Zasto smo odbacili cirilicu?
- sadie_forever
#1 Zasto smo odbacili cirilicu?
Nesto kontam,mi smo slaveni ...zasto smo onda odbacili cirilicu? isto vazi i za hrvate??
- eltroxin
#2 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nemoj zivota ti vise kontati. Svaki put kada nesto skontas, otvoris temu!
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
ni rusi je više ne koriste
- sadie_forever
#4 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
eltroxin wrote:Nemoj zivota ti vise kontati. Svaki put kada nesto skontas, otvoris temu!
ne moze me niko ubjedit da je to protiv nase narodnosti,to s imenima i nekako kontam svi slaveni dijelom nose krscanska&latinska imena pa sto i mi nebi onda dijelom arapska,ali zasto odbacit cirilicu? malo zapanjuje da jedini slaveni koji su odbacili cirilicu su katolici i eto mi muslimani znaci na vjerskoj je osnovi
- derion
#5 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Hajde sve to, ali što smo odbacili sumerske glife? Mislim, cijelo čovječanstvo.

- insomnia78
#6 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Koji ce nam kurac
- славянин
#7 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Zato sto srbi cesto koriste cirilicu to znaci cirilica je cetnicko agresorsko pismo 
-
hAZNADAR
#8 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Sadie, sadie,....sadie_forever wrote:eltroxin wrote:Nemoj zivota ti vise kontati. Svaki put kada nesto skontas, otvoris temu!
ne moze me niko ubjedit da je to protiv nase narodnosti,to s imenima i nekako kontam svi slaveni dijelom nose krscanska&latinska imena pa sto i mi nebi onda dijelom arapska,ali zasto odbacit cirilicu? malo zapanjuje da jedini slaveni koji su odbacili cirilicu su katolici i eto mi muslimani znaci na vjerskoj je osnovi
Prvo - cirilica nije samo kod slavena kako si zakljucila u prvom postu - koriste je mnogi neslavenski narodi.
Drugo - cirilicu nije niko odbacio(ne racunaju se gilipteri sto prefarbavaju natpise) ali imamo globalizaciju na djelu gdje cirilica sve manje ima svoju prakticnu svrhu.
Trece - licna imena su slavenskog, biblijskog, arapskog, hebrejskog,.... korijena i silne izvedenice danasnjice koje ne mozes nigdje svrstati. Ne postoje krscansko-latinska imena a vecinu imena u bosanskih muslimana ne mozes svrstati u arapska.
Cetvrto - Hrvati su imali glagoljicu, Bosnjaci imali bosancicu i begovicu,... to je dio kulturne bastine koji se postuje kod oba naroda - i tu se tvoje odbacivanje svodi izgleda samo na onaj neuki sloj ljudi.
Peto - zaboravih al sjeticu se,...
I svega ti - radije prvo pitaj na nekoj postojecoj temi umjesto da skontas pa otvaras temu. Ovo treba pod kljuc.
- sadie_forever
#9 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Pa logicno recimo Ivan je slavensko a izvedeno iz bilbije englezi kazu johnhAZNADAR wrote:Sadie, sadie,....sadie_forever wrote:eltroxin wrote:Nemoj zivota ti vise kontati. Svaki put kada nesto skontas, otvoris temu!
ne moze me niko ubjedit da je to protiv nase narodnosti,to s imenima i nekako kontam svi slaveni dijelom nose krscanska&latinska imena pa sto i mi nebi onda dijelom arapska,ali zasto odbacit cirilicu? malo zapanjuje da jedini slaveni koji su odbacili cirilicu su katolici i eto mi muslimani znaci na vjerskoj je osnovi![]()
Prvo - cirilica nije samo kod slavena kako si zakljucila u prvom postu - koriste je mnogi neslavenski narodi.
Drugo - cirilicu nije niko odbacio(ne racunaju se gilipteri sto prefarbavaju natpise) ali imamo globalizaciju na djelu gdje cirilica sve manje ima svoju prakticnu svrhu.
Trece - licna imena su slavenskog, biblijskog, arapskog, hebrejskog,.... korijena i silne izvedenice danasnjice koje ne mozes nigdje svrstati. Ne postoje krscansko-latinska imena a vecinu imena u bosanskih muslimana ne mozes svrstati u arapska.
Cetvrto - Hrvati su imali glagoljicu, Bosnjaci imali bosancicu i begovicu,... to je dio kulturne bastine koji se postuje kod oba naroda - i tu se tvoje odbacivanje svodi izgleda samo na onaj neuki sloj ljudi.
