Zasto se Jugoslavija raspala?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bokakotorska

#301 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

emillio estevez wrote:Bolje da nikada nije postojala !
Da bude sasvim transparentna ova sjajna izjava moram da je dopunim sa njenim izvornim background misljenjima. Dakle isti autor – druga tema - Drug Emilio Estevez :

a o zabrani izjasnjavanja imenom Hrvat je glupost , pa uvijek je postojao Hrvatski sabor kao
neki oblik nastavka "drzavotvornosti"
i opet smo ustrajali i nasi pretci ostali su i dalje Hrvati
naravno uz asimilaciju ostalih doseljenika

a sto se tice Hrvatskog kraljevstva od prije 1000 godina tebi je to nevazno
mi smo svoj nacionalni preporod davno prosli
a sto se tice regionalnog izjasnjavanja to i danas imamo
nesto kao bosanac ili hercegovac u BiH-a.
ako su oni narod kao nacija onda su i dalmatinci isto tako

klap, klap, klap

Bice ciji djedovi su uvijek ostali Hrvati, kako zadovoljno srice –> naravno uz asimilaciju ostalih doseljenika
Bice ciji su djedovi nacionalni preporod prosli prije ravno tisucu – 1000 – godina

To bice klice

Bolje da nikada nije postojala !

Hvala drugar, ja bih ovo stavio kao jedan od osnovnih razloga raspada Jugoslavije.

Nazovimo ovaj razlog recimo :

Pradjedovska teznja ka asimilaciji & tradicionalni nacionalni preporod, koji traje evo vec tisucu ljeta.\

Lepo evo ipak razlozi za raspad nicu ispod kamenja
:)
zemo_online

#302 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

ako juga nije mogla opstat sa istom rasom i skoro istim jezikom,kako ce onda opstat drzave koje imaju jos vise razlika medju svojim stanovnistvom??
osim toga,mi u yugi smo bili najbolji ljudi na svijetu,i sto Serbedjija kaze da su slaveni najzanimljiviji ljudi na svijetu.
ja ne znam kako moze bit mir u svijetu ako smo se mi raspali ,ako mi nismo mogli zajedno???????
xDenisx

#303 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

^^Ja komentara Boze sacuvaj :lol:

Zbog cega zakljucujes da smo bili "najbolji ljudi na svijetu"? Zato sto je Serbedzija (koji onako sasvim slucajno ne zivi medju "najzanimljivijim i najboljim ljudima na svijetu" nego na mrskom, kapitalistickom zapadu :oops: ) to rekao?
zemo_online

#304 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

xDenisx wrote:^^Ja komentara Boze sacuvaj :lol:

Zbog cega zakljucujes da smo bili "najbolji ljudi na svijetu"? Zato sto je Serbedzija (koji onako sasvim slucajno ne zivi medju "najzanimljivijim i najboljim ljudima na svijetu" nego na mrskom, kapitalistickom zapadu :oops: ) to rekao?

koji su bolji? na zapadu zive ko roboti,ne znam sta tamo ima zanimljivo. zar robot more bit interesantan?
osim toga,imali smo bukvalno skoro sve,a sta imamo sada?????
xDenisx

#305 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

test01 wrote:
xDenisx wrote:^^Ja komentara Boze sacuvaj :lol:

koji su bolji? na zapadu zive ko roboti,ne znam sta tamo ima zanimljivo. zar robot more bit interesantan?
osim toga,imali smo bukvalno skoro sve,a sta imamo sada?????
Ko su bolji? :-) Pa jesi li covjece ikada bio na zapadu? Si vidio kad na sta lice SAD, Kanada, Spanija, Francuska, Norveska, Njemacka, Danska, Finska, Nizozemska, Belgija, Italija, Australija, Novi Zeland, itd, a na sta lice Bosna, Srbija ili Makedonija?
Last edited by xDenisx on 11/09/2011 00:18, edited 1 time in total.
zemo_online

#306 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

bio i vidio i to ti i pisem na ovom forumu.
to su zemlje koje ce naseliti svjetska sirotinja jer su ljudi u njima toliko sebicni(a bogati) da ne zele ni djecu da prave.
xDenisx

#307 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

:lol: Biser si :D
zemo_online

#308 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

xDenisx wrote::lol: Biser si :D

samo argumenti nista drugo. a ti to tumaci kako hoces.
ja ne znam po cemu su npr. njemci zanimljivi ljudi? pa svaki dan im je isti. mos mi objasnit,molim te?

da je yuga opstala danas bi bili irska na balkanu. gle ovo cudo sad. ne znas ko je veci siromah.
zemo_online

