Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post Reply
SaraFina

#151 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by SaraFina »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:Raspala se zato sto je trebala da se raspadne. Srpska rasisticka politika se osjetila ugrozenom od Hrvata, Albanaca i Bosnjaka. Milosevic namirisao krv i zajahao.

Na kraju su je htjeli samo glupi Bosnjaci i Makedonci.
Bosnjaci kao nagradu dobili genocid, silovanja, masovno unistenje infrastrukture, i najvece pomjeranje stanovnistva u historiji ovog naroda na ovoj zemlji.
ne moze biti rasisticka jer niko od naroda u jugoslaviji nije ni crn, ni zut i crven.

dalje, jeste. hrvati i slovenci su nevinasca. zakleti jugosloveni koji su do kraja na glavama imali petokraku ali su ih srbi natjerali da se odvoje
Kada se jedan narod naziva "stranim izdajnickim elementom" odnosno "azijatskim", onda je to za mene rasizam. Taj rasizam se prenosi i na "latinsku lukavost i prevaru", da se ne bih fokusirao na samo jedan narod.

Slovenci, kao pametniji i civilizacijski napredniji od ostalih, a istovremeno liberalniji prema drugacijim pogledima i idejama cak i 80-ih su vidjeli da je vrag odnio salu i da se ne isplati vuci mrtvo tijelo sa sobom.

Azijatskim, poturičkim nastalim na genocidu ovijeh prostora, narodom koji je prodao vjeru za večeru, ostatkom okupatora..itd itd
Sve su to definicije koje nam dobro susjedi i komšije i dan danas prišivaju.
Naravno da je rasizam.
SaraFina

#152 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by SaraFina »

Bodkin wrote:aha, znaci slovenci ispostovali volju svojih 90% (ne znam odakle ti ovaj podatak ali eto) za odvajanjem. hrvati valjda isto. ali oni ni mali nisu krivi za raspad. bjezi ba gojeni, nismo djeca ;-) jedini koji su koliko toliko nevini u raspadu jugoslavije su makedonci i bosnjaci. bosnjaci kasnije imaju sta reci u raspadu bih

Bošnjaci imaju reći tek onda kad su ubili srpskog svata na Baščaršiji da nisu, ne bi bilo krvoprolića u BiH nikad?
Gojeni H

#153 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:aha, znaci slovenci ispostovali volju svojih 90% (ne znam odakle ti ovaj podatak ali eto) za odvajanjem. hrvati valjda isto. ali oni ni mali nisu krivi za raspad. bjezi ba gojeni, nismo djeca ;-) jedini koji su koliko toliko nevini u raspadu jugoslavije su makedonci i bosnjaci. bosnjaci kasnije imaju sta reci u raspadu bih
Skoro je bilo na TV ... tacnije 88, zarez kusur %... Referendum onaj sto je bio prije frke.

Ranije sam rekao. Jedini koji su je na kraju htjeli su bili Bosnjaci i Makedonci.
Bosna se nije raspala i nece.
vivaldi

#154 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by vivaldi »

drndalo wrote:Ah cuj, ko god sta ne nauci iz istorije ponovi je... Kao sto smo je ponovili '92... Bravar ... Je bio igrac i po i na svjetskom nivou, i to sve vise vidim sto gledam ove lose pokusaje klonova iza njega... Nije mogao sve, niti je znao sve, ali je znao kako strateski igrati, i donijeti nam nesto sto nismo znali cijeniti... Kada skontas kakva je ta Jugoslavija bila prije II sv. rata, dakle jedna pretezno seljacka zemlja sa jako malo industrije, pa jos porusena i spaljena, pa desetkovanog stanovnistva, ono sto se desavalo nakon rata je bio fenomen i veliki uspjeh... Da igrao je na pomoc sa raznih strana, kao sto je i morao, jer je znao da sam ne moze...

