Zasto se molimo na Arapskom???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

howyesno wrote:
_BosanaC wrote: Mozda neko ko ne vjeruje diskutuje o tome jer mu sama ta prica vrijedja zdrav razum jer, kao sto vec rekosmo i ti i ja - ne vjeruje.

I opominje pravovjerne da su na krivom putu i pokusava ih vrati na pravi :)
ne vidim zasto bi mu cijela prica "vrijedjala zdrav razum" ako vec u to ne vjeruje, ili se pak moze postaviti pitanje da li je to uopce zdrav razum?
ljudima koji vjeruju ta ista vjera predstavlja neku "zvijezdu vodilju" u njihovim zivotima a ako neko dodje i po tome pljuje bez ikakvog razloga to - ne dobro.
a onaj ko misli da je vjera budalastina i da treba da zivi kao i ostala stvorenja ovog svijeta, neka ga, njegovo dobro pravo. s napomenom da se ljudi ipak razlikuju od svih ostalih stvorenja - imaju razum, a zasto je isti taj razum podaren covjeku ostavljeno je svakom na razmisljanje...
Vidis, kao sto je tebi nepojmljivo da neko ko ima zdrav razum moze ne vjerovati, tako je nekom nepojmljivo da neko obdaren zdravim razumom moze vjerovati.

I po meni je to apsolutno isto i ne vidim problem zasto ne bi diskutovali na tu temu i jedni i drugi.

Medjutim, interesantno je da jos nikad ne procitah da se ateista bunio zasto mu neko ko sebe smatra vjernikom kontrira u argumentima, dok sam hiljadu puta bio u prilici da cujem vjernika kako se uvrjedio jer odakle pravo nekom ko ne vjeruje da se uopste uplice u to :roll:
howyesno

Post by howyesno »

_BosanaC wrote: Medjutim, interesantno je da jos nikad ne procitah da se ateista bunio zasto mu neko ko sebe smatra vjernikom kontrira u argumentima, dok sam hiljadu puta bio u prilici da cujem vjernika kako se uvrjedio jer odakle pravo nekom ko ne vjeruje da se uopste uplice u to :roll:
vidi drug, jasno je da se radi o dva razlicita svijeta, no zar za tebe (i sve ostale) nije apsurd da neko ko i onako ne vjeruje u din Islam pokrece temu "zasto se molimo na arapskom?"???? moras priznati da nema bas neke logike a? :? :?
mrki62

Post by mrki62 »

howyesno wrote:
_BosanaC wrote: Medjutim, interesantno je da jos nikad ne procitah da se ateista bunio zasto mu neko ko sebe smatra vjernikom kontrira u argumentima, dok sam hiljadu puta bio u prilici da cujem vjernika kako se uvrjedio jer odakle pravo nekom ko ne vjeruje da se uopste uplice u to :roll:
vidi drug, jasno je da se radi o dva razlicita svijeta, no zar za tebe (i sve ostale) nije apsurd da neko ko i onako ne vjeruje u din Islam pokrece temu "zasto se molimo na arapskom?"???? moras priznati da nema bas neke logike a? :? :?
Pa ja vjerujem da ti ne vjeruješ u ispravnost politike do Iraqa i po tvom ni o Iraqu mi ne bi trebali da pokrećemo temu .
Ni o Zločinima u BiH ne bi trebali - jer po tvom onaj ko nije učesnik u tome on nema ni prava da o tome diskutuje .
Dragi moj , demokratija je u slobodi izražavanja, zar ne ?
Sam sam mišljenja da je svakako apsurd moliti se bogu na nerazumnom jeziku.
Pazi , ja sam nevjernik a o islamu imam dosta znanja , proučio sam ga - uostalom kao i druge religije.
Kako biti pristan s nekim u nerazumnom jeziku ? To meni nije jasno .
howyesno

