Zasto se Jugoslavija raspala?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LBVIEW

#276 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by LBVIEW »

janko_007 wrote:
bokakotorska wrote: Raspad Juge sadrzinski nije pitanje krupnih svetskih politickih pitanja, pre bih rekao da su sitne duse to odradile, barem sa nase strane. Sto se sveta tice - on je rekao. Bole njih usi sta je i kako unutra, vise ih je interesovalo sve to sa njinog, nama spoljnog stanovista. I to su resili brzo tako da oni mogu dalje.

Kada cemo mi to resiti, kada cemo mi krenuti dalje i da li cemo - to je nase pitanje bilo i bice.

Zato se valjda i pricamo ovde.
Sto se tice sitnih dusa hajd da se donekle slozim sa tobom, ako mislis da su Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic sitne duse ili citava plejada i jednih i drugih "ogorcenih" protivnika , koji drezde u Den Haagu i koji cekaju da pred licem svjeta budu osudjeni za najveca zlodjela koja pripadnik ljudske vrste moze uciniti drugim pripadnicima ljudske vrste. Kazes da je svijet(svjetski centri moci) svoje probleme rijesio sa nama a da je ostalo jos da se mi pokusuramo.
Citam vas ovdje i divim se ljudskom neznanju i nemanju ni zelje ni volje da otvore oci. Sta se sve tu pise, a niko ni da se ocese o pravi odgovor, zasto se raspala SFR Jugoslavija. Jednom davno pred rat, sad vec osudjeni ratni zlocinac, onaj cuvenih obrva, Momcilo Krajisnik, kaze dr Rusmiru Mahmutcehajicu: "Mi i Hrvati smo se dogovorili da se jednom za svagda razgranicimo, a vi Muslimani dobro gledajte sa kim cete". Drugi put se sastao Bozidar Vucurevic(sjedi i ceka izrucenje Hrvatskoj , kao optuzeni ratni zlocinac) sa Jadrankom Prlicem(ceka presudu u Den Haagu) i rekao vec ono poznato da je njihovo do Neretve, Jadranko se slozio da je njihovo od Neretve a da ce Muslimani niz Neretvu. E sada moje citateljstvo, kada neko pokrene ratnu masineriju, kada jedna strana udje u sukob sa drugom stranom, postavljaju se, sto je logicno,ratni ciljevi. A ratni cilj dva najjaca protivnika, je bila podjela BIH. Sve ostalo je farsa i mazanje ociju svijetu i svjetskoj zajednici. To sto je Slovenija otisla, nikoga nije zuljalo. Otisla Makedonija, pa Crna Gora. Pa ono zasto se pricalo da je sve i pocelo, Kosovo. I ono otislo. I to zauvjek. Srbija onako reda radi , trci taj pocasni krug, ko uvrjedjena mlada, ali znaju oni da je to za njih zauvjek izgubljeno. Osim ono nesto malo politicara, koji se pred izbore malo trgnu, niko medju Srbima initimno niti zeli ponovo zivjeti sa Siptarima, kospicarima, trgovcima drogom i ljudskim organima (i znate vec te epitete, kad ih se samo "Duga" i "Politika" dohvate. Ali sta je sa ratnim ciljem, koji je kljuc svega. Dopola uradjeno, samo im jos malo falilo. Ali se tu jos drze, dok je Dodika i Covica. A da se dobro drze u sedlu, vidi se iz komentara ovog gore, koji se potpisuje sa "travnicanin".Jer se vidi o kakvim zamjenama teza se tu radi. Kad se nije moglo i nije smjelo , pred kamerama CNN pobiti ili protjerati dva miliona muslimana Bosnjaka, sad se ide na svaljivanje krivice. Sve je isto ko i lani u njihovim glavama i ne da ne bi opet skupa protiv povampirenog islama i protiv mudjahedina, nego bi rado skupa da osjeku glavu toj islamskofundamentalistickoj azdahi. Pa ako treba opet Srebrenica, sto se mora mora. I kad glavnih rusitelja Jugoslavije (Bosnjaka muslimana) tu vise ne bude, onda ce tu zavladati vjeciti mir. A mozda im i dati neku zemljicu Bosnu(kao sto je krivousti otac nacije govorio)izmedju Tuzle Zenice i Sarajeva. Pa nek grade dzamije i Teherane koliko hoce. Ima jedan problem Boka, ja prije ovoga rata nisam bio osvjesteni Bosnjak, bio sam Jugosloven kao, ti i htio sam braniti Jugoslaviju do poslednje kapi krvi. A kada su me komsije i susjedi konacno dozvali pameti a valja tvrdu bosansku glavu dozvati pameti(znas ono, hebo bosanac bukvu), ja sam danas spreman braniti mi ovo sto mi je ostalo(BIH) do poslednje kapi krvi.I tu su onda dva ili tri koncepta na stolu. Ti bi da branis Jugoslaviju, ovaj travnicanin ne da da mu njegovu zamisljenu veliku Pereciju neka vjestacka tvorevina dijeli na dva djela. I sto bi on pravio peljeske mostove, kad su jaci i kad je lakse uzeti ono sto(on misli da) je njegovo. A ja vidis opkoljen sa takvim susjedima i komsijama koji mi ne daju oka otvoriti, moram se boriti za ono elementarno, za opstanak. O kakvoj se drzavi radilo (SFRJ) mislim da bi sve i jedan bivsi narod, i bivsa republika i pokrajina se ogradila od drugih zidom do neba. Ali da ti kazem nesto i probam odgovoriti na pitanje sta ce dalji biti sa nama. Nista se nece dogoditi.Ratni ciljevi Srbije i Hrvatske nisu postignuti. Kad se medjunarodna zajednica umori od nas i ode, komsije i susjedi ce opet navaliti vojno, Bosnjaci ce opet biti kurbani, opet ce NATO doci i sve tako dok priroda sama(koja se ovdje nasalila) postepeno ne ugasi ono sto je stvorila. A onda ce doci Kinezi koje ne interesuje haploidan broj hromozoma i ko ima vise Ilirskih a ko slovenskih gena. Ovo sto ti ne vidis u Rajlovcu je samo njihova izvidnica
:thumbup:
pojedinac

#277 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by pojedinac »

LBVIEW wrote:
janko_007 wrote:
bokakotorska wrote: Raspad Juge sadrzinski nije pitanje krupnih svetskih politickih pitanja, pre bih rekao da su sitne duse to odradile, barem sa nase strane. Sto se sveta tice - on je rekao. Bole njih usi sta je i kako unutra, vise ih je interesovalo sve to sa njinog, nama spoljnog stanovista. I to su resili brzo tako da oni mogu dalje.

Kada cemo mi to resiti, kada cemo mi krenuti dalje i da li cemo - to je nase pitanje bilo i bice.

