Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1 Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?

Post by Dado dijasporitus »

Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana.

Cinjenica je da jako mali broj gradjana u dijaspori je glasao na proslim izborima. Pored generalne apaticnosti koja sigurno postoji htio bih da pitam kakve tehnicke probleme dijaspora ima u procesu registracije i samog glasanja. Da li je proces previse komplikovan, da li nemaju odgovarajucu dokumentaciju, da li je proces previse birokratiziran, koliko nedostatak licnog vremena ili nezainteresovanost igra ulogu.

U princpipu sta najvise utice da se dijaspora masovno ne registruje za glasanje na izborima pa sa tim masovno i ne glasaju.

Takodjer sta mislite da bi se trebalo promjeniti da bi se broj registracija za glasanje u dijaspori povecao. Da li bi pomoglo da se otvori centar za registraciju ili slicno.

Puno hvala na misljenjima.
melb26sa

Post by melb26sa »

Logicno bi bilo da na web stranicama konzulata BIH postoje informacije kako glasati postom. Nazalost, cak ni na web stranici CIK http://www.izbori.ba nigdje ne pise kako se registrovati za izbore i glasati postom.

Preostaje samo da kontaktirate konzulate i CIK i zahtjevate informacije i slanje uputa na kucnu adresu.
nineac

Post by nineac »

Ima na stranici objasnjenje kako da se registruje. Ja sam prosle godine prije izbora se preregistrovao jer sam se odselio u USA. Isprintao sam formular, popunio, kopirao licnu kartu i poslao faxom. Dobio sam glasacke materijale postom, i poslao postom.
Glaso sam za Zeljku :bih:
forUMASH

Post by forUMASH »

....zato sto nemam za koga glasat'....sve smecar do smecara.... :roll:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

forUMASH wrote:
....zato sto nemam za koga glasat'....sve smecar do smecara.... :roll:
:roll: Nisu, ... nisu oni smecari. Naprotiv, ..... oni od drzave samo prave smece. :oops:
max_power

Post by max_power »

Evo trazim na http://www.izbori.ba informacije o tome kako se registrovati ali nemogu da nadjem. Jesam li ja corav ili stvarno toga nema...

#7 Re: Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?

Post by location »

Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana.

Cinjenica je da jako mali broj gradjana u dijaspori je glasao na proslim izborima. Pored generalne apaticnosti koja sigurno postoji htio bih da pitam kakve tehnicke probleme dijaspora ima u procesu registracije i samog glasanja. Da li je proces previse komplikovan, da li nemaju odgovarajucu dokumentaciju, da li je proces previse birokratiziran, koliko nedostatak licnog vremena ili nezainteresovanost igra ulogu.

U princpipu sta najvise utice da se dijaspora masovno ne registruje za glasanje na izborima pa sa tim masovno i ne glasaju.

Takodjer sta mislite da bi se trebalo promjeniti da bi se broj registracija za glasanje u dijaspori povecao. Da li bi pomoglo da se otvori centar za registraciju ili slicno.

Sto se tice mene i moje familije to su sve razlozi za ne glasanje. Ja se nisam registrovao jer nemam dokumenata. Zadnji put kada sam bio u BiH otisao gdje sam trebao da odem da izvadim sve te dokumente medjutim ljudi su jako smrdili (ljeto je bilo) tako da nisam to odradio. Moji stari je pokusao da registruje mamu i stariju sestru medjutim to se zavrsilo tako sto je on opsovao sve moguce nekome drugom na drugoj liniji. I onda sta vise bacio telefon i izderao se na nas. Glupi ljudi po konzulatima i plus birokratija te izludi.

Na kraju sam odlucio da ja kao dijasporac nemam pravo glasati. Ako bi ja glaso na BiH izborima ili Juzno Africkim (nisam u Juznoj Africi) isto se pika. Pojma nemam ko su tamo politicari (sem Dodika i Silajdzica), ne znam ni ko koga tu zeza, za koga treba glasati. Ako glasam za nekoga loseg i pobjedi, samo vama dole to ide na nos a ne meni. Ja ovdje sjedim i bas me briga sto je vama nesto na nosu.

