Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post Reply
Agic Nurija

#326 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

"milenko",
To što ti i tvoji antibosanski ili ti srpskohrvatski ideolozi hoćete isto je kao kad u jednoj kući postoje tri domaćinstva, a jedno ognjište/šporet. U takvom "uređenju" će uvijek neko ostati gladan, a ne rijetko sve tri domaćina! I prestani porediti bosanstvo sa jugoslovenstvom, u jugoslaviji je svako imao svoje "matično ognjište", a po neki i tri odjednom. Ti da bi bio (opet) Bosanac, treba samo da prestaneš da sanjaš da si neko drugi i da se osvjestiš, pogledaš oko sebe i vidiš zaista gdje si i s kim si u svom "nacionalnom okruženju". Vidjećeš, to ništa ne boli! I bosanske muslimane ste vi svjesno izolirali, te još promovišete i neki treći entitet....Ukidaj granice entiteta, povrati ustavno stanje iz 1992 i mirna Bosna!

Ja nikada nisam želio da nekoga "nacionalno opredjeljujem", jer u Bosni taj postupak, zna se, nije uspio i samo je napravio vještačku, ali zato krvavu i mučnu podjelu u zemlji i narodu. Ako si zaista Srbin, budi to, niko ti nikada u Bosni, niti je branio, niti će, svijet je pun raznih Srba, ali ne možeš to biti na moju, bosansku štetu!

Evo konkretan primjer: Ja bih u mojoj ćaršiji, koja je evo skoro dvadeset godina okupirana od Srbije posredstvom "tebe" inicirao izgradnju lokalnog BOSANSKOG KULTURNOG CENTRA! Naravno da o tome ne može biti ni neformalnog javnog govora, a kamo li ozbiljne rasprave, recimo na lokalnoj radio-stanici.
Uzgred, jesi li bio ovog ljeta na nekom zboru povodom nekog pravoslavnog blagdana/sveca, na primjer u Pribiniću, na putu Doboj-Banjaluka, za Petrovdan? Ono što je moja kamera zabilježila nema nigdje na ovom bijelom svijetu - Ljudi slave smrt, ubijanje, pokolj, pjani, sa ikonama zločinaca oko vrata, pjesme da ti se kosa digne na glavi, naoružani, bradati, bijesni....I samo i jedino pravoslavci, drugih i drugačijih ljudi ni na pomolu!
milenko

#327 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by milenko »

Agic Nurija wrote:"milenko",
To što ti i tvoji antibosanski ili ti srpskohrvatski ideolozi hoćete isto je kao kad u jednoj kući postoje tri domaćinstva, a jedno ognjište/šporet. U takvom "uređenju" će uvijek neko ostati gladan, a ne rijetko sve tri domaćina! I prestani porediti bosanstvo sa jugoslovenstvom, u jugoslaviji je svako imao svoje "matično ognjište", a po neki i tri odjednom. Ti da bi bio (opet) Bosanac, treba samo da prestaneš da sanjaš da si neko drugi i da se osvjestiš, pogledaš oko sebe i vidiš zaista gdje si i s kim si u svom "nacionalnom okruženju". Vidjećeš, to ništa ne boli! I bosanske muslimane ste vi svjesno izolirali, te još promovišete i neki treći entitet....Ukidaj granice entiteta, povrati ustavno stanje iz 1992 i mirna Bosna!

Ja nikada nisam želio da nekoga "nacionalno opredjeljujem", jer u Bosni taj postupak, zna se, nije uspio i samo je napravio vještačku, ali zato krvavu i mučnu podjelu u zemlji i narodu. Ako si zaista Srbin, budi to, niko ti nikada u Bosni, niti je branio, niti će, svijet je pun raznih Srba, ali ne možeš to biti na moju, bosansku štetu!