Ni Njemacka, ni Japan nisu nakon II sv. rata samo svojim radom i pamecu dosle gdje jesu, da u startu nije bilo americke politike pomaganja u obnovi i rastu (da ne smisljeju budalastine u tom vremenu sto moraju raditi), trebalo bi im barem 15 godina duze...
Pa sad da je bio bas na svjetskom nivou i nisam siguran, ali to su ipak neuporedive vremena i jos neusporedivije metode.

svijet je bio podjeljen na dva bloka, a mi u sredini pa nam se gledalo debelo kroz prste, bas ko onomad milinim gliserima na jadranu koji su pola evrope snabdjevali cigarama, ali se sutilo zarad viseg interesa.

jebiga, ovim bogaljima danas mandat traje 4 godine, a marsalu 40. on nikada nije ni vidio ni cuo za predizbornu kampanju.

kako su zavrsavali oponenti, najbolje zna goli otok, ali ga zbog toga nije imao problema helisnskim komitteom.

ove danasnje barabe, koliko god da su osioni i drski ipak ne mogu imati na raspolaganju te marsalove "instrumente".

u pravu si kad kazes da su i drugi primali pomoc, ali upravu tu se vidi koliko su je mudrije drugi iskoristili.

u sustin, sve se svodi na cinjenicu da je ono bio sistem podobnih, koji nema nikakve sanse protiv sistema sposobnih. jos kada pritom imas na umu da je sistem podobnih trajao decenijama,..
Ali Kemal

#155 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Ali Kemal »

muha_sa wrote:Ali Kemal@

znaš ti dobro šta ja hocu da kažem :-)
Znam, Srboslavija i slicne stvari :lol:

Jedini razlog zasto se raspala Jugoslavije, sto je u sutini manje bitno, nego sto su se raspale moralne vrijednosti, je taj sto su svi narodi redom posli jednim anticivilizacijskim putem fasizma i nacionalnih partija, izokretanjem i zloupotrebom demokratije za formiranjem najcrnje autokratije koja je dovela do ogromnog siromastva.

Dovoljno je baciti oko na forume i portale pa vidjeti koliko se tu mrznje prosipa svakodnevno i koliko se djeca konstantno zasipaju informacijama koje upucuju da jedino sto trebaju da rade je da mrze onaj drugi narod, dok su oni koji ih pljackaju njihovi zastitnici.
Ali Kemal

#156 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Ali Kemal »

vivaldi wrote:u sustin, sve se svodi na cinjenicu da je ono bio sistem podobnih, koji nema nikakve sanse protiv sistema sposobnih.
To je pojednostavljena definicija koja nije tacna. Pored toga sto se trebalo biti clan SK da bi se doslo do nekih rukovodecih pozicija, ne znaci da je bilo pravilo da nesposobni upravljaju.
To je vise bio izuzetak, tako da je taj sistem npr pobijedio na natjecaju za zimske olimpijske igre :izet:
Ili je taj sistem proizveo firme koje su mogle da izvode izuzetne gradjevinske radove sirom svijeta.
Taj politicki sistem koji je trebao reforme je izgradio jednu infrastrukturu koja se relativno lako mogla ukljuciti u promjene na globalnom svejtskom trendu nakon raspada istocnog bloka.
Umjesto ekonomskih reformi i demokratije, Jugoslavija se transformisala u nesto drugo, a infrastruktura se sistematski unistila. Vrlo brzo ce doci vrijeme daljne propasti ekonomije trznih centara.

BTW, kakav je trenutno sistem?
drndalo

#157 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by drndalo »

vivaldi wrote:
drndalo wrote:Ah cuj, ko god sta ne nauci iz istorije ponovi je... Kao sto smo je ponovili '92... Bravar ... Je bio igrac i po i na svjetskom nivou, i to sve vise vidim sto gledam ove lose pokusaje klonova iza njega... Nije mogao sve, niti je znao sve, ali je znao kako strateski igrati, i donijeti nam nesto sto nismo znali cijeniti... Kada skontas kakva je ta Jugoslavija bila prije II sv. rata, dakle jedna pretezno seljacka zemlja sa jako malo industrije, pa jos porusena i spaljena, pa desetkovanog stanovnistva, ono sto se desavalo nakon rata je bio fenomen i veliki uspjeh... Da igrao je na pomoc sa raznih strana, kao sto je i morao, jer je znao da sam ne moze...

Ni Njemacka, ni Japan nisu nakon II sv. rata samo svojim radom i pamecu dosle gdje jesu, da u startu nije bilo americke politike pomaganja u obnovi i rastu (da ne smisljeju budalastine u tom vremenu sto moraju raditi), trebalo bi im barem 15 godina duze...
Pa sad da je bio bas na svjetskom nivou i nisam siguran, ali to su ipak neuporedive vremena i jos neusporedivije metode.

svijet je bio podjeljen na dva bloka, a mi u sredini pa nam se gledalo debelo kroz prste, bas ko onomad milinim gliserima na jadranu koji su pola evrope snabdjevali cigarama, ali se sutilo zarad viseg interesa.

jebiga, ovim bogaljima danas mandat traje 4 godine, a marsalu 40. on nikada nije ni vidio ni cuo za predizbornu kampanju.

