Zasto se molimo na Arapskom???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

LAZ je da ne "priznajem ni jedan hadis" - pogledajte sve moje postove i ta LAZ ce biti svima ocita.
klompa

#27 zar sami sebe da sputavate, sami sebe da mučite ? bah

Post by klompa »

:roll: kao prvo i osnovno, osnovno i temeljno, temeljno i uzduž popriječno ...

- Brate moj interesantno pitanje si u svakom slucaju postavio, o istom nedovno i sam razmisljah, naime, neznam za Vas ostale, ali ja vec odavno znam "prevode" sura koje koristim tokom namaza, i svaki put tokom obavljanja istog trudim se paralelno uceci na arapskom imati u vidu sta ja zapravo to govorim i mogu Vam reci da iz dana u dan svaka rijec dobije jace i mnogo mudrije znacenje, ljepota to je najveca, ipak Bozija rijec je to, Onoga koji sve stvara i rastvara. Naravno isto bih i Vama preporucio. Eh, ali nedavno bas zapitah se, ako vec znam prevode, zasto nebih ja namaz obavljao na nasem maternjem jeziku, ucio sure kao sto vec odavno na sugestiju jednog ovdasnjeg imama, ucim dove pred spavanje i na ranom sabahu (zikrim), i tako istoga dana nakon namaza u džematu zaputih se oci u oci vec spomenutom imamu, i on mi rece (parafrazirat cu ovo): "Dijete drago, Hvala Allahu na tome sto znas sta i kako i kome ucis, malo ljudi za citav zivot nauci prevod Fatihe (???) a ne svih za namaze potrebnih sura i dova, ali voljeni moj zasto sada to kvariti i skrnaviti namaz, kada ti je vec Uzviseni Allah, podario znanje." etc. I tako Vam jaa nađoh odgovor, i mislim da na takvim mjestima odgovore i treba traziti a ne na javnim diskusija rekla kazala, (ironija, zar ne ?) mah

Uglavnom brate, sve najbolje Tebi i nadam se da ce moj post biti koristan svima Vama koji se trudite i Vama koji zelite na put vjecne radosti izaci, Allah Vam se smilovao. Ljudi manite se alkohola, droge, cigareta, učite i proučavajte, bavite se sportom, poštujte i volite Allaha Dž.š. i On će poštovati Vas još više, sebe i svoje na vrijeme spasite, ukoliko ste se u zabludi zbog posta ovoga nasli, meni halalite, zar netreba da se veselite što obajvu imamo, jer tokom objave čitav univerzum se veselio. Esselamu Alejkum braćo i sestre! :-D
vazda problemi

Post by vazda problemi »

Hajde da pogledamo sta je iza ovog lazova KGKG i njegovih lazi vezano za ovu temu...

Posto znamo da se zalaze za ideje submission.org hajde da pogledamo sta oni kazu...

Posto se medju sektaskim lazovima sa submission.org nalaze mahom sektasi turskog porijekla oni su naravno kao "EXPERTI ZA ARAPSKI JEZIK" prevodili Kur'an...U jednom ajetu sure br 9. Et-Tewba (Pokajanje), sektaski lazovi koje ova KGKG podrzava, prvo imenuju tu suru drugacije (Ultimatum - Bara'ah), ne samo engleski prevod vec i Arapski naziv za nju...I u njihovoj verziji te sure tvrde da ta sura ima 127, a ne 129 ajeta...Opet sektastvo....Ko ne vjeruje nek usporedi:

http://www.submission.org/Q-T.html

nek pogledau suru 9, pise jasno na njihovoj stranici da ima 127 ajeta, a ne 129 i da se ta sura ne zove At-Tawba-Pokajanje kao u svim Kur'anima arapskim i svim prevodima Bosanskim, vec Bara'ah-Ultimatum u nekoj njihovoj verziji Engleskoj...

Hajde da pogledamo jedan ajet iz te sure u prevodu na nas jezik i prevodu na engleski jezik...
97. Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je.
(nas prevod)

a oni taj ajet, kao vrhunski experti za Arapski jezik prevode:
[9:97] The Arabs are the worst in disbelief and hypocrisy, and the most likely to ignore the laws that GOD has revealed to His messenger. GOD is Omniscient, Most Wise.
(prevod sektasa koje podrzava KGKG)

Dakle oni tvrde da je Allah u Kur'anu rekao da su Arapi najgori u nevjerovanju i licemjerstvu, a ne Beduini...Ovo laganje na Allaha prositice iz toga sto su Turci korz historiju bili veliki mrzitelji Arapa i ovdje jasno izvrcu i umjestu jedne grupe unutar jednog naroda, obiljezavaju citav narod radi te silne mrznje...A to je prica sama za sebe...

128 i 129 ove sure, ovi sektasi ne priznaju, sto znaci da tvrde da Kur'an nije bio imun na mjenjanje i da ga Allah nije sacuvao od izmjena...

Iz njihovog prevoda ove sure se takodje jasno vidi zasto oni i mrze arapski jezik...

Ova KGKG ne zna da se u Bosni od kako je Islam dosao pa do AustroUgarske ucio i Arapski i Perzijski i Turski...dolaskom AustroUgarske sve skole na tim jezicima se ukidaju, i iz tog razloga stanovnistvo Bosnjaci muslimani postaju nepismeni preko noci...Jer da se ovdje slijedio TRADICIONALNI Islam na koji se poziva na sva usta, prvi jezik koji bi muslimani Bosnjaci ucili je Arapski...

Sto se tice arapskog, istu svtar je pokusao da uradi nemusliman i deklarirani sekularist Ataturk...On je jedno vrijeme zabranio da se u Turskoj ezan uci na Arapskom ili da se namaz obavlja na arapskom...Insistirao je da se ezan mora uciti i namaz obavljati na Turksom...Mada on sam je bio nemusliman...naravno ovo se nije moglo odrzati jer Allah unistava svoje nerpijatelje...Pravi muslimani to naravno nisu dopustili...A i ovi sto su se za to zalagali nikada nisu ni ulazili u dzamije niti su se klanjali Allahu, vec je cilj bio samo nacija...Tako da to nije trajalo duge, te se je ezan ponovo poceo uciti na arapskom, a takodje i namaz...

