Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Moderator: anex
-
Area_51
#1 Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Vec neko vrijeme, recimo nekoliko sedmica poceo sam, zacudjen, potpuno spontano pratiti koliko Oslobodjenje nicim izazvano, ali jako forisirano, prikazuje Harisa Silajdzica na naslovnicama ili na prvim stranicama, ukljucujuci tu jos Svena Alkalaja i povremeno Beriza Belkica. Jasna je meni veza njih sa vlasnikom Oslobodjenja, hidrosetralama i slicnim folovima, ali ozivljavanje tog politickog mrtvaca, koji je ovu zemlju unazadio svojim dolaskom u Predsjednistvo, a ovaj mandatni period SBiH, jedan je od najkrvolocnijih u pogledu rasprodaje drzavnih blaga, stvarno je gorak, promasen, a mozda cak i placen projekt, kako bi Haris sam sebe spasio.
Zar nam lekcija iz demagogije, kad je 2006. jos postojala kakva takva sansa za Ustavne promjene, klima za neke druge price, dolaskom Harisa sve se urusilo, danas govorimo o mogucem ratu, podijeli zemlje i novom probudjenom nacionalizmu.
Zar ta urednica, gospodja Selimbegovic, koja nam dijeli lekcije iz navodne nepristrasnosti medija i potrebi njihove nezavisnosti, ne vidi kako je saltaju i pritiscu da radi grozne stvari vracajuci na politicku pozornicu Harisa Silajdzica i njegovu SBiH, cineci je jako pristrasnom pri tome, navijacki nastrojenom prema SBiH. Kako pomenuta urednica ne vidi da je nesatnak te stranke prvi korak u americkom sredjivanju situacije ovdje, ponistavanje interesnog lobija koji je tu stranku i formirao, koji vlastite interese stavlja iznad drzavnih.
Jako je gorko sve to, takva kolicina pristrasnosti, pa nek jos sad neko kaze kako se radi o SDP novini, sto vec odavno nije tacno. Jako los potez Oslobodjenja, kako poslovni tako i urednicki, vidjeti Harisa na naslovnij strani, nekako pobudi osjecaj da se novina jednostavno ne kupi, vec taj dan preskoci.
Raja, morao sam, stoji ovo u meni vec danima.
Zar nam lekcija iz demagogije, kad je 2006. jos postojala kakva takva sansa za Ustavne promjene, klima za neke druge price, dolaskom Harisa sve se urusilo, danas govorimo o mogucem ratu, podijeli zemlje i novom probudjenom nacionalizmu.
Zar ta urednica, gospodja Selimbegovic, koja nam dijeli lekcije iz navodne nepristrasnosti medija i potrebi njihove nezavisnosti, ne vidi kako je saltaju i pritiscu da radi grozne stvari vracajuci na politicku pozornicu Harisa Silajdzica i njegovu SBiH, cineci je jako pristrasnom pri tome, navijacki nastrojenom prema SBiH. Kako pomenuta urednica ne vidi da je nesatnak te stranke prvi korak u americkom sredjivanju situacije ovdje, ponistavanje interesnog lobija koji je tu stranku i formirao, koji vlastite interese stavlja iznad drzavnih.
Jako je gorko sve to, takva kolicina pristrasnosti, pa nek jos sad neko kaze kako se radi o SDP novini, sto vec odavno nije tacno. Jako los potez Oslobodjenja, kako poslovni tako i urednicki, vidjeti Harisa na naslovnij strani, nekako pobudi osjecaj da se novina jednostavno ne kupi, vec taj dan preskoci.
-
VjecitiStudent
#2 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Nema tu vise nikakve nezavisnosti, niti morala, samo su pare bitne.
Trubim ja o tome vec neko vrijeme ovdje:
http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=57280
Za neupucene:
Tema: Kako predati energetske resurse BiH u ruke onih koji su spremni da plate i dodaju jos 10%, za kafu
Who is who:
Politicki mecena: Silajdzic
Lobisti i kapitalisti: Orucevic, Selimovic, Hamovic
Placeni novinari: Pecanin, Selimbegovic, Boric ...
