Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?

Post Reply
ahmed_dv

#1 Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?

Post by ahmed_dv »

I mozda jos bolje, zasto se niko nije suprostavio tome? Ako neko ima odgovor na ova pitanja zamolio bih da me informise jer mi stvarno nije jasno?
manijak1

Post by manijak1 »

Izvini :D ali ti kao da si pao sa Marsa :D
pitt

Post by pitt »

Procitaj Ustav BiH mozda ti sine :D
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

OK, onda zaboravite da sam pitao.
Qwert

Post by Qwert »

Kojim jezikom se govori u USK iliti Unated States Of Krajina :D Nije Hrvatska a ni Federacija :D :D a sve pravi Bosancerosi. :roll:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Qwert wrote:Kojim jezikom se govori u USK iliti Unated States Of Krajina :D Nije Hrvatska a ni Federacija :D :D a sve pravi Bosancerosi. :roll:
Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?
Ivy

Post by Ivy »

ahmed_dv wrote:
Qwert wrote:Kojim jezikom se govori u USK iliti Unated States Of Krajina :D Nije Hrvatska a ni Federacija :D :D a sve pravi Bosancerosi. :roll:
Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?
Objasnjenje trazzi u samom nazivu televizije - Federalna...a kao sto znas [a mozda i ne znas] Federacija BiH je sacinjena od Bosnjaka i Hrvata [nazzalost kao posljedica rata] i samim time i jedan i drugi jezik moraju biti ravnopravno zastupljeni na FTV...kao latinica i cirilica na BHTV...anyway, ne kazem ja da je to uredu jer nas je jezik Bosanski, bili mi Srbi, Hrvati ili Bosnjaci ali DAYTON je ucinio svoje, nazzalost!

Ivy
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Ivy wrote:
ahmed_dv wrote:
Objasnjenje trazzi u samom nazivu televizije - Federalna...a kao sto znas [a mozda i ne znas] Federacija BiH je sacinjena od Bosnjaka i Hrvata [nazzalost kao posljedica rata] i samim time i jedan i drugi jezik moraju biti ravnopravno zastupljeni na FTV...kao latinica i cirilica na BHTV...anyway, ne kazem ja da je to uredu jer nas je jezik Bosanski, bili mi Srbi, Hrvati ili Bosnjaci ali DAYTON je ucinio svoje, nazzalost!

Ivy
Da, naravno, to mi je sve jasno ali tako nije bilo prije godinu dana ako se ne varam.
manijak1

Post by manijak1 »

Gdje je sad Šeha ? :D
On bi to najbolje objasnio :D mada Pitt mogao bi i ti pokušati :D ja sam trenutno na stazi .........znaš .......... :D
Ergot

Post by Ergot »

Image
Slikovnim jezikom. :roll:
mirza_kaffka

Post by mirza_kaffka »

Zato što smo mi Bošnjaci toliko povodljivi, i zato što bismo sve dali da BiH opstane, zato što nemamo kvalitetne političare i zemlju u okruženju koja bi nam bila oslonac. Zato jarane, i zbog mnogo stvari još...ali ko će to još pisati i opisivati - to je s.jeb ove zemlje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

srbi i hrvati su konstitutivni narod i bošnjacima na cijelom teritoriju BiH
analogno tome

federalna Tv treba imati 3 kanala kao i PTCP

hrvatski jezik je službeni jezik u BiH :D
mr`mirza

#13 Re: Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?

Post by mr`mirza »

ahmed_dv wrote:I mozda jos bolje, zasto se niko nije suprostavio tome? Ako neko ima odgovor na ova pitanja zamolio bih da me informise jer mi stvarno nije jasno?
Zato što su Hrvati ugroženi u BiH.
Storm

Post by Storm »

:D :x Zato sto niko nema mu.a da bubne koju bosansku :-D :-D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Jel moze meni neko reci zasto se na kanadskim tv stanicama govori francuskim jezikom... :roll: Stvarno su oni kanadjani popustljivi..treba li bi oni to zabraniti, samo engleskim jezikom da se koriste :-) .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

ahmed_dv wrote:
Ivy wrote:
ahmed_dv wrote: Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?

Ivy
Da, naravno, to mi je sve jasno ali tako nije bilo prije godinu dana ako se ne varam.
Pa..da li tebi to smeta?
Ahmed, a koliko godina ti imas?
CiCiban

Post by CiCiban »

hm..meni smeta.. isto onako kako bi mi smetalo da je na ekavskom, jer ipak ocekujem da na ftv cujem rijeci i naglasak kojim govore svi koji zive ovdje.. na hrt-u mi ne smeta recimo, jer tu i ocekujem hrvatski jezik
..
jednostavno receno dnevnik mi zvuci tako neobicno.. kao kad bih recimo gledala neku seriju sa spirom guberinom, u kojoj on govori beogradskim slengom :skoljka: a to je mora se priznati..kaka :D
Relax

Post by Relax »

Nisam primjetila da bas svi na FTV govore hrvatskim jezikom.....i kakve to veze ima...kada je bosanski jezik izmijenjen kako bi sto manje licio na srpski pa poceo sve vise liciti na hrvatski.....
CiCiban

Post by CiCiban »

a jesi li primjetila da govori iko :?
Pooll

Post by Pooll »

Vijesti u 09:00,15:00 potom dnevnik u 12 i Federacija danas u 17.

