Zasto se molimo na Arapskom???
- River_isle
Nekako mi promace tema. Bez osvrtanja na druge postove kratko i jasno se obracam onomu ko je temu pokrenuo: vjerujem da je onaj ko te ucio da molis istovremeno govorio i znacenje istog; ako slucajno nije logicno je da si pitao jer ipak je covjek razumno bice. dakle to je odg na ono "molimo a da ne znamo sta pricamo"; budes li kada zelio da molis u stranoj zemlji, odes u dzamiju i klanjas za hodzom i razumijes ga - sad zamisli da je slucaj kao u katolicantsvu pa da recimo odes u Kinu na misu - vjeruj ne bi znao ni kada je vrijeme za prekrstit se , kamo li za reci "hvaljen bio".
Malo me cudi da ipriuba uceni pripadnici islamske vjeroispovijesti uopce postavljaju ovakva pitanja.
Malo me cudi da ipriuba uceni pripadnici islamske vjeroispovijesti uopce postavljaju ovakva pitanja.
-
digger
Hajde da se 'prilijepim' uz tebe za komentar jer pruzas dobru priliku.VOLIMJESTIRIBU wrote:zato što kada učiš Kuran na arapskom jeziku, jedino u tom slučaju primjenjuješ lijek direktno na svoju dušu.....
sve ostalo je okolo kole iza ćoška....
pogledaj sliku vodenog kristala pod arapskim izgovorom naziva za Boga svevišnjeg (jedno od 99 imena izaberi koje ćeš), i uporedi taj isti kristal nad kojim je izgovoren naziv Boga svevišnjeg na nekom drugom jeziku i sve će ti biti jasno......
božije je to davanje, a vi prihvatite ako hoćete......
Najprije, koliko shvatam, Objava je data za cijeli svijet. Ukljucujuci i Laponce. Cemu je onda 'vazeca' samo na arapskom? Sta ce onda jadni Laponci? Pigmeji?
Nije li mozda zato da bi Saudi Arabija odrzala primat da su oni jedini i pravi 'cuvari Islama?' Neka vrsta quality control.
(A ja budala mislio da je Gabrijel govorio samo hebrejski...ili grcki.)
Ti si nekako siguran da tvoje...zato što kada učiš Kuran na arapskom jeziku, jedino u tom slučaju primjenjuješ lijek direktno na svoju dušu. stoji? Da bi nakon toga dodao nesto oko bogatstva arapskih rijeci oko kristala (nagadjam, jer te kjafir ne moze shvatiti).
Mozda si ti Arap pa ti maternji jezik prirodno zvuci. Ako nisi, pa mi jos kazes da razumijes svaku nuansu arapskog jezika, onda nadji druge budale za diskusiju. Evo ja se ziv trudim pa ni nakon 35 godina jos ne znam razliku izmedju raznih vrsta snijega koje Inuiti (prastanovnici Kanade iliti 'Eskimi' za amere) opisuju u 24 varijante. Ja ih ne mogu ni pravilno izgovoriti!
Nego, ostavite se gluposti. Ako hocete da islam stvarno zavlada svijetom, primijenite ispravan marketing.
Ucite od Vatikana.
Svaka im cast; majstori su.
-
analitičar
Islam nije arapska vjera, niti je Islam bosanska vjera ni engleska ni afganistanska . . . Islam je Allahova vjera, tako da to sto ti pricas nema nikakvog smisla! Islam je OBJAVA i kao takva je univerzalna i kompletna! Nema se sta niti dodati niti oduzeti, pa tako i molitva (koja je opet propisana ovakva kakva je; dakle na ARAPSKOM jeziku)!digger wrote: Nije li mozda zato da bi Saudi Arabija odrzala primat da su oni jedini i pravi 'cuvari Islama?' Neka vrsta quality control.