Evo konkretan primjer: Ja bih u mojoj ćaršiji, koja je evo skoro dvadeset godina okupirana od Srbije posredstvom "tebe" inicirao izgradnju lokalnog BOSANSKOG KULTURNOG CENTRA! Naravno da o tome ne može biti ni neformalnog javnog govora, a kamo li ozbiljne rasprave, recimo na lokalnoj radio-stanici.
Uzgred, jesi li bio ovog ljeta na nekom zboru povodom nekog pravoslavnog blagdana/sveca, na primjer u Pribiniću, na putu Doboj-Banjaluka, za Petrovdan? Ono što je moja kamera zabilježila nema nigdje na ovom bijelom svijetu - Ljudi slave smrt, ubijanje, pokolj, pjani, sa ikonama zločinaca oko vrata, pjesme da ti se kosa digne na glavi, naoružani, bradati, bijesni....I samo i jedino pravoslavci, drugih i drugačijih ljudi ni na pomolu!
hmmm, poredjenje sa ognjistima ti i nije najbolje za ono sto ti zelis...jer, nije bas neki problem izbit' dimnjak i napravit' za sebe ognjiste, jes' mozda to na pocetku i estetski ruzno, al' vremenom se to uz malo truda fino uklopi, jest' to finansijski i nerazumno, al' mir u kuci sve to opravdava...

ti bi nesto u svojoj carsiji...pretpostavljam nisi usamljen, da nisi usamljeni jahac kojem bi, sama ideja koja se ne ostvaruje, bila dovoljna da drugu stranu prikaze ko mrzitelje...pretpostavljam da imate pare...pa sta cekate...jeste l' pokusali il' samo cumurate o toj ideji...

nisam ovog ljeta bio na kulturno-zabavnim manifestacijama tog tipa :D , al' su mi poznate...hoces da kazes da je to "srpski specijalitet", da
bosnjaci kad hoce da daju si oduska, pjevaju verdijeve arije...ok...mozda kod srba je taj nacionalni osjecaj malo izrazeniji nego kod ostalih, jbg, takvi smo...a za takvu ikonografiju, koja je iz godinu u godinu sve rjedja, zasluge nosi i veljko bulajic, koji je jedino i "crtao" cetnike...potiskivanje osjecanja duzi vremenski rok ('45-kraj'80.), ispiranje mozga pogresnim idejama (komunizam), sloboda bez ogranicenja (od '90. do danasnjih dana) ima za posljedicu to sto opisujes...ako se ne trazi revans, a citajuci ovaj portal tom utisku se ne mogu oteti, onda se trebamo samo naoruzati strpljenjem...i sve dodje na svoje...
Agic Nurija

#328 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

"milenko".
tvoje "nastojanje" da budeš ravnopravan, ozbiljan, duhovit i sarkastičan partner u bosanskom dijalogu je čist promašaj, čak šta više, sam sebi namećeš terminologiju koja tvoj dijalog svodi na monolog, skraćeno, svi drugi ljudi i narodi mogu drugačije, mogu i moraju da uče, da se emancipuju, nakon ratova i pogroma u datom trenutku ispruže ruku pomirenja, pokažu dužno poštovanje prema žrtvama vlastitih kolektivnih zabluda, da svi drugi, samo Srbi nikada, nigdje i nikome!
Tvoju retoriku mogu uporediti sa retorikom tadašnjeg (90-tih prošlog stoljeća) kardinala u Vatikanu, današnjeg rimskog pape. Povodom otvaranja jednog dijela tajne vatikanske arhive, njemački novinar pravi intervju sa Racingerom i postavlja pitanje odnosa crkve i svjetovne nauke, aludirajući na inkviziciju, tamnice, mučilišta i lomaće gdje su zatvarani, mučeni i ubijani uglavnom bogati i pametni, dakle oni koji su u svakom pogledu predstavljali (zabranjenu) opoziciju papskom teroru u ime boga jedinoga. Racingerov odgovor, citiram: "Pa znate gospodine, to je bio nesporazum između crkve i nauke(!?)
Jedan od glavnih konstruktora i promotora bosanskog pakla koji i dalje traje, sada več na suđenju u Hagu, mogao bi da upotrijebi tvoj izum kao odgovor u korist vlastite odbrane; ".....pa šta ćete, takvi smo mi Srbi....ne znamo drugačije"! Da mu je Racinger vrhovni sudija, i da je ovo srednji vijek, ubijeđen sam da bi odmah bio oslobođen i pušten "kući", kako bi nastavio svoj započeti posao......inkvizitora, posao kojeg su papski inkvizitori u Bosni sprovodili vijekovima dugo prije i pomola bilo kakvih turskih, islamiziranih Osmanlija na evropskoj krvavoj pozornici!
Mi Bosanci tek danas izučavamo, koga ili šta su krstaši po Bosni proganjali u davno doba, kada nije bilo nikakvih, ni turaka, ni muslimana, ni islamista, ni terorista, ni balija ni alija.....?
vaca

