Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#1 Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?
Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana.
Cinjenica je da jako mali broj gradjana u dijaspori je glasao na proslim izborima. Pored generalne apaticnosti koja sigurno postoji htio bih da pitam kakve tehnicke probleme dijaspora ima u procesu registracije i samog glasanja. Da li je proces previse komplikovan, da li nemaju odgovarajucu dokumentaciju, da li je proces previse birokratiziran, koliko nedostatak licnog vremena ili nezainteresovanost igra ulogu.
U princpipu sta najvise utice da se dijaspora masovno ne registruje za glasanje na izborima pa sa tim masovno i ne glasaju.
Takodjer sta mislite da bi se trebalo promjeniti da bi se broj registracija za glasanje u dijaspori povecao. Da li bi pomoglo da se otvori centar za registraciju ili slicno.
Puno hvala na misljenjima.
Cinjenica je da jako mali broj gradjana u dijaspori je glasao na proslim izborima. Pored generalne apaticnosti koja sigurno postoji htio bih da pitam kakve tehnicke probleme dijaspora ima u procesu registracije i samog glasanja. Da li je proces previse komplikovan, da li nemaju odgovarajucu dokumentaciju, da li je proces previse birokratiziran, koliko nedostatak licnog vremena ili nezainteresovanost igra ulogu.
U princpipu sta najvise utice da se dijaspora masovno ne registruje za glasanje na izborima pa sa tim masovno i ne glasaju.
Takodjer sta mislite da bi se trebalo promjeniti da bi se broj registracija za glasanje u dijaspori povecao. Da li bi pomoglo da se otvori centar za registraciju ili slicno.
-
melb26sa
Logicno bi bilo da na web stranicama konzulata BIH postoje informacije kako glasati postom. Nazalost, cak ni na web stranici CIK http://www.izbori.ba nigdje ne pise kako se registrovati za izbore i glasati postom.
Preostaje samo da kontaktirate konzulate i CIK i zahtjevate informacije i slanje uputa na kucnu adresu.
Preostaje samo da kontaktirate konzulate i CIK i zahtjevate informacije i slanje uputa na kucnu adresu.
-
nineac
Ima na stranici objasnjenje kako da se registruje. Ja sam prosle godine prije izbora se preregistrovao jer sam se odselio u USA. Isprintao sam formular, popunio, kopirao licnu kartu i poslao faxom. Dobio sam glasacke materijale postom, i poslao postom.
Glaso sam za Zeljku
Glaso sam za Zeljku
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
forUMASH wrote:....zato sto nemam za koga glasat'....sve smecar do smecara....Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?
- max_power
Evo trazim na http://www.izbori.ba informacije o tome kako se registrovati ali nemogu da nadjem. Jesam li ja corav ili stvarno toga nema...
-
#7 Re: Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?
Sto se tice mene i moje familije to su sve razlozi za ne glasanje. Ja se nisam registrovao jer nemam dokumenata. Zadnji put kada sam bio u BiH otisao gdje sam trebao da odem da izvadim sve te dokumente medjutim ljudi su jako smrdili (ljeto je bilo) tako da nisam to odradio. Moji stari je pokusao da registruje mamu i stariju sestru medjutim to se zavrsilo tako sto je on opsovao sve moguce nekome drugom na drugoj liniji. I onda sta vise bacio telefon i izderao se na nas. Glupi ljudi po konzulatima i plus birokratija te izludi.Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana.
Na kraju sam odlucio da ja kao dijasporac nemam pravo glasati. Ako bi ja glaso na BiH izborima ili Juzno Africkim (nisam u Juznoj Africi) isto se pika. Pojma nemam ko su tamo politicari (sem Dodika i Silajdzica), ne znam ni ko koga tu zeza, za koga treba glasati. Ako glasam za nekoga loseg i pobjedi, samo vama dole to ide na nos a ne meni. Ja ovdje sjedim i bas me briga sto je vama nesto na nosu.
U novoj sam drzavi, ovdje pratim politiku, ovdje glasam. Ja mislim da bi se trebalo zabraniti dijaspori da glasa, sem ako dodje do glasanja da li RS treba da se odvoji ili tako nesto glupo. Ali izabirati ko ce biti glavni u kojem kantonu, em sto ne znam ko su te osobe, em sto geografski pojma nemam gdje su ti silni kantoni i opstine najbolje da se ne petljam u politicku scenu BiH.
-
zemo_online
#8 Re: Zasto se dijasporci ne registruju za izbore?
najvise utice to sto moraju ljudi da plate da bi glasali.Dado dijasporitus wrote:Tema nije bas najaktualnija jer nismo pred izborima ali registracija za glasanje na izborima je svakodnevna duznost gradjana.
-
zemo_online
pitt wrote:kad glasa ne valja....kad ne glasa opet ne valja:D:D
ako ne glasas ,opet si glaso!
- PasoDzigera007
Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci. 
-
xon_sa
Eh da vam hoce neko doc na vrata, donjet listic i gladit vam muda dok glasate onda bi glasali. Bjezi ba, ima vas bruka koji za 15 godina niste u stanju bili izvadit licnu kartu ili pasos (cast izuzecima). Vaznije je kurcit se po centralu nego pokusat sredit dokumente...
Procedura je jednostavna, koga zanima raspitace se, koga ne zanima vazda ce nac neke mane i razloge za neglasanje.
Procedura je jednostavna, koga zanima raspitace se, koga ne zanima vazda ce nac neke mane i razloge za neglasanje.
-
nineac
Sta su zakomplikovali?PasoDzigera007 wrote:Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci.
Ja popunio obrazac, kopirao licnu, poslao faxom u izbornu komisiju idoslomi postom za mjesec dana sve, popunio i poslao ponovo postom.
