Zasto smo dozvolili podjelu BiH
- CAKAL
#1 Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Od završetka rata je prošlo mnogo godina davno je bila 1996 godina.Naše političke vođe su od 1993 godine pa do dana današnjeg nastavile dijeliti ono što je ostalo od republike Bosne i Hercegovine kao što i sami znamo sve je podjeljeno na troje i takvo stanje traje li traje u svim segmentima društva.Sve osobe i institucije koje bi značile nešto zajedničko u ovoj našoj državi su eliminisane ili su podjeljene.Od nekadašnje multietničke države je ostalo jedva 24 posto nečega što je donekle multietnično a naši nazovi političari i to se trude da pretvore u jedno nacionalno.Vrjeme prolazi a sije se opasna mržnja među narodima i građanima kako bi zaokružili jednonacionalne sredine.Naša pasivnost na sve ovo nas je dovela do političkoekonomskog sunovrata oni svoje ciljeve ostvaruju a mi šutimo ili nas nije briga.Sramotno i žalosno!
KO JE IZDAO SVOJU DRŽAVU IZDAO JE SEBE
KO JE IZDAO SVOJU DRŽAVU IZDAO JE SEBE
- BarbaDue
#2 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Zasto smo dozvolili podjelu BiH?
Zar je potrebno to pitati ljude na ovom forumu?
Ko smo to mi, zar smo mi to dozvolili? Evo ja to ne dozvoljavam i šta sad!?
Mislim da svakome treba biti jasno da mi u BiH na to nemamo uticaja ni 2%....nažalost.
Mislim da svakome treba biti jasno da mi u BiH na to nemamo uticaja ni 2%....nažalost.
-
mojgrad
#3 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
zato sto se iz godine u godinu glasa za iste ljude i iste stranke... na zalost nema se za koga ni glasati kad se sve sabere i oduzme..
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Glasam redovno (Protiv), a glasaju i članovi moje obitelji.mojgrad wrote:zato sto se iz godine u godinu glasa za iste ljude i iste stranke... na zalost nema se za koga ni glasati kad se sve sabere i oduzme..
Ne moraš ni popuniti glasački listić, nego samo praznog ubaciti, ako nemaš kandidate po volji. Nije istina da se nema za koga glasati. Izbore redovno odlučuju oni koji ne izađu na glasanje.
Mene muči drugi problem. Da li ja, učestvujući na izborima, ustajanjem na intorniranje himne BiH,...i sličnim radnjama, malo po malo, mic po mic=2mica, ozakonjujem dejtonsku državu BiH (Podijeljenu, nemoguću,...), a Republike BiH nigdje i nikada više,... ?
-
mojgrad
#5 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
pa ne izlaze ljudi zato sto im je svaki put isto, glasali ne glasali oni koji su novi razocaraju narod, oni koji su vec u foteljama odavno su razocarali taj isti narod. I tako stalo nu krug.PipiDugaDevetka wrote:Glasam redovno (Protiv), a glasaju i članovi moje obitelji.mojgrad wrote:zato sto se iz godine u godinu glasa za iste ljude i iste stranke... na zalost nema se za koga ni glasati kad se sve sabere i oduzme..
Ne moraš ni popuniti glasački listić, nego samo praznog ubaciti, ako nemaš kandidate po volji. Nije istina da se nema za koga glasati. Izbore redovno odlučuju oni koji ne izađu na glasanje.
Mene muči drugi problem. Da li ja, učestvujući na izborima, ustajanjem na intorniranje himne BiH,...i sličnim radnjama, malo po malo, mic po mic=2mica, ozakonjujem dejtonsku državu BiH (Podijeljenu, nemoguću,...), a Republike BiH nigdje i nikada više,... ?
Zato i kazem nema se za koga glasati, ima ali takvi mi nesto ne odgovaraju..
- BarbaDue
#6 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Ne mora da znaci ja svaki put kada glasam probam da izaberem neku drugu opciju (koja mi se u tom trenutku cinila naj ozbiljnijom za BiH),mojgrad wrote:zato sto se iz godine u godinu glasa za iste ljude i iste stranke... na zalost nema se za koga ni glasati kad se sve sabere i oduzme..
ali nista se ne promjeni. U stvari promjeni se ali na gore. Hocu da popizdim, nemeres im uci u trag, odnosno nemeres im stat' na rep.
Uvijek se pitam sta dalje.....tako i sada, pred ove izbore nemam ideju za koga bih glasao, naj radije ni za koga.....ne znam dali je to pametno????
