Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HAVANA

#226 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by HAVANA »

PalaSa Marsa wrote:Nisam bas s'vremenom, pa ovako pretrtljah na brzaka..a ne vidjeh..dali postoji ista, bilo sta..u sto vjerujes..Recimo Energiju neku..Suncanu ili sta ja znam.. :?: izvinjavam se sto ovako upadam

mala_ba

#227 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by mala_ba »

HAVANA wrote:

Ma svaka cast! Ni ne vjerujes koliko si pogodio momenat da ovo postas :D ili sam ja potrefila pravo vrijeme da procitam hehe
nije bitno
Havana, hvala

Ostali sorry za off-topic
Ateista

#228 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

PalaSa Marsa wrote:Nisam bas s'vremenom, pa ovako pretrtljah na brzaka..a ne vidjeh..dali postoji ista, bilo sta..u sto vjerujes..Recimo Energiju neku..Suncanu ili sta ja znam.. :?: izvinjavam se sto ovako upadam
I? Sta bi, je li to to sto si me htjela pitati ili sam pogresno razumio?
BHF_Manijak

#229 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

Ne znam jel ko nesto slicno pisao ili odgovorio,ali ne da mi se sad 10 strana unazad listati....
Ateisto,danas je i medicina potvrdila stav vjere,da je sex prije braka steta,to sam cuo od mnogih doktora,samo nisam bas sve stavke zapamtio....
drugo,vjera odnsono dragi Allah,nikad nece nista propisti,onako da kazem sto Mu je cejf,vec ZA ZATITU COVJEKA,dakle sve ijedan propis u Kur`anu(ovo sad pisem islkljucivo stav islama prema tome)je za zastitu covjeka i njegovog zdravlja!eh sad ako ti nisi procitao Kur`an,onda ja nemam sta pricati s tobom,jer je receno da bi diskutovao s nekim moras biti nacitaniji i upuceniji od njega u tome! ;) recimo jedna od stavki sto je sex zabranjen,je zastita casti zene!!islam veliku paznju poklanja casti,posebno zene,zena je u islamu dobila prava kada ih nikako nije imala u ostatku svijeta,kada je se smatala samo predmetom....druga stvar zabrane,vidi ovako,recimo ti si u vezi sa nekom curom,nebitno koliko,ALI ko tebi garantuje da ces je ozeniti???niko drug,niko,nemoj mi sad govorit pa imo bih planove ovo ono,jer i sam znas kako se to sve u roku 24h mijenja u vezi i kako lahko puca...eh s toga,ne mozes ni reci mogu imati sa njom sex jer cu je zeniti,niko to ne garantuje,sta recimo imas sex i kroz mjesec dana se razidjete?a ona nevinost izgubi!mozes li ti to vratiti,naravno da ne moze!ona osta "obiljezena " dok je svijeta i vijeka!jos jedna stavka,islam jako potencira brak,brak i samo brak,to je sveta da kazem stvar u vjeri!koliko je bitan brak,govore i dvije cinjenice,da je Allahu najmrza,DOZVOLJENA stvar, rastava braka,i druga cinjenica,da je laz dozvoljena muslimanu samo u 3 slucaja,u ratu,kako bi pomirio dv posvadjana druga ili drugarice i ZA ZATITU BRAKA!dakle dozvoljeno je muzu zeni i zeni muzu d slaze kako bi brak bio spasen.....
Vidis u Kur`anu,takodjer ne kaze se ne cinite blud,ili blud vam je zabranjen,nego NE PRIBLIZAVAJTE se bludu,dakle bilo sta sto bi te moglo navesti tome je zabranjeno?zasto?pa vrlo jednostavno zato sto je covjek podlozno bice emocijama i mala sitnica ga moze odvesti na taj krupni korakk sexa....
a onako i logicki kad se sagleda,kako ti volis logiku,zar sex,kako se drugacije zove VODJENJE LJUBAVI,ne bi trebalo da je vrhunac ljubavi izmedju dvoje ljudi?pa s toga kud zure mnogi sa tim??danas je se to svelo na cistu j**acinu d tako kazem,nit ljubavi nit emociju,nego eto cisto da se strast zadovolji,a to urpavo nece vjera,jer vjera zahtjeva ljubav,a sex treba da je kao kruna poslije vjenjcanja dvoje zaljubljenih....neki vid savrsenstva!
i jos jedna mala opaska,ko god kaze da ne moze kontrolisati emocije i da MORA to raditi LAZE,jer je medicina dokazala da je sex fizicke prirode a ne da mozak nam naredi da to eto moramo raditi,jer u mozgu nema centra za sex!dakle nije to ko glad npr da kazes sebi uh jbt pa moram jest,il uh jesam ozednio,tog centra u mozgu nema,sto se hoce reci da svak moze kontrolisati strasti KAD HOCE,pa s toga i vjera kaze NE PROBLIZAVAJTE se tome,jer je to ruzno i odvartno djelo....a Allah nist opet ti kazem nece zabraniti jer je to Njemu volja nego za zastitu ljudi i njihoce casti,a ako je receno da je to odvratno djelo,vjeruj da je tako,jer ti imas uzivancije u tome maximalno nekoliko minuta,a posljedice mozes osjecati do kraja zivota.....i sam znas,da kad se okonca sam cin sexa,prodje te automatski zelja,pa onda skontas,ja i?eto uradio sam to...i?sta sad....nisam nit jaci,nit veci,nit bolji sa tim cinom,isti sam ko sto sam i bio,samo zadovoljio strast.....
HAVANA

#230 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by HAVANA »

