Pa to ti je naziv teme ....cccccc, bas is corav ...BHF_Manijak wrote:A gdje si to procitala![]()
![]()
Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
- probuseni $
#326 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
- bijela
#327 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
BHF_Manijak wrote:A gdje si to procitala![]()
![]()
zna se - enciklopedija majka
- bijela
#328 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
probuseni $ wrote:
Pa to ti je naziv teme ....cccccc, bas is corav ...
- BHF_Manijak
#329 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Prvo Bijeloj sam se obratio, a drugo ako ne kontas neke stvari(Tj zna Bijela na sta mislim!) ne javljaj se bezze, ofiras se Bgm druze...probuseni $ wrote:Pa to ti je naziv teme ....cccccc, bas is corav ...BHF_Manijak wrote:A gdje si to procitala![]()
![]()
- probuseni $
#330 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nisi se njoj obratio, vec si napisao otvoren komentar ...BHF_Manijak wrote:Prvo Bijeloj sam se obratio, a drugo ako ne kontas neke stvari(Tj zna Bijela na sta mislim!) ne javljaj se bezze, ofiras se Bgm druze...probuseni $ wrote:Pa to ti je naziv teme ....cccccc, bas is corav ...BHF_Manijak wrote:A gdje si to procitala![]()
![]()
![]()
- BHF_Manijak
#331 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
BHF_Manijak wrote:A gdje si to procitala![]()
![]()
Nisam znao da si zenskog roda, kad si to rod promjenio?! Dobro, odsad te oslovljavam tako...probuseni $ wrote:Nisi se njoj obratio, vec si napisao otvoren komentar ...
- probuseni $
#332 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ti mislis gdje je $ probusen da sam zensko ...BHF_Manijak wrote:
Nisam znao da si zenskog roda, kad si to rod promjenio?! Dobro, odsad te oslovljavam tako...![]()
Znas da Kotromanic II kaze da u arapskom ne vrijede licne zamjenice, ja, mi, vi, oni..., pa ti se onaj nastavak u "procitaLA" moze tumaciti koko god ko hoce ...jah musko, jah zensko...
- BHF_Manijak
#333 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Pa nemoj molim te vise...Ovo je degradacija za sve ljude koji poznaju arapski jezik, zaista strasno sta sve covjek nece izvalitprobuseni $ wrote:Ti mislis gdje je $ probusen da sam zensko ...BHF_Manijak wrote:
Nisam znao da si zenskog roda, kad si to rod promjenio?! Dobro, odsad te oslovljavam tako...![]()
![]()
Znas da Kotromanic II kaze da u arapskom ne vrijede licne zamjenice, ja, mi, vi, oni..., pa ti se onaj nastavak u "procitaLA" moze tumaciti koko god ko hoce ...jah musko, jah zensko...
- ljubav_aha
#334 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
apostazija je definirana kao napsutanje religije,ali u principu,postoji licna apostazija i javna apostazija,stoga kaznajvanje napustanja Islama je ocevidno moguce realizirati ako osoba primjenjuje javnu apostaziju npr. putem medija i sl.,znaci osoba se aktivno bori protiv religije koju je napustila ,no vrlo je bitna cinjenica,sto je osoba govorila protiv religije,jer neki detlaji zaista mogu biti golicavo tacni,jer u principu,cesto puta se pokusava reci istina,koja ne mora biti iskljucivo vezana za relgiju,ali ipak njenu ulogu u politici
izvor jeste enciklopedija,ciji info jeste akreditiran licnim razogovorm od strane pravnog lica
izvor jeste enciklopedija,ciji info jeste akreditiran licnim razogovorm od strane pravnog lica
- cigara
#335 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Hajmo malo pricati o inkviziciji sta mislite 
- PRO testant
#336 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Mogla bi to biti dobra nova tema.cigara wrote:Hajmo malo pricati o inkviziciji sta mislite
- bijela
#337 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
evo ja dajem prilog temi iz povijesti muslimanskog društva
jedina inkvizicija kod muslimana je bila sprovedena od strane racionalista muslimana prema tradicionalistima, muslimanima
mu'tezile (VIII st.)
jedina inkvizicija kod muslimana je bila sprovedena od strane racionalista muslimana prema tradicionalistima, muslimanima
mu'tezile (VIII st.)
-
udrch
#338 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Odgovor je ovdje vrlo jasan..bijela wrote:ja bih vas zamolila da se držimo teme:
zašto se napuštanje islama kažnjava smrću?
Zato što je to Uzvišeni tako propisao..
Raspravljati o ovome mogu samo oni koji su zlonamjerni, tipa probušeni $ i sličnih..
