Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
-
vafenur
#1 Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Koliko mi je poznato od neke moje raje, SDP neće u koaliciju nipošto jer to, prije svega ne želi njihov lider. I Ljudi koji su formirali Našu stranku željeli su da sa njim sarađuju. Moj jaran kaže da je i LDS još od 2006 tražio da SDP formira široku koaliciju, ali njihov šef to stalno odbija.
Šta mislite ZAŠTO?
Šta mislite ZAŠTO?
- valterbranisarajevo
#2 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Lagumdžija je dugo mislio da može formirati vlast sa Tihićem. na njegovu žalost Tihić ga je već nekoliko puta "nasankao". Poslije prošlih izbora ga je ostavio kao ribu na suhom i pored obećanja ponovo formirao vlast sa SBiH. kolko je to negativno uticalo na SDP ne treba ni govoriti..
Ja se iskreno nadam da će smoći snagu i okrenuti se strankama koje imaju sličnu programsku orijentaciju. U stvari jedini uspjeh u koaliranju sa SDA je napravljen u gradskom vijeću Sarajeva, kada je Lagumdžija "spasio stvar" ubacio vijećnike Srbe i Hrvate bez kojih se nije mogla formirati vlast i tako nam na vrat nabacio Semihu..
Na svim ostalim nivoima je doživio krah, a od njegove samouvjerenosti pred prošle izbore -sa nama mogu svi koji prihvataju naš program ostalo je jedno veliko ništa.
Nadam se da je shvatio posljednje upozorenje koje su mu poslali glasači na vanrednim općinskim izborima u Novom Sarajevu koje se odrazilo katastrofalnim izbornim rezultatom Nedžada Fazlije u opštini gdje je SDP gotovo uvijek sa lakoćom pobjeđivao...
Ja se iskreno nadam da će smoći snagu i okrenuti se strankama koje imaju sličnu programsku orijentaciju. U stvari jedini uspjeh u koaliranju sa SDA je napravljen u gradskom vijeću Sarajeva, kada je Lagumdžija "spasio stvar" ubacio vijećnike Srbe i Hrvate bez kojih se nije mogla formirati vlast i tako nam na vrat nabacio Semihu..
Na svim ostalim nivoima je doživio krah, a od njegove samouvjerenosti pred prošle izbore -sa nama mogu svi koji prihvataju naš program ostalo je jedno veliko ništa.
Nadam se da je shvatio posljednje upozorenje koje su mu poslali glasači na vanrednim općinskim izborima u Novom Sarajevu koje se odrazilo katastrofalnim izbornim rezultatom Nedžada Fazlije u opštini gdje je SDP gotovo uvijek sa lakoćom pobjeđivao...
-
meatoverhere
#3 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Sve potpisujem, jedino mislim da ne postoji mogucnost da je Zlatko "shvatio posljednje upozorenje" kao ni sva prethodna. Kao bivsi simpatizer i glasac SDP-a mogao bih podrzati Nasu stranku, ali ne u koaliciji sa ovakvim SDP-om.valterbranisarajevo wrote:Lagumdžija je dugo mislio da može formirati vlast sa Tihićem. na njegovu žalost Tihić ga je već nekoliko puta "nasankao". Poslije prošlih izbora ga je ostavio kao ribu na suhom i pored obećanja ponovo formirao vlast sa SBiH. kolko je to negativno uticalo na SDP ne treba ni govoriti..
-
Umjetnik a
#4 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
zlaja uvijek misli da će sa nekim formirati vlast ali uvijek ga nasankaju, ali to zna i mile 
- winabike
#5 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Djelimicno tacno.valterbranisarajevo wrote:Lagumdžija je dugo mislio da može formirati vlast sa Tihićem. na njegovu žalost Tihić ga je već nekoliko puta "nasankao". Poslije prošlih izbora ga je ostavio kao ribu na suhom i pored obećanja ponovo formirao vlast sa SBiH. kolko je to negativno uticalo na SDP ne treba ni govoriti..
Dakle, ja nisam clan SDP-a i ne govorim iz pozicije clana, ali jesam njihov glasac.
