Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post Reply
Bosnolog

#26 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Bosnolog »

chuchumbamayumbe wrote:Bosnjaci su, objektivno, najpodjeljeniji narod od svih naroda na podrucju bivse SFRJ.
U BiH imas SDA ovu, SDA onu, 100% ovu, 101% onu, Abdicevce, patriote ovakve, patriote onakve, opsti dzumbus.
Bosnjaci imaju nesposobne lidere, razjedinjene u svojoj pohlepi i svojim uskogrudim ambicijama, podjeljene izmedju sekularne drzave, vjerskih utjecaja IZ, kriminalnog miljea ratnih i poratnih profitera, itd. Uglavnom...imam osjecaj da su Bosnjaci kao narod sada bez ikakvog kompasa, bez ikakve mape puta, trenutno razjedinjeni najvise u svojoj istoriji, a u trenutku kada bi najvise trebali biti zajedno i ujedinjeni.
Bosnajci i BH patriote ce se preko noci ujediniti ako bude upitna sudbina BiH,tako da sve ove minder sektasko krimo kleptomanske stranke koje su napravili prje svega radi svojih licnostranackih interesa podijeljeni bosnjacki krimolideri su dotakli dno moralne ljestvice.SDA kao najveca stranka snosi najvecu odgovronost i ona je otisal najdalje po tom pitanju a sve ostale tzv probosnjacke stranke su ogranci izrasli iz SDA stranke ili su bili opnenti i neprijatelji SDA ideologa.

IZ gleda svoj interes iz sveg toga,ali kada je BiH u pitanju opstanak BiH snaga i pomirenje ce se desiti preko noci,Iako posvadani Bosnjacki lideri Bosnjaci disu jednom dusom za BiH,u to ne treba sumnjati.Oni odlicna vide podjeljene i posvadane sektokleptomane i izdajnike drzave.SDA ce dozivjeti svoj fiasko na sledecim izborima upravo zbog izdajnicko podanicke politike Sulje ublehasa i SDA krimokleptomana.
kurty

#27 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by kurty »

latentnicinik wrote:e jašta ću, nisam ti ja "ispuni mi želju" nit pričam o tajnoj masonskoj ideologiji :D pa da ti sad referiram ko djetetu ili da ti objašnjavam nešto što zasigurno znaš

Znaš vrlo dobro o čemu pričam, samo čekaš moju potvrdu ko oni što me, kada napišem "moj ili naš narod" pitaju koji narod ( Eskimi, lol) , i da ti olakšam, da - sve ono što sumnjaš da mislim je upravo ono što ja mislim :-D
Ma nemam ja sta sumnjati... Ti imas svoje misljenje, ja svoje i to je to... Vodi se diskusija, valjda.

I zbog toga me interesuje sta je to "Islamska ideologija"???

I nekako mi para usi (kad je forum u pitanu, para oci), kad se u istu recenicu stave "Islamska ideologija" i "Bosansku tradiciju" (ili Bosnjacku tradiciju)
latentnicinik

#28 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

čuj para mu uši "bošnjačka tradicija i islam, a time bezbeli i slamska ideologija" u jednu rečenicu. A Bošnjaci su budisti valjda, i osim zadnjih 60-ak godina, nisu bili izrazito islamski orjentirani ?

I ja ne govorim o Bosancima, ja govorim o Bošnjacima. Bosanci me ne interesuju, nek oni sami govore o sebi i svojim ciljevima, politikama, strategijama. Ima ih više nego dovoljno na ovom forumu pa mogu to učiniti ( nije da nisu 10000 puta dosad)

A nemam ti namjeru objašnjavati šta je "islamska ideologija", smiješno mi je to pitanje, pa ti misli kako hoćeš. Uostalom, nisam ja tema ovdje, nego Bošnjaci, pa de reci nešto o temi, ja sam bio poprilično jasan.
chuchumbamayumbe

#29 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by chuchumbamayumbe »

