Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Albancima

Post Reply
Sequoia

#251 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Sequoia »

sherbett wrote:
Sequoia wrote: Ma vidim ja da se ti u sve razumijes . je si li udata ? :wink:
da li da ispalim paljbu naučenih feminističkih parola, ili da nastavim kao da ništa ne piše u ovako formuliranoj poznatoj retorici? :izet:
Ne mogu ja znati sta ces ti :)
Sequoia

#252 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Sequoia »

Bivseg ili buduceg :)
Sequoia

#253 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Sequoia »

sherbett wrote:
Sequoia wrote:Bivseg ili buduceg :)
ne zachatavaj! :oops:
Dobro , odoh u ducan a ti mi na pp posalji broj telefona ja sam svoj izgubio :)
animals

#254 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by animals »

theTruePath wrote:Da smo pametni i danas bi pravili po 4,5 djece da opet budemo 75% u bliskoj buducnosti,tada nebi imali dileme,Bosna bi bila bosnjacka
Ovo je jako pametno razmisljanje..ko ono, na kladionici..do 4,5 djece i povis 4,5 djece..ali pazite da budu sva plava i visoka i plavi ociju..
ocammog

#255 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Ja ne volim generalizovati, fakat pokusavam to izbjegavat, ali i nije tesko primijetiti da u nasem drustvu ima mnogo jedinki koji nemaju bas osjecaj za timski rad, nego upravo suprotno, komunikaciju dozivljavaju kao neko rivalstvo, poziv na duel u tome ko ce kome suknut i ko ce ispast pametniji.

Ako je, hipoteticki, vecina nasih stanovnika manje raspolozena timski i saradnicki a vise onako uzajamno prepucavacki i antagonisticki, onda ce nam i drustvo biti takvo..hipoteticki receno ( da me neki poslijeratni hyperpatriota ne bi pograsno shvatio ;))

bar ja tako mislim....

Mi (Sarajlije i pro-Bosnanci, sto ukljucuje i sve one neiskljucive Bosnjake naravno-mislim da je vecina takva) smo uglavnom znali cijenit jedni druge za vrijeme agresije i unistavanja BiH, ali poslije rata ne mogu da vjerujem koliko zuci i energije trosimo jedni protiv drugih.. a najcesce nizasta...cisto onako provincijalski...samo ko ce kome suknut i ko ce kao na kraju ispast pametniji od drugog....

bas onako, provincijalnski, bez uvrede bilo kome...

mozda dominacija takvog mentalnog sklopa i objasnjava stagnaciju progresa bosanstva i bosnjastva....

ocamm

mishic wrote:Pored toga što neko reče da su ovdje navaljane "sve same gluposti", kompletna diskusija je najbolji odgovor na postavljeno pitanje. Deset Bošnjaka koji bi se našli zajedno imalo bi deset različitih pogleda na fundamentalna pitanja koja se tiču države, nacije, jezika, kulture, vjere i drugih jako bitnih odrednica koje čine biće jednog naroda. Narod koji ima pretenzije da postane nacija u modernom smislu te riječi, mora imati konsenzus oko onoga što se zove n a c i o n a l n i i n t e r e s i bez obzira na sve druge razlike, nesporazume i parcijalne interese koje ima unutar sebe, oko onoga što se definira i prihvati kao nacionalni interes n e s m i j e biti nikakvog razilaženja. Bošnjaci ne samo da nikada nisu definirali i odredili taj minimum oko koga ne smije biti sporenja i razilaženja, nego su njihovi pogledi, ciljevi i "interesi" tako suprotstavljeni da svaka diskusija o tim tako bitnim pitanjima izgubi svaki smisao. Politička /čitaj stranačka/ opredjeljenja, odnos prema vjeri, tradiciji, kulturi, i da ne nabrajam, tako su suprotstavljeni da nas čine bližim pripadnicima drugih naroda i nacija nego što osjećamo tu unutrašnju povezanost i blizinu. Ostraščenost koja se u ovim diskusijama nazire već iz prvih rečenica, jasno ukazuje na to da mi još dugo nećemo stići do onog stupnja nacionalne svijesti koji je neophodan da bi se mogao definirati taj nacionalni interes a kamo li doći u poziciju da on svakom pojedincu bude daleko ispred i iznad svakog drugog partikularnog, grupnog i pojedinačnog interesa. Dug je put do sazrijevanja jedne nacije, a u sredinama poput naše gdje se i ne razumijevaju osnovni pojmovi i njihov sadržaj i značenja kada su u pitanju država, narod, nacija, jezik, tradicija, kultura, vjera i dr., taj put nije ni na vidiku. Nažalost!!!
Last edited by ocammog on 29/10/2013 10:45, edited 1 time in total.
ocammog

#256 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

SkyLimit wrote:
Styling wrote:
lipa123 wrote:albanci i bosnjaci nisu ni slicni.albanci su prije svega..albaancii,,pa tek onda muslimani,pravoslavci,katolici,,,dok bosnjaci i dan danas sebe nazivaju muslimanima.

Širom svijeta Muslimani su Muslimani (kako je i svetoj knjizi napisano "muslimin") samo su kod nas Bošnjaci. Bošnjaci je lokalni naziv za Muslimane i po mom mišljenju totalna greška i izmišljotina.
Izmišljanjem naziva Bošnjaci SDA je totalno zbunila Muslimane u BiH.
musliman- vjerska odrednica
Bošnjak - nacionalna odrednica

Eto ja nisam Musliman,ali s obzirom da ne osjećam svojim ni gusle,Baju Knindžu i Kosovski mit zaključujem da nisam ni Srbin,a ništa me ama baš ne veže ni za šahovnicu i Ante Starčevića pa zaključujem da nisam ni Hrvat,a jedina zemlja koju volim je Bosna,volim sevdalinku i moji heroji su Husein kapetan Gradaščević,Jusuf Mehonjić i Izet Nanić,pa ostaje samo da sam Bošnjak u nacionalnom smislu,sa svojom braćom Bošnjacima iz Bosne,Srbije,Crne Gore,Kosova i dalje.
Jesam i Bosanac,i to ponosan,ali Bosanac je svako iz Bosne,nije ti to nacija.

