ZASTO predsjednik MORA biti Hrvat, Srbin ili Bosnjak?

Post Reply
senada

#1 ZASTO predsjednik MORA biti Hrvat, Srbin ili Bosnjak?

Post by senada »

Finci: Zašto član Predsjedništva mora biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin ?
– Jednom mi je u ratu novinar New York Timesa kazao kako 99 posto njegovih čitatelja ne zna tko s kime ratuje u BiH. Ali kazao je, ako bi jedan konvoj koje organizira Jevrejska zajednica bio napadnut, cijeli svijet bi znao o čemu se radi, kaže Finci.

SARAJEVO - Mi nismo Židovi. Mi smo Jevreji. Židovi vode podrijetlo od Jude, predstavnika samog jednog naroda od 12 plemena. Riječ Jevrej dolazi od riječi Hebrej i označava cijeli narod, objašnjava u razgovoru za Večernji list najeksponiraniji Jevrej u BiH Jakob Finci, koji, ako je suditi po podacima iz njegove biografije, ima utjecaj na gotovo sve segmente života u BiH.

Kolika je snaga predstavnika zajednice od 1000 Jevreja u BiH najilustrativnije je dokazano posljednjim protivljenjem da u Sarajevu pjevač Marko Perković Thompson održi koncert.

U Fincijevoj biografiji stoji da je bio, ili je još: predsjednik Jevrejske zajednice BiH, predsjednik kulturnog društva Jevreja “La Benevolencija”, predsjednik Međureligijskog vijeća BiH, predsjednik fondacije FONDEKO BiH, predsjednik Komisije za istinu i pomirenje, član Međuresorne grupe (MRG), formirane za praćenje procesa reforme javne uprave, izvršni direktor Fonda Otvoreno društvo, direktor Agencije za državnu službe. Družio se s Ivanom Pavlom II., Billom Clintonom, princezom Dianom.

– Jednom mi je u ratu novinar New York Timesa kazao kako 99 posto njegovih čitatelja ne zna tko s kime ratuje u BiH. Ali kazao je, ako bi jedan konvoj koje organizira Jevrejska zajednica bio napadnut, ili možda spriječen da prođe, cijeli svijet bi znao o čemu se radi, kaže Finci.

Finci negira da inzistiranje na zabrani koncerta Thompsona šalje negativnu poruku velikom broju Hrvata: „Ne, to nije istina. Mi smo svojim djelima pokazali da nismo protiv Hrvata niti protiv katoličkih udruženja. Za svoj humanitarni rad dobili smo nagradu od Ivana Pavla II., koja se zove Ivan 23. Nas više vrijeđa vrijeđanje na Papine uspomene i posjet, nego što on pjeva. Nije atak niti na hrvatske pjevače, jer velik broj njih u Sarajevu nastupa bez ikakvih skandala. Ivanišević i Ljubičić odigrali su meč za sarajevsko rodilište i nije bilo antihrvatskih poruka. Ovo neka vrsta testa demokracije dokle se može ići. U RH nitko nije zabranio Cecu, ja sam se vozio autobusom Croatia busa do Splita u kojem je svirala Ceca. Mi nismo protiv Hrvata niti protiv izgradnje studentskog centra, mi smo spremni sudjelovati u organizaciji koncerata, davanju priloga za studentski centar.

Upitan hoće li jevrejska zajednica stati iza gradnje spomenika papi Ivanu Pavlu II. Finci kaže kako se u Sarajevu može i ne može napraviti bilo koji spomenik.

-Bila je jako velika rasprava o stradaloj djeci u Sarajevu. Povela se rasprava o tome hoće li se spomenik zvati poginuloj djeci Sarajeva, ili poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva. Mi smo putem Centra za suvremenu umjetnost pokrenuli uspješan postupak dekonstrukcije, nakon čega smo uspjeli otvoriti priču da se raspravi tko posjeduje javni prostor, slično kao što se u Zagrebu raspravlja o spomeniku Tuđmanu. Uspjeli smo pomoću toga projekta u Sarajevu otkriti tri spomenika. Nemamo spomenik žrtvama rata, nemamo spomenik prvom predsjedniku BiH Izetbegoviću, nemamo spomenik Papi. Javni prostor gdje će oni biti postavljeni ne smije biti predmet o kojem će raspravljati Predsjedništvo, skupštine grada, općine. Trebalo bi u širokoj demokratskoj raspravi razmotriti tko zaslužuje spomenik i gdje da se on postavi. Tada neće biti problema oko postavljanja spomenika Ivanu Pavlu II., čovjeku koji je ovdje uživao veliko poštovanje i svih građana BiH

Finci podsjeća kako je kao građanin pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava da se promijeni odrednica po kojoj određene dužnosti pripadaju pripadnicima triju konstitutivnih naroda. To je, naglašava, protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. To se, veli, izbornim zakonom mora promijeniti.

