Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
_veleposlanik

#51 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by _veleposlanik »

Heaven Envoy tourist camp

http://www.mongoliatourism.gov.mn/heaven.html

Services:
Restaurant serving with Mongolian, Korean, Chinese, Japanese, European cuisines (60 seats)
Sauna
Karaoke bar
Visit to a nomad family
Hiking tip
Horse riding
To enjoy national concert
To have a traditional Mongolian dishes and drinks
Heaven's envoy can serve up to 70 guests at time in 15 traditional Mongolian gers each with 3 soft beds. Also hotel offers comfortable standard rooms each with 2 soft beds and deluxe rooms with king size bed. Guesthouse can serve up 12 guests in 2 rooms.
Cost:
-package cost is 45$ per person /included breakfast,lunch, dinner and accomodation/
-one bed in ger is 12$ per person / with shared bathroom/
-one bed in hotel standart room is 17$ per person/with shared bathroom/
-one bed in hotel VIP room is 50$ per person /with private bathroom/
-one bed in guesthouse is 8$ per person /mixed dormitory/

Address: Terelj National Park in Khan Khentii potected area, Ulaanbaatar, Mongolia

pa ovo je odlicno! neznam, imao sam ideju da nekada odem tamo, izgleda da ce to biti prije nego ocekivano.... :D
karanana

#52 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by karanana »

jeftino.
samo ja mislim da je dolazak do tamo i povratak hrpa para.

mongolska hrana je super, ima dosta mesa na rostilju koji se zove mongolian barbeque. manje-vise imas sve vrste mesa koje sam izaberes i onda dadnes cika kuharu i on to na vrucoj plahti ispred tebe pece i pomjesa sa povrcem i rizom a na toj plahti reze meso sa onim ostrim stapovima-nozevima.
sesalmir

#53 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by sesalmir »

_veleposlanik wrote:
sjever76 wrote:boga mi ima sranja i u mongoliji :) doduse vijest je od ljetos ali bolje ista nego nista.

Izborno povjerenstvo objavilo je u četvrtak da su bivši komunisti premoćno pobijedili na parlamentarnim izborima u Mongoliji. Nakon žestokih prosvjeda u kojima je u utorak smrtno stradalo pet osoba u zemlji i dalje vlada izvanredno stanje. Mongolska revolucionarna narodna stranka (MRPR) osvojila je 47 mjesta od 76, koliko ih ima u parlamentu. Glavni suparnik je dobio 26 mjesta, priopćilo je izborno povjerenstvo ocjenjujući glasanje "poštenim" usprkos optužbama o nepravilnostima. Oporbeni demokrati kažu da su izbori namješteni. Bivši komunisti trebali bi izvesti zemlju iz statusa quo glavnih političkih formacija koji stvara nestabilnost već četiri godine. Na parlamentarnim izborima 2004. obje stranke ostvarile su gotovo isti rezultat. U Mongoliji, prostranoj zemlji s oko tri milijuna stanovnika, trećina stanovništva živi s manje od 1,30 eura na dan.
pa normalno, i Mongolija ima zgrade, ceste, i sve to, naravno nisu sve stepske prashume :D
ali, ja se pitam, ta nomadska plemena koji su cini mi se vecina tamo, koliko njih zabrinjava cinjenica da su pobijedili komunisti, jos namjesteno... ili sto imaju manje od 2€ na dan... ljudi zive sa prirodom, i nadam se da ce tako i opstati, kao mnoga razna plemena Afrike i Latinoamerike. iskreno se nadam da globalizacija i kapitalizam nece unistiti i ono malo prirode i harmonije tim ljudima, prvenstveno zato sto oni to ne zele.

@sesalmir, ne kontam tvoj sarkazam. zasto tako govoris?
Nije sarkazam, mozda sam tako poceo, ali sam sve ozbiljnij i ozbiljnij i iskreno, vjerovao ili ne, zavidim ovom clanu foruma koji je proveo 6 mjeseci tamo. Jer to je ipak neko vrijeme da se moze realno govoriti o nekoj drzavi njenom narodu i sl., a od neke turistike 15-ak dana nema nista. I volio bi da mi odgovori na pitanja, ali me ocito ni on ne shvata za ozbiljno.
Ne znam zbog cega nekome nebi bila opcija otici iz BiH i zivjeti u mongolij? Evo da te pitam da li ti mislis da smo mi nesta bolji od njih? Ili dali ti mislis da su australija, usa, kanada, njemacka, skandinavske zemlje, jedine zemlje gdje se moze otici i zivjeti bolje nego sto se ovdje zivi?
Odoh sad ucit himnu, a vi radite sta hocete.
pozz
cyprus

#54 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by cyprus »

sesalmir wrote:Nije sarkazam, mozda sam tako poceo, ali sam sve ozbiljnij i ozbiljnij i iskreno, vjerovao ili ne, zavidim ovom clanu foruma koji je proveo 6 mjeseci tamo. Jer to je ipak neko vrijeme da se moze realno govoriti o nekoj drzavi njenom narodu i sl., a od neke turistike 15-ak dana nema nista. I volio bi da mi odgovori na pitanja, ali me ocito ni on ne shvata za ozbiljno.
Ne znam zbog cega nekome nebi bila opcija otici iz BiH i zivjeti u mongolij? Evo da te pitam da li ti mislis da smo mi nesta bolji od njih? Ili dali ti mislis da su australija, usa, kanada, njemacka, skandinavske zemlje, jedine zemlje gdje se moze otici i zivjeti bolje nego sto se ovdje zivi?
Odoh sad ucit himnu, a vi radite sta hocete.
pozz
Paaa, Mongolija po standardu ipak spada u treće zemlje. A što se tiče npr. klimatskih uslova, jebena je klima tamo, pogotovo zimi. Tako da nije baš bez razloga najrjeđe naseljena zemlja svijeta (poslije Zapadne Sahare)...

