hAZNADAR wrote:Kikibombona wrote:SaraFina wrote:Nemaju podrške, jer i kad novinari i portali iz FBiH pruže podršku, aktuelna srpska vlast ih optuži da dižu "narod i revoluciju" protiv SNSD-a i Milorada Dodika. Javno se i po HR portalima čak, da ne govorim o banjalučkom forumu, špekulira da balije stoje iza FB grupe "Pravda za Davida", te pokojnikovog oca se najvulgarnije i najprimitivnije vrijedja, na osnovu romskog porijekla? I zanimanja konobara.. I osporava mu se da je Srbin uopće.
I onda portali tipa Buka, budu zasuti komentarima stranačkih plaćenih bootova.. Ako i napišeš što pozitivno i normalno, ljudski i s FB profila, pod imenom i prezimenom zaspu te uvredama (psuju tursku majku) i sl.
Pa ja kad sam otvorila na ovom forumu temu o Davidu i njegovoj smrti (počivao u miru), prvo me neki stranački boot LakePlacid, koji je isplivao sa navodno "bošnjačkog nicka" pa Radosni dan optužio da sam NVO plaćenica, te mi javno spočitavao zašto nisam bila aktivna na temi o rahmetli Dženanu.
Mene nazvati NVO plaćenicom je glupost na n- tu... Ali Radosni dan i još nekoliko forumaša, tih bootova (LakePlacid i sl) na temi su "režimski obitavali" danima i to bukvalno danonoćno negirajući i osporavajući svaki tekst i pisanu riječ.
I onda jednostavno čovjek izgubi volju za dokazivanjem ili istjerivanjem neke pravde.
Dobro portalima i općenito medijima je posao "talasati". Ali meni i običnom čovjeku nije. A ni moderacija ne reagira....pa..Zato ja vjerujem da prosječni Srbin, smatra sve ovo što se i dogadja "talasanjem" i predizbornim udarom na Mileta branioca srpstva i stuba RS.
Mediji u RS pak su pod Miletovim patronatom, osim BNTV i portala. (Njih opet nazivaju opozicijom koja se prodala Sarajevu i minderu) Ima možda još neki manji i neovisan? Srdjan Puhalo i Vaskovićev blog. To je u biti to?
Razlog za takav odnos je nepovjerenje. Kada neko iz Federacije podrzi proteste u RS, odmah se smatra da to radi iz zle namjere. I da budemo potpuno iskreni, to je cesto slucaj. Mnogima bi izmamilo osmijeh da su jucerasnji protesti zavrsili sukobom naroda i policije, te krvoprolicem na banjaluckim ulicama.
Otac Dzenana Memica i momak pod imenom Mahir, koji je trcao od Sarajeva do Banjaluke, su dosli sa dobrom i ljudskom namjerom. I zato su docekani prijateljski uz ovacije prisutnih. Narod je prepoznao da nisu dosli sa losom namjerom. Isto tako, sutra ce Sarajlije srdacno docekati Banjalucane koji ce doci podrzati porodicu Dzenana Memica. Ljudi osjete dobronamjernost i iskrene namjere.
Meni je zanimljivo da ovakve price, a ima ih dosta, nikoga ne zanimaju. Ljudi o tome ne zele pricati. Kada neka raspala i krezava majmuncina, koja ne zna sastaviti dvije prostoprosirene recenice, napise grafit sa uvrijedljivim sadrzajem, o tome trubi cijela drzava. Hrane se najnize strasti.
I jos nesto moram reci, sto sam shvatio za zivota u BiH, a ovdje zivim od rodjenja... Sovinizma i ksenofobije nema kod konzumenata 'alternativne kulture', sukbuklturnih ili drugih marginalizovanih skupina, koje se izdvajaju od vecine. Dovoljno je vidjeti glavurdu i vec znam sta mu je u srcu.

Ne samo nepovjerenje vec i razliciti ciljevi. Velika vecina Srba u RS, znaci i dobri i losi, i obrazovani i neobrazovani, papci i gradjani, desni i lijevi,.... ama velikom vecinom su u BiH samo koliko moraju a u Nezavisnoj RS ili pripojeni Srbiji koliko god mogu. Nije to ni sto ih politicari na to napucavaju, mediji motivisu,... - oni to stvarno
zdrave pameti zele. I to ce biti uvijek iznad bilo cega sto imamo zajednicko. Mozemo se mi suosjecati oko raznih stvari, imamo iste nevolje sa kriminalom, nesigurnoscu, korupcijom, nepotizmom, pokvarenim politicarima, nezaposlenoscu, siromastvom,.. pa i oko ovakvih slucajeva ubijanja mladica. Pa se mozemo zajedno i izjadati nad napravdom, politicarima, .... ali na kraju price opet svako u svoj manistream. Kao sto rekoh -
nesto je iznad toga i uvijek ce biti.