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Prvo su ga očarali, je li tako?mojgrad wrote:...pa ne izlaze ljudi zato sto im je svaki put isto, glasali ne glasali oni koji su novi razocaraju narod, oni koji su vec u foteljama odavno su razocarali taj isti narod. I tako stalo nu krug.
Zato i kazem nema se za koga glasati, ima ali takvi mi nesto ne odgovaraju..
Onih 15 minuta što potrošim da odem do škole da bih glasao, to je jedino kada od mene nešto zavisi i ja odlučujem o nečemu. Ne bih da propustim takvu priliku i glasaću ponovo.
Muči me samo već navedeno pitanje, da li ja svojim glasanjem i ostalim radnjama kao što je recimo, ustajanje na zvuke himne bez teksta, ..., malo po malo legalizujem RS I FBiH(Vidi Ustav=Mirovni ugovor: Ukida se RBiH,...ustanovljuje se RS,...ustanovljuje se FBiH,..), a Jedne i jedine RBiH, nigdje i nikada više,...
-
mojgrad
#8 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Pa to i jeste problem, ima ih ko gamad ne mogu se istrijbiti hahahaBarbaDue wrote:Ne mora da znaci ja svaki put kada glasam probam da izaberem neku drugu opciju (koja mi se u tom trenutku cinila naj ozbiljnijom za BiH),mojgrad wrote:zato sto se iz godine u godinu glasa za iste ljude i iste stranke... na zalost nema se za koga ni glasati kad se sve sabere i oduzme..
ali nista se ne promjeni. U stvari promjeni se ali na gore. Hocu da popizdim, nemeres im uci u trag, odnosno nemeres im stat' na rep.
Uvijek se pitam sta dalje.....tako i sada, pred ove izbore nemam ideju za koga bih glasao, naj radije ni za koga.....ne znam dali je to pametno????
Taman se rijesis jednog sloja pokvarenjaka a za tu istu fotelju takvih na stotine mozda jos gorih cekaju u redu.
- Bosanac_21
#9 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
PotpisujemBarbaDue wrote:Zasto smo dozvolili podjelu BiH?
Oni sad iza zatvorenih vrata mogu dogovoriti ko zna sta sve, a sta cemo mi??
Da smo nesto jaci nebi Samiha i Silajdzic sjedili i dalje u foteljama nakon onih protesta
Bosanci i Hercegovci nisu zeljeli podjelu zemlje, zna se vrlo dobro koje bio za BiH, ti sto su zeljeli normalan zivot su zavrsavali po masonim grobnicama ili su bivani etnicki cisceni od strane onih koji bas zeljeli da se ova zemlja raskrcmi za sva vremena.
Odite u Srebrenicu ili Prijedor i pitajte: "Dali ste za suzivot?", protjerani ce reci da JESU, a oni sto se okupljaju i velicaju kako su prognili ce naravno reci da NISU!
Eto ta ista rs nece BiH i gotovo, oni su ponosni kako su taj entitet stvorili i konacno u ovoj zemlji imaju dio u kojem rade sta god hoce
- BarbaDue
#10 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Ali meni su najgora ova pitanja "Zasto smo dozvolili podjelu BiH?"....pobudalim od takvih
A ne pita Dodika koji baca BeHa zastavu pod noge.....kako bi ga podero ko kesu, je*o te...
Nasa jedina sansa je lobiranje kod EU i USA da nam pomognu u inicijativi za donosenje novog ustava BiH.
A ne pita Dodika koji baca BeHa zastavu pod noge.....kako bi ga podero ko kesu, je*o te...
Nasa jedina sansa je lobiranje kod EU i USA da nam pomognu u inicijativi za donosenje novog ustava BiH.
-
nako u prolazu
#11 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
BarbaDue wrote:Ali meni su najgora ova pitanja "Zasto smo dozvolili podjelu BiH?"....pobudalim od takvih![]()
barba ne odaji taktiku;)
-
mojgrad
#12 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
odavao ne odavao to rade albanci vec godinama, i gle cuda Kosovo postade neovisnonako u prolazu wrote:BarbaDue wrote:Ali meni su najgora ova pitanja "Zasto smo dozvolili podjelu BiH?"....pobudalim od takvih![]()
barba ne odaji taktiku;)
Samo lobiranje i ulaganje u to.. To je nas spas
- cyprus
#13 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Podjela kakvu imamo bila je neminovnost istog onog trenutka kada su se u govor običnog čovjeka uvukle lične zamjenice u množini: MI i ONI
. Nažalost, nemate pojma koliko je to nažalost
.
