Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Karajic10

#1 Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Karajic10 »

Ja zivim u Americi i redovno izlazim u jedan Ukrainski kafic; tu se susrecem sa Ukraincima i tu gledamo nogometne utakmice, pijemo itd. Ali primjetio sam jednu stvar, Ukrainci ni malo ne vole Ruse. Veceras dok sam sjedio sa djevojkom, prisao mi je jedan tip koji se predstavlja kao "Ukrainski nacionalista" i drzi nam lekciju o Sovjetskom Savezu i kako je ratovao u Afganistanu; uglavnom mrzi Ruse. Primjetio sam jednu slicnost Ukrainaca i Hrvata; i jedni i drugi uveliko koriste ikavicu. Radi se o rijecima kao "misec", "lipa", "cvit", "ponediljak." Zasto se narodi koji su slicni jedni drugima (Rusi i Ukrainci, Srbi i Hrvati) ne podnose?
bicebolje

#2 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by bicebolje »

Jel pitanje konketno vezano za taj slučaj ili generalno ? Konkretno taj slučaj me ne zanima ali mogu napisati koju generalno. U svijetu imaš na stotine primjera nepodnošenja između naroda, nisam siguran da postoji i jedan narod koji je dobar sa svima i da ga svi vole. To nije ništa čudno niti nenormalno, čudno je nama jer smo se 45 god. na silu trudili da se podnosimo i inače mislimo da je sve izvan naših prostora sjajno i bajno. Nenormalno je kad pojedinca nepodnosiš isključivo zato što pripada određenom narodu.

Konkretan primjer:
Škoti su škrtice = OK
Ti si škrtica zato što si Škot = nije OK
Novi_Nick

#3 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Novi_Nick »

Sve je to hajmo reci normalno i nenormalno. Kad bolje razmislimo ne podnose se cesto ljudi u svojoj porodici, u svom blizem komsiluku, u istom gradu, u istoj drzavi pa zatim i u cijelom svijetu. Ko zeli da pravi razlike izmedju odredjenih ljudi/naroda ili da ih ne voli ili ih mrzi (znaci da zavadja ljude) takvi ce uvijek naci raznorazne razloge i povode za tu netrpeljivost i mrznju. Ja licno netrpeljivost/odbojnost prema necemu ili nekome i mogu nekad shvatiti iz mnogih objektivnih razloga ali mrznju prema nekome a da mi taj neko nikad nista lose nije uradio ili se cak ni ne poznajemo e to vec nemogu nikako shvatiti. Ja kao primjer znam biti ponekad netolerantan ili rezervisan prema nekim osobama koje mi na neki nacin hajmo reci smetaju sa nekim svojim teskim i neukusnim ponasanjem i zbog cijeg ponasanja mi se ne sjedi i ne druzi sa takvim osobama ali ih ne mrzim.

Kad neko zeli da mrzi nekog drugog recimo u svojoj drzavi onda zavadja sjever sa jugom i istok za zapadom te iste drzave, ili trazi razliku u narodu, vjeri, dijalektu, nacinu oblacenja, izgledu frizure itd, itd.

Ljudi trebaju da se nauce da zive sa vecom tolerancijom i sa manje predrasuda prema drugima i drugacijima jos specijalno ako te iste koje ne vole i ne poznaju. Pazi ovo, odredjeni ljudi pljuju po drugim ljudima i narodima a da ih i ne poznaju i nemaju nikakav kontakt s njima? zasto? pa vjerovatno zato sti je takvim osobama neko iz njihove blize okoline ispro pamet s predrasudama o drugim osobama ili narodima/drzavama.