Naravno Ataturk je 1924. unistio hilafet, i uveo mnoge zabrane kao sto je nosenja hidzaba (kao sto ovi sektasi rade sada i tvrde da hidzab nije od Islama) i naravno represivnim metodama (kao sto bi radili ovi sektasi sa submission.org i ova KGKG samo da se vlasti docpeaju, Allah ih smeo)...

Rjesenje za muslimane ovdje nije molitva na nasem jeziku...Vec je rjesenje da se uvede Arapski jezik u skole za muslimane, kao sto je uveden i Engleski, i da se vratimo TRADICIJI Islama i ucimo i Arapski i Perizijski i Turski...Jer ako mozemo uciti Engleski i NJemacki, a i treba da ih ucimo, treba takodje da ucimo i Arapski...Jer je Arapski jezik Kur'ana i tada nebismo imali potrebe za ovim sektaskim lazovima da nam vrse prevod i izvrcu sure...Hem sto bismo bili pametniji, znali jezik mililiona i miliona brace muslimana s kojima bismo na taj nacin uspostavili cvrsce veze...Kur'an bi mogli razumjeti i shvatiti njegovo savrsenstvo u svojoj njegovoj ljepoti...

Ovaj placeni lazov, koji je placen da na stranputicu navodi muslimane, iznosi mnoge lazi i kontradiktornosti, i da ja imam vremena ja bih ovom lazovu odgovarao na svaki post...jer je svaki post izvire lazima i nepravilnostima i kontradikcijama da je smjesno citat...

Ova gamad je najopasnija, treba je se dobro cuvati...

Cilj je napraviti sto vise prevoda na svim jezicima koji ce biti kontradiktorni jedni drugima, posto svi znaju sta se s Biblijom desilo i njihovim prevodjenjima...A onda napraivit raskol medju muslimanima...Dakle ovdje je jasan cilj nevjerncikih sektasa da se muslimani razjedine...Po svim mogucim osnovama...
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Zasto se Muslimani mole na arapskom jeziku?

Naime, postoje oni uzviseni razlozi i oni mozda malo manje uzviseni:

Arapski jezik je DZenetski jezik.
Molitva moze biti izrecena tacno samo na arapskom jeziku.
Kur'an se moze prevesti i vjernik moze razumjeti molitvu, ali u namazu se mora koristiti arapski jezik.
Molitva na istom jeziku, ujedinjuje muslimane sirom svijeta u jednom Dinu.
Arapski jezik je odabrani jezik za narod koji vjeruje u Jednog Boga.
Arapski jezik je jezik nauke, prosvijecenosti i znanja.
Arapski jezik je lijep jezik.
Ujko

Post by Ujko »

Recitiranje napamet naučenih molitava, mantri i sl. običaj je širom svijeta. To je ogledalo duhovne llijenosti.
Tako je u oficijelnom kršćanstvu, a bogme i u islamu.
Recitali poput "zdravo marijo" zatim "očenaš" i dr., mrmljaju se po desetine puta, što pokatkad podsječa na trans.

Obrati pozornost što o tome kaže nitko drugi do sam Isus Krist:
"A kad se molite, ne molite se kao ljudi iz nacija da govorite napamet jedno te isto..." (Matej 6:7)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

vazda problemi wrote:Hajde da pogledamo sta je iza ovog lazova KGKG i njegovih lazi vezano za ovu temu...

Posto znamo da se zalaze za ideje submission.org hajde da pogledamo sta oni kazu...

Posto se medju sektaskim lazovima sa submission.org nalaze mahom sektasi turskog porijekla oni su naravno kao "EXPERTI ZA ARAPSKI JEZIK" prevodili Kur'an...U jednom ajetu sure br 9. Et-Tewba (Pokajanje), sektaski lazovi koje ova KGKG podrzava, prvo imenuju tu suru drugacije (Ultimatum - Bara'ah), ne samo engleski prevod vec i Arapski naziv za nju...I u njihovoj verziji te sure tvrde da ta sura ima 127, a ne 129 ajeta...Opet sektastvo....Ko ne vjeruje nek usporedi:

nek pogledau suru 9, pise jasno na njihovoj stranici da ima 127 ajeta, a ne 129 i da se ta sura ne zove At-Tawba-Pokajanje kao u svim Kur'anima arapskim i svim prevodima Bosanskim, vec Bara'ah-Ultimatum u nekoj njihovoj verziji Engleskoj...

Hajde da pogledamo jedan ajet iz te sure u prevodu na nas jezik i prevodu na engleski jezik...
97. Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je.
(nas prevod)

[9:97] The Arabs are the worst in disbelief and hypocrisy, and the most likely to ignore the laws that GOD has revealed to His messenger. GOD is Omniscient, Most Wise.

Dakle oni tvrde da je Allah u Kur'anu rekao da su Arapi najgori u nevjerovanju i licemjerstvu, a ne Beduini...Ovo laganje na Allaha prositice iz toga sto su Turci korz historiju bili veliki mrzitelji Arapa i ovdje jasno izvrcu i umjestu jedne grupe unutar jednog naroda, obiljezavaju citav narod radi te silne mrznje...A to je prica sama za sebe...

128 i 129 ove sure, ovi sektasi ne priznaju, sto znaci da tvrde da Kur'an nije bio imun na mjenjanje i da ga Allah nije sacuvao od izmjena...

Iz njihovog prevoda ove sure se takodje jasno vidi zasto oni i mrze arapski jezik...

Ova KGKG ne zna da se u Bosni od kako je Islam dosao pa do AustroUgarske ucio i Arapski i Perzijski i Turski...dolaskom AustroUgarske sve skole na tim jezicima se ukidaju, i iz tog razloga stanovnistvo Bosnjaci muslimani postaju nepismeni preko noci...Jer da se ovdje slijedio TRADICIONALNI Islam na koji se poziva na sva usta, prvi jezik koji bi muslimani Bosnjaci ucili je Arapski...

