Zasto se Jugoslavija raspala?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Atticus Finch

#126 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Atticus Finch »

Ama čovječe, neutralnost nije ekskluzivitet niti ateizma, niti bilo kojeg teizma! Potpuna neutralnost zahtjeva neke druge parametre, između ostalih vremensku i geografsku distancu, pravilno sagledavanje činjeničnog stanja na osnovu dokumentovane građe, ali i onu moralnu etičku komponentu koju bi ozbiljan povijesničar trebao da ima! U tome je poenta, i tu vidim tvoje pogrešno razumijevanje i tumačenje pojma neutralnosti!

edit: ovim se odjavljujem sa ove teme, i onaka smo i suviše u off-u!
Justina

#127 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Justina »

Atticus Finch wrote:Ama čovječe, neutralnost nije ekskluzivitet niti ateizma, niti bilo kojeg teizma! Potpuna neutralnost zahtjeva neke druge parametre, između ostalih vremensku i geografsku distancu, pravilno sagledavanje činjeničnog stanja na osnovu dokumentovane građe, ali i onu moralnu etičku komponentu koju bi ozbiljan povijesničar trebao da ima! U tome je poenta, i tu vidim tvoje pogrešno razumijevanje i tumačenje pojma neutralnosti!edit: ovim se odjavljujem sa ove teme, i onaka smo i suviše u off-u!

E hvala ti ko bratu rodjenom( ili sreskom nacelniku) da si nam objasnio sta je zapravo neutralnost,
a usput i sta je ateizam,teizam,nase zablude,iluzije,etika i njene komponente.

Bez tebe ne bismo znali sta nam je ciniti.
Ateista

#128 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Ateista »

Atticus Finch wrote:Ama čovječe, neutralnost nije ekskluzivitet niti ateizma, niti bilo kojeg teizma! Potpuna neutralnost zahtjeva neke druge parametre, između ostalih vremensku i geografsku distancu, pravilno sagledavanje činjeničnog stanja na osnovu dokumentovane građe, ali i onu moralnu etičku komponentu koju bi ozbiljan povijesničar trebao da ima! U tome je poenta, i tu vidim tvoje pogrešno razumijevanje i tumačenje pojma neutralnosti!

edit: ovim se odjavljujem sa ove teme, i onaka smo i suviše u off-u!
To svakako jeste uslov, ali smatram da je vrlo logicno da ce pravi ateista biti neutralan u vjerskom ratu, samim tim sto je sukob vezan za neke religije, ateista ne moze imati svoju stranu u tom ratu. Znaci, iskljucivo mislim na ratove na vjerskoj snovi, u svim ostalima nema razlike naravno. Naravno, sve to stoji ako nema nekih drugih politickih ili bilo kakvih drugih faktora koji na to uticu, sto se odnosi i na ateiste i na sve.

Mislim da vremenska i geografska distanca nije neophodna, bitnije je neucestvovati i nemati interes, dok se za ostale parametre slazem, bez toga nema neutralnosti, ali ja sam vise govorio o motivima, interesima, kao i o emotivnom vezivanju za jednu stranu, to bi trebalo da izostane kod ateista kada su u pitanju vjerski sukobi.

E to je sad druga stvar sto se vjerovatno necemo sloziti da li je to bio vjerski rat ili ne. :D
osa

#129 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by osa »

Ateista wrote:
osa wrote:možda bi trebalo postaviti pitanje "kako je juga uopće opstala tolike godine", vjerojatno bi odgovor bio lakši...
Zato sto je imala Tita, on je bio vrsta bozanstva, ideologije, motiv, kad je on umro, sve je polako pocelo da se raspada...

još jedna primjer da "građevine" zasnovane na slabim temeljima nemaju dug vijek, pri tom ne mislim da je tito osobno bio slaba ličnost, dapače, ali kratak vijek trajanja( ljudski život) kratak vijek trajanja i države, i da dodam, ako je samo tito bio integrativni faktor, hvala bogu što je propala...
Ateista

#130 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Ateista »

osa wrote:
Ateista wrote:
osa wrote:možda bi trebalo postaviti pitanje "kako je juga uopće opstala tolike godine", vjerojatno bi odgovor bio lakši...
Zato sto je imala Tita, on je bio vrsta bozanstva, ideologije, motiv, kad je on umro, sve je polako pocelo da se raspada...

još jedna primjer da "građevine" zasnovane na slabim temeljima nemaju dug vijek, pri tom ne mislim da je tito osobno bio slaba ličnost, dapače, ali kratak vijek trajanja( ljudski život) kratak vijek trajanja i države, i da dodam, ako je samo tito bio integrativni faktor, hvala bogu što je propala...
Nazalost, to u potpunosti stoji...