A otkud ti znaš kako je kad se okonča čin sexa?
PalaSa Marsa

#231 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by PalaSa Marsa »

Ateista wrote:
Ama nisi pogrijesio, pitanje je bilo..Dakle vjerujes li u, recimo Sunce..vjerujes li da postoji Svemir, u sta vjerujes..ako vjerujes..Vjerujes li da postojis, da zivis, da dises, kako i na koji nacin mislis i "vjerujes" da se covjek razvija, da uci, sta je smisao zivota, sta bi ustvari trebao bit' po Tebi..Zato imamo cetiri godisnja doba, a negdje opet dva..Sto se ne smije ili je zabranjeno raditi Covjeciji klon..i jos mnogo, mnogo toga.. :?:

PS:Sve ovo nije kritika, nije ni radoznalost, nije nista, ako ne treba da bude..sve je samo razmjena misljenja, razmjena znanja/ne znanja..Ne pada mi na pamet da Te kritikujem..ili bilo koga..pisi, odgovri ako zelis, pricaj sta ti je na umu..naravno ako Ti zelis to..Ziv'jo..ako sa mnom budes vodio ovum nazovimo je polemiku, prevest cu te na svoje :P :lol: :mrgreen: Sala :mrgreen:
BHF_Manijak

#232 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

HAVANA wrote:A otkud ti znaš kako je kad se okonča čin sexa?
Ako si ti iz mog cijelog posta izvukoa samo ovo,ond si tanak ;) a evo da ti odgovorim,cuo sam od mnogih,ustvari vecine,samo mojne sad los im sex,sta oni znaju,govorim o osjecaju sad,ne o tehnikama,odnosno o tome sta ti se u glavi odvija!
SnezanaM

#233 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by SnezanaM »

Opet se ovo samo na zene izgleda odnosi, da nebi trebale imati sex prije braka :roll:
A vama ce Allah oprostiti :D :-)
HAVANA

#234 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by HAVANA »

BHF_Manijak wrote:
HAVANA wrote:A otkud ti znaš kako je kad se okonča čin sexa?
Ako si ti iz mog cijelog posta izvukoa samo ovo,ond si tanak ;) a evo da ti odgovorim,cuo sam od mnogih,ustvari vecine,samo mojne sad los im sex,sta oni znaju,govorim o osjecaju sad,ne o tehnikama,odnosno o tome sta ti se u glavi odvija!

Osjećaj je svako jutro isti već 17g od toga 12 u braku.
Nisam ja izvukao samo ovo nego ne mogu da vjerujem šta pišeš.
PalaSa Marsa

#235 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by PalaSa Marsa »

SnezanaM wrote:Opet se ovo samo na zene izgleda odnosi, da nebi trebale imati sex prije braka :roll:
Heheh Snezana..imala sam birvaktile komsiju..i vjecito je kritikov'o svoju zenu..a ona onako vrijedna i poslusna..samo ga je gledala, k'o tele u sarena vrata..(losa usporedba, znam) ne sjetih se bolje..i kad bi on sta rek'o, tacnije naredio..ona bi letila k'o metak, da to sto prije zavrsi..a on bi 'nak ono "odvazno" rek'o..Ma bolan..treba ubit' mjesto dze zena sjedi..zamisli..zamisli i opet zamisli..kako neki ljudi dozivljavaju zenu, djevojku i sta ti ja znam il' uopste da ne preciziram (s)pol...mislim..jes' da sam os'la s'teme, al' nadam se da Atesta nece zamjerit' :mrgreen:

PS:Vjecito se sjetim nekih 'vako "dogadjaja iz djetinstva..valjda ono 'kako covjek "stari"..zalazi u zrelije doba..pa ti 'vako nekad na um padnu neke tako te "biserne" pojave u ljudi inace .. :mrgreen:
BHF_Manijak

#236 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

SnezanaM wrote:Opet se ovo samo na zene izgleda odnosi, da nebi trebale imati sex prije braka :roll:
Nisam to mislio da se iskljucivo odnosi na zene,iako sam dosta govorio o zenama,naravno da treba i cast muskarca da se cuva,izvlacis iz konteksta...ko je rekao da ce nama Allaha,oprostiti,Allah nije rekao "o zene ne priblizavajkte se bludu,a vi muski,samo naprijed...." daleko od toga,nema u islamu davanja prednosti jedni nad drugima

@HAVANA:
pa nisam to ja rekao,niti sam iskusio niti dozivio za sad,samo sam slusao druge ljude koji o tome pricaju,ja slijedim ono sto mi vjera nalaze,i ne napadaj mene jer samo druge ljude citiram ;)
Ateista