Sto se tice arapskog, istu svtar je pokusao da uradi nemusliman i deklarirani sekularist Ataturk...On je jedno vrijeme zabranio da se u Turskoj ezan uci na Arapskom ili da se namaz obavlja na arapskom...Insistirao je da se ezan mora uciti i namaz obavljati na Turksom...Mada on sam je bio nemusliman...naravno ovo se nije moglo odrzati jer Allah unistava svoje nerpijatelje...Pravi muslimani to naravno nisu dopustili...A i ovi sto su se za to zalagali nikada nisu ni ulazili u dzamije niti su se klanjali Allahu, vec je cilj bio samo nacija...Tako da to nije trajalo duge, te se je ezan ponovo poceo uciti na arapskom, a takodje i namaz...

Naravno Ataturk je 1924. unistio hilafet, i uveo mnoge zabrane kao sto je nosenja hidzaba (kao sto ovi sektasi rade sada i tvrde da hidzab nije od Islama) i naravno represivnim metodama (kao sto bi radili ovi sektasi sa submission.org i ova KGKG samo da se vlasti docpeaju, Allah ih smeo)...

Rjesenje za muslimane ovdje nije molitva na nasem jeziku...Vec je rjesenje da se uvede Arapski jezik u skole za muslimane, kao sto je uveden i Engleski, i da se vratimo TRADICIJI Islama i ucimo i Arapski i Perizijski i Turski...Jer ako mozemo uciti Engleski i NJemacki, a i treba da ih ucimo, treba takodje da ucimo i Arapski...Jer je Arapski jezik Kur'ana i tada nebismo imali potrebe za ovim sektaskim lazovima da nam vrse prevod i izvrcu sure...Hem sto bismo bili pametniji, znali jezik mililiona i miliona brace muslimana s kojima bismo na taj nacin uspostavili cvrsce veze...Kur'an bi mogli razumjeti i shvatiti njegovo savrsenstvo u svojoj njegovoj ljepoti...

Ovaj placeni lazov, koji je placen da na stranputicu navodi muslimane, iznosi mnoge lazi i kontradiktornosti, i da ja imam vremena ja bih ovom lazovu odgovarao na svaki post...jer je svaki post izvire lazima i nepravilnostima i kontradikcijama da je smjesno citat...

Cilj je napraviti sto vise prevoda na svim jezicima koji ce biti kontradiktorni jedni drugima, posto svi znaju sta se s Biblijom desilo i njihovim prevodjenjima...A onda napraivit raskol medju muslimanima...Dakle ovdje je jasan cilj nevjerncikih sektasa da se muslimani razjedine...Po svim mogucim osnovama...
Tefsir IBN KATHEER vol.4

Objasnjenje (tefsir) sure Tewbah (surah 9), Volumen 4, str.370:
Uvod:
Ova casna Surah je jedna od posljednjih sura koje su objavljene Poslaniku s.a.w.s.
Posljednji ajet koji je bio objavljen je bio ajet 176 sure 4.
Posljednja sura objavljena je Baraa'ah - jer je surah Tewbah poznata kao Baraa'ah. [takodje iz objasnjenja Fath Al-Bari]

str,371:
On (Poslanik) je takodje poslao 'Ali bin Abi Taalib sa trideset ili cetdreset ajeta sure Baraa'ah (At-Tawbah), i on ih je recitovao ljudima, dajuci idolopoklonicima cetiri mjeseca tokom kojih su se mogli slobodno kretati u zemlji. On (Poslanik) je reticovao te ajete na dan Arefata (9-ti Zul-Hidzdza). Idolopoklonicima je dato jos dvadeset dana do kraja .... itd. Onda je proklamirao Nakon ove godine ni jedan MUSHRIK (visebozac) nece imati dozvolu da obavlja Hadzdz (jer su idolopoklonici obavljali hadzdz, tj.hodocasce nagi svake godine) niti ce naga osoba obavljati Tawaf (obilazak) oko Ka'be. itd.

Radi ovog ULTIMATUMA datog viseboscima se i sura zvala Baraa'ah, a kasnije imenovana At_tewbah kada su Mushaf sastavljali u jednu cjelinu u dob Osmana ibn Affana.

Dakle, ime Baraa'ah NIJE neko "novo" niti izmisljeno - pise u historiji vecine tefsira (objasnjenja) Qur'ana o tome. Ibn Katheer je jedan od najuvazenijih muteffessira (objasnjavaca) Qur'ana medju tradivcionalistima - i ovim samo pokazujem koliko MALO zna, ova osoba koja se usudjuje da daje misljenje o stvarima o kojima ne poznaje ni stav uleme koji navodno, zastupa.

Ibn Katheer vol.4 str.555, takodje kaze u vezi sa ajetima 127 i 128 : zapisano je da je Zayid bih Thaabit rekao kada su sakupljali zapisane dijelove Mushafa:"Ja sam nasao zapise ovih ajeta iz sure Baraa'ah samo kod Khuzaymah bin Thaabit".

Isto je navedeno i u tefsiru Maududi koji navodi u uvodu objasnjenja sure Tewba i da je ranije zvana Baraa'ah, kao i da se nije potpuno sigurno da su zadnja dva ajeta te sure autenticna.

Poznavati historiju Objave kao i perioda neposredno nakon smrti Posljednjeg Poslanika - i dalje od halife do halife i sultana do sultana - daje potpuniju "sliku" Islama, narocito koliko je puta spaljivana ogromna kolicina znanja zapisana u starim, originalnim spisima (jer nije odgovaralo ovom ili onom vladaru tj. njegovim religioznim savjetnicima) - da je fakticki nepostojece autenticno zapisano znanje koje se tice Islama a koje nije nagadjanje i prepricavanje od strane onih koji su se sjecali sta je nekad pisalo negdje prije nego je unisteno...

Da Bog iz Svoje Milsoti nije ucinio Qur'an lahkim za memorisanje - ne bi imali ni to...
I bas zato sto imamo QUR'AN jedini autentican, bez obzira i na ta dva ajeta, bili ubaceni ili ne (cinjenica je da na njoj nema Basmale, ali, nejse) i sa ta dva ajeta - vazno je da imamo NESTO sto znamo da je sigurno - sve ostalo je nesigurno cak i kao historijski izvor informacije a - daleko od toga da je dostojno da se na tome zasniva neki vjerski zakon ili propis...