Post by howyesno »

mrki62 wrote: Pa ja vjerujem da ti ne vjeruješ u ispravnost politike do Iraqa i po tvom ni o Iraqu mi ne bi trebali da pokrećemo temu .
Ni o Zločinima u BiH ne bi trebali - jer po tvom onaj ko nije učesnik u tome on nema ni prava da o tome diskutuje .
Pazi , ja sam nevjernik a o islamu imam dosta znanja , proučio sam ga - uostalom kao i druge religije.
onda si ga burazeru slabo proucio.
a na gore navedenim zakljucima ti mogu samo cestitati i poruciti da tvoj intelektualni nivo mozda i nije za ovog foruma. :wink:
biscanka84

Post by biscanka84 »

mrki62 wrote:
howyesno wrote:
Pa ja vjerujem da ti ne vjeruješ u ispravnost politike do Iraqa i po tvom ni o Iraqu mi ne bi trebali da pokrećemo temu .
Vjera je vjera

its not supposed to be logical

jedan nasihat,pusti ljude neka rade sta hoce,nekima je nejasno kako neko moze biti nevjernik,nekima kako moze biti vjernik ali to je sve stvar pojedinaca.Ja sam se uvijek molila na oba jezika,imaju sure koje znam na pamet,,nemam pojma sta znace ali kad ih proucim osjecam smiraj u dusi..jer mi nesto znaci,ne moramo ni znati ali vazno je sta osjecamo.Za neke sure mogu reci da nebi mogla zaspati bez da ih proucim,ni jedna dova na Bosanskom ih ne moze zamjeniti,obracam se Bogu i na maternjem ali to je opet drugo..i skroz dozvoljeno naravno(u islamu)
mrki62

Post by mrki62 »

howyesno wrote:
mrki62 wrote: Pa ja vjerujem da ti ne vjeruješ u ispravnost politike do Iraqa i po tvom ni o Iraqu mi ne bi trebali da pokrećemo temu .
onda si ga burazeru slabo proucio.
a na gore navedenim zakljucima ti mogu samo cestitati i poruciti da tvoj intelektualni nivo mozda i nije za ovog foruma. :wink:
Niti si ti , niti sam ja osoba koja je kompetentna za bilo kakav pravilan ili ispravan komentar . E sad si ti uzeo za shodno kako bi mi objasnio kako nisam za taj forum . Lijepa pamet moja cccccccccc
northalf

Post by northalf »

howyesno wrote:
Ima logike jer ne zivimo na dva razlicita svijeta. Iako po necijim kriterijima mozda nisam vjernik tema me moze interesovati sa teoloskog kao i sa socioloskog stanovista. Zivimo u svijetu u kome je religija jako zastupljena i to ima uticaja na zivote nas koji ne vjerujemo. Prvenstveno mislim na uticaj koji religija ima na stvaranje kolektivne svijesti i svega onoga sto ona nosi sa sobom. Zasto mi svoju individualnu svjesnost moramo podrediti grupi?
Pitanje je jako povezano sa onim : zasto se molimo na arapskom i mislim da se uopste ne mora odnositi samo na Islam jer povlaci za sobom pitanje zasto uopste moramo prihvatiti neku religiju a time i strani jezik i stranu kulturu da bi bili dragi Bogu?

Interesantno je razmisljanje koje je iznjela KGK u vezi Islama. Ja bih takav ,otvoren i progresivan Islam zelio vidjeti u Bosni. Filozofska neslaganja izmedju tog i tradicionalnog Islama nisu mi bas jasna ali sa socioloskog aspekta ovaj prvi je vise nego interesantan. Cudno je medjutim da KGK govori o nekom ujedinjenju dok u isto vrijeme prica o slobodi misljenja. Malo se plasim da se radi o kolektivizaciji svijesti, samo pomocu druge ideje.
Prijateljski savjet onima koji zastupaju tradicionalni Islam: takvim odnosom prema kritici i drugacijem razmisljanju ne postizete mnogo. Argumenti govore sami za sebe.
:)

Svako dobro :D
Shoshana

Post by Shoshana »

howyesno wrote:
Ima otprilike isto onoliko logike koliko i zelja jednog nekrscanina da shvati ideju o svetom trojstvu. I isto onoliko logike koliko i svi vjernici koji i onako ne vjeruju u evoluciju, ne silaze s istoimene teme.... Primjera je bezbroj..

