Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

senainter

#1 Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by senainter »

Voljela bih da mi neko kaze zasto u Merkatoru nem kupiti kineske hrane niti bilo sta drugo osim dosadnih bosanskih receptura.

Obzirom da kineskih restorana nema mozda jedan ili nijedan pristojan u cijelom gradu (hello Kinezi probudite se :D ), zasto onda u lancima koje slove za najvece u BH ne mozemo kupiti niti jedan proizvod osim soja sosa da se napravi jedno posteno kineSko jelo.

Nema bambusa, pacetine, srnetine, nista sto se najnormalnije konzumira u ostalim EU zemljama pa i u susjednoj nam Hrvatskoj. Da napravite nesto od pacetine ili srnetine lijepo pusku u ruku pa u lov, jer druge nema.
A vi farmeri sto uzgajate piletinu evo vam jedna ideja: OTVORITE FARMU PATKI! Pa dosta vise piletine i teletine, gadi mi se ne mogu vise ocima poli salame i hot dogova, u kojima ionako ima bog zna sta.
Necu ni da spominjem kinesku robu koja je fuj, i umjesto da lijepo cvjetaju kinekski restorani na sve strane,Kinezi nam prodajete dosadne igracke i bog zna sta u radnjama koje su blago receno bezveze.

PS: Ako neko zna da ima neka radnja u Sarajevu da prodaje kinekske proizvode, javite please!
brazzo19

#2 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by brazzo19 »

U Kini jedu pse :shock:

:D
sheilak

#3 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by sheilak »

Ima doduse u Merhatoru :D kupiti one kineske tjestenine i par nekih soseva.
Last edited by sheilak on 18/01/2011 18:39, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#4 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by ladyblue18 »

Bambus imas kupiti u interexu na Pofalicima.
MAN-lion's coach

#5 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by MAN-lion's coach »

senainter wrote:Voljela bih da mi neko kaze zasto u Merkatoru nem kupiti kineske hrane niti bilo sta drugo osim dosadnih bosanskih receptura.

Obzirom da kineskih restorana nema mozda jedan ili nijedan pristojan u cijelom gradu (hello Kinezi probudite se :D ), zasto onda u lancima koje slove za najvece u BH ne mozemo kupiti niti jedan proizvod osim soja sosa da se napravi jedno posteno kineSko jelo.

Nema bambusa, pacetine, srnetine, nista sto se najnormalnije konzumira u ostalim EU zemljama pa i u susjednoj nam Hrvatskoj. Da napravite nesto od pacetine ili srnetine lijepo pusku u ruku pa u lov, jer druge nema.
A vi farmeri sto uzgajate piletinu evo vam jedna ideja: OTVORITE FARMU PATKI! Pa dosta vise piletine i teletine, gadi mi se ne mogu vise ocima poli salame i hot dogova, u kojima ionako ima bog zna sta.
Necu ni da spominjem kinesku robu koja je fuj, i umjesto da lijepo cvjetaju kinekski restorani na sve strane,Kinezi nam prodajete dosadne igracke i bog zna sta u radnjama koje su blago receno bezveze.

PS: Ako neko zna da ima neka radnja u Sarajevu da prodaje kinekske proizvode, javite please!

Bambusa je bilo sa onim kus kus i ostalim čudnim hranama na regalu...
zijancer

#6 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by zijancer »

ca ima veze
ionako neces uspjeti postici kiselo-slatko-ljuto-slano balans kako kinezi zapovijedaju

nego ti, pekinšku kokoš, pa da ffidiiiš :P

bY the WaYYY :P , ovih dana se spremam da napravim jagnjeci sushi sa spinatom umjesto norija :mrgreen:
jedino ne znam sta da cinim sa wasabijem, hoce li senf biti oki.. zna li neko kakvog je ukusa ovaj wasabi inace? :cry:
Ridjobrki

#7 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Ridjobrki »

Ma bilo je toga svega samo odnese narod! Ne mogu nanijeti kolika je potražnja, moraš svakodnevno obilaziti jer to plane ko na vatru. Ja sam zbog patke sabahile išao i to još nije bila prava pekinška nego malo od podalje...

Ovo kako je kriza naišla morali su za svaki slučaj smanjiti proizvodnju egzotičnih stvari a potražnja iz nekog razloga ostala. Neće narod da se odrekne egzotike pa to ti je, nije to do Mercatora...
zonbirile

#8 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by zonbirile »

a ima li u toj kini,graha,geršle,krompira,starog hljeba za ovaj naš gladni i napaćeni narod.
frngla

#9 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by frngla »

vidjao sam srnetinu u interex-u prije jedno 5 god. sigurno, tako da ne vidim razlog zasto je sad ne bi bilo :)
zonbirile

#10 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by zonbirile »

kavijara nema pa nema,ma šta oni misle!
chengaba

#11 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by chengaba »