#309 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

zapadna bogata drustva su prije svega robot drustva jer kapital zanima samo profit i rad najamne radne snage. valjda vam je toliko jasno.
kapital ubija emocije i pravi robote od ljudi koji samo rade,rade rade i opet rade.
ljudi zive u tim drustvima jedan neprirodan zivot i zbog toga izumiru jer,kao sto sam vec naveo,djeca su teret,obaveza i kostaju jer je sve podredjeno kapitalu.
zato te zemlje omogucuju svjetskoj sirotinji da popunjava radna mjesta,da izdrzava starce na zapadu kojih je sve vise.
evropa ce do kraja vijeka imati vecinsko africko-azijsko stanovnistvo,a usa i kanada latinose. to je proces koji se ne moze zaustavit.

yuga je bila primjer prije svega za evropu,ali i za svijet. sposobne ljude,uvezanu medjurepublicku privredu, odlican polozaj,najbolji smisao za humor na svijetu, bosanci najbolji zavodnici i jebaci na svijetu itd.itd.
:D
xDenisx

#310 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

test01 wrote:

ja ne znam po cemu su npr. njemci zanimljivi ljudi? pa svaki dan im je isti. mos mi objasnit,molim te?

da je yuga opstala danas bi bili irska na balkanu. gle ovo cudo sad. ne znas ko je veci siromah.
Sta ti uopste to znaci "zanimljivi"? I cigani su "zanimljiviji" od Njemaca, eno ih po Sarajevu, prose i kradu sa osmijehom na licu, sigurno su i oni bolji ljudi od Njemaca, Talijana, Francuza...

Jako si kontradiktoran. Da smo zaista najbolji ljudi na svijetu, ne bi nam drzave bile u kurcu kako jesu, i da smo bili najbolji i najsretniji ljudi na svijetu tokom SFRJ, ne bi se ta zemlja raspala :)
Last edited by xDenisx on 11/09/2011 02:48, edited 1 time in total.
xDenisx

#311 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

ps, gdje ti zivis, ako smijem pitati? Medju najboljim i najzanimljivijim ljudima na svijetu ovdje na Balkanu, ili na hladnom i dosadnom zapadu? :)
Taranta

#312 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Taranta »

U Jugoslaviji je 1991. živjelo 3% ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni. Eto zašto se raspala.
zemo_online

#313 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

xDenisx wrote:
test01 wrote:

Sta ti uopste to znaci "zanimljivi"? I cigani su "zanimljiviji" od Njemaca, eno ih po Sarajevu, prose i kradu sa osmijehom na licu, sigurno su i oni bolji ljudi od Njemaca, Talijana, Francuza...

Jako si kontradiktoran. Da smo zaista najbolji ljudi na svijetu, ne bi nam drzave bili u kurcu kako jesu, i da smo bili najbolji i najsretniji ljudi na svijetu tokom SFRJ, ne bi se ta zemlja raspala :)

pa napiso sam u prvom postu da je yuga experiment koji nije uspio i zato da ne vidim kako ostalu multi drzave mogu uspjet,hebo ga ti. malo treba da se potpali vatra,ljudi su zli.
zemo_online

#314 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

xDenisx wrote:ps, gdje ti zivis, ako smijem pitati? Medju najboljim i najzanimljivijim ljudima na svijetu ovdje na Balkanu, ili na hladnom i dosadnom zapadu? :)

nama je prvi prioritet egzistencija,dok na zapadu tih problema nemaju. opet na zapadu svako sebi placa kafu,a kod nas jos uvijek ne.
-cigani su zanimljivi ljudi.
xDenisx

#315 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

test01 wrote:ne vidim kako ostalu multi drzave mogu uspjet,hebo ga ti.
A gle cuda - uspjevaju :shock: Jel tebi izgleda kao da su naprimjer SAD ili Kanada (koji su multikultiraniji nego sto je Juga ikada bila) u nekoj fazi etnickog raspada?
xDenisx

#316 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

Taranta wrote:U Jugoslaviji je 1991. živjelo 3% ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni. Eto zašto se raspala.
Medju njima je bio i Mladic
zemo_online

#317 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zemo_online »

xDenisx wrote:
A gle cuda - uspjevaju :shock: Jel tebi izgleda kao da su naprimjer SAD ili Kanada (koji su multikultiraniji nego sto je Juga ikada bila) u nekoj fazi etnickog raspada?

trenutno ne izgleda zato sto imaju druge prioritete nego mi u ex-yu.
to su biznis i profit prije svega.
Taranta

#318 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Taranta »

xDenisx wrote:
Taranta wrote:U Jugoslaviji je 1991. živjelo 3% ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni. Eto zašto se raspala.
Medju njima je bio i Mladic
Tim gore.
bokakotorska

#319 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

xDenisx wrote:
Multikulturalnost zapadnih zemalja neuporediva je sa istocnim zemljama.