Ovo je ipak forum, i ovdje svako moze da iznese svoje misljenje. Ovo nije podforum "teologija" nego podforum religija ( i filozofija). Svako ima pravo da iznese svoje misljenje o religiji. I vjernici i nevjernici.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

howyesno wrote:
tataratira wrote:
howyesno wrote:nidje veze s temom.
pokrenuo ju je covjek koji ne vjeruje ni u sebe a kamoli u Boga, prema tome rasprava o vjerskim temama sa ovakvim ljudima svakako ne vodi nicemu dobrom. :x :x :x
u pravu si :sad:

opet omalovazavas nevjernike,
zato i trazimo argumente protiv
ne kotam po cemu ja vrijedjam nevjernike?
Ako sam koga uvrijedio neka primi moje izvinjenje! Bože sačuvaj, ja sam samo covjek, Božiji rob isto kao i on a to da li je on dosao do spoznaje ili ne to nije moj problem nego njegov.
meni licno nije jasno zasto covjek koji i onako ne vjeruje u Boga pokrece ovakvu temu? meni to nije logicno, iz ovoga svakako ne moze nista dobro ispasti jer se stvaraju dvije suprostavljene struje koje se ama nipocemu nemogu sloziti, shodno tome tema je vjerovatno otvorena cisto radi provokacije i nema drugog razloga. da ga zaista to interesuje pokrenuo bi temu u svrhu informisanja a ne u svrhu promoviranja svog licnog ubjedjenja.
doduse prije bi se dalo zakljuciti da se ovdje vrijedjaju vjernici i njihova vjera jer se ista naziva besmislicom!
@howyesno,

Da je @digger POKRENUO temu o tome "zasto se molimo na arapskom?" - bilo bi i meni malo smijesno jer se, recimo neki ateista ne moli nikako a kamoli na arapskom - medjutim @digger NIJE pokrenuo temu, pokrenuo ju je @digital - a on, koliko mogu da vidim to pita zato sto SE moli i moli SE na arapskom pa bi da zna ZASTO?

Nesto kontam, iz ovih dodatnih postova, da nisi slucajno pomijesao @digital i @digger?

Ako je doslo do pogreske (i meni se desavalo da nekoga shvatim pogresno ili kliknem na pogresan nick) onda bi jednostavno izvinjenje, iz iskustva govorim, rijesilo problem.

De pogledaj, brate, niko ti nece zamjeriti, svima nam se desava da se zabunimo oko nekih slicnih nadimaka i tako to...
howyesno

Post by howyesno »

KOGOD KADGOD wrote: @howyesno,
Da je @digger POKRENUO temu o tome "zasto se molimo na arapskom?" - bilo bi i meni malo smijesno jer se, recimo neki ateista ne moli nikako a kamoli na arapskom - medjutim @digger NIJE pokrenuo temu, pokrenuo ju je @digital - a on, koliko mogu da vidim to pita zato sto SE moli i moli SE na arapskom pa bi da zna ZASTO?

Nesto kontam, iz ovih dodatnih postova, da nisi slucajno pomijesao @digital i @digger?

Ako je doslo do pogreske (i meni se desavalo da nekoga shvatim pogresno ili kliknem na pogresan nick) onda bi jednostavno izvinjenje, iz iskustva govorim, rijesilo problem.

De pogledaj, brate, niko ti nece zamjeriti, svima nam se desava da se zabunimo oko nekih slicnih nadimaka i tako to...
@KGKG
Iako sam novi na forumu primjetio sam da si prilicno aktivna i da sve pratis pa je svaka tvoja sugestija dobro dosla, no, gore navedeni citat istice samo tvoje subjektivno misljenje koje se i ne mora bas poklapati sa mojim. Ja ne vidim da sam nekoga drugog prozvao do onoga ko je otvorio temu i koji je rekao:
digital wrote: Ovo je, bar za mene, vjecita misterija:

Zasto se kod nas (imam osjecaj da je stvat ista sirom svijeta) svaki namaz i sve molitve u Islamu obavljaju na Arapskom jeziku?