#237 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ne znam jel ko nesto slicno pisao ili odgovorio,ali ne da mi se sad 10 strana unazad listati....
Ateisto,danas je i medicina potvrdila stav vjere,da je sex prije braka steta,to sam cuo od mnogih doktora,samo nisam bas sve stavke zapamtio....
drugo,vjera odnsono dragi Allah,nikad nece nista propisti,onako da kazem sto Mu je cejf,vec ZA ZATITU COVJEKA,dakle sve ijedan propis u Kur`anu(ovo sad pisem islkljucivo stav islama prema tome)je za zastitu covjeka i njegovog zdravlja!eh sad ako ti nisi procitao Kur`an,onda ja nemam sta pricati s tobom,jer je receno da bi diskutovao s nekim moras biti nacitaniji i upuceniji od njega u tome! ;) recimo jedna od stavki sto je sex zabranjen,je zastita casti zene!!islam veliku paznju poklanja casti,posebno zene,zena je u islamu dobila prava kada ih nikako nije imala u ostatku svijeta,kada je se smatala samo predmetom....druga stvar zabrane,vidi ovako,recimo ti si u vezi sa nekom curom,nebitno koliko,ALI ko tebi garantuje da ces je ozeniti???niko drug,niko,nemoj mi sad govorit pa imo bih planove ovo ono,jer i sam znas kako se to sve u roku 24h mijenja u vezi i kako lahko puca...eh s toga,ne mozes ni reci mogu imati sa njom sex jer cu je zeniti,niko to ne garantuje,sta recimo imas sex i kroz mjesec dana se razidjete?a ona nevinost izgubi!mozes li ti to vratiti,naravno da ne moze!ona osta "obiljezena " dok je svijeta i vijeka!jos jedna stavka,islam jako potencira brak,brak i samo brak,to je sveta da kazem stvar u vjeri!koliko je bitan brak,govore i dvije cinjenice,da je Allahu najmrza,DOZVOLJENA stvar, rastava braka,i druga cinjenica,da je laz dozvoljena muslimanu samo u 3 slucaja,u ratu,kako bi pomirio dv posvadjana druga ili drugarice i ZA ZATITU BRAKA!dakle dozvoljeno je muzu zeni i zeni muzu d slaze kako bi brak bio spasen.....
Vidis u Kur`anu,takodjer ne kaze se ne cinite blud,ili blud vam je zabranjen,nego NE PRIBLIZAVAJTE se bludu,dakle bilo sta sto bi te moglo navesti tome je zabranjeno?zasto?pa vrlo jednostavno zato sto je covjek podlozno bice emocijama i mala sitnica ga moze odvesti na taj krupni korakk sexa....
a onako i logicki kad se sagleda,kako ti volis logiku,zar sex,kako se drugacije zove VODJENJE LJUBAVI,ne bi trebalo da je vrhunac ljubavi izmedju dvoje ljudi?pa s toga kud zure mnogi sa tim??danas je se to svelo na cistu j**acinu d tako kazem,nit ljubavi nit emociju,nego eto cisto da se strast zadovolji,a to urpavo nece vjera,jer vjera zahtjeva ljubav,a sex treba da je kao kruna poslije vjenjcanja dvoje zaljubljenih....neki vid savrsenstva!
i jos jedna mala opaska,ko god kaze da ne moze kontrolisati emocije i da MORA to raditi LAZE,jer je medicina dokazala da je sex fizicke prirode a ne da mozak nam naredi da to eto moramo raditi,jer u mozgu nema centra za sex!dakle nije to ko glad npr da kazes sebi uh jbt pa moram jest,il uh jesam ozednio,tog centra u mozgu nema,sto se hoce reci da svak moze kontrolisati strasti KAD HOCE,pa s toga i vjera kaze NE PROBLIZAVAJTE se tome,jer je to ruzno i odvartno djelo....a Allah nist opet ti kazem nece zabraniti jer je to Njemu volja nego za zastitu ljudi i njihoce casti,a ako je receno da je to odvratno djelo,vjeruj da je tako,jer ti imas uzivancije u tome maximalno nekoliko minuta,a posljedice mozes osjecati do kraja zivota.....i sam znas,da kad se okonca sam cin sexa,prodje te automatski zelja,pa onda skontas,ja i?eto uradio sam to...i?sta sad....nisam nit jaci,nit veci,nit bolji sa tim cinom,isti sam ko sto sam i bio,samo zadovoljio strast.....
1. To sa medicinom - nidje veze, nemoj se naljutiti ali ne znam odakle ti to, navedi neki primjer? Mislim, kako jedan potpis kod maticara moze promijeniti nesto sa stanovista medicine? Izvini, ali to stvarno nema logike.

2. To da nista nece propisati sto mu je cejf vec sto je dobro za covjeka, sad cu ti reci moj stav:
-Postoje odredjeni propisi koji su vjerovatno za zastitu covjeka i to je ok, ali postoje i oni koji su izmisljeni (moje misljenje) da bi se lakse manipulisalo masom, a kontrola nagona je najbolji nacin za to. Ova rasprava se upravo i vodi zato da utvrdimo da li je sex prije braka stvarno stetan. To sto nisam procitao kur'an nema veze, svi su mi vjernici potvrdili da je sex prije braka zabranjen i o tome ne treba raspravljati, a o tome da li je stetan nije potreban kur'an.

3. Sto se tice zenidbe, ja ne kazem da se neko mora ozeniti ako ima sex, smatram da tu nema nista lose. A ko tebi garatuje da ako se ozenis da se necete razvesti?

4. Sto se tice nevinosti, sta je to tako strasno izgubiti nevinost, pogotovo kakve ima veze jeli to bilo u braku ili ne? Sta fali ako je neka obiljezena, sta je tu lose? Ti kao obrazlozenje navodis da je to allah tako rekao, ali zasto? Kazes i da sex treba da bude vrhunac ljubavi i to je tacno (ne i neophodno ali nema veze) ali da li to znaci da mozes voljeti samo zenu a ne i djevojku? Zar je nemoguce voljeti nekog pa da to prodje a poslije voljeti neku drugu osobu?

Imas tu i jednu kontradiktornost - kazes da je dozvoljena laz da se sacuva brak, sto se moze kositi sa tim da je najvaznija ljubav, sta ako neki par prestane da se voli? Trebaju ostati skupa jer je brak vazan i imati sex, a sa druge strane treba imati sex sa nekim koga volis a to vise nije tvoja zena, sta onda - kontradikcija?