Mislim da si postavio jedno dobro pitanje sto se ljudi ili narodi mrze ali mislim da na ovo pitanje trebaju dati odgovore i pronaci lijek jedino strucnjaci iz ovog domena.
Hemel

#4 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Hemel »

Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

kada sam ovo procitao, cijelu noc necu moci spavati
kiky

#5 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by kiky »

nema ni jednog razloga da ih vole ..
:D
sammo

#6 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by sammo »

Malo pogledaj povijest...pa ces skuziti zasto. U Sovjetskom Savezu su Rusi dominirali i komandovali kao na ovim prostorima u SHS, YU, SFRJ Srbi.
JimboJonez

#7 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by JimboJonez »

Napisat ću nekoliko crtica samo
- ruska hegemonija u SSSR-u (paralela Hrvatska - Srbija u SFRJ; kao što je Hrvatska bila druga najveća republika u SFRJ, Ukrajina je bila druga najveća u SSSR)
- vjerska razlika - većina Ukrajinaca su Grkokatolici, a Rusi su pravoslavci (opet paralela Srbi-Hrvati)
- Holodomor - velika glad 30ih u Ukrajini, katastrofalna ekonomska politika J. Dž. Staljina dovela je do ovoga (iako Staljin nije Rus, ipak je sve to krenilo iz Moskve)
- razlika Sjever-Jug (na sjeveru Ukrajine stanovništvo je pro-ruski nastrojeno, a na jugu "proeuropski")

itd...
kiky

#8 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by kiky »

JimboJonez wrote:Napisat ću nekoliko crtica samo
- ruska hegemonija u SSSR-u (paralela Hrvatska - Srbija u SFRJ; kao što je Hrvatska bila druga najveća republika u SFRJ, Ukrajina je bila druga najveća u SSSR)
- vjerska razlika - većina Ukrajinaca su Grkokatolici, a Rusi su pravoslavci (opet paralela Srbi-Hrvati)
- Holodomor - velika glad 30ih u Ukrajini, katastrofalna ekonomska politika J. Dž. Staljina dovela je do ovoga (iako Staljin nije Rus, ipak je sve to krenilo iz Moskve)
- razlika Sjever-Jug (na sjeveru Ukrajine stanovništvo je pro-ruski nastrojeno, a na jugu "proeuropski")

itd...
pro ruski su orijentisani samo dođoši tj oni koje je staljin ali i poslije njega sssr naseljavo ...
ukrajince su raseljavali, a pogotovo poslije rata, jer su ukrajinci ratovali protiv rusa za a za svoju slobodu ...
( isto kao estonci, litvanci, bjelorusi i ostali kojima je bilo dosta ruskog nacizma )
sa obzirom na...

#9 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by sa obzirom na... »

Mene bi cudilo da je obrnuto, da se pitas zasto se toliko slazu?

Svi pominju Sovjetski savez, medjutim treba ici i dalje u istoriju, vecina naroda bivseg SSSr-a je bila u nekom dijelu svoje istorije dio Velikog Ruskog carstva i pod ruskom cizmom ( za one koje ne znaju to je bila cak i Finska, a da ne govorim o baltickim zemljama, granica izmedju Rusije i Pruske je bila negdje po sredini Litvanije ili Letonije)

Klasican scenario vecinskog naroda u visenacionalnoj drzavi, dominacija, forsirana rusifikacija

PS: Znam da je izvan teme ali me meni izuzetno interesantan primjer Kazahstana. Ogromna zemlja, bila rijetko naseljena nomadskim plemenima Kazaha, koje su nastali mjesanjem turkofonskih i mongolskih plemena (pa imaju veoma zanimljiv opis, kosih ociju kao mongloidni narodi i malo tamniji ten od turaka)

Posto je bila rijetko naseljena, Rusi su je prozvali virgin land (djevicanska u smiuslu nedirnuta zemlja), provodili masovno naseljavanje rusa na to podrucje da bi pred raspad SSSR-a Rusi cinili 40% stanovnistva Kazahstana.

Ako je ko gledao, bilo je skoro aktuelno na youtubu, onaj Kazahtstanac na njihovom Idolu sto izvodi pjesmu Free styler od Prodigy na narodnom instrumentu , uglavnom on kosook, svi u ziriju kosooki, a pricaju ruski ????