-
digger
Ti sam sebe zapetlja... ko pile u kucine.analitičar wrote:Islam nije arapska vjera, niti je Islam bosanska vjera ni engleska ni afganistanska . . . Islam je Allahova vjera, tako da to sto ti pricas nema nikakvog smisla! Islam je OBJAVA i kao takva je univerzalna i kompletna! Nema se sta niti dodati niti oduzeti, pa tako i molitva (koja je opet propisana ovakva kakva je; dakle na ARAPSKOM jeziku)!
Ako je univerzalna, zasto je jedino vrijedna ili izvodljiva samo na arapskom? Ako je 'univerzalna i kompletna,' zato nije data za svakoga... da je svi mogu razumjeti onako kako su ih otac i mati ucili govoriti? Nije li to pojam 'univerzalna?'
Sta ti donosis ovdje nije nista drugo nego licna preopterecnost idejom da se nista ne dira, nista ne zapitkuje, jer... drugacije ne moze biti. Nedaj boze, mogu poceti da mislim svojom glavom pa gdje me to moze odvesti?
Trazim pametno objasnjenje: Zasto ne moze?
- Ahmmed
Naravno da islam nije samo arapska vjera. Samo bih dodao da je propis o namazu na arapskom,da je primjer obavljanja namaza, odnosno salata,svakako dat na arapskom ali , pošteno je reći, nigdje nije propisano da se i obavlja na arapskomanalitičar wrote:Islam nije arapska vjera, niti je Islam bosanska vjera ni engleska ni afganistanska . . . Islam je Allahova vjera, tako da to sto ti pricas nema nikakvog smisla! Islam je OBJAVA i kao takva je univerzalna i kompletna! Nema se sta niti dodati niti oduzeti, pa tako i molitva (koja je opet propisana ovakva kakva je; dakle na ARAPSKOM jeziku)!digger wrote: Nije li mozda zato da bi Saudi Arabija odrzala primat da su oni jedini i pravi 'cuvari Islama?' Neka vrsta quality control.
Ja je obavljam na arapskom, a iz razloga koje je žena u svom postu, sjajno objasnila
- Ahmmed
A ko kaže da, u krajnjem slučaju, ne može?digger wrote:Ti sam sebe zapetlja... ko pile u kucine.analitičar wrote:Islam nije arapska vjera, niti je Islam bosanska vjera ni engleska ni afganistanska . . . Islam je Allahova vjera, tako da to sto ti pricas nema nikakvog smisla! Islam je OBJAVA i kao takva je univerzalna i kompletna! Nema se sta niti dodati niti oduzeti, pa tako i molitva (koja je opet propisana ovakva kakva je; dakle na ARAPSKOM jeziku)!
Ako je univerzalna, zasto je jedino vrijedna ili izvodljiva samo na arapskom? Ako je 'univerzalna i kompletna,' zato nije data za svakoga... da je svi mogu razumjeti onako kako su ih otac i mati ucili govoriti? Nije li to pojam 'univerzalna?'
Sta ti donosis ovdje nije nista drugo nego licna preopterecnost idejom da se nista ne dira, nista ne zapitkuje, jer... drugacije ne moze biti. Nedaj boze, mogu poceti da mislim svojom glavom pa gdje me to moze odvesti?![]()
Trazim pametno objasnjenje: Zasto ne moze?
Razlika je kad nešto ne može i kad se nešto neće
Ja, recimo, neću da koristim niti jedan drugi jezik, osim arapskog, u toku obavljanja namaza. Iz razloga, koje je navela žena
-
DONY
Hvala na odgovoru Ahmmede..Ahmmed wrote:Naravno da islam nije samo arapska vjera. Samo bih dodao da je propis o namazu na arapskom,da je primjer obavljanja namaza, odnosno salata,svakako dat na arapskom ali , pošteno je reći, nigdje nije propisano da se i obavlja na arapskom :) O jeziku obavljanja namaza, odnosno salata, odnosno klanjanja iliti kljananjaanalitičar wrote:Islam nije arapska vjera, niti je Islam bosanska vjera ni engleska ni afganistanska . . . Islam je Allahova vjera, tako da to sto ti pricas nema nikakvog smisla! Islam je OBJAVA i kao takva je univerzalna i kompletna! Nema se sta niti dodati niti oduzeti, pa tako i molitva (koja je opet propisana ovakva kakva je; dakle na ARAPSKOM jeziku)!digger wrote: Nije li mozda zato da bi Saudi Arabija odrzala primat da su oni jedini i pravi 'cuvari Islama?' Neka vrsta quality control.