Zasto ljudi kao ovce izgovaraju recenice po x puta (tacno odredjeno - gdje, kada i kako, u kojoj knjizi pobogu) na njima nerazumljivom jeziku (usput, izgovaraju ga sigurno katastrofalno lose).

Ne prihvatam nikakvo objasnjenje koje cilja na to da se MORA moliti na Arapskom. Jednostavno osjecam da to nije tacno i ko god to tvrdi moze komotno zaobici ovu temu u sirokom luku.
Cisto sumnjam da se isti moli Bogu Allahu dž.š. jer su za njega vjernici, koji se mole na arapskom jer im je to od Boga naredjeno, ovce, te isti NE PRIHVATA nikakvo objasnjenje da se MORA moliti na arapskom! OK, mozda je covjek improvizirao nacin klanjanja na bosanskom? :?

Medjutim, citiram jedan dio tvog ranijeg posta:
KOGOD KADGOD wrote: medjutim @digger NIJE pokrenuo temu, pokrenuo ju je @digital - a on, koliko mogu da vidim to pita zato sto SE moli i moli SE na arapskom pa bi da zna ZASTO?

Dakle ti shvati da je i on postao ovca? :? :? :?

sada bi se ti mogla izvinuti i meni i diggeru jer si i jednog i drugog ne osnovano prozvala.

u svakom slucaju hvala na sugestiji.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Cesto sam ljude, kada sam pricao i diskutovao o religijama, znao nazvati ovcama (uostalom, zna se sta oznacava rijec pastir). Medjutim, to se nikada nije odnosilo na one koji se kunu u Boga, nego one koji se kunu u bilo koju religiju.

Evo jedna vijest, maloprije procitah:
Nije dovoljno vjerovati, treba i pokazivati vjeru, za početak u vlastitoj župi - poručuje prvak Crkve u Hrvata Josip Bozanić. Crkva se orijentira na one od 15 do 25 godina 'jer nam oni donose budućnost'.

ZAGREB - Vjera ne smije biti privatna stvar pojedinca, važna je njezina društvena manifestacija, poručio je upozorenjem da se "trebamo čuvati prenaglašene privatnosti vjere" zagrebački nabiskup kardinal Josip Bozanić na kraju Teološko-pastoralnog tjedna, vjerskog skupa koji se održavao u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu.

Podsjetio je da je Crkva u Hrvatskoj u prošlosti znala "sačuvati i živjeti pučku dimenziju". "Ona se očitovala osobito u blizini svećenika sa svojim narodom", naglasio je Bozanić i naveo župu kao mjesto gdje treba ostvarivati taj "odnos vjere i kulture".

Najavio je da će Crkva svoje aktivnosti usmjeriti prema mladima između 15 i 25 godina, jer "tko je njima danas bliz, sutra će imati budućnost".

Net.hr
26.01.2007.
Ako se ljudi okrecu od organizovane religije onda sigurno postoji razlog za to, a istrazivanja pokazuju da je ta tendencija strasno velika, cak veca nego sto je to ikada bila.

Da se vratim na temu: mislim da je svaka molitva Bogu draga, na kojem god se ona jeziku izgovorila, i u kojoj god situaciji. A izgovorimo ih vise nego sto smo i sami svjesni i sto zelimo priznati.

(eh da me sada vide @Murisno1 i @zena :D )
Kwaheri

Post by Kwaheri »

_BosanaC wrote:Cesto sam ljude, kada sam pricao i diskutovao o religijama, znao nazvati ovcama (uostalom, zna se sta oznacava rijec pastir). Medjutim, to se nikada nije odnosilo na one koji se kunu u Boga, nego one koji se kunu u bilo koju religiju.

Ako se ljudi okrecu od organizovane religije onda sigurno postoji razlog za to, a istrazivanja pokazuju da je ta tendencija strasno velika, cak veca nego sto je to ikada bila.

