Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1 Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Evo, postadoše i Stolac, Lukavac, Široki, Zavidovići gradovi...
Ali zašto niti jedno mjesto u srednjoj Bosni do dana današnjeg nema taj status? Travnik kao poprilično veliko mjesto, sa značajnom istorijom (duže je bilo glavni grad BiH nego Sarajevo!), pa i kao "glavna opština" kantona ne može dobiti taj status. Onda još imamo Jajce ili Bugojno kao mjesta koja bi slobodno mogli dobiti status grada.
Je li neko upućen u ovo? Šta je razlog tome da je SBK jedini kanton bez "građana"?
Ali zašto niti jedno mjesto u srednjoj Bosni do dana današnjeg nema taj status? Travnik kao poprilično veliko mjesto, sa značajnom istorijom (duže je bilo glavni grad BiH nego Sarajevo!), pa i kao "glavna opština" kantona ne može dobiti taj status. Onda još imamo Jajce ili Bugojno kao mjesta koja bi slobodno mogli dobiti status grada.
Je li neko upućen u ovo? Šta je razlog tome da je SBK jedini kanton bez "građana"?
Last edited by PreWiBa on 18/02/2022 16:41, edited 1 time in total.
-
putokaz1
- Point.
#3 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Čuj da nisu Travnik, Jajce i Bugojno gradovi. Kako se računaju, kao naseljena mjesta?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Haris.ba
#5 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
A sto je bitno da se bude gradom? To mi nikako nece biti jasno.
To postade nekakvo pomodarstvo. Jedini fazon koji sam cuo je da je to zbog EU fondova. Ali, mi niko nije znao objasniti sta zbog EU fondova.
Moraju opcinska vijeca pokrenuti taj postupak. Kakvi su uslovi za biti gradom pola opcina moze dobiti taj status.
To postade nekakvo pomodarstvo. Jedini fazon koji sam cuo je da je to zbog EU fondova. Ali, mi niko nije znao objasniti sta zbog EU fondova.
Moraju opcinska vijeca pokrenuti taj postupak. Kakvi su uslovi za biti gradom pola opcina moze dobiti taj status.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Zele da su hrvati vecinom seljaci
To je urota
To je urota
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Ma u BiH imas 4 ili 5 gradova u pravom smislu te rijeci. Za balkanske uslove i repere.
-
nednedjelja
#8 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Ovdje dolazimo do bitne teme. Ljudi se većinom bave "visokom politikom" - državom, Federacijom, kantonima, a ne shvataju da im je najbitnija opština, pa čak i mjesna zajednica za jako puno životnih pitanja. Ako tu birate lelemudane i ubjede vas da oni ne mogu ništa jer ih se blokira iznad, tu ste svoju sudbinu zapečatili. Evo i ovo pitanje pozicioniranja opštine u državi, eventualno dobijanje statusa grada, to su stvari koje kreću direktno od vas. Neće niko iz većeg grada doći da vam nešto nudi i sređuje.
- Didier
#9 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Ma realno, BiH ima jedan grad i pet - šest loših pokušaja._BataZiv_0809 wrote: ↑17/02/2022 08:59 Ma u BiH imas 4 ili 5 gradova u pravom smislu te rijeci. Za balkanske uslove i repere.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
Ljudi se sa sela iseljavaju
Ako im kazes da su u gradu smanjit ce se
Sve je to psihologija
Ako im kazes da su u gradu smanjit ce se
Sve je to psihologija
- teuta06
#11 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
evo šta kaže https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-st ... 05234.htmlHaris.ba wrote: ↑17/02/2022 08:35 A sto je bitno da se bude gradom? To mi nikako nece biti jasno.
po meni je isto pomodarstvo...jer kad vidim koje su sve općine dobile status grada (neću ih imenovati, da se netko ne osjeti prozvanim) bude mi loše, a ono bosanska kasaba
ali negdje sam pročitala da Travnik radi na tome da dobije status grada...sad dokle su došli s tim, ne znam
- PreWiBa
#12 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
U Hrvatskoj je čak i gore:teuta06 wrote: ↑17/02/2022 09:54evo šta kaže https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-st ... 05234.htmlHaris.ba wrote: ↑17/02/2022 08:35 A sto je bitno da se bude gradom? To mi nikako nece biti jasno.
po meni je isto pomodarstvo...jer kad vidim koje su sve općine dobile status grada (neću ih imenovati, da se netko ne osjeti prozvanim) bude mi loše, a ono bosanska kasaba
ali negdje sam pročitala da Travnik radi na tome da dobije status grada...sad dokle su došli s tim, ne znam
Nemaju kantone i entitete, ali zato svako selo ima zasebnu opštinu, a svako malo veće mjesto grad...
Na primjer, ono selo kada se prođe preko Save kod Gradiške uopšte nije dio Nove Gradiške, nego čini zasebnu opštinu Okućani - a imaju sve zajedno možda 10-20 kuća.
Ipak mislim da je ovdje velika nepravda.
Makar Travnik da dobije taj status kao mjesto koje ipak ima neku administrativnu važnost, urbanu sredinu, pa i istoriju.
- Roccohljup
#13 Re: Zašto niti jedno mjesto u SBK nema status grada?
mislim da prvo te općine trebaju pokrenuti te procese..... 
- PreWiBa