Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#426 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

Nađoh jedan članak sa interesantnim pristupom i informacijama.
http://www.religioustolerance.org/isl_apos4.htm
probuseni $

#427 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:Pa jel ovo fakat idemo u politiziranje teme ili .... šta ? :oops:
pa raja..... de da malo povučemo ručnu i .... da se vratimo na temu, šišmiša mu njegovog :D
Ti si izgleda dosta ogranicen kad ne mozes vidjeti da jedna tema ima i svoje ogranke, da ima podteme koje nastanu spontano, onako kako ljudi komentarisu glavnu temu. Nije ovo nikakvo politiziranje, vec opis stvari kroz historijski presjek u odnosu na religije.
A reci cu ti jos jednu stvar. Religija JESTE politika , u sirem smislu te rijeci, jer religija djeluje politicki u drustvu, ima svoje norme, zakone, propise, postoje institucije , ljudi koji rade u tim institucijama, . Postoji npr. Vatikanska Banka koja radi s novcem, ucestvuje u monetarnoj politici, i zato nemoj tvrditi odrjesito da "skrecemo na politiku, da politiziramo ", jer religija jeste politika za razliku od vjere koja je individualni osjecaj u odnosu na boga.
Na ovu temu vjerovatno postoji vrlo jednistavan odgovor. Pronadju se odredjeni ajeti , predoce se i temu mozes zatvoriti. Ali sta je onda smisao diskusije ? Suhoparno predocavanje dokumenata. ?
PRO testant

#428 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

E moj ... moj ... tebi je sve ravno do .... ma ravno ti je kako god okreneš. :-)
porediti genocid, četništvo i povezivati to sa napuštanjem islama, Image
A ti samo nastavi sa svojim Image
probuseni $

#429 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:E moj ... moj ... tebi je sve ravno do .... ma ravno ti je kako god okreneš. :-)
Ne razumijem tvoju frustraciju ? Ti bi da diskutujes ali samo pod tvojim uslovima i okvirima. Srebrnica je ocigledan primjer kolektivne egzikucije muslimana od strane pravoslavaca . SPC je blagoslovila cetnike i poslala ih u rat protiv muslimana. Da li si cuo i jednu rijec pokajanja od te iste SPC do danas ? Nema je. Ona slavi i Karadjica i Mladica kao svece.
LSD

#430 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by LSD »

probuseni $ wrote:
PRO testant wrote:E moj ... moj ... tebi je sve ravno do .... ma ravno ti je kako god okreneš. :-)
Ne razumijem tvoju frustraciju ? Ti bi da diskutujes ali samo pod tvojim uslovima i okvirima. Srebrnica je ocigledan primjer kolektivne egzikucije muslimana od strane pravoslavaca . SPC je blagoslovila cetnike i poslala ih u rat protiv muslimana. Da li si cuo i jednu rijec pokajanja od te iste SPC do danas ? Nema je. Ona slavi i Karadjica i Mladica kao svece.
to nisu pravoslavci...sam "otac nacije" kako ga mnogi Srbi nazivaju Dobrica Čosić u Vremenu Smrti piše da su Srbi, u svom pestoljetnom ropstvu i otporu Turcima u sebi izgubili iznutra. Prema Čosiću, u otporu Turcima i neprihavatanju islama Srbi su izgubili "pravoslavlje, ljubav, samislost, pažnju i toleranciju" a "u nama Srbima je jedino preostala mržnja ,osveta, nadmenost, oholost i neprijateljstvo. Mi više odavno ne verujemo da se možemo ostvariti ni kroz veru ni kroz kulturu, ni kroz nauku ni kroz rad, već isključivo kroz politiku".

Kad govori o četništvu, Čosić primjećuje : "Četništvo nije samo ideologija, četništvo je mentalitet, amoral, prizemnost, vulgarnost, svirepost, arogantnost i aduhovnost".