Pretpostavljam, ako izuzmemo život u njihovom glavnom gradu (Ulan Batoru), standard kod nas je skandinavski za njih.

Ali, svejedno to je zemlja koja mi je na vrhu liste koju bih želio posjetiti... :)
Last edited by cyprus on 12/01/2009 18:49, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

#55 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by The Nightwatchman »

karanana wrote:jeftino.

mongolska hrana je super, ima dosta mesa na rostilju koji se zove mongolian barbeque. manje-vise imas sve vrste mesa koje sam izaberes i onda dadnes cika kuharu i on to na vrucoj plahti ispred tebe pece i pomjesa sa povrcem i rizom a na toj plahti reze meso sa onim ostrim stapovima-nozevima.
jesi to u jackie chan filmovima vidio? :D
karanana

#56 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by karanana »

The Nightwatchman wrote:

hahaha, nisam. nisam nesto ljubitelj jackie chana pa ne gledam njegove filmove. igrom slucaja sam na dalekom zapadu jeo u restoranu koji se zove mongolian barbeque pa kontam da je to isto i u mongoliji. jeli?
The Nightwatchman

#57 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by The Nightwatchman »

karanana wrote:
The Nightwatchman wrote:

hahaha, nisam. nisam nesto ljubitelj jackie chana pa ne gledam njegove filmove. igrom slucaja sam na dalekom zapadu jeo u restoranu koji se zove mongolian barbeque pa kontam da je to isto i u mongoliji. jeli?
u biti to sto si ti vidio je tajvanski, a ne mongolski fazon.
d2

#59 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by d2 »

nosara wrote:Ridjobrki: "...Сыбайлас жемқорлықпен күресу үшiн жоғарғы билiк алдымен «қолын жуғаны» дұрыс"

Ne mogu da vjerujem...?!
:lol:
Ridjobrki

#60 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by Ridjobrki »

Ridjobrki wrote:Da se ispravim, da ne bude zabune: Kad je posljednji put dodijeljeno švedsko odličje za iskazanu hrabrost u borbi?

To što odgovor nikoga ne zanima nije razlog da ga ja ne kažem... :-D

Posljednje odlikovanje za iskazanu hrabrost u borbi- För tapperhet i fält ("For Valour in the Field") - u Švedskoj je dodijeljeno 1915. godine i to švedskom žandarmu koji je sudjelovao u jednoj misiji u Perziji. Švedska nije bila u ratnom stanju skoro 200 godina - od 1814.
1941.

#61 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by 1941. »

Ridjobrki wrote:
Ridjobrki wrote:Da se ispravim, da ne bude zabune: Kad je posljednji put dodijeljeno švedsko odličje za iskazanu hrabrost u borbi?

To što odgovor nikoga ne zanima nije razlog da ga ja ne kažem... :-D

Posljednje odlikovanje za iskazanu hrabrost u borbi- För tapperhet i fält ("For Valour in the Field") - u Švedskoj je dodijeljeno 1915. godine i to švedskom žandarmu koji je sudjelovao u jednoj misiji u Perziji. Švedska nije bila u ratnom stanju skoro 200 godina - od 1814.
A Švica ?
:mrgreen:
vjestica

#62 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by vjestica »

Evo najnovije vijesti iz Mongolije. Ko kaže da ih nema:-) Ja inače za svoj ćeif redovno pratim sve vijesti iz Novog Zelanda.

EKO-MONGOLIJA-KINA
Mongolija traži od Kine 3 milijarde dolara na zajam

ULAN BATOR, 15. januara 2009. - Mongolija je zatražila od Kine 3 milijarde dolara na zajam da podupre posrnule banke i oživi trgovinu u suočavanju sa svjetskim ekonomskim potresima koji su oborili cijene izvozne ponude zemlje - uglja, bakra i vune, saopštila je danas vlada u Ulan Batoru. Zahtjev uključuje milijardu dolara za stabilizaciju mongolskih banaka i 2 milijarde dolara za finansiranje gradnje puteva, industrijskih i poljoprivrednih projekata i proširenje trgovine sa Kinom. Obraćanje Pekingu odraz je promjene u odnosima dvije susjedne zemlje tokom kojih je Kina od hladnoratovskog neprijatelja prerasla u najvažnije izvozno tržište bivšeg sovjetskog satelita. Vlada Mongolije predviđa manjak u budzetu države ove godine od 395 miliona tugrika (296 miliona dolara), ili 6 odsto bruto domaćeg proizvoda. Ministarstvo finansija kaže da će budžetska potrošnja biti smanjena ako već slabe cene bakra budu dalje padale.
Ridjobrki

#63 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by Ridjobrki »

Evo ja sam otvorio temu na kojoj se mogu postavljati zanimljivosti o ljudima i mjestima pa ne bi bilo loše da se malo razradi...

:)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=58843
pure_love

#64 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...

Post by pure_love »

zavisi gdje zivis,ako zivis u rusiji cujes vise za kazahstan,ni na zapadu nema puno o Bosni,,neki dan me jedan pita,pa sta je s vama dolje,jeste li se smirili ili i sad ratujete? :lol: :D
Post Reply