Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?
- ahmed_dv
#1 Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?
I mozda jos bolje, zasto se niko nije suprostavio tome? Ako neko ima odgovor na ova pitanja zamolio bih da me informise jer mi stvarno nije jasno?
- manijak1
Izvini
ali ti kao da si pao sa Marsa 
- ahmed_dv
Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?Qwert wrote:Kojim jezikom se govori u USK iliti Unated States Of KrajinaNije Hrvatska a ni Federacija
![]()
a sve pravi Bosancerosi.
- Ivy
Objasnjenje trazzi u samom nazivu televizije - Federalna...a kao sto znas [a mozda i ne znas] Federacija BiH je sacinjena od Bosnjaka i Hrvata [nazzalost kao posljedica rata] i samim time i jedan i drugi jezik moraju biti ravnopravno zastupljeni na FTV...kao latinica i cirilica na BHTV...anyway, ne kazem ja da je to uredu jer nas je jezik Bosanski, bili mi Srbi, Hrvati ili Bosnjaci ali DAYTON je ucinio svoje, nazzalost!ahmed_dv wrote:Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?Qwert wrote:Kojim jezikom se govori u USK iliti Unated States Of KrajinaNije Hrvatska a ni Federacija
![]()
a sve pravi Bosancerosi.
Ivy
- ahmed_dv
Da, naravno, to mi je sve jasno ali tako nije bilo prije godinu dana ako se ne varam.Ivy wrote:Objasnjenje trazzi u samom nazivu televizije - Federalna...a kao sto znas [a mozda i ne znas] Federacija BiH je sacinjena od Bosnjaka i Hrvata [nazzalost kao posljedica rata] i samim time i jedan i drugi jezik moraju biti ravnopravno zastupljeni na FTV...kao latinica i cirilica na BHTV...anyway, ne kazem ja da je to uredu jer nas je jezik Bosanski, bili mi Srbi, Hrvati ili Bosnjaci ali DAYTON je ucinio svoje, nazzalost!ahmed_dv wrote:Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?Qwert wrote:Kojim jezikom se govori u USK iliti Unated States Of KrajinaNije Hrvatska a ni Federacija
![]()
a sve pravi Bosancerosi.
Ivy
- manijak1
Gdje je sad Šeha ?
On bi to najbolje objasnio
mada Pitt mogao bi i ti pokušati
ja sam trenutno na stazi .........znaš .......... 
On bi to najbolje objasnio
-
mirza_kaffka
Zato što smo mi Bošnjaci toliko povodljivi, i zato što bismo sve dali da BiH opstane, zato što nemamo kvalitetne političare i zemlju u okruženju koja bi nam bila oslonac. Zato jarane, i zbog mnogo stvari još...ali ko će to još pisati i opisivati - to je s.jeb ove zemlje
-
mr`mirza
#13 Re: Zasto se govori hrvatski na FTV:u!?
Zato što su Hrvati ugroženi u BiH.ahmed_dv wrote:I mozda jos bolje, zasto se niko nije suprostavio tome? Ako neko ima odgovor na ova pitanja zamolio bih da me informise jer mi stvarno nije jasno?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Jel moze meni neko reci zasto se na kanadskim tv stanicama govori francuskim jezikom...
Stvarno su oni kanadjani popustljivi..treba li bi oni to zabraniti, samo engleskim jezikom da se koriste
.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Pa..da li tebi to smeta?ahmed_dv wrote:Da, naravno, to mi je sve jasno ali tako nije bilo prije godinu dana ako se ne varam.Ivy wrote:Objasnjenje trazzi u samom nazivu televizije - Federalna...a kao sto znas [a mozda i ne znas] Federacija BiH je sacinjena od Bosnjaka i Hrvata [nazzalost kao posljedica rata] i samim time i jedan i drugi jezik moraju biti ravnopravno zastupljeni na FTV...kao latinica i cirilica na BHTV...anyway, ne kazem ja da je to uredu jer nas je jezik Bosanski, bili mi Srbi, Hrvati ili Bosnjaci ali DAYTON je ucinio svoje, nazzalost!ahmed_dv wrote: Izvini, neznam sta hoces da kazes s tim. Ja sam samo postavio jednostavno pitanje i trazim jednostavan odgovor. Nisam znao da se prica hrvatski na FTV:u dok ovog ljeta nisam bio u Bosni pa me samo interesuje zasto?