Da se vratim na temu: mislim da je svaka molitva Bogu draga, na kojem god se ona jeziku izgovorila, i u kojoj god situaciji. A izgovorimo ih vise nego sto smo i sami svjesni i sto zelimo priznati.

:? :roll:

:D jel ovo bila molitva-zelja... :D :-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Izgleda :D :-)
Murisno1

Post by Murisno1 »

_BosanaC wrote:Cesto sam ljude, kada sam pricao i diskutovao o religijama, znao nazvati ovcama (uostalom, zna se sta oznacava rijec pastir). Medjutim, to se nikada nije odnosilo na one koji se kunu u Boga, nego one koji se kunu u bilo koju religiju.

:thumbup:

Samo je jedan jezik koji Bog priznaje a to je jezik srca ..
On ga uvije razumije ... bolje od nas samih ...

Pozdravi ... :)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

howyesno wrote:
KOGOD KADGOD wrote: @howyesno,

@KGKG
Iako sam novi na forumu primjetio sam da si prilicno aktivna i da sve pratis pa je svaka tvoja sugestija dobro dosla, no, gore navedeni citat istice samo tvoje subjektivno misljenje koje se i ne mora bas poklapati sa mojim. Ja ne vidim da sam nekoga drugog prozvao do onoga ko je otvorio temu i koji je rekao:
digital wrote: Ovo je, bar za mene, vjecita misterija:

Zasto se kod nas (imam osjecaj da je stvat ista sirom svijeta) svaki namaz i sve molitve u Islamu obavljaju na Arapskom jeziku?

Zasto ljudi kao ovce izgovaraju recenice po x puta (tacno odredjeno - gdje, kada i kako, u kojoj knjizi pobogu) na njima nerazumljivom jeziku (usput, izgovaraju ga sigurno katastrofalno lose).

Ne prihvatam nikakvo objasnjenje koje cilja na to da se MORA moliti na Arapskom. Jednostavno osjecam da to nije tacno i ko god to tvrdi moze komotno zaobici ovu temu u sirokom luku.
Cisto sumnjam da se isti moli Bogu Allahu dž.š. jer su za njega vjernici, koji se mole na arapskom jer im je to od Boga naredjeno, ovce, te isti NE PRIHVATA nikakvo objasnjenje da se MORA moliti na arapskom! OK, mozda je covjek improvizirao nacin klanjanja na bosanskom? :?

Medjutim, citiram jedan dio tvog ranijeg posta:
KOGOD KADGOD wrote: medjutim @digger NIJE pokrenuo temu, pokrenuo ju je @digital - a on, koliko mogu da vidim to pita zato sto SE moli i moli SE na arapskom pa bi da zna ZASTO?

Dakle ti shvati da je i on postao ovca? :? :? :?

sada bi se ti mogla izvinuti i meni i diggeru jer si i jednog i drugog ne osnovano prozvala.

u svakom slucaju hvala na sugestiji.

U PRAVU SI (i kad si vidio da je greska nisi ni trebao dalje razvlaciti) ...

to je bio
citat @bananija:Diggeru, vidim vjest si u izbjegavanju osvrtanja na pravi smisao mog posta, a taj bi bio da tebe, koji si ostri protivnik religije, ne bi uopce trebalo interesovati na kojem se jeziku neko moli Bogu, kao ni sto mene ne interesuje sto su paparazzi uslikali Brittney Spears bez donjeg vesa, jer me zaboli briga za celebrities i njihov nacin zivota.

Izvinjavam se, bez daljnjeg, mada me je "zbunilo" to sto si (onda) @digital-a nazvao "nevjernikom" - a sto se ne sjecam da se izjasnio kao takav, nego pitao "zasto se molimo na...? " sto ukazuje na njegovo ucestvovanje - inace bi pitanje bilo "zasto se molite na...?".
Zato mi je bilo cudno, jer jedino @digger-a smatraju "ateistom" - iako ja on protiv "organizovane religije" a ne vjere u sustini...