A zasto " Bosanac" ne bi bila nacija? Sto se mene tice, i ja sam za to da se vako onaj ko smatra da voli BiH ( a sve ijednat tzv. "ostali" kojeg ja znam nema kud nego ovjde ( osim onih Bosanaca porijklom Njemaca, Austrijanaca Talijana, kojima je isplativije imat njmacki, talijanski i ceski pasos nego ovaj nas) fakat vole svoju zemlju i za razliku od nekih konsitutivnih, nisu joj okrenuli ledja i ne pljuju po njoj negu su ostali ovdje... Svi oni za sebe kazu da su Bosanci, sto mi je i logicno..Bili bi oni i Bosnjaci, ali htjeli mi to ili ne, to na zalsot danas podrazumjeva juznog slavena sa vise ili manje ostataka osmanlijske tradicije, tj. (uglavnom) turskim, arapskim ili perzijskim imenom i manje ili vise pracenja islamske tradicije u osmanlijskoj verziji.

E sad, recimo da si porijeklom neki arapin rodjen ovdje i integrisan u mainstream. Sve i da hoces, ti ne mozes biti Bosnjak, jer niti si slaven ( a pogotovo ne juzni), a niti je verzija ISlama u kojoj si ti pdrastao osmanlijska ( ima ipak nekih razlika) , a maternji ti nema nikakve veze sa bosanskim jezikom. Kako ti kako takav mozes biti Bosnjak?

A Bosanc itekkao mozes biti i jesi jer je zivedenica od rijeci Bosna Bosanac a ne Bosnjak.....

..al odosmo u drugu temu...izvini televizija :-D
ocammog

#257 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Moze pitanje, bez ljutnje: zasto mladicevo ime pises velikim slovom? Zbog pravopisa?
korisnik101 wrote:
theTruePath wrote:Ok,eto opet islam nije vecinski,krscanstvo je 48%,islam 44%
Velika je razlika od 60% :D
To ti brojeve bacas kako ti je drago ??

Uostalom, vecina koji su se pisali pod "ostali" ustvari su bili Muslimani Jugosloveni.
Samo ih je Mladiceva granata probudila u Bosnjastvo ponovo. :izet:
Havatar

#258 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Havatar »

A zasto " Bosanac" ne bi bila nacija? Sto se mene tice, i ja sam za to da se vako onaj ko smatra da voli BiH ( a sve ijednat tzv. "ostali" kojeg ja znam nema kud nego ovjde ( osim onih Bosanaca porijklom Njemaca, Austrijanaca Talijana, kojima je isplativije imat njmacki, talijanski i ceski pasos nego ovaj nas) fakat vole svoju zemlju i za razliku od nekih konsitutivnih, nisu joj okrenuli ledja i ne pljuju po njoj negu su ostali ovdje... Svi oni za sebe kazu da su Bosanci, sto mi je i logicno..Bili bi oni i Bosnjaci, ali htjeli mi to ili ne, to na zalsot danas podrazumjeva juznog slavena sa vise ili manje ostataka osmanlijske tradicije, tj. (uglavnom) turskim, arapskim ili perzijskim imenom i manje ili vise pracenja islamske tradicije u osmanlijskoj verziji.

E sad, recimo da si porijeklom neki arapin rodjen ovdje i integrisan u mainstream. Sve i da hoces, ti ne mozes biti Bosnjak, jer niti si slaven ( a pogotovo ne juzni), a niti je verzija ISlama u kojoj si ti pdrastao osmanlijska ( ima ipak nekih razlika) , a maternji ti nema nikakve veze sa bosanskim jezikom. Kako ti kako takav mozes biti Bosnjak?

A Bosanc itekkao mozes biti i jesi jer je zivedenica od rijeci Bosna Bosanac a ne Bosnjak.....

ocammog
Jedan od razloga zasto je odnos zapada drugaciji prema Albancima od odnosa prema Bosnjacima je i taj sto kod Albanaca nikad ne bi zapad mogao preko svojih nevladinih organizacija da plasira da ne budu Albanci nego da budu nesto drugo i to ne bi naislo na nikakav odjek posto osim tih koji su placeni da to propagiraju niko drugi ne bi pristao da to uradi cak ni njihove porodice i blize okruzenje.
zlata

#259 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by zlata »

Havatar wrote:

ocammog
Jedan od razloga zasto je odnos zapada drugaciji prema Albancima od odnosa prema Bosnjacima je i taj sto kod Albanaca nikad ne bi zapad mogao preko svojih nevladinih organizacija da plasira da ne budu Albanci nego da budu nesto drugo i to ne bi naislo na nikakav odjek posto osim tih koji su placeni da to propagiraju niko drugi ne bi pristao da to uradi cak ni njihove porodice i blize okruzenje.
Nekad davno na faksu sam proucavala albanski nacionalizam, i velika prednost Albanaca jest u tome sto im ni jedan drugi narod u okruzenju, nije vrlo slican po jeziku, povjesti, obicajima i kulturi opcenito.