Dakle, Srbi su odavno izgubili pravoslavlje po rijecima Čosića....pa sama cinjenica da je na prvom mjestu Srpska pa tek onda Pravoslavna crkva -govori sve za sebe....nacija je ispred vjere.
probuseni $

#431 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by probuseni $ »

LSD wrote:
probuseni $ wrote:
to nisu pravoslavci...sam "otac nacije" kako ga mnogi Srbi nazivaju Dobrica Čosić u Vremenu Smrti piše da su Srbi, u svom pestoljetnom ropstvu i otporu Turcima u sebi izgubili iznutra. Prema Čosiću, u otporu Turcima i neprihavatanju islama Srbi su izgubili "pravoslavlje, ljubav, samislost, pažnju i toleranciju" a "u nama Srbima je jedino preostala mržnja ,osveta, nadmenost, oholost i neprijateljstvo. Mi više odavno ne verujemo da se možemo ostvariti ni kroz veru ni kroz kulturu, ni kroz nauku ni kroz rad, već isključivo kroz politiku".

Kad govori o četništvu, Čosić primjećuje : "Četništvo nije samo ideologija, četništvo je mentalitet, amoral, prizemnost, vulgarnost, svirepost, arogantnost i aduhovnost".

Dakle, Srbi su odavno izgubili pravoslavlje po rijecima Čosića....pa sama cinjenica da je na prvom mjestu Srpska pa tek onda Pravoslavna crkva -govori sve za sebe....nacija je ispred vjere.
:lol: :lol: :lol:

Kad je to zatvorena SPC ? Nisam jos cuo tu vjest ! ....Cuj ! Srbi vise nisu pravoslavci ? ! .... :lol: ...rekao Cosic .... :lol:
LSD

#432 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by LSD »

Ne odskora, vec odavno to nisu...to kaže Dobrica Čosić, ako mu je vjerovati 8-)
nista novo

#433 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by nista novo »

Sta je tema, islam ili pravoslavlje ili Srbi???
bijela

#434 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

nista novo wrote:Sta je tema, islam ili pravoslavlje ili Srbi???
tema je ono o čemu počne probušeni pričati 8-)
PRO testant

#435 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote:
HALLLLLLOOOOOOO!!!!!!!!!!! :x
KAKVE TO VEZE IMA SA APOSTAZIJOM MUSLIMANA U OSTATKU SVIJETA!!!!!!!!!!!

De se malo presaberi. Tema je o tome, ne o Bosni i skorijem ratu.
probuseni $

#436 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:
probuseni $ wrote:
HALLLLLLOOOOOOO!!!!!!!!!!! :x
KAKVE TO VEZE IMA SA APOSTAZIJOM MUSLIMANA U OSTATKU SVIJETA!!!!!!!!!!!

De se malo presaberi. Tema je o tome, ne o Bosni i skorijem ratu.

Ima itekako sa kolektivnom apostazijom ! Vec sam ti to objasnio. Sta pjenis bez veze...Navodim ti jedan tako markantan primjer kolektivnog kaznajavanja. ali tebi izgleda smeta kad se ubistva i zlocini povezu sa religijama.
PRO testant

#437 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

Jel ima neko da mu može pokazati ili barem na neki način objasniti da je totalno off planet, ne samo off topic?
Plaćam čitavu tortu u Fontani ko ga odvrati od ove odvratne ideje, i vrati na temu da možemo pričati.
Je jarane stvarno što je previše ... previše je.
Iritaraš do bola glupostima, od sada si na totalni IGNORE, majke mi moje.
probuseni $

#438 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:Jel ima neko da mu može pokazati ili barem na neki način objasniti da je totalno off planet, ne samo off topic?
Plaćam čitavu tortu u Fontani ko ga odvrati od ove odvratne ideje, i vrati na temu da možemo pričati.
Zar mislis da ce muslimani za jednu pisljivu tortu prestati govoriti i pisati i genocidu u Srebrnici ?
theTruePath

#439 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by theTruePath »

probuseni $ wrote:
PRO testant wrote:Jel ima neko da mu može pokazati ili barem na neki način objasniti da je totalno off planet, ne samo off topic?
Zar mislis da ce muslimani za jednu pisljivu tortu prestati govoriti i pisati i genocidu u Srebrnici ?