Peto - zaboravih al sjeticu se,...
I svega ti - radije prvo pitaj na nekoj postojecoj temi umjesto da skontas pa otvaras temu. Ovo treba pod kljuc.
isto bosnjaci imaju recimo dzemo izvedeno iz dzemal mada su imena kod nas vise arapska danas,slabo ko daje meho fata mujo
cirilicu jesu odbacili ,i neuki i nauceni,jer pogledaj kako je tretiraju politicari
Last edited by sadie_forever on 20/09/2019 19:22, edited 1 time in total.
- insomnia78
#10 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Kolega Portugalac al zivi jedno 40 godina u Fr naso neku bubaljku Ruskinju. Ka’ pise nekakvim bizarnim slovima. Sta je ono u picku materinu 
- sadie_forever
#11 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
odbacili su je i hrvati,i poljaci itd..ne znam sto,ali zapad nas je preuzeoславянин wrote:Zato sto srbi cesto koriste cirilicu to znaci cirilica je cetnicko agresorsko pismo
- славянин
#12 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Poljaci ne koriste cirilicu od kada su prihvatili katolicanstvo pa time i latinski alfabet - za hrvate vazi kao i za bosancesadie_forever wrote:odbacili su je i hrvati,i poljaci itd..ne znam sto,ali zapad nas je preuzeoславянин wrote:Zato sto srbi cesto koriste cirilicu to znaci cirilica je cetnicko agresorsko pismo
-
radostan dan
#13 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
pa da se lakše snađeš u rodnom mestu...insomnia78 wrote:Koji ce nam kurac
- insomnia78
#14 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
U picki materinoj?radostan dan wrote:pa da se lakše snađeš u rodnom mestu...insomnia78 wrote:Koji ce nam kurac
PS: ja citilicu barem u pisanju skoro pa ni ne primjetim u odnosu na latinicu. Sa pisanjem sa cenim malo zahrdjao pgtv pisanim slovima jer nisam pis’o nista na njoj jos od OŠ
-
radostan dan
#15 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
ja mislio ti u bg-u rođen...insomnia78 wrote: U picki materinoj?
isti slučaj.PS: ja citilicu barem u pisanju skoro pa ni ne primjetim u odnosu na latinicu. Sa pisanjem sa cenim malo zahrdjao pgtv pisanim slovima jer nisam pis’o nista na njoj jos od OŠ
-
kakavdanakneiskustvu
#16 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
eltroxin wrote:Nemoj zivota ti vise kontati. Svaki put kada nesto skontas, otvoris temu!
-
detroit-mercy
#17 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Od viska znanja glava ne boli, obicno zaboli od manjkainsomnia78 wrote:Koji ce nam kurac
- insomnia78
#18 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Sve to stoji al je realno potpuno bespotrebna
-
radostan dan
#19 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
ali objektivno, ko zna onako po ps-u da ga napiše - i jeste ljepše pismo od latinice.
- insomnia78
#20 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ma doba krasopisa davno proslo. Al sto jest jest bolje se veze. Hej kad se sjetim. Odmakni dva prsta pa udri
-
detroit-mercy
#21 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Ali vodjeni tom logikom za mnoge stvari mozemo reci da su besportebne. Da pocnemo npr. sa istorijom, da li ti istorija starog Egipta treba i za sta u zivotuinsomnia78 wrote:Sve to stoji al je realno potpuno bespotrebna
Da ne kazem da ako se slucajno zadesis u tom dijelu svijeta koje koristi cirilicu mozda mozes i nabosti nesto sto ti treba uprkos tome sto nije pisano latinicom ili na engleskom
- insomnia78
#22 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Naravno da ne
- HAVANA
#23 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Citam je automatski,i ne raznniskjam da je...al pisanje bi vec bilo gutavo... 
-
Melbourne_Australia
#24 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Zadnji put je pisao 1992 godine..A citam je isto kao i latinicu....Od viska glava ne boli...
-
detroit-mercy
#25 Re: Zasto smo odbacili cirilicu?
Nas problem je sto sve gledamo kroz dnevno politicku prizmu pa tako i cirlicu. Pa je tako neki ovdje proglasavaju srpskim pismom
. Cirilica je dio nase istorije i to ne neki davni nego jos uvijek zivuci, jebote Welshani se satrase da uce onaj star galski, Irci isto uce svoj davno zapostavljeni jezik a mi bi se tako lako odrekli svega.