PS Smiješni su mi ovi koji misle da se "ujedinjenje" može desit na silu
.
PS Smiješni su mi ovi koji misle da se "ujedinjenje" može desit na silu
Last edited by cyprus on 13/07/2008 19:49, edited 1 time in total.
-
nako u prolazu
#14 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
haj dobro ne moras odmah galamitimojgrad wrote:odavao ne odavao to rade albanci vec godinama, i gle cuda Kosovo postade neovisnonako u prolazu wrote:BarbaDue wrote:Ali meni su najgora ova pitanja "Zasto smo dozvolili podjelu BiH?"....pobudalim od takvih![]()
barba ne odaji taktiku;)![]()
Samo lobiranje i ulaganje u to.. To je nas spas
-
mojgrad
#15 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
ko sta gdje..

-
nako u prolazu
#16 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
bas takomojgrad wrote:ko sta gdje..![]()
![]()
![]()
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#17 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Ko je izdao ovu drzavu = izdao je i sebe?
Sto sam ja to sebe izdao?
Kao prvo, BiH nikad nije ni nastala u kontekstu u kojem bih ja mogao da pocnem da prihvatam da je izdano nesto sto je postojalo, osim na komadu papira ili sa nekakvih 150 tabli na kojima pise "Ministarstvo za..." "Kanton od", ovo sto postoji danas, je kolonija jedna, jedan ko slagalica razlicitih fragmenata. U BiH nece nikad biti politicke stabilnosti, ali to ne uvjetuje ekonomiju tako usko vezivano. Kljucni je problem sto ovdje ljudi misle da mogu rijesiti politicki problem, a da ce to onda rijesiti ekonomski problem. Ne. Politicki problem je ne rijesiv. Ne moze se rijesiti. Ne moze se iskobeljati. Sto se duze tim preokupiras, duze tones, gubis, trosis se. Nemre. Ne treba ni pokusavati. Sto ne znaci da se ne moze zivjeti i imati neka ekonomija, ne mora biti najjaca u svijetu mora biti dovoljna da ljudi mogu da zive i uhvate dio koraka sa svijetom. Kako sad, u nestabilinim politickim uslovima ekonomski prosparitet donijeti ja ne znam, ali znam da ako ima put, to je jedini put.
Drugo, ne vuku svi problemi korijen od rata. Mnogi ce skociti povampireni s ovom tezom, ali koropucija je postojala i prije, ne zainteresiranost je bilo i prije, sve ono sto je nas dovelo do sunovrata, imalo je svoje uzroke i razloge. Sve sto postoji danas postojalo je i prije, mogao si kupiti skolu i ispite, mogao si posao dobiti na stelu i prije, bilo je i kriminalaca samo su ih slali vani da bi diplomirali, a onda su se vracali kuci kao neki biznismeni, bila je i dijaspora dakle ko je god bio nezaposlen - hajde brate idi vani raditi, jedino sto je danas drukcije je sto ne daju - imaju oni drugih brabonjaka da im ciste govna a nas su dovljno navezli, znas kako je to s nasom dijasporom. Moras sloj nasih, pa sloj bikarbone, pa sloj soli, pa sloj secera, sto - jer ne valja kad smo gusto nasijani. Mi se toliko volimo, da onda od te silne ljubavi kad smo gusto posijani bude probljem. Vole, volem, kad ne volem koljem.
Dakle, nije se nista desilo tako da je nama neko oteo volan i strovalio nas u provaliju, nego smo mi uzeli volan i sunovratili se u provaliju. U tome sam ja uzeo, otkopcao pojas, razbio okno i izletio na ledinu da spasim guzove a ne guram autobus gore, uz provaliju nazad na cestu, pa da mu krpim gume i popravljam stakla i slicno, da me vozi dalje za iste pare.
Rokno sistem burazeru. Ko motor u automobilu kad rokne. I mi umjesto novog motora, kazu izadji pa guraj. Neki gurali, kontali moze se ovo i gurati. Bio i ja medju njima. Kad ja imam sta da vidim, hajde sto je rokno motor nego jos i rucna bila povucena, volan blokiran a kljuceva nigdje, i to je postao danasni sistem. To je model uredjene anarhije. Ako je neko mislio da anarhije i uredjena ne moze da bude u istom redu, da stoji jer jedno kotrira drugo, prevario se je. Dakle - djes, kush? Ne mere. Tj. moglo bi ono kad bi ja bio king kong pa mogao auto gurat koje je komad metala, e tako, ali ja nisam svemoguci, moglo bi to kad bi bio sistem u kojem bi mi stavili novi motor i unjeli neke nove vrijednosti, sad kako stvari stoje, vrijednosti ili nema, ili uvaljuju one stare vrijednosti u ljude koje - vise nisu relevantne u ovom svijetu, ako hoces da prezivis. Tj mi bi opet pravili ficu, a ljudi vozaju BMW okolo. Cak i kad i ako napravis ficu, sjednes, upalis ti njega, krene fico, ali fico je fico. Fico je fico bolan. Nama to nisu rekli. Rekli ma samo da mi krenemo, pa ce biti.