A @digger nije plitak da ne shvata da je greska ocita i jasna, a od mene ima izvinjenje u svakom slucaju :)
howyesno

Post by howyesno »

KOGOD KADGOD wrote: U PRAVU SI (i kad si vidio da je greska nisi ni trebao dalje razvlaciti) ...

to je bio
citat @bananija:Diggeru, vidim vjest si u izbjegavanju osvrtanja na pravi smisao mog posta, a taj bi bio da tebe, koji si ostri protivnik religije, ne bi uopce trebalo interesovati na kojem se jeziku neko moli Bogu, kao ni sto mene ne interesuje sto su paparazzi uslikali Brittney Spears bez donjeg vesa, jer me zaboli briga za celebrities i njihov nacin zivota.

Izvinjavam se, bez daljnjegila , mada me je "zbunilo" to sto si (onda) @digital-a nazvao "nevjernikom" - a sto se ne sjecam da se izjasnio kao takav, nego pitao "zasto se molimo na...? " sto ukazuje na njegovo ucestvovanje - inace bi pitanje bilo "zasto se molite na...?".
Zato mi je bilo cudno, jer jedino @digger-a smatraju "ateistom" - iako ja on protiv "organizovane religije" a ne vjere u sustini...

A @digger nije plitak da ne shvata da je greska ocita i jasna, a od mene ima izvinjenje u svakom slucaju :)
@KGKG
Sorry ako sam bio malkice preostar ali ne podnosim kada mi neko gura u usta neke rijeci na koje nisam ni pomisljao. ti si jako dobro razumjela moj post i shvatila kome je namijenjen u to ne sumnjam sekunde jedne jer pratim mnoge tvoje postove i vidim da si potkovana znanjem i ne lupas gluposti.

by the way, KADA SI VIDJELA DA SAM U PRAVU NISI TREBALA RAZVLACITI te traziti opravdanje jer si vidjela da je greska ipak na tvojoj strani.

PS ne znam kako si skontala da sam ja ostar protivnik religije ali i ne bih u to ulazio jer vidim da nekada znas cudne zakljucke donositi.

Looking forward to hear from you :kravata:
Jonx

Post by Jonx »

tataratira wrote:neka nas na temi
ako neko ne vjeruje u Boga onda sigurno vjeruje u sebe
Iako ne vjerujem da covjek moze vjerovati u sebe bez vjere u Boga, s obzirom da nisam nevjernik, ostavljam malo mjesta da ti dam za pravo.

Ipak namece mi se jedno pitanje. Kad si jako bolestan, nemocan u toj mjeri da nista ne mozes sam, u koga vjerujes? U doktore, mozda roditelje, muza, suprugu, ili pak u onemocalog i jako bolesnog - sebe!?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

KGKG

Mrsko mi citirati tvoje postove, jer mi trebaju tri strane.

Ne mislim da mi branis pravo na razmisljanje, to mi nitko, a pogotovo ne ti, ne moze zabraniti.
Ja imam svoj stav, svoje shvatanje religije koje ne moze niko na dunjaluku promijeniti, doslo je Allahovom uputom, moze otici jedino da me On vrati u zabludu.

Sto se tive mog spocitavanja diggeru kojeg si navela..
Iskreno, i bez uvijanja, smatram nevjernikom svakog ko nije musliman. Vjerovatno ce ovu izjavu neki iskoristiti da ospu po meni, ali to nije ni najmanje vazno. Kada ne bih tako razmisljao, ja se ne bih smatrao ni muslimanom, jer sam musliman upravo iz razloga sto islam smatram jedinom ispravnom religijom.

I sve mimo toga je nevjera, na koju naravno svatko ima pravo, ali ipak nevjera.
Slicno razmisljam i uvezi tebe, jer tvrdis da je Kur'an izmjenjen i sl. stvari koje nemaju veze sa religijom u kou se pokusavas utrpati.
Opet, tvoja stvar, svatko za sebe priprema, ali to nije razlog da jabuke zovem bananama...niti ikad hocu.
Jonx

Post by Jonx »

Danko_Bananko wrote:KGKG

Mrsko mi citirati tvoje postove, jer mi trebaju tri strane.