Nevidim kako je to komplikovano?
-
zemo_online
kolko si platio?nineac wrote:Sta su zakomplikovali?PasoDzigera007 wrote:Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci.
Ja popunio obrazac, kopirao licnu, poslao faxom u izbornu komisiju idoslomi postom za mjesec dana sve, popunio i poslao ponovo postom.
- PasoDzigera007
Jarane nemoj bezze pricati kad neznas,ja imam i licnu i nas pasos,a licno bih odsjeku ruke onom ko uzme tudji pasos,al brate mogu jednostavno napraviti biracka mjesta,i ja cu otici i glasati.Prije je puno bolje bilo.I jos nesto kako da se glasa kan nam obezbjede samo 30 000 litica ,a nas 500 000 imal tu logike?xon_sa wrote:Eh da vam hoce neko doc na vrata, donjet listic i gladit vam muda dok glasate onda bi glasali. Bjezi ba, ima vas bruka koji za 15 godina niste u stanju bili izvadit licnu kartu ili pasos (cast izuzecima). Vaznije je kurcit se po centralu nego pokusat sredit dokumente...
ja ne kazem da ce svi izaci,al bi sigurno dosta ljudi glasalo da se to malo bolje uradi,jednostavnije.Nek samo urade kao sto je to prije bilo i nista vise. 100X im moram reci da nisam promjenio adresu,da nisam otiso u drugu drzavu i bla bla bla.U ambasadi imaju sve jebene adrese,al kakve su nase ambasade da i ne govorim,ufurano nista ne radi,ne mozes sa njima ni progovoriti kako lahko odjebu narod.
-
nineac
Sta koliko sam platio?test01 wrote:kolko si platio?nineac wrote:Sta su zakomplikovali?PasoDzigera007 wrote:Oni dijasporci koji su pravi Bosanci bi glasali svi da im se iz BIH na normalan nacin posalju glasacki listici ili barem da se organizovano naprave neka biracka mjesta u tim drzavam u kojima su dijasporci,ovako su zakomplikovali da se ni dragi alah ne moze snaci,sto puta salji neke listice te ih vrati te ih zatrazi te ovo te ono,a sad za one druge dijasporce ima i njih,ovi drugi dijasporci ne mogu glasati sa "svoju" domovinu jer su se NAFATALI tudjih pasosa,a ko fol Bosanci.
Platio postarinuda posaljem glasacke listice u BiH!
-
xon_sa
Ma sta pricas ti covjece??? Da bi bilo vise glasaca kad bi vam napravili glasacka mjesta tamo??? Znaci ti bi radije presao jedno 500 km da glasas nego da to uradis jednostavno tako sto ces otici do poste i poslati listice u koverti?!PasoDzigera007 wrote:Jarane nemoj bezze pricati kad neznas,ja imam i licnu i nas pasos,a licno bih odsjeku ruke onom ko uzme tudji pasos,al brate mogu jednostavno napraviti biracka mjesta,i ja cu otici i glasati.Prije je puno bolje bilo.I jos nesto kako da se glasa kan nam obezbjede samo 30 000 litica ,a nas 500 000 imal tu logike?xon_sa wrote:Eh da vam hoce neko doc na vrata, donjet listic i gladit vam muda dok glasate onda bi glasali. Bjezi ba, ima vas bruka koji za 15 godina niste u stanju bili izvadit licnu kartu ili pasos (cast izuzecima). Vaznije je kurcit se po centralu nego pokusat sredit dokumente...
ja ne kazem da ce svi izaci,al bi sigurno dosta ljudi glasalo da se to malo bolje uradi,jednostavnije.Nek samo urade kao sto je to prije bilo i nista vise. 100X im moram reci da nisam promjenio adresu,da nisam otiso u drugu drzavu i bla bla bla.U ambasadi imaju sve jebene adrese,al kakve su nase ambasade da i ne govorim,ufurano nista ne radi,ne mozes sa njima ni progovoriti kako lahko odjebu narod.
Glasanje postom je vrlo jednostavno, samo se treba zainteresovat malo.
- danas
tako je, povikase seljaci, skinuse gace i izljubise se...edinbug wrote:A sto da glasaju. Ne placaju porez ovdje, ne zive ovdje izuzev godisnjih odmora, i zasto da nam biraju vlast.
ovako makar imate utjehu da ste se sami sebi posrali u usta
- danas
ha jaMinnela wrote:ma ja..sto bi vam mi birali kad vi to "bolje" znateedinbug wrote:A sto da glasaju. Ne placaju porez ovdje, ne zive ovdje izuzev godisnjih odmora, i zasto da nam biraju vlast.
"mi" to ne bismo znali tako strucno odradit
-
Orbini
Odgovor jednostavan - ljenost.
Svojevremeno sam bio isprintao obrazac za prijavu i podijelio prijateljima.
Uglavnom je bilo: "joj, ko ce sad sve to, a jel kosta puno, joj nista ti ja ne kontam od toga, ma sta ja znam, joj uzma puno vremena sigurno, joj evo teb pare de ti posalji i zaokruzi za mene,...."
Uglavnom je bilo: "joj, ko ce sad sve to, a jel kosta puno, joj nista ti ja ne kontam od toga, ma sta ja znam, joj uzma puno vremena sigurno, joj evo teb pare de ti posalji i zaokruzi za mene,...."
- danas
Minnela wrote:i jesi li zaokruzioOrbini wrote:Odgovor jednostavan - ljenost.
jeste
-
Orbini
Joj, bilo mi mrsko, uzima vremena i ko ce sad sve to ganjat.Minnela wrote:i jesi li zaokruzioOrbini wrote:Odgovor jednostavan - ljenost.