#329 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by vaca »

:-) :-) ti ćeš "razbit" na izborima.
Last edited by vaca on 08/03/2010 17:25, edited 1 time in total.
Agic Nurija

#330 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

vaca wrote::-) :-) ti ćeš "razbit" na izborima.

još niko ovdje izglada nije shvatio da bez obzira na tu priču o četnicima i slično...nemaaa nametanja i zabrana. jedino moguće je dogovor sa tim istim "četnicima". dok se to ne skonta....nikakav napredak se neće desiti.
Jeli to RS "nametnuta" četnicima ili bosanskom narodu? A to tvoje; "....jedino moguće...", nije neka vrsta nametanja...dogovora....sa onima....koji u svom rječniku ne poznaju taj termin i nisu u stanju razumno da ga prevedu na svoj "maternji", jer da su oni HTJELI i znali da se dogovaraju, ne bi danas ja po tebi MORAO da se dogovaram!
Dogovor se pravi među ljudima, a kod nas su ljudi ustavno zabranjeni, postoje pravoslavci, katolici, muslimani, to jest srbi, hrvati, bošnjaci!
Bosanski narod nisu ljudi, to su smrtni neprijatelji srpskom i hrvatskom narodu, samo se ne zna kojima, dal onima u matičnim ili onima u okupiranim zemljama/republikama.
milenko

#331 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by milenko »

Agic Nurija wrote: Jeli to RS "nametnuta" četnicima ili bosanskom narodu? A to tvoje; "....jedino moguće...", nije neka vrsta nametanja...dogovora....sa onima....koji u svom rječniku ne poznaju taj termin i nisu u stanju razumno da ga prevedu na svoj "maternji", jer da su oni HTJELI i znali da se dogovaraju, ne bi danas ja po tebi MORAO da se dogovaram!
Dogovor se pravi među ljudima, a kod nas su ljudi ustavno zabranjeni, postoje pravoslavci, katolici, muslimani, to jest srbi, hrvati, bošnjaci!
Bosanski narod nisu ljudi, to su smrtni neprijatelji srpskom i hrvatskom narodu, samo se ne zna kojima, dal onima u matičnim ili onima u okupiranim zemljama/republikama.
tvoje insistiranje na jednom narodu sa tri vjere, tvoja zelja, tvoje poimanje svijeta oko sebe...po meni em nerealno, em i pomalo diktatorski...ipak, to i objasnjava tvoju zelju, legitimnu, za BKC-om u tvome mjestu...jedino tako mozes da tu svoju ideju i da siris, jer kako sada stvari stoje, ideja je poprilicno marginalna, a demokratija je stvar vecine...zato je i u ustav unesen pojam "tri konstitutivna naroda", da ne bi zbog demokratije, onaj malobrojniji "po.usio"...e, sad uvodjenje "cetvrtog", za partiju "bridza"...hmmm...
mO k3

#332 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by mO k3 »