Trubim ja o tome vec neko vrijeme ovdje:
http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=57280
Za neupucene:
Tema: Kako predati energetske resurse BiH u ruke onih koji su spremni da plate i dodaju jos 10%, za kafu
Who is who:
Politicki mecena: Silajdzic
Lobisti i kapitalisti: Orucevic, Selimovic, Hamovic
Placeni novinari: Pecanin, Selimbegovic, Boric ...
-
VjecitiStudent
#3 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Sinoc je bila tribina o Feralu
http://www.e-novine.com/drustvo/30470-O ... eralu.html
gdje su prisutni bili Ivancic i Lucic, ali i S.Pecanin i V. Selimbegovic.
Dok su Feralovci cistog obraza otisli u istoriju, ovi nasi "nezavisni" novinari sada peru noge bogatim mecenama.
Zasto je Feral bio moguc u Hrvatskoj, a u BIH ne?
http://www.e-novine.com/drustvo/30470-O ... eralu.html
gdje su prisutni bili Ivancic i Lucic, ali i S.Pecanin i V. Selimbegovic.
Dok su Feralovci cistog obraza otisli u istoriju, ovi nasi "nezavisni" novinari sada peru noge bogatim mecenama.
Zasto je Feral bio moguc u Hrvatskoj, a u BIH ne?
-
staza
#4 Hiljadu zato...
Kažu neki da je Feral nestao onoga dana, kad su pojedini novinari odlučili da su bolji od drugih: možda i nije tačno: ali ovi neki drugi kažu da nisu baš bili plaćeni adekvatno i jednakopravno: gdje ima dima ima sigurno i vatre.Area_51 wrote:Vec neko vrijeme, recimo nekoliko sedmica poceo sam, zacudjen, potpuno spontano pratiti koliko Oslobodjenje nicim izazvano, ali jako forisirano, prikazuje Harisa Silajdzica na naslovnicama ili na prvim stranicama, ukljucujuci tu jos Svena Alkalaja i povremeno Beriza Belkica. Jasna je meni veza njih sa vlasnikom Oslobodjenja, hidrosetralama i slicnim folovima, ali ozivljavanje tog politickog mrtvaca, koji je ovu zemlju unazadio svojim dolaskom u Predsjednistvo, a ovaj mandatni period SBiH, jedan je od najkrvolocnijih u pogledu rasprodaje drzavnih blaga, stvarno je gorak, promasen, a mozda cak i placen projekt, kako bi Haris sam sebe spasio.
Haris je bio odličan MVP, napravio je mnogo dobrih projekata za BiH.
Da li je napravio i loše projekte, i da li je loše ljude zaposlio u tim projektima, i da li je on imao materijalne koristi od svega toga: e, to ti, ne bih znao reći...
Tek Haris se jedno vrijeme pojavljivao i na naslovnicama Avaza i evo ga sada na naslovnicama Oslobođenja.
Inače, njegov energetski projekt uopće se ne mora pokazati kao loš: još bi ljepše bilo da su u tom projektu učestvovali: i SBiH, i SDA, i SDP, i SNSD, i HDZ, itd.: jer veliki je novac u pitanju, a u demokracijama se to rješava tako, što se to raspodijeli na sve upravljačke razine različitih stranaka: da je transparentno, što bi narod rekao.
A u Francuskoj, se sa onim poštarem zavitlavali: evo ih danas imaju ako ne vladajuću, a ono respektabilnu ljevicu: i zna se koji su ih francuski mediji dosljedno pratili na tom putu: neki tada primarni privatni državni mediji sigurno ne...
Ali dosljednost se uvijek isplati.
Zato njihova ljevica vodi ili barem ravnopravno učestvuje u protestima sindikalista...
