Zasto smo bolji od drugih?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

Dena wrote:Skoro svaki dan sam na ovom forumu i skoro svaki dan citam o negativnim stvarima, ovakvi smo, onakvi....Niko skoro nikada da pohvali nesto ili nekog ili nesto lijepo da kaze :?
Jednostavno ne zelimo cuti niti diskutovati nista dobro.
Ma iskreno vise mi je na vrh glave jadikovki i zalopoljki! Pa svi imaju svoje probleme (i bogati i siromasni), samo sto ljudi nikada ne vide svoje nego tudje i njima je uvijek bolje i privlacnije. Svi mladi jedva cekaju da zavrse skolu i ispale se odavde. Kuda? Pa ni tamo ih ne ceka posao, kao ni ovdje. Smo sto si ovdje svoj na svome, a tamo si uvijek izbjeglica i imigrant.
A ako mi ne cijenimo svoje, kako ce nas drugi cijeniti?
Ne vidim nista lose ako neko hoce otici negdje gdje misli da bi mu egzistencijalno bilo bolje. Naravno vecinu ne ceka posao, ali ce ga sigurno prije naci i imati vise mogucnosti. A tamo i nisi vise izbjeglica (barem je to vrijeme za Bosnu proslo), a i kao imigrant mozes biti vrlo uspjesan.
Dena wrote: E, pa da pocnemo i sa necim dobrim. Kako?
Evo Spanci su nas uvrstili u turisticki katalog. Ma svaka cast!
Eto Bosanci su uvrstili Tunis, Tursku, Grcku… u kataloge pa i njima svaka cast. :roll:

Dena wrote:Evo da pocnem sa prikazom nase prelijepe zemlje. Idite na
http://www.greenvisions.ba i pogledajte samo u kako lijepoj zemlji zivimo!
Pa valjda to znamo i bez njihovog website-a. :?
Dena wrote:
Zapad je pravo gladan i sve se nekako gleda kroz materijalizam koliko i sta ko ima...ma fuj!
Sve ovo nekako previse generalizujes…
Dena wrote:Nevjerovatno je da nam Amerikanac (Tim Clancy-svaka mu dala) napise knjigu o ljepotama BiH.
Nismo ni svjesni koliko njih dodje i ostane, a znaju sta imaju tamo negdje odakle su dosli. Nasi bi da idu, a nisu ni svjesni sta imaju.
Ne znam sta je ovdje nevjerovatno. I ranije su se pisali travel guides, ali eto ovo je prvi koji je izasao poslije rata samo za BiH (2004). I jedna Mostarka je napisala travel guide za Cyprus (za Lonely Planet Guide) te bila co-autor za West Balkans (ukljucujuci i Bosnu), Andaluziju… pa ne vidim tu nista cudno, a vjerovatno ni Andaluzani.

Kao sto rece _BosanaC ovi sto su prepoznali ljepote BiH (Thierry Joubert, Tim Clancy) su dosli ovamo sa sredjenim egzistencijalnim pitanjima, parama.... Ono sto Tim Clancy radi je super, ali nije on otkrio toplu vodu – jednostavno je uvidio da BiH ima potencijala za takvu vrstu turizma i poceo prvi. Buduci da 90% agencija iz BiH odvodi Bosance na odmor u druge zemlje, mozda bi ih vise trebalo uvesti programme za dovodjenje turista u BiH. Ali kako neko drugi napisa na drugoj temi neke turisticke agencije ne misle ni da im treba website, a dovodili bi turiste u BiH.

Podsjeti me ovo na onu staru… da imamo najrazudjeniju obalu na svijetu… a bas i nemamo.

Zato… think outside the box, znacemo cijeniti svoje, ali i tudje.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki :
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti

A zapitani odgovor njemu hitan tad dade :
Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna
_BosanaC

Post by _BosanaC »

tempora wrote:
_BosanaC wrote:
tempora wrote: Kada u bilo kojem od mojih postova, nadjes nesto o tome, da ja tebi ili bilo kome govorim iz kojeg ugla treba gledati Bosnu, ili da smatram da to mogu/smijem/imam nacina itd -ja cu se javno izvinuti.
Moj post bio je osvrt na ostatak svijeta i sve ono sto se u njemu desava a cijeg je dijela i Bosna.Mimo toga, moj najbitniji osvrt je osvrt na licnu odgovornost u ma kakvim uslovima/prilikama/vremenu/situacijama/nedacama covjek zivio, jer ukoliko se covjek oslanja na svoju zrtvu/situaciju ili tragediju, on ce onda sasvim lako naci razloga da cini sve one nepravilnosti u drustvu o kojima uvijek trubimo na dugo i na siroko.Pa ce po tome, tebe kao Bosanca pravoslavne vjeroispovjesti moci pljuvati i nedati ti da dises te te hinjiti na sve moguce nacine.E u tome je bila sva moja poenta ! Ako vec nije shvacena!
I naravno da tebi ne osporavam sliku koju ti imas, ali dajem i jos jednu sliku koja je takodjer stvarnost i koja zasigurno nije luksuzan stav, vec puka zelja da se svijet i ljudi i zbivanja u njemu razumije bez da mi se to uzme za zlo!