Dakle, sjetite se Alijanse: to je vrijeme kada smo usli u Vijece Europe, kada je zapoceta reforma odbrane, kada je, po tadasnjim podacima, u te dvije godine ekonomija rasla 14-17% godisnje (zavisno od branse), danas je to izmedju 6-10%, sto je katastrofa znajuci nase pocetne pozicije (nemojte mi to uporedjivati molim vas sa evropskih 2-2,5%, jer puno je lakse kliker napuhati na fudbalsku loptu, nego planine napraviti 2% vecu planinu!!!).
E, u to vrijeme Alijanse je predata tzv "Alzirska grupa". To je ono sto danas svi zamjeraju, pazi sad, SDP-u!!!
Da vas podsjetim: u Alijansi su, izuzev SDP-a, bili i SBiH, BPS, NHI, Lijanovici, Republikanci, Liberali, Ibro Gradjanin, Mjesna Zajednica Gornja Breka, moja komsinica Munira, i Dzeki, pas bez pedigrea, avlijaner, mota se dole po Dalmatinskoj i oko ceke. U toj Alijansi SDP je imao oko 30% izvrsne vlasti (oko 1/3 ministara). Minstri policije i u Federaciji i u Drzavi - SBIH. Pravde - NHI. Dakle, oni koji pod cijom je ingerencijom bila alzirska grupa.
Ali ne, kriv je SDP, kao sto je kriv za snijeg u Moldaviji, uragan u Burmi i zemljotres u Kini. Osnovano se sumnja da je Lagumdzija imao svoje prste i kod uragana KAtrina u New Orleansu, ali se komunjara izvlaci, tesko mu je dokazati.
E, zato bih i ja bio protiv koalicije. Da me vise ne ucjenjuju Sefer i Zubak, koji imaju vise familije nego glasaca, a traze po 2 ministarska mjesta. Da ZgrABIH ne mulja ispod zita (Alzirska grupa!!!), pa za sve okrivi SDP (stranka koja je 12 godina konstantno na vlasti, a 12 godina se prave ludi i govore kako bi oni bolje od ovoh koji su sada na vlasti - dakle od sebe samih). Tako da danas ovi dezurni pljuvaci Alijanse, listom glasaci drzavljanina Republke Turske i stanovnika Istambula, zaboravljaju da je i Stamboldzijina Stranka za Blejanje i Hapanje imala u Alijansi isto toliko vlasti koliko i SDP.
I zato je SDP tu u pravu: samostalno na izbore, a nakon izbora, kad se zna ko koliko podrske ima, SDP ima i pravo i obavezu da svoj ekonomski i politicki program (koji je od GROZD-a ocijenjen kao daleko najbolji) postavi kao platformu oko koje bi se okupili oni sa istim ili slicnim ciljevima. Unutar te, eventualne, postizborne koalicije, onda SDP-u dati sva prava, ali i odgovornosti.
Nije SDP idealan, napravila se gomila idiotskih poteza, imaju tri teme na ovom forumu gdje se o tome razglaba, i narod to kaznjava. Fazlija je odlican primjer.
I eto, u ONS (znam, na zalost, odlicno situaciju tamo) umjesto Zeljka dosao Koldzo. E nek im je sad dobro, u pm!!!
-
vafenur
#6 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Ne slažem se sa ovim prethodnim, svakako ne kada je u pitanju koalicija sa strankama koje ne prebacuju ili jedva prebacuju prag. Najlakše je kazati neka onda odustanu, ali među njima su one koje kao i SDP imaju veoma jasan profil i veoma dugu tradiciju kao što su GDS, LDS, E-5, Zeleni, ... kad kažem dugu tradiciju ne mislim da dugo postoje kod nas (mada neke i kod nas imaju najdužu istoriju uz SDP i nastale su od dijelova KP kao i SDP. Takve su LDS - nastala od Saveza socijalističke omladine i GDS - nastala od Socijalističkog saveza radnog naroda) ali su prepoznatljive političke opcije u Evropi - takvi su i Liberali i Zeleni i Ekolozi ..
Ljudima koji su u ovim strankama godina teško je kazati - zatvorite svoja vrata - nema više liberala u BiH. Oni žele da postoje u BiH i mislim da svi mi mislimo da i mi treba da imamo ove političke opcije među nama. To što one nisu u stanju da prebace izborni prag, krivi smo mi glasači jer ne možemo da se odvojimo od svojih torova.