, nije se trošilo odveć vremena
![]()
Ja je obavljam na arapskom, a iz razloga koje je žena u svom postu, sjajno objasnila
-
digger
Ma zadnje bi mi bilo da ne prihvatim Admmedove stavove koje cijenim. Siguran sam da se moze moliti na bilo kom jeziku. Znam bar kako se moli jedan moj 'brat musliman' u Americi.
Samo mi smeta kada neko ko ne zeli da misli svojom glavom pokusava da mi pruzi 'objasnjenje.' I to arogantno i bez veze.
Samo mi smeta kada neko ko ne zeli da misli svojom glavom pokusava da mi pruzi 'objasnjenje.' I to arogantno i bez veze.
-
VOLIMJESTIRIBU
bez arogancije ikakve, ja sam ti fino rekao: jedino kad izgovaraš na arapskom primjenjuješ lijek na dušu DIREKTNO, na svim drugim jezicima ideš nekim okolnim putem, ZAŠTO JE TO TAKO SAMO DRAGI BOG ZNA I NIKO VIŠE, TEŠKO JE DOKAZATI, NEKO JE POKUŠAO SA POSMATRANJEM VODE OBIČNE, pa sam ti ja to spomenuo kao fizičku potvrdu, ali i to je PUČKO (narodno) NAGAĐANJE..... (probaj slušati, ali pošteno slušati učenje Kur"ana možda i osjetiš nešto)
to ti je isto kao kad bi probao da uhvatiš DUŠU, to ti je drug moj duša, SOUL, što bi ameri rekli, to je u Božijem domenu, A ZAŠTO JE TO BOG OSTAVIO U SVOM DOMENU, PA VALJDA ĆE NAM NA SUDNJEM DANU OTKRIT, AKO NAM DO SAD NIJE OTKRIO.
neznam kako da ti objasnim, dao sam sve od sebe, ali evo jedno pitanje koje u knjigama nema, retoričko je, filozofsko,
koliko je ljudi bilo u RAJU, samo 2, Adam i Eva, Adem a.s. i Hava a.s., nisu imali stidna mjesta, znači nisu se razmnožavali, bilo ih je samo dvoje, pa je zmija nagovorila Evu-Havu a.s. da pojedu jabuku, pa su im se otkrila stidna mjesta, a Bog reče Ademe a.s., sad ću te prognati na Zemlju.... i bi Adem a.s. prognan na zemlju zajedno sa svojom družicom Havom a.s., i razmnožiše se............................................ i sad 2007 godine po miladu gregorijanskog kalendara ja vas sve pitam, nakon sudnjeg dana koliko će se ljudi vratiti u Raj ????
a uzimajući u obzir da je izašlo dvoje, zbog svoja dva lična grijeha (slušanje zmije i hranjenje sa zabranjenog drveta).....
to ti je isto kao kad bi probao da uhvatiš DUŠU, to ti je drug moj duša, SOUL, što bi ameri rekli, to je u Božijem domenu, A ZAŠTO JE TO BOG OSTAVIO U SVOM DOMENU, PA VALJDA ĆE NAM NA SUDNJEM DANU OTKRIT, AKO NAM DO SAD NIJE OTKRIO.
neznam kako da ti objasnim, dao sam sve od sebe, ali evo jedno pitanje koje u knjigama nema, retoričko je, filozofsko,
koliko je ljudi bilo u RAJU, samo 2, Adam i Eva, Adem a.s. i Hava a.s., nisu imali stidna mjesta, znači nisu se razmnožavali, bilo ih je samo dvoje, pa je zmija nagovorila Evu-Havu a.s. da pojedu jabuku, pa su im se otkrila stidna mjesta, a Bog reče Ademe a.s., sad ću te prognati na Zemlju.... i bi Adem a.s. prognan na zemlju zajedno sa svojom družicom Havom a.s., i razmnožiše se............................................ i sad 2007 godine po miladu gregorijanskog kalendara ja vas sve pitam, nakon sudnjeg dana koliko će se ljudi vratiti u Raj ????
a uzimajući u obzir da je izašlo dvoje, zbog svoja dva lična grijeha (slušanje zmije i hranjenje sa zabranjenog drveta).....