Ako se obratite arapskom tekstu, vidjecete da Bog kaze
"we minel 'araabi mejjttkhizu maa junfiqu..." (9:97)
i ponovo:
"we minel 'araabi men ju'minu billahi... (9:98)

Nema se sta "izvrtati" kada je arapski tekst jasan i odnosi se na arape.

Bog koristi rijec "arapi" i tako se i prevodi - rijec beduin se pominje na drugim mjestima kao "beduini" npr. kada su rekli "aamentu" - mi vjerujemo, Bog je rekao da kazu "aslamtu" -mi smo se pkorili, jer vjera jos nije dotakla njihova srca...

Problem je u tome sto arapima ne odgovara da se zna da se na njih odnosi ovaj ajet i stoga insistiraju na prevodima koje oni finansiraju da se prevede ekvivalentom "beduini" sto NIJE ekvivalent rijeci koju je Bog naveo jasno tj. ARAPI.

Dalje nema svrhe sa ovom osobom ista raspravljati prvo stoga sto zaista nije upucen dovoljno u ono sto hoce da "raspravlja" a drugo stoga sto, cim naidje na bilo sta sto se ne slaze sa onim sto je nabubao bez podrobnog studiranja - odmah naziva ljude LAZOVIMA - sto je velika uvreda za koju ce odgovarati, da mu Bog oprosti jer je ocito osoba bez znanja, bez sabura (strpljenja) i bez muhabbeta (ljubavi) prema vjernicima.

Necu nazivati ovu osobu LAZOVOM jer necu da spadnem na taj njegov nizak nivo - mogu samo da kazem da jednostavno NE ZNA, i lijepo ga zamolim da se okane onoga sto ne razumije - za njegovo dobro i njegovu bezbjednost od Bozijeg nezadovoljstva.
rashid

#32 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by rashid »

digital wrote:Ovo je, bar za mene, vjecita misterija:

Zasto se kod nas (imam osjecaj da je stvat ista sirom svijeta) svaki namaz i sve molitve u Islamu obavljaju na Arapskom jeziku?

Zasto ljudi kao ovce izgovaraju recenice po x puta (tacno odredjeno - gdje, kada i kako, u kojoj knjizi pobogu) na njima nerazumljivom jeziku (usput, izgovaraju ga sigurno katastrofalno lose).

Ne prihvatam nikakvo objasnjenje koje cilja na to da se MORA moliti na Arapskom. Jednostavno osjecam da to nije tacno i ko god to tvrdi moze komotno zaobici ovu temu u sirokom luku.

Hvala unaprijed za odgovor.
I meni je to veliki "misterij" zasto se ta knjiga ne prevede. Ali ja mislim da ima nesto sa tome, jer poslije bi ljudi znali sta znaci i vidjeli bi kako nase hodze gluposti govore :) jel lakse je komandirati hordi glupana nego 3-4 pametnim. A sad si zamisli, da bi muslimani po bosni fakat znali sta pricaju ... e bila bi druga razprava. Ja vjerujem da je Arapski jezik puno bogatiji od Bosanskog ali je velika suplja da se neke rijeci nemogu prevesti. Kad su ljudi preveli "rahatluk" ... zasto da se ne prevede kompletan Kuran.

JA SAM ZA DA SE UCI NA BOSANSKOM.

Jedan je rekao da bi se prevelo u smislu Arapski->Bosanski->Englecki :) ... a zasto se nebi moglo ...
Arapski -> Bosanski
Arapski -> Engleski
Arapski -> Francuski
...
...
Tako bi se uvjek sacuvalo 98% originalnosti. Samo rijec Ku'ran nek ne prevode :) i cevape :)

Svaka cast na ideji.
rashid

Post by rashid »

Dolina avalona wrote:Arapski jezik je lijep jezik.
Jel to nesto relativno? Meni licno je lijepsi Kisneski,Francuski pa i cak Italijanski. Zato taj "lijep" mozda za tebe ...
pirmin

#34 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by pirmin »

KOGOD KADGOD wrote:

Zasto se kod nas (imam osjecaj da je stvat ista sirom svijeta) svaki namaz i sve molitve u Islamu obavljaju na Arapskom jeziku?

Zasto ljudi kao ovce izgovaraju recenice po x puta (tacno odredjeno - gdje, kada i kako, u kojoj knjizi pobogu) na njima nerazumljivom jeziku (usput, izgovaraju ga sigurno katastrofalno lose).

Ne prihvatam nikakvo objasnjenje koje cilja na to da se MORA moliti na Arapskom. Jednostavno osjecam da to nije tacno i ko god to tvrdi moze komotno zaobici ovu temu u sirokom luku.

U pravu si sto pitas, i nemoj se nikada ustrucavati da pitas.

Posto je Qur'an objavljen na arapskom, SAMO se SALAAT tj MOLITVA (koja je veom jednostavna, kratka i lahka za nauciti znacenje izgovorenog) uci na arapskom - sto nas kao cijeloviti "zbor" vjernika koji u Posljednju Objavu vjeruju sjedinjuje (to je haman jedino i ostalo sto nas jos sjedinjuje).

MEDJUTIM, dove (invokacije) tj. kada od Boga nesto molimo, ili Ga slavimo, zhavaljujemo Mu se itd. SE MOGU NA BILO KOM JEZIKU IZGOVARATI kao i nijjet (namjera) koja se izgovara prije odredjenog namaza (molitve) se moze na svom jeziku izreci npr. "namjeravam obaviti podne molitvu" "Allahu Ekbar" (Bog je Najveci). itd.

Isto je i sa abdestom, iako ima 13 dova na arapskom (koje su kasnije dodate) nije obavezno uciti ikako, a namjera da se uzme abdest se na svom jeziku iskaze (umjerenim glasom)

Isto kao sto je lijepo nauciti TEDZWID tj. kako uciti Qur'an na arapskom (posto je na tom jeziku objavljen i prelijepo melodican i skladan) ipak je VAZNIJE citati PREVOD jer je Qur'an objavljen kao UPUTA "hidajet" (ne samo da bi se lijepo meolidcno recitovao) - a kako ce nekome biti "uputa" ako ga ne razumije?