-Nije želja da onaj tko je Jevrej bude član Predsjedništva, o tome odlučuju birači, ali se u Ustavu ne može napisati da netko tko nije Bošnjak, Hrvat, Srbin nema pravo i na tu dužnost. To je postupak za dobrobit BiH, jer isti slučaj je i s entitetskim glasovanjem. Sličan postupak pokrenuo je i jedan pripadnik zajednice Roma, ističe Finci.

20.4.2007.
Pincom.info
Kako god ko shvatio ali ovo pitanje je pitanje svih pitanja za hrvatsko-srpsko-bosnjacke klerofasisticke i kriminogene falange.
To jedno malo "zasto" povlaci za sobom milion i jedno "zato" kojim svaki poglavar iz svakog od tri klero nacionalisticka tora od prvih visestranackih izbora eliminise osnovna prava svih manjinskih naroda, i gradjana uopste, i isti drzavu i sve narode drze kao taoce svoje manijakalno sizofrene kleptokratske politike - pod parolom toboznje 'ugrozenosti' jednih od drugih...zapravo predstavnici i sljedbenici triju 'konstitutivnih naroda' uvijek su spremni inscenirati potresne medjunacionalne sukobe kako bi se postavili kao toboznji 'zastitnici' svojih naroda i 'njihovih' interesa....
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

.... Fali član predsjedništva iz reda ostalih.... tad bi imali četri člana.....
parafin

Post by parafin »

uvjek dobar gost wrote:.... Fali član predsjedništva iz reda ostalih.... tad bi imali četri člana.....
fali zabrana organizacije stranaka na nacionalnoj osnovi. svako ko pripada ovakvim strankama, ili simpatise iste taj kopa GROB ovoj drzavi.

SRAM VAS BILO
Kulin_Ban_1189

Post by Kulin_Ban_1189 »

pun mi k... ovog Fincija a i ostalih čifuta,u Doboju ih ima samo dvije porodice (Rabin Atijas koji je sa četnicima u ratu vezao zastave) a morala im se sinagoga sagraditi.Nije Finciju do ravnopravnosti svih građana već da je njemu da bude četveročlano presjedništvo (naravno sa njime kao četvrtim članom). Pogledajte koliko funkcija samo on obavlja ,mislite da je i jedna volonterska.

( ko god misli mi replicirati samo neka pogleda šta su ti isti čifuti uradili od Plaestinaca)
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

daj molim te smanji dozivljaj i konektuje se sa sopstvenim mozgom prije nego sto se konektujes na internet.
Kulin_Ban_1189

Post by Kulin_Ban_1189 »

eto ti ćeš mi reći sa čime da se konektujem.
Dok su moga rahmetli oca četnici prebijali u dobojskom zatvoru za to vrijeme je rabin Atijas sa četnicima pljačkao po mojoj mahali bošnjačke kuće.

uostalom previše si jadna k.itarko da bi se s tobom raspravljao, tvoj nickname sve govori
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ZASTO predsjednik MORA biti Hrvat, Srbin ili Bosnjak? Stranica 1/1

zato što je većina tako zaiskala???
triton

Post by triton »

zato sto su cejeni otisli
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Kulin_Ban_1189 wrote:eto ti ćeš mi reći sa čime da se konektujem.
Dok su moga rahmetli oca četnici prebijali u dobojskom zatvoru za to vrijeme je rabin Atijas sa četnicima pljačkao po mojoj mahali bošnjačke kuće.

uostalom previše si jadna k.itarko da bi se s tobom raspravljao, tvoj nickname sve govori
Neka ba decko smiri se, srce ce te opaliti. Polako, uzivaj u petku malo...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kulin_Ban_1189 wrote:pun mi k... ovog Fincija a i ostalih čifuta,u Doboju ih ima samo dvije porodice (Rabin Atijas koji je sa četnicima u ratu vezao zastave) a morala im se sinagoga sagraditi.Nije Finciju do ravnopravnosti svih građana već da je njemu da bude četveročlano presjedništvo (naravno sa njime kao četvrtim članom). Pogledajte koliko funkcija samo on obavlja ,mislite da je i jedna volonterska.

( ko god misli mi replicirati samo neka pogleda šta su ti isti čifuti uradili od Plaestinaca)
Pripazi sta i kako pises.

http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

– Jednom mi je u ratu novinar New York Timesa kazao kako 99 posto njegovih čitatelja ne zna tko s kime ratuje u BiH. Ali kazao je, ako bi jedan konvoj koje organizira Jevrejska zajednica bio napadnut, ili možda spriječen da prođe, cijeli svijet bi znao o čemu se radi, kaže Finci.
E u ovo ne sumnjam nikako, i tvoja domicilna drzava, a Boga mi i USA, su vec odavno pokazali da svaciji zivoti ne vrijede isto.
Harrys

Post by Harrys »

:D Dobro je Bosanac,ti njemu saljes pravilinik i opemenu, a banovan je dosad bezbroj puta pod bezbroj nickova.Da je pala uvreda za neki drugi narod vec bi davno sve bilo pobrisano a i idiot banovan.
Post Reply