Mozemo, samo primjer cega?Gaia wrote:mozemo li uzeti VITEZA Salman Rushdija kao primjer?
Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
-
izvor
#201 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
- arzuhal
#202 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ne možemo. On nije insanGaia wrote:mozemo li uzeti VITEZA Salman Rushdija kao primjer?arzuhal wrote:To i mene žarko zanima (mada znam odgovor, ja paradoksa...). Zato sam i tražio da se nevede KONKRETAN slučaj kad je neka x osoba bila osuđena od y na smrt. Jer bi mogli i da pričamo o sijaset nakih UN povelja, konvencija o zaštiti ljudskih prava, habla-dabla, koje niko ne provodi (već krši) a svi se pozivaju na njih kad zatreba il nako...istocnjak wrote:Samo mi reci koja je svrha ove teme i šta se sa istom želi dokazati?
U jednom od prijašnjih postova sam pitanje bolje postavio: ne samo osuđen nego i da je i presuda provedena, glava otfikarena.
Ni Rushdie ni onaj iranac nisu ubijeni. A to da je Iran popustio pred međunarodnom zajednicom pa nisu proveli smrtnu kaznu, to okači mačku o rep. Oni se više boje Allaha nego međunarodne zajednice. I prije će ispoštovat vjerski propis nego ga iz straha pogazit.
- Bosanac sa dna kace
#203 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
oni su shije, miu Bosni smo sunije....za dalja objasnjenja pitaj Resida Hafizovica i ostale sa FINa koji su pocasni clanovi iranske akademije nauka...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Kada već tražite, da vam malo pomognem.
http://www.prisoneralert.com/pprofiles/ ... 72f35bb556
Hamid Pourmand
Arrested: September 2004
Days Imprisoned: 1534
RELEASED
Iako je pušten, zbog velikog međunarodnog pritiska, ipak ostaje činjenica da je zbog konverzije sa Islama u Kršćanstvo osuđen na smrt.
Za njega se saznalo pa kazna nije izvšena, koliko je njih za koje se nije znalo i nezna, čije su kazne izvšene i koji čekaju izvršenje?
-
izvor
#204 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Kakve sad to veze ima? Pa i Resid je sunija, a i ovi "ostali".Bosanac sa dna kace wrote:oni su shije, miu Bosni smo sunije....za dalja objasnjenja pitaj Resida Hafizovica i ostale sa FINa koji su pocasni clanovi iranske akademije nauka...
- Bosanac sa dna kace
#205 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
mozda se tako javno deklarise...njemu je haman uzor Iranizvor wrote:Kakve sad to veze ima? Pa i Resid je sunija, a i ovi "ostali".Bosanac sa dna kace wrote:oni su shije, miu Bosni smo sunije....za dalja objasnjenja pitaj Resida Hafizovica i ostale sa FINa koji su pocasni clanovi iranske akademije nauka...
- kukuruz_kokicar
#206 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
OK razumio sam. Ti nemaš stav o tome. Za propis o smrtnoj kazni je zaduzen FIN. Ukoliko Fakultet islamskih nauka kaže ubiti je OK, ti bi to podržao bez razmišljanja. Ukoliko je to stav većine vjernika - muslimana, a niko mi nije oponirao onda je sasvim moguć scenario u kojem bi se većina ljudi odrekla, u korist vjerskih autoriteta, svojih prava da kroji i upravlja dunjalučkim zakonima.istocnjak wrote:Neka ti na ovo odgovore oni koji su ovu temu postavili i neka se izjasne šta žele sa istom da dokažu ljudima iz BiH i Evrope. Reci konkretno o kojem se vrtiču radi da o tome obavjestimo Islamsku zajednicu u BiH. Odgovor na ovo pitanje nemoj tražiti od laika več otidji na Fakultet islamskih nauka pa ih upitaj. Ljudi su se godinama za to školovali.kukuruz_kokicar wrote:Da, živimo u BiH i Evropi i ja žarko želim da saznam da li su oni koji se deklarišu vjernicima spremni vjerom opravdati ubistvo u slučaju napuštanja islama.istocnjak wrote:
Također znam odgovor ali bilo bi dobro da se izjasne šta žele da dokažu sa ovom temom ljudima koji žive u BiH i Evropi?
Danas to zakoni u Evropi i BiH ne dopuštaju, a zakoni se mijenjaju. U vrtićima će djeca moći naučiti da je napuštanje Islama propisana smrtna kazna i da je ropstvo dopušteno. Hoće li to oni stvarno prihvatiti i u kakvom svijetu ćemo onda živjeti? ili ćete djeci sve to prešutiti i polako ih pustiti da to sami otkriju kada odrastu.
Tu sam jer me zanima da li je ijedan musliman spreman reći:
TO JE POGREŠNO. Ne zato što nam to Evropa ne da, nego nam to naša vjera ili ljudskost ili šta već ko ima ne da. Ima li iko snage stati i reći - to što piše da je kazna ste pogrešno razumjeli. Ja u takvu kaznu ne vjerujem i ne prihvatam. SADA I NIKADA!
I da, ovdje sam jer bih volio da čujem jedan jedini iskren stav vjernika o i ovakvim 'škakljivim' temama, a ne izvale - de ba pusti to - da vidiš šta se događa u Ruandi.
Gdje nestala slobodna volja, lični stav i šta je uopšte uloga vjernika u izgradnji građanskog društva? To je vjerovatno neka druga tema.
Najbolje bi bilo da vi isključite računare i pozovete reisa da piše na forumu. Po @istocnjaku obični ummet nema pravo da razmišlja o ovoj temi.