- bez_ideje
#339 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
udrch wrote:Odgovor je ovdje vrlo jasan..bijela wrote:ja bih vas zamolila da se držimo teme:
Raspravljati o ovome mogu samo oni koji su zlonamjerni, tipa probušeni $ i sličnih..
Dakle,jel sluzbeno il nijeBHF_Manijak wrote:A gdje si to procitala![]()
![]()
- probuseni $
#340 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Bi li ti mogao izvrsiti kaznu, ubiti nekog ko je napustio islam ?udrch wrote:Odgovor je ovdje vrlo jasan..bijela wrote:ja bih vas zamolila da se držimo teme:
- PRO testant
#341 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Mislim da nije riječ o organizivanom obliku poput tog, nego o zakonodavnoj (vjerskoj i/ili sekularnoj) praksi u pojedinim dijelovima islamskog svijeta koja se praktikuje, hajde da kažemo danas, sada, ili kako već da se izrazim.Čak je bio i primjer članka iz renomiranih novina, o jednom slučaju, sa izjavama određenih državnih službenika. A nadalje i o onom djelu slučajeva koji recimo nije registrovan, ali je očigledan i koji se zasniva na sličnoj ili istoj praksi gore spomenutoj.bijela wrote:evo ja dajem prilog temi iz povijesti muslimanskog društva![]()
jedina inkvizicija kod muslimana je bila sprovedena od strane racionalista muslimana prema tradicionalistima, muslimanima![]()
mu'tezile (VIII st.)
Interesuju me mišljenja i razmišljanja o osnovama te prakse, i kako se još mogu tumačiti ajeti i hadisi iz kojih ista vuče svoju utemeljenost u Islamskom svjetu.
A da, odgovori tipa "nisu to pravi muslimani" i "u vjeru nema prisile" su već odavno suvisli. I nema potrebe da idemo u tom pravcu. Nego predlažem da se fokusiramo na osnove i izvore pojave, i kako se adresirati prema istoj.
Jer je evidentno da je prisutna, te i odakle proističe. Kod nas se malo zna o tome, a i o samim slučajevima.
-
udrch
#342 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Mogao bih sve što mi je Uzvišeni naredio..probuseni $ wrote:Bi li ti mogao izvrsiti kaznu, ubiti nekog ko je napustio islam ?udrch wrote:Odgovor je ovdje vrlo jasan..bijela wrote:ja bih vas zamolila da se držimo teme:
- bijela
#343 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ovaj propis vodi korjen iz drugog šerijatskog izvora - hadisa, ne Kur'ana. radi se o slučajevima nekoliko osoba koje su izašle iz islama i radile protiv njega, Poslanika i muslimana uopće. takvima je bilo presuđeno smrtnom kaznom.PRO testant wrote: Interesuju me mišljenja i razmišljanja o osnovama te prakse, i kako se još mogu tumačiti ajeti i hadisi iz kojih ista vuče svoju utemeljenost u Islamskom svjetu.
gdje je to i u koliko mjeri ovo prisutno?A da, odgovori tipa "nisu to pravi muslimani" i "u vjeru nema prisile" su već odavno suvisli. I nema potrebe da idemo u tom pravcu. Nego predlažem da se fokusiramo na osnove i izvore pojave, i kako se adresirati prema istoj.
Jer je evidentno da je prisutna, te i odakle proističe. Kod nas se malo zna o tome, a i o samim slučajevima.
već sam nekada ranije pisala o tome, kad je neko postavio pitanje (evo i link teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=2025)
tada sam napisala:Zašto islam odnosno šerijatsko pravo odobravaju smrtnu kaznu? Smrtna kazna je ovozemaljska i ljudska kazna. Jedno je provesti je nad ubicom čime se zastrašuju ostali da to ne čine a drugo je to provesti nad čovjekom koji je napustio islam. Čovjek koji je napustio islam i ne smara druge ljude time nije opasnost po okolinu, on će biti kažnjen na onom svijetu. Zašto se islam toliko boji urušavanja iznutra pa gleda da svaki takav slučaj uništi u korijenu da spasi ostale? Dovoljno smo inteligentni da razmislimo o sebi i nije nam potreban Veliki brat koji će ubijati svaki mogući oblik iskušenja oko nas. Ne može se živjeti u vakuumu i sterilnoj sredini.
evo još jedne postavke - muslimanskom društvu osnova identifikacije je vjera, atak na vjeru je na neki način i atak na identitet.
u islam se niko ne smije natjerati i to je potpuno lični izbor. no, kada je čovjek već u vjeri, onda se od njega očekuje ozbiljan pristup u kojem neće biti stalnog dvoumljenja, izlaska i ulaska u vjeru.