5. Sta znaci cast, zasto je neko necastan ako ima sex sa nekim koga voli a druga osoba nije samo zato sto je prije toga potpisala neki papir? Zasto je taj papir tako bitan?

Ako si raspolozen za dalju raspravu onda mi odgovori na gore navedena pitanja.
BHF_Manijak

#238 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

Eh vidis ateisto,prva i osnovna stvar u vjeri,da sve ne mozes u vjeri pojmiti LJUDSKOM logikom,dakle tu odmah nemas sta traziti,dakle,ako ti pokusavas SVE sto je u vjeri pojmiti logikom,onda nemamo sta raspravljati,jer je to nemoguce.....
druga stvar,vidis,ti gradis kucu,uzmimo primjer,a temelja nemas ili su ti jako losi,i ode kuca ti helac!eh na taj nacin,ja bi najbolje opisao ovo sto ti radis,premalo znas o vjeri,a ja sad kad bi ti sve objasnio na sta si mi postavio pitanje referat bi morao sastvatiti i to podebel,jer apsolutno svaku stavku bi morao pojedinacno objasniti a Bogami nemama nit zivaca nit vremena,da je uzivo drugacije bi bilo,jer se ,mnogo brze rijesavaju neke stvari,
dakle,veoma malo o samoj vjeri znas i jako je bitno da si procitao Kur`an,ne samo ezano za ovu temu nego i inace da bih ja pricao sa tobom o vjeri,ali nisi,pa s toga je i diskusija jako otezana....
ali pokusact cu ti veceras nekad odgovoriti,ako mi se dadne,al eo trudit cu se ;)
Ateista

#239 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

PalaSa Marsa wrote:
Ateista wrote:
Ama nisi pogrijesio, pitanje je bilo..Dakle vjerujes li u, recimo Sunce..vjerujes li da postoji Svemir, u sta vjerujes..ako vjerujes..Vjerujes li da postojis, da zivis, da dises, kako i na koji nacin mislis i "vjerujes" da se covjek razvija, da uci, sta je smisao zivota, sta bi ustvari trebao bit' po Tebi..Zato imamo cetiri godisnja doba, a negdje opet dva..Sto se ne smije ili je zabranjeno raditi Covjeciji klon..i jos mnogo, mnogo toga.. :?:

PS:Sve ovo nije kritika, nije ni radoznalost, nije nista, ako ne treba da bude..sve je samo razmjena misljenja, razmjena znanja/ne znanja..Ne pada mi na pamet da Te kritikujem..ili bilo koga..pisi, odgovri ako zelis, pricaj sta ti je na umu..naravno ako Ti zelis to..Ziv'jo..ako sa mnom budes vodio ovum nazovimo je polemiku, prevest cu te na svoje :P :lol: :mrgreen: Sala :mrgreen:
A sta je to tvoje na sta ces me prevesti, ako se smije znati, da znam od cega da se branim? :D

Ni ne dozivljavam nista kao kritiku, ne boj se, samo sam zelio da dam odgovor a nisam bio siguran da li sam dobro shvatio pitanje.

Vjerujem da postoji sunce, vjerujem u svemir i vjerujem da je beskonacan - prazan prostor i to je vjerovanje na osnovu moje logike, onako laicki naravno, ako neko bude imao bolju teoriju spreman sam je prihvatiti. :-D Naravno i da vjerujem da postojim i dise. Mislim da se covjek razvija zahvaljujuci genima i uticaju uze i sire okoline, pa cak i lagano i evoluira (ili deevoluria :D ).
Za smisao zivota, onako ukratko smatram da treba uzivati u njemu (to je individualno sta je kome uzivanje) a da ne bude na racun drugih, sexati se koliko je moguce :D ali paziti da ne bude posljedica, ne trositi vijeme na gluposti i nepotrebne stvari posto je zivot kratak, imati neki cilj i raditi nesto sto volis.
To za godisnja doba vjerujem naucnicima i njihovom objasnjenju.
Za kloniranje, mislim da bi kloniranje i kontrola gena dovela do stvaranja vise rase i raslojavanja drustva pa sam protiv, ali nisam protiv u medicinske svrhe, recimo za uzgajanje novog organa.

Eto, to bi bilo to. :-D

Pozdrav.
Ateista

#240 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Eh vidis ateisto,prva i osnovna stvar u vjeri,da sve ne mozes u vjeri pojmiti LJUDSKOM logikom,dakle tu odmah nemas sta traziti,dakle,ako ti pokusavas SVE sto je u vjeri pojmiti logikom,onda nemamo sta raspravljati,jer je to nemoguce.....
druga stvar,vidis,ti gradis kucu,uzmimo primjer,a temelja nemas ili su ti jako losi,i ode kuca ti helac!eh na taj nacin,ja bi najbolje opisao ovo sto ti radis,premalo znas o vjeri,a ja sad kad bi ti sve objasnio na sta si mi postavio pitanje referat bi morao sastvatiti i to podebel,jer apsolutno svaku stavku bi morao pojedinacno objasniti a Bogami nemama nit zivaca nit vremena,da je uzivo drugacije bi bilo,jer se ,mnogo brze rijesavaju neke stvari,
dakle,veoma malo o samoj vjeri znas i jako je bitno da si procitao Kur`an,ne samo ezano za ovu temu nego i inace da bih ja pricao sa tobom o vjeri,ali nisi,pa s toga je i diskusija jako otezana....
ali pokusact cu ti veceras nekad odgovoriti,ako mi se dadne,al eo trudit cu se ;)
O ovome sam vec govorio, ako se svrstavas u ovu kategoriju ljudi onda i nemamo sta pricati, jer ako ne razmisljas logicki i analiticki o tome onda nemas ni kritiku prema svojoj religiji, sto je tvoje pravo i nemam nista protiv.