Isti slucaj sa Estonijom, rusifikacija radjena, procenat Rusa u Estoniji 30%

I sad se neko pita sto narodi bivseg SSSR-a ne vole RUse :?
JimboJonez

#10 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by JimboJonez »

kiky wrote:

itd...
pro ruski su orijentisani samo dođoši tj oni koje je staljin ali i poslije njega sssr naseljavo ...
ukrajince su raseljavali, a pogotovo poslije rata, jer su ukrajinci ratovali protiv rusa za a za svoju slobodu ...
( isto kao estonci, litvanci, bjelorusi i ostali kojima je bilo dosta ruskog nacizma )
To nitko ne osporava, međutim činjenica je da se tu radi o većini stanovništva sa sjevera zemlje. Dapače, neki analitičari su smatrali da je ruska intervencija u Gruziji (Abhazija) zapravo uvertira u podljelu Ukrajine (svojevrstan "test").
Gat'Gor

#11 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Gat'Gor »

Zato sto historjski, Ruska drzava je zlocinacka prema svim narodima oko nje.
kiky

#12 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by kiky »

JimboJonez wrote:
kiky wrote:

itd...
To nitko ne osporava, međutim činjenica je da se tu radi o većini stanovništva sa sjevera zemlje. Dapače, neki analitičari su smatrali da je ruska intervencija u Gruziji (Abhazija) zapravo uvertira u podljelu Ukrajine (svojevrstan "test").
to je malko teže jer ukrajina nije gruzija a i nuklerano oružje je jebena stvar ...
s druge strane, bjelorusija ( tj onaj diktator ) sve više uviđa da nema ljeba od saveza sa rusijom nego samo možeš ostat kratkih rukava i pokraden ...
npr. rusija neplača takse za prolaz gasa preko trečih zemalja do evrope, a isključuje gas kad se njoj ne plača ...
tako je bilo sa ukrajinom tako je i sa bjelorusijom ...
bosni rusija duguje brdo para još iz vremena kliringškog dolara, a prijeti zavrtanjem gasa sarajevu i nabija nam ratni dug umjesto da se to prelomi, a onda lobira preko špirića i dodika da se ruski dug bosni izmiri isporukama neke ruske trash robe ...
ito je samo djelić ruskog bezobrazluka ...
pa ko da ih voli ...
daleko im kuča ...
JimboJonez

#13 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by JimboJonez »

kiky wrote:
to je malko teže jer ukrajina nije gruzija a i nuklerano oružje je jebena stvar ...
s druge strane, bjelorusija ( tj onaj diktator ) sve više uviđa da nema ljeba od saveza sa rusijom nego samo možeš ostat kratkih rukava i pokraden ...
npr. rusija neplača takse za prolaz gasa preko trečih zemalja do evrope, a isključuje gas kad se njoj ne plača ...
tako je bilo sa ukrajinom tako je i sa bjelorusijom ...
bosni rusija duguje brdo para još iz vremena kliringškog dolara, a prijeti zavrtanjem gasa sarajevu i nabija nam ratni dug umjesto da se to prelomi, a onda lobira preko špirića i dodika da se ruski dug bosni izmiri isporukama neke ruske trash robe ...
ito je samo djelić ruskog bezobrazluka ...
pa ko da ih voli ...
daleko im kuča ...
To je to stvar politike i diplomacije, Hrvatska je klirinški dug rješila i Rusi su ga isplatili (vojni helikopteri, usluge razminiravanja, itd.)
kinvart

#14 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by kinvart »

letimično pregledah komentare.

