Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post Reply
Fair Life

#1 Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Fair Life »

[img]http://rfe.org/images/rfe.gif[/img] wrote:Zašto se raspala Titova Jugoslavija? Zašto je država koja je bila priznata i na Istoku i na Zapadu i koja je predvodila Pokret nesvrstanih nestala u najkrvavijem sukobu na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata? Radio Slobodna Evropa pružio je priliku onima koji su medju posljednjim vodili državu da svjedoče o njenoj propasti. Svoja sjećanja u TV seriji "Svjedoci raspada" kazuju Stjepan Mesić, Alija Izetbegović, Milan Kučan, Kiro Gligorov, Borisav Jović, Raif Dizdarević, Vasil Tupurkovski, Stipe Šuvar, Bogić Bogićevic, Milo Đukanović i drugi učesnici dramatičnih događaja koji su doveli do raspada Jugoslavije.

http://www.danas.org/svjedoci/main.html
Kapetan Fazla

Post by Kapetan Fazla »

ja bi odgovorio velikosrpska politika Milosevica
Fair Life

Post by Fair Life »

Kapetan Fazla wrote:ja bi odgovorio velikosrpska politika Milosevica
Ne vjerujem da si uspio otvoriti link... Prebrz si. Procitaj nesto... nece ti skoditi.
kekec

Post by kekec »

Raif Dizdarevic je "car".
:)
Fair Life

Post by Fair Life »

kekec wrote:Raif Dizdarevic je "car".
:)
Stara "kajla".
bajazit

Post by bajazit »

zato sto je srbija htjela citavu jugu a dobila racku.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Fair Life wrote:
Kapetan Fazla wrote:ja bi odgovorio velikosrpska politika Milosevica
Ne vjerujem da si uspio otvoriti link... Prebrz si. Procitaj nesto... nece ti skoditi.
Čudno je pravilo da su najgrlatiji u raspravama oni koji čitaju samo naslove...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bajazit wrote:zato sto je srbija htjela citavu jugu a dobila racku.
Onda su nas zapala jaja...

p.s. napisao sam "jaja" šatrovački, da ne budem vulgaran :D
bosan

Post by bosan »

Ja mislim da ce jedini krivac biti Alija,jer ovdje tako sve teme zavrsavaju.
kekec

Post by kekec »

bosan wrote:Ja mislim da ce jedini krivac biti Alija,jer ovdje tako sve teme zavrsavaju.
Ne brini, krivac je Nijaz Durakovic i njegov SKBiH jer su dozvolili
formiranje nacionalnih stranaka. A zatim dolazi Lagumdzija...itd :D
bosniaque

Post by bosniaque »

bosan wrote:Ja mislim da ce jedini krivac biti Alija,jer ovdje tako sve teme zavrsavaju.
najvjerovatnije, josh kad navale oni iz kanade da pisu bice zestotko!
Smrt fasizmu

#12 Zasto se raspala Titova Jugoslavija

Post by Smrt fasizmu »

Razlozi raspada Titove Jugoslavije leze u interesima " i Istoka i Zapada". Titova Jugoslavija je bila jedna od najmocnijih i najuglednijih drzava u svijetu. Titova Jugoslavija je bila cetvrta vojna sila u svijetu, ekonomski jaka i stabilna drzava sa velikim ugledom, sa cistom diplomatijom, pasosom koji je bio najcjenjeniji pasos u svijetu sto pokazuje moc jedne drzave.
Titova Jugoslavija je bila neutralna zemlja (slobodna) i nije propadala ni jednom paktu. Ova mocna drzava nije se mogla rabiti sa vani nikakvom agresijom jer je bila mocna vojna sila i u slucaju agresije na Jugoslaviju stradala bi u najboljem slucaju i Evropa. Zato je zapad preko svojih agenata (Slobodana Milosevica, Radovana Karadzica, Franje Tudjmana, Stipe Mesica, Kucana, Alije Izetbegovica, Harisa Silajdzica i jos mnogih drugih) koji su decenijama pripremani za rusenje Jugoslavije odlucio da unisti Jugoslaviju iznutra, da je pocijepa po njenim republickim granicama tako sto ce "nacionalne vodje probuditi nacionalnu svijest" u narodima i narod ce porusiti ovu mocnu drzavu sam. Nacionalne vodje ce se dogovoriti da plasiraju nacionalizam i religijsku mrznju i netolranciju na sta su narodi koji su zivjeli u ex-Jugoslaviji uvijek bili osjetljivi, izazvace se krvai rat, Jugoslavija ce se pocijepati po nacionalnim savovima, stvorice se slika da narod upravo to zeli, u ratu ce se raspiriti nacionalna i religijska mrznja do usijanja i svaki NACIONALNI VODJA ce dobiti svoje stado koje ce pasti gvozdenom palicom. Posle rata ce se dozvoliti "TIHA" okupacija novih drzava od strane "zapada" i oni ce moci da na podrucju ex-Jugoslavije instaliraju svoje nuklearne baze, odlazu nuklearni, bioloski i hemijski otpad u svim drzavama bivse Jugoslavije, a "nacionalne vodje" i bagra koju su oni ukljucili u organizaciju krvavog rata bice posle rata nagrdjena tako sto ce popljackati i prisvojiti sve ono sto je narod gradio skoro pola vijeka u Titovoj Jugoslaviji. Od mocne Titove Jugoslavije, snazne demokratske drzave stvorice se pasaluci u kojima ce novokomponovani vladari biti dobri poslusnici i poklonici svojih naredbodavaca, a vladace svojim pasalucima gvozdenom palicom...