Neovisno od religije, i medjusobnih animoziteta po tom pitanju,
suoceni sa susjednim lesinarima,
narocito Grcima i Srbima,
morali su se okrenut jedni drugima, jer nikog drugog nisu ni imali.

Upravo, njihov nacionalni pokret se uveliko razvio u SAD-u, jos na koncu 19-og, i pocetku 20-og stoljeca,
kad albanski emigranti (pravoslavci) dolaze u sukob s' Grcima,
koji su kanili helenizirati sve alabanske Came, Vlahe (Gjorikastor), pravoslavce i sve ostalo....

Grci su uveliko uspjeli u tom projektu. Zauzeli su, i etnicki ocistili jedan golem komad albanskog lebensrauma, a mnogi albanski Vlasi su helenizirani dotle, da se danas definitivno izjasnjavaju kao etnicki Grci.

Druga prednost Albanaca je bila u tomu sto su brojniji, imali su SVOJ izlaz na more, i dobro uhodane veze diljem Mediterana, gdje su vec stoljecima zivili potomci raseljenih Albanaca.

ps. a nisu ni svi Albanci bili drzavotvorni albanski nacionalisti.
Dapace, bilo je slucajeva gdje jedan brat postaje turski, a drugi albanski nacionalist.
Ili jedan postaje Grk, a drugi ostaje Albanac.

Medju vodecim "Mladim Turcima" na Balkanu imao si nekoliko vrlo utjecajnih Albanaca.

Isto vazi i za grcki nacionalni pokret,
gdje je cak i najpoznatija junakinja grckog otpora Osmanlijama,
upravo bila etnicka Albanka.
Zvala se: Bubulina.

Svaki Grk zna za Bubulinu.
Malo koji zna da zena nije bila Grkinja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Arvanites
Last edited by zlata on 25/10/2013 16:01, edited 1 time in total.
Sequoia

#260 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Sequoia »

mishic je napisao/la:
Pored toga što neko reče da su ovdje navaljane "sve same gluposti", kompletna diskusija je najbolji odgovor na postavljeno pitanje. Deset Bošnjaka koji bi se našli zajedno imalo bi deset različitih pogleda na fundamentalna pitanja koja se tiču države, nacije, jezika, kulture, vjere i drugih jako bitnih odrednica koje čine biće jednog naroda. Narod koji ima pretenzije da postane nacija u modernom smislu te riječi, mora imati konsenzus oko onoga što se zove n a c i o n a l n i i n t e r e s i bez obzira na sve druge razlike, nesporazume i parcijalne interese koje ima unutar sebe, oko onoga što se definira i prihvati kao nacionalni interes n e s m i j e biti nikakvog razilaženja. Bošnjaci ne samo da nikada nisu definirali i odredili taj minimum oko koga ne smije biti sporenja i razilaženja, nego su njihovi pogledi, ciljevi i "interesi" tako suprotstavljeni da svaka diskusija o tim tako bitnim pitanjima izgubi svaki smisao. Politička /čitaj stranačka/ opredjeljenja, odnos prema vjeri, tradiciji, kulturi, i da ne nabrajam, tako su suprotstavljeni da nas čine bližim pripadnicima drugih naroda i nacija nego što osjećamo tu unutrašnju povezanost i blizinu. Ostraščenost koja se u ovim diskusijama nazire već iz prvih rečenica, jasno ukazuje na to da mi još dugo nećemo stići do onog stupnja nacionalne svijesti koji je neophodan da bi se mogao definirati taj nacionalni interes a kamo li doći u poziciju da on svakom pojedincu bude daleko ispred i iznad svakog drugog partikularnog, grupnog i pojedinačnog interesa. Dug je put do sazrijevanja jedne nacije, a u sredinama poput naše gdje se i ne razumijevaju osnovni pojmovi i njihov sadržaj i značenja kada su u pitanju država, narod, nacija, jezik, tradicija, kultura, vjera i dr., taj put nije ni na vidiku. Nažalost!!!
Posto Ceric i ostale hodze pricaju vise o politici nego o vjeri ja im dajem ovaj post da ga citaju u dzamiji 5 puta dnevno . Prvo pisan je bosanskim jezikom ( pa ce ljudi razumjeti za razliku od onih molitivi na arapskom ) a drugo momak je pametno napisao i dzematlije ce nesto nauciti . Navijanjem za SDA Ceric i ostale hodze upravo rade na podijeli .
Za post jos jednom :thumbup: :thumbup:
korisnik101

#261 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by korisnik101 »

zlata wrote: Grci su uveliko uspjeli u tom projektu. Zauzeli su, i etnicki ocistili jedan golem komad albanskog lebensrauma, a mnogi albanski Vlasi su helenizirani dotle, da se danas definitivno izjasnjavaju kao etnicki Grci.
Uvijek ti Vlasi :D
Znaci, sto su Grci uspjeli kod Albanaca, to su Srbi uspjeli kod Bosanaca ??
SkyLimit

#262 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

ocammog wrote: A zasto " Bosanac" ne bi bila nacija? Sto se mene tice, i ja sam za to da se vako onaj ko smatra da voli BiH ( a sve ijednat tzv. "ostali" kojeg ja znam nema kud nego ovjde ( osim onih Bosanaca porijklom Njemaca, Austrijanaca Talijana, kojima je isplativije imat njmacki, talijanski i ceski pasos nego ovaj nas) fakat vole svoju zemlju i za razliku od nekih konsitutivnih, nisu joj okrenuli ledja i ne pljuju po njoj negu su ostali ovdje... Svi oni za sebe kazu da su Bosanci, sto mi je i logicno..Bili bi oni i Bosnjaci, ali htjeli mi to ili ne, to na zalsot danas podrazumjeva juznog slavena sa vise ili manje ostataka osmanlijske tradicije, tj. (uglavnom) turskim, arapskim ili perzijskim imenom i manje ili vise pracenja islamske tradicije u osmanlijskoj verziji.

