Zasto radnici rade neprijavljeni?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ernest

#1 Zasto radnici rade neprijavljeni?

Post by ernest »

U nasoj zemlji skoro 40 posto radnika nema zdravstveno i socijalno osiguranje. Najgora siutuacija je u ugostiteljskim i prodajnim objektima, ali nista bolje nije ni u medijima. Neprijavljeni radnici za svoj pristanak da rade pod tim uvjetima kao nagradu umjesto nesto vece plate obicno dobivaju manju jer su uskraceni za topli obrok. Pa, dokle?
chuchumbamayumbe

#2 Re: Zasto radnici rade neprijavljeni?

Post by chuchumbamayumbe »

ernest wrote:U nasoj zemlji skoro 40 posto radnika nema zdravstveno i socijalno osiguranje. Najgora siutuacija je u ugostiteljskim i prodajnim objektima, ali nista bolje nije ni u medijima. Neprijavljeni radnici za svoj pristanak da rade pod tim uvjetima kao nagradu umjesto nesto vece plate obicno dobivaju manju jer su uskraceni za topli obrok. Pa, dokle?
Do konacne pobjede!
Murisno1

Post by Murisno1 »

dok država ne ohrabri privatne poduzetnike, a to će učiniti onog momenta kada istupi makar malo preoštre poreske obaveze ..
nineac

Post by nineac »

Necu reci da ti je pitanje glupo, ali malo razmisli sto je tako!
Pogledaj koliko su doprinosi na plate, pa raznorazne takse itd, itd!
Kada se doprinosi smanje na realan nivo, i smanji birokratija koja ti trazi papir da bi mogao otici u WC na radnom mjestu, onda postavi tako pitanje ako i dalje bude takva situacija!
ernest

Post by ernest »

da, ali niko od nas, barem pojedinacno, nije odgovoran za obimnu birokratiju, ali zato nas i previse, bosanaca, nesto manje hercegovaca, ima sa po 30-40 godina bez dana staza. zaboravio sam spomenuti i kladionice, au brale, pa i one su u rangu s medijima.
pitt

Post by pitt »

Zasto rade? Pa da bvi prezivjeli....oni i porodice im.
Zasto je tako? Zato sto je vlast kurceva i ne sprovodi zakone.
Jimmy_The_Saint

#7 Re: Zasto radnici rade neprijavljeni?

Post by Jimmy_The_Saint »

ernest wrote:U nasoj zemlji skoro 40 posto radnika nema zdravstveno i socijalno osiguranje. Najgora siutuacija je u ugostiteljskim i prodajnim objektima, ali nista bolje nije ni u medijima. Neprijavljeni radnici za svoj pristanak da rade pod tim uvjetima kao nagradu umjesto nesto vece plate obicno dobivaju manju jer su uskraceni za topli obrok. Pa, dokle?
Dok se magarcu ne nalije voda u uši. Ja hrmbam 10 godina, i evo tek sam nabr'o godinu staža NEPOVEZANO.

Jednostavno, važna mi je bila lova od danas do za prekosutra da imam, i nisam se htio jebavati s birokratijom u jalovoj nadi da će mi neko davati 150 KM kad mi obijeli glava. Kontam, ako ne steknem do tad, rađe ću crći nego se u državu uzdati.

Žao mi je samo zdravstvenog... Propašće nam skroz taj sistem ako ga svi izigramo, a bogami je dobra stvar.
nineac

Post by nineac »

E pa jaro, jeste, svako od nas je pojedinacno odgovoran! Je rkada dodju izbori svi se bavimo prebrojavanjem krvnih zrnaca a ne ko kakav ekonomski plan ima! Pa glasamo svako za svog plemenskog vodju!
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Da stvarno... evo i ja podrzavam zaposlene... hocemo bonove za topli obrok i markicu za prevoz ... mada sam ja nezaposlen...
Iskreno, zabole me za zaposlene jer znam kako su se zaposlili.
Lep poz.
Svemirski_Jebach

#10 Re: Zasto radnici rade neprijavljeni?

Post by Svemirski_Jebach »

Jimmy_The_Saint wrote:
Dok se magarcu ne nalije voda u uši. Ja hrmbam 10 godina, i evo tek sam nabr'o godinu staža NEPOVEZANO.

Jednostavno, važna mi je bila lova od danas do za prekosutra da imam, i nisam se htio jebavati s birokratijom u jalovoj nadi da će mi neko davati 150 KM kad mi obijeli glava. Kontam, ako ne steknem do tad, rađe ću crći nego se u državu uzdati.

Žao mi je samo zdravstvenog... Propašće nam skroz taj sistem ako ga svi izigramo, a bogami je dobra stvar.
nije da ti zelim pokvarit dan Jimmy - al je zdravstveno davno propalo...
Post Reply