Ukrajinci su bili na strani Nijemaca u Drugom svj. ratu, pa im je Staljin vratio milo za drago poslije rata.

ne treba dalje...
BiH-x

#15 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by BiH-x »

kiky wrote:nema ni jednog razloga da ih vole ..
:lol:
The Nightwatchman

#16 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by The Nightwatchman »

pa ima li i jedna drzava iz bivseg SSSR-a da voli ruse ili da je bas ono proruski orijentisana. nema vala ni jedna. od češke, poljske, ukrajine, baltičkih zemalja (litva, latvija, estonija), do kazahstana, i ostalih "stanova"..... jok brale. svi mrze ruse. jer su parazitski popili im svu krv.
JimboJonez

#17 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by JimboJonez »

Fanzi wrote:letimično pregledah komentare.

Ukrajinci su bili na strani Nijemaca u Drugom svj. ratu, pa im je Staljin vratio milo za drago poslije rata.

ne treba dalje...
A zašto su bili na strani Njemaca? Zato što su to vidjeli kao oslobođenje od ruske čizme.
The Nightwatchman wrote:pa ima li i jedna drzava iz bivseg SSSR-a da voli ruse ili da je bas ono proruski orijentisana. nema vala ni jedna. od češke, poljske, ukrajine, baltičkih zemalja (litva, latvija, estonija), do kazahstana, i ostalih "stanova"..... jok brale. svi mrze ruse. jer su parazitski popili im svu krv.
Češka i Poljska nisu države bivšeg SSSR-a.
Članice ZND-a uglavnom imaju dobre i prijateljske odnose s Ruskom Federacijom.
sa obzirom na...

#18 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by sa obzirom na... »

A zašto su bili na strani Njemaca? Zato što su to vidjeli kao oslobođenje od ruske čizme.
Gledam skoro jednu emisiju o WW2 Na history chanellu, i tu istoricari raspravljaju sta bi bilo da je Hitler prihvatio Ukrajinsku pomoc protiv Rusa a on to nije, jer je sve Slavene smatrao nizim bicima, a sebe nepobjedivim
(Naime, Nijemci su brzo ovladali Ukrajinom, oni su to vidjeli kao mogucnost da se oslobode ruske cizme a mrzili su Ruse jer je proslo tek 10 godina od najveceg, ljuskom rukom izazvanog, pomora ljudi gladju u ljuskoj istoriji kojoj se Staljin svetio Ukrajincima jer realno nisu mogli da proizvedu nerealno visoke kvote hrane koje je on propisao, pa im je sve oduzimao, tako da su doslovno umirali od gladi.

Nakon takvog iskustva ja im ne bi zamjerio da su sklapali pakt i sa samim vragom....
osa

#19 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by osa »

Karajic10 wrote:Ja zivim u Americi i redovno izlazim u jedan Ukrainski kafic; tu se susrecem sa Ukraincima i tu gledamo nogometne utakmice, pijemo itd. Ali primjetio sam jednu stvar, Ukrainci ni malo ne vole Ruse. Veceras dok sam sjedio sa djevojkom, prisao mi je jedan tip koji se predstavlja kao "Ukrainski nacionalista" i drzi nam lekciju o Sovjetskom Savezu i kako je ratovao u Afganistanu; uglavnom mrzi Ruse. Primjetio sam jednu slicnost Ukrainaca i Hrvata; i jedni i drugi uveliko koriste ikavicu. Radi se o rijecima kao "misec", "lipa", "cvit", "ponediljak." Zasto se narodi koji su slicni jedni drugima (Rusi i Ukrainci, Srbi i Hrvati) ne podnose?
tipičan odnos "većeg" i "manjeg" naroda u jednoj državi, pogotovo ako veći narod zakonski može previše utjecati na interes manjeg, tj. ako nema zaštite od majorizacije i sveg onog što uz nju ide. vidim da ovdje neki spominju različito gledanje ukrajinaca sa sjevera i juga, radi se o ukrajincima sa zapada i istoka, na istoku je vrlo jaka ruska manjina i jak utjecaj ruske pravoslavne crkve, a to je posljedica imperijalne politike većinskog naroda u sssr-u.
kad govoriš o sličnosti hrvata i ukrajinaca, kolega mi je oženjen ukrajinkom, često je u ukrajini, bio ja na raftingu na karpatima, kaže da je vidio selo jamnicu, mjesto pazin, rijeku neretvu itd., a opet poznam jednu ukrajinku, radi u domu zdravlja u sisku, ona kaže, da je prije nego što je naučila hrvatski, puno bolje razumjela slovenski koji je sličniji ukrajinskom, inače je sa krima....
Murat Sabanovic