Agic Nurija wrote:"milenko".
tvoje "nastojanje" da budeš ravnopravan, ozbiljan, duhovit i sarkastičan partner u bosanskom dijalogu je čist promašaj, čak šta više, sam sebi namećeš terminologiju koja tvoj dijalog svodi na monolog, skraćeno, svi drugi ljudi i narodi mogu drugačije, mogu i moraju da uče, da se emancipuju, nakon ratova i pogroma u datom trenutku ispruže ruku pomirenja, pokažu dužno poštovanje prema žrtvama vlastitih kolektivnih zabluda, da svi drugi, samo Srbi nikada, nigdje i nikome!
Tvoju retoriku mogu uporediti sa retorikom tadašnjeg (90-tih prošlog stoljeća) kardinala u Vatikanu, današnjeg rimskog pape. Povodom otvaranja jednog dijela tajne vatikanske arhive, njemački novinar pravi intervju sa Racingerom i postavlja pitanje odnosa crkve i svjetovne nauke, aludirajući na inkviziciju, tamnice, mučilišta i lomaće gdje su zatvarani, mučeni i ubijani uglavnom bogati i pametni, dakle oni koji su u svakom pogledu predstavljali (zabranjenu) opoziciju papskom teroru u ime boga jedinoga. Racingerov odgovor, citiram: "Pa znate gospodine, to je bio nesporazum između crkve i nauke(!?)
Jedan od glavnih konstruktora i promotora bosanskog pakla koji i dalje traje, sada več na suđenju u Hagu, mogao bi da upotrijebi tvoj izum kao odgovor u korist vlastite odbrane; ".....pa šta ćete, takvi smo mi Srbi....ne znamo drugačije"! Da mu je Racinger vrhovni sudija, i da je ovo srednji vijek, ubijeđen sam da bi odmah bio oslobođen i pušten "kući", kako bi nastavio svoj započeti posao......inkvizitora, posao kojeg su papski inkvizitori u Bosni sprovodili vijekovima dugo prije i pomola bilo kakvih turskih, islamiziranih Osmanlija na evropskoj krvavoj pozornici!
Mi Bosanci tek danas izučavamo, koga ili šta su krstaši po Bosni proganjali u davno doba, kada nije bilo nikakvih, ni turaka, ni muslimana, ni islamista, ni terorista, ni balija ni alija.....?
:thumbup:
Agic Nurija

#333 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

milenko wrote:
Agic Nurija wrote: Jeli to RS "nametnuta" četnicima ili bosanskom narodu? A to tvoje; "....jedino moguće...", nije neka vrsta nametanja...dogovora....sa onima....koji u svom rječniku ne poznaju taj termin i nisu u stanju razumno da ga prevedu na svoj "maternji", jer da su oni HTJELI i znali da se dogovaraju, ne bi danas ja po tebi MORAO da se dogovaram!
tvoje insistiranje na jednom narodu sa tri vjere, tvoja zelja, tvoje poimanje svijeta oko sebe...po meni em nerealno, em i pomalo diktatorski...ipak, to i objasnjava tvoju zelju, legitimnu, za BKC-om u tvome mjestu...jedino tako mozes da tu svoju ideju i da siris, jer kako sada stvari stoje, ideja je poprilicno marginalna, a demokratija je stvar vecine...zato je i u ustav unesen pojam "tri konstitutivna naroda", da ne bi zbog demokratije, onaj malobrojniji "po.usio"...e, sad uvodjenje "cetvrtog", za partiju "bridza"...hmmm...
Niti u jednom Ustav u na ovom svijetu ne postoje konstitutivni, još manje ravnopravni narodi, to mogu biti samo državljani, to jeste građani iste države!
michio

#334 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by michio »

Bošnjacu su skromni, nenametljivi, htjeli bi raditi kao Safet Sušić. Zato se ne bune. Hrvati i Srbi kreću u rat zato što im neko na TV tako kaže. Bukvalno je tako i bilo.
Ateista

#335 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Ateista »

Kakvih se sve gluposti covjek moze nacitati na ovoj temi... :-) :-)

Bolje da se ne ukljucujem. :D :run:
michio

#336 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by michio »

Nisi Bošnjak pa ne znaš.
Jellena85

#337 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Jellena85 »

@batman

A zasto Bosnjaci danas ne pisu cirilicom (tj bosancicom kako ste je preimenovali) kad vec toliko tvrde da je ona deo njihovog identiteta? Da nije razlog mozda sto I Srbi koriste to pismo? Opet se naziru sovinisticki motivi.

Drugo pitanje: zasto sada pises na srpskohrvatskom? Zasto ne koristis taj novi jezik koji nije ni srpski ni hrvatski?