Bosnolog wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Bosnjaci su, objektivno, najpodjeljeniji narod od svih naroda na podrucju bivse SFRJ.
U BiH imas SDA ovu, SDA onu, 100% ovu, 101% onu, Abdicevce, patriote ovakve, patriote onakve, opsti dzumbus.
Bosnjaci imaju nesposobne lidere, razjedinjene u svojoj pohlepi i svojim uskogrudim ambicijama, podjeljene izmedju sekularne drzave, vjerskih utjecaja IZ, kriminalnog miljea ratnih i poratnih profitera, itd. Uglavnom...imam osjecaj da su Bosnjaci kao narod sada bez ikakvog kompasa, bez ikakve mape puta, trenutno razjedinjeni najvise u svojoj istoriji, a u trenutku kada bi najvise trebali biti zajedno i ujedinjeni.
Bosnajci i BH patriote ce se preko noci ujediniti ako bude upitna sudbina BiH,tako da sve ove minder sektasko krimo kleptomanske stranke koje su napravili prje svega radi svojih licnostranackih interesa podijeljeni bosnjacki krimolideri su dotakli dno moralne ljestvice.SDA kao najveca stranka snosi najvecu odgovronost i ona je otisal najdalje po tom pitanju a sve ostale tzv probosnjacke stranke su ogranci izrasli iz SDA stranke ili su bili opnenti i neprijatelji SDA ideologa.

IZ gleda svoj interes iz sveg toga,ali kada je BiH u pitanju opstanak BiH snaga i pomirenje ce se desiti preko noci,Iako posvadani Bosnjacki lideri Bosnjaci disu jednom dusom za BiH,u to ne treba sumnjati.Oni odlicna vide podjeljene i posvadane sektokleptomane i izdajnike drzave.SDA ce dozivjeti svoj fiasko na sledecim izborima upravo zbog izdajnicko podanicke politike Sulje ublehasa i SDA krimokleptomana.
Pa ako se sada nece ujedinjavati i prati obraz, mislim da nece imati drugu priliku.
Krajnje je vrijeme, slazes li se?!
Mislis li da je potrebno cekati izbore i da bi se poslije izbora moglo nesto znacajnije promijeniti?
Sta bi od bosnjackog sabora, niko ga vise ne spominje?
ljubav_aha

#30 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

latentnicinik wrote:Ostaje ti samo da živiš, radiš i "rađaš" djecu. I nadaš se da će te buduće generacije, akoBogda odgajane kako treba, biti one koje donose promjene i u mentalitetu, i u aktivnostima. To je naša najveća šansa, nešto u čemu nas, ne znam kakva, loša politika "naših" političara ne može, akoBogda, spriječiti.

I to je ono što meni daje optimizam, i zbog čega se ne sekiram zbog trenutno loše situacije. Ako je moja generacija ta koja treba nagrbusiti na svim poljima da bi imali državu kako treba, i da bi ovaj narod opet bio ponosan, ma vala izdržat ćemo kako nam god bude akoBogda.
zato danas i jeste jadna situacija,ne sekriaj se,nadaj se,sjedi i cekaj :D
MokeQc

#31 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by MokeQc »

Bosnjaci su vrlo strpljiv narod, lijepo im je receno da ce se pravna drzava uspostaviti u ponedeljak...jos uvijek se ceka...
latentnicinik

#32 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

pa složio bih se ja jednim dijelom s tobom "ljubav_aha " ili kako li te već vabe :D

Ali kod onih ljudi kojima je bitno samo šta će pojesti, popiti i turiti poda se, i koji govore "ma bit će dobro", "ne more se ništa" i sl.

Iako moj post možda na prvu izgleda tako, u kasnijim postovima sam objasnio šta mislim pod tom "smirenošću" i čekanju
ultima_palabra

#33 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ultima_palabra »

latentnicinik wrote:čuj para mu uši "bošnjačka tradicija i islam, a time bezbeli i slamska ideologija" u jednu rečenicu. A Bošnjaci su budisti valjda, i osim zadnjih 60-ak godina, nisu bili izrazito islamski orjentirani ?

I ja ne govorim o Bosancima, ja govorim o Bošnjacima. Bosanci me ne interesuju, nek oni sami govore o sebi i svojim ciljevima, politikama, strategijama. Ima ih više nego dovoljno na ovom forumu pa mogu to učiniti ( nije da nisu 10000 puta dosad)

A nemam ti namjeru objašnjavati šta je "islamska ideologija", smiješno mi je to pitanje, pa ti misli kako hoćeš. Uostalom, nisam ja tema ovdje, nego Bošnjaci, pa de reci nešto o temi, ja sam bio poprilično jasan.
Što više čitam tvoje postove, sve sam ubjeđeniji da pišeš iz Beograda ili nekog internet kluba "Srbija" u Malmeu :roll:
Bosnolog

#34 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Bosnolog »

chuchumbamayumbe wrote:
Bosnolog wrote:

Pa ako se sada nece ujedinjavati i prati obraz, mislim da nece imati drugu priliku.
Krajnje je vrijeme, slazes li se?!
Mislis li da je potrebno cekati izbore i da bi se poslije izbora moglo nesto znacajnije promijeniti?
Sta bi od bosnjackog sabora, niko ga vise ne spominje?
Fali kriticna masa,ona ce se desiti kada i ako dogori do nokata,svijest kod Bosnja je u fazi formiranja jer je konzervirana nakon rata ,oni ti nece da cine krupne korake i da talasaju ,prepustili su MZ da im vodi drzavu,onog momenta kada MZ ode iz BiH ,ako se to ikada desi onda ce se i neke stvari promjeniti,Cekanje je sudbina a i zaostajanje u regionu jer je velikosrpski faktor preko staba u BL taj koji koci BH drzavu i ceka se da naprave gresku u koracima i dovedu sudbinu BiH u pitanje .Bosnjacki minder debili sada maksimalno koriste stanje za licno secijasku kleptomaniju samo jadni neznaju da ce im na kraju sve to otici kvragu kada dode vakat, sto se tice bosnjackog sabora,pa previse je struja ne mogu da se usaglase, oimas ih mnogo pametnih i preepametnih mudrologaod radikalne desne ,do liberalne socijalisticke.

Kada ih nevolaj natjera sve ce biti tako brzo ali ce i posljedice imati cijenu uspavane konzervacije .....
ljubav_aha

#35 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

latentnicinik wrote:pa složio bih se ja jednim dijelom s tobom "ljubav_aha " ili kako li te već vabe :D

Ali kod onih ljudi kojima je bitno samo šta će pojesti, popiti i turiti poda se, i koji govore "ma bit će dobro", "ne more se ništa" i sl.

Iako moj post možda na prvu izgleda tako, u kasnijim postovima sam objasnio šta mislim pod tom "smirenošću" i čekanju

danas kazu bosanjci sabur ,ne razumijem zasto ime j tesko reci strpljenje,eh tu je i kvaka problema
CiroK

#36 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by CiroK »

Sargan wrote:Cao.

Nesto listam elektronske novine i citam razne vijesti. Te Dodik hoce referndum, te Covic hoce svoj (bl)entitet, hoce kanal na hrvatskome jeziku (kao da ga vec nema) itd. itd. Uglavnom predstavnici rs-a rade sve na tome da BiH sto manje bude drzava a sto vise neka labava unija ni ja ti ne znam ceka. HDZ i jedni i drugi i jos mnoge hrtvatske strange ne odustaju od Bobanovoga plana mini hrvatske drzave u BiH sa stolni hrvatskim gradom Mostarom kao centrom i skolama u kojima uce da je mostar samo do Neretve i da je na lijevoj obali mostara neki drugi muslimanski grad. OK, ljudi se bore za svoje interese (bez obzira koliko bolesni bili) i znaju sta hoce.

A sta je sa bosnjacima? Narod koji je zivio u najvice opstina u BiH i u najvice opstina u BiH bio vecina (jel u opstini jel na gradskom podrucju), narod koji je skroz ostao bez gradova koje su obiljezili i cija su dusa bili (BL, Srebenica, Bijeljina, Prijedor, Visegrad,Trebinje....). Zasto bosnjaci ne traze svoje prava i nemaju jasan cilj sta zele? 15 godina nakon genocida u Srebrenici ni 200 cetnika/vojnika vrsa/ nije osudjeno za taj genocid, 15 godina nakon rata Ferhadija jos nije otvorena itd itd. Ali Bosnjaci samo sute, malo se bune po nekada medju najuzom familijom i rajom dok masu cunama u nekom kaficu potpuno na isti nacin kako njihovi lideri to rade na svim pregovorima. Zbog ceka je to tako?

Da lie je u Bosnjacima mentalitet "Suti dobro je, kako je bilo a vrijeme rata", ostavstina komunizma gdje se moralo sutiti, nejedinsto i zavist, da li je problem u islamu (cisto sumljam je ni 10% muslimana bosnjaka nisu kozervativni muslimani) ili u cemu je stvar?

Recimo, jevreji i dan danas non stop trube o holokausu cim ih neko malo kritikuje a Bosnjaci samo sute i zadovoljvaju se mrvicma koje im drugi ostave. Znam da je tesko izmedju dvije vatre a i da medjunarodna zajednic aima tu veliku negativnu ulogu ali se valja moze javno traziti vise i ne cutiti. Nakon onoga sto se bosnjacima desilo 91-95 je meni neshvatljivo na sta sve pristajemo. Zasto?