Može se tih gluposti naći kod Heljića (kod Principovog mosta).
Ma.Le.Na

#12 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Ma.Le.Na »

u BBIu na -1 imas radnju koja prodaje kinesku i meksicku hranu
neprilagodjena

#13 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by neprilagodjena »

Zar ti riza nije dovoljna??
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#14 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Entropio »

Ima li gdje u Sarajevu restoran u kojem možeš jesti kavijar? Da i to probam. Koja je cijena?
theTruePath

#15 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by theTruePath »

senainter wrote:Voljela bih da mi neko kaze zasto u Merkatoru nem kupiti kineske hrane niti bilo sta drugo osim dosadnih bosanskih receptura.

sto ce bosancima to? :D
slobodni armirach

#16 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by slobodni armirach »

ima svega samo treba hodat! :)
zonbirile

#17 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by zonbirile »

lijepi Tunis.
sinus

#18 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by sinus »

Entropio wrote:Ima li gdje u Sarajevu restoran u kojem možeš jesti kavijar? Da i to probam. Koja je cijena?
Odeš na Bosnu i upecaš riba koliko misliš da ti je dovoljno, navadiš ikre (riblja jaja) iz njih i eto ti kavijara :D

E sad da li će biti istog ukusa kao od Jesetre ili Lososa to ti ne bih znao reči.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#19 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by JoseMujica »

brazzo19 wrote:U Kini jedu pse :shock:

:D
jel to ideja kako riješiti problem pasa lutalica u gradu :lol:
pustopoljina

#20 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by pustopoljina »

zijancer wrote:ca ima veze
ionako neces uspjeti postici kiselo-slatko-ljuto-slano balans kako kinezi zapovijedaju
ionako kod kuce napravljeno nikad ne smeka kao u restoranu/kupljeno zbog:
http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

meni je uvijek domaca supa bila bljutava u odnosu na onu iz vrecice.
drekalica28

#21 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by drekalica28 »

Ma.Le.Na wrote:u BBIu na -1 imas radnju koja prodaje kinesku i meksicku hranu
Upravo tako....možeš kupiti raznih začina koje inače nećeš naći na regalima samoposluge, a ni u Badem butiku. ;-)
hardshine

#22 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by hardshine »

bY the WaYYY :P , ovih dana se spremam da napravim jagnjeci sushi sa spinatom umjesto norija :mrgreen:
jedino ne znam sta da cinim sa wasabijem, hoce li senf biti oki.. zna li neko kakvog je ukusa ovaj wasabi inace? :cry:

hren je otprilike ono sto najvise slici wasabi-ju...uglavnom se i koristi u svijetu sa malo zelene boje za hranu da podsjeca na wasabi...pravi wasabi nesh naci ni na mapi (cak i u Japanu...) jer je iznimno rijedak i skup kao sami djavo...kod nas jedno vrijeme bio za kupiti u pasti (tuba od 50g...) u VF Pofalici,al` nix vishe...helem . hren i ne beri brigu :)
drekalica28

#23 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by drekalica28 »

hardshine wrote:

hren je otprilike ono sto najvise slici wasabi-ju...uglavnom se i koristi u svijetu sa malo zelene boje za hranu da podsjeca na wasabi...pravi wasabi nesh naci ni na mapi (cak i u Japanu...) jer je iznimno rijedak i skup kao sami djavo...kod nas jedno vrijeme bio za kupiti u pasti (tuba od 50g...) u VF Pofalici,al` nix vishe...helem . hren i ne beri brigu :)
"Wasabi" se isto može kupiti u pomenutoj radnji u BBI. ;-)
Ja ga skoro kupila bratu jer se fura na azijsku kuhinju. Elem.....meni lično strašno smrdi, :roll: njemu je ok i ljuto mu je. Mada....on bi želio da je još ljuće. :D
wewa

#24 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by wewa »

drekalica28 wrote:
Ma.Le.Na wrote:u BBIu na -1 imas radnju koja prodaje kinesku i meksicku hranu
Upravo tako....možeš kupiti raznih začina koje inače nećeš naći na regalima samoposluge, a ni u Badem butiku. ;-)
ima solidna ponuda i kod Heljica, a i u delikatesu na Ferhadiji, onom izmedju T. Tailora i Peka :thumbup:

al' meni fakat fali pacetina, imam ah na ona prsa... :cry:
hardshine

#25 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by hardshine »

Entropio wrote:Ima li gdje u Sarajevu restoran u kojem možeš jesti kavijar? Da i to probam. Koja je cijena?

kavijar ces u SA slabo naci...uostalom,i da ga ima cijena bi bila tolika da ti se zanebesa (1 unca oliti nasih 28g kvalitetnog kavijara ide i za 250$ :-) )...vech fino pravac Mercator i tamo imash ikru od Lumpfish tj "zamjenu" za kavijar ili "kavijar siromasnih" u crvenoj i crnoj "verziji"...ukus slican - cijena prihvatljiva...et`...
Post Reply