Sto se tice teme: Bosnjaci se ne bune jer su ih visoki predstavnici navikli da samo dobijaju sta zele bez da ista daju zauzvrat.
Ateista

#338 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Ateista »

michio wrote:Nisi Bošnjak pa ne znaš.
Znam ja puno vise nego sto ti mislis.
1gorstak

#339 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by 1gorstak »

Jellena85 wrote:Sto se tice teme: Bosnjaci se ne bune jer su ih visoki predstavnici navikli da samo dobijaju sta zele bez da ista daju zauzvrat.
Ne sasvim ali na tragu si neceg bitnog. Kada imas nezadovoljnog cetnika, sta se lose moze desiti ? Nista. Kada imas nezadovoljnog bosnjackog radikala, imas hodajucu bombu u mekom trbuhu Evrope. Da Bosnjaci nisu muslimani, da nemaju taj džoker palestinizacije podrucja ako im se nametne geto, Bosnjaci bi davno bili zgazeni.
Agic Nurija

#340 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

Ateista wrote:Kakvih se sve gluposti covjek moze nacitati na ovoj temi... :-) :-)

Mislim i da jeste bolje da se kontrolišeš, pa da onda nešto pametno kažeš u ime Bosne i bosanskog naroda!
Čitao sam tvoje i tvojih istomišljenika postove u kojima se veliča ideološko zlo, zločin, diktatura, jednoumlje, kult ličnosti, parolaško bratsvojedinstvujuće uređenje države koja je egzistirala kao srpskohrvatski despotski domen, sa samo jednim jedinim ciljem, da izbriše bosansku državu i bosanski narod! Naravno da bitke za Bosnu još uvijek trtaju, a evo, polahko ali sigurno budi se i bosanska narodna svijest. Bosanac malo teže pali, ali kad mu motor proradi i još kad ustanovi ko mu je poremetio paljenje, ne znam, ali....Uostalom, ako si za socijalnu pravdu, potrudi se pa prouči malo doba srednjovijekovne bosanske države i nađi makar i jedan jedini period u kojem se desila i bila zapisana neka socijalna pobuna tipa matije gupca i slična nepravda, bilo kojem Bošnjaninu i u ime bilo koga ili čega!
Nisu komunisti izumitelji pravde i zna se ko se to na ovom svijetu boji pravde i pravne presude, samo se još uvijek ne zna da li uistinu pravdu dijele oni koji od nje bježe ili oni koji žele da je u djelo sprovedu!
mO k3

#341 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by mO k3 »

Jellena85 wrote:@batman

A zasto Bosnjaci danas ne pisu cirilicom (tj bosancicom kako ste je preimenovali) kad vec toliko tvrde da je ona deo njihovog identiteta? Da nije razlog mozda sto I Srbi koriste to pismo? Opet se naziru sovinisticki motivi.

Drugo pitanje: zasto sada pises na srpskohrvatskom? Zasto ne koristis taj novi jezik koji nije ni srpski ni hrvatski?

Sto se tice teme: Bosnjaci se ne bune jer su ih visoki predstavnici navikli da samo dobijaju sta zele bez da ista daju zauzvrat.
hmm... mlada si da bi shvatila neke stvari ili ne zelis da shvatis

Teorija zavjere ...... jelde jelena kako je to moguce da citav svijet ne govori srpski....
mO k3

#342 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by mO k3 »

1gorstak wrote:
Jellena85 wrote:Sto se tice teme: Bosnjaci se ne bune jer su ih visoki predstavnici navikli da samo dobijaju sta zele bez da ista daju zauzvrat.
Ne sasvim ali na tragu si neceg bitnog. Kada imas nezadovoljnog cetnika, sta se lose moze desiti ? Nista. Kada imas nezadovoljnog bosnjackog radikala, imas hodajucu bombu u mekom trbuhu Evrope. Da Bosnjaci nisu muslimani, da nemaju taj džoker palestinizacije podrucja ako im se nametne geto, Bosnjaci bi davno bili zgazeni.
od koga bi bili zgazeni od fasista kao sto si ti??
mO k3

#343 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by mO k3 »

1gorstak wrote:
dupli.....
and

#344 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by and »

1gorstak wrote:
pretjera ga i ti malo.sa bošnjacima oni imaju možda mali problem,zato što je pravo i pravda na strani bošnjaka.nema zahtjeva da se provodi neka politika koja bi ugrožavala druge,za razliku od drugih.
Ateista

#345 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Ateista »

Agic Nurija wrote:
Ateista wrote:Kakvih se sve gluposti covjek moze nacitati na ovoj temi... :-) :-)