Danas, kada su se mnogi otrijeznili od nacionalistickih strasti i kada su shvatili da su prevareni i popljackani, da je skoro pola miliona ljudi na podrucju bivse Jugoslavije pobijeno samo zato da bi se bagra napljackala, danas, kada su "nacionalne vodje" stvorile roblje od onoga sto je prezivjelo i sto se nije razbjezalo po svijetu, ovaj jadni narod je nemocan da pruzi bilo kakav otpor novim neofasistima. Oni su svjesni toga i rade sta hoce sa naroda a sve pod okriljem onoga sto oni nazivaju DEMOKRATIJOM, a ustvari je MODERNO ROBOVLASNISTVO....

Rezultati njihove "DEMOKRATIJE"(Iz ovoga treba izuzeti Sloveniju):
-Pobijeno oko pola miliona ljudi
-Osakaceno nekoliko miliona
-Raseljeno i protjerano sirom svijeta preko pet milina
-Privreda unistena i popljackana
-Zavedena strahovlada i diktatura u novostvorenim drzavama
-Preko sezdeset posto radno sposobnog stanovnistva nezaposleno
-Plate manje nego u siromasnim africkim drzavama
-Penzioneri skupljaju opuske po ulicama
-Prosjacenje na sve strane
-Invalidi rata i porodice poginulih gladuju,
-Zemlja zatrovana nuklearnim bombama, nuklearnim, bioloskim i hemijskim otpadom
-Sirovne se masovno i za bagatelu prodaju.....
ZA ONE KOJI SE JOS NISU OTRIJEZNILI JER ZIVE U STRAHU OD TERORA KOJI SU ZAVELI NOVI KRALJEVI, CAREVI I SULTANI SAMO JOS DA KAZEM VOLITE I DALJE SVOJE OKUPATORE I SVOJE FASISTICKE SDA-SDS-HDZ VODJE JER STE VI MAZOHISTI KOJI VOLE DA BUDU MUCENI...
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:
Ne brini, krivac je Nijaz Durakovic i njegov SKBiH jer su dozvolili
formiranje nacionalnih stranaka. A zatim dolazi Lagumdzija...itd :D
A Markovic???

Pokusavas li i ti neke stvari sakriti kao i sudnjidan??

E, kekec, kekec! :D
pepeljara

Post by pepeljara »

dobar tekst.
Zadig

Post by Zadig »

"krivi smo mi, krivi smo mi"

ovo ja inace jedna od boljih analiza raspada jugoslavije koje sam do sada vidio. (znam za to jos od ranije).
Imao i je BBC svoju, ali meni je ova od slobodne bolja nekako.

dobar link, od faira se nista drugo i ne ocekuje
:D
Vodenjak

#16 Re: Zasto se raspala Titova Jugoslavija

Post by Vodenjak »