- minci
#207 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ovako je moje misljenje i odgovor tebi i postavljacu teme i svakom drugom ko cita ovaj forum!kukuruz_kokicar wrote: Da, živimo u BiH i Evropi i ja žarko želim da saznam da li su oni koji se deklarišu vjernicima spremni vjerom opravdati ubistvo u slučaju napuštanja islama. Danas to zakoni u Evropi i BiH ne dopuštaju, a zakoni se mijenjaju. U vrtićima će djeca moći naučiti da je napuštanje Islama propisana smrtna kazna i da je ropstvo dopušteno. Hoće li to oni stvarno prihvatiti i u kakvom svijetu ćemo onda živjeti? ili ćete djeci sve to prešutiti i polako ih pustiti da to sami otkriju kada odrastu.
Kao prvo djeca se u islamu ne poducavaju prvo o napustanju islama jer onaj ko je u islamu i AKO odgaja dijete prvo moralno da ne cini nikome zlo ne odgaja ga na taj nacin da dijete sutra pozeli da izadje iz islama a kasnije kada odraste moci ce i sam shvatiti zasto je tako propisano ako mu Bog bude dao razum.
Pitanje prvo ovome spekulantu koji je postavio temu, copirani engleski tekst na pocetku teme a ne nas bosanski pa onda tebi i svima ateistima i demokratima i mnogobozcima: Da li se svi ti od mene navedeni evropljani koji se trude da nadju Bozije "greske" i na njih ukazuju spremni priznati i opravdati ubistva i iskoristavanja sa ili bez novcane naknade(GNUSNO) na stotitne neduzne maloljetne djece koja se desavaju u Evropi od strane pedofila? Jesu, neki su spremni priznati a neki okrecu glavu od toga ali sto je najgore evropski zakoni i dalje to ne kaznjavanju shodno tom zlocinu! A po meni kao zeni (vjernica sam muslimanka u mogucnostima kojima mi je Dragi Allah dz.s. srce otvorio) bi takve ljude trebalo odmah na smrtnu kaznu osuditi jer koliko god zatvora dobije opet ce izaci i nastaviti to isto a ta jadna mala djeca ne samo da imaju fizicke bolove nego sto je najgore imaju cijeli zivot psihicke probleme, njihove mlade duse pate cio zivot zbog toga, zar njihove duse nisu tu u ropstvu cijeli zivot? Mozete li toj djeci objasnit kada odrastu zasto je takvo drustvo postalo? Hoce li to djeca shvatiti ili i ona jednog dana kad porastu neko drugo dijete nesretnim uciniti jer nisu odrasla normalna?
Jedno si u pravu da se dosta izvala pise na ovakve skakljive teme!kukuruz_kokicar wrote:Tu sam jer me zanima da li je ijedan musliman spreman reći:
TO JE POGREŠNO. Ne zato što nam to Evropa ne da, nego nam to naša vjera ili ljudskost ili šta već ko ima ne da. Ima li iko snage stati i reći - to što piše da je kazna ste pogrešno razumjeli. Ja u takvu kaznu ne vjerujem i ne prihvatam. SADA I NIKADA!
I da, ovdje sam jer bih volio da čujem jedan jedini iskren stav vjernika o i ovakvim 'škakljivim' temama, a ne izvale - de ba pusti to - da vidiš šta se događa u Ruandi.
Na jednoj drugoj temi kao i ovdje trazis subjektivno misljenje vjernika muslimana. Ako ista znas o islamu onda bi trebao da znas i to da subjektivno po vjeri ne postoji; jer to nije cokolada o cijem ukusu na jeziku donosis svoje subjektivno misljenje, nego vjernik slijedi samo objektivne standardne (koje se ne mijenjaju) cinjenice za sve vjernike muslimane odredjene i propisane od Boga u Kur'anu, sunetom/praksom potvrdjene od Muhameda s.a.v.s a to su Hadisi (Ne znaci da su svi isitniti a to je ipak navedeno u vezi sve jednog kakav je) i ako je covjek vjernik i pokoran Bogu sto u biti islam i znaci onda slijedi to sto je propisano, inace ako se suprostavlja tome i u Boziji zakon zeli ubaciti svoja misljenja i zelje onda ne moze se smatrati vjernikom pokornim Bogu nego kao i iblis/sejtan/satana nepokornim i oholim sto ne znaci da u nekim normalnim zivotnim situacijama ne moze po svom nahodjenju zeljeti i odlucivati i iznijeti subjektivno misljenje kad se radi o svakodnevnom zivotu ili necemu o cemu ne postoji propis u Knjizi Bozijoj.
Kur'an kaze tu nema greske a onaj ko sumnja ili da je nesto pogresno shvaceno tu ili dodato od covjeka onda neka se suoci sa brojem 19 kako pise u Kur'anu: "Nad njima je 19" (74:30) Pa se upitajte zasto je naveden bas taj broj kao sto se mnogi pitaju i prije mene i prije vas?
-
izvor
#208 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Aaa, nisi. Nazalost.kukuruz_kokicar wrote:OK razumio sam.
- Borg-Resistence is FUTILE
#209 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
istocnjak wrote:Borg-Resistence is FUTILE wrote:Kada već tražite, da vam malo pomognem.
Hamid Pourmand
RELEASED
Iako je pušten, zbog velikog međunarodnog pritiska, ipak ostaje činjenica da je zbog konverzije sa Islama u Kršćanstvo osuđen na smrt.