:thumbup:

PRO testant,da se ne osjecas pogodjenim ?? znam da si jednom govorio kako su te tvoji smatrali "cetnikom" jer si napustio islam za hriscanstvo :run: ali ne trebas ostalima drzati predavanja,nismo svi takvi
petunija

#440 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by petunija »

Uzrok svake represije su nesigurnost i strah :cry:
bijela

#441 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by bijela »

probuseni $ wrote:
offf... da te ne znamo, skupo bi te platili.
PRO testant

#442 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

theTruePath wrote:
probuseni $ wrote:

:thumbup:

PRO testant,da se ne osjecas pogodjenim ?? znam da si jednom govorio kako su te tvoji smatrali "cetnikom" jer si napustio islam za hriscanstvo :run: ali ne trebas ostalima drzati predavanja,nismo svi takvi
Uopšte nije poenta u tome.
Njegova izjava koja (parafraziram) glasi " Četnici su ubijali jer su smatrali da su ovi napapustili vjeru" je više i previše nego uvrijedljiva ne samo za mene, jer poredi krščanstvo sa četništvom, nego i za muslimane, jer iskrivljuje stvarni razlog genocida, mržnju prema muslimanskom i Muslimanima.

Niko i ne traži da se prestane govoriti o genocidu u Srebrenici, budala bih bio kada bi poricao ono što se i meni moglo destiti u Brčkom, a desilo se samo sa druge strane planine.

Ono što iritira je insistiranje na toj glupoj tezi, od koje dotični ne odustaje, a koja je jasno of topic.
Šta se time pokušava, sam (ili sama) prosudi.

Ja sam ga več opomenuo na način na koji ti mene oporminješ sada. Nisu svi pravoslavci četnici, ali je tačno da je 99% četnika bilo ili jesu pravoslavci. Tu nema dileme ni dvojbe.
To bi njemu trebalo ponovo reći, i usput da ne bude toliko zadrt da ne prihvati dobronamjerne kritike, sa kojima sam počeo, da bi dotični iskamčio i ove posljednje.

Moja je greška što sam dozvolio da tako reagujem i da nastupim na neprimjeran način.
Tu sam bez opravdanja. O ostalom ostavljam sud vama ostalima.
probuseni $

#443 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:
Uopšte nije poenta u tome.
Njegova izjava koja (parafraziram) glasi " Četnici su ubijali jer su smatrali da su ovi napapustili vjeru" je više i previše nego uvrijedljiva ne samo za mene, jer poredi krščanstvo sa četništvom, nego i za muslimane, jer iskrivljuje stvarni razlog genocida, mržnju prema muslimanskom i Muslimanima.

Niko i ne traži da se prestane govoriti o genocidu u Srebrenici, budala bih bio kada bi poricao ono što se i meni moglo destiti u Brčkom, a desilo se samo sa druge strane planine.

Ono što iritira je insistiranje na toj glupoj tezi, od koje dotični ne odustaje, a koja je jasno of topic.
Šta se time pokušava, sam (ili sama) prosudi.

Ja sam ga več opomenuo na način na koji ti mene oporminješ sada. Nisu svi pravoslavci četnici, ali je tačno da je 99% četnika bilo ili jesu pravoslavci. Tu nema dileme ni dvojbe.
To bi njemu trebalo ponovo reći, i usput da ne bude toliko zadrt da ne prihvati dobronamjerne kritike, sa kojima sam počeo, da bi dotični iskamčio i ove posljednje.