Ivy
Ahmed, a koliko godina ti imas?
- CiCiban
hm..meni smeta.. isto onako kako bi mi smetalo da je na ekavskom, jer ipak ocekujem da na ftv cujem rijeci i naglasak kojim govore svi koji zive ovdje.. na hrt-u mi ne smeta recimo, jer tu i ocekujem hrvatski jezik
..
jednostavno receno dnevnik mi zvuci tako neobicno.. kao kad bih recimo gledala neku seriju sa spirom guberinom, u kojoj on govori beogradskim slengom
a to je mora se priznati..kaka 
..
jednostavno receno dnevnik mi zvuci tako neobicno.. kao kad bih recimo gledala neku seriju sa spirom guberinom, u kojoj on govori beogradskim slengom
- Pooll
Vijesti u 09:00,15:00 potom dnevnik u 12 i Federacija danas u 17.
Sedmicno 20 emisija ( subotom i nedjeljom idu samo vijesti )
Sanja Bagaric - hrvatski jezik
Aleksandar Markovic - hrvatski jezik
Adisa Dedic - bosanski jezik
14 emisija na hrvatskom i 6 na bosanskom jeziku. Sto znaci 66,6 posto dnevnog informativnog programa na hrvatskom jeziku. A desi se i da po 16 emisija sedmicno bude na hrvatskom jeziku.
Dnevni program zauzima 70 posto informativnog programa.
Dnevnik 2
Ognjen Blagojevic - bosanski jezik
Djenita Zidrum - bosanski jezik
Ivan Pavkovic - hrvatski jezik
Nikolina Veljovic - hrvatski jezik
Centralna informativna emisija:
50:50%
Dnevnik 3 ( ex Pogledi )
Blazica Kristo - hrvatski jezik
Adisa Ruzdic- Hodzic - bosanski jezik
Ljiljana Smailbegovic - bosanski jezik
Vecernji informativni program:
33,3 ( hrvatski ) :66,6% ( bosanski jezik)
izvor: JA
Sedmicno 20 emisija ( subotom i nedjeljom idu samo vijesti )
Sanja Bagaric - hrvatski jezik
Aleksandar Markovic - hrvatski jezik
Adisa Dedic - bosanski jezik
14 emisija na hrvatskom i 6 na bosanskom jeziku. Sto znaci 66,6 posto dnevnog informativnog programa na hrvatskom jeziku. A desi se i da po 16 emisija sedmicno bude na hrvatskom jeziku.
Dnevni program zauzima 70 posto informativnog programa.
Dnevnik 2
Ognjen Blagojevic - bosanski jezik
Djenita Zidrum - bosanski jezik
Ivan Pavkovic - hrvatski jezik
Nikolina Veljovic - hrvatski jezik
Centralna informativna emisija:
50:50%
Dnevnik 3 ( ex Pogledi )
Blazica Kristo - hrvatski jezik
Adisa Ruzdic- Hodzic - bosanski jezik
Ljiljana Smailbegovic - bosanski jezik
Vecernji informativni program:
33,3 ( hrvatski ) :66,6% ( bosanski jezik)
izvor: JA
Last edited by Pooll on 07/08/2004 17:39, edited 2 times in total.
- wels
Bobi wrote:Jel moze meni neko reci zasto se na kanadskim tv stanicama govori francuskim jezikom...Stvarno su oni kanadjani popustljivi..treba li bi oni to zabraniti, samo engleskim jezikom da se koriste
.
Mozda zato sto je Quebec,inace naseljen vecinskim Francuzima svojevremeno prijetio otcjepljenjem.
-
kame
Bosanski jezik je dobrim dijelom kroatiziran (izmedju ostalog i krivicom bosnjaka).
Pogledajte pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovica pa cete shvatiti o cemu govorim. A cija je to bila zamisao tesko je reci. Ali steta koja je napravljena je nesto sto ce se osjetiti jos dugo.
Madam se da ce se u bliskoj buducnosti naci neko ko ce ispraviti Halilovicevu (jebo mu ja mater) gresku.
Pa tako u tom pravopisu mozete naci termine tipa podnesak, nadnevak, naputak koji se u BiH nikad nisu upotrebljavali. Osim u nekim pogranicnim dijelovima pretezno naseljenim hrvatima.