To takođe znači da bi najjača opoziciona partija u BiH - SDP, trebala da shvati da treba da okupi ove snage prije izbora i da im mogućnost da prežive i da takođe ohrabri glasače tim gestom ujedinjavanja. Sjećate li se koliko smo sretni bili 2000 kada se okupila Alijansa? Bilo je, konačno mogu da sarađuju ovi nenacionalni! Jer kod nas samo ovi nacionalni sklapaju koalicije nenacionalni izigravaju nedodirljive i tu najveću odgovornost ima SDP.
Ljudima koji su u ovim strankama godina teško je kazati - zatvorite svoja vrata - nema više liberala u BiH. Oni žele da postoje u BiH i mislim da svi mi mislimo da i mi treba da imamo ove političke opcije među nama. To što one nisu u stanju da prebace izborni prag, krivi smo mi glasači jer ne možemo da se odvojimo od svojih torova.
To takođe znači da bi najjača opoziciona partija u BiH - SDP, trebala da shvati da treba da okupi ove snage prije izbora i da im mogućnost da prežive i da takođe ohrabri glasače tim gestom ujedinjavanja. Sjećate li se koliko smo sretni bili 2000 kada se okupila Alijansa? Bilo je, konačno mogu da sarađuju ovi nenacionalni! Jer kod nas samo ovi nacionalni sklapaju koalicije nenacionalni izigravaju nedodirljive i tu najveću odgovornost ima SDP.
- valterbranisarajevo
#7 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Pristup sa idejom: Mi imamo svoj program, ko želi neka ide sa nama je po mom mišljenju potpuno pogrešan. Zato što što djeluje prilično omalovažavajuće za eventualne koalicione partnere. Lagumdžija je to izjavljivao i pred pred prošle opšte izbore, pa ko mu se pridružio - niko. Onima koje je želio za partnere nije bio interesantan jer nije njegova stranka nije u koaliciju mogla unijeti dovoljan broj glasova odnosno dobar izborni rezultat, a oni kne koji su htjeli sa njim nije želio on..
Razlika između alijanske i ove eventualne koalicije je drastična. Tada su u nju ušle stranke razlličitih pogleda na BiH po svim pitanjima, i još uz to pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice (Petriča i Milera). Ipak i takva, bez glave i repa, alijansa je u svom kratkom periodu vlasti uradila mnogo, što govori da bi stranke koje imaju sličnu viziju budućnosti države mogle zajedno uraditi jako puno, što bi opet popravilo rejting svake od tih stranaka pojedinačno..
Razlika između alijanske i ove eventualne koalicije je drastična. Tada su u nju ušle stranke razlličitih pogleda na BiH po svim pitanjima, i još uz to pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice (Petriča i Milera). Ipak i takva, bez glave i repa, alijansa je u svom kratkom periodu vlasti uradila mnogo, što govori da bi stranke koje imaju sličnu viziju budućnosti države mogle zajedno uraditi jako puno, što bi opet popravilo rejting svake od tih stranaka pojedinačno..
-
edinbug
#8 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Dakle, sjetite se Alijanse: to je vrijeme kada smo usli u Vijece Europe, kada je zapoceta reforma odbrane, kada je, po tadasnjim podacima, u te dvije godine ekonomija rasla 14-17% godisnje (zavisno od branse), danas je to izmedju 6-10%, sto je katastrofa znajuci nase pocetne pozicije (nemojte mi to uporedjivati molim vas sa evropskih 2-2,5%, jer puno je lakse kliker napuhati na fudbalsku loptu, nego planine napraviti 2% vecu planinu!!!).
E, u to vrijeme Alijanse je predata tzv "Alzirska grupa". To je ono sto danas svi zamjeraju, pazi sad, SDP-u!!!
Da vas podsjetim: u Alijansi su, izuzev SDP-a, bili i SBiH, BPS, NHI, Lijanovici, Republikanci, Liberali, Ibro Gradjanin, Mjesna Zajednica Gornja Breka, moja komsinica Munira, i Dzeki, pas bez pedigrea, avlijaner, mota se dole po Dalmatinskoj i oko ceke. U toj Alijansi SDP je imao oko 30% izvrsne vlasti (oko 1/3 ministara). Minstri policije i u Federaciji i u Drzavi - SBIH. Pravde - NHI. Dakle, oni koji pod cijom je ingerencijom bila alzirska grupa.
