan dan

#200 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
Ih, srpska jer je neki Srbin izbacio i ubacio neka slova i uzeo govor iz BiH kao osnovu. Znaci sada ovog momenta koristim srpsku struju iz zida jer je neki Srbin u Americi ukrotio? A latinicu koju koristimo koja je ustvari na neki nacin Gajeva - to mu dodje po tvojoj logici hrvatska latinica.

Mislio sam da si malo trezveniji momak. Svaka cast Vuku u njegovim inovacijama, izmjenama,.... ali ubacivati nacionalni predznak za koristenje njegovog patenta - je ..... hebiga,
nisam ti ja kriv što postoji ruska, bjeloruska, bugarska, makedonska, ko zna koja još...na kraju i srpska ćirilica.
a jedina ćirilica koju znas, sva slova, i da ih napišeš i da ih pročitaš je ova srpska.

koja je (srpska) vremenom potisnula slavjanoserpsku, na koju se ti pozivaš. a koja je u stvari slavjano ruska, i koju je forsirala srpka pravoslavna crkva.

i još nešto - vuk nije uzimao govor bih kao osnovu....i to bi trebao da znaš. kao što u stvari znaš. ali se praviš nevješt.
Post Reply