Moja je greška što sam dozvolio da tako reagujem i da nastupim na neprimjeran način.
Tu sam bez opravdanja. O ostalom ostavljam sud vama ostalima.
Milion puta smo na svim mogucim temama procitali da su muslimani "prodali vjeru za veceru". To im porucuju pracoslavci. Hoce reci, bili ste krscani i presli ste na islam. I to je bio glavni moralni motiv cetnicima da ubijaju i kolju muslimane, to sto su po njihovom misljenju promjenili vjeru? Zar to nije kolektivna odmazda . Zar to nije objasnjenje koje je vezano i za ovu temu, ali sad iz ugla pravoslavlja ?
Ja znam sta tebe muci. Muci te to sto je uopste moguce da se pominje da su religije agresivne, da ubijaju neistomisljenike , da se svete onima koji promjene vjeru. Ti bi htio da se zadrzis na pojedinacnim primjerima i to samo kod muslimana, jer je to navodno i tema. Jeste , ali ovo o cemu ja pisem je razvijanje teme i diskusije i pravljenje poredjenja sa drugim religijama. Ako postoji kaznjavanje kod muslimana , postoji i kod pravoslavaca ali na jedan mnogo grublji na cin , na nacin da to bude proglaseno najvecim zlocinom protiv civilizacije, genocidom.
PRO testant

#444 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

Reportaža Al jazire o muslimanki koja se udala za hindusa. Usput je zatvorena i oduzeta joj je beba.
Na kraju je diskusija o legalno pravnoj osnovi i problemmima un vezi ovog specifičnog slučaja sa profesorom Islamskog prava sa jednog fakulteta u Kuala Lumpuru, i humanističkog stanovišta jedne od nevladinih organizacija.
nista novo

#445 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by nista novo »

Religija je opasna kad kad je jaca od drzave, to smo vidjeli u srednjem vijeku kod crkve, srecom Evropa se uspjela tome oduprijeti, i odvojiti crkvu od drzave. I u tom i jest poenta zasto su krscanske zemlje toliko naprednije, demokratskije, i slobodnije za zivot od islamski. Dok god se u islamskim zemljama ne odvoji religija od drzave ti ce narodi i dalje zivjeti u okovima proslosti na razini od prije 1000god, jer islam i napredak su tesko spojivi. Turska je to uspjela napraviti i vidimo koja je razlika.
KotromanichII

#446 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by KotromanichII »

prije 1000god, jer islam i napredak su tesko spojivi.
cuj to , islam i nauka su spojivi, dok krscanstvo i nauka su nespojivi, jer znamo kako su na lomacu naucnike u srednjem vijeku
Najznačajniji muslimanski izumi

Prvi univerzitet, kahva, pa čak i četkica za zube su, na iznenađenje mnogih, samo neki od muslimanskih izuma koji su oblikovali današnji svijet.

Korijene tih temeljnih ideja i objekata, počevši od bicikla pa do muzičke skale, možete pronaći u knjizi "1001 otkriće" koja govori o 1000 godina slavne historijei zaboravljene muslimanske baštine.

"Postoji rupa u našoj nauci. Mi pravimo žablje skokove od renesanse do doba stare Grčke," kaže profesor Salim el-Hassani predsjednik Fondacije za nauku, tehnologiju i civilizaciju i urednik knjige "1001 otkriće".

El-Hassani je izdvojio 10 najvećih muslimanskih izuma:

1.Hirurgija

Oko 1000. godine slavni ljekar el-Zahrawi objavio je objavio ilustrovanu enciklopediju hirurgije na 1500 stranica koja se u Evropi koristila kao medicinski udžbenik narednih 500 godina. On je prvi hirurg koji je izveo carski rez, i prvi je napravio pincetu. Također je zaslužan za unapređenje tehnologije koja se u to vrijeme koristila u liječenju ubodnih rana.

2.Kahva

Dok u modernom dobu zapadnjaci uživaju pijući "du jour", Jemenci su kahvu pili još u 9. stoljeću. U početku su kahvu koristili sufijski tarikati, kako bi ostali budni što duže u svojim vjerskim ritualima. Neki studenti su kahvu zatim prenijeli do Kaira, a odatle se brzo proširila po cijelom carstvu. U 13. vijeku kahvu su je koristili Turci. U Englesku je 1650.god. kahvu donio Turčin Pasqua Rosee koji je otvorio prvu “kuću kahve” (kafeteriju) u ulici Lombard u Londonu. Arapska “qahwa” je postala Turska “kahve”, pa onda Italijanska “caffe” i Engleska “coffee”.