Zato se valjda i pricamo ovde.
Sto se tice sitnih dusa hajd da se donekle slozim sa tobom, ako mislis da su Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic sitne duse ili citava plejada i jednih i drugih "ogorcenih" protivnika , koji drezde u Den Haagu i koji cekaju da pred licem svjeta budu osudjeni za najveca zlodjela koja pripadnik ljudske vrste moze uciniti drugim pripadnicima ljudske vrste. Kazes da je svijet(svjetski centri moci) svoje probleme rijesio sa nama a da je ostalo jos da se mi pokusuramo.
Citam vas ovdje i divim se ljudskom neznanju i nemanju ni zelje ni volje da otvore oci. Sta se sve tu pise, a niko ni da se ocese o pravi odgovor, zasto se raspala SFR Jugoslavija. Jednom davno pred rat, sad vec osudjeni ratni zlocinac, onaj cuvenih obrva, Momcilo Krajisnik, kaze dr Rusmiru Mahmutcehajicu: "Mi i Hrvati smo se dogovorili da se jednom za svagda razgranicimo, a vi Muslimani dobro gledajte sa kim cete". Drugi put se sastao Bozidar Vucurevic(sjedi i ceka izrucenje Hrvatskoj , kao optuzeni ratni zlocinac) sa Jadrankom Prlicem(ceka presudu u Den Haagu) i rekao vec ono poznato da je njihovo do Neretve, Jadranko se slozio da je njihovo od Neretve a da ce Muslimani niz Neretvu. E sada moje citateljstvo, kada neko pokrene ratnu masineriju, kada jedna strana udje u sukob sa drugom stranom, postavljaju se, sto je logicno,ratni ciljevi. A ratni cilj dva najjaca protivnika, je bila podjela BIH. Sve ostalo je farsa i mazanje ociju svijetu i svjetskoj zajednici. To sto je Slovenija otisla, nikoga nije zuljalo. Otisla Makedonija, pa Crna Gora. Pa ono zasto se pricalo da je sve i pocelo, Kosovo. I ono otislo. I to zauvjek. Srbija onako reda radi , trci taj pocasni krug, ko uvrjedjena mlada, ali znaju oni da je to za njih zauvjek izgubljeno. Osim ono nesto malo politicara, koji se pred izbore malo trgnu, niko medju Srbima initimno niti zeli ponovo zivjeti sa Siptarima, kospicarima, trgovcima drogom i ljudskim organima (i znate vec te epitete, kad ih se samo "Duga" i "Politika" dohvate. Ali sta je sa ratnim ciljem, koji je kljuc svega. Dopola uradjeno, samo im jos malo falilo. Ali se tu jos drze, dok je Dodika i Covica. A da se dobro drze u sedlu, vidi se iz komentara ovog gore, koji se potpisuje sa "travnicanin".Jer se vidi o kakvim zamjenama teza se tu radi. Kad se nije moglo i nije smjelo , pred kamerama CNN pobiti ili protjerati dva miliona muslimana Bosnjaka, sad se ide na svaljivanje krivice. Sve je isto ko i lani u njihovim glavama i ne da ne bi opet skupa protiv povampirenog islama i protiv mudjahedina, nego bi rado skupa da osjeku glavu toj islamskofundamentalistickoj azdahi. Pa ako treba opet Srebrenica, sto se mora mora. I kad glavnih rusitelja Jugoslavije (Bosnjaka muslimana) tu vise ne bude, onda ce tu zavladati vjeciti mir. A mozda im i dati neku zemljicu Bosnu(kao sto je krivousti otac nacije govorio)izmedju Tuzle Zenice i Sarajeva. Pa nek grade dzamije i Teherane koliko hoce. Ima jedan problem Boka, ja prije ovoga rata nisam bio osvjesteni Bosnjak, bio sam Jugosloven kao, ti i htio sam braniti Jugoslaviju do poslednje kapi krvi. A kada su me komsije i susjedi konacno dozvali pameti a valja tvrdu bosansku glavu dozvati pameti(znas ono, hebo bosanac bukvu), ja sam danas spreman braniti mi ovo sto mi je ostalo(BIH) do poslednje kapi krvi.I tu su onda dva ili tri koncepta na stolu. Ti bi da branis Jugoslaviju, ovaj travnicanin ne da da mu njegovu zamisljenu veliku Pereciju neka vjestacka tvorevina dijeli na dva djela. I sto bi on pravio peljeske mostove, kad su jaci i kad je lakse uzeti ono sto(on misli da) je njegovo. A ja vidis opkoljen sa takvim susjedima i komsijama koji mi ne daju oka otvoriti, moram se boriti za ono elementarno, za opstanak. O kakvoj se drzavi radilo (SFRJ) mislim da bi sve i jedan bivsi narod, i bivsa republika i pokrajina se ogradila od drugih zidom do neba. Ali da ti kazem nesto i probam odgovoriti na pitanje sta ce dalji biti sa nama. Nista se nece dogoditi.Ratni ciljevi Srbije i Hrvatske nisu postignuti. Kad se medjunarodna zajednica umori od nas i ode, komsije i susjedi ce opet navaliti vojno, Bosnjaci ce opet biti kurbani, opet ce NATO doci i sve tako dok priroda sama(koja se ovdje nasalila) postepeno ne ugasi ono sto je stvorila. A onda ce doci Kinezi koje ne interesuje haploidan broj hromozoma i ko ima vise Ilirskih a ko slovenskih gena. Ovo sto ti ne vidis u Rajlovcu je samo njihova izvidnica
+1
bokakotorska

#278 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Teska prica, ali uvek ima dobre mjuze iz vremena dobre zemlje :-D

http://www.youtube.com/watch?v=mJUI-NRD ... re=related

Istina skroz da su Bosnjaci u sred Jugoslavije I da im raspad Jugoslavije bas nikako ne odgovara. Ni 41 ni 91 niti ce ikada.

Obicno se naklapa frazom da je Jugoslavija Srbima dobra, jer svi zive u jednoj zemlji. Pritom se potpuno zaboravlja da u Jugoslaviji zive zajedno I svi Bosnjaci I svi Hrvati. Svima tim narodima osim toga ona pruza jedan znatno siri zivotni prostor, obogacuje im kulturu I omogucava razmenu svake vrste. Ekonomsku, kulturnu I naravno sportsku koja je nama izgleda najvaznija :) ili najdraza. Ruralni tipovi hebiga.
Samim svojim postojanjem ona svim svojim narodima cini dostupne, susedne, sve okolne narode I drzave. Cini ih dostupnijima, blizima.
Svima nama pruza veci prostor za nadmetanje i nadgradnju svake vrste. Sama sobom ublazava i obesmisljava ostre krajnosti nasih rodova.

Dva puta je Jugoslavija unistavana.

Oba puta navodno zarad hitrog uklapanja u nove svetske poretke I svetle I prosperitetne buducnosti.

1941 trebalo se uklopiti u Fasisticku Novu Evropu I povukose fasisti uz skute Adolfove, po svaku cenu. Cim unistise Jugoslaviju krenuse da ciste svoj dragoceni etnicki prostor. Fasizam sam po sebi nije im ni bio bitan niti mu posvetise sta.
1991 trebalo se uklopiti u Demokratsku Evropu. I opet povukose - sada novo demkrate - uz skute Briselu. I opet po svaku cenu. Cim unistise Jugoslaviju opet krenuse da ciste svoj dragoceni etnicki prostor. Kao I ranije opet do same Demokratije nije im uopste stalo niti su na nju obracaju paznju.

Oba puta se u ime nekakvog novog poretka I ideologije tih poredaka, otvarao gradjanski rat u zemlji.
Oba puta niti se uklopilo u te poretke, niti se ozbiljnije prihvatila ideologija tih poredaka.
Oba puta se uslo iz nemoci I bez ikakvog pokrica u gradjanske ratove.
Naravno oba puta nije se imalo vremena, bilo je strasno bitno i hitno i moralo se lomiti.
Europa zdaj !

I sada se ovde diskutuje o Jugoslaviji kao krivcu za nevolje koje nastaju kada god nje nema ?!

Rad sam da razumem zasto se Jugoslavija unistava ?
Sa spoljnog stanovista jasno je.
Zato sto bivsi vodjena nedostojnima u strucnom I moralnom pogledu biva na ivici tokova I velike sile koje iniciraju promenu imaju interes da je kao neodlucnu I neopredeljenu uniste. Njene delove kasnije resavaju I uklapaju bezbolnije, a nju samu kao potencijalnu pretnju eliminisu.
Promena koja dodje nama je vest i iznenadjenje iako su to obicno procesi koji se razvijaju bar dvadesetak godina pre no se slome na nasim - vazda iznenadjenim ledjima :roll:

Sa unutrasnjeg stanovista imajuci u vidu teske posledice moguceg raspada I ociglednih prednosti koje Jugoslavija pruza svima njenim narodnostima ne razumem motiv Jugoslovena da se opredele za sopstvenu propast ?

Pitanje je jasno skroz : Zasto se jugoslovenski narod opredeljivao za raspad Jugoslavije ?

Borba za demokratiju koja se navodila kao razlog svih razloga I kojom se pucina mobilisala, jasno nam je kao dan sada posle 20 godina, nije bila nikome cilj.
Srbija I Hrvatska drze barjak na zacelju demokratske Evrope danas. Bosna I Crna Gora ih slede.

Opredeljenje Bosnjaka u ovakvim situacijama, proporcijalno gledano cini se nije presudno.

Ipak opredeljenje Bosnjaka jeste bilo presudno po meni. Ne radi se o odgovornosti Bosnjaka, vec cinjenici da u toj trgovini Jugoslavijom njihov izbor opredeljujuce deluje na buduce opcije dve okruzujuce narodnosti. I zato jeste veoma vazan faktor.

Bio.
Jeste.
I bice.
janko_007

#279 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by janko_007 »

bokakotorska wrote: Sa unutrasnjeg stanovista imajuci u vidu teske posledice moguceg raspada I ociglednih prednosti koje Jugoslavija pruza svima njenim narodnostima ne razumem motiv Jugoslovena da se opredele za sopstvenu propast ?