Uglavnom, sto se BiH tice, samo mali se bave jos uvijek sa BiH. Mali gledaju iz zadnjeg reda, i kontaju da oni nesto vide. Mi svi sjedimo na seciji i sad bi mi da upravljamo busem. A bus na auto-pilotu. Nema ni vozaca. Sjedi na mjestu gdje kondukter, konta samo nek meni ide dobra plata, i da se ne strovalimo vamo u hendek ovaj.
Sci-fi. Sarajevo se prodalo za status glavnog grada i sva mala predstavnistva, banke, firmice, sve nekakvi NGO = hippie pokreti, sve se nesto prosi od vlade ove zemlje, prosi od vlade one zemlje, uzmi prepisi, dodaj 2 ispred, izbrisi nulu, otvor ambasadu Siera Leone, pa onda osini kojekakve administrativne poteze, ne znas ni sam kako kupi stan od 2000 maraka po kvadratu, u havi osjetis neku lovu, mlada raja sve komadetine budaletina, ja mislim da je od moje nane nana imala doktorat zavrsen, u poredenju s danasnjim kadrom, bubatorima diletantskog tipa, 5 maraka da im das, nebi znali kako napraviti 10. Ovo stare raje, izgorilo vise. To je ko kad bi uzeo Zastavu model, pa na Daytoni trkao se sa njom svaki dan, predje pola zivota, a vec istroseno. I ono pola sto nije istroseno - izlagalno, i sve sljeduje dogmu i neku ideologiju jal komunista, jal islamista, jal demokrata, jal neki "humanista i humanitaraca". Ko zna, taj nece da ima posla ni sa kim, osim mozda s uskim krugom ljudi. Nece ni da ide u skolu. Sto? Pa mi imamo institucije za onesposobljavanje ljudi. Ne za osposobljavanje, vec za onesposobljavanje. Da uzmes genija, Bill Gatesa, Einsteina, da ga stavis u nas sistem dobio bi Muju. Mozda nadprosjecnijeg Muju, ali Mujo Mujo. Sto? Nemres ti bolan, sve to posvrsavati, a da ti u glavi ne ugrade jedan cip. Cip koji fercera po nisko-talasnoj frekfenciji. I taj cip, sve sto si i bio sposoban i imao ideal, kad pocne da fercera, ono dziv, dziv, dziv, dziv, ode ti u helac. Za koka-colu. Ama za coca-colu ako treba. Ako neces ti ima ko ce. Ako si uspjeo da sposobnost neku, isteses, da nisi zgubidan, da nisi inferiornog mentaliteta, da nisi zarobljen a okolo tebe svi ovi neki uskih vidika sirovine sto ti krv vade, i piju i tjeraju u sur, samo jesi li se dje dokazo i nesto pokazo, eto hin. Ma sta eto hin, lete, trce na tebe. Lafo neka simbioza, lagala je uciteljica biologija. Imas samo patogene i parazite. Kakva crna simbioza. Nema saveznika. Sam protiv svih, ukljcujuci tu i samog sebe. Najbolja odbrana. Postati toksican. Da se i zmija otruje ako te ujede. Ljudi se ibrete sto ne nice trava tamo dje ukopas Bosanca. To se zove pH faktor. Na nama je za zivota toliko raslo kojekakvih fungusa, da poslje zivota i fauna i flora se smilovala.
Nemoj da se ko sta sad nadje, u mojim redovima. Ne prozivam nikog, nikog ne krivim, nikom ne govorim kako da zivi, niti u sta da vjeruje, niti koga da slusa, samo pisem nako sto sam ja na-dumao.
