Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
- bach
#1 Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan, pa im to dosadilo...Pa bi da imju nešto svoje i da im je nekretnina negdje gdje je čist zrak, gdje je mirno i gdje ima zelenila da djecu mogu na miru pustiti da se igraju...I da naravno da je ta nekretnina jeftina i pristupačna za domaći novčanik...
Naravno, cijene nekretina u Sarajevu su podivljale...Da rak rak hen, stan od 80 kvadrata na Dolac mati ne vrijedi 200.000 KM ili stan od 44 kvadrata u 60 godina staroj zgradi na Grbavici ne vrijedi 100.000...Ne, vrijedi, ne vrijedi, ne vrijedi.
I onda kažeš ljudima
- Zašto ne odseliute u neki manji grad u našoj domovini, jednoj i jednoj BiH... Ima tu dobrih i jeftinih alternativa: Ilijaš, Bugojno, Jajce, Goražde, Konjic, Vareš, Blagaj, Cazin...
I dobiješ ovakve odgovore:
- Ma daj, ma kakvi, gdje ćeš tamo...Tamo sve žive seljaci, tamo je sve bezveze, tamo nema ništa, jesli li tu normalan? Šta je tebi...
Džaba što je sa cijenu stančića na Grbavici može kupiti trospratna kuća sa nekoliko duluma okućnice u Travniku...Džaba što je u varešu najčistiji zrak u ovim dijelu svijeta, što je Ilijaš najuređeniji grad u cijeloj zemlji, što u Konjicu ima sunca dok se Sarajevo guši u smogu...Što u Tešnju, Žepču, Goraždu, Cazinu ima para...
Džaba. Kažu "Jesi li ti normalan???? Čuj preseliti u Konjic/Bugojno/ Jajce/ Bosanski Petrovac/ Stolac? Fujjj!!!
U čemu je ovdje fol?
Jedna od naših najvećih laži jeste da mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu? Jedno je navijati za zmajeve i psovati Džeku i selektora kada gube i udaraju na ionako tanak nacionalni ponos...Drugi je voljeti svoju zemlju na svakom njenom pedlju...A mi je ne volimo...Čak i vođe nacije je ne vole..Oni vole svoj fildžan od Kozje Ćuprije do M. Dvora. Ostali ih ne zanima. Za njih ne postoje ni Stolac, ni Kreševo, ni Bos. Dubica, ni Prnjavor, ni Ključ, ni Bileća, ni Žepa...Oni ta mjesta preziru kao i ljude koji žive u njima, smatrajući ih ili nebitnim ili manje vrijednim...
Proteklih godina imao sam priliku dijeliti službeno auto sa raznim ljudim, pa smo zbog plate koja se morala zaraditi, vozili se sa kraja na kraj ove zemlje...I gdje god dođeš, recimo u Tešanj...kolege odgojene da vrijedi samo ono što je na relaciji M: Dvor - Vijećnice počnu komenatrisati
- Joj vidim jest ima mjesto malo i smiješno...Joj vidi seljaka kakvi su...Joj u kakvim selu žive...Joj vidi im ovo - vidi ono...
Imao sam jednog kolegu koji bi za svako mjesto u kojem bi došli rekao da je selendra, da su svi tu seljoberi, vidi im glava, joj kako su smiješni hahahahah...
Prosječan stanovnik Sarajeva prvo nikada nije bio u Zemaljskom muzeju, da krenemo od toga...Nema pojma gdje se nalazi Bobovaca i šta tamo ima...Nikada nije bio u Srebreniku i posjetio tamošnju tvrđavu....ŠtaŠ tamo, jebo tooo baaa...Koliko je nasa bilo u Srebrenici? Vrlo malo. U Kozarcu? ŠtaŠ tamo jeboi te Kozarac? U Stocu? Da te ustaše pojedu živa? U Banja Luci? Tamo sve četnici hodaju.
