Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zlata

Post by zlata »

Fair Life wrote:
reaktor wrote:
orbit wrote:iz tvoje su raje, a "mescini" nije im lose. jel ti se cini ili im nije lose? rade u sa. i kupuju stanove, koliko zaradjuju i cim se bave? mora da zaradjuju daleko vise od prosjeka (5,6 puta) ili zive pomocu trikova (nista ne jedu...)?
kradu... sve goli kriminalci... uglavnom su se ukljucili u politiku i po korumpiranosti su nenadmasni...
:-)
Prvi put da ti povjerujem. Nije ti lako s takvom rajom. Cuvaj se one... s kim si, takav si.
Ve! Pa njima je fino. Je'l'da?
Fair Life

Post by Fair Life »

Taman... cakum pakum.
Diona

Post by Diona »

Vidim da se ovdje 'cudo' raspravlja za ono sto sam napisala da bi bila bijednik i radila za 500 KM. Vidim da neki imaju nocne more od ovog mog glasnog razmisljanja. :-)
Ovo je bilo za mene kao individu, a ne ovako kako je gospodin Haris to iznio. :P
Moji su svi u Bosni i zivjeli bi totalno bijednim zivotom da ih ja ne financiram. Sestra bi mi 'govno' studirala da joj ja ne placam studij. I ona pokusava da zaradi pored studija nesto, ali tesko.
Stvarno trudim se da im ne fali nista.
I sta da sam ja tamo, mozda bi imala posao i radila za 500 KM (nisam iz Sarajeva, gdje bi mozda i imala 1200 KM), a mozda ne bi ni imala posao... :?
Prema tome Harise ne treba da izvlacis iz mojih recenica zakljucke koje ti samo stvoris u toj svoj glavi, jer nemaju nikakve logike. :skoljka:
paprica29

Post by paprica29 »

Diona wrote:Vidim da se ovdje 'cudo' raspravlja za ono sto sam napisala da bi bila bijednik i radila za 500 KM. Vidim da neki imaju nocne more od ovog mog glasnog razmisljanja. :-)
Ovo je bilo za mene kao individu, a ne ovako kako je gospodin Haris to iznio. :P
Moji su svi u Bosni i zivjeli bi totalno bijednim zivotom da ih ja ne financiram. Sestra bi mi 'govno' studirala da joj ja ne placam studij. I ona pokusava da zaradi pored studija nesto, ali tesko.
I sta da sam ja tamo, mozda bi imala posao i radila za 500 KM (nisam iz Sarajeva, gdje bi mozda i imala 1200 KM), a mozda ne bi ni imala posao... :?
Prema tome Harise ne treba da izvlacis iz mojih recenica zakljucke koje ti samo stvoris u toj svoj glavi, jer nemaju nikakve logike. :skoljka:
Neka si ti nama živa i zdrava!!
Zadig

Post by Zadig »

Necu da vratim iz jednog jednosavnog razloga:

ne odgovara mi vise tamo i gotovo to je to

Nema neke filozofije previse.

Necu tamo da zivim, ne zivi mi se tamo, dopada mi se moj zivot odje, i zasto bi to sada mijenjao?
Diona

Post by Diona »

paprica29 wrote: Neka si ti nama živa i zdrava!!
Ne znam jeli to ironicno mislis, ali nema veze.
Covjek ziv i zdrav je nesto sto se ne mjeri sa parama. ;)
paprica29

Post by paprica29 »

Diona wrote:
paprica29 wrote: Neka si ti nama živa i zdrava!!
Ne znam jeli to ironicno mislis, ali nema veze.
Covjek ziv i zdrav je nesto sto se ne mjeri sa parama. ;)
Ne znam šta sa sad nevalja :? , samo ti želim sve najbolje 8-) !
Diona

Post by Diona »

paprica29 wrote: Ne znam šta sa sad nevalja :? , samo ti želim sve najbolje 8-) !
Pa navikla sam samo da cujem negativne stvari, pa mi i nesto pozitivno zvuci cudno u usima. :D
reaktor

Post by reaktor »

jel' se ko u medjuvremenu vratio? :D
*TAMARA*

Post by *TAMARA* »