Pojedina probosanska razmisljanja i nade da nas zajednicka nesreca moze zbliziti i time politicke ciljeve uciniti manje bitnim - su kao sto sam rece ispod sobne temperature. Svi oni koji kroz ovo vide rusenje Dodika ili revoluciju su za zaljenje.
Konkretno u ovom slucaju skupovi za Davida nece nicim uroditi bitnim. Bice tu neke istrage i evt da jeste ubijen i to je to. Ali politicki nece imati nikakvog efekta jer cim su se u to ukljucili makar simbolicnom podrskom i Bosnjaci - to je jos jedan pokusaj rusenje RS. Dosta uvjerljiviji jer britanske agente, masone, Sorosa,... ne mozes dokazati a ovo sad mozes.
I ovaj naslov treba ispraviti
Ovako nesto ne mozes tvrditi. Tako je danas, a kako ce biti za 50 ili 100 godina, nemoguce je reci. Da je neko 70-tih rekao da ce Jugoslavija puci po etnickim savovima niko ne bi vjerovao. Mi smo se dosta puta ujedinjavali i razjedinjavali. Ponovno ujedinjenje je neminovnost, posebno u modernom vremenu, kada je svijet radi tehnoloskog, kulturoloskog i svakog drugog napretka sve manji. Emocije kod ratnih generacija su svjeze i jake. Kada izumru ratne generacije, za 50-ak godina, ovi prostori ce izgledati potpuno drugacije. Mozda se desi istinski jedinstvena BiH ili neka nova tvorevina naroda, koja moze obuhvatiti cijeli Balkan. Ko zna kakve su ideje i nacini razmisljanja pred nama.
Pogledaj primjer ratnih zlocina. Ti si, siguran sam u to, puno vise vezan za bosnjacke zrtve iz ovog rata nego zrtve 2SR, 1SR ili balkanskih ratova. Isti je slucaj sa Srbima, vise su vezani za zrtve iz ovog rata, nego za zrtve 2SR i 1SR, iako je stradanje tada bilo nemjrljivo vece. I sa mnom je isti slucaj, ne mogu se toliko vezati za zrtve koje su se desile prije moga rodjenja. Nema te emocije ako nesto nisi licno dozivio ili tome svjedocio. Nove generacije ce biti rasterecene i tako ce se znatno lakse zbliziti.
Zajednicka nesreca i sreca itekako mogu zbliziti. Sport moze zbiliziti, muzika i kultura. Na tome treba roditi, o tome govorim. Ako sada pocnemo, za 50 godina mozemo vidjeti rezultate rada. Problem je sto ljudi kod nas kontaju da se nesto, bilo sta, moze promijeniti preko noci. Od sutra nema mrznje, od sutra bratstvo i jedinstvo, od sutra plate 3 000km, od sutra posteni i sposobni politicari, od sutra pravda i zakon za sve, od sutra... Nema toga, za sve je potrebno puno truda i puno vremena. Ja sam za to da podrzimo progresivne ljude i ideje, bilo gdje. To je moja civilizacijska obaveza i ja ovom temom dajem simbolican doprinos. Meni bude lakse kada makar nesto uradim. Kada bi svi uradili makar mrvicu, vidjeli bi velike rezultate. Svugdje zive ljudi i svugdje ljudi pozitivno reaguju na toplu rijec. Ja, ovakav kakav sam, nigdje i nikad nisam imao problema, zato sto nastupam ljudski. Ovdje imamo ljude koji sigurno misle da ce se Banjalucani pretvoriti u vampire ako kazes: 'ja sam Mahir'. Nece.
Niko normalan ne govori o revoluciji. Nema ovdje revolucije iz dosta razloga za dosta vremena. Moramo praviti male korake da bi, kada se okrenemo i pogledamo 10 godina unazad, mogli vidjeti pozitivne promjene.
Slucaj Davida Dragicevica je samo jedan primjer. Neka svi pogledaju ovaj video i vidjet ce da 'tamo' ima normalnih ljudi koji ce zapljeskati Murizu i Mahiru ako izgovre iskrenu i toplu rijec.
Sportisti i umjetnici se druze, ostvaruju poznastva, kontakte i prijateljstva. O tome sam pisao u prethodnom komentaru. Na sovinizam pada zatucana stoka potpomognuta vlastima i medijima koji takvu atmosferu stvaraju da bi mogli ostvariti licne interese.
Ponavljam, ovo je mala prica, lijepa mala prica. Treba nam ovakvih jos 1 000, 10 000,... da bi vidjeli promjene... Samo hocu reci da Banjaluka ima drugo lice, da nisu svi Banjalucani povampireni zombiji. Dok je normalnih ljudi nada postoji. Nece ludilo trajati dovijeka.