Ali ne, kriv je SDP, kao sto je kriv za snijeg u Moldaviji, uragan u Burmi i zemljotres u Kini. Osnovano se sumnja da je Lagumdzija imao svoje prste i kod uragana KAtrina u New Orleansu, ali se komunjara izvlaci, tesko mu je dokazati.
E, zato bih i ja bio protiv koalicije. Da me vise ne ucjenjuju Sefer i Zubak, koji imaju vise familije nego glasaca, a traze po 2 ministarska mjesta. Da ZgrABIH ne mulja ispod zita (Alzirska grupa!!!), pa za sve okrivi SDP (stranka koja je 12 godina konstantno na vlasti, a 12 godina se prave ludi i govore kako bi oni bolje od ovoh koji su sada na vlasti - dakle od sebe samih). Tako da danas ovi dezurni pljuvaci Alijanse, listom glasaci drzavljanina Republke Turske i stanovnika Istambula, zaboravljaju da je i Stamboldzijina Stranka za Blejanje i Hapanje imala u Alijansi isto toliko vlasti koliko i SDP.
I zato je SDP tu u pravu: samostalno na izbore, a nakon izbora, kad se zna ko koliko podrske ima, SDP ima i pravo i obavezu da svoj ekonomski i politicki program (koji je od GROZD-a ocijenjen kao daleko najbolji) postavi kao platformu oko koje bi se okupili oni sa istim ili slicnim ciljevima. Unutar te, eventualne, postizborne koalicije, onda SDP-u dati sva prava, ali i odgovornosti.
Nije SDP idealan, napravila se gomila idiotskih poteza, imaju tri teme na ovom forumu gdje se o tome razglaba, i narod to kaznjava. Fazlija je odlican primjer.
I eto, u ONS (znam, na zalost, odlicno situaciju tamo) umjesto Zeljka dosao Koldzo. E nek im je sad dobro, u pm!!![/quote]
POTPISUJEM
I eto, u ONS (znam, na zalost, odlicno situaciju tamo) umjesto Zeljka dosao Koldzo. E nek im je sad dobro, u pm!!![/quote]
POTPISUJEM
-
gulas
#9 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Moje misljenje je da Nasa stranka uopste ne treba da saradjuje sa SDP-om, bar ne prije izbora. A puna predizborna koalicija bi tek bila fatalna pogreska, jer u slucaju dobrog rezultata ko bi Zlatku izbio iz glave "misao" da je to iskljucivo njegova zasluga. Tek nakon izbora, kad se na papiru vide rezultati crno na bijelo, treba razmisljati o saradnji i koaliranju, koje ce tad biti neminovno.vafenur wrote:Koliko mi je poznato od neke moje raje, SDP neće u koaliciju nipošto jer to, prije svega ne želi njihov lider. I Ljudi koji su formirali Našu stranku željeli su da sa njim sarađuju. Moj jaran kaže da je i LDS još od 2006 tražio da SDP formira široku koaliciju, ali njihov šef to stalno odbija.
Šta mislite ZAŠTO?
- Drvosjeca iz Dejcica
#10 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Stranka vise ili manje nista ne mijenja. Zar ti zaista mislis da stranka kao stranka, pa bila to i najnovija, moze bilo sta promijeniti bez konkretnih programa i podrske iz vana? Nasa stranka na zalost nece dostici ni izborni prag, da ne govorimo o ozbiljnijim stvarima. Zasto je to tako? Objasnjavajuci to sportskim zargonom, sistem je takav zato sto je u BiH sistem tako koncipiran da nacionalne stranke uvijek igraju na domacem terenu i to sa tri igraca vise i sudijom na njihovoj strani.gulas wrote:Moje misljenje je da Nasa stranka uopste ne treba da saradjuje sa SDP-om, bar ne prije izbora. A puna predizborna koalicija bi tek bila fatalna pogreska, jer u slucaju dobrog rezultata ko bi Zlatku izbio iz glave "misao" da je to iskljucivo njegova zasluga. Tek nakon izbora, kad se na papiru vide rezultati crno na bijelo, treba razmisljati o saradnji i koaliranju, koje ce tad biti neminovno.vafenur wrote:Koliko mi je poznato od neke moje raje, SDP neće u koaliciju nipošto jer to, prije svega ne želi njihov lider. I Ljudi koji su formirali Našu stranku željeli su da sa njim sarađuju. Moj jaran kaže da je i LDS još od 2006 tražio da SDP formira široku koaliciju, ali njihov šef to stalno odbija.