kako su zavrsavali oponenti, najbolje zna goli otok, ali ga zbog toga nije imao problema helisnskim komitteom.

ove danasnje barabe, koliko god da su osioni i drski ipak ne mogu imati na raspolaganju te marsalove "instrumente".

u pravu si kad kazes da su i drugi primali pomoc, ali upravu tu se vidi koliko su je mudrije drugi iskoristili.

u sustin, sve se svodi na cinjenicu da je ono bio sistem podobnih, koji nema nikakve sanse protiv sistema sposobnih. jos kada pritom imas na umu da je sistem podobnih trajao decenijama,..
Veci dio toga stoji, druga su vremena bila, tu si u pravu, pa tako ni za bombardovanje Dresdena helsinski komitet nije nikome pravio probleme, a ni za Hirosimu i Nagasaki... Da, bilo je dosta sranja, ali u odnosu na ono iz cega je ta Drzava izrasla, to su bili minorni izuzeci... I jedan nepravedno mrtav ili zatvoren je previse, ali kada zemlja nastane u krvi vise stotina hiljada mrtvih, sto vojnika, sto civila, par hiljada golootocana na robiji, i par stotina mrtvih nije bas ocekivano puno... Mozes li zamisliti sada sta bi se desilo da svaka od 3 strane ovdje u ratu dobije odrijesene ruke za obracun sa oponentima ???

Podobni ? Na ovim prostorima je to nasljedje Osmanske imperije,mozda i nekog otprije, ali o tome jos manje znamo, sve nakon toga se svodi na isto... Mozda bi nam taj cip u glavama bio izmijenjen da je Austrougarska potrajala baem 2 pune generacije... Ali nije...

Mudrije koristili stranu pomoc ? Ja opet kazem da je kada uporedis Jugoslaviju koja je usla u II sv. rat, pa takva siromasna porusena i popaljena, naraste na ono u sta je narasla do onog perioda 80-ih godina ipak jedan VELIKI uspijeh... Da, bilo je kamara bacenih para, da, bilo je svega, ali je bilo svega i za radnike, i rada, i odmora, i plata, i odmaralista... Bilo je i nestasica, ali je bilo i zemljotresa, samodoprinosa...
Last edited by drndalo on 29/04/2014 21:29, edited 1 time in total.
vivaldi

#158 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by vivaldi »

Ali Kemal wrote:BTW, kakav je trenutno sistem?
sistem je kurcev, al i takav sistem zna napraviti vrlo moderan objekat poput ovoga city centra - primjeri su ti neadekvatni
Bodkin

#159 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Skoro je bilo na TV ... tacnije 88, zarez kusur %... Referendum onaj sto je bio prije frke.

Ranije sam rekao. Jedini koji su je na kraju htjeli su bili Bosnjaci i Makedonci.
Bosna se nije raspala i nece.
znas na sta sam mislio...u svakom slucaju kako to nije onda separatizam nego je to legitimna volja slovenaca i jos su pametni bili?
vivaldi

#160 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by vivaldi »

drndalo wrote:Veci dio toga stoji, druga su vremena bila, tu si u pravu, pa tako ni za bombardovanje Dresdena helsinski komitet nije nikome pravio probleme, a ni za Hirosimu i Nagasaki... Da, bilo je dosta sranja, ali u odnosu na ono iz cega je ta Drzava izrasla, to su bili minorni izuzeci... I jedan nepravedno mrtav ili zatvoren je previse, ali kada zemlja nastane u krvi vise stotina hiljada mrtvih, sto vojnika, sto civila, par hiljada golootocana na robiji, i par stotina mrtvih nije bas ocekivano puno... Mozes li zamisliti sada sta bi se desilo da svaka od 3 strane ovdje u ratu dobije odrijesene ruke za obracun sa oponentima ???
Pa ja msilim da jeste puno jer to nije bila kratkotrajna poslijeratna pojava, ali mislim da je ponajgore to sto je goli otok usadio strah od slobodne i kriticki misli sto je puno gore od nevinih ili prestrogo kaznjenih koji su tamo zavrsili.

sto se tice nagasakija i helinskohg komiteta, ja sam govorio iskljucivo o mirnodopskim desavanjima, ali kad si vec rat spomenuo mislim da je marsal u najmanju ruku poslije rata morao polagati racuni zasto smo toliko nagrdjeni u II svjetskom ratu? Zasto smo bili procentualno bili medju 5 najvecih stradalnika u svijetu, a nit se kod nas bila neka znacajna bitka, nit smo bili stratska zemlja, niti smo imali zalihe nafte, niti smo bili jedina zemlja sa kvislinzima...,a ipak smo dozivjeli katarsofu. Kako i zasto?

