Zasto postiti ili ne postiti!?

Rasprave o vjerskim temama.
Mala__Mu

#26 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by Mala__Mu »

HomeArt wrote:
Zato što post gledaju samo kroz "gladovanje". Post je puno više, posti se od ružnog govora, posti se od ružnih djela, posti se dušom ne samo tjelom. Post je godišnje pospremanje kompletne ličnosti, post je na koncu ibadet. U ramazanu se dove ne odbijaju!
:thumbup:

Ramazan Mubarek Olsun! :D
Đevojka

#27 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by Đevojka »

Zasto uopce ovo pitanje i dilema oko posta?!
Islam je vjera cijelom svijetu na ruke pruzena..svaki covjek vjernik sebi, djela njegova pa i post.
Svako post i Ramazan dozivljava na svojstven nacin, nikome nije isti niti je svakom ibadet nego cista forma.
Nekada je covjeku potrebno dosta vremena da bi dostigao stepen insana koji Ramazan dozivljava kao milost
od Boga i prilika da svede racune sa sobom i trazi oprost od Njega. Zbog toga...svako sebi :)
ljekar

#28 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by ljekar »

Jed1217 wrote:
Cyclone` wrote:Postio sam do prije nekih par godina. Sto Privatna poruka rece, bilo je lijepo sve ono oko iftara, zajednicki iftari i slicno. Na zalost, kod mene u porodici su se svi okrenuli na svoju stranu, tako da su sva ta okupljanja prestala. Nakon toga sam postio jos jedan ramazan i onda sam prestao. Trenutno su moja vjerska ubjedjenja takva da vjeru nikako ne praktikujem. Valjda kako covjek odrasta, pa stekne svoje misljenje i vidjenje stvari. Ali mi nisu jasni ljudi koji piju 335 dana u godini i onda kao ramazan je, pa nece piti, a onda se opet za bajram ubiju ko stoka. Ja licno popijem ponekad, ne cesto, ali za razliku od vecine, ne cekam ramazan da cistim grijehe. Da se razumijemo, ja vjerujem u Boga kao Boga i neku visu silu, ali nisam tip koji ce glumatati da je neki veliki vjernik, a jedva cekati bajram da se "omrsi". Svaka cast onima koji od srca poste i koji nisu vjernici samo za ramazan i bajrame.
Isti slučaj...

:thumbup:
kakv licemjrluk
Jed1217

#29 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by Jed1217 »

Ne vidim zašto...
statix

#30 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by statix »

To je iskrenost prema sebi i drugima, ma kako ta istina bila brutalna za nekog vjernika. Licemjerstvo bi bilo da je nakon svega sto je napisao, dodao kako se ipak smatra "velikim muslimanom". Znas kako kazu mudri ljudi: "Ko prizna, pola mu se prasta". Najgore je zavaravati samog sebe.
moonlight7

#31 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by moonlight7 »

a sad imam ja jednu nedoumicu...jedna osoba ne smije postiti, jer ima rizičnu trudnoću
međutim, ona insistira i gleda da posti barem za 27-mu noć
molim za savjet, zaista :)
ne znam kako ide protok hrane do ploda, i ima li to veze sa postom koji traje duže nego kod nas u BiH zbog meridijana.... :oops: treba li plodu hrana konstanto tokom dana...

Osoba u trudnoći sa islamskog stanovišta je oslobođena posta...inzistiranje uz postojanje rizika i mogućnosti loših posljedica ..hm :roll: ...opet to je individualna stvar jer svako svoje tijelo poznaje najbolje, a ako joj je baš toliko stalo nek se sjeti da je važan nijjet... :)
theTruePath

#32 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by theTruePath »

Ne znam sad sigurno,ali zar nije grijeh ciniti ono sto ti ugrozava zdravlje? sama trudnoca je oslobadja posta,to sto je rizicna je jos veci razlog da ne posti.Opet Allah najbolje zna
moonlight7

#33 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by moonlight7 »

statix wrote: ...Znas kako kazu mudri ljudi: "Ko prizna, pola mu se prasta"....
....Ili...ko prizna pola mu se... doda
maxell_sarajevo

#34 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by maxell_sarajevo »

Mozda on moze dati odgovor na tvoje pitanje.

http://www.youtube.com/watch?v=mJza4V7l ... r_embedded
Đevojka

#35 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by Đevojka »

moonlight7 wrote:a sad imam ja jednu nedoumicu...jedna osoba ne smije postiti, jer ima rizičnu trudnoću
međutim, ona insistira i gleda da posti barem za 27-mu noć
molim za savjet, zaista :)
ne znam kako ide protok hrane do ploda, i ima li to veze sa postom koji traje duže nego kod nas u BiH zbog meridijana.... :oops: treba li plodu hrana konstanto tokom dana...

Osoba u trudnoći sa islamskog stanovišta je oslobođena posta...inzistiranje uz postojanje rizika i mogućnosti loših posljedica ..hm :roll: ...opet to je individualna stvar jer svako svoje tijelo poznaje najbolje, a ako joj je baš toliko stalo nek se sjeti da je važan nijjet... :)

Bas tako, Allah je dao u svemu olaksanje..a Allah najvise voli kada se moli za zdravlje i da se to zdravlje cuva..
Bit ce aBd Ramazana za postiti :-D
Shoshana

#36 Re: Zasto postiti ili ne postiti!?

Post by Shoshana »

Milsim da je prilicno jasno ko i kada se moze osloboditi posta. A za ostale - dosta vise metenja ispred tudjih vrata!
Locked