Šta mislite ZAŠTO?
-
gulas
#11 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Pazi, ja ne tvrdim da ce Nasa stranka pod obavezno dostici cenzus. To sad zavisi od sposobnosti ljudi koji su se upustili u taj projekat. Samo hocu da kazem da ukoliko se pokazu kao sposobni, te postignu dobar rezultat i privuku znacajan broj glasaca, a istovremeno nastupe u koaliciji sa SDP-om - Lagumdziju (s obtirom na njegov profil licnosti) nece ni bog kasnije razuvjeriti kako je to bas NJEGOVA zasluga. Pa ce se shodno toj "logici" i ponasati.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nasa stranka na zalost nece dostici ni izborni prag, da ne govorimo o ozbiljnijim stvarima. Zasto je to tako? Objasnjavajuci to sportskim zargonom, sistem je takav zato sto je u BiH sistem tako koncipiran da nacionalne stranke uvijek igraju na domacem terenu i to sa tri igraca vise i sudijom na njihovoj strani.
Da naglasim da "znacajan broj glasaca" za neku novu stranku, po mom misljenju, jeste bar 5-6 %.
Moja poenta je da koaliciju treba da pravi SDP sa svim ostalim malim strankama gradjanske orjentacije, a da Nasa stranka nastupi samostalno. Podrazumijeva se naravno da se u kampanji ne bi medjusobno smjeli mnogo prepucavati. U tom slucaju koalicija oko SDP-a bi pokupila potencijalne glasace gradjanske opcije koji su dosad izlazili na izbore, a Nasa stranka bi animirala one koji inace ne izlaze na izbore jer zele gradjansku opciju na vlasti ali su razocarani dosadasnjim strankama tog profila. Mislim da je broj takvih dovoljan bar za cenzus.
-
bihmak
#12 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
gulas wrote:Moje misljenje je da Nasa stranka uopste ne treba da saradjuje sa SDP-om, bar ne prije izbora. A puna predizborna koalicija bi tek bila fatalna pogreska, jer u slucaju dobrog rezultata ko bi Zlatku izbio iz glave "misao" da je to iskljucivo njegova zasluga. Tek nakon izbora, kad se na papiru vide rezultati crno na bijelo, treba razmisljati o saradnji i koaliranju, koje ce tad biti neminovno.vafenur wrote:Koliko mi je poznato od neke moje raje, SDP neće u koaliciju nipošto jer to, prije svega ne želi njihov lider. I Ljudi koji su formirali Našu stranku željeli su da sa njim sarađuju. Moj jaran kaže da je i LDS još od 2006 tražio da SDP formira široku koaliciju, ali njihov šef to stalno odbija.
Šta mislite ZAŠTO?
upravo tako, prije izbora ni u kakvom slucaju s sdp-om, a poslije izbora...moraju s nekim saradjivati
- profko
#13 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
winabike wrote:Djelimicno tacno.valterbranisarajevo wrote:Lagumdžija je dugo mislio da može formirati vlast sa Tihićem. na njegovu žalost Tihić ga je već nekoliko puta "nasankao". Poslije prošlih izbora ga je ostavio kao ribu na suhom i pored obećanja ponovo formirao vlast sa SBiH. kolko je to negativno uticalo na SDP ne treba ni govoriti..
Dakle, ja nisam clan SDP-a i ne govorim iz pozicije clana, ali jesam njihov glasac.
I eto, u ONS (znam, na zalost, odlicno situaciju tamo) umjesto Zeljka dosao Koldzo. E nek im je sad dobro, u pm!!!
ti ocigledno ne znas nista o politici. a sto se tice porojanih stranaka, BPS je na zadnjim izborima ima nesto vise od 40.000 glasova. i to je jedini realan koalicioni partenr SDP-u. sto se tice gds-a, lds-a, nase stranke, njihove, i drugih - prvo trebaju da udju u kantonalni parlament pa onda da pricas o tome. dakle neka SDP slobodno pravi koaliciju sa njima, ja da sam na mjestu Sefera, Kerima i drugih iz BPS-a nikada ne bi isao sa SDP-om.