Naime multikulturalnost zapadnih zemalja proistice iz navodnog mix a domacih sa uvezenom radnom snagom.
Pravog mix a tu tesko moze biti.

Neke kulturne razmene tu nema, vec se sve svodi na
a) pokusaj useljenika da se asimiliju ne bi li im barem unuci sakrili poreklo i bili punopravniji no sto to oni sami mogu biti (o tome nema govora, jer se jako dobro zna ko kosi a ko vodu nosi) ili
b) na potpuno odvojeni zivot domacih na jednoj strani i ostalih sa druge strane medjuetnickog zida. Na pr Turci ili ex Jugovici u Nemackoj.

Jugoslavija je bila nesto sasvim drugo i u mnogom pogledu mnogo bolje.
U toj zemlji svi su imali jednaki start, skoro svi jedan maternji jezik, skoro svi zajednicke korene - slovenske.
U toj zemlji kroz kulturno stvaralastvo se to jako dobro vidi bilo je itekako dobre razmene i obogacivanja svih.
U toj zemlji niko nije bio uvezen, vec su svi bili domaci.

Nema nikoga ko u njoj nije napredovao.

Ako izuzmemo likove koji austrijsku ekonomiju vide kao svoju, pa je onda porede sa jugoslovenskom. Jednostavno neka uporede ekonomije svojih sada nezaviznih banana drzava sa austrijskom i videce da je Juga bila grom od zemlje :)

Bilo bi zanimljivo videti sta austrijanci misle o tom svojatanju kulturno ekonomskog nasledja od strane Hrvata, a vidim i BiH se nadju dobrovoljci za ovu smesnu teoriju.

Za nase kompleksase koji svoju vrednost nemaju ili je se stide, pa se zakite tudjom i sa tim hodaju okolo ponosni skroz sta reci. Budala ima svuda tu Jugoslavija nije bila izuzetak.
Über Bosanac

#320 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Über Bosanac »

Jugoslavija se raspala, izmedju ostalog, i zato sto su jednog dana vodeci komunisticki politicari (KPJ) i i generali (JNA) odlucili da crvenom knjizicom otaru guzice, na celo nabiju kokarde, i krenu u svetosavski rat za Veliku Srbiju.

Smijesno je kada neko optuzuje one koji su bili na Golom otoku da su upravo oni srusili Jugoslaviju. Ti koji su bili na otoku su sitna buranija. Glavni razaraci Jugoslavije su dosli iznutra, iz same komunisticke partije, ljudi poput komunista Milosevica, Cosica, Bulatovica, itd...
Sezam

#321 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Sezam »

Bosnjake niko nikad vise nece uvuci u jednu takvu nakaradnu drzavu.

Sansa je propustena, Bosnjaci zamalo izbrisani sa lica zemlje, nikad vise. Nikad. zapamtite to, o "Jugosloveni", tj salonci.
pauseman

#322 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by pauseman »

meni prije 20god bilo bolje.
Sezam

#323 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Sezam »

pauseman wrote:meni prije 20god bilo bolje.
Bio si 20 godina mladji, moralo ti je biti bolje. :mrgreen:
simpozijum delirijum

#324 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by simpozijum delirijum »

besmislenost raspada Jugoslavije ogleda i u cinjenici da se ponovo svi integrisemo ,ili u NATO ( najgora varijanta ) i u EU i opet ce ovi mali narodi biti pod jednom sapom i morati zivjeti zajedno samo sada u vecoj familiji EU nego Jugoslavija i ratovalo se nizasta ( osim u slucaju BiH koji je bio obrambeni rat )
evo 20 godina poslije Bosanci ljetuju u Crnoj Gori , Srbijanci u Hrvatskoj , ekonomska saradnja postoji , saobracaj se odvija , govori se fakticki istim jezikom i slicna kultura , slusa se ista muzika , prave se filmovi zajedno , i jos stosta,
i sta ?
za sta poginu toliko ljudi na svim stranama i toliko unistavanja ? i opet se mora zajedno
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#325 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by emillio estevez »

Sezam wrote:Bosnjake niko nikad vise nece uvuci u jednu takvu nakaradnu drzavu.

Sansa je propustena, Bosnjaci zamalo izbrisani sa lica zemlje, nikad vise. Nikad. zapamtite to, o "Jugosloveni", tj salonci.

:thumbup:
Post Reply