Pozdrav
Veliosrpski projekat je instaliosao svoje ljude u sve navodne bosnjacke stranke i navodne hrvatske stranke, u cjelokupnu vlast i
u sve medije u BH. Bilo koji pokusaj da se bilo sta uradi na odbrani Bosne i sprijeci tihi genocid koji i danas traje nailazi na zestoki otpor tih infiltrata, slijede namjestene optzube, gubitak posla, odstranjivanje iz institucija (kao recimo Lukac i na stotine drugih). Zbog toga izgleda da se Bosnjaci ne bune. U stvrnosti zahvaljujuci veleizdaji Bosnjaci su izgubili odbrambeni rat i ovo sto sada gledamo je nastavak laganog genocida i nastvak laganog bosnocida i kulturocida.
kurty

#37 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by kurty »

Pitanje je kome se buniti???
Nićifor

#38 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Nićifor »

ljubav_aha wrote:
latentnicinik wrote:pa složio bih se ja jednim dijelom s tobom "ljubav_aha " ili kako li te već vabe :D

danas kazu bosanjci sabur ,ne razumijem zasto ime j tesko reci strpljenje,eh tu je i kvaka problema
Zato što se vama diže kosa na glavi kad kažemo sabur :D
ljubav_aha

#39 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

kurty wrote:Pitanje je kome se buniti???

nikome,to uopste nije ni potrebno,treba napasti,a ne buniit i moliti
latentnicinik

#40 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

ultima_palabra wrote:
latentnicinik wrote:čuj para mu uši "bošnjačka tradicija i islam, a time bezbeli i slamska ideologija" u jednu rečenicu. A Bošnjaci su budisti valjda, i osim zadnjih 60-ak godina, nisu bili izrazito islamski orjentirani ?

Što više čitam tvoje postove, sve sam ubjeđeniji da pišeš iz Beograda ili nekog internet kluba "Srbija" u Malmeu :roll:
:-) :-) :-)
ti si očito veći saburlija od mene, čim ti je to kvaka problema :-)
kurty

#41 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by kurty »

ljubav_aha wrote:
kurty wrote:Pitanje je kome se buniti???

nikome,to uopste nije ni potrebno,treba napasti,a ne buniit i moliti
Koga napasti???
ljubav_aha

#42 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

zar je to uopste upitno :shock: pa nije ni cudo sto se nista ne desava :dance:
Chisum

#43 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Chisum »

Pobuna... :-)

Kakva crna pubuna... pa ovaj narod ne da je izdresiran ko cirkuski pas, nego se jos hvali sto mu "njegovi" seru zavrat....

Vidim ovdje neke "ideologe", neke price kao - ako je ova generacija tu da ga ispushi za bolje sutra onda, cemo da izdrzimo, itd... i sve je to ok, i sam i sam kao i mnogi drugi sa istom mislju otisao u rat i nije mi bilo zao sekunde, ali... Kada vidim kojim putem ide ovaj jadni zaglupljeni narod, kada vidim koliko je postao "zadovoljan" a zivi ispod SVAKE moguce granice dostojanstva, svaka druga firma pred stecajem ili u stecaju, vecina fabrika proizvodi samo prazan prostor i maglu, dakle - NE RADI, besposlenost kao nikada, geto, jebeni Slovenci nam sve pokupovali, nista vise svoje nemamo, ali, naravno, na promjene ceka kao na nesto sto ce se samo desiti... pasti s neba... valjda vas tako uce oni tipa reisa i ekipe, sto vam viocu sabur, sabur, a s dvije ruke mazijaju 24 sata dnevno.... Samo, za ove "slikare naivce", takvi sto vas uce nisu saburali ni danas, a ni u ratu kada su se krili po podrumima i po Zagebu itd i zgrtali pare od humanitarne.

Sabur.... EEEEEj sabur, a hljeba nema da jede i jos se time hvali... Kao - sta nekome smeta sabur??? :lol:

E jebote... ne zna covjek bili se smijao ili bi se udarao tupim predmetom po glavi.

I onda, svaki novi izbori, manje-vise isti rezultat... Bakir i 40 hajduka-podrumasa i dalje tamo gdje jesu, otimaju iz ociju... oni cetnici i ustase - standardno - za cetnike i ustase... od njih se nicemu boljem nisam ni nadao... i tako u nedogled....