-
edinbug
#14 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Ti sigurno navijas da BPS ide u koaliciju sa SDA ili Strankom zagraBiH.profko wrote:winabike wrote:Djelimicno tacno.valterbranisarajevo wrote:Lagumdžija je dugo mislio da može formirati vlast sa Tihićem. na njegovu žalost Tihić ga je već nekoliko puta "nasankao". Poslije prošlih izbora ga je ostavio kao ribu na suhom i pored obećanja ponovo formirao vlast sa SBiH. kolko je to negativno uticalo na SDP ne treba ni govoriti..
ti ocigledno ne znas nista o politici. a sto se tice porojanih stranaka, BPS je na zadnjim izborima ima nesto vise od 40.000 glasova. i to je jedini realan koalicioni partenr SDP-u. sto se tice gds-a, lds-a, nase stranke, njihove, i drugih - prvo trebaju da udju u kantonalni parlament pa onda da pricas o tome. dakle neka SDP slobodno pravi koaliciju sa njima, ja da sam na mjestu Sefera, Kerima i drugih iz BPS-a nikada ne bi isao sa SDP-om.
- profko
#15 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
sa patriotima. a ne sa osvetnicima. sa strucnjacima a ne sa supljatorima, sa hrabrima a ne sa gradskim pickama. eto tako. a ti sada znas ko je ko ovdje.
.
-
mladoliki
#16 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Patriotska retorika, prava predizborna. Mi smo s vama bili kad je bilo najteže, najtežih 100 godina...
Naše familije su milioneri, vlasnici svih vrijednih nekretnina, fondova, dionica, kapitala, ali mi smo vaši,šta ima veze što smo mi to pokrali, nema veze što pravimo autoput 200 godina, nije bitno što smo nesposobni i glupi, nije strašno što smo pouvaljivali rodbinu u sve društvene strukture, kupili im diplome, važno je da smo s vama bili najtežih 100 godina...
Kakav ublehaš trebaš biti pa da popušiš priču o patritizmu-čuj patritizam, a sve uništili, sjebali, imaju vlast, a NE ZNAJU! Je.. ih njihov patritizam!!!
Što se tiče SDP-a oni će ponovo doživjeti sunovrat, jer dok ne dotaknu dno neće se ništa u njihovim redovima promijeniti. Ovoj zemlji treba potpuno nova priča o BiH, lišena postojećih stereotipa, koja uvažava i one druge,treće, četvrte, sve ljude koji ovdje žive. Ma koliko to teško izgledalo, ali druge nema. Ko je koga više poklao i ko je kriv, ko je prvi počeo, priča je koja našu zemlju neće odvesti nigdje, ali dok iz guzice dođe u glavu puno će Neretve proteći. To je jako teško, ali moraće se desiti ili nema nam naprijed!
Naše familije su milioneri, vlasnici svih vrijednih nekretnina, fondova, dionica, kapitala, ali mi smo vaši,šta ima veze što smo mi to pokrali, nema veze što pravimo autoput 200 godina, nije bitno što smo nesposobni i glupi, nije strašno što smo pouvaljivali rodbinu u sve društvene strukture, kupili im diplome, važno je da smo s vama bili najtežih 100 godina...
Kakav ublehaš trebaš biti pa da popušiš priču o patritizmu-čuj patritizam, a sve uništili, sjebali, imaju vlast, a NE ZNAJU! Je.. ih njihov patritizam!!!
Što se tiče SDP-a oni će ponovo doživjeti sunovrat, jer dok ne dotaknu dno neće se ništa u njihovim redovima promijeniti. Ovoj zemlji treba potpuno nova priča o BiH, lišena postojećih stereotipa, koja uvažava i one druge,treće, četvrte, sve ljude koji ovdje žive. Ma koliko to teško izgledalo, ali druge nema. Ko je koga više poklao i ko je kriv, ko je prvi počeo, priča je koja našu zemlju neće odvesti nigdje, ali dok iz guzice dođe u glavu puno će Neretve proteći. To je jako teško, ali moraće se desiti ili nema nam naprijed!
- jeza u ledja
#17 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Da, ali BPS da bi bio u vlasti morao bi uci u koaliciju s nekim. A s kim bi ih ti stavio najradje?
I uopste, da li iko razmislja da na drzavnom nivou morate ici u koaliciju sa partijama iz RS? To govorim posto nijedna stranka nije u stanju privuci glasace iz drugog entiteta.