Last edited by VOLIMJESTIRIBU on 01/03/2007 02:25, edited 2 times in total.
-
VOLIMJESTIRIBU
digger wrote:Hajde da se 'prilijepim' uz tebe za komentar jer pruzas dobru priliku.VOLIMJESTIRIBU wrote:zato što kada učiš Kuran na arapskom jeziku, jedino u tom slučaju primjenjuješ lijek direktno na svoju dušu.....
sve ostalo je okolo kole iza ćoška....
pogledaj sliku vodenog kristala pod arapskim izgovorom naziva za Boga svevišnjeg (jedno od 99 imena izaberi koje ćeš), i uporedi taj isti kristal nad kojim je izgovoren naziv Boga svevišnjeg na nekom drugom jeziku i sve će ti biti jasno......
božije je to davanje, a vi prihvatite ako hoćete......
Najprije, koliko shvatam, Objava je data za cijeli svijet. Ukljucujuci i Laponce. Cemu je onda 'vazeca' samo na arapskom? Sta ce onda jadni Laponci? Pigmeji?
Nije li mozda zato da bi Saudi Arabija odrzala primat da su oni jedini i pravi 'cuvari Islama?' Neka vrsta quality control.
(A ja budala mislio da je Gabrijel govorio samo hebrejski...ili grcki.)
Ti si nekako siguran da tvoje...zato što kada učiš Kuran na arapskom jeziku, jedino u tom slučaju primjenjuješ lijek direktno na svoju dušu. stoji? Da bi nakon toga dodao nesto oko bogatstva arapskih rijeci oko kristala (nagadjam, jer te kjafir ne moze shvatiti).
Mozda si ti Arap pa ti maternji jezik prirodno zvuci. Ako nisi, pa mi jos kazes da razumijes svaku nuansu arapskog jezika, onda nadji druge budale za diskusiju. Evo ja se ziv trudim pa ni nakon 35 godina jos ne znam razliku izmedju raznih vrsta snijega koje Inuiti (prastanovnici Kanade iliti 'Eskimi' za amere) opisuju u 24 varijante. Ja ih ne mogu ni pravilno izgovoriti!
Nego, ostavite se gluposti. Ako hocete da islam stvarno zavlada svijetom, primijenite ispravan marketing.
Ucite od Vatikana.
Svaka im cast; majstori su.
i još jednu stvar VIŠE OD 80% muslimana ne govori arapski uopšte, a ni ja ga ne govorim, a muslimani su, i kad se klanjaju bogu (ne kada klanjaju, nego kad se klanjaju bogu, skrušeno padaju na tlo pred njim) izgovaraju što bi cige rekle MAĐIJU, koliko precizno mogu. MOJ BURAZERU JA SE ISKRENO NADAM DA SAM POMOGAO.
-
howyesno
Shoshana wrote:Za ovo prvo, duzna sam ti izvinjenje, u pravu si, nisi me ono ti bio naljutio na 'krscanstvu' nego @howyesno, izvinjavam se, zaista. (iako poredjenje i dalje stoji).
malo sam bio odsutan pa kasnim sa postom ali me bas zanima zasto i kojim postom sam te mogao naljutiti?
ja zaista sa svim svojim postovima na ozbiljnim temama pokusavam biti realan i objektivan i bas bih volio znati zasto sam te to naljutio.
