Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Karajic10

#1 Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Karajic10 »

Ja zivim u Americi i redovno izlazim u jedan Ukrainski kafic; tu se susrecem sa Ukraincima i tu gledamo nogometne utakmice, pijemo itd. Ali primjetio sam jednu stvar, Ukrainci ni malo ne vole Ruse. Veceras dok sam sjedio sa djevojkom, prisao mi je jedan tip koji se predstavlja kao "Ukrainski nacionalista" i drzi nam lekciju o Sovjetskom Savezu i kako je ratovao u Afganistanu; uglavnom mrzi Ruse. Primjetio sam jednu slicnost Ukrainaca i Hrvata; i jedni i drugi uveliko koriste ikavicu. Radi se o rijecima kao "misec", "lipa", "cvit", "ponediljak." Zasto se narodi koji su slicni jedni drugima (Rusi i Ukrainci, Srbi i Hrvati) ne podnose?
JThomas

#2 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by JThomas »

ostalo je dosta zle krvi iz sovjetskog vremena. etnički rusi su sve vrijeme dominirali zajednicom, bili naseljavani svuda i bile im dodjeljivane funkcije, a domaći gurani sa strane...al' ukrajinci su, onako, kao drugi najveći narod to najteže podnijeli. čak neki njihovi istoričari tvrde da im je velika glad 1932.-33. bila namjerno "sređena" od strane staljina da se uništi ukrajinski nacionalni identitet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor
chuchumbamayumbe

#3 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by chuchumbamayumbe »

Mislim da većina te mržnje potiče iz vremena WWII
ponizni

#4 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by ponizni »

Ja sam bio-radio i u Ukrajini i u Rusiji ,i nisam primjetio nikvu nesnošljivost-pogotovo ako ima votke.Tu si isti.
Cyber-harambashica

#5 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Cyber-harambashica »

meni kolegica iz Moskve, komsija Ukrainac...sve normalni ljudi koji nisu optereceni nacionalizmom.
Nit ja mrzim hrvate....a oni ako mene mrze to je njihov problem....
Jazz_Junkie

#6 Re: Zasto se Rusi i Ukrainci ne podnose?

Post by Jazz_Junkie »

Imas posla sa emigracijom....
Post Reply