- ultima_palabra
#5 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Slažem se, jadno je kako je nezavisno novinarstvo izumrlo u BiH, šaptom palo... a Oslobođenje i Dani bi mogli izdati priručnik: "Kako se ponovo zaljubiti u Harisa Silajdžića za neznalice - 100% ljubav" 
-
VjecitiStudent
#6 Re: Hiljadu zato...
A drugi opet kazu da su kolege iz "nezavisnog" Nacional lansirali cijelu laz o toboznjim bogatstvima pojedinih novinara Ferala.staza wrote:Kažu neki da je Feral nestao onoga dana, kad su pojedini novinari odlučili da su bolji od drugih: možda i nije tačno: ali ovi neki drugi kažu da nisu baš bili plaćeni adekvatno i jednakopravno: gdje ima dima ima sigurno i vatre.
Haris je bio odličan MVP, napravio je mnogo dobrih projekata za BiH.
Da li je napravio i loše projekte, i da li je loše ljude zaposlio u tim projektima, i da li je on imao materijalne koristi od svega toga: e, to ti, ne bih znao reći...
Tek Haris se jedno vrijeme pojavljivao i na naslovnicama Avaza i evo ga sada na naslovnicama Oslobođenja.
Inače, njegov energetski projekt uopće se ne mora pokazati kao loš: još bi ljepše bilo da su u tom projektu učestvovali: i SBiH, i SDA, i SDP, i SNSD, i HDZ, itd.: jer veliki je novac u pitanju, a u demokracijama se to rješava tako, što se to raspodijeli na sve upravljačke razine različitih stranaka: da je transparentno, što bi narod rekao.
A u Francuskoj, se sa onim poštarem zavitlavali: evo ih danas imaju ako ne vladajuću, a ono respektabilnu ljevicu: i zna se koji su ih francuski mediji dosljedno pratili na tom putu: neki tada primarni privatni državni mediji sigurno ne...
Ali dosljednost se uvijek isplati.
Zato njihova ljevica vodi ili barem ravnopravno učestvuje u protestima sindikalista...
http://www.e-novine.com/index.php?news=15121
O Harisovim energetskim ublehama ovdje zaista ne bi, ima tema na forumu koje su se tom farsom vec dovoljno bavile.
-
Area_51
#7 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Slazem se raja ovdje sa svima, osim sa ovim promasenim pokusajem da se odbrani neodbranjivo.
Sustina je jako vidna, energetski projekti na stranu, jer su dio licnog interesa Harisa Silajdzica i par osoba oko njega, kojima on dopusti da omaste brkove. Sve znamo. Zasto to brane i novinari, zato sto su zakiceni, potkupljeni, spadaju pod taj kisobran.
Ideja ili motiv da ovo moje razmisljanje podijelim sa vama, bilo je zasnovano na tome da je taj Haris, jednu divnu ideju Bosne i Hercegovine, tako vjesto srusio i proizveo stanje u kojem u nasoj zemlji vladaju politicke krize, a sve je zapocelo rusenjem izmjena Ustava iz 2006. Sad nema teorije ni taj minimum da dohvatimo, vec se sve otvorenije govori o potencijalnim ratovima i svim tim losim stvarima. Ko misli kako ce se entitet otcijepiti bez rata, taj je u dubokoj zabludi. Sve je ovo proizvod Harisove politike, gdje je Dodik jedna od posljedica.
E sad, kad tome dodas vidan, jasan i tranparentan stav Amerikanaca, da je Haris proslost, onda ozivljavanje politickog mrtvaca, radi smijesnog malog novcanog interesa par novinara, gdje je perjanica jasno je Senad Pecanin, a za njim odmah Vildana Selimbegovic.