Pozdrav
-
digger
Nadjoh ovo interesantno na:
http://debate.org.uk/topics/history/quran.htm#A
... The function of the Qur'an, then, seems to be in opposition to that of the Bible. This points out another clear distinction between the two faiths view on revelation.
Take the example of an old man I met in a Pennsylvania mosque, who was highly revered due to his ability to quote, by memory, any passage from the Qur'an (and thus had the title of Hafiz). Yet, I never saw him lead any discussions on the Qur'an. A young Saudi Arabian man was given that responsibility. When I asked, "Why?" I was told that the old gentleman didn't understand Arabic well (memorizing thus doesn't command understanding).
It shocked me to find a man who had spent years memorizing the Qur'an, yet had no yearning to understand the content of its message. Is it no wonder, then, that Muslims find little desire to translate their most holy book? Merit is found in the rote reading of the Qur'an in Arabic, and not in its message.
Another example is that of a friend of mine here in London who considered the Qur'an the epitome of beauty, and offered me certain suras as examples. Yet, when I asked him to translate the texts he could not.
Some of the Pakistani students at the university who could quote certain passages, admired the beauty of the text, but had great difficulty in explaining the meaning. I found it disconcerting that the "beauty of the Qur'an" had such an influence, yet its "beauty" seemed, in fact, to discourage its understanding, which becomes an enemy to its mystique.
http://debate.org.uk/topics/history/quran.htm#A
... The function of the Qur'an, then, seems to be in opposition to that of the Bible. This points out another clear distinction between the two faiths view on revelation.
Take the example of an old man I met in a Pennsylvania mosque, who was highly revered due to his ability to quote, by memory, any passage from the Qur'an (and thus had the title of Hafiz). Yet, I never saw him lead any discussions on the Qur'an. A young Saudi Arabian man was given that responsibility. When I asked, "Why?" I was told that the old gentleman didn't understand Arabic well (memorizing thus doesn't command understanding).
It shocked me to find a man who had spent years memorizing the Qur'an, yet had no yearning to understand the content of its message. Is it no wonder, then, that Muslims find little desire to translate their most holy book? Merit is found in the rote reading of the Qur'an in Arabic, and not in its message.
Another example is that of a friend of mine here in London who considered the Qur'an the epitome of beauty, and offered me certain suras as examples. Yet, when I asked him to translate the texts he could not.
Some of the Pakistani students at the university who could quote certain passages, admired the beauty of the text, but had great difficulty in explaining the meaning. I found it disconcerting that the "beauty of the Qur'an" had such an influence, yet its "beauty" seemed, in fact, to discourage its understanding, which becomes an enemy to its mystique.
- Diwan
Negdje sam slicno napisao, da nam forma ne bi trebala biti prepreka za nasu 'duhovnost', jer sam primjetio da kod nekih ljudi preteze kao 'duhovnost' naspram forme, jerbo kao forma nema svoju veznost kao 'duhovnost'.
Sve stvari imaju svoju formu i sustinu i kao takve funkcioniraju. Npr forma fudbala su pravila koja su takva kakva jesu i rijetko tko postavlja pitanja tipa, sto imaju trojica sudija, sto se igra 90 minuta, sto ne moze da se igra sa po 9 igraca umjesto 11 i sl. dakle forma fudbala je takva kakva jeste i ona je vec odredena kao takva, sto ne znaci da se ne moze modifikovati u nekom odredenom trenutku.
Modifikaciju odreduju oni koji su i postavili prvobitna pravila o necemu, ill ljudi koji su legitimni nasljednici odredene bastine.
Po meni, forma namaza je najmanje bitna za onoga tko istinski zeli da pristupi Bogu, odnosno njegovom velicanju, jer kod njega je primarna stvar njegova zelja i volja za velicanjem i slavljenjem Boga, i ne bavi se nacinom na koji ce to uraditi.
Ajmo mi slaviti i velicati Boga, pa makar i na kineskom, jer On sve vidi i sve cuje, a ne da stojimo po strani nalazeci zamjerke, zavjere, nedostatke i sl, i to na osnovu cega? Kao sto se bilo sta moze staviti pod lupu pametovanja i filozofiranja, tako isto se moze staviti i ta lupa filozofiranja pod neku drugu lupu.