neko je morao polagati racune zbog toga, a taj neko je umjesto toga nagradjne dozivotnim mandatom - najbolji u ratu, najbolji u miru ;-)
drndalo wrote:Podobni ? Na ovim prostorima je to nasljedje Osmanske imperije,mozda i nekog otprije, ali o tome jos manje znamo, sve nakon toga se svodi na isto... Mozda bi nam taj cip u glavama bio izmijenjen da je Austrougarska potrajala baem 2 pune generacije... Ali nije...
i ja se slazem za austrougare..
drndalo wrote:Mudrije koristili stranu pomoc ? Ja opet kazem da je kada uporedis Jugoslaviju koja je usla u II sv. rat, pa takva siromasna porusena i popaljena, naraste na ono u sta je narasla do onog perioda 80-ih godina ipak jedan VELIKI uspijeh... Da, bilo je kamara bacenih para, da, bilo je svega, ali je bilo svega i za radnike, i rada, i odmora, i plata, i odmaralista... Bilo je i nestasica, ali je bilo i zemljotresa, samodoprinosa...
pa ima i danas ljudi koje boli klinac za titom - evo prvi u mom komsiluku, muz u elektorprivredi, ona u nekom ministrastvu. Mjesecno kane minimum 2,5 milje. Jebe se njima za marsala, dobar stan, novo auto svakih 6-7 godina, jedno ljeto spanija, drugo turska...

razlika je jedino u tome sto je toga u titin vakat bilo puno vise, jer je bilo puno vise strane guzovace, i sto smo bukvalno sve mogli prodati braci nesvrtsnima jer su imali naftu, a bili nesposobni.

kad je nestalo blokovskog svijeta, nestalo je nesvrstanih, ali je tito umro prije toga.

danas nasa namjenska koja je neormlano izvozila u taj dio svijeta sada mora pitati velike da smije nesto ponuditi, a kamoli pordati bez pitanja braci nesvrtsanim, bas kao sto ni oni vise ne smiju nista kupiti dok im velike ne odobre..
drndalo

#161 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by drndalo »

vivaldi wrote: danas nasa namjenska koja je neormlano izvozila u taj dio svijeta sada mora pitati velike da smije nesto ponuditi, a kamoli pordati bez pitanja braci nesvrtsanim, bas kao sto ni oni vise ne smiju nista kupiti dok im velike ne odobre..
Khm, nije li to jedan od nejvecih dokaza velicine nekoga sa ovih kvislinskih prostora ? Da iskoristio je moment... Ali taj moment nije niko mogao iskoristiti 1718, jer ga nije bilo/moglo biti... Kada je momenat naletio, znao ga je prepoznati, pokusati, i dobiti... I od porusene seljacke zemlje napraviti kakvu-takvu industrijsku zemlju...

Da ne pricam o tome da smo mi sami svoju namjensku industriju zatukli namrtvo iza rata... Iako svuda u svijetu uvijek treba nesto nekome za ratovanje...
vivaldi

#162 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by vivaldi »

i sam sam napisao da su nesvrstani bili dobar potez jer je to bio najlogicniji potez u situaciju kada ti pola zemlje naginje istoku, a pola zapadu..taman i da nije bilo nikakve ekonomski koristi, a itekako je bilo.

i nije to jedina dobra stvar, bilo ih je sigurno jos, ali obzirom na duzinu vladavine i kolicinu para premalo.

to sto je danas gore nego za vrijeme njegovog mandata uopste ne znaci da su ovi danas neuporedivo nesposobnosti od njega, vec da su okolnosti potpuno drugacije,a tu je uvijek i mala doza romantike i zala za mladosti..

slusajuci njih ispada da je bilo dobro svima, ali niko ne kaze zasto su onda stotine hiljada jugovica trbuhom za kruhom razgulile put njemacke, austrije, svice...
Bodkin

#163 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
slusajuci njih ispada da je bilo dobro svima, ali niko ne kaze zasto su onda stotine hiljada jugovica trbuhom za kruhom razgulile put njemacke, austrije, svice...
pa razguli i danas masa iz italije, irske, austrije negdje drugo. nisu to stotine hiljada naravno ali uvijek imas ljudi koji hoce vise ili u onom sistemu onih koji se nisu uklapali u mainstream. dan danas barem 20% ljudi ode iz drzave jer se uklapa pored toga sto idu zbog posla, novca ili cega vec
Ali Kemal