Nemoj se ti puno sikirati ko su Bošnjaci,kako su nastali i na čemu im se bazira kultura,to se nama stalno potura evo i na temama koje nemaju veze sa tim.Secirajte malo nastanak moderne srpske nacije za promjenu,ima tu puno pikanterija.
Što se tiče tvog Arapa što si navela kao primjer,naravno da nismo isti,ja ću biti Bošnjak,on Arap,a obojica ćemo biti Bosanci ako se on udomaći ovdje.Bošnjaci,Srbi i Hrvati u Bosni,kao i ostali svi su zajedno Bosanci i(li) Hercegovci.Ideja Bosne je da oni,pored neupitnih nacionalnih prava i identiteta koji ne smije biti osporavan svi zajedno budu što više Bosanci i(li) Hercegovci i rade na dobrobiti države.Upravo oni koji pokušavaju stvoriti četvrtu naciju,Bosance,rade na razbijanju te ideja a da nisu ni svjesni,jer time impliciraju da ne možeš biti istodobno i Srbin i Bosanac.Sad,nebitno je što ja nakon onoga što je urađeno Bošnjacima ne vjerujem u tu ideju,ali ona je živa i tako ti našu domovinu vide moćniji od mene i tebe.

Sequoia wrote: Posto Ceric i ostale hodze pricaju vise o politici nego o vjeri ja im dajem ovaj post da ga citaju u dzamiji 5 puta dnevno . Prvo pisan je bosanskim jezikom ( pa ce ljudi razumjeti za razliku od onih molitivi na arapskom ) a drugo momak je pametno napisao i dzematlije ce nesto nauciti . Navijanjem za SDA Ceric i ostale hodze upravo rade na podijeli .
Ceriću,Zokorliću,kao i recimo "brOto" projektu se može štošta zamjeriti,ali radi se o ljudima koji barem nešto pokušavaju uraditi za Bošnjake,pa makar to počesto bilo i pogrešno,bolji su 100 puta od onih silnih intelektualaca,predstavnika,pametnjakovića,organizacija koji nisu prstom makli za Bošnjake,a poslije rata imali su i vremena i prostora za to.To što nama Islamska Zajednica i vjerska lica nacionalno osvješćuju narod koliko je i žalosno i pokazatelj u kakvom smo stanju,je ujedno i pokazatelj kakva su nam ubleha silni intelektualci i ostali predstavnici.
Za kraj jedan banalan primjer,gledam koliko Srbi,Hrvati,Albanci imaju nacionalističkih pjesama,koliko se vrti nacionalističkih slika sa idealiziranim prikazom njihovih junaka da se narod može poistovjetiti sa njima,a kod nas još niko ni da oboji onu jednu sliku Husein kapetana što se vrti.Ovo je možda nekome smiješno,ali govori koliko su sposobni oni što bi trebali predstavljati predvodnike bošnjačkog nacionalizma,koji je zbog objektivnih historijskih razloga još uvjek u razvoju.
SkyLimit

#263 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

Vratimo se temi.Kad bolje razmislim Alija je uvjek ponavljao da moramo imati USA i Islamski svijet na svojoj strani,Europljane je slabo spominjao,pa je i gledao da se ulizuje prvospomenutima,najveći fail su bile jedinice obučene u arapskom stilu.Mi smo od Europljana imali tokom rata veću ili manju podršku Njemačke,Austrije,Mađarske i Bugarske,većina ostalih ili je podržavala Srbe ili je ravnodušno gledala da nas sve pobiju.Da ne griješim dušu,i da je Alija napravio vojsku od sve friško obrijanih Bošnjaka obučenih po posljednoj Europskoj ratnoj modi i bez i jednog arapskog slova na vidiku,ne bi nam bilo spasa dok Turci i Islamski svijet nisu dosađivali USA a braća Šiti iz Irana slali oružja "na crno" koliko god smo mogli primiti :razz:
Mi smo danas pomalo u nezgodnoj situaciji kada su odnosi USA i Irana nikad gori,sve u svemu koliko god je istina da mi moramo imati USA na svojoj strani,nisu nam valjali ni blizu ko što su Albancima pa da smo dužni da budemo njihovi poslušni ljubimci,Iranci su nam valjali i mi to ne možemo zaboraviti.Izraelci su već počeli bratimljenje sa Dodikom jer zahvaljujući Srbima,Bosna nije glasala u korist Palestine u UN par puta.Jao si ga nama ako nam se Židovi natovare na grbu.Nije ni nama lako,s jedne strane trebaju nam dobri odnosi sa Islamskim svijetom,a sa druge strane sa USA,a po pitanju Izraela i Palestine nije moguće biti na strani i jednih i drugih.Mada nas ne treba previše zanimati šta se dešava tamo daleko,imamo svojih briga,i to velikih.
Nebitan32

#264 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Nebitan32 »

Dok vi trabunjate...imaju ljudi koji rade i stvaraju. Trasa Istanbul-Pristina-Sarajevo-Bihac je omedena.