U novoj sam drzavi, ovdje pratim politiku, ovdje glasam. Ja mislim da bi se trebalo zabraniti dijaspori da glasa, sem ako dodje do glasanja da li RS treba da se odvoji ili tako nesto glupo. Ali izabirati ko ce biti glavni u kojem kantonu, em sto ne znam ko su te osobe, em sto geografski pojma nemam gdje su ti silni kantoni i opstine najbolje da se ne petljam u politicku scenu BiH.
zemo_online

#8 Re: Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?

Post by zemo_online »

Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana.

najvise utice to sto moraju ljudi da plate da bi glasali.
pitt

Post by pitt »

kad glasa ne valja....kad ne glasa opet ne valja :D:D:D
zemo_online

Post by zemo_online »

pitt wrote:kad glasa ne valja....kad ne glasa opet ne valja :D:D:D

ako ne glasas ,opet si glaso!
BAHadzic

Post by BAHadzic »

ja i zena mi smo uvijek dole kad su izbori i posto imam licnu i pasos ja glasam odma na licu mjesta
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci. :D
xon_sa

Post by xon_sa »

Eh da vam hoce neko doc na vrata, donjet listic i gladit vam muda dok glasate onda bi glasali. Bjezi ba, ima vas bruka koji za 15 godina niste u stanju bili izvadit licnu kartu ili pasos (cast izuzecima). Vaznije je kurcit se po centralu nego pokusat sredit dokumente...

Procedura je jednostavna, koga zanima raspitace se, koga ne zanima vazda ce nac neke mane i razloge za neglasanje.
nineac

Post by nineac »

PasoDzigera007 wrote:Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci. :D
Sta su zakomplikovali?
Ja popunio obrazac, kopirao licnu, poslao faxom u izbornu komisiju idoslomi postom za mjesec dana sve, popunio i poslao ponovo postom.
Nevidim kako je to komplikovano?
zemo_online

Post by zemo_online »

nineac wrote:
PasoDzigera007 wrote:Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci. :D
Sta su zakomplikovali?
Ja popunio obrazac, kopirao licnu, poslao faxom u izbornu komisiju idoslomi postom za mjesec dana sve, popunio i poslao ponovo postom.
kolko si platio?
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

xon_sa wrote:Eh da vam hoce neko doc na vrata, donjet listic i gladit vam muda dok glasate onda bi glasali. Bjezi ba, ima vas bruka koji za 15 godina niste u stanju bili izvadit licnu kartu ili pasos (cast izuzecima). Vaznije je kurcit se po centralu nego pokusat sredit dokumente...

Procedura je jednostavna, koga zanima raspitace se, koga ne zanima vazda ce nac neke mane i razloge za neglasanje.
Jarane nemoj bezze pricati kad neznas,ja imam i licnu i nas pasos,a licno bih odsjeku ruke onom ko uzme tudji pasos,al brate mogu jednostavno napraviti biracka mjesta,i ja cu otici i glasati.Prije je puno bolje bilo.I jos nesto kako da se glasa kan nam obezbjede samo 30 000 litica ,a nas 500 000 imal tu logike?
ja ne kazem da ce svi izaci,al bi sigurno dosta ljudi glasalo da se to malo bolje uradi,jednostavnije.Nek samo urade kao sto je to prije bilo i nista vise. 100X im moram reci da nisam promjenio adresu,da nisam otiso u drugu drzavu i bla bla bla.U ambasadi imaju sve jebene adrese,al kakve su nase ambasade da i ne govorim,ufurano nista ne radi,ne mozes sa njima ni progovoriti kako lahko odjebu narod.
nineac

Post by nineac »

test01 wrote:
nineac wrote:
Sta su zakomplikovali?
kolko si platio?
Sta koliko sam platio?
Platio postarinuda posaljem glasacke listice u BiH!
xon_sa

Post by xon_sa »

PasoDzigera007 wrote:
xon_sa wrote:Eh da vam hoce neko doc na vrata, donjet listic i gladit vam muda dok glasate onda bi glasali. Bjezi ba, ima vas bruka koji za 15 godina niste u stanju bili izvadit licnu kartu ili pasos (cast izuzecima). Vaznije je kurcit se po centralu nego pokusat sredit dokumente...