Za njega se saznalo pa kazna nije izvšena, koliko je njih za koje se nije znalo i nezna, čije su kazne izvšene i koji čekaju izvršenje?
Izbjegavaš odgovor a mi živimo u BiH i Evropi.
Imaš temu "Kako je Vernes Hodzic postao fra. Matej" http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=40774
i nisam čuo da je islamska zajednica BiH ovo ikad negdje spomenula a ne šta drugo da rade.
Koja je poenta sve ove priče za ljude koji žive u BiH i Evropi?
Poenta je sljedeća:
Iako se Islam ovde prikazuje kao miroljubiv i tolerantan, njegova sljedeća odlika, barem u zemljama koje izuzetno jako i ozbiljno shvataju šerijatski zakon, on to nije.
Još uvijek se UAE i Iran drže kao "oficijelno" islamske države, te je njihgov stvarni zakonodavni i svaki drugi sistem baziran na šerijatu koji je upravo takav kakav jeste. Netolerantan prema apostatama.
Što se nas, ovde u Evropi tiče, to treba da bude činječna vodilja, tj. da je prihvatimo kao svakodnevnu činjenicu u zemljama koje su službeno Islamske države, te da razmislimo kuda i gdje ide naša BiH.
Pogotovu ako uzmeno u obzir da se, npr. glavni grad BiH, Sarajevo, veoma brzo približava stanju da bude potpuno muslimanski. A to nije dobro.
Dalje.
Na njih(te iste Islamske zemlje) se još uvijek oslanja 90% muslimana svijeta kada je vođstvo, u generalnom smislu te riječi, u pitanju u oblastima religiske misli i primjene propisa. Samo što zbog lokacije na kojoj se nalaze nisu u mogućnosti da to sve sprovode, ali na tome neprestano rade. Ti isti ljudi se ne oslanjaju šte će efendija Cerić reći, niti bilo koji od lokalnih imama, čak se i oni uvelike, ma koliko to oni priznali ili ne, oslanjaju upravo na ove zemlje, i pored toga što ne pripadaju njigovoj grupi unutar islama (suni, šiiti, itd.)
Zato je bitno kada neko traži dokaz, te ga neko da, da se taj dokaz i prihvati. Niko nije tražio dokaz iz Evrope, nego dali se to uopšte dešava. Pa sada znamo da se dešava, i gdje i zašto. Te da je to takav zakon PREMA ŠERIJATU. A to znamo jer ga zemlje čije je državno ustrojstvo zasnovano na istom, svakodnevno sprovode.
Jeli ti sada imalo jasno zašto je bitno nama znati šta oni rade?
#210 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Bosanac sa dna kace wrote:oni su shije, miu Bosni smo sunije....za dalja objasnjenja pitaj Resida Hafizovica i ostale sa FINa koji su pocasni clanovi iranske akademije nauka...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Kada već tražite, da vam malo pomognem.
Hamid Pourmand
RELEASED
Iako znam da to dobro znaš, iz tvojih postova koje si objavljivao na raznim temama, moram da te podsjetim da je veoma mala razlika između dviju grupa koje si naveo, kada je u pitanju osnovna teologija (kumulativno) Islama.
Razlike se nalaze u drugim sferama, kao što i sam znaš.
I Šiiti i Suniti se slažu u ovome, a to je da je apostazija kažnjiva jedino smrću.
Ibn Taymiyya
This famous scholar, who is called Sheikh al-Islam, says under the title of the law pertaining to the apostate,
"The Muslim who does not pray must be ordered to pray; if he refuses to pray, he must be put to death, because he would be an infidel and apostate, according to the scholars and Imams, even if he said that Muhammad is the apostle of God, and even if he was convinced of the purposes of prayers" (Vol. 35, pp. 105-106).
In Vol. 32, pp. 276 and 279, he addresses this matter, namely, the killing of one who abandoned prayers. Then he speaks to husbands:
"If a wife abstain from praying, she would be asked to repent. The husband may scourge her to repent, otherwise she must be killed."
The Sheikh Muhammad Mutawilli al-Sha'rawi
In one of his famous books, "You Ask and Islam Answers", I found the following (page 52 of part 2):
"Some ask: How does Islam say that there is no compulsion in faith, and yet it commands the killing of the apostate? We say to them: You are free to believe or not to believe, but once you embrace the faith you are not free (anymore) and you should be bound to Islam otherwise you will suffer punishment and the restrictions, among them is the killing of the apostate; that is, there is no compulsion in embracing the faith but, if you do, you are not free to relinquish it."
Za dajlnje informacije provijeri sledeći link, pa ćeš vidjeti da to nije velika razlika u te dvije grupe.
http://www.bibletopics.com/biblestudy/96.htm
Samo neki od podnaslova:
The Azhar University in Egypt
The Scholars of Saudi Arabia
The Egyptian State Assembly: The Highest Judicial Authority (??!!) - interesantno
What Happens To Muslims in Egypt Who Become Christians
The United States - Land of Freedom and Human Rights - and the United Nations
The Muslim Youth in New York publish a weekly Islamic magazine called al-Tahrir ("Liberation"). In its issue of February 5, 1983, the chief editor wrote an article under the title, "The Symptoms of Apostasy in the Islamic Society". On page 15, he said:
"The apostate is not only the person who relinquishes Islam and embraces another religion, but the symptoms of apostasy are many, and those who practice them are regarded as infidels and apostate and deserve to be killed. The symptoms of apostasy are: when the ruler does not govern by God's law (most of the Muslim rulers do that), or when the ruler derides some aspect of the religion or one of the Islamic laws as the ex-president of Egypt, al-Sadat, did when he said that the dress of the Muslim women is like a tent.