Pitanje se odnosi na one koji imaju kriticki stav prema svemu pa tako i prema svojoj vjeri, a ne da jednostavno VJERUJU, vec da misle da imaju razloga da vjeruju u to u sta vjeruju.

Ako spadas u tu grupu ljudi onda je dalja prica stvarno gubljenje vremena, ali nema veze, cekacu tvoj odgovor. :)
BHF_Manijak

#241 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

eh drug sd tebi jedno pitanje,vidim plaho mi se za vjeru intersujes,moj ti ej savjet,odes recimo na islambosna ako te nesto o islamu zanima pa tamo pitas,ovo nije ironija,nego moje LOGICKO pitanje tebi,jer vidim sluzis se logikom,da ne studiras to slucajno?jer vjerujem sam i ubjedjen da ces tamo od mnogo kompetentnijih ljudi dobiti odgovore na tvoja pitanja nego da ti ja lupam ovdje,iako imam dobru poddlogu znanja o vjeri ali nisam bas kompetentan da na sve dogovoram!
Evo konkretno,velika vecina vjernika,upravo radi to semi`na we eta`na(slusamo i pokoravamo se!)dakle,vjeruju u ono sto im se objavljuje,vjeruju u dokaze,i nema diskusije,a to i jeste car vjere zar ne,da vjerujes u ensto cvrsto za sta nemas OPIPLJIVE dokaze ali ih ipak imas....vjerujem da neces namjerno otici na jedan od vjerskih foruma jer vrlo lahko bi te ljudi argumentima pobili,ali eto okusaj se...
kad jednom shvatis da apsolutno covjeciji mozak je ogranicen naspram Boga,onda cemo moci da pricamo,jer evo sam pojam vjecnosti koji se u Kur`anu spominje ne mozes da pojmis logicki kako ti kazes i automatski to negiras,pa te onda pitam kako recimo pojmis silu gravitacije?ne vjerujem da si jedini covjek koji je to uspio vidjeti pa vjerujes da postoji,ALI imas druge argumente koji takodjer nisu opipljivi kao sto to nije ni u slucaju Allaha,ali u jedno vjerujes a u drugo ne!
eh sad da bar pokusam djelomicno odgovoriti na tvoja pitanja:
prvo,to sam cuo od jednom doktora,odnosno citao negdje na netu,da himen,kod zene sprecava mnoge infekcije,s tim,ako nevinost izgubi prije braka,pa kasnije jos vjerovatno spav sa nekoliko muskaraca jer sumnjam da ce ostat na bas tom jednom partneru s kim je,onda mozes islit koje tu prljavstine dolaze,a ako to ucini u braku,dakle ima odnos,zatrudni,logicno je da su manje sanse da bilo kakve infekcije imaju uticaj na dijete odnsono da dodje do pojave bakterija ili sta ja znam,nemoj mi ovo uzeti zdravo za gotovo jer sam i ja samo citao tako!
eh sad,da te pitam,sta mislis kako su reagovali recimo ljudi prije 200 godina na zabranu svinjskog mesa koja je navedena u Kur`anu??upravo tako kao i ti,nije im TAD logike bilo,cinilo je se kao neuzubillah izivljavanje Boga s ovo smijes ovo nesmijes itd itd ALI danas je nauka potvrdila koliko je svinjsko meso stetno po zdravlje,masno itd pa ne samo da ga se muslimani klone nego to cak preporucuju i prakticiraju pojedini zapadnjaci...dakle ne mora znaciti ako TI ne vidis logiku u nekoj od zabrana da je ona apsurdna ili da je tu da manipulise mase kako ti rece,jer nauka napreduje pa i medicina i uvjeren sam da ce se jednog dana i ovo ako Bog da dokazati za sex prije braka...ili evo ti primjer u moru,kad je tek utvrdjeno da kod Gibraltara se dva mora dodiruju ali ne mijesaju,odnsno da su ima flora i fauna razlicite,salanitet,temperatura...a to je u Kur`anu navedeno npr prije 1400 godina,samo hocu da ti kazem,da ne mroa znacit ako ensto nije JOS dokazano da to nije ispravno,jer Allah je sve propisao za zasititu covjeka i njegve prirode a to ce se ispotaviti odnosno vec se postepeno potvrdjuje to!
Ne grantuje meni niko da kad se ozenim da se ja necu razvesti,ali to je vec sad hipotetika,bitno mi je da je meni ona u tom trenutku dozvoljena,odnosno moja zakonska,sad ces ti pitati pa sta znaci "komad papira" odnsono sta je prepreka bez toga,pa jednostavno,ja sam sa tom zenom naumio zivjeti,osnovati bracnu zajednicu,imao sam taj nijet-namjeru,a ako se nesto sprijeci tu,dodje do neke svadje,nase je da nastojimo po svaku cijenu da sprijecmo razvod,ali ako je nesnosljivo onda nikom nista....naravno niko ne garantuje da cemo biti skupa do kraja zivota,ali islam malo drugaciji pristup braku ima, s toga i muslimani,tako da je vecini on sveta instituacija i gledaju obje strane da ga odrze,a uvijek ima nekih sitnih varnica,pa ljudi smo zar ne :)
vezano za ljubav i nevinost...vidi,pitas se,sta je lose biti obiljezen?po tebi je ok mijenjati partnere i sa svakim spavati na koga naletis?meni recimo nije i ja vecinu takvih nazivam drolajama,kad nakon mjeseca dana sa nekim moze u krevet otici!a ako je tebi ok ako kod BILO KOGA neka djevojka ima boljeg i pecat drolje onda ne znam...meni bilo ko na ulici da kaze,govorim da sam ja zensko,droljo,sa svakim spavas,ili povalio te je nakon mjesec dana,makar to bio i samo jedan,ja se ne bi bas lagodno osjecao,a ti??ili da muskarcu kazu da cesto mijenja partnerke,nebitno..a to se ne bi desavalo da nema sexa prije braka,nit bi kome napamet palo da nekog tako nazove,jer nema potrebe kad samo svak spava sa onim s kim je u braku! ;) a nevinost jest lose izgubiti,zato sto je to znak cednosti i postenja jedna djevojke,ustvari JEDAN od znakova,da me ne shvatis pogresno da samo tako gledm na cure...i svaki muskaraca hajde recimo cemo volio bi da taj cin uzimanja nevinosti ima kod svoje zene,a kako ce kad je ona prije lupam 5 godina to izgubila sa nekim...
a ja ne vidim tu kontradickije sto si ti naveo,jer ja za svog zivota nisam cuo da je muz zenu ili obratno zena muza prestala voliti!!moze biti neslaganja,moze koskanja biti,pa cak i rastava,ali odna ti vise nije zakonska zena,nema te vise nista jedno sa drugim,i to je to,neces sa njom vise biti,a da se tek tako rpestanu voliti sumnjam...a vezano za laz,pa neces sad ti nekom cijeli zivto lagati samod a bi se sacuvao brak,jer ako imas tu potrebu da joj stalno lazes,onda niste jedno za drugo vjeruj i to ce puci kad tad,nego rijec je ako je neka sitnica se desila,pa da se smire strasti sto bi rekli,odna da se upotrijebi neka laz da bi se to spasilo...a vidi i ovo,u islamu,kad dvoje zele da se rastave,onda postoji prije "oficijelog" razvoda period "cekanja" koji se zove iddet,to bi danass ovako izgledalo,dvoje hoce rastavru,eh po sialmu,zena je duzna da boravi tri mentruaciona ciklusa ili otprilike 3 mjeseca,kod covjeka u kuci,ponasat ce seoboje kao da su jos u braku,a za to vrijeme roditelji,npr ili rodbina ce pokusati na spasavanju tog braka,jer obicno razvod izazove neka sitnica,poreckali se ili nesto,u ljutnji je jedno od njih zatrazilo razvod i ode bezze brak,a ovako taman postoji period kad se strasti smire i kad se oboje malo prokontaju,a imaju izbor nakon tri mjeseca ili ce se i razveti kako su prvobitno naumili ili ce ostati zajedno i dalje,jer su skontali neke stvari!