Mislim i da jeste bolje da se kontrolišeš, pa da onda nešto pametno kažeš u ime Bosne i bosanskog naroda!
Čitao sam tvoje i tvojih istomišljenika postove u kojima se veliča ideološko zlo, zločin, diktatura, jednoumlje, kult ličnosti, parolaško bratsvojedinstvujuće uređenje države koja je egzistirala kao srpskohrvatski despotski domen, sa samo jednim jedinim ciljem, da izbriše bosansku državu i bosanski narod! Naravno da bitke za Bosnu još uvijek trtaju, a evo, polahko ali sigurno budi se i bosanska narodna svijest. Bosanac malo teže pali, ali kad mu motor proradi i još kad ustanovi ko mu je poremetio paljenje, ne znam, ali....Uostalom, ako si za socijalnu pravdu, potrudi se pa prouči malo doba srednjovijekovne bosanske države i nađi makar i jedan jedini period u kojem se desila i bila zapisana neka socijalna pobuna tipa matije gupca i slična nepravda, bilo kojem Bošnjaninu i u ime bilo koga ili čega!
Nisu komunisti izumitelji pravde i zna se ko se to na ovom svijetu boji pravde i pravne presude, samo se još uvijek ne zna da li uistinu pravdu dijele oni koji od nje bježe ili oni koji žele da je u djelo sprovedu!
Lose si nesto procitao, ali nema veze... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Agic Nurija

#346 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

"jelena",
blago nama Bosancima, evo nam opet jednog srpskocrnogorskog učitelja i vaspitača.
Ako imaš priliku prelistaj malo evropsku literaturu koja se bavi "fenomenom ruskog pisma", pa ćeš odmah na početku ustanoviti, da izvorno ne postoji nikakva "ćirilica", več PISMO NEPOZNATOG PORJEKLA, koje je sve do 18 stoljeća važilo kao crkveno, to jeste starobuugarsko pismo na kojem se isključivo pisala crkvena/manastiraka literatura. Tek je ruski car Petar Veliki naredio svojim "dvorskim intelektualcima" da to pismo preinate u svjetovno i od tada se isto širi preko slavenskih zemalja, a poslednji u tom nizu su bili Srbi i to vojvođanski!
Međutim, ono što je u historiji poznato pod terminom "bosančica" u stvari je slavenizirana verzija "gotskog alfabeta", a gdje, kada i od koga je stvoreno to mistično "gotsko pismo" ostaje tek da se izuči i da se dokumentovano objavi, a po prvi put od postanka nebeskih naroda i njihove "ćirilice" to Bosancima nije "ustavno" zabranjeno!!
Jellena85

#347 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Jellena85 »

Ženski Dr.Med wrote:

Teorija zavjere ...... jelde jelena kako je to moguce da citav svijet ne govori srpski....
Ako si vec "dovoljno stara" bio bi red da budes malo ozbiljnija. Upravo sam pokusavala da shvatim logiku po kojoj Bosnjaci pricaju drugacijim jezikom od Srba i Hrvata. Pitanja koja sam postavila su bila jasna. To sto si ti izbegla da odgovoris na njih je pokazatelj da nemas argumenata protiv.

Bosnjaci su izgleda zaboravili da u taj novi jezik ubace reci poput dogovor i razumevanje. Taj bosnjacki egoizam je i glavni uzrok svega sto se desava BiH
LaBomba

#348 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by LaBomba »

Jellena85 wrote:
Ženski Dr.Med wrote:

Ako si vec "dovoljno stara" bio bi red da budes malo ozbiljnija. Upravo sam pokusavala da shvatim logiku po kojoj Bosnjaci pricaju drugacijim jezikom od Srba i Hrvata. Pitanja koja sam postavila su bila jasna. To sto si ti izbegla da odgovoris na njih je pokazatelj da nemas argumenata protiv.