"Another symptom of apostasy is that a Muslim believes in the Qur'an only and rejects tradition; namely, the sayings and deeds of Muhammad (the Sunnahh) and attacks the apostle Muhammad by any insult or criticism of the Qur'an. Also among the symptoms of apostasy is the promotion of mottoes which may contradict the Qur'an, such as the mottoes of nationalism, patriotism, and humanism! Anyone who calls for these mottoes is regarded as an infidel and an apostate and deserves to be killed if he does not repent. Also, anyone who believes in Masonianism. "
OVAJ SAM MORAO COPY/PASTE
Žao mi je zbog prevoda, ali nisam imao vremena, molim da prihvatite moje izvinjenje.
- minci
#211 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Upravo juce pricam sa jednim kolegom koji poslovno svako malo putuje po cijelom svijetu i kaze mi ovako. Bio sam u Sarajevu poslovno 2 sedmice i osjecao sam se fenomenalno dok npr. pravi usporedbu i kaze isto tako sam bio u Kini u Shangaju i uopste mi nije bilo prijatno i u Banjaluci . I u Bosni i u Kini poslovni jezik kojim prica je Engleski i sigurno ima vise interesa u Kini nego Bosni ali njegov neutralni osjecaj normalnih ljudi govori kakvo je Sarajevo za njega bilo kao domacin! Ali tebi ne valja zato sto ga gledas jer je vecinom muslimanski naseljen grad u Bosni a ne jer ga gledas kakvi su to ljudi koji tu zive i koji svojom voljom praktikuju Boziju vjeru i slijede Njegove zakone a druge ne bihuzure!Borg-Resistence is FUTILE wrote: Što se nas, ovde u Evropi tiče, to treba da bude činječna vodilja, tj. da je prihvatimo kao svakodnevnu činjenicu u zemljama koje su službeno Islamske države, te da razmislimo kuda i gdje ide naša BiH.
Pogotovu ako uzmeno u obzir da se, npr. glavni grad BiH, Sarajevo, veoma brzo približava stanju da bude potpuno muslimanski. A to nije dobro.
"Zar cemo postupiti s onima koji vjeruju i cine dobro kao sa onima koji prave nered na zemlji, ili, zar cemo postupiti s onima koji se grijeha klone isto kao s grijesnicima?"(Kur'an 38.28)
Normalno je da se oslanjaju na izvor vjere i Evropa se oslanja na Vatikan iako nije izvor vjere Evropljana.Borg-Resistence is FUTILE wrote: Dalje.
Na njih(te iste Islamske zemlje) se još uvijek oslanja 90% muslimana svijeta kada je vođstvo, u generalnom smislu te riječi, u pitanju u oblastima religiske misli i primjene propisa. Samo što zbog lokacije na kojoj se nalaze nisu u mogućnosti da to sve sprovode, ali na tome neprestano rade. Ti isti ljudi se ne oslanjaju šte će efendija Cerić reći, niti bilo koji od lokalnih imama, čak se i oni uvelike, ma koliko to oni priznali ili ne, oslanjaju upravo na ove zemlje, i pored toga što ne pripadaju njigovoj grupi unutar islama (suni, šiiti, itd.)
Zato je bitno kada neko traži dokaz, te ga neko da, da se taj dokaz i prihvati. Niko nije tražio dokaz iz Evrope, nego dali se to uopšte dešava. Pa sada znamo da se dešava, i gdje i zašto. Te da je to takav zakon PREMA ŠERIJATU. A to znamo jer ga zemlje čije je državno ustrojstvo zasnovano na istom, svakodnevno sprovode.
Zasto je tebi bitno ili Evropljanima sta oni (Arapi muslimani rade po serijatu) tebe nece osuditi na smrt zbog toga takvog shvatanja niti napadaju Bibliju i vjernike Biblije sta sprovode ili ne sprovode po Bozijim nardjenjima Svetih pisama u Evropi ili bilo gdje drugo na svijetu! Vi zivite na svoj nacin svoju vjeru ako vjerujete i pustite i nas da zivimo svoju ako bas zagovarate ljudsku slobodu i pravdu a oni koji to nece pa nece ni vremena imati da se kaju jednog dana kada cas dodje!
Kaze Uzviseni: "Tvoje je da opominjes, a svaki narod je imao onoga koji ga je na pravi put upucivao". (Kur'an 13:7)
Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela prikljucicemo djecu njihovu, a dijela njihova necemo nimalo umanjiti...(Kur'an 52:21)
-
istocnjak
#212 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Poenta je sljedeća:
Iako se Islam ovde prikazuje kao miroljubiv i tolerantan, njegova sljedeća odlika, barem u zemljama koje izuzetno jako i ozbiljno shvataju šerijatski zakon, on to nije.
Još uvijek se UAE i Iran drže kao "oficijelno" islamske države, te je njihgov stvarni zakonodavni i svaki drugi sistem baziran na šerijatu koji je upravo takav kakav jeste. Netolerantan prema apostatama.
Što se nas, ovde u Evropi tiče, to treba da bude činječna vodilja, tj. da je prihvatimo kao svakodnevnu činjenicu u zemljama koje su službeno Islamske države, te da razmislimo kuda i gdje ide naša BiH.
Dalje.