Takodje, kada se cita prevod, ako nismo sigurni da je prevedeno ispravno - uvijek se mozemo obratiti arapskom tekstu uz rijecnik ili obrazovanog arapa koji nam moze pojasniti sta znaci neki ajet (ako prevod nema "smisla")

Medjutim, ako je nekome izuzetno tesko da nauci arapsko izgovaranje i ujedno znacenje samo slijedecih rijeci:

"Allahu Ekbar" - Bog je Najveci
"Bismillahi-r-Rahmani-r-rahiim" - S Imenom Boga, Darzljivog, Milostivog
FATIHA (7 ajeta) - prevod nije tesko nauciti, (krace je od najkrace REP pjesme :) )
"Subhane Rabbijel Adziim" - Slava Uzvisenom Gospodaru
"Subhane Rabbije 'Eala" - Slava Svevisnjem Gospodaru
"Esselam alejkum" - Mir s vama

Koje su jedine neophodne u molitvi i koje su SVE iz Qur'ana, ako je bas tesko - bolje je da osoba klanja i na svom jeziku nego nikako. Mada zaista nije tesko nauciti ovih nekoliko fraza.

I nema "x puta", JEDNOM izgovoriti je dovoljno na jednom rekatu. A rekata je samo pet puta dnevno (vremena su navedena u prijasnjem postu) po:

2
4
4
3
4

ni vise, ni manje, to je molitva od doba Ibrahima ciju vjeru slijedimo

(jer je pokorenje Bogu tek u njegovo doba dobilo jasnije znacenje - mada se i on sam mucio pitanjima ko / sta je Bog? pa je rekao Sunce je "bog" - kada je zaslo vidio da bog ne moze da nestane, pa Mjesec je "bog" pa vidio da i on nestane kada Sunce izadje - i shvatio da je Bog iznad vidjenja fizickih ociju i da nije stvoren niti je materijalan da je oduvijek i zauvijek postojan - ovo je sve iz Qur'ana, nije nikakvo nagadjanje i prepricavanje - kada je jedan Boziji Poslanik pokusavao da spozna Boga, jer su bili svi ljudi kao i mi, naravno da je svaki insan takodje duzan da sam spozna Boga a ne zato sto su mu roditelji ili preci nesto rekli da "treba").

Nista nije MORANJE, jer Bog prima samo ono sto je svojevoljno - u vjeri nema prisile. Samo kada osoba shvati i spozna Bozije Postojanje, shvati milost koja nam je ukazana sto nam je dato da Ga spoznamo - ta osoba ZELI svojevoljno da se pokori Bozijoj Volji (koja je samo ono sto je za nas dobro svakako) - i samo tada Bog prihvata vjeru i djelo te osobe (ako je da se "pokaze" ljudima kako je on/a "darezljiv". "pobozan" itd - Bog ne prima to i samo On zna kakve se cije namjere).

Mir s tobom.
Bravo i veliki respekt za ovako lijepe i prikladne rijeci , kamo srece da je vise ovakve tolerancije u mislima i djelima vijernika.

A ovim nindzama sto potenciraju nekakvo moranje savjetujem da odu do prvog MUP-a i predaju dokumente Bosne i Hercegovine te se sa novim imenom,odnosno onim identitetom kojem teze (u ovom slucaju arapskim) zapute u pravcu jugoistoka gdje zive ljudi koji sa ovim podrucjima imaju veze koliko i oni sa zapada.
Bljuzgo

#35 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Bljuzgo »

jeli tvoj operativni system na bosankom...Nije a mogao bi biti recimo ali NIKAD taj prevod zbog naseg siromasnog jezika nebi bio adekvatan..

-Moli Boga da nema Boga i ovaj naslov preinaci u

Zasto se moliTE na Arapskom???

:roll:
medda

Post by medda »

Ne znam sto ste napali na covjeka ako je postavio pitanje. Kao da smo se svi rodili da sve znamo.
I ako ne prihvata argument da se nesto jednostavno mora samo svjedoci njegovoj namjeri diskusije.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

SeadBiH wrote: Samo djelovanje Kur'ana djeluje na covjeka jer je sastavljeno na jedan melodican nacin koji daje covjeku smiraj i djeluje ljekovito na dusu, iako se ne razumiju rijeci.

"O ljudi, vec vam je stigla poruka od vaseg Gospodara, i lijek za ono sto je u prsima i uputa i milost vjernicima." (Junus - 57)
I ja ovako razmisljam.

S druge strane treba nauciti prijevod molitvi, takodje i arapski.

Sto vise osoba zna i proucava, manja je mogucnost da ce biti izmanipulisana od bilo koga. Doci do vlastitog zakljucka je bogatstvo i sloboda koja je onima koji vjeruju u Milostivog Samilosnog preporucena.
Bulbull

#38 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Bulbull »

Moj digitalac, izgleda da ti se pobrkao redoslijed nula i jedinica. A ako i jesi digitalac onda bi trebao razmisljati logicno, pa bi ubrzo shvatio da je kolijevka Islama Arabija. Da je Kur'an casni objavljen na Arapskom. Da su dove i nacin obreda objavljeni na Arapskom. Da su poslanici bili Arapi ... Sve drugo bi bilo blijedo kopiranje. Zamisli kad bi sve zemlje na svijetu u kojim zive Muslimani ucili na svom, klanjali na svom jeziku. Pa tu niko nikog ne bi razumio. A Muslimani su braca. Braca po vjeri. A sada je nas problem, odnosno nasa komunisticka bolest sto mi kao Muslimani nismo ucili i naucili Arapsko pismo. U tom slucaju bi znali sta ucimo i sta stoji na izvornom Arapskom jeziku.
mrki62

Post by mrki62 »

Ako je naš islam nastao najezdom / dolaskom Osmanlija / Turaka , i ako su oni izbacili arapsko pismo , u kojem se jeziku oni mole i u kojem se jeziku oni između sebe pozdravljaju ?????????
Po kojem mezhebu se mi orjentiramo i koji uopšte mezheb prakticiramo ?
To su pitanja koja mene zanimaju - zna li ko odgovoriti na njih ???