Sve stvari imaju svoju formu i sustinu i kao takve funkcioniraju. Npr forma fudbala su pravila koja su takva kakva jesu i rijetko tko postavlja pitanja tipa, sto imaju trojica sudija, sto se igra 90 minuta, sto ne moze da se igra sa po 9 igraca umjesto 11 i sl. dakle forma fudbala je takva kakva jeste i ona je vec odredena kao takva, sto ne znaci da se ne moze modifikovati u nekom odredenom trenutku.
Modifikaciju odreduju oni koji su i postavili prvobitna pravila o necemu, ill ljudi koji su legitimni nasljednici odredene bastine.
Po meni, forma namaza je najmanje bitna za onoga tko istinski zeli da pristupi Bogu, odnosno njegovom velicanju, jer kod njega je primarna stvar njegova zelja i volja za velicanjem i slavljenjem Boga, i ne bavi se nacinom na koji ce to uraditi.
Ajmo mi slaviti i velicati Boga, pa makar i na kineskom, jer On sve vidi i sve cuje, a ne da stojimo po strani nalazeci zamjerke, zavjere, nedostatke i sl, i to na osnovu cega? Kao sto se bilo sta moze staviti pod lupu pametovanja i filozofiranja, tako isto se moze staviti i ta lupa filozofiranja pod neku drugu lupu.
-
VOLIMJESTIRIBU
zašto kada padamo na tle radi Boga uzvišenog-svevišnjeg i pred Boga uzvišenog-svevišnjeg (ovo pred, na sudnjem danu, smatraju stručnjaci, pisati će da si već unaprijed padao na tle pred bogom da ne bi neki kreten pitao jel to zid vaš Bog i slično), izgovaramo na arapskom jeziku "ČAROLIJE".......
ZATO ŠTO NAM JE TO BOG PORUČIO DA RADIMO TAKO.
jednostavno
jednostavno
- NIN
...bas jednostavno, nemam rijeciVOLIMJESTIRIBU wrote:zašto kada padamo na tle radi Boga uzvišenog-svevišnjeg i pred Boga uzvišenog-svevišnjeg (ovo pred, na sudnjem danu, smatraju stručnjaci, pisati će da si već unaprijed padao na tle pred bogom da ne bi neki kreten pitao jel to zid vaš Bog i slično), izgovaramo na arapskom jeziku "ČAROLIJE".......
jednostavno
Pa zar toliko daleko moze ici ljudska iracionalnost u zelji da racionalizuje svoje psiholoske nedostatke? Kaze: "zato sto nam je to bog porucio (!) da radimo tako." (!) I, nema dalje, TACKA!
Sputavati svoju prirodom datu zelju za radoznaloscu je u jednu ruku cisti mazohizam.
Najjednostavniji i najocigledniji zakljucak je da je karakter boga, kako ga vi interpretirate i kako stoji u vasim svetim knjigama, toliko karakterno identican covjeku sa svim svojim nesavrsenstvima da je svaka potraga za njegovom natprirodnoscu i autenticnoscu vise no smjesna. Nesto kao kada pisci i scenaristi naucne fantastike pokusaju opisati ili "ozivjeti" vanzemaljsko bice pa, u ociglednom nedostatku maste, istog materijaliziraju kao ogromnog skakavca!