3. Leteća mašina

Hiljadu godina prije braće Wright-i, muslimanski pjesnik, astronom, muzičar i inženjer po imenu Abbas ibn Firnas prva osoba koja je pokušala konstruisati mašinu za letenje. U 9. stoljeću dizajnirao je krilati stroj nalik na kostim ptice, i u Kordobi je par puta pokušao letjeti, kaže el-Hassani. Ali osim par metara leta ništa više nije uspio, osim što je prilikom jednog leta teško povrijedio sebi leđa. Njegovi nacrti su kasnije insirisali Leonarda da Vinčija čiji se izumi smatraju pretečom modernih letjelica.

4. Univerzitet

Godine 859. princeza po imenu Fatima el-Firhi osnovala je prvi univerzitet u marokanskom gradu Fezu. Njena sestra Merjem izgrađuje nekoliko džamija u okolini tog univerzitata i cio kompleks dobija naziv "El-Qarawiyyin" džamije i univerzitet.I dalje u funkciji 1.200 godina kasnije, centar podsjeća ljude da su znanje i školovanje osnova islamske tradicije. El-Hassani se nada da će priča o sestrama princezama inspirisati današnje muslimanke u oblasti nauke.

5. Algebra

Naziv algebra potiče od naziva knjige slavnog perzijskog matematičara el-Khwarizmija koja se zvala Kitab al-Jabr Wa l-Mugabala, što bi u prijevodu značilo Knjiga obrazloženja i uravnoteženja. Algebra je izgrađena na korijenima grčkih i indijskih matematičkih otkrića, a isti matematičar el-Khwarizmi smatra se prvim koji je uveo pojam podizanja broja na potenciju.

6. Optika

"Mnogi od najznačajnijih napredaka na području optike dolazi iz muslimanskog svijeta", kaže el-Hassani. Oko 1000. godine Ibn el-Hajsam dokazao da ljudi vide objekte tako što se svjetlost odbija od te objekte a potom ulazi u oko.Na taj način je pobio ranije Euklidove i Ptolomejeve teorije da samo oko emituje svjetlost. Veliki muslimanski fizičar je, također, otkrio fenomen camere obscure, što objašnjava kako oko vidi sliku okomito zbog povezanosti očnog živca s mozgom.

7. Muzika

Muslimanski muzičari imali su veliki uticaj na Evropu. "Još u vrijeme Karla Velikog evropski muzičari su pokušavali da se natječu sa muzičarima iz Bagdada i Kordobe,"smatra el-Hassani. U Evropi su preko Bliskog istoka stigli i instrumenti Lutnja i Rahaba, koji su preteče današnje violine. El-Hassani kaže da su i muzičke skale porijeklom iz arapskog pisma.

8. Četkica za zube

"Poslanik Muhamed, a.s., je uveo u praksu da muslimani redovno čiste zube sa korijenom drveta miswak još u 6. stoljeću" – isitče el-Hassani. Danas se tvari iz ovog drveta također koriste u izradi paste za zube.

9. Sistem poluga

Mnogi od osnova moderne automatike i mehanike korišteni su prvo u muslimanskom svijetu, uključujući i sistem radilica-klipnjača.
El-Jazari je u 12. stoljeću osmislio tehnologiju koja, pretvaranjem gibanja u linearno rotirajuće gibanje, omogućava da se uz pomoć jedne ručice podižu veliki i teški predmeti sa velikom lakoćom. Ovo revolucionarno otkriće brzo se proširilo širom svijeta, a danas se koristi kako kod bicikala tako i kod motora sa unutrašnjim sagorjevanjem.

10. Bolnice

Bolnice kakve mi danas poznajemo, sa odjeljenjima, potiču iz Egipta iz 9. stoljeća. Prvi takav medicinski centar je bio "Ahmad ibn Tulun bolnica", osnovana u 872. u Kairu. Ova bolnica pružala je usluge svakome ko je bio bolestan, uključujući i siromahe, a ova politika se temeljila na muslimanskoj tradiciji brige za svima onima koji su bolesni. Ovakav sistem se iz Kaira proširio u cijelom muslimanskom svijetu, a kasnije i u cijelom svijetu uopšte.