Kao prvo, BiH nikad nije ni nastala u kontekstu u kojem bih ja mogao da pocnem da prihvatam da je izdano nesto sto je postojalo, osim na komadu papira ili sa nekakvih 150 tabli na kojima pise "Ministarstvo za..." "Kanton od", ovo sto postoji danas, je kolonija jedna, jedan ko slagalica razlicitih fragmenata. U BiH nece nikad biti politicke stabilnosti, ali to ne uvjetuje ekonomiju tako usko vezivano. Kljucni je problem sto ovdje ljudi misle da mogu rijesiti politicki problem, a da ce to onda rijesiti ekonomski problem. Ne. Politicki problem je ne rijesiv. Ne moze se rijesiti. Ne moze se iskobeljati. Sto se duze tim preokupiras, duze tones, gubis, trosis se. Nemre. Ne treba ni pokusavati. Sto ne znaci da se ne moze zivjeti i imati neka ekonomija, ne mora biti najjaca u svijetu mora biti dovoljna da ljudi mogu da zive i uhvate dio koraka sa svijetom. Kako sad, u nestabilinim politickim uslovima ekonomski prosparitet donijeti ja ne znam, ali znam da ako ima put, to je jedini put.
Drugo, ne vuku svi problemi korijen od rata. Mnogi ce skociti povampireni s ovom tezom, ali koropucija je postojala i prije, ne zainteresiranost je bilo i prije, sve ono sto je nas dovelo do sunovrata, imalo je svoje uzroke i razloge. Sve sto postoji danas postojalo je i prije, mogao si kupiti skolu i ispite, mogao si posao dobiti na stelu i prije, bilo je i kriminalaca samo su ih slali vani da bi diplomirali, a onda su se vracali kuci kao neki biznismeni, bila je i dijaspora dakle ko je god bio nezaposlen - hajde brate idi vani raditi, jedino sto je danas drukcije je sto ne daju - imaju oni drugih brabonjaka da im ciste govna a nas su dovljno navezli, znas kako je to s nasom dijasporom. Moras sloj nasih, pa sloj bikarbone, pa sloj soli, pa sloj secera, sto - jer ne valja kad smo gusto nasijani. Mi se toliko volimo, da onda od te silne ljubavi kad smo gusto posijani bude probljem. Vole, volem, kad ne volem koljem.
Dakle, nije se nista desilo tako da je nama neko oteo volan i strovalio nas u provaliju, nego smo mi uzeli volan i sunovratili se u provaliju. U tome sam ja uzeo, otkopcao pojas, razbio okno i izletio na ledinu da spasim guzove a ne guram autobus gore, uz provaliju nazad na cestu, pa da mu krpim gume i popravljam stakla i slicno, da me vozi dalje za iste pare.
Rokno sistem burazeru. Ko motor u automobilu kad rokne. I mi umjesto novog motora, kazu izadji pa guraj. Neki gurali, kontali moze se ovo i gurati. Bio i ja medju njima. Kad ja imam sta da vidim, hajde sto je rokno motor nego jos i rucna bila povucena, volan blokiran a kljuceva nigdje, i to je postao danasni sistem. To je model uredjene anarhije. Ako je neko mislio da anarhije i uredjena ne moze da bude u istom redu, da stoji jer jedno kotrira drugo, prevario se je. Dakle - djes, kush? Ne mere. Tj. moglo bi ono kad bi ja bio king kong pa mogao auto gurat koje je komad metala, e tako, ali ja nisam svemoguci, moglo bi to kad bi bio sistem u kojem bi mi stavili novi motor i unjeli neke nove vrijednosti, sad kako stvari stoje, vrijednosti ili nema, ili uvaljuju one stare vrijednosti u ljude koje - vise nisu relevantne u ovom svijetu, ako hoces da prezivis. Tj mi bi opet pravili ficu, a ljudi vozaju BMW okolo. Cak i kad i ako napravis ficu, sjednes, upalis ti njega, krene fico, ali fico je fico. Fico je fico bolan. Nama to nisu rekli. Rekli ma samo da mi krenemo, pa ce biti.
Uglavnom, sto se BiH tice, samo mali se bave jos uvijek sa BiH. Mali gledaju iz zadnjeg reda, i kontaju da oni nesto vide. Mi svi sjedimo na seciji i sad bi mi da upravljamo busem. A bus na auto-pilotu. Nema ni vozaca. Sjedi na mjestu gdje kondukter, konta samo nek meni ide dobra plata, i da se ne strovalimo vamo u hendek ovaj.