#164 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Ali Kemal »

vivaldi wrote:slusajuci njih ispada da je bilo dobro svima, ali niko ne kaze zasto su onda stotine hiljada jugovica trbuhom za kruhom razgulile put njemacke, austrije, svice...
Tada stotine hiljada ljudi, a sada milioni ljudi, kojih bi bilo i duplo vise kada bi mogli kao nekada sto su mogli da nadju posao po Evropi.
Objektivni navijac

#165 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Objektivni navijac »

Slovenci su zacetnici jugoslovenske ideje,najzasluzniji za promociju iste. Njihov doprinos stvaranju i odrzavanju Jugoslavije je neprocjenjiv. Tito je isto napola Slovenac. Slovenacka KP je imala sjajnih ideja i prijedloga za ocuvanje Jugoslavije,slovenacko rukovodstvo je ulozilo krajnje napore da se sporazum o ocuvanju Jugoslavije postigne. Na sporazume su bile spremne i ostale republike. Male i nejake Makedonija i BiH su bile svjesne svoje nemoci i spremne a svaki dogovor,Hrvatska nevoljno ali bi pristala da je Srbija prihvatila bilo kakav dogovor. No srbijansko rukovodstvo i JNA su svjesno isli na raspad zemlje,na krvavi raspad zemlje. Jer sama disolucija Jugoslavije nije tragedija,ni problem ali je krvavi raspad bio problem.
Krivac za raspad Jugoslavije je bio velikosrpski nacionalizam i srbijansko rukovodstvo,koje ga je promoviralo u sluzbenu politiku. Na njima 99 % krivice za raspad,ostalih 1 % je na strani JNA. Ostali su svi neduzni.
Nevezano za ovo,smijesno mi je prozivanje Golog otoka,kao neke Titove mjere :-) :-) Goli otok je bio federalni zatvor samo od 1948 do 1952,kada je vracen na upravljanje RH ,tako da od tada Tito i Jugoslavija sa njim nisu imali nista.
muha_sa

#166 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by muha_sa »

aplauzom ih ispratili--nikad necu zaboravit suze Sonje Lokar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HfK3wjG5ShQ [/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5baA5GCUT8Y [/youtube]
Objektivni navijac

#167 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Objektivni navijac »

muha_sa wrote:aplauzom ih ispratili--nikad necu zaboravit suze Sonje Lokar.

Da,to je to o cemu govorim. Slovenci su iznijeli prije ovoga na desetine konstruktivnih prijedloga na kojima se mogla graditi zajednicka i vjerovatno svjetla buducnost. Konfederacije,stepenaste federacije,asimetricne federacije,transformacije JNA -na razne nacine,sa socijalnom zastitom svih kadrova JNA,zajednickim skupim rodovima,poput avijacije i mornarice i slicno. Onda Slovenci su govorili o politickim promjenama ali o zajednickoj ekonomiji ,o ulaganju,poslu,buducnosti. No,sve su velikosrbi minirali,otjerali Sloveniju iz Jugoslavije i onda poceli sa svojim planom Karlovac-Virovitica-Karlobag. Danas 20 godina poslije paradoksalno i tragikomicno zvuci cinjenica da Srbija nije tada radila nista,da je samo ostavila Hrvatske Srbe Hrvatskoj,danas bi Srbi zivjeli na tim granicama,doduse u Hrvatskoj ali i u EU. Uostalom svi bi davno bili u EU,jako davno. A Sarajevo bi bi ostalo drugi najveci srspki grad . Doduse zivjeli bi u BiH ali i u EU :D
Granichar Dobrinjski

#168 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Granichar Dobrinjski »

..........
Last edited by Granichar Dobrinjski on 30/04/2014 11:32, edited 1 time in total.
Granichar Dobrinjski

#169 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Objektivni navijac wrote:
muha_sa wrote:aplauzom ih ispratili--nikad necu zaboravit suze Sonje Lokar.