Pitanje je jasno skroz : Zasto se jugoslovenski narod opredeljivao za raspad Jugoslavije ?

Borba za demokratiju koja se navodila kao razlog svih razloga I kojom se pucina mobilisala, jasno nam je kao dan sada posle 20 godina, nije bila nikome cilj.
Srbija I Hrvatska drze barjak na zacelju demokratske Evrope danas. Bosna I Crna Gora ih slede.
Hebote, mi tj ja i ti , kao da nismo zivjeli u istoj zemlji. Zar je zaista moguce, da mogu postojati toliko oprecni stavovi. Evo ja te pokusavam shvatiti, tu tvoju besjedu, a ona , kao kisa oko Kragujevca, nigdje nesto opipljivo, sve odokativno i zacinjeno nostalgijom. Ma ubi se od ljepote. Ja se negdje gore salio ono o Vatikanu , Masonima, sirokim medjunarodnim urotama, a vi Srbi se ko muve za lepak lepite za sve ono sto bi vasu krivicu imalo skinulo. Hajde sto lazirate vasu davnu proslost, bojite je junastvom i mitologijom, ali kakvim to ocima vidite raspad SFRJ. Pa to je bilo prije samo dvadesetak godina. SFRJ se raspala ne zbog teznje njenih naroda za demokratijom, vec zbog teske ekonomske krize koja je vladala godinama pred rat. Pa jel se sjecas krize benzina, par nepar tablica, bonova od 5 litara mjesecno, pa nema ulja, kafe, djeca narandze i banane samo u bukvarima gledali. Pa cekovi bez pokrica, pa veze kod trgovaca, redovi gdje god pogledas, mito, korupcija, upadi Slovenije, pa Srbije u platni sistem, stampanje novca bez pokrica na Topcideru. Opste beznadje, bjeda,jad. Eto samo malo da te podsjetim. A onda dolaze Slovenci kojima je bas dozlogrdilo da budu taoci jednog takvog sistema. Pa kad su gdje god su se pomolili bili ismijani od strane znas vec koga, oni su odlucili da po svaku cijenu odu iz Jugoslavije. A Srbija pocela da im uvodi embargo, pa ono preglasavanje i smijurija na cetrnestom kongresu KPJ. Sto god Slovenci predloze a tamo u znas kojem taboru, hahaha, pa i onaj amandman na izmjenu onog fasistickog zakona o verbalnom deliktu. U jednoj zemlji kao sto je bila SFRJ od 1985-1991 , pogodjenu teskom ekonomskom krizom, koja apsolutno nikome nije odgovarala, Srbija i njeno rukovodstvo su bili bastion odbrane takvog nakaradnog sistema. Ne da se mislilo na neki koncenzus nalazenja izlaza iz krize, nego silom prvo milicije, pa potom silom tenkova, braniti takav poredak. Ta prezentacija sile, najbolje je pokazana na Gazimestanu, a potom u praksi nad svojim narodom na devetomartovskim demonstracijama u Beogradu.Kad je Kadijevic i Milosevic izveo tenkove na Beogradjane, samo budale nisu vidjele da je to kraj SFRJ. Svi su doduse bili prestraseni tolikom brutalnoscu, ali i odlucni po cijenu ogromnih zrtava, da bjeze glavom bez obzira iz takve drzave. Slovenija kao najrazvijenija i najsvjesnija je otisla prva. Nisu je doduse ni zaustavljali, jer nije ni bilo legitimnog nacina da ih se zaustavi, a i valjalo je tenkovima preci preko Hrvatske, koja nikad u istoriji Jugoslavije nije bila prijateljska zemlja Srbiji. A kad je Slovenija otisla, niko ko je pametan nije bio za ostanak u krnjoj Jugoslaviji, a posebno ne, pod rezimom Slobodana Milosevica. Ratom u Hrvatskoj je poceo krvavi rasplet krize. Tudjman koji je na pocetku rata, u romanticnom patriotskom duhu je bio za rat protiv Srbije do poslednjeg covjeka, a kad je romantizma nestalo i kad je JNA sravnila Vukovar i odsjekla jug Dalmacije od Hrvatske a pri tom jos napravila Srpsku Krajinu, kao drzavu u drzavi, na gotovi 30 procenata hrvatskog teritorija, djavo je bio odnio salu. Prislo se pragmaticnom rjesenju, najboljem u tom trenutku za obje zaracene strane, podjelom Bosne i Hercegovine. O tom rjesenju se razgovaralo jos u miru, u Karadjordjevu, ali je Tudjman na to pristao tek kad je u Zagrebu osjetio blizinu srpske artiljerije. Ostalo ti je poznato.

Zivi i dalje u svom svjetu maste na obalama Atlantika i ubjedjuj i sebe i druge na ovom forumu, o veliko svjetskoj uroti u dva svjetska i trecem balkanskom ratu, uperenom protiv slobodarske Srbije i jos slobodnije Jugoslavije.
Za takve teze ces pristalice naci na svakom srpskom portalu.
Ali ti je vjerovatno dosadno to ponavljati tamo ono sto svi mozda bolje znaju od tebe.
A ovdje Boka, ovdje na ovom portalu pisu ljudi koji su demokratiju i slobodu i blagostanje SFRJ, pogotovo onu predratnu, osjetili na svojoj kozi.
Ovdje ces naci i ljude koji su cetiri godine svako jutro zahvaljivali Bogu i Slobinim tenkovima i topovima koji do tog dana nisu pogodili njegovu kucu ili ubili nekoga iz njegove porodice. A neki koji nisu imali tu srecu , nece to nikad zaboraviti, a niti oprostiti.
A obadvije ove skupine znaju jedno, nikad vise u tom paklu, kako god se on zvao. Nova Jugoslavija, reformisana Jugoslavija, zovi kako hoces, ali daleko , daleko od nas.

I na kraju da ti kazem, da nisu svi isti poslije ovoga raspada i da nisu svi jednaki gubitnici. Slovenija je uspjela. Nisu Amerika ali ne zive vise u tom blatu zvanom Jugoslavija, imaju zavidan zivotni standard i ugledno mjesto u EU. Oni danas vladaju bivsom SFRJ i to od Vardara pa do triglava i to pametno,ekonomski, onako kako oni to znaju. Ako su oni uspjeli , ako nista i nama ostalima su pokazali da se isplatilo ono zasto smo mi naivni sumnjicavo mahali glavom. I na kraju su nas ubjedili da je SRFJ propao projekt i da taj cip sto prije treba izbrisati iz svoje memorije.
travnik

#280 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by travnik »

LBVIEW wrote:
travnik wrote:Zašto se Jugoslavija raspala? Zbog želje najbrojnijeg naroda za dominacijom u multinacionalnoj državi. Slično je danas sa BiH. Samo su uloge izmijenjene. Onda - Beograd, danas - Sarajevo, onda - Slobin antifažisam, danas - Zlajin antifažizam, onda - Sejdo, danas - Željko, onda - Politika, danas - Dnevni avaz, onda - RTS, danas - FTV, onda - patrijarh Pavle i njegova svita, danas reis Cerić i IZ, onda - SANU, danas- BANU, onda - sramna upotreba Jasenovca u dnevno-političke svrhe, danas - sramna upotreba Srebrenice u dnevno-političke svrhe, onda - viktimizacija Srba, danas - viktimizacija Bošnjaka, onda - zloupotreba Jugoslavije za čisto nacionalističke svrhe, danas - zloupotreba BiH u čisto nacionalističke svrhe, onda - pod plaštom Jugoslavije provođenje nacionalne (srpske) politike, danas - pod plaštom BiH provođenje nacionalne (bošnjačke) politike, onda - etiketiranje kao nacionaliste, fašiste i sl. svakog tko nema identično mišljenje onom sa Terazija, danas - etiketiranje kao nacionaliste, fašiste i sl. svakog tko nema identično mišljenje onom sa Baščaršije i itd. itd. itd. itd.
Hoce to kad se koalira s RSS-ovcima. K'o sto ste u ratu bili zajedno u rovovima , pa kad je Siroki bio k'o na dlanu,
vrhovnik vam poziva na primirje. :D
Dakle, potvrđuješ napisano. A zašto i ne bi, kada je istina. Koalicija je samo izlika. Dodo i Čović se vole zadnjih par godina, a sve gore napisano se odnosi na znatno duži period, tako da argumentacija o koaliciji je ortodoksna glupost. O nekim stvarima koje sam spomenuo, a koje su loše za BiH, govorili su, između ostalih, i osobe kao što su Kazaz, Avdić, Puhovski, Kajin, Bajić, Pusić, Bačanović i itd., a te osobe, samo neinformirana osoba ili osoba čiji koeficijent inteligencije ne prelazi iznos sobne temperature može dovesti u vezu sa RS-om, desnicom, HB-om i sl. Čak štoviše, po svom uvjerenju, svi nabrojani, su mnogo bliži ideji ljevice, a i o ratu, je poznat njihov stav.

