Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Moderator: anex
- Indigont
#1 Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
Zasto ne mozemo proizvoditi barem neke jednostavne stvari?
Toliko radne snage voljne raditi za 500KM i opet fali poduzetnika koji ce nesto pokrenuti i iskoristiti to.
Toliko radne snage voljne raditi za 500KM i opet fali poduzetnika koji ce nesto pokrenuti i iskoristiti to.
- muha_sa
#2 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
zato što su na sceni podobni a ne sposobni.Indigont wrote:Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
- ned424
#3 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Muha svaka ti para vrijedi!
- capslock
#4 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
administracija aka papirologija...Kad pogledaš prošlu godinu i vidiš da je npr. Turska uložila više u Srbiju nego u BiH ili početak ove godine da su Emirati pripremili milionske projekte za Srbiju (Beograd) itd. shvatiš neke stvari.Sami turski poduzetnici su rekli da je razlog kratak i jednostavan postupak otvaranja preduzeća u Srb nego u nas.Indigont wrote:Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
Šta ćeš kad se u nas traži milion papira i isto toliko nadležnih službi ima
- Alfons Kauders
#5 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
nije bas toliko takve radne snage... mada ima ljudi koji bi radili za te pare, dosta jednostano ne bi... imas po forumu metar tema pa listaj...Indigont wrote:Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
mi kontamo da smo konkurentni cijenom rada, ali nismo, pogotovo imajuci u vidu opterecenje...
uostalom prosjecne plate su manje u srbiji, rumuniji, bugarskoj, makedoniji, albaniji... atraktivniji su za ulaganje i po drugim stvarima
radne snage imamo, ali za poslove na kojim bi se 4 sata dnevno sjedilo po kafama, 1 sat vozalo u sluzbenom autu, 1 sat pricalo na sluzbeni telefon i 1 sat drkalo facebook na sluzbenom laptopu (i to ne bilo kakvom)... a da sutra krenes otvoriti fabriku gdje bi 1000 ljudi radilo za 500 maraka npr. u travniku ili bihacu, kurac bi nasao dovoljno radnika
-
Naslovnica
#6 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Zato što smo država sa najvećim nametima u ovom dijelu poznatog svemira + hiper korupcija na svakom nivou.
Stavi sebe u poziciju da imaš milione...da li bi ikada investirao u BiH, sa ovakvim sistemom?!
Divim se onima koji odluče da ovdje započnu neki biznis, i žalim ih.
Stavi sebe u poziciju da imaš milione...da li bi ikada investirao u BiH, sa ovakvim sistemom?!
-
Drinski
#7 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Pa uspjeh danasnjih poduzetnika se na zasniva na motivaciji i kvalitetu radne snage, ili inovacijama i stručnosti, nego na zakidanju jal drzave jal radnika.Indigont wrote:...opet fali poduzetnika koji ce nesto pokrenuti i iskoristiti to.
Prica o nametima je bezze jer ukupna bruto cijena radne snage bi trebala u normalnim okolnostima da predstavlja njegovu neto platu, a tim prije kada se grade tornjevi, a vozaju dzipovi i avioni.
Last edited by Drinski on 16/04/2014 09:43, edited 1 time in total.
- _mufljuz_
#8 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
zato sto je otvorenom korupcijom stranih korporacija unistena domaca proizvodnja zarad sitnog sicara vladajuce oligarhije.... po svakom mogucem pitanju....Indigont wrote:Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
mi imamo unistenu lokalnu drvnopreradjivacku industriju i industriju namjestaja - a uvozimo namjestaj...
mi imamo vodu koju pije Ovalni Ured Predsjednika SAD-a - ali jebi ga mi smo vece face od US predsjednika - sladja je Jana
mi imamo rijeke prebogate zdravom vodom, prirodom, ribom al kazu da nam fali struje pa udri beton u Neretvu i Unu...
mi smo imali podosta zdravih fabrickih resursa - koji su mogli da prave milijarde - ali seljacina preko SDA veze izreze tvornicu u zeljezo....
informacija iz prve ruke je da je moj blizi clan rodbine radio u Zeljezari Zenica - da papci nisu znali da upale i rukuju sa kvantometrom cestica koji je kostao stotine hiljada maraka - da je zbog izjave da masina ne radi (masinu nisu znali upalit i rukovat) - masina reciklirana - dakle stotine hiljada maraka spaljeno......
zasto
zato sto je prosjecnom bosanskom dziberu bitno da odsijece granu sad - a sto ce drvo i suma umrijet (sto se tice suma i drveta to vazi i doslovno ovako kako rekoh) boli ga kurac....
zato ja mislim da smo sve od 1992 pa naovamo i jos gore zasluzili !