Nije problem bio za shvatiti da ljudska radoznalost moze razotkriti i najmracnije kutke naseg svijeta, sto je danas itekako jasno, pa prvobitno napisati listu pravila kojima se a priori zabranjuje znak "?" iznad glava mnogih sljedbenika u potrazi za osloncem. Arapi su shvatili i dosta naucili o tome kako uspostaviti solidniju religiju od dviju starijih sestara, judaizma i krscanstva, tako da ne cudi zasto se muslimani mole na arapskom. Islam je pokupio, tacnije njegovi tvorci su pokupili ono sto je izgledalo korisno iz obje prijasnje religije. Recimo, vezanjem za jedan jezik i jedno pismo znatno se umanjuje diferencijacija institucije kao sto danas to nije slucaj sa krscanstvom, za razliku od islama i judaizma, koje se prvo raspalo na pola (sizma) pa danas jos k tomu imamo u zapadnom krsanstvu malih milion sekti i sektica, mada dopustenje molitve na domicilnim jezicima ide na ruku njenom sirenju, ali uvijek postoje "alternative", zar ne
Mislim da je vise nego bespotrebno toliko raspravljati o necemu tako ociglednom, ali kako kome
Pozdrav...
- Abu FEED el-Castro
Dzaba je, "zatucanosti" vjernika nevjernici nikad ne mogu odolit...
Čak i onda kad nehotice pomisle da su se uzdigli i emancipovali... 
A mi opet sretni i spokojno zadovoljni u toj svojoj zatucanosti koja vama očigledno fali
Digger, ti znaš o čemu "im" govorim jelde
A mi opet sretni i spokojno zadovoljni u toj svojoj zatucanosti koja vama očigledno fali
Digger, ti znaš o čemu "im" govorim jelde
- seljak_cojek
E nek si nam objasnio,.... hm .... baš onako sa visine.NIN wrote:....
Ako nemam želju da znam šta je aktuelno na polju filozofije, psihologije, historije čini li me to mazohistom. Ako nemam sklonosti ka antropologiji ili arheologiji jesam li mazohista. Ili je mazohizam samo ako ne želim razmišljati o Bogu na način kako nam ti preporučuješ.
- NIN
Tebi mozda izgleda "sa visine" moje vidjenje socijalne evolucije i ljudske sposobnosti da adaptira bioloski determinirane interakcije covjeka i prirode ali, recimo da i ti imas zelju da saznas nesto sa distance i vise objektivno, sto uopste nije tesko, i ti bi uvidjeo da je fenomen religije relativno jednostavan za objasniti. Ali eto, ti nemas zelju pa je do tebe a ne do mene i do same religije.seljak_cojek wrote:E nek si nam objasnio,.... hm .... baš onako sa visine.NIN wrote:....
Ako nemam želju da znam šta je aktuelno na polju filozofije, psihologije, historije čini li me to mazohistom. Ako nemam sklonosti ka antropologiji ili arheologiji jesam li mazohista. Ili je mazohizam samo ako ne želim razmišljati o Bogu na način kako nam ti preporučuješ.
Pozdrav...
- seljak_cojek
Ne objasni ti meni ovo vezano za mazohizam. Moramo li biti radoznali samo u smislu preispitivanja vjere ili samo u oblastima koje ti smatraš važnim ili možemo dopustiti da nas, kao individue, radoznalost odvede na različite strane.NIN wrote:Tebi mozda izgleda "sa visine" moje vidjenje socijalne evolucije i ljudske sposobnosti da adaptira bioloski determinirane interakcije covjeka i prirode ali, recimo da i ti imas zelju da saznas nesto sa distance i vise objektivno, sto uopste nije tesko, i ti bi uvidjeo da je fenomen religije relativno jednostavan za objasniti. Ali eto, ti nemas zelju pa je do tebe a ne do mene i do same religije.seljak_cojek wrote:E nek si nam objasnio,.... hm .... baš onako sa visine.NIN wrote:....
Pozdrav...
A "sa visine" mi izgleda ovo:
Zbog ovoga sam ti i postavio pitanja, jer ovako izrečeno je generalizacija, ... tipa...ma šta vi znate (vjerovatno ti nije bila namjera ali meni tako zvuči).NIN wrote:Sputavati svoju prirodom datu zelju za radoznaloscu je u jednu ruku cisti mazohizam.