Smrt fasizmu wrote:Razlozi raspada Titove Jugoslavije leze u interesima " i Istoka i Zapada". Titova Jugoslavija je bila jedna od najmocnijih i najuglednijih drzava u svijetu. Titova Jugoslavija je bila cetvrta vojna sila u svijetu, ekonomski jaka i stabilna drzava sa velikim ugledom, sa cistom diplomatijom, pasosom koji je bio najcjenjeniji pasos u svijetu sto pokazuje moc jedne drzave.
Titova Jugoslavija je bila neutralna zemlja (slobodna) i nije propadala ni jednom paktu. Ova mocna drzava nije se mogla rabiti sa vani nikakvom agresijom jer je bila mocna vojna sila i u slucaju agresije na Jugoslaviju stradala bi u najboljem slucaju i Evropa. Zato je zapad preko svojih agenata (Slobodana Milosevica, Radovana Karadzica, Franje Tudjmana, Stipe Mesica, Kucana, Alije Izetbegovica, Harisa Silajdzica i jos mnogih drugih) koji su decenijama pripremani za rusenje Jugoslavije odlucio da unisti Jugoslaviju iznutra, da je pocijepa po njenim republickim granicama tako sto ce "nacionalne vodje probuditi nacionalnu svijest" u narodima i narod ce porusiti ovu mocnu drzavu sam. Nacionalne vodje ce se dogovoriti da plasiraju nacionalizam i religijsku mrznju i netolranciju na sta su narodi koji su zivjeli u ex-Jugoslaviji uvijek bili osjetljivi, izazvace se krvai rat, Jugoslavija ce se pocijepati po nacionalnim savovima, stvorice se slika da narod upravo to zeli, u ratu ce se raspiriti nacionalna i religijska mrznja do usijanja i svaki NACIONALNI VODJA ce dobiti svoje stado koje ce pasti gvozdenom palicom. Posle rata ce se dozvoliti "TIHA" okupacija novih drzava od strane "zapada" i oni ce moci da na podrucju ex-Jugoslavije instaliraju svoje nuklearne baze, odlazu nuklearni, bioloski i hemijski otpad u svim drzavama bivse Jugoslavije, a "nacionalne vodje" i bagra koju su oni ukljucili u organizaciju krvavog rata bice posle rata nagrdjena tako sto ce popljackati i prisvojiti sve ono sto je narod gradio skoro pola vijeka u Titovoj Jugoslaviji. Od mocne Titove Jugoslavije, snazne demokratske drzave stvorice se pasaluci u kojima ce novokomponovani vladari biti dobri poslusnici i poklonici svojih naredbodavaca, a vladace svojim pasalucima gvozdenom palicom...

Danas, kada su se mnogi otrijeznili od nacionalistickih strasti i kada su shvatili da su prevareni i popljackani, da je skoro pola miliona ljudi na podrucju bivse Jugoslavije pobijeno samo zato da bi se bagra napljackala, danas, kada su "nacionalne vodje" stvorile roblje od onoga sto je prezivjelo i sto se nije razbjezalo po svijetu, ovaj jadni narod je nemocan da pruzi bilo kakav otpor novim neofasistima. Oni su svjesni toga i rade sta hoce sa naroda a sve pod okriljem onoga sto oni nazivaju DEMOKRATIJOM, a ustvari je MODERNO ROBOVLASNISTVO....

Rezultati njihove "DEMOKRATIJE"(Iz ovoga treba izuzeti Sloveniju):
-Pobijeno oko pola miliona ljudi
-Osakaceno nekoliko miliona
-Raseljeno i protjerano sirom svijeta preko pet milina
-Privreda unistena i popljackana
-Zavedena strahovlada i diktatura u novostvorenim drzavama
-Preko sezdeset posto radno sposobnog stanovnistva nezaposleno
-Plate manje nego u siromasnim africkim drzavama
-Penzioneri skupljaju opuske po ulicama
-Prosjacenje na sve strane
-Invalidi rata i porodice poginulih gladuju,
-Zemlja zatrovana nuklearnim bombama, nuklearnim, bioloskim i hemijskim otpadom
-Sirovne se masovno i za bagatelu prodaju.....
ZA ONE KOJI SE JOS NISU OTRIJEZNILI JER ZIVE U STRAHU OD TERORA KOJI SU ZAVELI NOVI KRALJEVI, CAREVI I SULTANI SAMO JOS DA KAZEM VOLITE I DALJE SVOJE OKUPATORE I SVOJE FASISTICKE SDA-SDS-HDZ VODJE JER STE VI MAZOHISTI KOJI VOLE DA BUDU MUCENI...
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!
U principu se potpuno slazem s tobom!
danas

#17 Re: Zasto se raspala Titova Jugoslavija

Post by danas »

@SF:

Dobro si ovo napisao. Postali smo najobicnija kolonija (Zapada, Saudijske Arabije, i ko zna jos koga) u 21. vijeku, a kolonija nikada do sada nismo bili. Tuga i zalost. :(
Zadig

Post by Zadig »

ekonomski jaka i stabilna drzava
Diskutabilno, ja sam na zapadu malo drugacije ucio (ne bas sada nam je bilo kao lose, ali daleko da smo bili toliko JAKA drzava. Jugoaslavija, niti njene firme-sve velike su bile drzavne- nisu ulagale u siromasnije drzave niti su kupovali telekome, zeljezare, postrojenja u drugim drzavama sto mocna drustva rade vec godinama.

Dalje, nije mi jasno zasto je toliki interes zapada bio da nas rastave, kad su mogli da nas imaju kao PRVE EX KOMUNISTICKI SOCIJALNE PARTNERE koji bi svojim ulaskom u EU, ubrzao ionako neminovni raspad komunizma u ostatku staljinove evrope.
Zasto kad su mogli "kolonirati" bugarsku, cesku, slovacku, rumuniju madjarsku i tako dalje, oni se bas na nas namjerili?
Bivsa YU u EU nebi bila tolika sila, jer tamo svejedno glavnu rijec vode francuzi, njemci i englezi.