P.S.
Necu vise zacatavati temu.
Izvini, ali ne mogoh da priupitam: ja Bosanac pravoslavne vjeroispovjesti? :?

Svaki dan otkrijem nesto novo o sebi :)

pozdrav
Izvinjavam se ako sam pogrijesila, ja se u tim i takvim terminima ne snalazim.Srbin? Meni svejedno.Od mene o sebi, neces sigurno saznati nista.
Ni Srbin, ni pravoslavne vjeroispovjesti. Nit' sam se kada i na jedan od ova dva nacina deklarisao, iako me pakuju tamo po imenu i prezimenu automatski.

Bosanac. Odnosno - ostali. Posto u ovoj drzavi Bosanac ne mogu biti.

Dena - evo ti jos jedan razlog zasto smo bolji od drugih. Dovoljno je da se covjek predstavi imenom i da mu znamo citavu genetiku u zadnjih 500 godina.
amrino

Post by amrino »

Imamo mi mnogo mana...kao i svi ostvali ljudi na planeti, kao i sve ostale zemlje...ali smo brate postali namcori pravi...samokriticni do bola i zezsce pesimiste...Na sve gledamo kroz sive naocale...Zaboravili smo kako ruzicaste izgledaju...
Evo, doslo nam je ljeto- pustimo malo vedrine u nase zivote! Ne moze biti da je sve tako crno da ga je***.
Imamo mane- ali ko ce to promijeniti ako ne mi sami...?!

:bih:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote:Imamo mi mnogo mana...kao i svi ostvali ljudi na planeti, kao i sve ostale zemlje...ali smo brate postali namcori pravi...samokriticni do bola i zezsce pesimiste...Na sve gledamo kroz sive naocale...Zaboravili smo kako ruzicaste izgledaju...
Evo, doslo nam je ljeto- pustimo malo vedrine u nase zivote! Ne moze biti da je sve tako crno da ga je***.

Jest' vala, doslo nam je ljeto :-) :-) Ja sad jaknu skidoh :D Mozda i sunca bude nekad iduce hefte 8-)
tempora

Post by tempora »

_BosanaC wrote:
tempora wrote:
_BosanaC wrote: Izvini, ali ne mogoh da priupitam: ja Bosanac pravoslavne vjeroispovjesti? :?

Svaki dan otkrijem nesto novo o sebi :)

pozdrav
Izvinjavam se ako sam pogrijesila, ja se u tim i takvim terminima ne snalazim.Srbin? Meni svejedno.Od mene o sebi, neces sigurno saznati nista.
Ni Srbin, ni pravoslavne vjeroispovjesti. Nit' sam se kada i na jedan od ova dva nacina deklarisao, iako me pakuju tamo po imenu i prezimenu automatski.

Bosanac. Odnosno - ostali. Posto u ovoj drzavi Bosanac ne mogu biti.

Dena - evo ti jos jedan razlog zasto smo bolji od drugih. Dovoljno je da se covjek predstavi imenom i da mu znamo citavu genetiku u zadnjih 500 godina.
Jos jednom i zadnji put.Ako sam ja pogrijesila kroz ono sto sam procitala a sto si ti licno posao po forumu i imenovala te necim, cime se ne smatras i ako sam rekla da sam u tome pogrijesila jer se ne razumijem u terminologije u koje se ljudi svrstavaju, to ne znaci, niti da znam tvoje ime i prezime, niti da me interesuje kako se deklarises a zasigurno ni tvoja genetika u zadnjih 500 godina.To su ipak razmisljanja koja ti popunjavas a ne ona kojima se ja vodim. :shock:
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:
amrino wrote:Imamo mi mnogo mana...kao i svi ostvali ljudi na planeti, kao i sve ostale zemlje...ali smo brate postali namcori pravi...samokriticni do bola i zezsce pesimiste...Na sve gledamo kroz sive naocale...Zaboravili smo kako ruzicaste izgledaju...

Jest' vala, doslo nam je ljeto :-) :-) Ja sad jaknu skidoh :D Mozda i sunca bude nekad iduce hefte 8-)
samo ti kolutaj ocima... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Joj @tempora, dobro, OK, kontam... Sve u dure ba :roll:

Opustis li se ikad? :roll:
Post Reply