Ta zena, evo otvoreno vam kazem, poslovno ce srozati Oslobodjenje svojom uredjivackom politikom. Haris je neukusno mnogo, u odnosu na djela njegova, na vaznim stranicama kao fol nezavisnog Oslobodjenja, pa jos k tome i SBiH, koja je kako vidimo propali projekt. Jedno Oslobodjenje, koje nas kroz pero Vildane Selimbegovic uci, opet kao fol, da treba novinarstvo biti nezavisno, pada u vodu i na dno, jer bas ta zena pokazuje kako se na ocit, smijesan i promasen nacin biva pod poltiitckim uticajem i to Harisa Silajdzica.
Sustina je jako vidna, energetski projekti na stranu, jer su dio licnog interesa Harisa Silajdzica i par osoba oko njega, kojima on dopusti da omaste brkove. Sve znamo. Zasto to brane i novinari, zato sto su zakiceni, potkupljeni, spadaju pod taj kisobran.
Ideja ili motiv da ovo moje razmisljanje podijelim sa vama, bilo je zasnovano na tome da je taj Haris, jednu divnu ideju Bosne i Hercegovine, tako vjesto srusio i proizveo stanje u kojem u nasoj zemlji vladaju politicke krize, a sve je zapocelo rusenjem izmjena Ustava iz 2006. Sad nema teorije ni taj minimum da dohvatimo, vec se sve otvorenije govori o potencijalnim ratovima i svim tim losim stvarima. Ko misli kako ce se entitet otcijepiti bez rata, taj je u dubokoj zabludi. Sve je ovo proizvod Harisove politike, gdje je Dodik jedna od posljedica.
E sad, kad tome dodas vidan, jasan i tranparentan stav Amerikanaca, da je Haris proslost, onda ozivljavanje politickog mrtvaca, radi smijesnog malog novcanog interesa par novinara, gdje je perjanica jasno je Senad Pecanin, a za njim odmah Vildana Selimbegovic.
Ta zena, evo otvoreno vam kazem, poslovno ce srozati Oslobodjenje svojom uredjivackom politikom. Haris je neukusno mnogo, u odnosu na djela njegova, na vaznim stranicama kao fol nezavisnog Oslobodjenja, pa jos k tome i SBiH, koja je kako vidimo propali projekt. Jedno Oslobodjenje, koje nas kroz pero Vildane Selimbegovic uci, opet kao fol, da treba novinarstvo biti nezavisno, pada u vodu i na dno, jer bas ta zena pokazuje kako se na ocit, smijesan i promasen nacin biva pod poltiitckim uticajem i to Harisa Silajdzica.
- almirony
#8 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Jednom rjecju Safet Orucevic, pametnom dosta. I da li je iko primjetio da ga cuveni nezavisni novinar Bakir H. nikad, ama bas nikad nije pomenuo, naravno kad znamo ko je direktor informativnog programa RTVFBiH.
- black
#9 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
zar je to nekad postojalo "nezavisno" novinarstvo u BiHultima_palabra wrote:Slažem se, jadno je kako je nezavisno novinarstvo izumrlo u BiH, šaptom palo... a Oslobođenje i Dani bi mogli izdati priručnik: "Kako se ponovo zaljubiti u Harisa Silajdžića za neznalice - 100% ljubav"
-
nigdje.nikog
#10 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
TAKO JE.
I ja sam ranije ukazivao na ovu totalnu smrt nezavisnog novinarstva.
I cini mi se da sam rekao da mi je draze ono "govno od novine" od "objektivnog" Oslobodjenja.
A Bakir je posebna prica. On je svojim ostrim jezikom imao namjeru i to je ocito i postigao, da si digne cijenu i da se dobro proda.
I bogme prodao se, zna se i kome - onome koga ne olajava.
Sjetite se samo. prvo otkrivanje Hecine (SBiH) energetske ublehe sa Kazahstanom je objavljeno u 60 MInuta.
A onda tajac, pala trgovina.
Pa onda Dani i Vildana koja sa instrukcijom ide u Oslobodjenje i ubija mu nezavisnost.
Pa cak i Senad, najednom je prestao vjecni antagonizam sa Pecaninom.
