Zasto ovaj tekst nikad nije objavljen?
Moderator: anex
-
Prenj
#1 Zasto ovaj tekst nikad nije objavljen?
Tarih Haveric je poslao ovaj briljantni tekst mnogim BH redakcijama.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22893
Niko ga nije objavio.
Zasto?
Kakva su vasa razmisljanja?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22893
Niko ga nije objavio.
Zasto?
Kakva su vasa razmisljanja?
- manijak1
1. Zašto ovaj tekst nije nigdje objavljen
2. Zašto ovaj tekst nije niko objavio
3. Ispravi naslov topica
-
Prenj
Naslov ispravljen.
Odmah je jasno zasto ga BH Dani nisu objavili, jer u tekstu pise i ovo:
"Treba li napominjati da se i denuncijant-šaljivčina Senad Pećanin, zagovornik otpora na etničkoj osnovi i svojevremeno urednik lista Sandžak, danas grlato zalaže za građansku demokratiju?"
Odmah je jasno zasto ga BH Dani nisu objavili, jer u tekstu pise i ovo:
"Treba li napominjati da se i denuncijant-šaljivčina Senad Pećanin, zagovornik otpora na etničkoj osnovi i svojevremeno urednik lista Sandžak, danas grlato zalaže za građansku demokratiju?"
- manijak1
Tekst ne nudi historijske ispravke već učinjenog već samo mlitavo i krajnje cinično sa distance konstatira ........lidersku inferiornost i sebičnost
-
Prenj
Nase drustvo postaje poznato po kratkom pamcenju. Zaboravljamo svi, zaboravljamo sve, sto nam ponekad pomaze da odrzimo dusevni mir, nakon svog zla sto nas je snaslo, ali istovremeno, taj zaborav nas na mnoge nacine sprjecava da idemo dalje.manijak1 wrote:Ispravio si ........vrlo brzo ........učinkovito ali de meni neškolovanom pojasni zašto je taj tekst .........po tebi akademskom građaninu
![]()
briljantan .........jer ako je takav zašto ga nije skladao prije osam godina ili devet
kada su navedene teze iz teksta sprovođene stihijski
![]()
.......
Tekst ne nudi historijske ispravke već učinjenog već samo mlitavo i krajnje cinično sa distance konstatira ........lidersku inferiornost i sebičnost.
Tekst pruza jasnu vertikalu odnosa naseg drustva i njegovih istaknutih pripadnika prema "gradjanskom principu" od 1991. do danas. Da se ne zaboravi!
Mislim da je tvoja primjedba o cinizmu autora, potpuno pogresna, jer u tekstu pise i ovo:
Jasno je da je autor 'kukuriknuo' na vrijeme i ne samo to!Prva prilika ukazala se u jesen 1989, kada su petorica građana (T. Haverić, Z. Grebo, I. Lovrenović, M. Živanović, D. Međović) tražila od Skupštine SR BiH da vrati pravnu snagu Deklaraciji ZAVNOBiH-a o pravima građana BiH iz 1944, prvom bosanskom ustavu i dokumentu koji je, po mjeri modernog konstitucionalizma i zaslugom svoga glavnog tvorca Hamdije Ćemerlića, uspostavljao građanina kao osnovni politički subjekt.
- Fair Life
A toliko je tema otvoreno pod naslovom... "Da se ne zaboravi".Prenj wrote:Nase drustvo postaje poznato po kratkom pamcenju. Zaboravljamo svi, zaboravljamo sve, sto nam ponekad pomaze da odrzimo dusevni mir, nakon svog zla sto nas je snaslo, ali istovremeno, taj zaborav nas na mnoge nacine sprjecava da idemo dalje.manijak1 wrote:Ispravio si ........vrlo brzo ........učinkovito ali de meni neškolovanom pojasni zašto je taj tekst .........po tebi akademskom građaninu
![]()
briljantan .........jer ako je takav zašto ga nije skladao prije osam godina ili devet
kada su navedene teze iz teksta sprovođene stihijski
![]()
.......
Tekst ne nudi historijske ispravke već učinjenog već samo mlitavo i krajnje cinično sa distance konstatira ........lidersku inferiornost i sebičnost.
Tekst pruza jasnu vertikalu odnosa naseg drustva i njegovih istaknutih pripadnika prema "gradjanskom principu" od 1991. do danas. Da se ne zaboravi!
Mislim da je tvoja primjedba o cinizmu autora, potpuno pogresna, jer u tekstu pise i ovo:Jasno je da je autor 'kukuriknuo' na vrijeme i ne samo to!Prva prilika ukazala se u jesen 1989, kada su petorica građana (T. Haverić, Z. Grebo, I. Lovrenović, M. Živanović, D. Međović) tražila od Skupštine SR BiH da vrati pravnu snagu Deklaraciji ZAVNOBiH-a o pravima građana BiH iz 1944, prvom bosanskom ustavu i dokumentu koji je, po mjeri modernog konstitucionalizma i zaslugom svoga glavnog tvorca Hamdije Ćemerlića, uspostavljao građanina kao osnovni politički subjekt.
Ljudi vole selektivno pamcenje.
"Pametan" narod ne pamti sopstvene gluposti... samo tudje. Nije zgodno pljuvati po sebi i svojima.