PS,nevezano za temu ateisto,ako si registrovan na facebooku,mogo bih ti preporuciti jednog vrsnog poznavalaca vjere,pa da sa njim o ovome svemu popricas sa njim,ako te bas zanima i vjerujem da ce mnog jasnije odgovoriti nego ja to cinim,pa ako si voljan javi mi se na pm da te uputim na covjeka ;)
pustopoljina

#242 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by pustopoljina »

ovaj topic je prepun ljudi koji jos nisu skinuli "mrak s ociju"...o cemu vi dramite...blago vama,ali fakat BLAGO vama.
Mutazilah

#243 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Mutazilah »

Eh vidis ateisto,prva i osnovna stvar u vjeri,da sve ne mozes u vjeri pojmiti LJUDSKOM logikom,dakle tu odmah nemas sta traziti,dakle,ako ti pokusavas SVE sto je u vjeri pojmiti logikom,onda nemamo sta raspravljati,jer je to nemoguce.....

Kakav je ovo samo apsurd. On ovdje dokazuje logikom da je logika u vjeri strana. Logika je strana u vjerama koje nemaju Bozanski izvor. Ukoliko tvoja religija nije u skladu sa logikom, ona nije Bozanska.

Latentni irracionalizam nece donijeti nikome katarzu niti otkrovljenje. Postavlja se pitanje: Gdje je kraj a gdje pcoetak logike u vjeri ukoliko ona "nije sva logicna"? Kakva je onda razlika Sunizma, katolicanstva i hinduizma? Samo ta da u razlicitim tackama argumentacije iskljucuju logiku?

Zar ne vidiš kako neki od njih kojima je dat dio Knjige odbijaju, kad budu pozvani, da im sudi Allahova Knjiga - a oni ionako glave okreću -
zato što govore: "Vatra nas neće pržiti već samo nekoliko dana"- a laži koje izmišljaju u vjerovanju njihovom obmanjuju ih.
(3:23-24)
BHF_Manijak

#244 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

Hajde ti apsurde moj,objasni mi LOGIKOM ISra i Miradz,ili recimo vjecnost,odnsono Dzennet i Dzehennem!to ljudski mozak pojmiti ne moze,jer je ogranicen...objasni mi svijet dzina,meleka,ne vidis ih,znaci nema ih po tbi ili,jer ne mozes ih logikom objasniti!
HAVANA

#245 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by HAVANA »