Ocito ih ista ruka hrani.
Boze ubrani!
I ja sam ranije ukazivao na ovu totalnu smrt nezavisnog novinarstva.
I cini mi se da sam rekao da mi je draze ono "govno od novine" od "objektivnog" Oslobodjenja.
A Bakir je posebna prica. On je svojim ostrim jezikom imao namjeru i to je ocito i postigao, da si digne cijenu i da se dobro proda.
I bogme prodao se, zna se i kome - onome koga ne olajava.
Sjetite se samo. prvo otkrivanje Hecine (SBiH) energetske ublehe sa Kazahstanom je objavljeno u 60 MInuta.
A onda tajac, pala trgovina.
Pa onda Dani i Vildana koja sa instrukcijom ide u Oslobodjenje i ubija mu nezavisnost.
Pa cak i Senad, najednom je prestao vjecni antagonizam sa Pecaninom.
Ocito ih ista ruka hrani.
Boze ubrani!
- Banksy
#11 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Iz uvodnog posta
i teme možemo zaključiti ono što se nagađa danima, da je pukla tikva između SDP-a i Oslobođenja.
Hare je ostao tamo, a prilazi mu lagano Tihić.
Je li razlog razlaza pomirenje Fahre i Lagumdžije ostaje da se vidi
A šta će sad Lidija?
Hare je ostao tamo, a prilazi mu lagano Tihić.
A šta će sad Lidija?
-
pure_love
#12 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
to znaci da se Zlatko poturcio i stupio na scenu s reisom i Fahrom? wooow
- JThomas
#13 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
hareta ne može spasiti ni vojska spasa, a ne oslobođenje. al gdje je pao list godine u svijetu, da se proda jednom ljigavcu godine u svijetu, ako ne i šire...
- Banksy
#14 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
pomirenje, ne poturčenje ...pure_love wrote:Je li razlog razlaza pomirenje Fahre i Lagumdžije ostaje da se vidi
-
mapex
#15 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Sad i Haris nevalja?? cccc pa kako mozete tako
pa on ipak nije izdajica bosnjackog naroda kao Zlatko, nije komunjara kao Zlatko, ne gubi izbore kao zlatko ....
ajd kontam sto zlatko nije dobar... al lijepi Hare... cccc
pa on ipak nije izdajica bosnjackog naroda kao Zlatko, nije komunjara kao Zlatko, ne gubi izbore kao zlatko ....
ajd kontam sto zlatko nije dobar... al lijepi Hare... cccc
-
pure_love
#16 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
sto znaci indirektno poturcenje,Fahro je dao do znanja da on zeli podrsku IZ i reisa,i da ce raditi protiv napada na bosnjake i njhovu vjersku institucijuBanksy wrote:pomirenje, ne poturčenje ...pure_love wrote:Je li razlog razlaza pomirenje Fahre i Lagumdžije ostaje da se vidi
nece onda dopustiti da jedan Lagumdzija kvari odnose,pa ce Lagumi morati usitit,sto znaci da vise nema napada na reisa preko Bakira sa 60 minuta
mozda sada od jednom reis postane najbolja licnost kod Bakira
-
pure_love
#17 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
kakavdanakneiskustvu wrote:almirony wrote:Jednom rjecju Safet Orucevic, pametnom dosta. I da li je iko primjetio da ga cuveni nezavisni novinar Bakir H. nikad, ama bas nikad nije pomenuo, naravno kad znamo ko je direktor informativnog programa RTVFBiH.