Kamera sa staklenim sočivima

Antički Grci su imali teoriju po kojoj naše oči emituju zrake kao laser i na taj način nam omogućavaju da vidimo. Prva osoba koja je shvatila da svjetlost ulazi u oko bio je arapski matematičar, astronom i fizičar Ibn al-Haitam u 10. stoljeću. On je izumio prvu kameru sa sočivima od stakla nakon što je primjetio način na koji svjetlo ulazi kroz rupu u prozoru. Što je manja rupa, to je bolja slika, zaključio je on i izumio Cameru Obscuru (na arapskom "qamara" označava tamnu privatnu sobu).

Šah

Jedna vrsta šaha prvo se igrala u Indiji, ali igra kakvom je danas znamo razvijena je u Perziji. Odatle je i raširena na zapad, u Evropu (prvo u Španiji u 10. stoljeću), a onda i na istok, u Japan.

Padobran

Hiljade godina prije braće Wright arapski poeta, astronom, muzičar i inžinjer Abbas ibn Firnas napravio je nekoliko pokušaja u konstruisanju leteće mašine. 852. godine je skočio sa minareta Velike džamije u Kordobi koristeći labavo učvršćen ogrtač pojačan drvenim dodacima. Nadao se da će poletjeti kao ptica, ali nije. Ipak, ogrtač je usporio njegov pad i tako je nastao preteča današnjeg padobrana. Probni letač zaradio je tek nekoliko manjih povreda.

875. godine bilo mu je 70 godina kada je usavršio spravu i skočio sa planine. Odletio je na značajnu visinu i ostao tako oko deset minuta, ali je potom ipak pao jer je izostavio jedan "mali" detalj - naime, njegov izum nije imao nikakav mehanizam za prizemljivanje.

Bagdadski međunarodni aerodrom kao i jedan mjesečev krater nose ime ovog velikog čovjeka.

Šampon

Pranje i kupanje su presudni religijski zahtjevi kod muslimana te su zato još davno izumili odličan recept za sapun, a takvi se koriste i danas. Antički Egipćani imali su izvrstan sapun, a takođe i Rimljani koji su ga više koristili kao pomadu. Ali Arapi su bili ti koji su iskombinovali ulja, sodium hidroksid i razne arome, naprimjer majčinu dušicu. Ono što su Arapi posebno zamjerali križarima je što se nisu prali. Šampon je u Englesku donio biznismen koji je 1759. otvorio banju u Brightonu i zakazao "šamponiranje" kralju Džordžu IV i Wiliamu IV.

Rafiniranje

Destilacija, odnosno razdvajanje tečnosti uslijed razlika u tačkama na kojima ključaju izumljena je oko 800. godine. Otkrio ju je Jabir ibn Hayyan, kao i mnoge druge procese i aparate koji se i danas koriste - fluks, kristalizacija, destilacija, purifikacija, oksidacija, isparivanje i filtracija.

Ibn Hayyan se smatra začetnikom moderne hemije.

Šiljati svodovi

Visoki šiljati svodovi su karakteristični za evropske katedrale u duhu Gotike, ali potiču iz islamske arhitekture. Građevine ovakvog oblika bile su čvršće od onih okruglog oblika koje su preferirali Rimljani i Normani, a takođe su dozvoljavali i visočije, kompleksnije i grandioznije zahvate u gradnji. Rebrasti svodovi, prozori u obliku ruže i tehnike izrade kupola takođe potiču od Arapa. Mnogi evropski dvorci građeni su u stilu arapskih, a arhitekt koji je projektovao zamak Henrija V bio je Arapin.