Gvala unaprijed
biscanka84

Post by biscanka84 »

mrki62 wrote:Ako je naš islam nastao najezdom / dolaskom Osmanlija / Turaka , i ako su oni izbacili arapsko pismo , u kojem se jeziku oni mole i u kojem se jeziku oni između sebe pozdravljaju ?????????

Gvala unaprijed
Mi slijedimo Hanefijski mezheb-najveci mezheb u islamskom svijetu

Turci mole na arapskom kao i mi
biscanka84

#41 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by biscanka84 »

Bulbull wrote:

Moj digitalac, izgleda da ti se pobrkao redoslijed nula i jedinica. A ako i jesi digitalac onda bi trebao razmisljati logicno, pa bi ubrzo shvatio da je kolijevka Islama Arabija. Da je Kur'an casni objavljen na Arapskom. Da su dove i nacin obreda objavljeni na Arapskom. Da su poslanici bili Arapi ... Sve drugo bi bilo blijedo kopiranje. Zamisli kad bi sve zemlje na svijetu u kojim zive Muslimani ucili na svom, klanjali na svom jeziku. Pa tu niko nikog ne bi razumio. A Muslimani su braca. Braca po vjeri. A sada je nas problem, odnosno nasa komunisticka bolest sto mi kao Muslimani nismo ucili i naucili Arapsko pismo. U tom slucaju bi znali sta ucimo i sta stoji na izvornom Arapskom jeziku.
Pa tjesimo se u tome sto ce sljedece generacije biti drugacije :)
sffovac

#42 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by sffovac »

ja debila
zasto ujutru doruckujemo, a ne navecer
ako ti se ne svidja promjeni vjeru, a po postu i ne bi rekao da nesto pucas od znanja, bar sto se islama tice, pa sto ti onda smeta kako se ljudi mole
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

@VAZDA PROBLEMI hvala ti na dodatnim informacijama, ovaj KGKG stalno pravi neke klizeće ovuda po forumu, i to sve po cjevanicama, a dok ulijeće učtivo se kesi u facu i bontoniše pa i ovi prebijenih nogu nikako da skontaju šta ih snadje... :-? :sad:

:faraon1:
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Zjeeev. Mljac, mljac.
mrki62

Post by mrki62 »

biscanka84 wrote:
mrki62 wrote:Ako je naš islam nastao najezdom / dolaskom Osmanlija / Turaka , i ako su oni izbacili arapsko pismo , u kojem se jeziku oni mole i u kojem se jeziku oni između sebe pozdravljaju ?????????

Gvala unaprijed
Mi slijedimo Hanefijski mezheb-najveci mezheb u islamskom svijetu

Turci mole na arapskom kao i mi
Nisi me dobro razumjela: Dolaskom Mustafe Kemala Ataturka na vlast , on ukida arapsko pismo i uvodi latinicu .
A Turci se čak i pozdravljaju na svom jeziku i ne na Arapskom - njihov pozdrav je merhaba.
Jedne prilike sam gledao na HTV klanjanje Bajram namaza i spiker je rekao : Sad ćete čuti ef. ( ne znam ime ) iz Turske , koji će klanjati na Turskom jeziku
Autor teme se sa razlogom pita čemu molitva na Arapskom jeziku ?
Jer pogledaj samo na ovoj temi koliko je citata iz Musafa ili iz hadisa - pa ako se je moglo prevesti te citate , zašto se ne bi moglo prevesti i sama molitva .
Evo i Šiptari kojih usput rečeno ima ovdje u Sloveniji se pozdravljaju na svom jeziku : TUNGATJETA , a mi se pozdravljamo na Turskom ili Arapskom - pa zar se mi ne bi mogli pozdravljat na svom jeziku.
Šiptari čak i na odlasku imaju korištenje svog jezika : DITENEMIR .
Mislim da su i u katolika imali molitve na Latinskom jeziku , pa su reformom to prilagodili svim narodima - mi nešto čekamo ,.......................
nesvrstan

Post by nesvrstan »

mrki62 wrote: Jer pogledaj samo na ovoj temi koliko je citata iz Musafa ili iz hadisa - pa ako se je moglo prevesti te citate , zašto se ne bi moglo prevesti i sama molitva .
Izvinjavam se sto upadam, nije moja oblast.

Ali ovaj komentar zasluzuje vise paznje.

Doista, ako i prihvatimo da je molitva obavezna na arapskom jeziku i da je to garant ocuvanja njuene sustine kroz vrijeme i prostor, zasto da ne priznamo sami sebi da vecina, ako ne i svi, Bosnjaci vjernici NE RAZMISLJAJU NA ARAPSKOM jeziku.
Svu velicinu Kurana, mi spoznamo tek kad nam ga neko prevede !

Pa u cemu je grijeh moliti se na svom jeziku ?
digger

Post by digger »

Uuuu sto se zakuhalo. I to samo zbvog jednog obicnog pitanja: Zasto? Sto samo potvrdjuje cinjenicu da je ta rijec anatemisana u svakoj religiji. U prevodu valjda znaci ne cackaj.

Najprije, sluzba ne nepoznatom jeziku nije to samo u islamu nego i u pravoslavlju. Ja sam kao dijete morao da ucim napamet nesto na staro-ruskom sto uopste nisam razumio: Oze nas na nebesi... ili tako nesto... Katolicanstvo je jako davno preslo sa latinskog na lokalne jezike.

Neki ovdje napisa da je to zato sto je arapski 'najljepsi svijetski jezik.' (Hajde neka i mi imamo svijetski poznatih lingvista koji znaju sve.) Mozda je to za njega razlog ali ne vidim nista loseg ni u staroruskom kojem po toj logici mogu da dam isti kompliment... Neko opet rece pa ko ne zna neka prevede!?! Pa zasto onda ne prevesti i molitvu i ostalo... i mirna Bosna? Treci opet optuzi i Turke—jadni Turci nemaju mira ni u Bosni—koji su eto krivi posto mrze arape... Ma nije valjda da su bosanski muslimani postali "bolji" vjernici od turskih? :-)

Svi ko nesto nagadjate a ocito je da niko nema pravi odgovor. A kada ga nema Kogod-Kadgod, onda vjerujem da isti ne postoji.