Uglavnom, kao i 1991. vlada krilatica: tko nije sa nama taj je protiv nas i etiketiranje za fašizam, nacionalizam i sl., za sve one koji misle malo drugačije. Bolesno!
bokakotorska

#281 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Dobri moj Janko,

Moram ovo da ponovim, jaka stvar skroz

http://www.youtube.com/watch?v=6JEdf7Xs ... K8zzabjBE0

Vidi drug Jimbo Jones osvetlio je vec ranije u svojoj nadasve plodnoj diskusiji razlog koji pominjes :

- SFRJ se raspala ne zbog teznje njenih naroda za demokratijom, vec zbog teske ekonomske krize koja je vladala godinama pred rat. Pa jel se sjecas krize benzina, par nepar tablica, bonova od 5 litara mjesecno, pa nema ulja, kafe, djeca narandze i banane samo u bukvarima gledali. -

Drug Jimbo Jones je to pomenuo I ja uvrstih taj razlog medju jake razloge raspada zemlje ovako :

- > Nedostatak kahve, deterdzenta I neredovna isporuka benzina gradjanima, radnicima I seljacima.

Sad kako sam bio dete I momak u toj SFRJ, moram ti reci da sam imao I materijalno I duhovno neuporedivo vise no moja deca rodjena od 1998me do 2005te.

Upravo to je I bio razlog da ih dovedemo ovde na divlji zapad, da vide jos neku stranu kockice sto je zovemo svet.
Naravno vracamo ih nazad posle ogranicenog roka, jer ipak deca trebaju I sta da nauce, a ne samo da se zahebavaju po skoli kako se to ovdje na divljem zapadu vazda cini. Osim ucenja jezika I neposrednog sagledavanja, mrske nam, slobodarske Amerike, ne vidim jaceg razloga da ovde dalje tracimo dragoceno vreme I novce.

Kad smo vec kod tako teske ekonomske krize u SFRJ koju pominjes, skrenuo bih paznju da vecina Jugoslovena kola nije ni imala ni vozila godinama posle 91/2 i pocetka svelte borbe protiv ekonomske krize kako kazes.

Ja navedoh nedostojno rukovodstvo zemlje u strucnom I moralnom pogledu.
Navedoh I uticaj bosanskog opredeljenja 92ge kao vrlo uticajan factor, na poteze koji su usledili od strane okruzujucih rezima.

Nadao sam se kakvom komentaru na to ali avaj vidim ti nastavljas u emotivnom tonu, stare price koje niko razuman odavno ne slusa. Ponavljanjem te price nece ona postati verodostojnija.

Kao I mnogim forumasima pre tebe, molim te obracaj mi se sa ti, jednostavno, jer se ne dozivljavam kao clan – bilo cega.

Predpostavljam aktivnost bilo kakvom clanstvu. Vazda.

Da da ne zaboravim tzv drzave iz bosanskog neposrednog okruzenja uvek ce biti tu, hteo ti ili ja to ili ne.
Radi se o tome da se njihove negativne strane sto vise neutralisu ovakve kakve su, a da se pritom iz njih dobiju sve prednosti koje mogu da pruze. A mogu i te kako, da se ukaze taj prostor na mesec dana bilo bi ti jasno kao dan.

To je ideja drug moj, tako se lako citamo, a tesko razumemo.

Nema nista od nostalgije, to je za zaludne. Svako dobro ti zelim.
fdp_die_liberalen

#282 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by fdp_die_liberalen »

Zato što je bila totalitarna nedemokratska država zasnovana ja katastroflanim temeljima (Tito-Bog, partija i armija), bez ikakvog kultruno-historijskog utemeljenja, etničkim identitetima koji su uvijek bili jači od zajedničkog državnog i velikodržavnim interesima dva vodeća naroda. Smisao postojanja Jugoslavije je prestao već 1918., čim je stvorena na srpskoj ucjeni. Kasnije mijenjanje režima i federalno uređenje je bilo samo održavanje mrtvaca na aparatima. Prvo je umrla ideja, zatim socijalizam, a onda ni Jugoslavija nikom više nije trebala.
simpozijum delirijum

#283 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by simpozijum delirijum »

fdp_die_liberalen wrote:Zato što je bila totalitarna nedemokratska država zasnovana ja katastroflanim temeljima (Tito-Bog, partija i armija), bez ikakvog kultruno-historijskog utemeljenja, etničkim identitetima koji su uvijek bili jači od zajedničkog državnog i velikodržavnim interesima dva vodeća naroda. Smisao postojanja Jugoslavije je prestao već 1918., čim je stvorena na srpskoj ucjeni. Kasnije mijenjanje režima i federalno uređenje je bilo samo održavanje mrtvaca na aparatima. Prvo je umrla ideja, zatim socijalizam, a onda ni Jugoslavija nikom više nije trebala.
uz duzno postovanje ?

mnogo seres.
koncepcija nesvsartanih ,... Tito jer zakon ! i ostao i bio !...
jebo ' emokratiju kada nas pobiju u desetinama hiljada i imamo RS i Banja Luku , republiku zla
coek

#284 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:30, edited 1 time in total.
fdp_die_liberalen

#285 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

simpozijum delirijum wrote:
fdp_die_liberalen wrote:Zato što je bila totalitarna nedemokratska država zasnovana ja katastroflanim temeljima (Tito-Bog, partija i armija), bez ikakvog kultruno-historijskog utemeljenja, etničkim identitetima koji su uvijek bili jači od zajedničkog državnog i velikodržavnim interesima dva vodeća naroda. Smisao postojanja Jugoslavije je prestao već 1918., čim je stvorena na srpskoj ucjeni. Kasnije mijenjanje režima i federalno uređenje je bilo samo održavanje mrtvaca na aparatima. Prvo je umrla ideja, zatim socijalizam, a onda ni Jugoslavija nikom više nije trebala.
uz duzno postovanje ?

mnogo seres.
koncepcija nesvsartanih ,... Tito jer zakon ! i ostao i bio !...
jebo ' emokratiju kada nas pobiju u desetinama hiljada i imamo RS i Banja Luku , republiku zla
To ja zovem argumentiranom raspravom: "mnogo sereš", "Tito je zakon".

Uz dužno poštovanje, ispod časti je pričati s osobama s takvom retorikom.

Doviđenja...
Last edited by fdp_die_liberalen on 04/09/2011 07:15, edited 1 time in total.
fdp_die_liberalen

#286 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

coek wrote:Moje misljenje je da se Jugoslavija u osnovi raspala zbog NERADA. Sve ostalo /nacionalizam i sl./ su samo spoljasnje manifestacije. Sta se dakle desilo: naivno se krenulo u projekat samoupravljanja, prava radnika i sl. a to je rezultiralo sistemom "radio ne radio svira ti radio". I posto je ljudima bilo relativno dobro koliko (ni)su radili, dobili smo citave generacije niskoobrazovanih, neprosvijecenih ljudi kojima je, kao sto rekoh dobro. E onda je dosao Slobo & co koji je skontao kako upravljati masama, i iskoristio visak slobodnog vremena tih ljudi koji vise nisu trebali da se bore za zivot i kojima je trebala druga zanimacija. I tako je "poceo rat na mom otoku" ...
(u principu da nije bio Slobo & co bio bi neko drugi - potpuno irelevantno jer neko, negdje bi se kad tad pojavio da "povede narodne mase zeljne slobode")

A taj nerad, koji je rak-rana naseg drustva, tako se ukorijenio u narod da nam je to i dan danas najveci problem - otuda:
- ogroman drzavni aparat koji je i dalje glavom i navikama u socijalizmu
- 100 miliona pravih-zdravih boraca, invalida koji bi da primaju neku naknadu, a nista da ne rade,
- hayatovih ispuni-mi-zelju emisija u kojoj ljudi samo kukaju kako se o njima niko ne brine i kako im je tesko,
- "zvijezda-mozes-biti-ti" emisija gdje se njeguje kultura da se lako postane pjevacka zvijezda, bez haman ikakvog truda.
- djecice s fakulteta koji misle da su time sto su isti zavrsili automatski i zasluzili ogromnu platu. Nevjerovatno kako ni kod koga nisam primijetio da se pitaju "da li sam ovaj mjesec zasluzio svoju platu "?