U PRIŠTINI POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA NAJVEĆU DŽAMIJU NA BALKANU

Image
#

U Dugoj poljani kod Sjenice počela izgradnja najvećeg islamskog centra na Balkanu

Image

http://www.naslovi.net/2013-10-08/ekapi ... nu/7361394

A sad nastavite da pljujete. Ko je protiv islama nema buducnosti na iznad navedenoj trasi
sv12

#265 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by sv12 »

Sequoia wrote: Teska glupost ! kosovo nije dobilo samostalnost zato sto tamo zivi 90 % Alabanaca . to ni slucajno nije razlog . Bilo ih 90 posto i 1992 kada su slovenija Hrvatska , biH dobile nezavisnost . 1999 godine srbija je vojno krenula na Kosovo . Otvoreno , javno je krenula u etnicko ciscenje sa velikom mogucnoscu da se ponovi srebrenica , Prijedor , Sarajevo ....Clinton je prvo upotzorio i zaprijetio . Slobo je mislio da clinton folira . i bum . Najkrace receno , kosovo je postalo zato sto Srbi i srbija nisu znali da demokratski vladaju sa tom pokrajinom . Adem Demaci je dobio 28 godina robije u jugi . Drug Marko , rankovic je mlatio Alabnce kao stoku . 80 tih godina Savezni mup ih je prebijao ko volove . 1999 godina je bila kap koja je prelila nezavisnost. To je bio presedan , da jedna autonomija dobije nezavisnost . Jedino i iskljucivo zato sto su Srbi svojim potezima u zadnjih sto godina to omogucili . 90 posto stanovnistva nema veze sa nezavisnoscu .
Dosta dobro, sa jednom kardinalnom greskom, Kosovo nije dobilo nezavisnost zato sto je to neko izvan zelio ili zato sto su Srbi potlacivali Albance vise decenija.

Iskljuciv razlog zasto je NATO reagovao i zasto je Kosovo dobilo nezavisnost je to sto je prijetila mogucnost da 2 miliona Albanaca zavrsi u EU, na EU cucli. NATO je smatrao da oni nece cistiti ono sto Srbi poseru i onda su im uzeli mjeru i dali Kosovu nezavisnost.

Inace da Srbi nisu istjerali Albance sa Kosova, pa oni ne bi imali podrsku za nezavisnost ni u bivsoj Jugoslaviji, a kamoli u EU i NATO.

Koga Srbi trebaju kriviti zbog toga? Sebe i iskljucivo i jedino, sebe. Ne mozes potlacivati druge bez konsekvenci, to vam je cijena koju ste platili za visedecenijsko potlacivanje, pa moze se i reci, zatiranje i pokusaje iskorijenjivanja Albanaca na Kosovu. Na kraju vi njih niste samo potlacivali, vi ste njih zeljeli iskorijeniti sa Kosova i onda vam je stigla kazna u vidu nezavisnog Kosova.

Medjutim Srbi nista iz toga nisu naucili, oni i danas potlacuju one koje su tamo manjinskog broja, ne samo u pasaluku, nego vidimo i na primjeru Konjevic Polja i u BiH.

A pogotovo to u BiH je veoma opasno i vrlo lako moze izazvati rat.

Srbi jednostavno ne prestaju druge potlacivati, zaboravili su da ih je americka milost spasila u zadnji moment, a taj zadnji moment je izgledao kao kataklizmicki dan za Srbe, jer njima je tad prijetio potpuni vojni i svakakvi drugi slom, ne samo u Bluci, nego u cijeloj BiH.
Nebitan32

#266 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Nebitan32 »

ocammog wrote:

Tako razmisljate samo vi u Sarajevu i Tuzli jer ste nesigurni u sebe. Ako hocemo realno i direktno Sarajevo je go k... kada je nacionalna politika Bosnjaka u pitanju. Upravo bi sve smjernice u vezi nacionalnih pitanja trebale stizati iz Sarajeva a nema nista od toga. Nula, zero. Sve ideje, pokreti i inicijative dolaze iz manjih sredina.

Sarajevski mediji su projugoslovenski i prosrpski. Dovlace i propagiraju razne ublehe i rade na unistavanju nacionalnog tkiva. To je samo jedan segment.

U zdravim sredinama nema tih problema. Pogledaj ispod i uvjeri se koliko je bezvrijedno ono sto si napisao.

Vijećnik Općinskog vijeća Bihać Faruk Tokumbo Shokunbi jedini je građanin BiH sa crnom bojom kože, a da je uključen u politiku.

• U vezi s tim, u koju grupu etno-nacionalnosti se svrstavate?

- Moja mama je Bošnjakinja, a otac Nigerijac. Ja se svrstavam kao Bošnjak, tako sam prijavljen, rođen sam ovdje i to je moje izjašnjavanje. Ako hoćete i vjeroispovijest, izjašnjavam se kao musliman, kao i moji mnogi sugrađani, to je tako, iako sam specifična osoba. Mislim da je bitno da to kažem s obzirom i na predstojeći popis stanovništva.
Image

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... udna-stvar
Bodkin

#267 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Bodkin »

skontao i on gdje su pare pa ce i on biti bosnjak :lol:
Nebitan32

#268 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Nebitan32 »

Bodkin wrote:skontao i on gdje su pare pa ce i on biti bosnjak :lol:

Nisu svi cigani pa da dijete koje se rodi u Beogradu nazove Milos, ono koje mu se rodi u Sarajevu Mustafa a ono u Zagrebu Ante. To samo kod cigana ima i onih koji bi imitirali iste.

On je imao vece sanse da se pisao kao ostali. Nisi upucen u ono o cemu zelis pisati i masis poentu cijele poruke.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#269 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Nebitan32

mjesec.
:-)
ocammog

#270 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Haveru, nemam se ja šta sekirat nit išta poturam. Ja samo pokušavam reći da Bošnjak danas praktično podrazumijeva bosanaskog muslimana (koji može ili ne mora praktikovat religiju; musliman u smislu da potiče iz muslimanske porodice) kojem je maternji jezik bosanski.