Sci-fi. Sarajevo se prodalo za status glavnog grada i sva mala predstavnistva, banke, firmice, sve nekakvi NGO = hippie pokreti, sve se nesto prosi od vlade ove zemlje, prosi od vlade one zemlje, uzmi prepisi, dodaj 2 ispred, izbrisi nulu, otvor ambasadu Siera Leone, pa onda osini kojekakve administrativne poteze, ne znas ni sam kako kupi stan od 2000 maraka po kvadratu, u havi osjetis neku lovu, mlada raja sve komadetine budaletina, ja mislim da je od moje nane nana imala doktorat zavrsen, u poredenju s danasnjim kadrom, bubatorima diletantskog tipa, 5 maraka da im das, nebi znali kako napraviti 10. Ovo stare raje, izgorilo vise. To je ko kad bi uzeo Zastavu model, pa na Daytoni trkao se sa njom svaki dan, predje pola zivota, a vec istroseno. I ono pola sto nije istroseno - izlagalno, i sve sljeduje dogmu i neku ideologiju jal komunista, jal islamista, jal demokrata, jal neki "humanista i humanitaraca". Ko zna, taj nece da ima posla ni sa kim, osim mozda s uskim krugom ljudi. Nece ni da ide u skolu. Sto? Pa mi imamo institucije za onesposobljavanje ljudi. Ne za osposobljavanje, vec za onesposobljavanje. Da uzmes genija, Bill Gatesa, Einsteina, da ga stavis u nas sistem dobio bi Muju. Mozda nadprosjecnijeg Muju, ali Mujo Mujo. Sto? Nemres ti bolan, sve to posvrsavati, a da ti u glavi ne ugrade jedan cip. Cip koji fercera po nisko-talasnoj frekfenciji. I taj cip, sve sto si i bio sposoban i imao ideal, kad pocne da fercera, ono dziv, dziv, dziv, dziv, ode ti u helac. Za koka-colu. Ama za coca-colu ako treba. Ako neces ti ima ko ce. Ako si uspjeo da sposobnost neku, isteses, da nisi zgubidan, da nisi inferiornog mentaliteta, da nisi zarobljen a okolo tebe svi ovi neki uskih vidika sirovine sto ti krv vade, i piju i tjeraju u sur, samo jesi li se dje dokazo i nesto pokazo, eto hin. Ma sta eto hin, lete, trce na tebe. Lafo neka simbioza, lagala je uciteljica biologija. Imas samo patogene i parazite. Kakva crna simbioza. Nema saveznika. Sam protiv svih, ukljcujuci tu i samog sebe. Najbolja odbrana. Postati toksican. Da se i zmija otruje ako te ujede. Ljudi se ibrete sto ne nice trava tamo dje ukopas Bosanca. To se zove pH faktor. Na nama je za zivota toliko raslo kojekakvih fungusa, da poslje zivota i fauna i flora se smilovala.
Nemoj da se ko sta sad nadje, u mojim redovima. Ne prozivam nikog, nikog ne krivim, nikom ne govorim kako da zivi, niti u sta da vjeruje, niti koga da slusa, samo pisem nako sto sam ja na-dumao.
-
mojgrad
#18 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Nosferatu wrote:Ko je izdao ovu drzavu = izdao je i sebe?
svaka ti cast
-
etovidis
#19 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Istina, pogotovo ovo prvo.cyprus wrote:Podjela kakvu imamo bila je neminovnost istog onog trenutka kada su se u govor običnog čovjeka uvukle lične zamjenice u množini: MI i ONI. Nažalost, nemate pojma koliko je to nažalost
.
PS Smiješni su mi ovi koji misle da se "ujedinjenje" može desit na silu.
Mi cemo postati normalna drzava dugorocno, ali nikako s ljudima poput ovih na vlasti (Dodik, Silajdzic i ostali).
- metal_rules_cura
#20 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Suvise kompleksno pitanje da bi se odgovor dao u par recenica i to ovdje na forumu... Kako god, suvise se sadasnje stanje ukorijenilo i kao takvo postalo normalno u velikom broju mozgova (posebno onih mladih napunjenih svim i svacim od strane njihovih polupismenih roditelja, a koji ce nositi ovu drzavu u buducnosti) da se bojim kako se takvo stanje nece jos jako dugo promijeniti. A to je najgore...
-
popajic
#21 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Zasto SMO dozvolili podjelu BiH ?
Ne sjecam se da NAS je iko ikad upitao jesmo li za to da se nad nama izvrsi agresija,a
ne sjecam se i da NAS je iko ikad upitao treba li staviti famozni potpis u Daytonu kojim je podjela ozvanicena.
Sve ostalo su posljedice ova dva NEpitanja.