Ma to tebe neko isprepadao sa Islamom a od toga ništa nema. Za Sarajevo su te opet slagali jer zamisli samo da se ovo uvede u neku školu u Sarajevu http://www.sarajevo-x.com/clanak/081120085 to bi čitav svijet pričao i sve televizije na svijetu bi ovo objavile kao ekskluzivnu vijest iz Sarajeva a kada neko normalan skonta u Austriji da ovo nije u redu raditi na javnom mjestu onda nikom ništa. BiH je pod nadzorom Evrope i svijeta pa ti je stoga i ova temu bez ikakvog smisla .
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#213 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
@istočnjak, u pitanju je-za mene lično- licemjerstvo koje je, u npr. kršćanskom Novom zavjetu odslikano kroz tadašnje hebrejske teologe farizeje, ili čuvenu novozavjetnu usporedbu sa trnom u tuđem, i balvanom u vlastitom oku.Stvar je prisutna u svakoj zajednici, pa tako i u rigidnom austrijskom poimanju čudoređa--koje islamsku daawu smatra predmetom za nadzor Tajne službe, a dvoličnost crkvenog uplitanja u javni red gleda kao neku vrstu građanskog doprinosa zdravijem društvu, kontaš
...ne znam baš kako islamski učenjaci imenuju dvoličnost, ali ovo je klasični primjer.
Što se tiče BiH i napuhivanja oko već poznatih događaja zadnjih par godina( kreiranje "unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja" od islamskih reformista), isti je to slučaj svagdje u Evropi.Uvijek dokoni kvaziliberali iz ugodnih nevladinih hramova-instituta dižu galamu kad im se štogod učini kao "talasanje", pa je i dobronamjerna analiza i kritika predmet opservacije kojekakvih špija(tamo ih zovu schlapphutten
) i njihovih sveznajućih birokrata-psihologa-bezbjednjaka.
Uvijek se , za konzervativne i trule državne čuvare, nađe neki pojedinac, neka organizacija, ili jednostavno se nečiji stavovi proglase "nečuvenim" i "riskantnim" po društvo, tako da dobro plaćeni besmisleni aparati uvijek imaju razlog da i dalje glume važan faktor...elem..više nego što mislimo je prisutno i napuhivanje događaja i obično laganje.
Ono što je zlo, oni bezumnici ograničenog duha koji vode svoje lične krstaške vojne ili neki džihad po svom shvatanju, spremajući otrove, eksploziv i razna pranja mozga...uvijek nekako nestanu i kola se lome na ljudima koji veze nemaju sa slikom koju nedjela budala stvaraju o čitavoj jednoj vjeri...Po meni je to licemjerstvo i taština onih koji su i sami duboko ogrezli u nemoral i laži svake vrste...
Što se tiče BiH i napuhivanja oko već poznatih događaja zadnjih par godina( kreiranje "unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja" od islamskih reformista), isti je to slučaj svagdje u Evropi.Uvijek dokoni kvaziliberali iz ugodnih nevladinih hramova-instituta dižu galamu kad im se štogod učini kao "talasanje", pa je i dobronamjerna analiza i kritika predmet opservacije kojekakvih špija(tamo ih zovu schlapphutten
Uvijek se , za konzervativne i trule državne čuvare, nađe neki pojedinac, neka organizacija, ili jednostavno se nečiji stavovi proglase "nečuvenim" i "riskantnim" po društvo, tako da dobro plaćeni besmisleni aparati uvijek imaju razlog da i dalje glume važan faktor...elem..više nego što mislimo je prisutno i napuhivanje događaja i obično laganje.
Ono što je zlo, oni bezumnici ograničenog duha koji vode svoje lične krstaške vojne ili neki džihad po svom shvatanju, spremajući otrove, eksploziv i razna pranja mozga...uvijek nekako nestanu i kola se lome na ljudima koji veze nemaju sa slikom koju nedjela budala stvaraju o čitavoj jednoj vjeri...Po meni je to licemjerstvo i taština onih koji su i sami duboko ogrezli u nemoral i laži svake vrste...
- dr.gog
#214 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nego, ja sam temu malo pospremio, očistio ...koristite nekad i pp, razvodnjava se tema bezveze
I još nešto, iščitam nečijih 50 postova, i onda naletim na 51-i u kojem izvrijeđa sve ostale kojima mjesecima neumorno piše
jer ga nervira različitost poimanja i karaktera.Desi se svakome loš momenat, ali Pravila foruma ne dopuštaju vrijeđanje (ili proglašavanje manjim ili većim vjernikom naprimjer)...Takve postove sam pometlao, a ako se ponavljaju nakon brisanja, @administrator po defaultu banuje--tako je na svim forumima.
Hvala na razumjevanju
I još nešto, iščitam nečijih 50 postova, i onda naletim na 51-i u kojem izvrijeđa sve ostale kojima mjesecima neumorno piše
Hvala na razumjevanju
- Bosanac sa dna kace
#215 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
pa ti islam i muslimane mrzis zato sto su ono sto jesu a ne zato sto su ti ucinili nesto nazao na osnovu islama...moras se navic nazalost na to da svi ljudi u svijetu nisu onakvi kakvim bi ih ti zelio....Borg-Resistence is FUTILE wrote:Bosanac sa dna kace wrote: oni su shije, miu Bosni smo sunije....za dalja objasnjenja pitaj Resida Hafizovica i ostale sa FINa koji su pocasni clanovi iranske akademije nauka...
Iako znam da to dobro znaš, iz tvojih postova koje si objavljivao na raznim temama, moram da te podsjetim da je veoma mala razlika između dviju grupa koje si naveo, kada je u pitanju osnovna teologija (kumulativno) Islama.
Razlike se nalaze u drugim sferama, kao što i sam znaš.