Dakle nevjerovatan odnos prema vlastioj domovini i pezor prema njoj i svojim sunarodnjacima koji nisi imali zte sreće da se rode na Jezeru?
Odakle taj prezir prema vlastotoj zemlji, prema vlasttim prirodnim ljepotama ( Odvedeš ljude na Kravice, ljudi kažu "jebo ovo - hajmo kući), prema vlastitoj kulturi i historiji?
PS.
Vjerujem da nema čovjek u ovoj zemlji koji ne bi momentalno napustio ovu BiH i sve što ima u njoj kada bi mu se ponudilo švedsko ili njemačko državljanstvo...I još bi sa zadovoljstvom uzeo ime Hans ili Lars...I u Bosnu se nikada nikada ni bi vratio...Zato što ovu zemlju ne volimo...
Zašto?
Naravno, cijene nekretina u Sarajevu su podivljale...Da rak rak hen, stan od 80 kvadrata na Dolac mati ne vrijedi 200.000 KM ili stan od 44 kvadrata u 60 godina staroj zgradi na Grbavici ne vrijedi 100.000...Ne, vrijedi, ne vrijedi, ne vrijedi.
I onda kažeš ljudima
- Zašto ne odseliute u neki manji grad u našoj domovini, jednoj i jednoj BiH... Ima tu dobrih i jeftinih alternativa: Ilijaš, Bugojno, Jajce, Goražde, Konjic, Vareš, Blagaj, Cazin...
I dobiješ ovakve odgovore:
- Ma daj, ma kakvi, gdje ćeš tamo...Tamo sve žive seljaci, tamo je sve bezveze, tamo nema ništa, jesli li tu normalan? Šta je tebi...
Džaba što je sa cijenu stančića na Grbavici može kupiti trospratna kuća sa nekoliko duluma okućnice u Travniku...Džaba što je u varešu najčistiji zrak u ovim dijelu svijeta, što je Ilijaš najuređeniji grad u cijeloj zemlji, što u Konjicu ima sunca dok se Sarajevo guši u smogu...Što u Tešnju, Žepču, Goraždu, Cazinu ima para...
Džaba. Kažu "Jesi li ti normalan???? Čuj preseliti u Konjic/Bugojno/ Jajce/ Bosanski Petrovac/ Stolac? Fujjj!!!
U čemu je ovdje fol?
Jedna od naših najvećih laži jeste da mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu? Jedno je navijati za zmajeve i psovati Džeku i selektora kada gube i udaraju na ionako tanak nacionalni ponos...Drugi je voljeti svoju zemlju na svakom njenom pedlju...A mi je ne volimo...Čak i vođe nacije je ne vole..Oni vole svoj fildžan od Kozje Ćuprije do M. Dvora. Ostali ih ne zanima. Za njih ne postoje ni Stolac, ni Kreševo, ni Bos. Dubica, ni Prnjavor, ni Ključ, ni Bileća, ni Žepa...Oni ta mjesta preziru kao i ljude koji žive u njima, smatrajući ih ili nebitnim ili manje vrijednim...
Proteklih godina imao sam priliku dijeliti službeno auto sa raznim ljudim, pa smo zbog plate koja se morala zaraditi, vozili se sa kraja na kraj ove zemlje...I gdje god dođeš, recimo u Tešanj...kolege odgojene da vrijedi samo ono što je na relaciji M: Dvor - Vijećnice počnu komenatrisati
- Joj vidim jest ima mjesto malo i smiješno...Joj vidi seljaka kakvi su...Joj u kakvim selu žive...Joj vidi im ovo - vidi ono...
Imao sam jednog kolegu koji bi za svako mjesto u kojem bi došli rekao da je selendra, da su svi tu seljoberi, vidi im glava, joj kako su smiješni hahahahah...