Greska je sto je toliko on dominirao, mislim da Castro pokusava da ispravi tu gresku time sto je dok je jos ziv poceo ukljucivati nekog ko ce ga zamijeniti i ko ga u stvari vec zamijenio, to malo produzava trajanje te drzave, ali opet je pitanje koliko.

Po meni je jedna od vrijednosti Juge to sto se pokazalo da moze funkcionisati, samo je trebalo ispraviti mnoge greske da bi mogla i potrajati.
probuseni $

#131 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by probuseni $ »

Atticus Finch wrote:Na ovoj temi smo dokučili neke, zaista nevjerovatne stvari! Pa tako, jedino ateizam ima ''božansku'' predestinaciju ka potpunoj neutralnosti glede događaja s početka rata na prostorima bivše Juge! :-) Zatim, da ako imate manje od 30 godina, nemožete biti upućeni, niti ponuditi tumačenje zasnovano na činjenicama spram rasapada bivše države! Valjda su vrlom forumašu Bobeku, jedino vlastito iskustvo i nešto manje rekla/kazala argumentacija, jedini izvori ''pozitivnog'' znanja. I opet :-). Konačno, ja sam ostao fasciniran količinom poluinformacija koje nam je ponudio Probušeni $! Iz čega Vi gosn. učite povijest/(h)istoriju? Za takve kosmički nadahnute tandaramandara postove, je zaista potrebno u potpunosti, bez izuzetka, zanemariti izvore i literaturu! Ipak, malo više čitanja, a malo manje sklapanja puzzle slagalica je moja skromna preporuka! Ostajte mi zdravo!
Ja sam vec oguglo na komentare tipa : "Iz cega ucis historiju", "tandaramandara nadahnuca" i sl. ali niko da zgrabi te historijske knjige i da mi dokaze da sam puzzle slozio pogresno ?...Ja sam napravio analizu onako kako ja to vidim, a ti ? Ti analiziras mene ... :lol: i to kao treba da bude dokaz da nisam u pravu ? Malo morgen junace. ... :lol:

Uzmi samo par stvari koje su toliko ocigledne i koje bodu u oci. Ko danas sjedi na vrhu hijerarhije u drustvu ? Vjerska lica jer mogu svakog politicara kako izdici na vrh, tako i baciti pod noge. Gdje danas zive narodi, etnicke skupine ? Zive u precizno ocrtanim vjerskim torovima. Ti torovi nisu nikakve ekonomske niti kulturne cjeline, vec cisto vjerske i religiozne. Zasto se ratovalo tri i po godine ? Da bi se narod razdvojio i smjestio u vjerske torove . Sve, ama bas sve sto se desavalo u Bosni od njenog nastanka ima za pozadinu borbu religija za mjesto u drzavi. To sam opisao ranije , kako i zasto. kad drzava ukroti religije , bice sanse da se i de dalje. Bosna nikad nije dozivjela veci preporod i razvitak nego u vrijeme komunista, ma kakvi oni bili, samo zato sto su religije bile pod kontrolom. Evropa bi se jos uvijek dimila od lomaca da nisu religije stpale u haps i sad zive da ne moze biti bolje. Kud ces veci dokaz sta treba na praviti u Bosni .
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#132 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by anjusha »

24. Sep. 2010. 00:20 Banned user for reason “krshenje pravila foruma”
» madner

14 dana
Feliks

#133 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Feliks »

Josip wrote:Zato jer je bila tamnica naroda i zločinačka. Jer je nastala na zločinu. A svemu zlu dođe kraj.
Nažalost, samo se ono stalno pokušava vratiti.
A naprimjer dejtonska BiH, naravno nije "tamnica naroda" i nije nastala nakon brojnih zlocina, vec je jedna uzorita liberalna demokracija i drzava blagostanja i prosperiteta za sve ljude koji u njoj zive?
Feliks

#134 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Feliks »