Sedmicno 20 emisija ( subotom i nedjeljom idu samo vijesti )

Sanja Bagaric - hrvatski jezik
Aleksandar Markovic - hrvatski jezik
Adisa Dedic - bosanski jezik

14 emisija na hrvatskom i 6 na bosanskom jeziku. Sto znaci 66,6 posto dnevnog informativnog programa na hrvatskom jeziku. A desi se i da po 16 emisija sedmicno bude na hrvatskom jeziku.
Dnevni program zauzima 70 posto informativnog programa.

Dnevnik 2

Ognjen Blagojevic - bosanski jezik
Djenita Zidrum - bosanski jezik
Ivan Pavkovic - hrvatski jezik
Nikolina Veljovic - hrvatski jezik

Centralna informativna emisija:
50:50%

Dnevnik 3 ( ex Pogledi )

Blazica Kristo - hrvatski jezik
Adisa Ruzdic- Hodzic - bosanski jezik
Ljiljana Smailbegovic - bosanski jezik

Vecernji informativni program:
33,3 ( hrvatski ) :66,6% ( bosanski jezik)

izvor: JA :P
Last edited by Pooll on 07/08/2004 17:39, edited 2 times in total.
CiCiban

Post by CiCiban »

ja geda :P samo filmove :D
wels

Post by wels »

Bobi wrote:Jel moze meni neko reci zasto se na kanadskim tv stanicama govori francuskim jezikom... :roll: Stvarno su oni kanadjani popustljivi..treba li bi oni to zabraniti, samo engleskim jezikom da se koriste :-) .

Mozda zato sto je Quebec,inace naseljen vecinskim Francuzima svojevremeno prijetio otcjepljenjem.
kame

Post by kame »

Bosanski jezik je dobrim dijelom kroatiziran (izmedju ostalog i krivicom bosnjaka).

Pogledajte pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovica pa cete shvatiti o cemu govorim. A cija je to bila zamisao tesko je reci. Ali steta koja je napravljena je nesto sto ce se osjetiti jos dugo.

Madam se da ce se u bliskoj buducnosti naci neko ko ce ispraviti Halilovicevu (jebo mu ja mater) gresku.

Pa tako u tom pravopisu mozete naci termine tipa podnesak, nadnevak, naputak koji se u BiH nikad nisu upotrebljavali. Osim u nekim pogranicnim dijelovima pretezno naseljenim hrvatima.

To sto se desava s jezikom je zlocin (malo iznutra a malo iz vana).

Jos samo fali da na kraju neke serije bude pisalo "konac prve epizode" :D :D :D

Ili da umjesto podaci, dohoci.... postane ispravno podatci, dohotci..... i sl. kako i jeste ispravno u novokomponovanom hrvatskom jeziku.

Naravno, za sve sto se dogadja dijelom je kriva i agresija Hrvatske na BiH ali su dijelom krivi i sami bosnjaci.

Ne bi bilo toliko ni strasno da je rijec samo o jeziku. Ali ne, problem je i u vijestima. Na FTV i BHTV 1 primjetna je cenzura. Dakle, vijesti koje nisu pogodne i "podobne" nece se objaviti. Ma koliko znacajne bile gledaoci ce ostati uskraceni.

S te strane, Hayat je ostala jedina TV kuca koju ja hvatam a na kojoj se moze cuti sve sto treba da se cuje.

Konkretno, ako obratimo paznju na vijesti koje su objavljene na BHTV1 i FTV vezano za pustanje Blaskica iz zatvora mozemo vidjeti o cemu je rijec. Tj. mozemo vidjeti da za cenzore uposlene na te dvije TV kuce ne postoji granica poslije koje nema cenzure.

To me vec podsjeca na OBN i njihovo neobjavljivanje dogadjaja u Banja Luci 07.05.2001. Jednostavno, samo su se ovlas dotakli i to objavili kao trecu vijest dana (citaj->trecerazrednu).

Tada sam shvatio kako stoje stvari. Ocigledno je da je neko na toj TV kuci smatrao da stvar treba zataskati. Ili makar umiti toplom vodom i upakovati. Sto je naravno i uradjeno.

Kasnije je ispalo da su bosnjaci krivi za 07.05.2001 i da su to bespotrebno ispolitizirali. 8-)
mrmot

Post by mrmot »

Zasto hrvati uopce govore hrvatski?

Tuđman je umro. Mogu pričati normalno.
seronja

Post by seronja »

mrmot wrote:Zasto hrvati uopce govore hrvatski?

Tuđman je umro. Mogu pričati normalno.
valjda ih je evolucija odvela jedan korak dalje od drugih slavenskih naroda.
Post Reply