Ja recimo ne vidim ništa loše u ovoj definiciji Bošnjaka koja stoji na Wikipediji:

"Bošnjaci su južnoslavenski narod iz Bosne i Hercegovine, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu..." (http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci).

Sve ovo govorim iz sljedećih razloga:

1. Ne vidim na koji to način bosanski ili bosanskhercegovački identitet ugrožava Bošnjake. Ako ti znaš, volio bih da mi to malo detaljnije objasniš, bez ikakve loše namjere jer nema potrebe ni da se pjeni ni da se paranoiše, jer u BiH samo NEKI medju konstituvnima (političari i njihove pristalice) ne podnose BiH-svi drugi Bosnanci i Hercegovci vole svojeu zemlju, to je jasno ko dan.

Za početak postoje ljudi koji stvarno nisu Bošnjaci, tj. nisu BiH muslimani južnoslavenske etnije, ali su generacijama u Bosni (mnogo mnogo prije mnogih Bošnjaka koji su došli u BiH poslije rata- neka i tih Bošnjaka iz Srbije i Crne Gore, bujrum brate svakom čestitom čovjeku, ali ne znam zašto bi jedan čovjek koji je recimo 3 ili 4 generacija bosanac arpaskog, češkog, njemačkog, romskog, jevreskog itd porijekla manje vrijedio od jednog Bošnjaka iz Srbije ili Crne Gore-zašto ne bi svi vrijedili jednako u vlastitoj državi?).

Drugo, kako će jedan takav Bosanac (arapskog, romskog, jevrejskog, albanskog, njemačkog, češkog, madjarskog itd. porijekla) biti Bošnjak, sve i kad bi htio, jer čim kaže Assad Alsaadi, ko će ga to stvarno tog Arapina smatrati Bošnjakom? ili ko bi jednog albanca Beljuljija, ili recimo jednog Roma Ramadana Ramadanovskog smatrao Bošnjakom, sve i kad bi se oni sami htjeli izjasniti kao Bošnjaci, u namjeri da se što više zbliže sa dominantnom etnijom u vlastitom gradu, sa Bošnjacima, i da se u vlastitoj državi u kojoj su prisutni stotine godina ne bi osjećali marginalizovano ili kao stranci ?

E otud jednom Asadu Alsaadiju, Beljuljiju, Ramadanu Ramadanovskom, ili nekom drugom nekonstituivnom Bosancu privrženost bosanskom identitetu. On se ojseća i izjašnjava kao Bosanac jer mu je logično da je zajednička poveznica svih nas Bosna i Hercegovina (a logična jezička izvedenica riječi Bosna je 'Bosanac'), i to radi da se ne bi osjećao strancem u svojoj vlastitoj državi, a ne zato da bi broj Bošnjaka na popisu bio što manji i da bi naudio Baošnjacima, sa kojima de fakto dijeli više zajedničkog nego sa ljudima iz neke svoje pradomovine.

A što se tiče onih Bosanaca koji stvarno jesu Bošnjaci ali se osjećaju više kao Bosanci, i ni tu ne vidim na koji način i ta kategorija ugrožava Bošnjake. Pa i jedni i drugi i treći koje sam naveo ovdje vole svoju domovinu, branili su je od agresora i bosnomrzaca. Ne kontam uopšte ko i zašto potiče bilo kakve antagonizme izmedju ove tri kategorije.

Fakat bi volio da mi neko objasni kako to neko ko se osjeća kao Bosanac (što i jeste) na bilo koji način ugrožava Bošnjake.

ocamm

SkyLimit wrote:
ocammog wrote: A zasto " Bosanac" ne bi bila nacija? Sto se mene tice, i ja sam za to da se vako onaj ko smatra da voli BiH ( a sve ijednat tzv. "ostali" kojeg ja znam nema kud nego ovjde ( osim onih Bosanaca porijklom Njemaca, Austrijanaca Talijana, kojima je isplativije imat njmacki, talijanski i ceski pasos nego ovaj nas) fakat vole svoju zemlju i za razliku od nekih konsitutivnih, nisu joj okrenuli ledja i ne pljuju po njoj negu su ostali ovdje... Svi oni za sebe kazu da su Bosanci, sto mi je i logicno..Bili bi oni i Bosnjaci, ali htjeli mi to ili ne, to na zalsot danas podrazumjeva juznog slavena sa vise ili manje ostataka osmanlijske tradicije, tj. (uglavnom) turskim, arapskim ili perzijskim imenom i manje ili vise pracenja islamske tradicije u osmanlijskoj verziji.

Nemoj se ti puno sikirati ko su Bošnjaci,kako su nastali i na čemu im se bazira kultura,to se nama stalno potura evo i na temama koje nemaju veze sa tim.Secirajte malo nastanak moderne srpske nacije za promjenu,ima tu puno pikanterija.
Što se tiče tvog Arapa što si navela kao primjer,naravno da nismo isti,ja ću biti Bošnjak,on Arap,a obojica ćemo biti Bosanci ako se on udomaći ovdje.Bošnjaci,Srbi i Hrvati u Bosni,kao i ostali svi su zajedno Bosanci i(li) Hercegovci.Ideja Bosne je da oni,pored neupitnih nacionalnih prava i identiteta koji ne smije biti osporavan svi zajedno budu što više Bosanci i(li) Hercegovci i rade na dobrobiti države.Upravo oni koji pokušavaju stvoriti četvrtu naciju,Bosance,rade na razbijanju te ideja a da nisu ni svjesni,jer time impliciraju da ne možeš biti istodobno i Srbin i Bosanac.Sad,nebitno je što ja nakon onoga što je urađeno Bošnjacima ne vjerujem u tu ideju,ali ona je živa i tako ti našu domovinu vide moćniji od mene i tebe.