Jugoslavija se raspala jer su jugoslavenski komunisti, koji su imali neogranicenu vlast u svim poljima, tako htjeli. No, nije problem sam raspad, problem je nacin na koji se to desilo. Raspale su se i CSSR i SSSR ali na mnogo civiliziraniji nacin. Jedan od razloga je svakako Joviceva teza o Kardeljizmu. U svakom slucaju u ustavnopravnom smislu, Jugoslaviju su onemogucili da se razvije kao drzava upravo komunisti jer su dosljedno vjerovali u dogmu o "odumiranju drzave" i poteze na tom planu vukli jos od 1950ih i uvodjenja samoupravljanja, a narocito od 1960ih jacanjem ovlasti republika i pokrajina...Naravno sigurno ima i drugih razloga ali ovi su po mom misljenju temeljni.
asurbanipal

#135 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by asurbanipal »

probuseni $ wrote:
Atticus Finch wrote:Na ovoj temi smo dokučili neke, zaista nevjerovatne stvari! Pa tako, jedino ateizam ima ''božansku'' predestinaciju ka potpunoj neutralnosti glede događaja s početka rata na prostorima bivše Juge! :-) Zatim, da ako imate manje od 30 godina, nemožete biti upućeni, niti ponuditi tumačenje zasnovano na činjenicama spram rasapada bivše države! Valjda su vrlom forumašu Bobeku, jedino vlastito iskustvo i nešto manje rekla/kazala argumentacija, jedini izvori ''pozitivnog'' znanja. I opet :-). Konačno, ja sam ostao fasciniran količinom poluinformacija koje nam je ponudio Probušeni $! Iz čega Vi gosn. učite povijest/(h)istoriju? Za takve kosmički nadahnute tandaramandara postove, je zaista potrebno u potpunosti, bez izuzetka, zanemariti izvore i literaturu! Ipak, malo više čitanja, a malo manje sklapanja puzzle slagalica je moja skromna preporuka! Ostajte mi zdravo!
Ja sam vec oguglo na komentare tipa : "Iz cega ucis historiju", "tandaramandara nadahnuca" i sl. ali niko da zgrabi te historijske knjige i da mi dokaze da sam puzzle slozio pogresno ?...Ja sam napravio analizu onako kako ja to vidim, a ti ? Ti analiziras mene ... :lol: i to kao treba da bude dokaz da nisam u pravu ? Malo morgen junace. ... :lol:

Uzmi samo par stvari koje su toliko ocigledne i koje bodu u oci. Ko danas sjedi na vrhu hijerarhije u drustvu ? Vjerska lica jer mogu svakog politicara kako izdici na vrh, tako i baciti pod noge. Gdje danas zive narodi, etnicke skupine ? Zive u precizno ocrtanim vjerskim torovima. Ti torovi nisu nikakve ekonomske niti kulturne cjeline, vec cisto vjerske i religiozne. Zasto se ratovalo tri i po godine ? Da bi se narod razdvojio i smjestio u vjerske torove . Sve, ama bas sve sto se desavalo u Bosni od njenog nastanka ima za pozadinu borbu religija za mjesto u drzavi. To sam opisao ranije , kako i zasto. kad drzava ukroti religije , bice sanse da se i de dalje. Bosna nikad nije dozivjela veci preporod i razvitak nego u vrijeme komunista, ma kakvi oni bili, samo zato sto su religije bile pod kontrolom. Evropa bi se jos uvijek dimila od lomaca da nisu religije stpale u haps i sad zive da ne moze biti bolje. Kud ces veci dokaz sta treba na praviti u Bosni .
Ma ja, malo subjektivizma, malo generalizacije i dobiješ sataraš koji si upravo napravio... :-?
probuseni $

#136 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by probuseni $ »

asurbanipal wrote:
probuseni $ wrote:

Ma ja, malo subjektivizma, malo generalizacije i dobiješ sataraš koji si upravo napravio... :-?
A sta to ne valja u satarasu ? ... :lol:
bokakotorska

#137 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Ateista wrote: Ne, nego bi pravi ateisti po mom misljenju trebali biti neutralni kada su u pitanju sukovi na vjerskoj osnovi, sto je slucaj u ovom ratu, to je vrlo logicno, to ne znaci da svi i jesu, kao ni da su oni jedini.
:-?

Svako od nas gleda u sve ove price iz svog okvira.