Primjera je bezbroj.

Karl Marks je bio ekonomski genije, fantasticno je secirao kapitalizam i ustanovio uzroke kriza. Problem je sto je poslije zabrljao kad je htio da napravi model boljeg drustva. Nije racunao na to da prosjecni ljudi nece biti svjesni "sta je pisac htio da kaze" vec ce u svojim malim mozgovima i dalje razvijati stav tipa "nek je samo meni dobro", "" kako cu za*ebati sistem" i sl.

BTW, pogledajte Grcku - takodje imaju problem na relaciji nerad vs dobar zivot. Pa drzavni sluzbenici su dobijali bonuse ako su 6 mjeseci redovno dolazili na posao ?! Apsurd koji ne moze rezultirati nicim osim slomom.

SFRJ se "hladno" mogla malo doraditi pa da nastavi gdje je bila. Apsolutno mi je svejedno u kojoj drzavi zivim sve dok se postuju moje licne slobode.

Odličan komentar i svakako jedan od glavnih uzroka za raspad. Zapravo Jugoslavija se prvo sistemski i ekonomski sama od sebe potpuno urušilo, a nacionalizmi su došli kao popratna pojava koja je dokrajčla.

Nažalost, usudit ću se slobodno reći da najveći problem bosanskog čovjeka danas nije ni Dodik, ni kriminalna vlast ni ustavno uređenje nego socijalistički mentalitet koji je duboko ukorijenjen u svim porama društva. Jednostavno, država se posmatra kao dadilja koja treba da rješava sve probleme i za sve greške se okrivljuje država i rješenje traži u njoj. Od države mislimo da trebamo dobiti posao, raznorazne komercijalne institucije od države konstantno zahtjevaju razne poticaje, jednostavno država se shvata kao krava muzara čija je dužnost da vodi brigu o svakom aspektu života, a mi pritom nemamo apsolutno nikakvu ličnu odgovornost niti potrebu da stvari preuzmemo u svoje ruke. Lična incijativa i individualizam su u ovom društvu još uvijek misaona imenica. Glavni cilj većini ljudi je pokušati naći zaposlenje u nekoj od državnih institucija jer se tu može raditi bez pretjerane odgovornosti, sa solidnom platom i potpuno mimo tržišnih zakona. Istina je pak da nije država ta koja nam treba i može dati posao, poslove obezbjeđuju privatni poduzetnici, sve što država u tom smislu može učiniti je stvoriti bolji ambijent za ulaganja i razvoj biznisa. Ali naša država samo dodatno jača mentalitet nedonoščadi ovisnih od države, davajući im obećanja o rješavanju svih mogućih i nemogućih problema samo ako njima svemoćnima damo povjerenje donose pobjedu na izborima. Prvi političar koji bi se usudio narodu u lice reći istinu bi sebi potpisao političku smrtnu presudu.
Last edited by fdp_die_liberalen on 04/09/2011 10:38, edited 1 time in total.
Nele9

#287 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Nele9 »

fdp_die_liberalen wrote:
coek wrote:

- hayatovih ispuni-mi-zelju emisija u kojoj ljudi samo kukaju kako se o njima niko ne brine i kako im je tesko,
- "zvijezda-mozes-biti-ti" emisija gdje se njeguje kultura da se lako postane pjevacka zvijezda, bez haman ikakvog truda.
- djecice s fakulteta koji misle da su time sto su isti zavrsili automatski i zasluzili ogromnu platu. Nevjerovatno kako ni kod koga nisam primijetio da se pitaju "da li sam ovaj mjesec zasluzio svoju platu "?

Primjera je bezbroj.

Karl Marks je bio ekonomski genije, fantasticno je secirao kapitalizam i ustanovio uzroke kriza. Problem je sto je poslije zabrljao kad je htio da napravi model boljeg drustva. Nije racunao na to da prosjecni ljudi nece biti svjesni "sta je pisac htio da kaze" vec ce u svojim malim mozgovima i dalje razvijati stav tipa "nek je samo meni dobro", "" kako cu za*ebati sistem" i sl.

BTW, pogledajte Grcku - takodje imaju problem na relaciji nerad vs dobar zivot. Pa drzavni sluzbenici su dobijali bonuse ako su 6 mjeseci redovno dolazili na posao ?! Apsurd koji ne moze rezultirati nicim osim slomom.

SFRJ se "hladno" mogla malo doraditi pa da nastavi gdje je bila. Apsolutno mi je svejedno u kojoj drzavi zivim sve dok se postuju moje licne slobode.

Odličan komentar i svakako jedan od glavnih uzroka za raspad. Zapravo Jugoslavija se prvo sistemski i ekonomski sama od sebe potpuno urušilo, a nacionalizmi su došli kao popratna pojava koja je dokrajčla.

Nažalost, usudit ću se slobodno reći da najveći problem bosanskog čovjeka danas nije ni Dodik, ni kriminalna vlast ni ustavno uređenje nego socijalistički mentalitet koji je duboko ukorijenjen u svim porama društva. Jednostavno, država se posmatra kao dadilja koja treba da rješava sve probleme i za sve greške se okrivljuje država i rješenje traži u njoj. Od države mislimo da trebamo dobiti posao, raznorazne komercijalne institucije od države konstantno zahtjevaju razne poticaje, jednostavno država se shvata kao krava muzara čija je dužnost da rješava sve naše probleme, a mi pritom nemamo apsolutno nikakvu ličnu odgovornost niti potrebu da stvari preuzmemo u svoje ruke. Lična incijativa individualizam su u ovom društvu još uvijek misaona imenica. Glavni cilj većini ljudi je pokušati naći zaposlenje u nekoj od državnih institucija jer se tu može raditi bez pretjerane odgovornosti, sa solidnom platom i potpuno mimo tržišnih zakona. A istina je da nije država ta koja nam treba i može dati posao, poslove obezbjeđuju privatni poduzetnici, sve što država u tom smislu može učiniti je stvoriti bolji ambijent za ulaganja i razvoj biznisa. Ali naša država samo dodatno jača mentalitet nedonoščadi ovisnih od države, jer im obećanja o rješavanju svih mogućih i nemogućih problema samo ako njima svemoćnima damo povjerenje donose pobjedu na izborima. Prvi političar koji bi se usudio narodu u lice reći istinu bi sebi potpisao političku smrtnu presudu.

:thumbup: Potpisujem boldirani dio.
Analizom (ne)radničkog mentaliteta (s kojim se apsolutno slažem) se olako prelazi preko nečega što je osnovni problem fizičkog opstanka bošnjačkog naroda na ovim prostorima - 170 godina stara velikosrpska ideologija.
Mijenjaju se naredbodavci i izvršioci ali ideologija ostaje. A srpski narod ne vidi u tome ništa loše i ne povezuje ništa ni s čim. Časni izuzeci samo potvrdjuju činjenicu.

Podanički mentalitet (veži-konja-dje-aga-kaže) povezan s u-se-na-se-poda-se i bolje-dinar-u-hladu-nego-10-na-suncu načinom razmišljanja je razarujući za ovaj narod...i to u mjeri u kojoj 95 % naroda ne može ni pojmiti.
fdp_die_liberalen

#288 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Nele9 wrote:
fdp_die_liberalen wrote:
coek wrote:

Primjera je bezbroj.