- _mufljuz_
#9 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Drinski wrote:Pa uspjeh danasnjih poduzetnika se na zasniva na motivaciji i kvalitetu radne snage, ili inovacijama i stručnosti, nego na zakidanju jal drzave jal radnika.Indigont wrote:...opet fali poduzetnika koji ce nesto pokrenuti i iskoristiti to.
Prica o nametima je bezze jer ukupna bruto cijena radne snage bi trebala u normalnim okolnostima da predstavlja njegovu neto platu, a tim prije kada se grade tornjevi, a vozaju dzipovi i avioni.
poduzetnik?
sta je u nasim uslovima poduzetnik - poduzetnik je osoba zeljna profita i varate se svi i svaki redom ako mislite da je poduzetnik nesto dobro nesto korisno i blagonaklono za zemlju - poduzetnik ce unistiti svaki resurs da dodje do profita, unistice prirodu, skrisce radnika ko crnog hamala do smrti, potrosice svaku mogucu energiju - da dodje do svog profita.... ja nijednog privatnika nisam vidio da kazem - JAO STO JE OVO FIN COEK ON LJUDIMA MISLI NAJBOLJE ON JE LEGENDA ON DARUJE DOBRE BONUSE STIMULISE LJUDE, CUVA PRIRODU, BENEFICIRA RADNIKE.... ni jednog takvog uzivo vidio nisam.... sve go hohstapler.... gnjusna hulja u dusi....
ja ne znam sta vi vidite toliko dobro u poduzetnicima - to je najveca bagra hohstaplera, cigana, olosa i profitera....
ali....
neka poduzetnika - kakvih su takvi su - ono sto nama nedostaje jeste ZAKON i PRIMJENA ZAKONA pa ce poduzetnik lijepo da vodi racuna sta radi - dok ide prema profitu.....
- Alfons Kauders
#10 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
korupcija je problem obicnom narodu, ali ne velikim igracima - zapravo masi ulagaca bi godilo da mogu jeftino podmazati nekoga da sredi dozvole itd... imas metar drzava gdje je vladavina prava u kurcu i gdje ima korupcije i bezvlasca vise nego kod nas, a opet privlace investitoreNaslovnica wrote:Zato što smo država sa najvećim nametima u ovom dijelu poznatog svemira + hiper korupcija na svakom nivou.
zamisli da sutra dodjes u sarajevo i kazes da hoces da ulozis 300 miliona dolara? utrkivali bi se ko da vise pogura i ko da vise stvari izganja, rijesili bi svu papirologiju u roku od par dana, za smijesne pare... i nije samo kod nas tako, nije plaho bolje ni u srbiji, bugarskoj, turskoj (rusiju da i ne pominjem)
konkurentnost je kljucni problem, jednostavno u komsiluku ima boljih opcija i cao
- Alfons Kauders
#11 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
ma ja ba, svi su takvi... od zla oca i od gore matere..._mufljuz_ wrote:Drinski wrote:Pa uspjeh danasnjih poduzetnika se na zasniva na motivaciji i kvalitetu radne snage, ili inovacijama i stručnosti, nego na zakidanju jal drzave jal radnika.Indigont wrote:...opet fali poduzetnika koji ce nesto pokrenuti i iskoristiti to.
poduzetnik?
sta je u nasim uslovima poduzetnik - poduzetnik je osoba zeljna profita i varate se svi i svaki redom ako mislite da je poduzetnik nesto dobro nesto korisno i blagonaklono za zemlju - poduzetnik ce unistiti svaki resurs da dodje do profita, unistice prirodu, skrisce radnika ko crnog hamala do smrti, potrosice svaku mogucu energiju - da dodje do svog profita.... ja nijednog privatnika nisam vidio da kazem - JAO STO JE OVO FIN COEK ON LJUDIMA MISLI NAJBOLJE ON JE LEGENDA ON DARUJE DOBRE BONUSE STIMULISE LJUDE, CUVA PRIRODU, BENEFICIRA RADNIKE.... ni jednog takvog uzivo vidio nisam.... sve go hohstapler.... gnjusna hulja u dusi....
ja ne znam sta vi vidite toliko dobro u poduzetnicima - to je najveca bagra hohstaplera, cigana, olosa i profitera....
ali....
neka poduzetnika - kakvih su takvi su - ono sto nama nedostaje jeste ZAKON i PRIMJENA ZAKONA pa ce poduzetnik lijepo da vodi racuna sta radi - dok ide prema profitu.....
samo...
ne znam kako da ja nisam takve upoznao, a promijenio desetak firmi od rata do danas...