I onda kad se to desi, bilo da je u pitanju SDA, SBiH, SDP ili BPS, hocete li reci 'uuu izdajice usli u koaliciju sa Dodikom'?
I uopste, da li iko razmislja da na drzavnom nivou morate ici u koaliciju sa partijama iz RS? To govorim posto nijedna stranka nije u stanju privuci glasace iz drugog entiteta.
I onda kad se to desi, bilo da je u pitanju SDA, SBiH, SDP ili BPS, hocete li reci 'uuu izdajice usli u koaliciju sa Dodikom'?
- winabike
#18 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Stani, jezek, jebogati, ko smo to "mi" da idemo u koaliciju sa nekim? Mi smo ovdje samo gomila mudrosera na forumu koji u normalnom zivotu rade neke normalne poslove, a s vremena na vrijeme malo ovdje iz hobija supljiramo o politicijeza u ledja wrote:Da, ali BPS da bi bio u vlasti morao bi uci u koaliciju s nekim. A s kim bi ih ti stavio najradje?
Ja u koaliciju mogu samo sa svojom zenom
- jeza u ledja
#19 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Ne kontam.winabike wrote:Stani, jezek, jebogati, ko smo to "mi" da idemo u koaliciju sa nekim? Mi smo ovdje samo gomila mudrosera na forumu koji u normalnom zivotu rade neke normalne poslove, a s vremena na vrijeme malo ovdje iz hobija supljiramo o politicijeza u ledja wrote:Da, ali BPS da bi bio u vlasti morao bi uci u koaliciju s nekim. A s kim bi ih ti stavio najradje?
Ja u koaliciju mogu samo sa svojom zenom
Nisam nigdje rekao 'mi'.
-
edinbug
#20 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Gdje ti vidis u BPS-u strucnjake ? Zasto je Sefer strucnjak osim za ratovanje ? Zasto je Kerim strucnjak i koje su mu reference?profko wrote:sa patriotima. a ne sa osvetnicima. sa strucnjacima a ne sa supljatorima, sa hrabrima a ne sa gradskim pickama. eto tako. a ti sada znas ko je ko ovdje..
Imate nekoliko hodza (kao onaj iz Zenice) koji se nisu nasli u SDA i daj sto das.
-
gulas
#21 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Pa valjda strucnjaci za... patriotizamedinbug wrote:Gdje ti vidis u BPS-u strucnjake ? Zasto je Sefer strucnjak osim za ratovanje ? Zasto je Kerim strucnjak i koje su mu reference?profko wrote:sa patriotima. a ne sa osvetnicima. sa strucnjacima a ne sa supljatorima, sa hrabrima a ne sa gradskim pickama. eto tako. a ti sada znas ko je ko ovdje..
Imate nekoliko hodza (kao onaj iz Zenice) koji se nisu nasli u SDA i daj sto das.
- winabike
#22 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Mozda sam te pogresno razumio. Nema veze. Sorry u tom slucaju. One crvene podvucene rijeci su me zbunile - obracas nam se u drugom licu mnozine, pa sam za to pitao koji smo to mi koji bi ulazili u koalicije. Al opet kazem, mozda sam pogresno skontojeza u ledja wrote:Ne kontam.winabike wrote:Stani, jezek, jebogati, ko smo to "mi" da idemo u koaliciju sa nekim? Mi smo ovdje samo gomila mudrosera na forumu koji u normalnom zivotu rade neke normalne poslove, a s vremena na vrijeme malo ovdje iz hobija supljiramo o politicijeza u ledja wrote:Da, ali BPS da bi bio u vlasti morao bi uci u koaliciju s nekim. A s kim bi ih ti stavio najradje?
Ja u koaliciju mogu samo sa svojom zenom![]()
Nisam nigdje rekao 'mi'.
- jeza u ledja
#23 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Pogresno si skonto. 
E jebemu patka kad moram crtat.
"da li iko razmislja da na drzavnom nivou morate ici u koaliciju sa partijama iz RS"
ima isto znacenje kao i
"da li iko razmislja da se na drzavnom nivou mora ici u koaliciju sa partijama iz RS"
ili kao kad bi rekao:
"da bi shvatili post morate ga pazljivo procitati"

Druga podebljana recenica se generalno odnosi na 'vas', odnosno ucesnike foruma koji komentarisu politicka zbivanja.
Eto.
E jebemu patka kad moram crtat.