Nažalost, usudit ću se slobodno reći da najveći problem bosanskog čovjeka danas nije ni Dodik, ni kriminalna vlast ni ustavno uređenje nego socijalistički mentalitet koji je duboko ukorijenjen u svim porama društva. Jednostavno, država se posmatra kao dadilja koja treba da rješava sve probleme i za sve greške se okrivljuje država i rješenje traži u njoj. Od države mislimo da trebamo dobiti posao, raznorazne komercijalne institucije od države konstantno zahtjevaju razne poticaje, jednostavno država se shvata kao krava muzara čija je dužnost da rješava sve naše probleme, a mi pritom nemamo apsolutno nikakvu ličnu odgovornost niti potrebu da stvari preuzmemo u svoje ruke. Lična incijativa individualizam su u ovom društvu još uvijek misaona imenica. Glavni cilj većini ljudi je pokušati naći zaposlenje u nekoj od državnih institucija jer se tu može raditi bez pretjerane odgovornosti, sa solidnom platom i potpuno mimo tržišnih zakona. A istina je da nije država ta koja nam treba i može dati posao, poslove obezbjeđuju privatni poduzetnici, sve što država u tom smislu može učiniti je stvoriti bolji ambijent za ulaganja i razvoj biznisa. Ali naša država samo dodatno jača mentalitet nedonoščadi ovisnih od države, jer im obećanja o rješavanju svih mogućih i nemogućih problema samo ako njima svemoćnima damo povjerenje donose pobjedu na izborima. Prvi političar koji bi se usudio narodu u lice reći istinu bi sebi potpisao političku smrtnu presudu.

:thumbup: Potpisujem boldirani dio.
Analizom (ne)radničkog mentaliteta (s kojim se apsolutno slažem) se olako prelazi preko nečega što je osnovni problem fizičkog opstanka bošnjačkog naroda na ovim prostorima - 170 godina stara velikosrpska ideologija.
Mijenjaju se naredbodavci i izvršioci ali ideologija ostaje. A srpski narod ne vidi u tome ništa loše i ne povezuje ništa ni s čim. Časni izuzeci samo potvrdjuju činjenicu.

Podanički mentalitet (veži-konja-dje-aga-kaže) povezan s u-se-na-se-poda-se i bolje-dinar-u-hladu-nego-10-na-suncu načinom razmišljanja je razarujući za ovaj narod...i to u mjeri u kojoj 95 % naroda ne može ni pojmiti.
Ekonomija je kod nas još uvijek tabu tema, nešto od čega ljudi svim silama bježe i kada eventualno čuju da se o njoj razgovara na televiziji uzimaju daljinski i prebacuju program, dok se zaokupljamo Dodikovim izgovorenim idiotlucima i prijetnjama a s druge strane prvo Harisom pa sad SDP-om koji njemu eto kao ne daju...? nešto, prljavim vešom drugih osoba, beskorisnim ispijanjem kafe po čitav dan, orgazmiranjem na "sjajne rezultate" naših fudbalera i sličnim besmislicama dok je produktivnost i briga za vlastiti život nešto što nevoljko radimo i ako već moramo onda barem minimalno koliko nam treba da "opstanemo". Japanu i Njemačkoj materijalno blagostanje nije palo s neba, dapače, zemlje su im bile potpuno razorene nakon Drugog svjetskog rata, a danas su među najrazvijenijim zemljama svijeta ne zato što im je vlada to omogućila niti zbog milijardi stranih donacija (imali smo ih ima), nego što su disciplinovani, vrijedni i uporni narodi. Ekonomsko blagostanje u BiH neće doći sve dok prosječan stanovnik ne shvati da ekonomija počinje od nule, od njega samog, i da dokoličarenje i neradništvo ne mogu stvoriti kvalitetno društvo, a neće to niko drugi uraditi za tebe. Od većine ljudi ćeš čuti da ekonomija ne može napredovati dok se ne sredi politička situacija i stvori stabilnije i sigurnije društvo koje će onda navodno privući milione stranih investicija. Kako da ne :run:.. A ako već govoriš o problemu bošnjačkog opstanka, pa politička pozicija uveliko zavisi od ekonomske moći jer jedno gotovo nužno uvjetuje drugo. Zapad je u hladnom ratu pobijedio upravo zahvaljujući svojoj ekonomskoj superiornosti i činjenici da mu Sovjetski savez više ni u jednom segmentu nije mogao parirati te se urušio sam od sebe. Hoćeš još primjera, Hong Kong, Izrael.... Kada GDP Federacije bude iznosio 80% ukupnog državnog, onda možemo pričati o rušenju RS-a ;-). SDP-ova ublehaška i ostale za uho lijepe probosanske priče u praksi neće mnogo koristiti. U ovoj zemlji je biti poduzetnik i bogat čovjek postalo gotovo sramota, diskreditirajući društveni status izjednačen s kriminalom.
Last edited by fdp_die_liberalen on 04/09/2011 11:10, edited 1 time in total.
Nele9

#289 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Nele9 »

Ekonomija je kod nas još uvijek tabu tema, nešto od čega ljudi svim silama bježe i kada eventualno čuju da se o njoj razgovara na televiziji uzimaju daljinski i prebacuju program, dok se zaokupljamo Dodikovim izgovorenim idiotlucima i prijetnjama a s druge strane prvo Harisom pa sad SDP-om koji njemu eto kao ne daju...? nešto, prljavim vešom drugih osoba, beskorisnim ispijanjem kafe po čitav dan, orgazmiranjem na "sjajne rezultate" naših fudbalera i sličnim besmislicama dok je produktivnost i briga za vlastiti život nešto što nevoljko radimo i ako već moramo onda barem minimalno koliko nam treba da "opstanemo". Japanu i Njemačkoj materijalno blagostanje nije palo s neba, dapače, zemlje su im bile potpuno razorene nakon Drugog svjetskog rata, a danas su među najrazvijenijim zemljama svijeta ne zato što im je vlada to omogućila niti zbog milijardi stranih donacija (imali smo ih ima), nego što su disciplinovani, vrijedni i uporni narodi. Ekonomsko blagostanje u BiH neće doći sve dok prosječan stanovnik ne shvati da ekonomija počinje od nule, od njega samog, i da dokoličarenje i neradništvo ne mogu stvoriti kvalitetno društvo, a neće to niko drugi uraditi za tebe. Od većine ljudi ćeš čuti da ekonomija ne može napredovati dok se ne sredi politička situacija i stvori stabilnije i sigurnije društvo koje će onda navodno privući milione stranih investicija. Kako da ne :run:.. Pa zapad je u hladnom ratu pobijedio upravo zahvaljujući svojoj ekonomskoj superiornosti i činjenici da mu Sovjetski savez više ni u jednom segmentu nije mogao parirati te se urušio sam od sebe. Kada GDP Federacije bude iznosio 80% ukupnog državnog, onda možemo pričati o rušenju RS-a ;-) . SDP-ova ublehaška i ostale za uho lijepe probosanske priče u praksi neće mnogo koristiti. U ovoj zemlji je biti poduzetnik i bogat čovjek postalo gotovo sramota, diskreditirajući društveni status izjednačen s kriminalom.
Nije ba. Bolje je penzija u 35-oj a zdrav da 100-ljetni hrast može iščupat´.
Samo se uvalit´ u BH Telekom ili Elektroprivredu i svi su problemi riješeni. Ni NJemačka mi nije ravna.
Ako treba i mito dati da bi se ušlo u državnu upravu, a istovremeno govoriti o pokvarenosti, nepotizmu, korupciji.
Znam ja nas... ;-)
djani s

#290 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by djani s »

Balkanski mentalitet je opasna stvar. S takvim mentalitetom bi se raspao svemir a ne Jugoslavija. I dobro su primjetili forumasi iznad, za ovo stanje u BiH je opet do mentaliteta. U knjizi "Moja misija u Bosni" gdje Holbruk otvoreno pise da su se bogate zemlje nakon rata gotovo pa takmicile, vjerovatno da bi sprale savjest, u slanju donacija i pomoci za BiH. Ali s nasim mentalitetom je BiH tu gdje jeste...
4sdoboj

#291 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by 4sdoboj »

Jugoslavija,SSSR,Čehoslovačka,Irak,Afganistan,Libija,još malo Sirija,ko ne sluša velikog brata(SAD),ili oni skontaju da te nema više, gotov si.
janko_007

#292 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by janko_007 »

bokakotorska wrote:
Da da ne zaboravim tzv drzave iz bosanskog neposrednog okruzenja uvek ce biti tu, hteo ti ili ja to ili ne.
Radi se o tome da se njihove negativne strane sto vise neutralisu ovakve kakve su, a da se pritom iz njih dobiju sve prednosti koje mogu da pruze. A mogu i te kako, da se ukaze taj prostor na mesec dana bilo bi ti jasno kao dan.

To je ideja drug moj, tako se lako citamo, a tesko razumemo.

Nema nista od nostalgije, to je za zaludne. Svako dobro ti zelim.