Sequoia wrote: Posto Ceric i ostale hodze pricaju vise o politici nego o vjeri ja im dajem ovaj post da ga citaju u dzamiji 5 puta dnevno . Prvo pisan je bosanskim jezikom ( pa ce ljudi razumjeti za razliku od onih molitivi na arapskom ) a drugo momak je pametno napisao i dzematlije ce nesto nauciti . Navijanjem za SDA Ceric i ostale hodze upravo rade na podijeli .
Ceriću,Zokorliću,kao i recimo "brOto" projektu se može štošta zamjeriti,ali radi se o ljudima koji barem nešto pokušavaju uraditi za Bošnjake,pa makar to počesto bilo i pogrešno,bolji su 100 puta od onih silnih intelektualaca,predstavnika,pametnjakovića,organizacija koji nisu prstom makli za Bošnjake,a poslije rata imali su i vremena i prostora za to.To što nama Islamska Zajednica i vjerska lica nacionalno osvješćuju narod koliko je i žalosno i pokazatelj u kakvom smo stanju,je ujedno i pokazatelj kakva su nam ubleha silni intelektualci i ostali predstavnici.
Za kraj jedan banalan primjer,gledam koliko Srbi,Hrvati,Albanci imaju nacionalističkih pjesama,koliko se vrti nacionalističkih slika sa idealiziranim prikazom njihovih junaka da se narod može poistovjetiti sa njima,a kod nas još niko ni da oboji onu jednu sliku Husein kapetana što se vrti.Ovo je možda nekome smiješno,ali govori koliko su sposobni oni što bi trebali predstavljati predvodnike bošnjačkog nacionalizma,koji je zbog objektivnih historijskih razloga još uvjek u razvoju.
ocammog

#271 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

Ja nemam apsolutno ništa protiv toga da se jedan Bosanac arapskog ili afričkog porijekla izjasni kao Bošnjak i da se tako i osjeća, i to mi je skroz ok jer mi je mogućnost vlastitog izbora logična stvar, ali onda moramo malo jasnije definisat pojam Bošnjak. Da li je to svako ko to želi biti, bez obzira na svoju izvornu etniju, i još vaćnije da li će narod takvu osobu prihvatiti kao svog.

Dakle, po ovome ispada da je Bošnjak svako ko to želi biti, iz kojih god razloga, ali je pitanje da li je to tako u defnijicjij Bošnjaka i u stvarnom životu (tj. da li će ga ljudi prihvatiti kao člana svoje etnije).

Inače, meni ni iz džepa ni u džep...sve dok ne radiš na štetu bilo koga ili bilo čega....

ocamm

Nebitan32 wrote:
ocammog wrote:

Tako razmisljate samo vi u Sarajevu i Tuzli jer ste nesigurni u sebe. Ako hocemo realno i direktno Sarajevo je go k... kada je nacionalna politika Bosnjaka u pitanju. Upravo bi sve smjernice u vezi nacionalnih pitanja trebale stizati iz Sarajeva a nema nista od toga. Nula, zero. Sve ideje, pokreti i inicijative dolaze iz manjih sredina.

Sarajevski mediji su projugoslovenski i prosrpski. Dovlace i propagiraju razne ublehe i rade na unistavanju nacionalnog tkiva. To je samo jedan segment.

U zdravim sredinama nema tih problema. Pogledaj ispod i uvjeri se koliko je bezvrijedno ono sto si napisao.

Vijećnik Općinskog vijeća Bihać Faruk Tokumbo Shokunbi jedini je građanin BiH sa crnom bojom kože, a da je uključen u politiku.

- Moja mama je Bošnjakinja, a otac Nigerijac. Ja se svrstavam kao Bošnjak, tako sam prijavljen, rođen sam ovdje i to je moje izjašnjavanje. Ako hoćete i vjeroispovijest, izjašnjavam se kao musliman, kao i moji mnogi sugrađani, to je tako, iako sam specifična osoba. Mislim da je bitno da to kažem s obzirom i na predstojeći popis stanovništva.
Image

Hajvan

#272 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by Hajvan »

ocamtvog, imaš pravo!
theTruePath

#273 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by theTruePath »

Inace ovaj Nigerijac je iz SDP-a :thumbup:
SkyLimit

#274 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by SkyLimit »

ocammog wrote:Haveru, nemam se ja šta sekirat nit išta poturam. Ja samo pokušavam reći da Bošnjak danas praktično podrazumijeva bosanaskog muslimana (koji može ili ne mora praktikovat religiju; musliman u smislu da potiče iz muslimanske porodice) kojem je maternji jezik bosanski.

Ja recimo ne vidim ništa loše u ovoj definiciji Bošnjaka koja stoji na Wikipediji:

"Bošnjaci su južnoslavenski narod iz Bosne i Hercegovine, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu..." (http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci).

Sve ovo govorim iz sljedećih razloga:

1. Ne vidim na koji to način bosanski ili bosanskhercegovački identitet ugrožava Bošnjake. Ako ti znaš, volio bih da mi to malo detaljnije objasniš, bez ikakve loše namjere jer nema potrebe ni da se pjeni ni da se paranoiše, jer u BiH samo NEKI medju konstituvnima (političari i njihove pristalice) ne podnose BiH-svi drugi Bosnanci i Hercegovci vole svojeu zemlju, to je jasno ko dan.