I Šiiti i Suniti se slažu u ovome, a to je da je apostazija kažnjiva jedino smrću.
Ibn Taymiyya
This famous scholar, who is called Sheikh al-Islam, says under the title of the law pertaining to the apostate,
"The Muslim who does not pray must be ordered to pray; if he refuses to pray, he must be put to death, because he would be an infidel and apostate, according to the scholars and Imams, even if he said that Muhammad is the apostle of God, and even if he was convinced of the purposes of prayers" (Vol. 35, pp. 105-106).
In Vol. 32, pp. 276 and 279, he addresses this matter, namely, the killing of one who abandoned prayers. Then he speaks to husbands:
"If a wife abstain from praying, she would be asked to repent. The husband may scourge her to repent, otherwise she must be killed."
The Sheikh Muhammad Mutawilli al-Sha'rawi
In one of his famous books, "You Ask and Islam Answers", I found the following (page 52 of part 2):
"Some ask: How does Islam say that there is no compulsion in faith, and yet it commands the killing of the apostate? We say to them: You are free to believe or not to believe, but once you embrace the faith you are not free (anymore) and you should be bound to Islam otherwise you will suffer punishment and the restrictions, among them is the killing of the apostate; that is, there is no compulsion in embracing the faith but, if you do, you are not free to relinquish it."
Za dajlnje informacije provijeri sledeći link, pa ćeš vidjeti da to nije velika razlika u te dvije grupe.
http://www.bibletopics.com/biblestudy/96.htm
Samo neki od podnaslova:
The Azhar University in Egypt
The Scholars of Saudi Arabia
The Egyptian State Assembly: The Highest Judicial Authority (??!!) - interesantno
What Happens To Muslims in Egypt Who Become Christians
The United States - Land of Freedom and Human Rights - and the United Nations
The Muslim Youth in New York publish a weekly Islamic magazine called al-Tahrir ("Liberation"). In its issue of February 5, 1983, the chief editor wrote an article under the title, "The Symptoms of Apostasy in the Islamic Society". On page 15, he said:
"The apostate is not only the person who relinquishes Islam and embraces another religion, but the symptoms of apostasy are many, and those who practice them are regarded as infidels and apostate and deserve to be killed. The symptoms of apostasy are: when the ruler does not govern by God's law (most of the Muslim rulers do that), or when the ruler derides some aspect of the religion or one of the Islamic laws as the ex-president of Egypt, al-Sadat, did when he said that the dress of the Muslim women is like a tent.
"Another symptom of apostasy is that a Muslim believes in the Qur'an only and rejects tradition; namely, the sayings and deeds of Muhammad (the Sunnahh) and attacks the apostle Muhammad by any insult or criticism of the Qur'an. Also among the symptoms of apostasy is the promotion of mottoes which may contradict the Qur'an, such as the mottoes of nationalism, patriotism, and humanism! Anyone who calls for these mottoes is regarded as an infidel and an apostate and deserves to be killed if he does not repent. Also, anyone who believes in Masonianism. "
OVAJ SAM MORAO COPY/PASTE
Žao mi je zbog prevoda, ali nisam imao vremena, molim da prihvatite moje izvinjenje.
ja vrlo dobro znam koje su razlike izmedju sija i sunija, ali bilo bi primjereno da nam navedes koji slucaj iz sunijske drzave...
-
istocnjak
#216 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Možda nije u pitanju mržnja, več samo obična predrasuda i pogrešno shvatanje koje svaki čovjek u sebi ima.
#217 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nema nikakve mržnje. Zašto?istocnjak wrote:Možda nije u pitanju mržnja, več samo obična predrasuda i pogrešno shvatanje koje svaki čovjek u sebi ima.
Ali nema ni predrasuda, možda pogrešnog shvatanja, ali sumnjam, jer sam neke od ovih stvari iskusio u svom vlastitom životu od drugih muslimana.
- zaratustra
#218 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Čini mi se da ovdje niko nije spomenuo termin Dar al-Harb koji se odnosi na države koje nisu islamskog ili ti šeriatskog uređenja. Treba naglasiti da su muslimani u takvim državama, bilo kao individue ili dio neke zajednice sa muslimanskim predznakom, po islamu obavezni poštivati zakone te države. Stoga, jasno je da pitanje 'otpadništva' ne dolazi u obzir kao nešto što se može tretirati u zemljama koje nemaju šeriatsko uređenje. Što će reći da se može koristiti kao argument u samo nekoliko država. Ja nisam protiv kritike muslimanskih država i stavova spram islama kao religije, ali valjda je red imati malo više saznanja o tome. Činjenica je, na žalost, da u zemljama u kojima se primjenjuje šeriatsko pravo dolazi do raznih zloupotreba i primjene dijela kur'anskih propisa uz istovremeno oglušivanje o propisima o kojima govore ajeti koji slijede. Ko je htio pažljivo pročitati post kojeg je poslao/la @beautyfool, po meni mu je trebalo biti jasno šta je i pod kojim okolnostima Muhammed s.a.v.s. kazao o otpadništvu i tretiranju istog.
@LSD
Ja bih, ako smijem onako jaranski, da te nešto priupitam. Vidim malo, malo pa pratiš, jesi li plaćen da pratiš šta drugi pišu, ili ono laganini zbijaš šegu?
@LSD
Ja bih, ako smijem onako jaranski, da te nešto priupitam. Vidim malo, malo pa pratiš, jesi li plaćen da pratiš šta drugi pišu, ili ono laganini zbijaš šegu?