To sto se desava s jezikom je zlocin (malo iznutra a malo iz vana).
Jos samo fali da na kraju neke serije bude pisalo "konac prve epizode"
Ili da umjesto podaci, dohoci.... postane ispravno podatci, dohotci..... i sl. kako i jeste ispravno u novokomponovanom hrvatskom jeziku.
Naravno, za sve sto se dogadja dijelom je kriva i agresija Hrvatske na BiH ali su dijelom krivi i sami bosnjaci.
Ne bi bilo toliko ni strasno da je rijec samo o jeziku. Ali ne, problem je i u vijestima. Na FTV i BHTV 1 primjetna je cenzura. Dakle, vijesti koje nisu pogodne i "podobne" nece se objaviti. Ma koliko znacajne bile gledaoci ce ostati uskraceni.
S te strane, Hayat je ostala jedina TV kuca koju ja hvatam a na kojoj se moze cuti sve sto treba da se cuje.
Konkretno, ako obratimo paznju na vijesti koje su objavljene na BHTV1 i FTV vezano za pustanje Blaskica iz zatvora mozemo vidjeti o cemu je rijec. Tj. mozemo vidjeti da za cenzore uposlene na te dvije TV kuce ne postoji granica poslije koje nema cenzure.
To me vec podsjeca na OBN i njihovo neobjavljivanje dogadjaja u Banja Luci 07.05.2001. Jednostavno, samo su se ovlas dotakli i to objavili kao trecu vijest dana (citaj->trecerazrednu).
Tada sam shvatio kako stoje stvari. Ocigledno je da je neko na toj TV kuci smatrao da stvar treba zataskati. Ili makar umiti toplom vodom i upakovati. Sto je naravno i uradjeno.
Kasnije je ispalo da su bosnjaci krivi za 07.05.2001 i da su to bespotrebno ispolitizirali.
Pogledajte pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovica pa cete shvatiti o cemu govorim. A cija je to bila zamisao tesko je reci. Ali steta koja je napravljena je nesto sto ce se osjetiti jos dugo.
Madam se da ce se u bliskoj buducnosti naci neko ko ce ispraviti Halilovicevu (jebo mu ja mater) gresku.
Pa tako u tom pravopisu mozete naci termine tipa podnesak, nadnevak, naputak koji se u BiH nikad nisu upotrebljavali. Osim u nekim pogranicnim dijelovima pretezno naseljenim hrvatima.
To sto se desava s jezikom je zlocin (malo iznutra a malo iz vana).
Jos samo fali da na kraju neke serije bude pisalo "konac prve epizode"
Ili da umjesto podaci, dohoci.... postane ispravno podatci, dohotci..... i sl. kako i jeste ispravno u novokomponovanom hrvatskom jeziku.
Naravno, za sve sto se dogadja dijelom je kriva i agresija Hrvatske na BiH ali su dijelom krivi i sami bosnjaci.
Ne bi bilo toliko ni strasno da je rijec samo o jeziku. Ali ne, problem je i u vijestima. Na FTV i BHTV 1 primjetna je cenzura. Dakle, vijesti koje nisu pogodne i "podobne" nece se objaviti. Ma koliko znacajne bile gledaoci ce ostati uskraceni.
S te strane, Hayat je ostala jedina TV kuca koju ja hvatam a na kojoj se moze cuti sve sto treba da se cuje.
Konkretno, ako obratimo paznju na vijesti koje su objavljene na BHTV1 i FTV vezano za pustanje Blaskica iz zatvora mozemo vidjeti o cemu je rijec. Tj. mozemo vidjeti da za cenzore uposlene na te dvije TV kuce ne postoji granica poslije koje nema cenzure.
To me vec podsjeca na OBN i njihovo neobjavljivanje dogadjaja u Banja Luci 07.05.2001. Jednostavno, samo su se ovlas dotakli i to objavili kao trecu vijest dana (citaj->trecerazrednu).
Tada sam shvatio kako stoje stvari. Ocigledno je da je neko na toj TV kuci smatrao da stvar treba zataskati. Ili makar umiti toplom vodom i upakovati. Sto je naravno i uradjeno.
Kasnije je ispalo da su bosnjaci krivi za 07.05.2001 i da su to bespotrebno ispolitizirali.