Da,to je to o cemu govorim. Slovenci su iznijeli prije ovoga na desetine konstruktivnih prijedloga na kojima se mogla graditi zajednicka i vjerovatno svjetla buducnost. Konfederacije,stepenaste federacije,asimetricne federacije,transformacije JNA -na razne nacine,sa socijalnom zastitom svih kadrova JNA,zajednickim skupim rodovima,poput avijacije i mornarice i slicno. Onda Slovenci su govorili o politickim promjenama ali o zajednickoj ekonomiji ,o ulaganju,poslu,buducnosti. No,sve su velikosrbi minirali,otjerali Sloveniju iz Jugoslavije i onda poceli sa svojim planom Karlovac-Virovitica-Karlobag. Danas 20 godina poslije paradoksalno i tragikomicno zvuci cinjenica da Srbija nije tada radila nista,da je samo ostavila Hrvatske Srbe Hrvatskoj,danas bi Srbi zivjeli na tim granicama,doduse u Hrvatskoj ali i u EU. Uostalom svi bi davno bili u EU,jako davno. A Sarajevo bi bi ostalo drugi najveci srspki grad . Doduse zivjeli bi u BiH ali i u EU :D
Izlaze i Srbi sa konstruktivnim prijedlozima kad je riječ o BiH - konfederacija suverenih entiteta a i Hrvati - Treći entitet ili za početak veležupanija sa hrvatskom većinom no velibošnjaci miniraju sve takve prijedloge.
Last edited by Granichar Dobrinjski on 30/04/2014 11:32, edited 1 time in total.
SaraFina

#170 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by SaraFina »

Graničaru, je li ti to neku paralelu praviš izmedju Juge i BiH.
Gdje su Bošnjaci u ulozi Srba, Srbi Hrvata, a Hrvati Bošnjaka devedesetih?

Bogami loša Ti je paralela!
Granichar Dobrinjski

#171 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

SaraFina wrote:Graničaru, je li ti to neku paralelu praviš izmedju Juge i BiH.

Paralela je na mjestu samo nije u interesu velikobošnjačkih nacionalista...
Mister Yes

#172 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Mister Yes »

Jugoslavija se raspala čim je ukinut jednopartijski sistem to jest čim se pitalo narode šta žele. A ti narodi nisi htjeli biti zajedno. NIkada pa ni tada. Prvi put kada ih se pitalo da sami odluče šta žele jasno su odbacili lažno i nametnuto bratstvo. Još se samo u BiH na silu forsira lažno bratstvo iz različitih interesa.
SaraFina

#173 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by SaraFina »

Granichar Dobrinjski wrote:
SaraFina wrote:Graničaru, je li ti to neku paralelu praviš izmedju Juge i BiH.

Paralela je na mjestu samo nije u interesu velikobošnjačkih nacionalista...

Nije, nije.

Jer Bošnjaci koriste isključivo politička srestva za ostvarivanje svojih ciljeva.
Devedesetih su i Srbi i Hrvati imali okvirno neku nacionalnu politiku i svijest. Ali hajde nije nacionalna svijest bitna koliko tenkovi JNA i progoni i ubijanja, genocid.
Jedino je naivni Bošnjak vjerovao u Tita i Jugu zato mu se to i dogodilo.
Sad nekim smeta što svijest prosječnog Bošnje nije ostala kao u rahmetli Alije Sirotanovića. Pa da razmišljamo o promjeru lopate i tonama ugljena dok nas susjedi i komšije eksplatiraju poput crnačkih plemena. :izet:
Dr. Kuca

#174 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Dr. Kuca »

Jer je bila vjestacka.
Mister Yes

#175 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Mister Yes »

Gojeni H wrote:Kosovski mit i srpski "oslobodilacki" ratovi jesu dio srpske kulture i to je veliki problem. Ili sam ja nesto propustio pa se u filmu snimljenom pred rat o Kosovskoj bitci ne govori nesto o "poturicama i krvi do ramena".

Nista se Srbima ne mora priblizavati. Ne skacemo ni mi od srece sto moramo da zivimo pored njih ali ako se zeli mir, tako je. Srbi Bosnjacima nisu i ne mogu nikako biti braca. Koji dogadjaj u historiji bi ovo opravdao?
S druge strane, teza da su dusmani itekako ima uporiste u nasoj historiji.
I zašto onda insistirati na zajedničkoj državi sa Srbima? Samo zato da se dobije na vremenu a sa ciljem ovladavanja cijelom BiH?

Druže @Skijaš ako si u stanju, vrati nam se narodi pjevaju;
Vodi naše horde zajedništva, hoće Bošnje 100% ili ništa;
Ukaži im na njihove bludi, kao prije opet prvi budi;
Prvi kada treba branit multi, prvi kada treba branit kulti;
Prvi si za balvane pogurat, ali i za Kreševo sačuvat;
Domovina opet trpi zulum ne daj im da otkinu ni dunum;
Post Reply