Sukobi o kojima svi govorimo mogu se gledati i kao verski. Cak takav osvrt i daje novo svetlo, nije novo ali ne vidim da je iko puno gledao sa te strane.

Par je polazista za ovakvo sagledavanje jugoslovenske price.

1 Pricamo manje vise o Srbima, Hrvatima i Bosnjacima - ovaj pojam opet, najcesce, za sada, zaista podrazumeva Bosance koji so do 45te bili potpuno odredjeni izmedju drugog islamskom verom. I opet taj pojam iskljucuje druga dva naroda.

2 Danas posle perioda komunizma u istocnoj Evropi i paralelnog procesa obezbozavanja da ga tako nazovem u zapadnoj Evropi i opet naseg nicim planiranog upada u interesnu sferu te zapadne Evrope, tesko mozemo govoriti o verskom ratu. Jer :
a) Osnova ima ali fali medjunarodne otvorene podrske za tako sto. Osim kada su u pitanju recimo Iran ili Saudijska Arabija. Ne zato jer ove navodno podrzavaju Bosnjake vec jednostavno jer se radi o drzavama u kojima nema jasne linije razgranicenja izmedju Crkve i Drzave. Nije jasna linija verskog i drzavnog prava.
b) Vecina stanovnika ex YU je zapravo ateisticka mada su mnogi bili skloni 90etih da sebe vide kao Pravoslavne, Katolike ili Muslimane. Ozbiljniji medju njima koji su se i odvazili da krenu ka veri svojih predaka zapravo su odustali i ostali recimo vezani za nekakvu nazovimo tradiciju. Mada ih ja ne razumem bas, jer tradicija narodna je jedno, a vera nesto mnogo sire i dublje. Nema veze. Ostali su na pola puta. Neozbiljni medju njima pobrkali su sve veru, naciju, fasizam i antifasizam, no nazalost ti su medju najglasnijima. Svi vicu kada boli zar ne ?

3 Sama podela jugoslovenskog naroda na ove tri konfesije jeste u korenu raskola. No sam nedavni raskol nema veze sa religijom niti je iniciran iz nekih religioznih krugova.
Religiozna podela koja datira od davnih vremena je samo zloupotrebljena u dnevno politicke svrhe. Kada god je to potrebno. Bez nekog pravog verskog uporista u narodu.

Eto samo da malo razjasnimo i ovaj ugao gledanja na stvari.

Ovo nas istina moze pogurati i dalje da razumemo kao je nekada podeljen ovaj prostor ?

To je druga i duga prica ali za start dosta upecatljiv utisak ostavlja prosto poredjenje drzavnih karata recimo Somalije i Hrvatske, gde se tako jasno ocrtavaju ti procesi uticaja razvijenih maritimnih drzava na nerazvijenu obalu sa zaledjem......

Prijatno vece vernicima i nevernicima, a osebujno sizmaticima svih profila :)
Last edited by bokakotorska on 30/09/2010 22:06, edited 1 time in total.
probuseni $

#138 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by probuseni $ »

Rat u Bosni i djelu Hrvatske je bio cisto religiozni rat kojim su se srpske zemlje sa ove strane Drine trebale pripojiti Srbiji. Taj plan se uopste nije krio i bio je javan. Sam plan je djelo SPC koja je iskoristila resurse Srbije da bi ga realizovala. Ranije sam vec objasnio koja je razlika iz medju drzave i zemlje u tumacenju SPC i zasto ona polaze pravo na te zemlje. Glavni adut Srbije je bio da YU treba podjeliti po "zelji naroda", sto naravno obuhvata te "srpske zemlje", a ne po postojecim granicama bivsih republika.
R Hrvatska je to vrlo dobro znala i nije joj preostalo nista drugo nego da smisljeno Olujom unisti, fizicki protjera srbe iz Krajine, cime je te "srpske zemlje" i bukvalno nestalo. Time je problem religijskog uticaja prebacen u Bosnu , jer se znalo da je Bosna, u religijskom smislu , nicija zemlja.
Bosna je kao cjelina , iz religijskog ugla , jos uvijek bila nepoznanica. Niti pravoslavna, niti katolicka , niti muslimanska i tu stvar je jednom za uvijek trebalo rijesiti. Da su kojim slucajem u to vrijeme vlast imale neke druge politicke partije, partije gradjanskog tipa, ova stvar se nikad nebi desila, nebi doslo do unutarnje podjele drzave na politicke zajednice sa jasnim religioznim predznakom. Ovako, situacija je vise nego jasna. Nekadasnja religiozno neutralna Bosna, ako je gledamo kao cjelinu, podjeljena je na vjersko-politicke zajednice u obliku entiteta i kantona. Nikakav drugi razlog za ovakvu podjelu nije postojao sem zahtjeva religija za ekskluzivno svojom vlastitom teritorijom.
Gradjani Bosne trebaju znati da su im rat i sve zrtve kroz historiju pripremile sve tri religije i da je njihova netrpeljivost i nemogucnost suzivota dovela do krvavog sukoba, protjerivanja, i genocida.
jarancuga