Prosječan stanovnik Sarajeva prvo nikada nije bio u Zemaljskom muzeju, da krenemo od toga...Nema pojma gdje se nalazi Bobovaca i šta tamo ima...Nikada nije bio u Srebreniku i posjetio tamošnju tvrđavu....ŠtaŠ tamo, jebo tooo baaa...Koliko je nasa bilo u Srebrenici? Vrlo malo. U Kozarcu? ŠtaŠ tamo jeboi te Kozarac? U Stocu? Da te ustaše pojedu živa? U Banja Luci? Tamo sve četnici hodaju.
Dakle nevjerovatan odnos prema vlastioj domovini i pezor prema njoj i svojim sunarodnjacima koji nisi imali zte sreće da se rode na Jezeru?
Odakle taj prezir prema vlastotoj zemlji, prema vlasttim prirodnim ljepotama ( Odvedeš ljude na Kravice, ljudi kažu "jebo ovo - hajmo kući), prema vlastitoj kulturi i historiji?
PS.
Vjerujem da nema čovjek u ovoj zemlji koji ne bi momentalno napustio ovu BiH i sve što ima u njoj kada bi mu se ponudilo švedsko ili njemačko državljanstvo...I još bi sa zadovoljstvom uzeo ime Hans ili Lars...I u Bosnu se nikada nikada ni bi vratio...Zato što ovu zemlju ne volimo...
Zašto?
- Edin H.
#2 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Moze se postaviti i obrnuto pitanje - zasto ruralci ne vole Sarajevo i Sarajlije?
- bach
#3 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
I to pitanje je jednko važno.Edin H. wrote:Moze se postaviti i obrnuto pitanje - zasto ruralci ne vole Sarajevo i Sarajlije?
Apsolutno.
- bosan
#4 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Nasa domovina je jedna prelijepa zemlja sa narodima koji su glupi kao malo koji na ovoj planeti .
- insomnia78
#5 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Svugdje je to manje vise tako. I Parizani npr sa visine gledaju na ostatak Francuske. Osim toga ne mozes porediti BiH sa normalnim zemljama. Vani ljudi koji zive na periferiji ili u manjim gradicima imaju sve. Da ne poredim putnu infrastrukturu.
- Edin H.
#6 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
I sto se tice nekretnina uvijek su mnogo skuplje u glavnom gradu.insomnia78 wrote:Svugdje je to manje vise tako. I Parizani npr sa visine gledaju na ostatak Francuske. Osim toga ne mozes porediti BiH sa normalnim zemljama. Vani ljudi koji zive na periferiji ili u manjim gradicima imaju sve. Da ne poredim putnu infrastrukturu.
- insomnia78
#7 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Da. Za cijenu garsonjere u Parizu u nekom drugom gradu u Fr mozed uzeti dvije kuce 
- Dope_Man
#8 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Ja ne mislim da ima smisla voljeti granice koje su neki vladari nacrtali na mapi kao svoje, eto zasto meni licno nista ne znaci nijedna granica, osim sto znam da ce me ljudi sa druge strane gledati drugacije jer nisam ''njihov'', jer ljudi su takvi, ljude se uci da vole ''svoje''. A meni svaki covjek na planeti isti, ocjenjujem po djelima a ne glupostima o ovoj ili onaoj pripadnosti po x ili y etiketi. Zato bi meni svejedno bilo otici bilog gdje ako je tu zivot laksi.. i tu dolazimo i do Sarajeva.. specificno opcina Centar i Stari Grad, jer to je ta ''Bosna od Marijin Dvora do Bascarcije'' (da, ispravno je Marijin dvor jer dobi ime po izvjesnoj Mariji).