Jarane nemoj bezze pricati kad neznas,ja imam i licnu i nas pasos,a licno bih odsjeku ruke onom ko uzme tudji pasos,al brate mogu jednostavno napraviti biracka mjesta,i ja cu otici i glasati.Prije je puno bolje bilo.I jos nesto kako da se glasa kan nam obezbjede samo 30 000 litica ,a nas 500 000 imal tu logike?
ja ne kazem da ce svi izaci,al bi sigurno dosta ljudi glasalo da se to malo bolje uradi,jednostavnije.Nek samo urade kao sto je to prije bilo i nista vise. 100X im moram reci da nisam promjenio adresu,da nisam otiso u drugu drzavu i bla bla bla.U ambasadi imaju sve jebene adrese,al kakve su nase ambasade da i ne govorim,ufurano nista ne radi,ne mozes sa njima ni progovoriti kako lahko odjebu narod.
Ma sta pricas ti covjece??? Da bi bilo vise glasaca kad bi vam napravili glasacka mjesta tamo??? Znaci ti bi radije presao jedno 500 km da glasas nego da to uradis jednostavno tako sto ces otici do poste i poslati listice u koverti?!

Glasanje postom je vrlo jednostavno, samo se treba zainteresovat malo.
edinbug

Post by edinbug »

A sto da glasaju. Ne placaju porez ovdje, ne zive ovdje izuzev godisnjih odmora, i zasto da nam biraju vlast.
danas

Post by danas »

edinbug wrote:A sto da glasaju. Ne placaju porez ovdje, ne zive ovdje izuzev godisnjih odmora, i zasto da nam biraju vlast.
tako je, povikase seljaci, skinuse gace i izljubise se...:D

ovako makar imate utjehu da ste se sami sebi posrali u usta :D sa vajnim izborom vase vlasti :lol:
danas

Post by danas »

Minnela wrote:
edinbug wrote:A sto da glasaju. Ne placaju porez ovdje, ne zive ovdje izuzev godisnjih odmora, i zasto da nam biraju vlast.
ma ja..sto bi vam mi birali kad vi to "bolje" znate :oops:
ha ja :D vidis kako su strucno izglasali, sad im hljeb i rezije poskupljuju duplo :D :D
"mi" to ne bismo znali tako strucno odradit :kravata: :kravata: :run:
Orbini

Post by Orbini »

Odgovor jednostavan - ljenost.
Svojevremeno sam bio isprintao obrazac za prijavu i podijelio prijateljima.
Uglavnom je bilo: "joj, ko ce sad sve to, a jel kosta puno, joj nista ti ja ne kontam od toga, ma sta ja znam, joj uzma puno vremena sigurno, joj evo teb pare de ti posalji i zaokruzi za mene,...."
danas

Post by danas »

Minnela wrote:
Orbini wrote:Odgovor jednostavan - ljenost.
Uglavnom je bilo: "joj, ko ce sad sve to, a jel kosta puno, joj nista ti ja ne kontam od toga, ma sta ja znam, joj uzma puno vremena sigurno, joj evo teb pare de ti posalji i zaokruzi za mene,...."
i jesi li zaokruzio :?

jeste :D 'nase' :lol: :lol: :lol: :lol:
Orbini

Post by Orbini »

Minnela wrote:
Orbini wrote:Odgovor jednostavan - ljenost.
i jesi li zaokruzio :?
Joj, bilo mi mrsko, uzima vremena i ko ce sad sve to ganjat.
liberal

Post by liberal »

ma nije problem glasat samo pitanje je jel posteno
ako sam ja preko bare koliko je fer da ja odlucujem ko ce da kroji kapu ljudima u bosni
ko hoce da glasa nek se vrati dole
jebiga ja cu da glasam u kanadi gdje sam trenutno
Post Reply