Hirurgija

Mnogi moderni hirurški instrumenti imaju potpuno isti dizajn kao oni koje je u 10. stoljeću koristio al-Zahrawi. Njegovi skalpeli, pile, pincete, makaze i oko 200 drugih instrumenata primjenjuju su u modernoj hirurgiji. U 13. stoljeću jedan drugi arapski naučnik, Ibn Nafis opisao je način na koji cirkuliše krv i to 300 godina prije nego je William Harvey to otkrio. Arapski doktori otkrili su anestetike kao što je opijum, ali i alkoholne mješavine, te razvili postupke regulisanja očne mrene koji se koriste i danas.

Vjetrenjača

Vjetrenjače su izumljene 634. godine u Perziji gdje su korištene za mljevenje žita i navodnjavanje. U pješčanoj Saudijskoj Arabiji, kad presuše sezonski potoci, jedini izvor energije bio je vjetar koji je odmjereno puhao u jednom smjeru mjesecima. Vjetrenjače su, dakle, otkrivene 500 godina prije nego se prva takva sprava pojavila u Evropi.

Vakcinacija

Ovu tehniku nisu izumili Jenner i Pasteur nego Arapi koji su je preko Turske donijeli u Evropu. Tačnije, donijela ju je supruga engleskog ambasadora koja je 1724. posjetila Istanbul. Djeca u Turskoj bila su vakcinisana protiv boginja bar 50 godina prije nego je zapad to izumio.

Nalivpero

Izumljeno je 953. za egipatskog sultana koji je zahtjevao pero koje neće prskati po njegovom odijelu i rukama. Imalo je rezervoar sa tintom, a na vrhu je tinta ravnomjerno isticala kad bi se okrenulo prema dole, baš kao kod modernih nalivpera.

Numeričko brojanje

Ovaj sistem koji je u upotrebi svuda na svijetu ima vjerovatno indijsko porijeklo, ali su stil brojeva izumili arapski matematičari al-Khwarizmi i al-Kindi oko 825. godine. Algebra je dobila ime po knjizi al-Khwarizmija koja se zvala Al-Jabr wa-al-Muqabilah, a mnogi od njenih dijelova se još uvijek koriste. Rad arapskih matematičara predstavljen je Evropi 300 godina poslije, a to je učinio italijanski matematičar Fibonacci. Algoritmi i veliki dio teorije trigonometrije potiču iz arapskog svijeta.

Supa

Ali ibn Nafi, poznatiji kao Ziryab (Kos), došao je iz Iraka u Kordobu u 9. stoljeću i sa sobom donio koncept pravljenja trodijelnog obroka koji je sadržavao supu nakon koje se jela riba ili meso, a na kraju voće i orasi. Donio je i kristalne čaše koje je prethodno otkrio Abbas ibn Firnas.

Ćilimi

Zahvaljujući arapskim tehnikama tkanja, razvoju hemije, kao i osjećaju za mustru i ukrase, tkanje ćilima bi se moglo nazvati osnovom arapske umjetnosti. Dok ovaj izum nije stigao u Evropu, evropski podovi su bili manje-više ogoljeli. Zato su Evropljani arapske ćilime vrlo brzo prihvatili.

Plaćanje čekovima

Moderni čekovi potiču od arapskih saqq-ova, pismenih zavjeta za plaćanje robe kad ona bude dostavljena. Tako su se izbjegavali problemi nošenja novca preko opasnih teritorija. U 9. stoljeću arapski biznismeni su u Kini unovčavali čekove ispisane u banci u Bagdadu.

Okrugli oblik planete Zemlje

Od 9. stoljeća naovamo arapski naučnici su prihvatili učenje astronoma Ibn Hazma koji je utvrdio da je zemlja okrugla. To je bilo 500 godina prije nego je sam Galileo došao do istog zaključka. Proračuni arapskih naučnika bili su do te mjere precizni da su već u 9. stoljeću izmjerili obim Zemlje tvrdeći da iznosi 40.253,4 km, čime su pogriješili tek nekih 200 km.

Raketa i torpedo

Kinezi su pronašli barut koji su koristili u svojim vatrometima, ali Arapi su shvatili da se od tog prvotnog praha može stvoriti tvar koja će se koristiti u vojne svrhe. Do 15. stoljeća izumili su rakete koje su zvali "samopokrećuće jaje", a torpedo "samohodna kruškolika bomba".