BHF_Manijak wrote:eh drug sd tebi jedno pitanje,vidim plaho mi se za vjeru intersujes,moj ti ej savjet,odes recimo na islambosna ako te nesto o islamu zanima pa tamo pitas,ovo nije ironija,nego moje LOGICKO pitanje tebi,jer vidim sluzis se logikom,da ne studiras to slucajno?jer vjerujem sam i ubjedjen da ces tamo od mnogo kompetentnijih ljudi dobiti odgovore na tvoja pitanja nego da ti ja lupam ovdje,iako imam dobru poddlogu znanja o vjeri ali nisam bas kompetentan da na sve dogovoram!
Evo konkretno,velika vecina vjernika,upravo radi to semi`na we eta`na(slusamo i pokoravamo se!)dakle,vjeruju u ono sto im se objavljuje,vjeruju u dokaze,i nema diskusije,a to i jeste car vjere zar ne,da vjerujes u ensto cvrsto za sta nemas OPIPLJIVE dokaze ali ih ipak imas....vjerujem da neces namjerno otici na jedan od vjerskih foruma jer vrlo lahko bi te ljudi argumentima pobili,ali eto okusaj se...
kad jednom shvatis da apsolutno covjeciji mozak je ogranicen naspram Boga,onda cemo moci da pricamo,jer evo sam pojam vjecnosti koji se u Kur`anu spominje ne mozes da pojmis logicki kako ti kazes i automatski to negiras,pa te onda pitam kako recimo pojmis silu gravitacije?ne vjerujem da si jedini covjek koji je to uspio vidjeti pa vjerujes da postoji,ALI imas druge argumente koji takodjer nisu opipljivi kao sto to nije ni u slucaju Allaha,ali u jedno vjerujes a u drugo ne!
eh sad da bar pokusam djelomicno odgovoriti na tvoja pitanja:
prvo,to sam cuo od jednom doktora,odnosno citao negdje na netu,da himen,kod zene sprecava mnoge infekcije,s tim,ako nevinost izgubi prije braka,pa kasnije jos vjerovatno spav sa nekoliko muskaraca jer sumnjam da ce ostat na bas tom jednom partneru s kim je,onda mozes islit koje tu prljavstine dolaze,a ako to ucini u braku,dakle ima odnos,zatrudni,logicno je da su manje sanse da bilo kakve infekcije imaju uticaj na dijete odnsono da dodje do pojave bakterija ili sta ja znam,nemoj mi ovo uzeti zdravo za gotovo jer sam i ja samo citao tako!
eh sad,da te pitam,sta mislis kako su reagovali recimo ljudi prije 200 godina na zabranu svinjskog mesa koja je navedena u Kur`anu??upravo tako kao i ti,nije im TAD logike bilo,cinilo je se kao neuzubillah izivljavanje Boga s ovo smijes ovo nesmijes itd itd ALI danas je nauka potvrdila koliko je svinjsko meso stetno po zdravlje,masno itd pa ne samo da ga se muslimani klone nego to cak preporucuju i prakticiraju pojedini zapadnjaci...dakle ne mora znaciti ako TI ne vidis logiku u nekoj od zabrana da je ona apsurdna ili da je tu da manipulise mase kako ti rece,jer nauka napreduje pa i medicina i uvjeren sam da ce se jednog dana i ovo ako Bog da dokazati za sex prije braka...ili evo ti primjer u moru,kad je tek utvrdjeno da kod Gibraltara se dva mora dodiruju ali ne mijesaju,odnsno da su ima flora i fauna razlicite,salanitet,temperatura...a to je u Kur`anu navedeno npr prije 1400 godina,samo hocu da ti kazem,da ne mroa znacit ako ensto nije JOS dokazano da to nije ispravno,jer Allah je sve propisao za zasititu covjeka i njegve prirode a to ce se ispotaviti odnosno vec se postepeno potvrdjuje to!
Ne grantuje meni niko da kad se ozenim da se ja necu razvesti,ali to je vec sad hipotetika,bitno mi je da je meni ona u tom trenutku dozvoljena,odnosno moja zakonska,sad ces ti pitati pa sta znaci "komad papira" odnsono sta je prepreka bez toga,pa jednostavno,ja sam sa tom zenom naumio zivjeti,osnovati bracnu zajednicu,imao sam taj nijet-namjeru,a ako se nesto sprijeci tu,dodje do neke svadje,nase je da nastojimo po svaku cijenu da sprijecmo razvod,ali ako je nesnosljivo onda nikom nista....naravno niko ne garantuje da cemo biti skupa do kraja zivota,ali islam malo drugaciji pristup braku ima, s toga i muslimani,tako da je vecini on sveta instituacija i gledaju obje strane da ga odrze,a uvijek ima nekih sitnih varnica,pa ljudi smo zar ne :)
vezano za ljubav i nevinost...vidi,pitas se,sta je lose biti obiljezen?po tebi je ok mijenjati partnere i sa svakim spavati na koga naletis?meni recimo nije i ja vecinu takvih nazivam drolajama,kad nakon mjeseca dana sa nekim moze u krevet otici!a ako je tebi ok ako kod BILO KOGA neka djevojka ima boljeg i pecat drolje onda ne znam...meni bilo ko na ulici da kaze,govorim da sam ja zensko,droljo,sa svakim spavas,ili povalio te je nakon mjesec dana,makar to bio i samo jedan,ja se ne bi bas lagodno osjecao,a ti??ili da muskarcu kazu da cesto mijenja partnerke,nebitno..a to se ne bi desavalo da nema sexa prije braka,nit bi kome napamet palo da nekog tako nazove,jer nema potrebe kad samo svak spava sa onim s kim je u braku! ;) a nevinost jest lose izgubiti,zato sto je to znak cednosti i postenja jedna djevojke,ustvari JEDAN od znakova,da me ne shvatis pogresno da samo tako gledm na cure...i svaki muskaraca hajde recimo cemo volio bi da taj cin uzimanja nevinosti ima kod svoje zene,a kako ce kad je ona prije lupam 5 godina to izgubila sa nekim...
a ja ne vidim tu kontradickije sto si ti naveo,jer ja za svog zivota nisam cuo da je muz zenu ili obratno zena muza prestala voliti!!moze biti neslaganja,moze koskanja biti,pa cak i rastava,ali odna ti vise nije zakonska zena,nema te vise nista jedno sa drugim,i to je to,neces sa njom vise biti,a da se tek tako rpestanu voliti sumnjam...a vezano za laz,pa neces sad ti nekom cijeli zivto lagati samod a bi se sacuvao brak,jer ako imas tu potrebu da joj stalno lazes,onda niste jedno za drugo vjeruj i to ce puci kad tad,nego rijec je ako je neka sitnica se desila,pa da se smire strasti sto bi rekli,odna da se upotrijebi neka laz da bi se to spasilo...a vidi i ovo,u islamu,kad dvoje zele da se rastave,onda postoji prije "oficijelog" razvoda period "cekanja" koji se zove iddet,to bi danass ovako izgledalo,dvoje hoce rastavru,eh po sialmu,zena je duzna da boravi tri mentruaciona ciklusa ili otprilike 3 mjeseca,kod covjeka u kuci,ponasat ce seoboje kao da su jos u braku,a za to vrijeme roditelji,npr ili rodbina ce pokusati na spasavanju tog braka,jer obicno razvod izazove neka sitnica,poreckali se ili nesto,u ljutnji je jedno od njih zatrazilo razvod i ode bezze brak,a ovako taman postoji period kad se strasti smire i kad se oboje malo prokontaju,a imaju izbor nakon tri mjeseca ili ce se i razveti kako su prvobitno naumili ili ce ostati zajedno i dalje,jer su skontali neke stvari!

