Ima samo jedna Bosna, nije ni srpska, ni hrvatska ni bošnjačka, ta Bosna je bila, jeste i ostaje BOSANSKA!Miodrag wrote:Jel ti stvarno tako mislis il se zahebavas ?Sargan wrote:Cao.
Nesto listam elektronske novine i citam razne vijesti. Te Dodik hoce referndum, te Covic hoce svoj (bl)entitet, hoce kanal na hrvatskome jeziku (kao da ga vec nema) itd. itd. Uglavnom predstavnici rs-a rade sve na tome da BiH sto manje bude drzava a sto vise neka labava unija ni ja ti ne znam ceka. HDZ i jedni i drugi i jos mnoge hrtvatske strange ne odustaju od Bobanovoga plana mini hrvatske drzave u BiH sa stolni hrvatskim gradom Mostarom kao centrom i skolama u kojima uce da je mostar samo do Neretve i da je na lijevoj obali mostara neki drugi muslimanski grad. OK, ljudi se bore za svoje interese (bez obzira koliko bolesni bili) i znaju sta hoce.
A sta je sa bosnjacima? Narod koji je zivio u najvice opstina u BiH i u najvice opstina u BiH bio vecina (jel u opstini jel na gradskom podrucju), narod koji je skroz ostao bez gradova koje su obiljezili i cija su dusa bili (BL, Srebenica, Bijeljina, Prijedor, Visegrad,Trebinje....). Zasto bosnjaci ne traze svoje prava i nemaju jasan cilj sta zele? 15 godina nakon genocida u Srebrenici ni 200 cetnika/vojnika vrsa/ nije osudjeno za taj genocid, 15 godina nakon rata Ferhadija jos nije otvorena itd itd. Ali Bosnjaci samo sute, malo se bune po nekada medju najuzom familijom i rajom dok masu cunama u nekom kaficu potpuno na isti nacin kako njihovi lideri to rade na svim pregovorima. Zbog ceka je to tako?
Da lie je u Bosnjacima mentalitet "Suti dobro je, kako je bilo a vrijeme rata", ostavstina komunizma gdje se moralo sutiti, nejedinsto i zavist, da li je problem u islamu (cisto sumljam je ni 10% muslimana bosnjaka nisu kozervativni muslimani) ili u cemu je stvar?
Recimo, jevreji i dan danas non stop trube o holokausu cim ih neko malo kritikuje a Bosnjaci samo sute i zadovoljvaju se mrvicma koje im drugi ostave. Znam da je tesko izmedju dvije vatre a i da medjunarodna zajednic aima tu veliku negativnu ulogu ali se valja moze javno traziti vise i ne cutiti. Nakon onoga sto se bosnjacima desilo 91-95 je meni neshvatljivo na sta sve pristajemo. Zasto?
Pozdrav
Ma zahebavas se...
Generalizujuci zelje Srba i Hrvata propustio si , ajd recimo slucajno , da generalizujes i zelje Bosnjaka...npr da BiH bude uglavnom bosnjacka...A i ne cini mi se da nesto sute o Srebrenici...itd...
I ne zahebavam se, niti se šalim..............