Vracam se kad nestane t.z. "R. Mrska"

Pozdrav :D
orbit

Post by orbit »

*TAMARA* wrote:Vracam se kad nestane t.z. "R. Mrska"

Pozdrav
znaci ne vracas se u bih...
reaktor

Post by reaktor »

Pozdrav :D
vazda nekakvi preduvjeti... al da je mrska, jest vala :)
*TAMARA*

Post by *TAMARA* »

orbit wrote:

Pozdrav
znaci ne vracas se u bih...
Nadam se ubrzo.... :P
haris303

Post by haris303 »

Diona wrote:Vidim da se ovdje 'cudo' raspravlja za ono sto sam napisala da bi bila bijednik i radila za 500 KM. Vidim da neki imaju nocne more od ovog mog glasnog razmisljanja. :-)
Ne izvlačim ja zaključke iz tvojih rečenica .... znaš i sama šta si napisala ... ti kao individua :D
Diona

Post by Diona »

haris303 wrote:
Ne izvlačim ja zaključke iz tvojih rečenica .... znaš i sama šta si napisala ... ti kao individua :D
Hajde sad 'naloci' se caja! :P
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Angela, da si ostala ovdje u ratu bila bi dobra bolnicarka :D:D:D Mislim, uniforma i to... :D:D:D
Gazz

Post by Gazz »

ja kad ne bi znala da hornyto ne zivi ovdje ne bi nikad se vratila iz dijaspore da sam nekad iz Bosne u dijasporu ako sam otisla pa se vratila :roll: :D
Lisac

Post by Lisac »

A wrote:Trazeci neki drugi tekst, naisla sam na ovaj link:
Brain Drain u BiH , nekako mi dodje kao odgovor na ovo pitanje, ili makar odgovor zasto se ne vracaju mladi i obrazovani ljudi.
pa andjo i ja mislim da je ovaj link pojashnjava donekle zashto se mladi i obrazovani ljudi ne vracaju. no ne zbog sadrzhaja koji se mozhe naci na istom, nego zbog vishe nego sramotnog, i osnovne pismenosti lishenog, predstavljanja projekta akademije nauka i umjetnosti BiH i unesco-a.
o samom projektu ne znam da li treba uopce i troshiti rijechi. naum o stvaranju baze podataka o svim pametnim glavama u dijaspori je hvale vrijedan ali nije valjda da neko i stvarno vjeruje da ce to rijeshiti problem.

i na kraju onaj ko se odluchi vratiti ne obazire se puno na nepostojanje identichnih uvjeta kao na zapadu. sve shto treba je prilika, vjera u sebe (iako s obzirom na okruzhenje ni vjera u boga koja se javno manifestira nije naodmet :D) i piva s vremena na vrijeme :D
horns&drums

Post by horns&drums »

A wrote:H&D samo ti mastaj 8-) ;)

Imam pitanje vezano za temu - koliko vas je kliknulo na ovaj banner gore ?
Image
¸

Jos da vidis sta sam u fotosopu napravio :D:D:D:D:D:D:D

Ja nisam kliknuo na baner ali hocu, cim petardu cujem da je pukla
manijak1

Post by manijak1 »

A wrote:Brazzo :D samo ti mastaj 8-) ;)

Imam pitanje vezano za temu :? :? - koliko vas je kliknulo na ovaj banner gore :shock: :shock: :D ?
Image
:( :( I ja sam :D :D kliknuo :D :D i poslije sam neđe replicirao da nisu ipak svi jednaki u ovoj američkoj bajci :D jer nema Bosnian Language .Nema ni komšija a ni susjeda :D
.Ali pitanja su :D fakat dostojna CIA strategije na tuđoj bijedi .
Kada vidim ovo stanje u BiH dođe mi da kliknem i da se registrujem za dobijanje zelenog kartona u jednom pravcu ali opet problem. Jbg nemam kreditnu karticu.
Prazni :shock: Hoš moju :? ali ima jedan mali problem :D :D istekao joj rok :D :D trajanja .
horns&drums

Post by horns&drums »

Brazzo :D:D "Uti, non abuti " :D
Post Reply