U svakom slucaju, nema nikakvog razloga da se sluzba vrsi na bosanskom. Posto je isti ustanovljen kao novi jezik ne bi bilo tesko naci par odgovarajucih rijeci za koje ne postoji adekvatan prevod. Jeste, ali bi to jos vise podijelilo vjernike—a p[osebno one koji ne znaju arapski—i eto novog belaja.

Cujem da su u Srbiji poceli da prebacuju sluzbu na sprski iz jednostavnog razloga: mnogi—a posebno mladi—koji ne razumiju molitvu na staro-ruskom, nemaju emotivnu vezu sa vjerom i ne raduju se odlasku u crkvu.

To mi izgleda kao ispravan 'Marketing 101' :D
Shamrock

Post by Shamrock »

Ujko wrote:Recitiranje napamet nauèenih molitava, mantri i sl. obièaj je ¹irom svijeta. To je ogledalo duhovne llijenosti.
Tako je u oficijelnom kr¹æanstvu, a bogme i u islamu.
Recitali poput "zdravo marijo" zatim "oèena¹" i dr., mrmljaju se po desetine puta, ¹to pokatkad podsjeèa na trans.

Obrati pozornost ¹to o tome ka¾e nitko drugi do sam Isus Krist:
"A kad se molite, ne molite se kao ljudi iz nacija da govorite napamet jedno te isto..." (Matej 6:7)
Jesi se ti potrudio procitati sta si napisao? :?
nemogu vjerovati tu se razmecete kako ljudi neznaju komunicirati ni argumentirati a sami pobijate svoje stavove i to sve u istom postu :)

A sto se bilo koje religije tice netreba slijepo vjerovati ni u Ku'ran ni u Bibliju ni Toru ni bilo koju drugu svetu knjigu (naglasavam netreba slijepo vjerovati da nebude ovo ono posto svi povrsno citaju). Zato sto se sve svete knjige mogu tumaciti na 2 nacina, jedan koji propovijeda dobro a drugi koji se tumaci na nacin na kojima pojedincima odgovara. Religiju treba istrazivati i u Boga vjerovati i moliti se (kao sto je vec neko rekao bitno je moliti se a ne gledati na kojem se ko jeziku moli).

Over and out!
vazda problemi

Post by vazda problemi »

KOGOD KADGOD wrote:
vazda problemi wrote:Hajde da pogledamo sta je iza ovog lazova KGKG i njegovih lazi vezano za ovu temu...

(nas prevod)

Tefsir IBN KATHEER vol.4

Objasnjenje (tefsir) sure Tewbah (surah 9), Volumen 4, str.370:
Uvod:
Ova casna Surah je jedna od posljednjih sura koje su objavljene Poslaniku s.a.w.s.
Posljednji ajet koji je bio objavljen je bio ajet 176 sure 4.
Posljednja sura objavljena je Baraa'ah - jer je surah Tewbah poznata kao Baraa'ah. [takodje iz objasnjenja Fath Al-Bari]

str,371:
On (Poslanik) je takodje poslao 'Ali bin Abi Taalib sa trideset ili cetdreset ajeta sure Baraa'ah (At-Tawbah), i on ih je recitovao ljudima, dajuci idolopoklonicima cetiri mjeseca tokom kojih su se mogli slobodno kretati u zemlji. On (Poslanik) je reticovao te ajete na dan Arefata (9-ti Zul-Hidzdza). Idolopoklonicima je dato jos dvadeset dana do kraja .... itd. Onda je proklamirao Nakon ove godine ni jedan MUSHRIK (visebozac) nece imati dozvolu da obavlja Hadzdz (jer su idolopoklonici obavljali hadzdz, tj.hodocasce nagi svake godine) niti ce naga osoba obavljati Tawaf (obilazak) oko Ka'be. itd.

Radi ovog ULTIMATUMA datog viseboscima se i sura zvala Baraa'ah, a kasnije imenovana At_tewbah kada su Mushaf sastavljali u jednu cjelinu u dob Osmana ibn Affana.

Dakle, ime Baraa'ah NIJE neko "novo" niti izmisljeno - pise u historiji vecine tefsira (objasnjenja) Qur'ana o tome. Ibn Katheer je jedan od najuvazenijih muteffessira (objasnjavaca) Qur'ana medju tradivcionalistima - i ovim samo pokazujem koliko MALO zna, ova osoba koja se usudjuje da daje misljenje o stvarima o kojima ne poznaje ni stav uleme koji navodno, zastupa.

Ibn Katheer vol.4 str.555, takodje kaze u vezi sa ajetima 127 i 128 : zapisano je da je Zayid bih Thaabit rekao kada su sakupljali zapisane dijelove Mushafa:"Ja sam nasao zapise ovih ajeta iz sure Baraa'ah samo kod Khuzaymah bin Thaabit".

Isto je navedeno i u tefsiru Maududi koji navodi u uvodu objasnjenja sure Tewba i da je ranije zvana Baraa'ah, kao i da se nije potpuno sigurno da su zadnja dva ajeta te sure autenticna.

Poznavati historiju Objave kao i perioda neposredno nakon smrti Posljednjeg Poslanika - i dalje od halife do halife i sultana do sultana - daje potpuniju "sliku" Islama, narocito koliko je puta spaljivana ogromna kolicina znanja zapisana u starim, originalnim spisima (jer nije odgovaralo ovom ili onom vladaru tj. njegovim religioznim savjetnicima) - da je fakticki nepostojece autenticno zapisano znanje koje se tice Islama a koje nije nagadjanje i prepricavanje od strane onih koji su se sjecali sta je nekad pisalo negdje prije nego je unisteno...