Za početak postoje ljudi koji stvarno nisu Bošnjaci, tj. nisu BiH muslimani južnoslavenske etnije, ali su generacijama u Bosni (mnogo mnogo prije mnogih Bošnjaka koji su došli u BiH poslije rata- neka i tih Bošnjaka iz Srbije i Crne Gore, bujrum brate svakom čestitom čovjeku, ali ne znam zašto bi jedan čovjek koji je recimo 3 ili 4 generacija bosanac arpaskog, češkog, njemačkog, romskog, jevreskog itd porijekla manje vrijedio od jednog Bošnjaka iz Srbije ili Crne Gore-zašto ne bi svi vrijedili jednako u vlastitoj državi?).

Drugo, kako će jedan takav Bosanac (arapskog, romskog, jevrejskog, albanskog, njemačkog, češkog, madjarskog itd. porijekla) biti Bošnjak, sve i kad bi htio, jer čim kaže Assad Alsaadi, ko će ga to stvarno tog Arapina smatrati Bošnjakom? ili ko bi jednog albanca Beljuljija, ili recimo jednog Roma Ramadana Ramadanovskog smatrao Bošnjakom, sve i kad bi se oni sami htjeli izjasniti kao Bošnjaci, u namjeri da se što više zbliže sa dominantnom etnijom u vlastitom gradu, sa Bošnjacima, i da se u vlastitoj državi u kojoj su prisutni stotine godina ne bi osjećali marginalizovano ili kao stranci ?

E otud jednom Asadu Alsaadiju, Beljuljiju, Ramadanu Ramadanovskom, ili nekom drugom nekonstituivnom Bosancu privrženost bosanskom identitetu. On se ojseća i izjašnjava kao Bosanac jer mu je logično da je zajednička poveznica svih nas Bosna i Hercegovina (a logična jezička izvedenica riječi Bosna je 'Bosanac'), i to radi da se ne bi osjećao strancem u svojoj vlastitoj državi, a ne zato da bi broj Bošnjaka na popisu bio što manji i da bi naudio Baošnjacima, sa kojima de fakto dijeli više zajedničkog nego sa ljudima iz neke svoje pradomovine.

A što se tiče onih Bosanaca koji stvarno jesu Bošnjaci ali se osjećaju više kao Bosanci, i ni tu ne vidim na koji način i ta kategorija ugrožava Bošnjake. Pa i jedni i drugi i treći koje sam naveo ovdje vole svoju domovinu, branili su je od agresora i bosnomrzaca. Ne kontam uopšte ko i zašto potiče bilo kakve antagonizme izmedju ove tri kategorije.

Fakat bi volio da mi neko objasni kako to neko ko se osjeća kao Bosanac (što i jeste) na bilo koji način ugrožava Bošnjake.

ocamm

SkyLimit wrote:

Zaboli me za te tvoje Arape i druge koje stalno spominješ,pitaš li Bošnjake žele li oni biti isto ko ti Arapi,a stvarno je naporno kako ljudi svaku temu okrenu na to ko su Bošnjaci,ili šta su bili Bogumili na drugoj temi koja takođe nema veze sa time,Bošnjaci postoje,imaju svoje ime,historiju,kulturu a bogami i ciljeve,vi koji niste Bošnjaci po porijeklu ili po ličnom izboru što se mene tiče izjašnjavajte se kao Digimoni ali prestanite se penjati Bošnjacima na neku stvar svakodnevno,učiti ih ko su i šta bi možda trebali biti.
Meni je drago da se na posljednem potpisu stanovništva u državi Crna Gora 8,65% ukupnog stanovništva izjasnilo kao Bošnjaci,a nakon što nacionalno osvjestimo i zalutale ovčice kojih je također bilo,bit će na sledećem popisu i 10% Bošnjaka,a vi nastavite laprdati i dalje
http://sandzakpress.net/azra-jasavic-o- ... -crne-gore
Image
ocammog

#275 Re: Zašto odnos Zapada prema Bošnjacima nije kao prema Alban

Post by ocammog »

A šta ćemo sa ovim momkom kad prođe popis...hoćel nam i onda trebat il će ga poslije toga nastaviti čudno gledati....

Hajmo iskreno, da smo mi toliko kulturološki tolerantni, zar ne bismo imali više takvih brakova izmedju tamnoputijih nebošnjačkih muslimana i Bošnjaka? Koliko ih ima? Možemo ih na prste izbrojat.

Samo mogu reći de uvažavam svačiji izbor, ako taj izbor nikog ne ugrožava.

Jedan bosanac arapaskog, romskog, albanskog, turskog, itd itd porijekla ima pravo i postati Bošnjak, ali isto tako zašto bi se on odricao svoje izvorne etnije samo zato da bi bio primljen u "klub", tj. da bi ga prestali smatrat strancem u vlastitoj domovini....On isto tako ima i pravo odreći se svoje etnije u korist Bosanstva umjesto u korist Bošnjaštva, jer možda smatra da će kroz Bosanstvo biti bliži svim svojim sunarodnjacima, a ne samo jednoj odtri dominantne etnije.

To je stvar izbora a nijedan od tih izbora nikog ne ugrožava sam po sebi.

Ne vidim logiku u stavu tipa: "Ako ne želiš da te smatramo strancem, moraš postati Bošnjak, Srbin, Hrvat-zavisno od tvoje vjeroispovijesti" , i u tom ucjenjivanju ja ne vidim ništa iskonski bosansko niti iskonski bošnjačko)...

eto ga ;)

ocamm

Nebitan32 wrote:
ocammog wrote:

Image

Post Reply