Ne mislim da mi branis pravo na razmisljanje, to mi nitko, a pogotovo ne ti, ne moze zabraniti.
Ja imam svoj stav, svoje shvatanje religije koje ne moze niko na dunjaluku promijeniti, doslo je Allahovom uputom, moze otici jedino da me On vrati u zabludu.

Sto se tive mog spocitavanja diggeru kojeg si navela..
Iskreno, i bez uvijanja, smatram nevjernikom svakog ko nije musliman. Vjerovatno ce ovu izjavu neki iskoristiti da ospu po meni, ali to nije ni najmanje vazno. Kada ne bih tako razmisljao, ja se ne bih smatrao ni muslimanom, jer sam musliman upravo iz razloga sto islam smatram jedinom ispravnom religijom.

I sve mimo toga je nevjera, na koju naravno svatko ima pravo, ali ipak nevjera.
Slicno razmisljam i uvezi tebe, jer tvrdis da je Kur'an izmjenjen i sl. stvari koje nemaju veze sa religijom u kou se pokusavas utrpati.
Opet, tvoja stvar, svatko za sebe priprema, ali to nije razlog da jabuke zovem bananama...niti ikad hocu.
Malo bi se navezao na tvoj komentar jednim pitanjem...
Koliko Bogova ima?
S obzirom da znam tvoj odgovor, pitam te, vjeruju li i muslimani i krcani u istog Boga, Stvoritelja svega vidljivog i nevidljivog?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Posto i ja znam na sto ti ciljas ;), onda ti moram odgovoriti da tu ima velike razlike.
Jer krscani vjeruju da je Bog Bog, da je covjek Bog, i da je Duh Bog.
Mi vjerujemo da je samo Bog Bog, i ntko drugi mu ni blizu nije u Njegovoj Uzvisenosti.

Pripisivanje Bogu druga ( sirk ) sto krscani rade je po islamu nevjerstvo i to je razlog zbog cega smatram krscane nevjernicima, te sto ih uopste ne svrstavam u monoteisticku religiju.

Osim toga, da bi smatrao bilo koga vjernikom, tj. muslimanom, nuzno je da osim svjedocenja jedinstvenosti Uzvisenoga, posvjedoci i poslanstvo Muhammeda s.a.w.s

To je osnovno islamsko pravilo, i oko toga nema nikakvog kompromisa.

Naravno da su krscani muslimanima blizi nego neki tamo indijanci, jer na kraju karajeva i Allah s.w.t njih i zidove ipak razdvaja od ostalih nevjernika, nazivajuci ih u Kur'anu Slejedbenicima Knjige ( tj. onih knjiga u kojima je bila originalna objava koja je nazalost sa vremenom izmjenjena ).

I to je to, jasan je stav islama po tom pitanju.

Ja znam da postoje muslimani koji zele islam odbraniti od necega ( iako ne znam od cega bi ga trebali braniti ) i nekakvim svojim tumacenjima umiliti se nemuslimanima, ali ja to ne zelim.

Ja sam musliman, i nema nikakvog razloga da se stidim toga, niti da se stidim nekih pravila koje islam, kao "organizirana religija" ima, pa da to zapostavljam da se neko ne bi " uvrijedio "

Uvijek je bilo ljudi kojima se nesto nije svidjalo, i uvijek ce ih biti kojima se nece svidjati.
Razmjeran

Post by Razmjeran »