#20 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Murat Sabanovic »

pa ,najlaksi nacin da saznas je da pitas nekog ukrajinca...izlazis u njihov kafic,druzis se sa njima, a uzo si nas pitati zasto se nevole...nidje veze...
probuseni $

#21 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by probuseni $ »

Ukraince niko ne voli ali zato svi volimo ukrainke ... :lol: ... :evil:
kiky

#22 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by kiky »

naprimjer ...
čini mi se ovog ljeta, rusi su zajedno sa bjelorusijom i kazahstanom trebali osnovat carinsku uniju ...
od priče nema ni slovceta više jer je bjelorusija ( iz več navedenih razloga ) odustala od toga a kazahstan je shvatio da je prebogat i presamodovoljan da bi imao potrebe da išta dijeli sa rusijom ...
samo da navedem da je bjelorusija uvela pasošku kontrolu na granici sa rusijom, koje prije nije bilo ...
rusi još pokušavaju da uguše ukrajinu ali i to su još samo pokušaji kojim če samo navuči još veči bijes i mržnju ukrajinaca na sebe ... ( pokušavaju da im odcijepe krim i još što šta ) ...
davajuči ogromne ustupke u isporukama gasa i nafte ključnim zapadnoevropskim državama ( čitaj: podmičujuči ih ) rusija je uspjela da spriječi njeno izopčavanje iz društva najmočnijih zemalja i spriječi ulazak ukrajine i gruzije u nato ..
umjesto da radi na svom boljitku, rusija daje sve da bi zagorčala život svojim susjedima i spriječila njihov ulazak u nato i eu, tj njihov napredak i boljitak ...
isuviše sličnosti sa nekim zemljama iz našeg okruženja ali nije tema pa zato i nečemo o tome ...
Bikonja

#23 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Bikonja »

Ove tvrdnje su uglavnom netacne.

Treba prvo krenuti u proslost, glavni grad prve ruske drzave je bio Kiev, da bi se tek mnogo kasnije prestonica pomerila u Moskvu.

Svasta se tu izdesavalo u medjuvremenu, zapadni deo Ukrajine je bio i deo AU, oni su bili pod jacim uticajem zapadnih tokova, Kiev i Lvov su i danas vise orjentisani prema zapadu, dok npr Donjeck, Dnjepropetrovsk su blizi Rusima. Treba napomenuti i brojnu rusku manjinu, i takodje brojne Ukrajince koji Ruse posmatraju kao bracu...

Na zadnjim izborima pobedio je Janukovic, koji je proruski covek, i koji se zalaze za tesnije veze sa Rusima.

Ove price - neki Ukrajinac mi rekao...izvalciti iz toga generalni zakljucak... :-) budalastina bez premca.
Murat Sabanovic

#24 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Murat Sabanovic »

mozda zato sto im ukrajinci kradu gas...
mozda zato sto onoga "sprzenog"predsjednika otrovase...
mozda zato sto sto se rusi stalno mjesaju u politiku ukrajine..
mozda zato sto u ukraini ima znacajan broj rusa,pa moskva zeli da zastiti svoj narod,dok ovima to neodgovara
mozda zbog cernobila..
mozda zbog eurospkog prvenstva 2012
mozda zato sto rusi provociraju ukrainu na moru,jer u ovih mornarica maltene i ne postoji..
mozda zbog naranjaste revolucije...
mozda zbog .........
sodom

#25 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by sodom »

uzeli im rusi nuklearke :D
Post Reply