Jasna mi je tvoja poruka ovdje na kraju. Ja to prevodim ovako. Za narod koji ima takve komsije i susjede, tj okruzenje , nema niti smije biti opustanja. Samom spoznajom da ti koji okruzuju BIH nisu ostvarili svoje ratne ciljeve, a tolika materijalna i ljudska sredstva ulozili, nama ovdje ne daje ni trunku spokojstva da su oni od toga odustali. Cekaju samo pogodan momenat i zamor onih koji bdiju nad ovom drzavom .A mozda i tim bosnomrzcima dosadi vise cekanje, pa se okanu coravog posla, sto je malo vjerovatno, a mozda nesto sasvim trece skrene im paznju. Medjutim sad za sad, sve pokazuje da ce se ovdje jos puno toga desavati.
I na kraju da bih podebljao svoju tezu o uzroku raspada SFRJ evo jedan prilog koji je juce izasao u medijima sifom bivse nam SFRJ.
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... _id=539528

Kao sto sam i ja sam zakljucio, kada je Slovenija odlucila da izadje iz Jugoslavije , Jugoslaviji vise nije bilo spasa. Niko pametan nije htio da zivi u takvoj krnjoj zemlji, koju su komotno mogli nazvati Velika Srbija. A zivot u Velikoj Srbiji , tame gdje je na vlasti Slobodan Milosevic, sa onom sa cvijecem u kosi , pa ne znam, kojem bi neprijatelju to predlozio. Demantuj me ako lazem
bokakotorska

#293 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

http://www.youtube.com/watch?v=VsnA0ix9 ... re=related
janko_007 wrote: Kao sto sam i ja sam zakljucio, kada je Slovenija odlucila da izadje iz Jugoslavije , Jugoslaviji vise nije bilo spasa. Niko pametan nije htio da zivi u takvoj krnjoj zemlji, koju su komotno mogli nazvati Velika Srbija. A zivot u Velikoj Srbiji , tame gdje je na vlasti Slobodan Milosevic, sa onom sa cvijecem u kosi , pa ne znam, kojem bi neprijatelju to predlozio. Demantuj me ako lazem
Polozaj BiH nije tema, pominjemo ga jer I te kako ima veze sa raspadom Jugoslavije. U tom raspadu zemlje otcepljenje BiH jeste bila tacka od koje vise nije bilo mogucnosti za povratak ikakvom razumnom resenju.

Ostanak BiH u Jugoslaviji u tom momentu, po meni jeste bio moguci potez koji bi prinudio Hrvatsku na ozbiljnu reviziju proslih I buducih poteza. Takodje ostanak BiH u Jugoslaviji bi u potpunosti otklonio sukob Muslimana / Bosnjaka sa Srbima. I naravno takav potez bi I te kako pojacao njihov politicki uticaj u Jugoslaviji. Bez njih od tada nista u Jugi ne bi moglo biti radjeno. Mislim da su u tom momentu Muslimani / Bosnjaci prokockali sansu koju uostalom u kontinuitetu propustaju. Jos uvek je uporno ignorisu.
I danas u BiH oni mogu I moraju biti faktor ujedinjenja. Pristupom sitnog preracunavanja duluma I kome I od kada ti dulumi pripadaju, oni zapravo stalno pothranjuju separatisticke teznje Srba I Hrvata.
Rade vrlo slicno Srbima u ex YU.

To je teza, ne da se slozimo sa njom vec da probamo da je analiziramo.

Nedostojno rukovodstvo u strucnom I moralnom smislu je vec navedeno kao razlog. U tom kontekstu drug pa potom g din Milan Kucan je u top 5 na nekoj mojoj listi tog rukovodstva.
Ne po svojoj strucnoj I moralnoj velicini, naprotiv. Jer ja ga posmatram kao jugoslovenskog politicara.
Za to sto je Kucan radio krajem 80etih I 90etih u svakoj progresivnoj zemlji bio bi eliminisan sa politicke scene bez puno procedure. Zauvek.

Kad se opet vracas na druga, g osin Slobu I baba Miru, podsetio bih da od 91 do 2001 ovaj par je samo policijom angazovanom non stop cuvao svoju glavu. Od Srba I u Srbiji. I nije je sacuvao od tih istih Srba u Srbiji. I izvezen je uz prevashodno odobravanje svih Srba.
Hocu reci ne razumem primedbu koga iz BiH ili Hrvatske na tog lika, jer 1 jedini potez za njegovo svrgavanje ucinili nisu. Naprotiv, sve sto su cinili pomagalo je da on ostane na vlasti. To sto ga je odrzavalo na vlasti bile su stotine hiljada prognanih ljudi iz Hrvatske I BiH koje su stalno pristizale u Srbiju.

Sloba I baba Mira su da tako kazem untrasnje srpsko pitanje, tako su I reseni na kraju.

Jugoslavija je malo vrednije I sire pitanje

Posle odlaska Slovenije iz YU niko razuman nije vise imao sta tu da trazi kazes ?!

Raspad YU je ekonomsko pitanje ? Da se razumemo danasnjih slovenackih 800E je I dalje daleko ispod primanja 91. No vidim ovde je konsenzus da je 800E raj, pa sta cu moram se sloziti s tim.
Koju korist ekonomsku imaju HR I BiH od tog otcepljenja ?

Raspad YU je za ove dve jedno veliko ekonomsko samoubistvo ja bih rekao, bar sudeci po stanju pre 91.

E sad moguce je da ce vec od dogodine uslediti vec ranije (91/2) planirani ekonomski bum no hajde sacekajmo jos tu godinu kad smo strpljivo cekali vec ovih 20.

Vremena ima na pretek, kao I rodoljublja.

Jugoslovenska kao I svaka druga ljudska glupost je naime neiscrpna.
sindrom

#294 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by sindrom »

jugoslavia se raspala zbog jacanja nacionalistickih retorika unutar republika. najvse od strane srbske, pa hrvatske, te slovenacke i na kraju po najmanje bosnjacke, iz prostog razloga jer su bili jugosloveni. jedini narod koji se ponajvise identifikovao kao jugosoveni su bili ljudi iz bosne i hercegovine, bosnjaci dakle.

jugoslavija s druge strane je morala da se raspadne zbog opceg svjetskog poremecaja, kraja hladnog rata i dolaska nove struje koja utice na sve ekonomske vojne etnicke i druge ciljeve , novog svjetskog poretka koji zavisi od najjacih .

ako se zapitamo ko je najvecu korist ostvario raspadom Jugoslavije shvaticemo da je to islo u korist evrope koja danas dan kolonizira na savremeni nacin ostale. vidite sta se desilo grckoj, i koliko je europi stalo do toga. kaze prodajte koji otok i namirite dug koji smo vam mi uvjetovali. jest da su i dobrim dijelom sami krivi, grci su trebali sami znati koliko se moze zaduziti a da se moze namiriti. nisu znali. sto ih evropa nije obucila u tome?

mali broj najuticajnijih izvlaci koristi posljednjih par milenijuma na zemlji. to je tako, nekada si i ti kao marginalac doveden u situaciju da uzivas ili ispastas zbog uticaja malog broja najuticajnijih.

svidjelo ti se to ili ne jedini izbor na kraju sve price je evropa, dakle najbolje za nas je da i udjemo u evropu i da se dobro pripremimo a ne i dalje koristimo nacionalisticko retoricke kriterije za prijoritetna prosudivanja.
bokakotorska

#295 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Statistika za 1981, Jugosloveni, procentualno ucesce

Hrvatska 8,2
Bosna i Hercegovina 7,5
Crna Gora 6,65
Srbija 4,75

Tek uvidom u opstine u kojima je najveci % Jugoslovena i poznavanjem opstih tokova na tim prostorima moze se sa vecom sigurnoscu videti koga su porekla ti Jugosloveni bili. Mada sumnjam da je njih same to interesovalo.

Znaci najvise ih je u Hrvatskoj bilo.