Zato mi SMRT-FASIZMU teza malo klima. Jer ja ne vidim ekonomski interes takve vrste kolonizacije.
Zar nije bolje ukljuciti u EU drzavu koja VEC je dovoljno jaka da sa na nju ne mora trositi puno love, time otvoriti njeno trziste (koje moram li reci, NIJE BILO SLOBODNO) i onda fino gledati da kupe telecom, elektrodistribuciju i druge "firme" koje sluze trziste od 20 i kusur miliona?
Zar nije bolje otvoriti 50 supermarketa TESCO po SFRYU i klepati lovu, nego razbiti drzavu, i dobiti talas izbjeglica, kriminalaca i tako dalje?
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Bullshit, ovo je cisto sranje!! :x :x

Kakav interes zapad ima kod nas??? NULA! :lol:
Da bih imali pravi interes zaustavili bih agresiju
i pustili nas u EU. Pa bih onda mogla pravit ovdje fabrike
i zaradjivat brdo love 8-) , a sad nemaju nista :shock: .
Samo ih kosta masa para da imaju vojnike i
citavu administraciju ovdje.
Daj ba onaj ko vjeruje u ono sranje
vjeruje u djecije bajke... :oops:
Šandor

Post by Šandor »

Krivicu za raspad Jugoslavije na svjetske velesile prebacuju snage koje pokusavaju da izjednace ulogu svih strana unutar Jugoslavije u vrijeme njenog raspada.
Radi se o snagama koje iz petnih zila pokusavaju dokazati da kod Srba ne preovladava narod koji je zelio (i zeli) Srboslaviju od Kupe i Drave do Negotina i od Belog Manastira do Ulcinja i Ohrida.

Medjutim, glavni krivci za raspad Jugoslavije zaista jesu Srbi. Njihov primitivni nacin razmisljanja u kojem plivaju. Isfrustrirani vladavinom Otomanske imperije, Austro-Ugarske zele krvnu osvetu. I nikad im nije dovoljno krvi. Jer su zaludjeni historijom. Ili bolje receno zaludjeni su mitologijom.

Drugi krivac za tuznu sudbinu naroda kome pripadam je dr. Franjo Tudjman licno.

Svjetske velesile su samo podrzavale Srbe i Hrvate u onome sto je ucinjeno. A nisu svjetske velesile izazvale raspad Jugodlavije.
Njen raspad visio je u zraku od prvog zasjedanja AVNOJ-a a postao neminovan 1974. godine kad su Bosnjaci (tada priznati kao "Muslimani") postali maltene ravnopravni sa Srbima, Hrvatima, Makedoncima, Crnogorcima i Slovencima.
Nekoliko godina nakon toga i Kosovo dobija autonomiju.

Tada su Srbi ponovo poceli ostriti nozeve i otvoreno pozivati na genocid. Sto se jasno vidi iz djela srpskih naucnika koja su nastala u razdoblju 1974-1990 (prevashodno mislim na Dobricu Cosica).

Klaus Kinkel (nekadasnji ministar vanjskih poslova Njemacke) je 1994. godine rekao da mu je jako zao sto je Njemacka podrzavala Hrvatsku jer je Hrvatska tu pomoc zloupotrijebila agresijom na Bosnu i Hercegovinu i znatno doprinijela tragediji naroda te zemlje.
bajazit

Post by bajazit »

kub lajkan istina je to da smo dobili jaja ali po njima nismo trebali dobiti nista.znaci dobro smo prosli.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bajazit wrote:kub lajkan istina je to da smo dobili jaja ali po njima nismo trebali dobiti nista.znaci dobro smo prosli.
Da smo na "bez cenzure", rekao bih ti da smo dobili i ono vise jaja, ali necu...
Nepristojno je!

8-)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Vodenjak wrote:
bajazit wrote:kub lajkan istina je to da smo dobili jaja ali po njima nismo trebali dobiti nista.znaci dobro smo prosli.
Da smo na "bez cenzure", rekao bih ti da smo dobili i ono vise jaja, ali necu...
Nepristojno je!

8-)
Tako da sad imamo sve što nam treba... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

kub lajkan wrote:
Vodenjak wrote:
Nepristojno je!
8-)
Tako da sad imamo sve što nam treba... :D
Jos samo da nam "isaraju" jaja, a poceli su... u tri nacionalisticke boje.

Po meni jedan od razloga je i to sto smo "kao bili" braca... ali nam "kese" nisu postale sestre.

U prilog tome ide i misao Boska Krunica: "NEPRISTAJANJE MILOŠEVIĆEVE SRBIJE NA RAVNOPRAVNOST U JUGOSLAVIJI..."
Last edited by Fair Life on 29/05/2005 00:23, edited 1 time in total.
rabboziji

Post by rabboziji »

sve sto je truhlo,to se i raspada :lol:
Post Reply