Sa druge teme
Čemu tako napadno korištenje naučne terminologije na jednom ovakvom forumu (da je ovo neki naučni ili stručni forum imalo bi smisla), .... da pojača snagu "argumenta" ili da pokaže kako smo mi u stvari neznalice u oblasti u kojoj si ti stručan.NIN wrote:u nasem drustvu deluzija i distorzija stvarnosti kod jedne individue je okarakterizirana kao psihogena (mentalno disfunkcionalna) dijagnoza gdje je potrebna strucna pomoc koja u vecini slucajeva ukljucuje medikamentoznu terapiju dok je deluzija vise individua, kojima je distorzija stvarnosti perceptualno slicna i ima isti korijen, nazvana (dijagnosticirana kao) RELIGIJA!
Bez ljutnje ali meni to tako izgleda.
Pozdrav i tebi.
- Abu FEED el-Castro
Digger i NIN - ekipa iz snova... 
-
VOLIMJESTIRIBU
NIN wrote:...bas jednostavno, nemam rijeciVOLIMJESTIRIBU wrote:zašto kada padamo na tle radi Boga uzvišenog-svevišnjeg i pred Boga uzvišenog-svevišnjeg (ovo pred, na sudnjem danu, smatraju stručnjaci, pisati će da si već unaprijed padao na tle pred bogom da ne bi neki kreten pitao jel to zid vaš Bog i slično), izgovaramo na arapskom jeziku "ČAROLIJE".......
jednostavno...
Pa zar toliko daleko moze ici ljudska iracionalnost u zelji da racionalizuje svoje psiholoske nedostatke? Kaze: "zato sto nam je to bog porucio (!) da radimo tako." (!) I, nema dalje, TACKA!
Sputavati svoju prirodom datu zelju za radoznaloscu je u jednu ruku cisti mazohizam.
Najjednostavniji i najocigledniji zakljucak je da je karakter boga, kako ga vi interpretirate i kako stoji u vasim svetim knjigama, toliko karakterno identican covjeku sa svim svojim nesavrsenstvima da je svaka potraga za njegovom natprirodnoscu i autenticnoscu vise no smjesna. Nesto kao kada pisci i scenaristi naucne fantastike pokusaju opisati ili "ozivjeti" vanzemaljsko bice pa, u ociglednom nedostatku maste, istog materijaliziraju kao ogromnog skakavca!![]()
Nije problem bio za shvatiti da ljudska radoznalost moze razotkriti i najmracnije kutke naseg svijeta, sto je danas itekako jasno, pa prvobitno napisati listu pravila kojima se a priori zabranjuje znak "?" iznad glava mnogih sljedbenika u potrazi za osloncem. Arapi su shvatili i dosta naucili o tome kako uspostaviti solidniju religiju od dviju starijih sestara, judaizma i krscanstva, tako da ne cudi zasto se muslimani mole na arapskom. Islam je pokupio, tacnije njegovi tvorci su pokupili ono sto je izgledalo korisno iz obje prijasnje religije. Recimo, vezanjem za jedan jezik i jedno pismo znatno se umanjuje diferencijacija institucije kao sto danas to nije slucaj sa krscanstvom, za razliku od islama i judaizma, koje se prvo raspalo na pola (sizma) pa danas jos k tomu imamo u zapadnom krsanstvu malih milion sekti i sektica, mada dopustenje molitve na domicilnim jezicima ide na ruku njenom sirenju, ali uvijek postoje "alternative", zar ne.
Mislim da je vise nego bespotrebno toliko raspravljati o necemu tako ociglednom, ali kako kome...
Pozdrav...
rusijo majko pomozi
-
VOLIMJESTIRIBU
a Bog svevišnji uzvišeni je svugdje, sve vidi i sve zna.......
a ti moli rusiju majku da ti pomogne
-
digger
VOLIMJESTIRIBU wrote:rusijo majko pomozi![]()
Jel' ja dobro vidim: ribar postavio komentar pa zastim isti komentarise?!?VOLIMJESTIRIBU wrote:a Bog svevišnji uzvišeni je svugdje, sve vidi i sve zna.......
Ne zovite moderatora: zovite doktora.
-
VOLIMJESTIRIBU
Nedo Zec, Nedo Zec, Nedo Zec.....................