Ali sjecam se da SMO na prvim "demokratskim"izborima potrcali an mas da izaberemo nacionalne stranke koje nam obecase ruzicasto sutra i mi povjerovasmo.Nenauceni vlastitom istorijom da nacionalni shovinizam na nasim prostorima vodi u mrak i bijedu.
Ne sjecam se da NAS je iko ikad upitao jesmo li za to da se nad nama izvrsi agresija,a
ne sjecam se i da NAS je iko ikad upitao treba li staviti famozni potpis u Daytonu kojim je podjela ozvanicena.
Sve ostalo su posljedice ova dva NEpitanja.
Ali sjecam se da SMO na prvim "demokratskim"izborima potrcali an mas da izaberemo nacionalne stranke koje nam obecase ruzicasto sutra i mi povjerovasmo.Nenauceni vlastitom istorijom da nacionalni shovinizam na nasim prostorima vodi u mrak i bijedu.
- Pietje_Bel
#22 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Zasto smo dozvolili podjelu BiH?
Zato sto nismo imali izbora i nismo bili dovoljno snazni. A zasto nismo bili dovoljno snazni? Nismo bili dovoljno snazni zato sto smo se borili protiv Srba i Hrvata kao Muslimani a ne kao Bosanci. Uopste nismo imali jak osjecaj da nam je zemlja okupirana i smatrali smo uvijek u podsvijesti da to mozda i nije nasa zemlja, da smo mi tu ipak bili gosti, poturceni Srbi i Hrvati kako su nas ucili u skolama.
Nasa svijest je dozvoljela jaki vjerski nacionalizam jer nacionalnu svijest nismo nikada razvili. Na kraju nije bilo tesko pristati na zelenu livadu na 25% Bosne jer smo ipak opstali, mi muslimani koji nikad nismo tu zivijeli smo ipak dobili 25% Bosne i Hercegovine. Divno zar ne?
Da smo imali nacionalnu svijest kao sto je imaju npr. Albanci ovo nam se nebi desilo. Bili bi mi itekako spremni za rat i znali bi i neprijatelji da nemogu tek tako sa nama. Medutim vrhunac nase nacionalne svijesti je bio Alija koji nas je "organizovao".
Zato sto nismo imali izbora i nismo bili dovoljno snazni. A zasto nismo bili dovoljno snazni? Nismo bili dovoljno snazni zato sto smo se borili protiv Srba i Hrvata kao Muslimani a ne kao Bosanci. Uopste nismo imali jak osjecaj da nam je zemlja okupirana i smatrali smo uvijek u podsvijesti da to mozda i nije nasa zemlja, da smo mi tu ipak bili gosti, poturceni Srbi i Hrvati kako su nas ucili u skolama.
Nasa svijest je dozvoljela jaki vjerski nacionalizam jer nacionalnu svijest nismo nikada razvili. Na kraju nije bilo tesko pristati na zelenu livadu na 25% Bosne jer smo ipak opstali, mi muslimani koji nikad nismo tu zivijeli smo ipak dobili 25% Bosne i Hercegovine. Divno zar ne?
Da smo imali nacionalnu svijest kao sto je imaju npr. Albanci ovo nam se nebi desilo. Bili bi mi itekako spremni za rat i znali bi i neprijatelji da nemogu tek tako sa nama. Medutim vrhunac nase nacionalne svijesti je bio Alija koji nas je "organizovao".
-
popajic
#23 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Je li NAS ko pitao za misljenje? RS je bio ratom osvojeni teritorij dok ga "nasi" ne ozvanicise.Bez pitanja nas "obicnih" gradjana.@kunta kinte
ovdje treba postaviti tezu ZASTO SMO DOZVOLILI, DA VECINA STANOVNISTVA MISLI, DA TREBA DOZVOLITI ODVAJANJE RS-a OD BiH
- uvjek dobar gost
#24 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
.. Dobra tema, ja želim reci sljedeće... jesmo izdali smo ideju republike Bosne i Hercegovine, zemlje svih njenih građana i građanki. Šutke smo poslije kraja agresije prihvatili podjelu na naše i njohove, podjelu na ove i one, kojoj su po starom dobrom principu kumovali stranci u liku nekih zemlja iz Europe. Nismo mi Indija i Pakistan, nije ovo Afrika ili neki dijelovi Azije... nismo smjeli izdati ideju za koju su se naši očevi borili, ukoliko podjela odgovara šačici ljudi koji od nje imaju hajra ne odgovara nama, našoj djeci, zemlji našoj, ko se pita zašto neka se malo okrene oko sebe... gdje danas živimo i šta to nešto u čemu životarimo nudi našoj djeci....????