duška jurišić
- ultima_palabra
#18 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Jarane ti si se posvađao sa logikom, Bakir će prestat napadat reisa zbog Fahrepure_love wrote:sto znaci indirektno poturcenje,Fahro je dao do znanja da on zeli podrsku IZ i reisa,i da ce raditi protiv napada na bosnjake i njhovu vjersku instituciju
nece onda dopustiti da jedan Lagumdzija kvari odnose,pa ce Lagumi morati usitit,sto znaci da vise nema napada na reisa preko Bakira sa 60 minuta
mozda sada od jednom reis postane najbolja licnost kod Bakira![]()
Možda bolje da proučavaš hoće li Nilsson napasti Svenssona
- almirony
#19 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Zvone Jukickakavdanakneiskustvu wrote:almirony wrote:Jednom rjecju Safet Orucevic, pametnom dosta. I da li je iko primjetio da ga cuveni nezavisni novinar Bakir H. nikad, ama bas nikad nije pomenuo, naravno kad znamo ko je direktor informativnog programa RTVFBiH.
duška jurišić
-
pure_love
#20 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
ultima_palabra wrote:Jarane ti si se posvađao sa logikom, Bakir će prestat napadat reisa zbog Fahrepure_love wrote:sto znaci indirektno poturcenje,Fahro je dao do znanja da on zeli podrsku IZ i reisa,i da ce raditi protiv napada na bosnjake i njhovu vjersku instituciju
mozda sada od jednom reis postane najbolja licnost kod Bakira![]()
Koji će natjerat Lagumdžiju da ušuti, a nije ga uspjeo natjerati konstantnim napadima 8 godina
![]()
Možda bolje da proučavaš hoće li Nilsson napasti Svenssona
to govorim ako se ujedine,ali to nece ucinti jer je to rekao Fahro na FTV-a kada ga je novinarka pitala
-
strujnik
#21 Re: Zasto Oslobodjenje spasava Harisa i SBiH
Stvarno nisam simaptizer politicke partije kojom upravlja Haris S , a pogotovo ne ljudi koji ga slijede, ali smatram da je dolaskom Vildane na urednicko mjesto ispravljena jedna nepravda prema Harisu S. koja ga je i gurnula na taj politicki tabut.
Naime, svi smo mi bili svjedoci cestog izjednacavanja Mile Dodika i "doktora Silajdzica", kada je u pitanju razvaljivanje ove drzave, sto je bio apsurd. Obaranje aprilskog paketa nebih komentarisao jer niko ne zna kad vidi kako se Mile od Laktasa ponasa na sta bi danas to licilo.
Oslobodjenje sigurno nije pravi primjer objektivnosti , aliu odnosu na mnogo tirazniju konkurenciju je daleko ispred. Svi mi citamo oba ta lista (barem vecina onih koji ucestvuju u diskusiji) i svjedoci smo koliko su se u Avazu objavljivala reagiranja na njihovu "objektivnost", a ako bi se i objavilo to bi bilo frizirano uz propratni komentar.
I danas se osjeti averzija prema SDP-u 99% onih koji pisu i rade za ovu novinu, a ni oni ne znaju zbog cega je tako (oni veliki naslovi sa naslovnice su im u krv usli, i slijepo im vjeruju, a ne znaju ni sta se krije iza njih).
Naime, svi smo mi bili svjedoci cestog izjednacavanja Mile Dodika i "doktora Silajdzica", kada je u pitanju razvaljivanje ove drzave, sto je bio apsurd. Obaranje aprilskog paketa nebih komentarisao jer niko ne zna kad vidi kako se Mile od Laktasa ponasa na sta bi danas to licilo.
Oslobodjenje sigurno nije pravi primjer objektivnosti , aliu odnosu na mnogo tirazniju konkurenciju je daleko ispred. Svi mi citamo oba ta lista (barem vecina onih koji ucestvuju u diskusiji) i svjedoci smo koliko su se u Avazu objavljivala reagiranja na njihovu "objektivnost", a ako bi se i objavilo to bi bilo frizirano uz propratni komentar.
I danas se osjeti averzija prema SDP-u 99% onih koji pisu i rade za ovu novinu, a ni oni ne znaju zbog cega je tako (oni veliki naslovi sa naslovnice su im u krv usli, i slijepo im vjeruju, a ne znaju ni sta se krije iza njih).