Dok god ne sagledamo sopstveni lik u ogledalu i ne pljunemo na njega... ostajemo gdje jesmo. Nema naprijed...
- manijak1
Izgleda takvi kao ti najviše vole selektivni zaboravLjudi vole selektivno pamcenje.
Dakle pitaj Milana Uzelca i Zgonjanina ..........šta se desilo s njihovim prijedlogom u to vrijeme .......
Dakle ja ne bježim od svog lika ali više neću da trpim ni tuđe aveti i sablasti preko moga .
- manijak1
Sad vas dvojica demokrata

-
Prenj
Pusti sad i Uzelca i Zgonjanina. Kada pocinje ova prica i jedan i drugi su vec bili istorija.manijak1 wrote:Izgleda takvi kao ti najviše vole selektivni zaboravLjudi vole selektivno pamcenje.od uzroka
a onda da bi podastrli navodnu širinu i visinu duha koji se izdiže iznad vlastitih i tuđih sudbina ..........drobe , drljaju i pričaju o stvarima koje ne razumiju .
Dakle pitaj Milana Uzelca i Zgonjanina ..........šta se desilo s njihovim prijedlogom u to vrijeme .......
Dakle ja ne bježim od svog lika ali više neću da trpim ni tuđe aveti i sablasti preko moga .
Sta cemo sa kolekcijom danasnjih likova koji se ovih dana gaze preko svojih ranijih ideja, ideja koje su nam svima nepovratno izmijenile zivote?
Kako ih nije stid da nam sad izmisljaju toplu vodu?
U kakvoj su oni vezi sa cinjenicom da ovaj tekst nije objavljen u BiH?
- manijak1
Ma nemojPusti sad i Uzelca i Zgonjanina. Kada pocinje ova prica i jedan i drugi su vec bili Historija.
U to vrijeme još su divljale sve moguće izrežirane konotacije Agrokomerca kroz koji se urušavala i ravnopravnost BiH u tadašnjoj SFRJ.Nije li prije isteka mandata Branko Mikulić tada otišao sa mjesta premijera SFRJ tj. predsjednika SIV-a ?
I kolekcija današnjih likova nije ništa drugo nego kolekcija likova iz bliske i daleke prošlosti vremenom prilagođenih svekolikoj
Ne znam zašto nije objavljen tekst .....to su pitanja za sva dnevna , sedmična i TV glasila u BiH .
Npr. pošalji to CD-u
-
Prenj
Da ne ulazim u detalje, nije tema.manijak1 wrote:Ma nemojPusti sad i Uzelca i Zgonjanina. Kada pocinje ova prica i jedan i drugi su vec bili Historija.
zašto braću Pozderac satraše ?
U to vrijeme još su divljale sve moguće izrežirane konotacije Agrokomerca kroz koji se urušavala i ravnopravnost BiH u tadašnjoj SFRJ.Nije li prije isteka mandata Branko Mikulić tada otišao sa mjesta premijera SFRJ tj. predsjednika SIV-a ?
I kolekcija današnjih likova nije ništa drugo nego kolekcija likova iz bliske i daleke prošlosti vremenom prilagođenih svekolikojkorupciji , mitu i nepoštovanju ( najprije nepoznavanju zakona ) sa maksimom nek' e meni banja a drugi nek' se jebu.
Ne znam zašto nije objavljen tekst .....to su pitanja za sva dnevna , sedmična i TV glasila u BiH .
Npr. pošalji to CD-u![]()
Senči patrioti
možda i bude Face to Face
Nije valjda da je zbog svega pobrojanog bilo nuzno organizovanje Muslimana u BiH na iskljucivo nacionalnom principu i njihovo koaliranje sa strankama koje su bastinile tradicije ustasa i cetnika, HDZ-a i SDS-a.
Pa zar nije niko naucio lekcije iz II svjetskog rata?
- manijak1
..........gdje sam ja to rekao ?Nije valjda da je zbog svega pobrojanog bilo nuzno organizovanje Muslimana u BiH na iskljucivo nacionalnom principu?
Valjda pričamo o građanskoj svijesti
-
Stari
Ne bih se ni sad mijesao jer diskusija je (a kako bi i moglo drugacije biti kad je vode velemajstori) potuno ....izbalansirana. Sitnica zbog koje sam ipak (najvjerovatnije potpuno pogresno ...al gotovo je sad) odlucio napisati ovaj komentar je to da kategorija jedne grupe ljudi (i zena i djece) koji su (vise manje) stalno nastanjeni u BiH i nemaju kud otici ...hocu reci...sa potpunim pravom ne osjecaju ni jednu drugu zemlju na ovoj kugli zemaljskoj kao svoju maticnu drzavu...nekad naziva Muslimanima , nekad Bosnjacima, nekad opet pripadnicima Bosanskohercegovacke nacije ....a nekad sasvim jednostavno Turcima....nikako da dobije opsteprihvacen naziv.
A o tome sta im se (tim istima) sve montira u razno-raznim textovima necu uopste diskutovati jer ....manijak1 i Fair Life to rade puno, puno bolje.
Tek toliko da znate ...ja sam na tribinama.
Srdacan pozdrav.