Vecina ljudi osjeca te nacionalne, vjerske, etnicke i ostale ponose.. ali stomak to ne osjeca, stomak hoce hranu i ne pita da koje je boje, nacije, vjere, etnicke pripadnosti itd.. a na kraju bioloske potrebe uvijek pobjede izmisljene etikete, i zato ljudi idu prema vecim i razvijenijim mjestima, pa ljudi iz manjih mjesta idu u veca, iz manje razvijenih drzava u vise razvijene. Zbog toga svi (naravno da ne bas svi) hoce u Sarajevo, a zakon trzista kaze da na robu velike potraznje mozes napucati cijenu. I tako je bilo gdje u svijetu, ljudi u USA trce u NY ili LA, nije bas da nekoga pretjerano zanima da ide u Springfield, Illinois, osim ako je rodjen u njemu, ili zivi u jos manjem mjestu u blizini.
A politicari ka politicari.. ne zanima nase politicare razvoj, ne zanimaju njih ni opcine Centar i Stari Grad, prvi bi oni preko granice, ali tamo nece naci nikakav posao jer nemaju kvalifikacije za bilo sta (cast rijetkima), a ovdje ga imaju, i dobro je placen, stabilan, i ceka ih penzija u visini 10tak prosjecnih penzija. I zasto bi oni radili - life is made.
Vecina ljudi osjeca te nacionalne, vjerske, etnicke i ostale ponose.. ali stomak to ne osjeca, stomak hoce hranu i ne pita da koje je boje, nacije, vjere, etnicke pripadnosti itd.. a na kraju bioloske potrebe uvijek pobjede izmisljene etikete, i zato ljudi idu prema vecim i razvijenijim mjestima, pa ljudi iz manjih mjesta idu u veca, iz manje razvijenih drzava u vise razvijene. Zbog toga svi (naravno da ne bas svi) hoce u Sarajevo, a zakon trzista kaze da na robu velike potraznje mozes napucati cijenu. I tako je bilo gdje u svijetu, ljudi u USA trce u NY ili LA, nije bas da nekoga pretjerano zanima da ide u Springfield, Illinois, osim ako je rodjen u njemu, ili zivi u jos manjem mjestu u blizini.
A politicari ka politicari.. ne zanima nase politicare razvoj, ne zanimaju njih ni opcine Centar i Stari Grad, prvi bi oni preko granice, ali tamo nece naci nikakav posao jer nemaju kvalifikacije za bilo sta (cast rijetkima), a ovdje ga imaju, i dobro je placen, stabilan, i ceka ih penzija u visini 10tak prosjecnih penzija. I zasto bi oni radili - life is made.
- Edin H.
- drag_gost
#10 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Kako ko. Ja kao planinar se divim ovoj zemlji i njenim ljepotama, iznova, svaki dan.
Pa zelja mi je da odselim iz ovog grada i preselim se u neku bosansku kasabicu, gdje je mirniji zivot.
Pa zelja mi je da odselim iz ovog grada i preselim se u neku bosansku kasabicu, gdje je mirniji zivot.
- bach
#11 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Meni ovi nije nikako jasno...
http://vijesti.ba/clanak/330523/pojedin ... srebrenice
Napustiti svoj grad, svoje dvorište, svoju kuću, mjesto gdje si odrastao...
MOgu samo pretpostaviti da ljudi svoj kraj i svoj grad jednostavno ne vole...
http://vijesti.ba/clanak/330523/pojedin ... srebrenice
Napustiti svoj grad, svoje dvorište, svoju kuću, mjesto gdje si odrastao...
MOgu samo pretpostaviti da ljudi svoj kraj i svoj grad jednostavno ne vole...
- insomnia78
#12 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
A sta da rade tamo. Od cega da zive, gdje da se lijece, cime da se zanimaju?
Jesi ti bio u Srebrenici?
- Edin H.
#13 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
A za cijenu garaze u Chelsea-u mozes kupiti cetverosoban stan u Parizu, i to s balkonom.insomnia78 wrote:Da. Za cijenu garsonjere u Parizu u nekom drugom gradu u Fr mozed uzeti dvije kuce
-
Bodkin
#14 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Znaci stotine hiljada ljudi iz manjih gradova koji idu u vece ne vole svoj grad. Ekonomska situacija nema nikakve veze sa tim?