tačno je da je za riddet (izlazak iz islama) sankcija smrtna kazna, ali samo za one koji nakon izlaska nastave raditi protiv islama i muslimana. i to se ni nad njima neće sprovesti kazna dok se prethodno optuženik ne zadrži u zatvoru sve dok postoje i minimalne šanse da se predomisli.
nad ženom se ni u kom slučaju neće sprovesti smrtna kazna.
naglasila sam da smrtna kazna ne sljeduje čovjeka koji ne radi protiv islama i muslimana nakon svog odstupanja od istog. ko promijeni vjeru zbog nekog svog unutrašnjeg osjećaja - sumnjam da će imati potrebu da druge "poziva u raj" na taj način.
opet te podsjećam da zamisliš jednu imaginarnu šerijatsku državu u kojoj je ljudima osnova svake veza vjera. kidanje te veze najviše šteti tom društvu i njegovom identitetu. smrtna kazna je u ovom slučaju postavljena kao snažan princip čuvanja zajednice.
- bez_ideje
#344 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Da li se radjenjem protiv islama smatra nastanjivanje u nemuslimanskoj drzavi nakon istupanja iz vjere ? Jel i to povod za smrtnu kaznu? AKo jeste.....kako se sprovede ta smrtna kazna ? Jel se izda tjeralica za izdajnikom pa ga pojede mrak u stranjskoj drzavi ili?
Zena ce se znaci drzati u zatocenistvu sve dok se ne povrati u vjeru,ili umre u zatocenistvu.....
Fino fino
Zena ce se znaci drzati u zatocenistvu sve dok se ne povrati u vjeru,ili umre u zatocenistvu.....
Fino fino
- HAVANA
#345 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Što ste ba agresivni?

- probuseni $
#346 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Koji uzviseni ? Alah ? On to nigdje nije naredio ! ...udrch wrote:Mogao bih sve što mi je Uzvišeni naredio..probuseni $ wrote:Bi li ti mogao izvrsiti kaznu, ubiti nekog ko je napustio islam ?udrch wrote:
Odgovor je ovdje vrlo jasan..
- ljubav_aha
#347 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
bez_ideje wrote:Da li se radjenjem protiv islama smatra nastanjivanje u nemuslimanskoj drzavi nakon istupanja iz vjere ? Jel i to povod za smrtnu kaznu? AKo jeste.....kako se sprovede ta smrtna kazna ? Jel se izda tjeralica za izdajnikom pa ga pojede mrak u stranjskoj drzavi ili?
Fino fino
HAVANA wrote:Što ste ba agresivni?![]()
- bijela
#348 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ne smatra. ko izađe iz "muslimanske države" koja danas ne postoji - šerijat više nije briga za njega. kao da stanovnici te države nemaju pametnije posla nego ganjati nekog lika ko više ne želi živjeti sa njimabez_ideje wrote:Da li se radjenjem protiv islama smatra nastanjivanje u nemuslimanskoj drzavi nakon istupanja iz vjere ? Jel i to povod za smrtnu kaznu? AKo jeste.....kako se sprovede ta smrtna kazna ? Jel se izda tjeralica za izdajnikom pa ga pojede mrak u stranjskoj drzavi ili?
neće. dobit će uputnicu, tj. izgon van zemlje.Zena ce se znaci drzati u zatocenistvu sve dok se ne povrati u vjeru,ili umre u zatocenistvu.....
Fino fino
btw, ima ajet:
Onima koji su bili vjernici, i zatim postali nevjernici, pa opet postali
vjernici i ponovo postali nevjernici, i pojačli nevjerovanje, Allah doista neće
oprostiti i neće ih na pravi put izvesti. (žene, 137)
na koga se odnosi ovaj ajet ako sve koji su odbacili islam treba pobiti?
- bijela
#349 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
otkud ti, tako teološki učevan, znaš da to nije naredio? objasniprobuseni $ wrote: Koji uzviseni ? Alah ? On to nigdje nije naredio ! ...
- idealnaM
#350 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Možete mi pojasniti ovu boldiranu riječ?ljubav_aha wrote:bez_ideje wrote:Da li se radjenjem protiv islama smatra nastanjivanje u nemuslimanskoj drzavi nakon istupanja iz vjere ? Jel i to povod za smrtnu kaznu? AKo jeste.....kako se sprovede ta smrtna kazna ? Jel se izda tjeralica za izdajnikom pa ga pojede mrak u stranjskoj drzavi ili?
Fino fino![]()
![]()
![]()
HAVANA wrote:Što ste ba agresivni?![]()
Hvala