Logicno

PS Sindrom ne kaze se srbske vec srpske, ja mislim i u bosnjackom i u srpskom sve jedno :wink:
Last edited by bokakotorska on 10/09/2011 08:15, edited 1 time in total.
Canasob

#296 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Canasob »

Jugoslavija se raspala, jer na ovim prostorima bilo kakav vid zajednice je osudjen na propast.
Onda dodamo cinjenicu da su bosanski Muslimani po prirodi ovce (kurbani), koji ne uce iz svojih gresaka i uvijek za lidere imaju ljude koji nisu u stanju da budu na celu svoje porodice, a ne jednog naroda. Rata ce opet biti, a tacno vrijeme se jos ne moze utvrditi. Ali sudeci po onome sto nas uci historija, onda ce rat poceti onog trenutka kada se ponovo pocne "normalno" zivjeti. Tada se pocinje buditi zivotinjski nagon.....
janko_007

#297 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by janko_007 »

bokakotorska wrote: Za to sto je Kucan radio krajem 80etih I 90etih u svakoj progresivnoj zemlji bio bi eliminisan sa politicke scene bez puno procedure. Zauvek.

Kad se opet vracas na druga, g osin Slobu I baba Miru, podsetio bih da od 91 do 2001 ovaj par je samo policijom angazovanom non stop cuvao svoju glavu. Od Srba I u Srbiji. I nije je sacuvao od tih istih Srba u Srbiji. I izvezen je uz prevashodno odobravanje svih Srba.
Hocu reci ne razumem primedbu koga iz BiH ili Hrvatske na tog lika, jer 1 jedini potez za njegovo svrgavanje ucinili nisu. Naprotiv, sve sto su cinili pomagalo je da on ostane na vlasti. To sto ga je odrzavalo na vlasti bile su stotine hiljada prognanih ljudi iz Hrvatske I BiH koje su stalno pristizale u Srbiju.

Sloba I baba Mira su da tako kazem untrasnje srpsko pitanje, tako su I reseni na kraju.

Jugoslavija je malo vrednije I sire pitanje

Posle odlaska Slovenije iz YU niko razuman nije vise imao sta tu da trazi kazes ?!

Raspad YU je ekonomsko pitanje ? Da se razumemo danasnjih slovenackih 800E je I dalje daleko ispod primanja 91. No vidim ovde je konsenzus da je 800E raj, pa sta cu moram se sloziti s tim.
Koju korist ekonomsku imaju HR I BiH od tog otcepljenja ?

Raspad YU je za ove dve jedno veliko ekonomsko samoubistvo ja bih rekao, bar sudeci po stanju pre 91.

E sad moguce je da ce vec od dogodine uslediti vec ranije (91/2) planirani ekonomski bum no hajde sacekajmo jos tu godinu kad smo strpljivo cekali vec ovih 20.

Vremena ima na pretek, kao I rodoljublja.

Jugoslovenska kao I svaka druga ljudska glupost je naime neiscrpna.
Pitas me zasto potezem opet i iznova Slobu i baba Miru. Ma ja ga ne potezem toliko koliko ga tvoji zemljaci potezu. Eto vidis ni kosti mu se nisu raspale a eto ministar u tadicevoj vladi uziva da u hladu lipe razgovara sa svojim dragim predsjednikom. Kladimo se za 5-6 godina ce taj grob pod lipom biti u ravni sa mostima cara Lazara. (Vidis sada koliko je Broz bio dalekovidan kad je Drazu ostavio bez groba.)Oprostice tvoji zemljaci Slobi sve ,pa i to sto je poceo sve ratove i to sto ih je odreda sve izgubio i na kraju vratio Srbiju skoro u granice beogradskog pasaluka. Mozes zamisliti samo sta je nama uradio. I onda kazes da je on i baba mu vasa interna stvar. Da nije toliku pustos i toliko ojadjenih iza sebe ostavio taj monstrum, grohotom bi se nasmijao , na tu vasu internu stvar. Kazes da smo ga mi odrzavali na vlasti , a zaboravljas da je rat kod nas zavrsen 1995 a "vi " Slobu skinuli 05. oktobra.2000,i nebi ni tada da nije i po vasem ukusu malo pretjerao jer je uspio ni manje ni vise nego da zarati sa NATO savezom. Sa pritajenom zeljom da ih valjda pobjedi.

A po pitanju dali su Slovenci zadovoljni sa 800 Eura prosjeka evo ti jedan prikaz o najbogatijim i najsiromasnijim zemljama svijeta .Primjer radjen na 173 zemlje svijeta.
"Na listi za život najboljih zemalja, bivša sestrinska republika Slovenija je na 29. mjestu, s bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika od 17.367 dolara i životnim vijekom od 75,5 godina, dok je Hrvatska, pak, u najnovijem Izvještaju o ljudskom razvoju, zabilježila nacionalni dohodak od 8.091 dolar po glavi stanovnika i spustila se dva mjesta niže u poređenju s nalazima iz prethodne godine i sada je na 48. mjestu. Niže rangirana je Makedonija, koja je 2001. bila na 60., a sada je na 65. mjestu.

Poređenja radi, mjerenje ljudskog razvoja Tursku je smjestilo na 85, Albaniju na 92, a Pakistan na 138. mjesto.

Kako je živjeti u Bosni i Hercegovini, iz ovoga se izvještaja ne može saznati jer Bosne na listi za život najboljih i najgorih zemalja svijeta ove godine uopće nema. Po svemu sudeći, mnogi od traženih indikatora u Bosni nisu bili mjerljivi pa su kolone ostale prazne, a te kolone danas su prazne najčešće još u slučaju Afganistana, Iraka, Libije i Jugoslavije.

Godine 1998. indeks ljudskog razvoja (HDI - Human Development Index) za BiH bio je znatno niži od bugarskog, rumunskog, hrvatskog i makedonskog, ali znatno viši od albanskog, naprimjer.

Jedini podatak koji se u svjetskim statistikama čvrsto drži jeste da 60 posto bosanskog stanovništva živi u siromaštvu i da je bruto nacionalni dohodak još uvijek ispod polovine predratnog. CIA pak procjenjuje da je bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Bosni 1.700 dolara"
bokakotorska

#298 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Dete Ivica je materijal za zutu stampu i politicke mikro teme. Preshjednik Srbistana takodjer, ko i ekipa iz regije mu.

Da dete Ivica ostade kao zaostavstina - cudovisna - da podseca na oca mu politickog.
Najbolja moguca opomena generacijama koje nisu licno imale iskustvo sa tvorcem mu.

Sumnjam da ce rahmetli Sloba izbijati na top liste u Srbiji sledecih par stotina godina dok se ista ne oporavi od njegovog dina.

Tako da je Lazar safe and sound, nema brige, ne sekiraj se.

Po tvom matisu braca Slovenci izgurase na tisucu eura sto je i dalje bedak samo takav, jerbo oni su kao i vazda ranije hitro utrcali pod EU, a tamo je jako skupo pa taj somic nece da pokrije puno ni u Beogradu, a kamoli u Ljubljani.
Dragi drugovi valja reci da biti clan u EU nije samo veliko zadovoljstvo za svakog pobornika vec i obaveza koja podrazumeva i odredjeni haracic, kako mi to kazemo od milja. Mislim da je u proseku oko 50%. E dragi Tito i Turci nasi sto vas onoliko opanjkavasmo :(

Cude me Hrvati sa 400 evrica, mislim Srbi ih ne kradu vec 20 godina, sta sad to znaci kukala im majka :-)

Ostale da ne prozivamo znamo i ja i ti sta je i kako je.

Zato ja i kazem da je rasturanje Jugoslavije velika anti - ekonomska tema sa naseg - Jugoslovenskog stanovista - ali niko se ne slaze sta cu.

No odosmo od teme.

Bio sam rad malo razmatrati neke stvarne opcije koje su u BiH bile jako vazne. I danas su. Opcije koje su jako uticale na razvoj haosa iz 90etih.

No jos ne pricam sam sa sobom :)
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#299 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by emillio estevez »

Bolje da nikada nije postojala !
vedomedo

#300 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by vedomedo »

U sustini Jugoslavija je bila projekat jednog covjeka koji je tezio ka politickoj moci utjecaju i velicini. Za njegove ambicije bila mu je mala Hrvatska ili Slovenija zato mu je trebala veca politicka konstrukcija. Isto kao sto je Napoleonu nekad bila mala Korzika i njen nacionalizam pa se odlucio da "usreci" sve Francuze. I za Tita i za Napoleona ideologija je bila samo sredstvo. Izvrsni govornici koji su mase mogli da zapale za nesto sto je protiv svake
istorijske logike. Izvrsni manipulatori, izvrsni poznavaoci ljudi itd.

I na kraju to sto su stvorili prezivjelo ih je za kratko vrijeme. Jugoslavija je propala kratko vrijeme poslije Tita, Pokret Nesvrstanih je na dugom izdisaju.
Post Reply