Da Bog iz Svoje Milsoti nije ucinio Qur'an lahkim za memorisanje - ne bi imali ni to...
I bas zato sto imamo QUR'AN jedini autentican, bez obzira i na ta dva ajeta, bili ubaceni ili ne (cinjenica je da na njoj nema Basmale, ali, nejse) i sa ta dva ajeta - vazno je da imamo NESTO sto znamo da je sigurno - sve ostalo je nesigurno cak i kao historijski izvor informacije a - daleko od toga da je dostojno da se na tome zasniva neki vjerski zakon ili propis...

Ako se obratite arapskom tekstu, vidjecete da Bog kaze
"we minel 'araabi mejjttkhizu maa junfiqu..." (9:97)
i ponovo:
"we minel 'araabi men ju'minu billahi... (9:98)

Nema se sta "izvrtati" kada je arapski tekst jasan i odnosi se na arape.

Bog koristi rijec "arapi" i tako se i prevodi - rijec beduin se pominje na drugim mjestima kao "beduini" npr. kada su rekli "aamentu" - mi vjerujemo, Bog je rekao da kazu "aslamtu" -mi smo se pkorili, jer vjera jos nije dotakla njihova srca...

Problem je u tome sto arapima ne odgovara da se zna da se na njih odnosi ovaj ajet i stoga insistiraju na prevodima koje oni finansiraju da se prevede ekvivalentom "beduini" sto NIJE ekvivalent rijeci koju je Bog naveo jasno tj. ARAPI.

Dalje nema svrhe sa ovom osobom ista raspravljati prvo stoga sto zaista nije upucen dovoljno u ono sto hoce da "raspravlja" a drugo stoga sto, cim naidje na bilo sta sto se ne slaze sa onim sto je nabubao bez podrobnog studiranja - odmah naziva ljude LAZOVIMA - sto je velika uvreda za koju ce odgovarati, da mu Bog oprosti jer je ocito osoba bez znanja, bez sabura (strpljenja) i bez muhabbeta (ljubavi) prema vjernicima.

Necu nazivati ovu osobu LAZOVOM jer necu da spadnem na taj njegov nizak nivo - mogu samo da kazem da jednostavno NE ZNA, i lijepo ga zamolim da se okane onoga sto ne razumije - za njegovo dobro i njegovu bezbjednost od Bozijeg nezadovoljstva.

Evo lazov je opet pokusao da izvrsi obmanu...

A evo i dokaza:

Ovako izgleda ajet u Kur'anu i ekvivalentni prevod Besima Korkuta koji je Kur'an preveo 80tih godina...
Image

Evo skenirano iz RIJECNIKA ARAPSKOG JEZIKA, od mozda najveceg Arabiste ovih podrucja Teufika Muftica, rjecnik koji se koristi u svim skolama, na svim fakultetima i na svim akdemijama u Bosni gdje se izucava arapski...

Image

Dakle, ako pogledate rijec koju Allah koristi u Kur'anu, i rijec iz rijecnika vidjecete da se ona odnosi na nomadske pustinjske arape, beduine, a ne na citavu narod kao sto tvrdi sektaski lazov KGKG...Jasno se vidi kako izgleda rijec koja oznacava prave Arape...Za NOMADKSE ARAPE, BEDUINE, Postoji ELIF ispred AJNA, i iza RA i to daje rijeci potpuno drugo znacenje, odnosno ta rijec oznacava beduine, nomadske arape...

Dakle lazov je ponovo uhvacen u lazi...

Da mozda i Teufik Muftic nije bio arapski placenik?

Allah ti trag zameo...

A postoji i detaljan odgovor vezano za zadnja dva ajeta...I cinjenica da ih je i Omer el-Hattab povrdio, sto navodi Ibn-Kesir u svom tefsiru...

I svi priznati prevodi Kur'ani na svijetu, osim ovih lazova sa submission.org imaju u sebi ta dva ajeta osim lazova KGKG i gamadi sa submission.org...
Last edited by vazda problemi on 21/01/2007 17:15, edited 1 time in total.
Orbini

Post by Orbini »

Molitva nema smisla ako je covjek ne razumije, i ako nema barem mrvu osjecaja prema onom sto izgovara.

Pricamo o jeziku, a zaboravljamo mnostvo drugih stvari. a islamom ne ide samo arapski jezik, nego ide i kultura, obicaj davanja imena(koje u arapa imaju i krscani), pozdravljanja,.... a nerjetko i ishrane, muzike,..... Zato danas i postoji iskrivljen stereotip da si veci musliman time sto vise oponasas arapsku tradiciju.

Isto kao sto budizam, hinduizam povlace odredjene istocnjacke tradicije.

Mislim da islam ne treba izvrsiti radikalnu promjenu u svojoj dogmi i filozofiji, reformacija nije potrebna. Ali je potreban drugaciji pristup i drugacije tumacenje. Isto kao sto ne mozes oziviti civilizaciju i kulturu iz vremena poslanika Muhammeda a.s. tako ne mozes ni arapski jezik, tradiciju,.... efikasno usaditi kod mnogih nearapskih naroda. Arapski jezik je postojao i prije poslanika, kao i tradicija(imena napr.), danas arapski pricaju i Arapi krscani,.... te nema logike da je samo arapski jezik islama.

Smisao molitve je obracanje Alahu dz.s. i time ne shvatam kako je ispravnije izgovarati napamet nerazumljive rjeci a da ne znas znacenje niti imas ikakvog osjecaja dok izgovaras rjeci.

Mozda je arapski jezik bogatiji od naseg i mozda je smisao molitve lakse objasniti na arapskom, ali sam siguran da je moguce i na bosanskom. Pa nek je duplo vise rjeci - opet je siguran sam i Bogu milije licno obracanje nego biflanje slogova gdje nemas pojma sta znace i dali tacno izgovaras.

Ruku na srce, mora se jedna stvar priznati.
Danas je jedino krscanstvo od svjetskih religija na neki nacin univerzalno i dostupno svima. Ne odredjuje ti kojim jezikom ces se moliti, kako ces se zvati, oblaciti,..... i zato je krscanstvo i u prednosti. Forsiranje arapskog jezika i kulture islamu oduzima univerzalnost.
Post Reply