- drunken tiger
#12 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Zato što je najlakše manipulisati siromašnim i napaćenim ljudima. Prijetiti ratovima, sukobima, kupovati glasove pričama o otvaranjju fabrika pa neuspijeh zbog neotvaranja svaliti an druge i tako u krug. Da rade fabrike ljudi bi imali novac i neki normalni život, a politika ih ne bi toliko zanimala i bolio bih klinac ko će biti na vlasti. Ova elita koja vlada to dobro zna i oš bolje koristi. Ovo je tema na koju se knjiga može napisati...
-
Drinski
#13 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Druze, sve je stvar u profitu, da se ovom gore ne isplati da tako radi - ne bi niti radio, i obratno da mu ispleti da radi na način koji si naveo - radio bi upravo tako._mufljuz_ wrote:Drinski wrote:Pa uspjeh danasnjih poduzetnika se na zasniva na motivaciji i kvalitetu radne snage, ili inovacijama i stručnosti, nego na zakidanju jal drzave jal radnika.Indigont wrote:...opet fali poduzetnika koji ce nesto pokrenuti i iskoristiti to.
poduzetnik?
ali....
Ključ je u izmjeni sistema obrazovanja, tako da nama izađe radna snaga sa kvalifikacijama i radnim navikama, a sa takvima je tesko manipulisati. Evo mogu oni smanjivati plate doktorima i sudijama, ali ljudi odose jal u advokate/notare jal na zapad pa neka radi ko hoce i kako hoce.
Zasto se ne uvede obavezno srednje obrazovanje, zasto se ne uvede polaganje voz.ispita i ECDL ispita kao obavezan dio plana i programa u srednjim skolama i jos 100 đavola?! zasto se ono sto se uci tokom pripravnickog ne uci od strane profesora na fakukltetima?! pa ti time odmah dobijes konkurentniju radnu snagu!
losa je prednost niska nadnica.
-
Drinski
#14 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
moras nam reci o kojim fimama je rijec.ma ja ba, svi su takvi... od zla oca i od gore matere...
samo...
ne znam kako da ja nisam takve upoznao, a promijenio desetak firmi od rata do danas...
- _mufljuz_
#15 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
dobro, vec smo obavijesteni da bi svi trebali da budu MIT senior projektanti u BIH pa da bude ljeba za sve - samo sto je Husi na njivi i Hasi u Celicani u Zenici i Mehi koji cuva objekat za 250-300 maraka - malo mrsko da zategnu guzove da uce Oracle, CISCO routing, JAVA programing, C++ projektiranje jer su lijeni iako su u cvijetnim godinama oko 50e 60e pravo zreli za ucenje pa ne moraju da trpe tu klasnu gospodu u tim firmama koje im daju godisnje bonuse i stimulacije ...Alfons Kauders wrote:
ma ja ba, svi su takvi... od zla oca i od gore matere...
samo...
to sam vec shvatio - hvala - i volio bih da budem kao Almirozije Kadirovic al jebaji ga - zavidim ti sto je tebe i ostalih vise stotina hiljada bosnjaka bog blagoslovio dobrotom, visokom inteligencijom i menadzerskim sposobnostima a tek mogucnostima semantickih razbacivanja - da ti ne pricam
samo eto volio bih da u svojoj velebnoj narcisoidnosti nekad procitas post do kraja mozda vidis jos poneku informaciju koju sam zelio da pruzim. hvala.
Last edited by _mufljuz_ on 16/04/2014 10:04, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#16 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Shvatam te, ali to pada u vodu kada se radi o poduzetnicima koji ne raspolažu milionima, a pokrenuli bi neki proizvodni biznis.Alfons Kauders wrote:korupcija je problem obicnom narodu, ali ne velikim igracima - zapravo masi ulagaca bi godilo da mogu jeftino podmazati nekoga da sredi dozvole itd... imas metar drzava gdje je vladavina prava u kurcu i gdje ima korupcije i bezvlasca vise nego kod nas, a opet privlace investitoreNaslovnica wrote:Zato što smo država sa najvećim nametima u ovom dijelu poznatog svemira + hiper korupcija na svakom nivou.