-
LSD
#219 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Placen sam da pratim i to dobro placen...mislim,pratio bi i ti da te ovoliko placaju kao menezaratustra wrote:Čini mi se da ovdje niko nije spomenuo termin Dar al-Harb koji se odnosi na države koje nisu islamskog ili ti šeriatskog uređenja. Treba naglasiti da su muslimani u takvim državama, bilo kao individue ili dio neke zajednice sa muslimanskim predznakom, po islamu obavezni poštivati zakone te države. Stoga, jasno je da pitanje 'otpadništva' ne dolazi u obzir kao nešto što se može tretirati u zemljama koje nemaju šeriatsko uređenje. Što će reći da se može koristiti kao argument u samo nekoliko država. Ja nisam protiv kritike muslimanskih država i stavova spram islama kao religije, ali valjda je red imati malo više saznanja o tome. Činjenica je, na žalost, da u zemljama u kojima se primjenjuje šeriatsko pravo dolazi do raznih zloupotreba i primjene dijela kur'anskih propisa uz istovremeno oglušivanje o propisima o kojima govore ajeti koji slijede. Ko je htio pažljivo pročitati post kojeg je poslao/la @beautyfool, po meni mu je trebalo biti jasno šta je i pod kojim okolnostima Muhammed s.a.v.s. kazao o otpadništvu i tretiranju istog.
@LSD
Što se tice same teme i autora iste i svega ovoga što se napisalo na njoj....dvije rijeci:Kretenizam i blasfemija.
- [Matrix]
#220 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
cek ahmede,ali sta bi znacilo biti u Islamu,zar se moze biti u Islamu na bilo koji nacin ?! Poricanje druge vrste je mnogo slozenije,zar reis ne porice da je "u Islamu" ako dunjaluckomAhmmed wrote:spekulant, bez imalo ironije i zajedljivosti, zaista bih volio znati šta je tvoja namjera, zbog čega mjesece, dane i sate provodiš na temama o vjeri, u prvom redu islamu.....Ok, razumijem, bio si musliman, odlučio si da to više ne budeš, tvoja stvar, tvoj izbor....Ali, otkud ta strašna potreba da se na ovakav način suprotstavljaš onima koji danas jesu, ono što si ti nekada bio....Ljudi imaju pravo da promijene mišljenje, ideologiju, svjetonazor....No, u tvom slučaju, kao da se braniš od samoga sebe...Kao da pisanjem na ovom podforumu, još uvijek ubjeđuješ samoga sebe da je tvoja odluka da napustiš islam ispravna, kao da , zapravo, nisi siguran u svoju odluku, pa i na ovakav način pokušavaš pokazati i dokazati njenu "ispravnost"....
Glede pitanja....Ako kad Bosna postane šerijatska država, možeš bez ikakvih problema emigrirati u Tursku.
Njihova je Islamska zajednica, u aprilu ove godine, izdala fetvu, po kojoj za napuštanje islama nema dunjalučke kazne.Doduše, slab im je sastavljač fetve bio
Ja bih, kao laik, ponudio mnogo više dokaza u korist njihove tvrdnje
daje prednost (gradnja zgradurina ovdje i sada,zarad vlastodrzackih namjera) nad bozijem.Zapravo su najmanje u Islamu predstavnici Islama, jer ih svjetvni karakter
vlasti udaljio od iskona vjere (pokora allahu a ne covjeku).
- Lakat Jebić
#221 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
[Matrix] wrote:cek ahmede,ali sta bi znacilo biti u Islamu,zar se moze biti u Islamu na bilo koji nacin ?! Poricanje druge vrste je mnogo slozenije,zar reis ne porice da je "u Islamu" ako dunjaluckomAhmmed wrote:spekulant, bez imalo ironije i zajedljivosti, zaista bih volio znati šta je tvoja namjera, zbog čega mjesece, dane i sate provodiš na temama o vjeri, u prvom redu islamu.....Ok, razumijem, bio si musliman, odlučio si da to više ne budeš, tvoja stvar, tvoj izbor....Ali, otkud ta strašna potreba da se na ovakav način suprotstavljaš onima koji danas jesu, ono što si ti nekada bio....Ljudi imaju pravo da promijene mišljenje, ideologiju, svjetonazor....No, u tvom slučaju, kao da se braniš od samoga sebe...Kao da pisanjem na ovom podforumu, još uvijek ubjeđuješ samoga sebe da je tvoja odluka da napustiš islam ispravna, kao da , zapravo, nisi siguran u svoju odluku, pa i na ovakav način pokušavaš pokazati i dokazati njenu "ispravnost"....
Glede pitanja....Ako kad Bosna postane šerijatska država, možeš bez ikakvih problema emigrirati u Tursku.
Njihova je Islamska zajednica, u aprilu ove godine, izdala fetvu, po kojoj za napuštanje islama nema dunjalučke kazne.Doduše, slab im je sastavljač fetve bio
Ja bih, kao laik, ponudio mnogo više dokaza u korist njihove tvrdnje
daje prednost (gradnja zgradurina ovdje i sada,zarad vlastodrzackih namjera) nad bozijem.Zapravo su najmanje u Islamu predstavnici Islama, jer ih svjetvni karakter
vlasti udaljio od iskona vjere (pokora allahu a ne covjeku).