PS,nevezano za temu ateisto,ako si registrovan na facebooku,mogo bih ti preporuciti jednog vrsnog poznavalaca vjere,pa da sa njim o ovome svemu popricas sa njim,ako te bas zanima i vjerujem da ce mnog jasnije odgovoriti nego ja to cinim,pa ako si voljan javi mi se na pm da te uputim na covjeka ;)

:shock: :shock: :? :? :?: :-) :lol:
BHF_Manijak

#246 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

ovaj....havana,imas ti pametnija posla od citiranja ljudi i ismijavanja,jel to sve sto imas reci?hajd mejketi zaobidji me sa citiranjem ziv bio u sirokom luku,meni moje tebi tvoje i vozdra,ne zelim sa takvim posla da imam,i meni je mnogo toga smijesno,nelgocino i svasta nesto na ovom forumu ali nikog ne ismijavam,ako je to jedino tvoj nacin komunikacije onda ok,prihvatiti cu te takvog,mada cisto sumnjam da ti je to nivo,mislim da si mngo zreliji i odrasliji nego komentaari o tebi govore....
s toga ako mi nemas sta napisati ili odgovoriti nemoj ni smajlijima komuniciriati,ako ti je smijesno,zaobidji moj komentar i to je to ;)
bez_ideje

#247 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by bez_ideje »

BHF_Manijace de postaj koji link za te medicinske ekspertize na koje se pozivas :-D
Mutazilah

#248 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Mutazilah »

BHF_Manijak wrote:Hajde ti apsurde moj,objasni mi LOGIKOM ISra i Miradz,ili recimo vjecnost,odnsono Dzennet i Dzehennem!to ljudski mozak pojmiti ne moze,jer je ogranicen...objasni mi svijet dzina,meleka,ne vidis ih,znaci nema ih po tbi ili,jer ne mozes ih logikom objasniti!
Naravno da nisi shvatio ni sta je logika. Tvoje shvatanje logike se ne poklapa ni sa Aristotelovskom a kamoli sa Fregeovim formalizacijama.
Tvoja shvatanje logike sa istom naime nema nikakve veze nego je istovjetno empirizmu. Sasvim je cudno da sunit ima takvo misljenje kada sagledamo
Ghazalije Ihja ul mid-din. Ovdje nije rijec od prirodnim pojavama, fizici, biologiji, kosmologiji ili pak metafizici. Rijec je o logicnoj konzistentnosti: ili ona postoji ili ne postoji. Ukoliko ona ne postoji onda po Kuranskom kriteriju (4:82) "sistem" nije Bozanski. Ukoliko dakle tvoje vjerovanje ne ispunjava taj kriterij, onda imas veliki problem.

To se desi kad obrazovanje crpimo sa wikipedije, FTV-a i Slobodno Bosne.
BHF_Manijak

#249 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

Davno sam cito,tako da sad ne bih znao naci,al eto,ko hoce nek vjeruje ko nece ne mora...svoje sam rekao na ovu temu ko nece da prihvati,razumijem,svak ima svoje...kako god,imam svoje misljenje i nemorate ga prihvatiti.....a vi nasli na ovom forumu o religiji,pa brate optidjite na islam bosna pa da vidite kako ce vam mnogo strucniji ljudi od mene odgovoriti,lahko je sa laikom raspraljati....al nejse,vama vase meni moje...nemam fakat vise zivaca da se nateze sa vama
Kupalo

#250 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Kupalo »

BHF_Manijak, poštujem tvoja religijska opredjeljenja, ali na ovaj način podjarmljivat ženu je jarane haram.

Žena +Muškarac = Čovjek , imaju jednaka prava, ako si ti izgubio nevinost prije stupanja u brak, nemaš pravo zahtjevati od žene da bude nevina. Ako se pridržavaš vjeskih regulativa moraš i ti apstinirati, u suprotnom si grješnik.
Locked