Pricekacemo dan odluke,dan razdvajanja Istine od Lazi.Sicice i Isa a.s. (Isus) kako Hadisi navodi,u Siriji kod Bjele Munare.U tom periodu koji ce provest na zemlji,slomit ce Krst,ukinut Dziziju,ubit svinju i uspostavit Serijat.
Do tog vremena ce biti forumu i forumi,rjeci i rjeci,debate u kojima cemo se razilaziti,svak po svome znanju.
Recite koje na vecem gubitku oni koji priznaju poslanike navest cu ove bitne,Ibrahim,Musa,Isa i Muhammed Allah dz.s. ih blagoslovio njih 4 ili njih trojicu Ibrahima,Musa i Isa?
Ovo je samo logicki primjer i normalno je da je u boljoj situaciji onaj koji priznaje 4 poslanika(iz primjera) nego onaj koji prizna 3(Kriscani)..
Islam nas uci da vjerujemo u sve Bozije poslanike,a onaj koji zanjece samo jednog od njih,nije musliman(pokoran Bogu),isto se odnosi i za svete knjige,Indzil,Tevrat,Zebur i Kur'an...
Sad pitanje jonhxu jesmo li ja i ti npr na istim talasnim duzinama i na istoj Deredzi ako ti vjerujes u sve poslanike osim Muhammeda a.s. i sve knjige osim Kur'ana i ja koji vjerujem u sve poslanike i u sve knjige.
Logican razum i zakljucak,da nemozes niti smo na istim talasima vjerovanja.
to_the_roots

#172 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by to_the_roots »

digital wrote:Ovo je, bar za mene, vjecita misterija:

Hvala unaprijed za odgovor.
ovo je vrlo dobro pitanje. ucenja (kako katolicke, tako i pravoslavne) su najprije bila na latinskom odnosno starogrckom jeziku. tek je vremenom ista ta crkva uvidjeli, da, ako vjeru zele da priblize narodu, treba nesto da cine po tom pitanju, pa su tako i nastali prvi prevodi evandjela na "narodnim jezicima." mislim da je ovo bio prilicno dobar postupak, dakle cemu islamsko ucenje striktno na arapskom??
Danko_Bananko

#173 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Danko_Bananko »

to_the_roots wrote:

ovo je vrlo dobro pitanje. ucenja (kako katolicke, tako i pravoslavne) su najprije bila na latinskom odnosno starogrckom jeziku. tek je vremenom ista ta crkva uvidjeli, da, ako vjeru zele da priblize narodu, treba nesto da cine po tom pitanju, pa su tako i nastali prvi prevodi evandjela na "narodnim jezicima." mislim da je ovo bio prilicno dobar postupak, dakle cemu islamsko ucenje striktno na arapskom??
Ocito da Crkva ni tom promjenom nije uspjela vjeru pribliziti narodu, sto se jako dobro vidi u odnosu tog naroda u najpoznatijim dijelovima krscanskog svijeta gdje je vjera da dnu liste prioriteta, ako uopste i jeste na njoj.

Islam ipak s tim nema problema - nit kroz historiju, a elhamdulillah, nit kroz danasnje trendove popularizacije vjere u narodima.
A nije ni na istoj razini mijenjanja vjere onako kako to odgovara narodu nit vjerskim poglavarima posebno. Bilo je pokusaja, i ima ih, ali ...ne prolaze, nit ce.
Sarafcina

#174 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Sarafcina »

to_the_roots wrote:

hmm islam cini mi se nema tu "potrebu" da se "prilagodi" kako bi se priblizio narodu. i samo odredjivanje sta je dobro, sta je lose ili sta je bolje nije prepusteno ljudskim ceifovima. a stav i potezi crkve, za islam nemaju nikakvu referentnu vrijednost. to je ono koliko se ja razumijem u te stvari..
ja71

#175 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:
to_the_roots wrote:

Ocito da Crkva ni tom promjenom nije uspjela vjeru pribliziti narodu, sto se jako dobro vidi u odnosu tog naroda u najpoznatijim dijelovima krscanskog svijeta gdje je vjera da dnu liste prioriteta, ako uopste i jeste na njoj.

Islam ipak s tim nema problema - nit kroz historiju, a elhamdulillah, nit kroz danasnje trendove popularizacije vjere u narodima.
A nije ni na istoj razini mijenjanja vjere onako kako to odgovara narodu nit vjerskim poglavarima posebno. Bilo je pokusaja, i ima ih, ali ...ne prolaze, nit ce.
.... i zasto se mi molimo na arapskom jeziku ?
Post Reply