Bosnjaci su izgleda zaboravili da u taj novi jezik ubace reci poput dogovor i razumevanje. Taj bosnjacki egoizam je i glavni uzrok svega sto se desava BiH

Ja mislim da je tebi vrijeme za ban!! Ti ces bosnjacima nabijat egoizam, nakon vasih pohlepnih krvolocnih poduhvata! Ne treba van dozvolit ni malo prostora za vasu propagandu! Ne mozes ove pisat ko na serbiancafe.com, pa si nasla nacina da na minimalan nacin ubacis "egoizam" ako vec nemozes ono sto pisu ti izopaceni stvorovi tamo.
draganbl

#349 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by draganbl »

Jellena85 wrote:
Ženski Dr.Med wrote:

Na ova tvoja pitanja ti niko ne može odgovoriti je si ih pogrešno postavila. Kao prvo, ћирилица (или њена "босанска" варијанта босанчица) се дуго времена користила као писмо у Босни, а чак и у Хрватској, тако да ћирилица није никакво ексклузивно СРПСКО писмо. Sada je to više problem politike, jer se upotrebom i svojatanjem ćirilice Srbi pokušavaju distancirati od drugih naroda, dok se odbacivanjem te iste ćirilice Bošnjaci (pa i Hrvati) žele riješiti velikosrpskog uticaja. Znači tu nema šovinističkih motiva, već je to stvar obostrane loše politike. E kad ti ovdje, na SaX forumu postaviš svoje kusave teze i pokušaš još malo i da podbodeš, zasigurno nećeš dobiti kvalitetan odgovor, već će te sa foruma vjerovatno otjerati. A pored toga, nama, kojima je zaista stalo do dijaloga, zatvaraš ili ograničavaš mogućnost kvalitetnog razgovora.
Tvoje drugo pitanje: Bošnjaci u Bosni imaju pravo da se identifikuju sa starobosanskom istorijom i da je smatraju svojom, nacionalnom. Ja i istoriju Bosne, ali i istoriju Srbije smatram "svojim" istorijama. Moji su i Kulin Ban i sveti Sava, iako su njihove ideologije bile potpuno suprotstavljene. Tako se ne odričem ni ćirilice ni latinice, i to smatram svojim bogatstvom. E sad, ako ti nekome negiraš pravo da se identifikuje sa nazivima "bosanski", onda ne možeš očekivati ni da se ti isti slože sa time se ti identifikuješ sa nazivom "srpski". Svojim netolerantnim ponašanjem potkrepljuješ dalju netoleranciju.
ultima_palabra

#350 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ultima_palabra »

draganbl wrote:Na ova tvoja pitanja ti niko ne može odgovoriti je si ih pogrešno postavila. Kao prvo, ћирилица (или њена "босанска" варијанта босанчица) се дуго времена користила као писмо у Босни, а чак и у Хрватској, тако да ћирилица није никакво ексклузивно СРПСКО писмо. Sada je to više problem politike, jer se upotrebom i svojatanjem ćirilice Srbi pokušavaju distancirati od drugih naroda, dok se odbacivanjem te iste ćirilice Bošnjaci (pa i Hrvati) žele riješiti velikosrpskog uticaja. Znači tu nema šovinističkih motiva, već je to stvar obostrane loše politike. E kad ti ovdje, na SaX forumu postaviš svoje kusave teze i pokušaš još malo i da podbodeš, zasigurno nećeš dobiti kvalitetan odgovor, već će te sa foruma vjerovatno otjerati. A pored toga, nama, kojima je zaista stalo do dijaloga, zatvaraš ili ograničavaš mogućnost kvalitetnog razgovora.
Tvoje drugo pitanje: Bošnjaci u Bosni imaju pravo da se identifikuju sa starobosanskom istorijom i da je smatraju svojom, nacionalnom. Ja i istoriju Bosne, ali i istoriju Srbije smatram "svojim" istorijama. Moji su i Kulin Ban i sveti Sava, iako su njihove ideologije bile potpuno suprotstavljene. Tako se ne odričem ni ćirilice ni latinice, i to smatram svojim bogatstvom. E sad, ako ti nekome negiraš pravo da se identifikuje sa nazivima "bosanski", onda ne možeš očekivati ni da se ti isti slože sa time se ti identifikuješ sa nazivom "srpski". Svojim netolerantnim ponašanjem potkrepljuješ dalju netoleranciju.
Ma Jellena treba još MNOGO da čita, po mogućnosti iz malo neutralnijih izvora :-D "Dogovor i razumevanje" kod nje znači pristajanje na etničku podjelu države.
Post Reply