Vrtovi

Srednjovjekovna Evropa imala je kuhinje i vrtove sa biljkama, ali su Arapi bili ti koji su razvili ideju vrtova kao mjesta ljepote i meditacije. Prvi vrtovi za kraljevska uživanja u Evropi su otvoreni u 11. stoljeću u Španiji koja je tad bila pod arapskom vlašću.

Nauka, islam i Istanbul se ujedno spajaju u Historijski muzej nauke i tehnologije u Islamu u Istanbulu. Nalazi se odmah u parku Gülhane pod Topkapijom. U odnosu na zadnje spomenutu, muzej je slabo posjećen, a što generalno oslikava i stanje muslimana današnjice. Nadajući se promjeni u mentalnom sklopu muslimana na onaj koji je težio napretku i koji je svijet u cjelini vodio putem saznanja, te koji je izrodio naučnike poput Ibn el-Haytama, El-Jazarija i drugih, pokazat ćemo vam neke slike izuma i citata iz muzeja. Imajte na umu da je ovo samo jedan mali dio onoga što su naši preci učinili za svijet.

slike iz muzeja u istanbulu
Image

3. Primjerci naučnog instrumenta Astrolaba.
Image

4. Slikovit prikaz naučne aktivnosti i rezultata.
Image

5. O izvoru kompasa.
Image

6. Primjerci kompasa
Image

7. Vojni izumi i sprave:
Image

8. Ibn Sinino poznato djelo iz medicine Al-Qanun.
Image

9. Naučna djela sa slikovitim prikazima.
Image

10. Naučna djela sa slikovitim prikazima.
Image

11. O izračunavanju vrijednosti Pi.
Image

12. Primjer ogromnog doprinosa optici.
Image
nista novo

#447 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by nista novo »

Nisam napisao nauka, vec napredak, religija i drzava su nespojive, napisao sam da ni crkva nije bila bolja, ako se petlja u drzavu kao u srednjem vijeku dolazimo do isti stvari kao i u islamu. Crkva je isto bila protiv napredka, kao i danasnji islam, jer u sustini je to isto, teznja za vladanjem. nisam ja protiv islama, samo kazem da nije dobro kad religija vlada i kroji ljudima sudbinu i zakone.
KotromanichII

#448 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by KotromanichII »

Crkva je isto bila protiv napredka kao i danasnji islam, jer u sustini je to isto, teznja za vladanjem. nisam ja protiv islama, samo kazem da nije dobro kad religija vlada i kroji ljudima sudbinu i zakone.
nije tacno, nikad nije islam zabranjivao napredak, nego uvijek potsticao a to sto su neki muslimani danas zaostali to je do njih a ne do islama
PRO testant

#449 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:
Crkva je isto bila protiv napredka kao i danasnji islam, jer u sustini je to isto, teznja za vladanjem. nisam ja protiv islama, samo kazem da nije dobro kad religija vlada i kroji ljudima sudbinu i zakone.
nije tacno, nikad nije islam zabranjivao napredak, nego uvijek potsticao a to sto su neki muslimani danas zaostali to je do njih a ne do islama
Ok. Koje je tvoje mišljenje o napuštanju Islama i kažnjavanju zbog istog?
Da li to po tebi ima mjesta u sadašnjem Islamskom zakonodavstvu, ili bi trebalo to malo drugačije formulisati?

Hvala unaprijed.
KotromanichII

#450 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by KotromanichII »

Ok. Koje je tvoje mišljenje o napuštanju Islama i kažnjavanju zbog istog?
Da li to po tebi ima mjesta u sadašnjem Islamskom zakonodavstvu, ili bi trebalo to malo drugačije formulisati?

Hvala unaprijed.
iskreno da ti kazem nisam upucen u serijatska pravna pitanja, tako da se ne upustam u ono sto neznam, serijat je zakon kojem se bave islamski pravnici, nisam ja kompetentan da objasnjavam serijatska pravila ovdje
Post Reply