Tuga je sve ovo.
ljubav_aha

#44 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

Nićifor wrote:
ljubav_aha wrote: danas kazu bosanjci sabur ,ne razumijem zasto ime j tesko reci strpljenje,eh tu je i kvaka problema
a kome vama :lol: joj ovo mi je biser,kad me ovako upitate :-)

sabur je arapska rijec,mi ne pricamo arapski jezik

nema nista smejsnije ubacivati rijeci iz stranog jezika u svoj jezik /ovdje ne pisem o proijeklu koristenj starnih riejci u ansme jeziku/ ;-)
ljubav_aha

#45 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

latentnicinik wrote:
hajd' ti meni ,molim te, lijepo sa strpljenjem objasni,zasto je tebi milije reci sabur umjeto strpljenje,koje pricas cijeli zivot :?:

a ti nisi shvatio moju poentu u vezi kvake :)
Nićifor

#46 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Nićifor »

ljubav_aha wrote:
Nićifor wrote:
ljubav_aha wrote: danas kazu bosanjci sabur ,ne razumijem zasto ime j tesko reci strpljenje,eh tu je i kvaka problema
a kome vama :lol: joj ovo mi je biser,kad me ovako upitate :-)

sabur je arapska rijec,mi ne pricamo arapski jezik

nema nista smejsnije ubacivati rijeci iz stranog jezika u svoj jezik /ovdje ne pisem o proijeklu koristenj starnih riejci u ansme jeziku/ ;-)
Pa zlato moje, i bubreg je turska riječ pa se satraste i vi i mi da ga koristite. A i riječ sabur je kod nas udomaćena, za vas ne znam.
ljubav_aha

#47 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

aha,ali ti ocevidno nisma procitao sto sam napisala u zagradi ;-) dana je postala moda medju bosnajcima iskljucivo upotrijebiti rijec sabur,sto nikad tako nije bilo aktuelno :-D
ljubav_aha

#48 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

aha,ali ti ocevidno nisma procitao sto sam napisala u zagradi ;-) dana je postala moda medju bosnajcima iskljucivo upotrijebiti rijec sabur,sto nikad tako nije bilo aktuelno :-D a bubreg kazu SVI ,tacno :-D
Last edited by ljubav_aha on 23/12/2009 21:34, edited 2 times in total.
latentnicinik

#49 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

ljubav_aha wrote:
latentnicinik wrote:
hajd' ti meni ,molim te, lijepo sa strpljenjem objasni,zasto je tebi milije reci sabur umjeto strpljenje,koje pricas cijeli zivot :?:

a ti nisi shvatio moju poentu u vezi kvake :)
nisam, moram priznati. de se osevabi :D

sabur je institucija u islamu, vrlo bitna odrednica naše vjere, spominje se i u Kur'anu itd, itd... Kao čovjeku koji u svakodnevnom govoru stalno koristi islamsku terminologiju, uvijek mi je draže i lakše reći sabur nego strpljenje. U mojoj familiji se vazda govorio sabur, pa nije ni da se i tu nešto promijenilo. A dunjaluk nije nastao 1945, niti je prvi insan bio Josip broz, a ne Adem, pa da strpljenje bude osnova od koje ćemo kretati. Bošnjaci su saburali 500 godina prije nego je iko počeo govoriti strpljenje ( ne znam doduše kako je bilo prije saburanja, al' nebitno). Islam i slamska terminologija su duboko ukorijenjeni u Bošnjacima i to, što se u nekoliko nacrnjih decenija, u određenim krugovima stanovništva, ta terminologija prestala koristiti, ne znači da se nije nigdje koristila i ne znači da je čudno što se njeno korištenje opet inteziviralo kad su se Bošnjaci otarasili te noćne more )

Uostalom, smiješno mi je to objašnjavati u društvu u kome se govori kul, ok i sl. i u kome se od nikoga od onih koji kuliraju ne traži objašnjenje za to.

Ja sam ti ko Reis, ne volim se puno nešto pravdati ni prilagođavati, saburat ću dok je meni ćeif, a tebi sam odgovorio jer si fino i kulturno pitala, pa nema razloga da i tebi tersim :D
Nićifor

#50 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Nićifor »

ljubav_aha wrote:aha,ali ti ocevidno nisma procitao sto sam napisala u zagradi ;-) dana je postala moda medju bosnajcima iskljucivo upotrijebiti rijec sabur,sto nikad tako nije bilo aktuelno :-D
"Čuo" sam te i prvi put. Pa zato što su nam nabacili kompleks da nismo dovoljno dobri sa našom tradicijom, da smo zaostali isl, pa se ljudi stidili da tako govore. A ja se ne stidim, pa i koristim, a i mnogi drugi danas.
Post Reply