Ukoliko šačica vjersko-političkih mešetara radi na podjelama ... pravo je bezzze što nema šačice ljudi koja radi da se to zaustavi... zar nam fakat nije dosta podjela, straha, mržnje, furdaluka, nepismenosti.. zar već nismo svjesni da civilizacijski tonemo, da su podjele svojstvo nekih davno prošlih vremena... zar nismo dovoljno mudri i pametni da breme koje su nama nabacili stariji na leđa mi ne prebacujemo na leđa svoje djece, napustimo logiku kako se ništa ne može promijeniti, to je priča naših nena i nana... imajmo petlje jednom il šutimo zauvjek.....
Živjela republika Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građanki i građana.... pokakim se ja na federaciju BiH i republiku Srpsku.....
Ukoliko šačica vjersko-političkih mešetara radi na podjelama ... pravo je bezzze što nema šačice ljudi koja radi da se to zaustavi... zar nam fakat nije dosta podjela, straha, mržnje, furdaluka, nepismenosti.. zar već nismo svjesni da civilizacijski tonemo, da su podjele svojstvo nekih davno prošlih vremena... zar nismo dovoljno mudri i pametni da breme koje su nama nabacili stariji na leđa mi ne prebacujemo na leđa svoje djece, napustimo logiku kako se ništa ne može promijeniti, to je priča naših nena i nana... imajmo petlje jednom il šutimo zauvjek.....
Živjela republika Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građanki i građana.... pokakim se ja na federaciju BiH i republiku Srpsku.....
-
Tuzlak-opozicionar
#25 Re: Zasto smo dozvolili podjelu BiH
Ne pitajte šta drugi treba da urade za zajednicu. Pitajte se šta vi možete uraditi? A možete se, makar, duplicirati. Razgovarati sa onim nepismenim, dezorijentisanim, otvoriti im oči. Kad tako "obradite" makar jednog vi ste se umnožili za 100%.Bosanac_21 wrote:PotpisujemBarbaDue wrote:Zasto smo dozvolili podjelu BiH?
Mislim da svakome treba biti jasno da mi u BiH na to nemamo uticaja ni 2%....nažalost.Nas niko ne *ebe ni 2%, drugi vedre i oblace, a mi smo im samo ovce
![]()
Oni sad iza zatvorenih vrata mogu dogovoriti ko zna sta sve, a sta cemo mi??
Da smo nesto jaci nebi Samiha i Silajdzic sjedili i dalje u foteljama nakon onih protesta![]()
Bosanci i Hercegovci nisu zeljeli podjelu zemlje, zna se vrlo dobro koje bio za BiH, ti sto su zeljeli normalan zivot su zavrsavali po masonim grobnicama ili su bivani etnicki cisceni od strane onih koji bas zeljeli da se ova zemlja raskrcmi za sva vremena.
Odite u Srebrenicu ili Prijedor i pitajte: "Dali ste za suzivot?", protjerani ce reci da JESU, a oni sto se okupljaju i velicaju kako su prognili ce naravno reci da NISU!
Eto ta ista rs nece BiH i gotovo, oni su ponosni kako su taj entitet stvorili i konacno u ovoj zemlji imaju dio u kojem rade sta god hoceSta se tu moze promjeniti? nista, jer svi oni sto su ne-srbi su samo gradjani treceg stepena tog entiteta
Najveća krivica za ovo stanje nije kod neobrazovane pa i nepismene većine, nisu svjesni šta čine.
Krivica je do obrazovanih koji bi, automatski, sticanjem univerzitske diplome da budu intelektualci. Intelektualac je onaj ko misli svojom glavom i djeluje u skladu sa razumom, ima građanske hrabrfosti i u opoziciji je, otvorenoj, svakoj lošoj vlasti.Velik broj ih nakon studija postane supozitorija, evet efendija, potrčko i poslušnik zarad i najmanje koristi.
Svi akademski obrazovani duguju prosvjećivanje svom narodu, školarinu im je platio narod a roditelji bi ih hranili i odijevali i da nisu studirali, treba to narodu vratiti, pa i za svoje dobro.
Zar je Siljadžić manje kriv od Dodika za rasturanje BiH?. On, koji je supotpisao Dejton sad svjesno, podgrijavajući animozitete, kobajagi "traži ukidanje RS". Ordinarna politička rospija na čelu Stranke za kurvanje, ni malo manji neprijatelj BiH od Dodika.