#139 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:Rat u Bosni i djelu Hrvatske je bio cisto religiozni rat kojim su se srpske zemlje sa ove strane Drine trebale pripojiti Srbiji. Taj plan se uopste nije krio i bio je javan. Sam plan je djelo SPC koja je iskoristila resurse Srbije da bi ga realizovala. Ranije sam vec objasnio koja je razlika iz medju drzave i zemlje u tumacenju SPC i zasto ona polaze pravo na te zemlje. Glavni adut Srbije je bio da YU treba podjeliti po "zelji naroda", sto naravno obuhvata te "srpske zemlje", a ne po postojecim granicama bivsih republika.
R Hrvatska je to vrlo dobro znala i nije joj preostalo nista drugo nego da smisljeno Olujom unisti, fizicki protjera srbe iz Krajine, cime je te "srpske zemlje" i bukvalno nestalo. Time je problem religijskog uticaja prebacen u Bosnu , jer se znalo da je Bosna, u religijskom smislu , nicija zemlja.
Bosna je kao cjelina , iz religijskog ugla , jos uvijek bila nepoznanica. Niti pravoslavna, niti katolicka , niti muslimanska i tu stvar je jednom za uvijek trebalo rijesiti. Da su kojim slucajem u to vrijeme vlast imale neke druge politicke partije, partije gradjanskog tipa, ova stvar se nikad nebi desila, nebi doslo do unutarnje podjele drzave na politicke zajednice sa jasnim religioznim predznakom. Ovako, situacija je vise nego jasna. Nekadasnja religiozno neutralna Bosna, ako je gledamo kao cjelinu, podjeljena je na vjersko-politicke zajednice u obliku entiteta i kantona. Nikakav drugi razlog za ovakvu podjelu nije postojao sem zahtjeva religija za ekskluzivno svojom vlastitom teritorijom.
Gradjani Bosne trebaju znati da su im rat i sve zrtve kroz historiju pripremile sve tri religije i da je njihova
netrpeljivost i nemogucnost suzivota dovela do krvavog sukoba, protjerivanja, i genocida.

po obicaju, valjas....
rat i zrtve su posljedica velikosrpskih bolesnih umova...
asurbanipal

#140 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by asurbanipal »

probuseni $ wrote:Rat u Bosni i djelu Hrvatske je bio cisto religiozni rat kojim su se srpske zemlje sa ove strane Drine trebale pripojiti Srbiji. Taj plan se uopste nije krio i bio je javan. Sam plan je djelo SPC koja je iskoristila resurse Srbije da bi ga realizovala. Ranije sam vec objasnio koja je razlika iz medju drzave i zemlje u tumacenju SPC i zasto ona polaze pravo na te zemlje. Glavni adut Srbije je bio da YU treba podjeliti po "zelji naroda", sto naravno obuhvata te "srpske zemlje", a ne po postojecim granicama bivsih republika.
Gradjani Bosne trebaju znati da su im rat i sve zrtve kroz historiju pripremile sve tri religije i da je njihova netrpeljivost i nemogucnost suzivota dovela do krvavog sukoba, protjerivanja, i genocida.

