kijameta wrote:Zanimljivi su Bosnjaci narod,koliko su se mnogi prosto zapjenili oko rahmetli Alije. Koliko nalaze nekih svojih licnih razloga da ga mrze i pljuju,koliko je tu frustracije i kompleksa,to je prosto nevjerovatno.
A kod brace Srba nisam nikad prinijetio slicne teme;na primjer da li je Radovan,bio dobar,da li je mogao ovo ili ono,pa dosao je izvana,pa ovakav,pa onakav.Nikad tako nesto nisamcuo ni za Mladica,nikad nisam procitao komentar tipa,debil nesposobni,20 Hrvata sa sacmarama ga kod Knina zaustavilo,pa prodao zapadnu Bosnu,pa sa 20 puta vise ljudstva,nije uspio opkoliti Sarajevo,pa krao je,pa otisao je.Nikad kod Srba nema takvih komentara.
Zasto,zato jer su Srbi politicki i nacionalno zreo narod.Dok u Bosnjaka se gleda bas sta je Alija doruckovao svakog dana,pa onda o tome jeli to po njihovim prepametnim glavama u redu ili ne.
Za svakoga normalnoga covjeka je Alija bio prvi predsjednik(i drugi) potpuno nezavisne BiH,za njegova mandata je ta puna nezavisnost i ostvarena,kao i odbrana drzave od visestruko jacih agresora.To su cinjenice i tu se nema sta dodavati a sve ostalo je samo istresanje vlastitih frustracija,izbjeglistva,neimastva,nezadovoljenih ambicija,provincijalne mrznje(prema Sarajevu,Brckom,istocnoj Bosni,Sandzaku,prema svakome ko nije ON i samo prepametni ON).
Da su svi u Sarajevu i Bosni kao vi na forumu,sutra bi otisao odavde zauvijek ali vecina ljudi u Bosni i Sarajevu,nisu na forumima a ta vecina su dobri i zlatni ljudi.
Znaci ovako,kad srbi potpuno iracionalno i nekriticki glorifikuju optuzene ratne zlocince, to treba biti putokaz bosanskim muslimanima da oproste sve greske svojih nesposobnih politicara, a sve u cilju postizanja nacionalnog jedinstva? Pa bil' ti majke ti zamijenio poziciju sa nekom srbinom? Sa druge strane imamo zrele demokratske zemlje poput Njemacke, Francuske, Svedske gdje se kritikuje sve i svako, gdje ni politicari ni predsjednici ni krunisane glave nisu svetinja (ako grijese) a oni koji velicaju zlocince bivaju prezreni. Na koga da se ugledamo? Nijemce ili srbe? Ko je to uspjesniji na kraju krajeva, za kim bi to trebalo ici?
Ja ne mrzim. Naucio sam da mrznja prvo razara onog ko mrzi, puno prije nego sto dodje do predmeta te mrznje. Ja sam okruzen ljudima razlicitog porijekla i sa svima se dobro slazem. Ne mrzim ni r. Aliju I. Ja smatram da da nije bio dorastao svom zadatku. Kad je bilo pitanje prihvatiti ili ne jedan od mirovnih planova (Vence-Owen cini mi se), nas Predsjednik na TV kaze, "k'o prije podne bi ja to prihvati, a k'o poslije podne ne bih". To je sposoban vodja?! Pa ljudi su cekali da ih neko povede a ne da im jos vecu konfuziju u glavama stvori.
I gdje bi ti to majke ti otisao? Ko te to ceka rasirenih ruku?