-
Bodkin
#15 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Edin H. wrote:A za cijenu garaze u Chelsea-u mozes kupiti cetverosoban stan u Parizu, i to s balkonom.insomnia78 wrote:Da. Za cijenu garsonjere u Parizu u nekom drugom gradu u Fr mozed uzeti dvije kuce
- bach
#16 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Srebrenica je u rimsko doba imala pozorište. Pitanje je što ga sada nema...Možda ljude pozorište na zanima?insomnia78 wrote:A sta da rade tamo. Od cega da zive, gdje da se lijece, cime da se zanimaju?
Od čega da žive? Od posla. Privatni kapital i privatna inicijativa trebaju da otvaraju radna mjesta. Prošlo je vrijeme kada je država otvarala radna mjesta.
Gdje da se liječe? Gdje i mi svi. Kod privatnog ljekara. Svi mi popravljamo zube kod privatnika, slikamo organe u Sanasi i idemo na pregleda u AGRAM ili idemo kod privatnih oftamologa...
Zašto to ne bi bila i praksa u Srebrenici?
- insomnia78
#17 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Ti bgm ko da si s neba pao
-
dječak sa šibicama
#18 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
U Srebrenici mesnice nemaju, dodju donacije, dodje i lik sa kojim stranka ima ozbiljne namjere iz Vogosce, otvori mesnicu uzme donaciju zaposli dva covjeka, prodje 3 mjeseca zatvori mesnicu, otpusti dva covjeka, i odnese pare od donacije u Vogoscu. Tako je sa mesnicom, granapom, knjizarom.
Da ja zivim u Srebrenici, i gledam takve stvari svaki dan, i ja bi se odselio. Bilo gdje.
Da ja zivim u Srebrenici, i gledam takve stvari svaki dan, i ja bi se odselio. Bilo gdje.
- bach
#19 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Šta sam to rekao a da u praksi nije moguće?insomnia78 wrote:Ti bgm ko da si s neba pao
Nema prodavnice? Neka Bingo otvori prodavnicu!
Nema ljekara? Neka veliki bošnjački doktor Talirević otvori ordinaciju!
Nema škole? Neka Bošnjačka gimnazija otvori svoju filijalu tamo!
Zar sve mora biti u Sarajevu, bakira mu njegovog?
- insomnia78
- insomnia78
#21 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Pa nije to age of empires pa da samo slazes kucice
-
dječak sa šibicama
#22 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Pola Olova naselilo Orahov brijeg, u Olovu nemaju ni olova vise.
Bosnjacka u Srebrenici moze otvoriti filijalu samo 11. jula, i zatvoriti 12. kad kamere odu.
Takav je odnos prema Srebrenici.
Inace, Bosnu volim, Hercegovinu takodje, drzavu kakva jeste samo budala moze voljeti. Ova drzava se trudi da je gradjani mrze, i nije je blam.
Bosnjacka u Srebrenici moze otvoriti filijalu samo 11. jula, i zatvoriti 12. kad kamere odu.
Inace, Bosnu volim, Hercegovinu takodje, drzavu kakva jeste samo budala moze voljeti. Ova drzava se trudi da je gradjani mrze, i nije je blam.
-
aratet
#23 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Zemlja je dobra, ali drzava (aparat) i narod sudječak sa šibicama wrote:Pola Olova naselilo Orahov brijeg, u Olovu nemaju ni olova vise.
- Edin H.
#24 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
A donacije koje su dobili?insomnia78 wrote:Pa nije to age of empires pa da samo slazes kucice
- bach
#25 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora
Bošnjačke vođe preziru svoj narod. U usta mu se pišaju...dječak sa šibicama wrote:Pola Olova naselilo Orahov brijeg, u Olovu nemaju ni olova vise.
Provincija mrzi Sarajevo iz dna duše.
Sarajevo prezire sve dalje od Ilidže i Kozje Ćuprije...