to se jos cekalo, i sad se moze mirne duse tema zakljucat
- zaratustra
#222 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ma znao sam da se šališ, pa rekoh da i ja malo pridodam.LSD wrote:Placen sam da pratim i to dobro placen...mislim,pratio bi i ti da te ovoliko placaju kao menezaratustra wrote:Čini mi se da ovdje niko nije spomenuo termin Dar al-Harb koji se odnosi na države koje nisu islamskog ili ti šeriatskog uređenja. Treba naglasiti da su muslimani u takvim državama, bilo kao individue ili dio neke zajednice sa muslimanskim predznakom, po islamu obavezni poštivati zakone te države. Stoga, jasno je da pitanje 'otpadništva' ne dolazi u obzir kao nešto što se može tretirati u zemljama koje nemaju šeriatsko uređenje. Što će reći da se može koristiti kao argument u samo nekoliko država. Ja nisam protiv kritike muslimanskih država i stavova spram islama kao religije, ali valjda je red imati malo više saznanja o tome. Činjenica je, na žalost, da u zemljama u kojima se primjenjuje šeriatsko pravo dolazi do raznih zloupotreba i primjene dijela kur'anskih propisa uz istovremeno oglušivanje o propisima o kojima govore ajeti koji slijede. Ko je htio pažljivo pročitati post kojeg je poslao/la @beautyfool, po meni mu je trebalo biti jasno šta je i pod kojim okolnostima Muhammed s.a.v.s. kazao o otpadništvu i tretiranju istog.
@LSD
Ja bih, ako smijem onako jaranski, da te nešto priupitam. Vidim malo, malo pa pratiš, jesi li plaćen da pratiš šta drugi pišu, ili ono laganini zbijaš šegu?...ne znam zašto pitaš...možda te interesuje ovaj posao?'...obrati mi se preko PM,ako želiš i ti da nešto zaradiš.
Što se tice same teme i autora iste i svega ovoga što se napisalo na njoj....dvije rijeci:Kretenizam i blasfemija.
- dr.gog
#223 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Dobro @LSD, ne možeš sad čovjeka proglasit bogohulnikom zbog pukog naslova..mislim, bez zadnjih namjera, naslovi tema nisu nužno odrednica ni za nečiji karakter, ni svjetonazor, niti čak daju pravu sliku nečijeg mišljenja--hajmo konkretno--o islamu..
Osim toga, istina jeste da neki ljudi namjerno postave određeni naslov ili temu na način da malo ubodu..pa šta..nije li mudrost u suzdržanosti i gospoštinji prilikom odgovaranja tim ljudima?
Također, fakat je i da ljudi slučajno nasurfaju na forum, i jednostavno nabrzinu započnu temu ne bi li došli do određenih saznanja.
Također, veoma dobro znaš koliki je utjecaj medija na ljudsko javno djelovanje, pa i ovo na forumu, te je stoga preoštro ljude dočekivati na volej ako u neznanju ili nemaru uvrijede suptilnost tvojeg, mog ili bilo čijeg svjetonazora.Zato je to ugrađeno u pravila foruma.
Meni je i,iskreno, trebala godina dana da provarim činjenicu da nečije iskazivanje vjere na Forumu treba biti podložno logičnoj kritici i propitivanjima.A tu ljutnji, tekfirenju, i zadnjim primislima ne bi trebalo biti mjesta
Osim toga, istina jeste da neki ljudi namjerno postave određeni naslov ili temu na način da malo ubodu..pa šta..nije li mudrost u suzdržanosti i gospoštinji prilikom odgovaranja tim ljudima?
Također, fakat je i da ljudi slučajno nasurfaju na forum, i jednostavno nabrzinu započnu temu ne bi li došli do određenih saznanja.
Također, veoma dobro znaš koliki je utjecaj medija na ljudsko javno djelovanje, pa i ovo na forumu, te je stoga preoštro ljude dočekivati na volej ako u neznanju ili nemaru uvrijede suptilnost tvojeg, mog ili bilo čijeg svjetonazora.Zato je to ugrađeno u pravila foruma.
Meni je i,iskreno, trebala godina dana da provarim činjenicu da nečije iskazivanje vjere na Forumu treba biti podložno logičnoj kritici i propitivanjima.A tu ljutnji, tekfirenju, i zadnjim primislima ne bi trebalo biti mjesta
-
pure_love
#224 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Bosanac sa dna kace wrote:mozda se tako javno deklarise...njemu je haman uzor Iranizvor wrote:Kakve sad to veze ima? Pa i Resid je sunija, a i ovi "ostali".Bosanac sa dna kace wrote:oni su shije, miu Bosni smo sunije....za dalja objasnjenja pitaj Resida Hafizovica i ostale sa FINa koji su pocasni clanovi iranske akademije nauka...
njemu da,ali ne FIN-u
-
LSD
#225 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Pa u suštini ja se ne javljam na ovakve provokativne teme...ono iznad je bio moj prvi post na ovoj temi i napisao sam ga samo jer me lik pod nickom zaratustra malo prozvao,pa sam eto onako usput dao komentar na temu (kad vec nešto pišem na njoj-red je neki,jel).dr.gog wrote:Dobro @LSD, ne možeš sad čovjeka proglasit bogohulnikom zbog pukog naslova..mislim, bez zadnjih namjera, naslovi tema nisu nužno odrednica ni za nečiji karakter, ni svjetonazor, niti čak daju pravu sliku nečijeg mišljenja--hajmo konkretno--o islamu..
OK,ovdje postoje pravila kuce (tj.foruma) i to se mora poštovati,ali svaki covjek bi trebao imati neki licnu dosljednost u skladu sa sopstvenim sistemom vrijednovanja...ti vec nekoliko puta meni spocitavaš (i to s pravom,moram naglasiti) moje ponašanje i reakcije na forumu...i to poštujem,cak i cijenim (neces vjerovati