drndalo wrote:Veci dio toga stoji, druga su vremena bila, tu si u pravu, pa tako ni za bombardovanje Dresdena helsinski komitet nije nikome pravio probleme, a ni za Hirosimu i Nagasaki... Da, bilo je dosta sranja, ali u odnosu na ono iz cega je ta Drzava izrasla, to su bili minorni izuzeci... I jedan nepravedno mrtav ili zatvoren je previse, ali kada zemlja nastane u krvi vise stotina hiljada mrtvih, sto vojnika, sto civila, par hiljada golootocana na robiji, i par stotina mrtvih nije bas ocekivano puno... Mozes li zamisliti sada sta bi se desilo da svaka od 3 strane ovdje u ratu dobije odrijesene ruke za obracun sa oponentima ???
Pa ja msilim da jeste puno jer to nije bila kratkotrajna poslijeratna pojava, ali mislim da je ponajgore to sto je goli otok usadio strah od slobodne i kriticki misli sto je puno gore od nevinih ili prestrogo kaznjenih koji su tamo zavrsili.
sto se tice nagasakija i helinskohg komiteta, ja sam govorio iskljucivo o mirnodopskim desavanjima, ali kad si vec rat spomenuo mislim da je marsal u najmanju ruku poslije rata morao polagati racuni zasto smo toliko nagrdjeni u II svjetskom ratu? Zasto smo bili procentualno bili medju 5 najvecih stradalnika u svijetu, a nit se kod nas bila neka znacajna bitka, nit smo bili stratska zemlja, niti smo imali zalihe nafte, niti smo bili jedina zemlja sa kvislinzima...,a ipak smo dozivjeli katarsofu. Kako i zasto?
neko je morao polagati racune zbog toga, a taj neko je umjesto toga nagradjne dozivotnim mandatom - najbolji u ratu, najbolji u miru
drndalo wrote:Podobni ? Na ovim prostorima je to nasljedje Osmanske imperije,mozda i nekog otprije, ali o tome jos manje znamo, sve nakon toga se svodi na isto... Mozda bi nam taj cip u glavama bio izmijenjen da je Austrougarska potrajala baem 2 pune generacije... Ali nije...
i ja se slazem za austrougare..
drndalo wrote:Mudrije koristili stranu pomoc ? Ja opet kazem da je kada uporedis Jugoslaviju koja je usla u II sv. rat, pa takva siromasna porusena i popaljena, naraste na ono u sta je narasla do onog perioda 80-ih godina ipak jedan VELIKI uspijeh... Da, bilo je kamara bacenih para, da, bilo je svega, ali je bilo svega i za radnike, i rada, i odmora, i plata, i odmaralista... Bilo je i nestasica, ali je bilo i zemljotresa, samodoprinosa...
pa ima i danas ljudi koje boli klinac za titom - evo prvi u mom komsiluku, muz u elektorprivredi, ona u nekom ministrastvu. Mjesecno kane minimum 2,5 milje. Jebe se njima za marsala, dobar stan, novo auto svakih 6-7 godina, jedno ljeto spanija, drugo turska...
razlika je jedino u tome sto je toga u titin vakat bilo puno vise, jer je bilo puno vise strane guzovace, i sto smo bukvalno sve mogli prodati braci nesvrtsnima jer su imali naftu, a bili nesposobni.
kad je nestalo blokovskog svijeta, nestalo je nesvrstanih, ali je tito umro prije toga.
danas nasa namjenska koja je neormlano izvozila u taj dio svijeta sada mora pitati velike da smije nesto ponuditi, a kamoli pordati bez pitanja braci nesvrtsanim, bas kao sto ni oni vise ne smiju nista kupiti dok im velike ne odobre..