Opet gruba generalizacija. Sve i da jesi u pravu, govoriti o religiji kao jedinom uzroku sukoba, a pri tome zanemarivati druge i jako bitne faktore je sasvim smiješno, da ne kažem i žalosno. Ali na svu sreću nisi u pravu, jer prije svega donosiš proizvoljne zaključke, pretjerano uopštavaš i generališeš stvari. Tu su naravno i drugi forumaši koji se razumiju u historiju da te pobiju, ali ti i dalje po svome nastavljaš sa ignorancijom.
probuseni $

#141 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by probuseni $ »

asurbanipal wrote:

Opet gruba generalizacija. Sve i da jesi u pravu, govoriti o religiji kao jedinom uzroku sukoba, a pri tome zanemarivati druge i jako bitne faktore je sasvim smiješno, da ne kažem i žalosno. Ali na svu sreću nisi u pravu, jer prije svega donosiš proizvoljne zaključke, pretjerano uopštavaš i generališeš stvari. Tu su naravno i drugi forumaši koji se razumiju u historiju da te pobiju, ali ti i dalje po svome nastavljaš sa ignorancijom.
Rat religija je samo jedna komponenta rata. Naravno da su u igri bili i drugi interesi . Medjutim, na sirem planu ono sto se odigralo je cisto religioznog karaktera. Hiljadu godina Bosna je bila kost u grlu za sve tri religije jer se sve do rata´`92 nije znalo da li je Bosna katolicka, pravoslavna ili muslimanska. Sad se zna precizno ali na nivou unutarnjeg uredjenja drzave . Zato to unutarnje uredjenje ima vanjske spoznore, garante, potpisnike Dejtona u vidu HR, Srbije, Rusije , EU, US. Nema ni jedne drzave na svijetu ciju unutarnje uredjenje garantuje neko izvana, sem Bosne. Ulog je prevelik na globalnom planu da bi se ta stvara prepustila samoj Bosni.
Prema tome , rat za podjelu Bosne su vodile religije , jerse nisu mogle dogovoriti izmedju sebe sta kome pripada. Iz istog razloga se desilo i protjerivanje, jer pravoslavlje ne trpi drugu vjeru na svojoj teritoriji, kao uostalom ni katolicanstvo ni islam. Mi sjedimo u torovima zahvaljujuci iskljucivo religijama.
jarancuga

#142 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by jarancuga »

probuseni...
vrijeme jednoumlja ( komunizma ) je proslo, ne samo u BiH vec i u cijelom svijetu. komunizam je otisao tamo gdje mu je mjesto, na smetljiste historije...
probuseni $

#143 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:probuseni...
vrijeme jednoumlja ( komunizma ) je proslo, ne samo u BiH vec i u cijelom svijetu. komunizam je otisao tamo gdje mu je mjesto, na smetljiste historije...
Da. I zato je doslo novo , jos jace jednoumlje. ....religija... :lol:
bokakotorska

#144 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Raspala se, jer nismo ni sanjali koliko nam svima znaci.

Ali rec je ostala.

Drugi put pamet u glavu i dupe uza zid :)

http://www.youtube.com/watch?v=kqWgBZKeiHU
drndalo

#145 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by drndalo »

I sve to kad pobacate gdje treba, ostane sta ? Prelazak "naseg" vlasnistva, u vlasnistvo "njih" stotinu... :evil:
Smrt

#146 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Smrt »

raspala se zato sto su ljudi koji su bili u titovim zatvorima preko noci postali komunisti i iznenada poceli da se bore za svoje vlastite interese i za interese svoga naroda a ne za sve narode i narodnosti ... naravo sve to ide uz podrsku amera koji ti pune guzicu sa dolarima ...
Zla polusestra

#147 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Zla polusestra »

Do sukoba među Južnim slovenima je došlo zbog toga što pripadaju različitim semitskim sektama... Nikad do sukoba ne bi došlo da nismo podijeljeni tim zlom. Semitizam nije u prirodi Slovena i potrebno ga je, kao strano tijelo, izbaciti iz slovenskog organizma... Sloveni su podijeljeni sa nečim, šta nije u njihovoj prirodi. Jugonostalgija je dokaz da duh slovenski i dalje živi. Ipak je slovenstvo jače od semitizma. Krv je krv. Nemoguće je bratstva praviti po vjeri, moguće je samo po krvi.
naiskrenije

#148 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by naiskrenije »

Raspala se zato što je svaka državna zajednica više političkih naroda nelogična.
Cyber-harambashica

#149 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Cyber-harambashica »

Crnogorci su krivi
psydelija

#150 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by psydelija »

...zato sto je kao takva bila neprihvatljiva za zapadni svet!

Bifsa Juga je bunarila sa svih strana, bez jasne vizije (nesto slicno SRB danas) i cilja, i kao takvu je bilo lako srusiti iz vana, uz neprocenjiv doprinos domacih razbijaca!
Post Reply