Ne vidim nista lose ako neko hoce otici negdje gdje misli da bi mu egzistencijalno bilo bolje. Naravno vecinu ne ceka posao, ali ce ga sigurno prije naci i imati vise mogucnosti. A tamo i nisi vise izbjeglica (barem je to vrijeme za Bosnu proslo), a i kao imigrant mozes biti vrlo uspjesan.Dena wrote:Skoro svaki dan sam na ovom forumu i skoro svaki dan citam o negativnim stvarima, ovakvi smo, onakvi....Niko skoro nikada da pohvali nesto ili nekog ili nesto lijepo da kaze![]()
Jednostavno ne zelimo cuti niti diskutovati nista dobro.
Ma iskreno vise mi je na vrh glave jadikovki i zalopoljki! Pa svi imaju svoje probleme (i bogati i siromasni), samo sto ljudi nikada ne vide svoje nego tudje i njima je uvijek bolje i privlacnije. Svi mladi jedva cekaju da zavrse skolu i ispale se odavde. Kuda? Pa ni tamo ih ne ceka posao, kao ni ovdje. Smo sto si ovdje svoj na svome, a tamo si uvijek izbjeglica i imigrant.
A ako mi ne cijenimo svoje, kako ce nas drugi cijeniti?
Eto Bosanci su uvrstili Tunis, Tursku, Grcku… u kataloge pa i njima svaka cast.Dena wrote: E, pa da pocnemo i sa necim dobrim. Kako?
Evo Spanci su nas uvrstili u turisticki katalog. Ma svaka cast!
Pa valjda to znamo i bez njihovog website-a.Dena wrote:Evo da pocnem sa prikazom nase prelijepe zemlje. Idite na
http://www.greenvisions.ba i pogledajte samo u kako lijepoj zemlji zivimo!
Sve ovo nekako previse generalizujes…Dena wrote:
Zapad je pravo gladan i sve se nekako gleda kroz materijalizam koliko i sta ko ima...ma fuj!
Ne znam sta je ovdje nevjerovatno. I ranije su se pisali travel guides, ali eto ovo je prvi koji je izasao poslije rata samo za BiH (2004). I jedna Mostarka je napisala travel guide za Cyprus (za Lonely Planet Guide) te bila co-autor za West Balkans (ukljucujuci i Bosnu), Andaluziju… pa ne vidim tu nista cudno, a vjerovatno ni Andaluzani.Dena wrote:Nevjerovatno je da nam Amerikanac (Tim Clancy-svaka mu dala) napise knjigu o ljepotama BiH.
Nismo ni svjesni koliko njih dodje i ostane, a znaju sta imaju tamo negdje odakle su dosli. Nasi bi da idu, a nisu ni svjesni sta imaju.
Kao sto rece _BosanaC ovi sto su prepoznali ljepote BiH (Thierry Joubert, Tim Clancy) su dosli ovamo sa sredjenim egzistencijalnim pitanjima, parama.... Ono sto Tim Clancy radi je super, ali nije on otkrio toplu vodu – jednostavno je uvidio da BiH ima potencijala za takvu vrstu turizma i poceo prvi. Buduci da 90% agencija iz BiH odvodi Bosance na odmor u druge zemlje, mozda bi ih vise trebalo uvesti programme za dovodjenje turista u BiH. Ali kako neko drugi napisa na drugoj temi neke turisticke agencije ne misle ni da im treba website, a dovodili bi turiste u BiH.
Podsjeti me ovo na onu staru… da imamo najrazudjeniju obalu na svijetu… a bas i nemamo.
Zato… think outside the box, znacemo cijeniti svoje, ali i tudje.