zamisli da sutra dodjes u sarajevo i kazes da hoces da ulozis 300 miliona dolara? utrkivali bi se ko da vise pogura i ko da vise stvari izganja, rijesili bi svu papirologiju u roku od par dana, za smijesne pare... i nije samo kod nas tako, nije plaho bolje ni u srbiji, bugarskoj, turskoj (rusiju da i ne pominjem)
konkurentnost je kljucni problem, jednostavno u komsiluku ima boljih opcija i cao
-
Drinski
#17 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ma znas sta, tacno je da nasem narodu nedostaje radne navike, na zapadu je sramota ne raditi, kada bi nama uveli socijalu od napr.400 KM a da plata bude 600 KM (predlagali plenumi) niko ne bi radio._mufljuz_ wrote:dobro, vec smo obavijesteni da bi svi trebali da budu MIT senior projektanti u BIH pa da bude ljeba za sve - samo sto je Husi na njivi i Hasi u Celicani u Zenici i Mehi koji cuva objekat za 250-300 maraka - malo mrsko da zategnu guzove da uce Oracle, CISCO routing, JAVA programing, C++ projektiranje jer su lijeni iako su u cvijetnim godinama oko 50e 60e pravo zreli za ucenje pa ne moraju da trpe tu klasnu gospodu u tim firmama koje im daju godisnje bonuse i stimulacije ...Alfons Kauders wrote:
ma ja ba, svi su takvi... od zla oca i od gore matere...
samo...
to sam vec shvatio - hvala - i volio bih da budem kao Almirozije Kadirovic al jebaji ga - zavidim ti sto je tebe i ostalih vise stotina hiljada bosnjaka bog blagoslovio dobrotom, visokom inteligencijom i menadzerskim sposobnostima a tek mogucnostima semantickih razbacivanja - da ti ne pricam![]()
sa druge strane, 99% posto privatnih firmi zakida drzavu ili radnike, a skoro uvijek i jedne i druge. A zakida se jer nema poslovnog morala, a nema se poslovnog morala zbog drzqve i zbog velike ponude, a najcesce zbog kulackog poimanja privatnog sektora od samih privrednika.
Bilo bi dobro da nam se pokazu izuzeci, jer je u suprotnom prazna prica.
- _mufljuz_
#18 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
ma kako da ne gorjeli bi ljudi da ti pomognu da zaradis 1300 miliona..... jedva bi cekali salterasi da ti pomognu....Alfons Kauders wrote: i kazes da hoces da ulozis 300 miliona dolara?
jebote drzava da sta gore ne opsujem - ljudi investiraju BESPOVRATNO 15 milijardi dolara u rat u BIH - da se pogura oslobodjenje da se pogura odbrana - U RATU, u JEBENOM RATU, OD USTA NAJVECE FUKARE, BIJEDE i JADA se otkinu milijarde za "ugradjivanje u pos'o" - svuda svjetlucaju profiterski megalomanski nakaradni projekti - i ti pricas da bi neko u BIH pomog'o i razletio se da ti pomogne da zaradis 1300 miliona
Last edited by _mufljuz_ on 16/04/2014 10:17, edited 2 times in total.
- stakasa
#19 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Uvodna postavka nije bas najispravnija, nema bas dovoljno ljudi koji su spremni radit za 500 maraka.
Ali postoji i svjetlo na kraju tunela - potrosilo se. Kolac sve manji i manji, sve manje za ukrast, nema se para ni za odrzavanje postojeceg a kamoli pravljenja novog. Tako da ce se ovo rjesit samo od sebe - citaj, bice dovoljno ljudi sto ce htjeti radit za petsto maraka. To ce biti neki pocetak. I nadam se prekretnica ka ozdravljenju.
Ali postoji i svjetlo na kraju tunela - potrosilo se. Kolac sve manji i manji, sve manje za ukrast, nema se para ni za odrzavanje postojeceg a kamoli pravljenja novog. Tako da ce se ovo rjesit samo od sebe - citaj, bice dovoljno ljudi sto ce htjeti radit za petsto maraka. To ce biti neki pocetak. I nadam se prekretnica ka ozdravljenju.
- _mufljuz_
#20 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
samo sto ce biti puno mrtvih - a tad ce biti kasno....stakasa wrote:Uvodna postavka nije bas najispravnija, nema bas dovoljno ljudi koji su spremni radit za 500 maraka.