"da li iko razmislja da na drzavnom nivou morate ici u koaliciju sa partijama iz RS"
ima isto znacenje kao i
"da li iko razmislja da se na drzavnom nivou mora ici u koaliciju sa partijama iz RS"
ili kao kad bi rekao:
"da bi shvatili post morate ga pazljivo procitati"
Druga podebljana recenica se generalno odnosi na 'vas', odnosno ucesnike foruma koji komentarisu politicka zbivanja.
Eto.
-
mostarac
#24 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Naravno da se na drzavnom nivou mora sa nekim u koaliciju iz RS a taj neko je svakako Dodik, a ne SDS. Dodik se ovako ponasa jer se njemu daje prilika da se ponasa ovako. prebacis loptu na teren ekonomije i vidices kako ce dodik pricati drugu pricu. Siguran sam da je umjesto glavnog Dodikovog partnera Silajdzica, danas Lagumdzija, da bi Dodik potpuno drugacije pricao, jer njegova naci retorika dobija smisao tek u onom momentu kad se na nju odgovara, a glupo je pricati sam sa sobom. Terzic kakav je god bio ja ga se sjecam sa nostalgijom i to je po meni najzalosnije 
Sto se tice koalicije glupo je praviti predizborne koalicije sa strankama koje skupa osvoje 10% od tvojih vlastitih glasova, a traze zajedno bar pola vlasti i to nema veze ni sa SDP-om ni sa Lagumdzijom nego sa zdravim razumom.
Sto se tice koalicije glupo je praviti predizborne koalicije sa strankama koje skupa osvoje 10% od tvojih vlastitih glasova, a traze zajedno bar pola vlasti i to nema veze ni sa SDP-om ni sa Lagumdzijom nego sa zdravim razumom.
- jeza u ledja
#25 Re: Zašto SDP ne želi napraviti koaliciju?
Ako je vjerovat Dodiku (kazem AKO) nikad SDP sa SNSDom nece u koaliciju. Ali cesto nije pitanje sta se hoce, vec sta se mora. Medjutim, SDP ce tesko ikad biti u poziciji u FBiH kao sto je trenutno SNSD u RS - tj. da uziva podrsku vise od pola entiteta. Sve i da SDP pobjedi u FBiH to bi bilo sa malom razlikom, kao i 2000-e i onda opet SNSD moze praviti koaliciju sa SBiH i sa SDA, HDZom.
Pitanje je sljedece - kako uopste SDP moze sprovoditi svoj program kada ne moze bez koaliranja sa nacionalnim strankama formirati vlast ni na jednom nivou? I ne bi li u bilo kojoj varijanti vlasti u kojoj ucestvuje SDP isti neminovno bio oznacen kao 'izdajnicki, jer je koalirao sa nacionalnim strankama'? To je kljucno pitanje ove rasprave.
SDP dakle mora biti spreman da svoje stavove priblizi desnicarskim, to pod jedan. Pod dva, SDP zbog same svoje naravi mora mnogo vise uraditi na dobijanju glasova medju Hrvatima, a pogotovo Srbima.
Doduse, mislim da bi bez Dodika, koji bez obzira da li je stvarno nacionalista ili ne vec odavno presao prag moguce saradnje sa normalnim strujama...mislim da bi SNSD bez Dodika jos nekako i mogao postati partner SDPu, s vremenom, mozda za jedno.....X godina.
Pitanje je sljedece - kako uopste SDP moze sprovoditi svoj program kada ne moze bez koaliranja sa nacionalnim strankama formirati vlast ni na jednom nivou? I ne bi li u bilo kojoj varijanti vlasti u kojoj ucestvuje SDP isti neminovno bio oznacen kao 'izdajnicki, jer je koalirao sa nacionalnim strankama'? To je kljucno pitanje ove rasprave.
SDP dakle mora biti spreman da svoje stavove priblizi desnicarskim, to pod jedan. Pod dva, SDP zbog same svoje naravi mora mnogo vise uraditi na dobijanju glasova medju Hrvatima, a pogotovo Srbima.
Doduse, mislim da bi bez Dodika, koji bez obzira da li je stvarno nacionalista ili ne vec odavno presao prag moguce saradnje sa normalnim strujama...mislim da bi SNSD bez Dodika jos nekako i mogao postati partner SDPu, s vremenom, mozda za jedno.....X godina.