- stakasa
#21 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Nece biti mrtvih. U Rumuniji ti rade za te pare. Medunarodna zajednica i gomila para koje su usle u BiH odma poslje rata su digle cjene svega. Neosnovano. I to je ostalo, ne pada. Cjena toga je ovolika nezaposlenost._mufljuz_ wrote:samo sto ce biti puno mrtvih - a tad ce biti kasno....stakasa wrote:Uvodna postavka nije bas najispravnija, nema bas dovoljno ljudi koji su spremni radit za 500 maraka.
-
rekla-kazala
#22 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ima puno problema.Indigont wrote:Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
Prvi i osnovni je certificiranje proizvoda.
Za bilo kakav električni uređaj, prehrambeni proizvod, .. moraš imati certifikate.
Kad gigant kakav je Meggle ne može da izveze iz BiH šta će onda mala ili srednja preduzeća.
Dalje nedostaju sirovine. Natron su kupili Turci i bila im je obećana isporuka dovoljnih količina sirovina a kasnije su ih počeli svi zavrtati. Sad se ne žalle ali su garant morali podmititi i kupiti određeni broj ljudi u ministarstvu i šumskim preduzećima.
Treći problem su poticaji. Poljoprivredna proizvodnja u Europi dobiva desetine milijardi eura poticaja a naši tek neku siću.
Četvrti problem koji ne treba zaboraviti je da smo jako malo i slabašno tržište.
Mnogo je proizvoda koji tehnološki idu u milionskim tiražima i takve tvornice bi u startu morale biti oslonjene više na izvoz nego na domaće tržište.
Puno je problema a malo voljnih da rizikuju.
- _mufljuz_
#23 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
pa posljedicno je to tako - sva sila para se skoncentrisala u sarajevu koje oficijelno misli da je bosna od bascarsije do ilidze i u sarajevu ces vidjeti najbolja auta na svijetu ko da je Trafalgar Square, Bakir bez problema u apsolutnoj stagnaciji kupi auto k'o da je svedski kralj Gustav - a u nekoj pripizdini zivi 1001 familija kojoj se otvara 1001 broj za donaciju markica za tumore, za krovove, za leukemije, za hljeba, Dzeko placa nekom 50 000 eura operacije pored tih hohstaplera..... dao bog da ne bude krvi - a ja mislim da ce je biti....stakasa wrote:Nece biti mrtvih. U Rumuniji ti rade za te pare. Medunarodna zajednica i gomila para koje su usle u BiH odma poslje rata su digle cjene svega. Neosnovano. I to je ostalo, ne pada. Cjena toga je ovolika nezaposlenost._mufljuz_ wrote:samo sto ce biti puno mrtvih - a tad ce biti kasno....stakasa wrote:Uvodna postavka nije bas najispravnija, nema bas dovoljno ljudi koji su spremni radit za 500 maraka.
Last edited by _mufljuz_ on 16/04/2014 10:22, edited 1 time in total.
- stakasa
#24 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Malo trziste znaci treba se biti fleksibilan i provlacit se izmedu kapi. Slikovito, u nama metar i sezdeset a kurcimo se ko da je dva metrarekla-kazala wrote:Ima puno problema.Indigont wrote:Manjak strucnog kadra? Previsoki porezi? Unistene tvornice?
Prvi i osnovni je certificiranje proizvoda.
Za bilo kakav električni uređaj, prehrambeni proizvod, .. moraš imati certifikate.
Kad gigant kakav je Meggle ne može da izveze iz BiH šta će onda mala ili srednja preduzeća.
Dalje nedostaju sirovine. Natron su kupili Turci i bila im je obećana isporuka dovoljnih količina sirovina a kasnije su ih počeli svi zavrtati. Sad se ne žalle ali su garant morali podmititi i kupiti određeni broj ljudi u ministarstvu i šumskim preduzećima.
Treći problem su poticaji. Poljoprivredna proizvodnja u Europi dobiva desetine milijardi eura poticaja a naši tek neku siću.
Četvrti problem koji ne treba zaboraviti je da smo jako malo i slabašno tržište.
Mnogo je proizvoda koji tehnološki idu u milionskim tiražima i takve tvornice bi u startu morale biti oslonjene više na izvoz nego na domaće tržište.
Puno je problema a malo voljnih da rizikuju.
- stakasa
#25 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Dupli
Ali da usput odgovorim mufljuzu. U pravu si tu, ja ne smijem mislit na to. A i uzdam se u podanicki i trpecii mentalitet
Ali da usput odgovorim mufljuzu. U pravu si tu, ja ne smijem mislit na to. A i uzdam se u podanicki i trpecii mentalitet