Zasto ne trazimo racune !!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zonbirile

#76 Re: Zasto ne trazimo racune !!!!

Post by zonbirile »

SHTEVELEC wrote:Dijete je vjerovatno starije od tebe... I meni se place kad vidim da mi se, recimo, od plate preko 350KM odbija za zdravstveno koje je nemoguce koristiti (recimo da ti treba MR, koje je vrijeme cekanja?), a da bi sa tim parama da uplatim mjesecno nekoj privatnoj klinici kad mi treba sigurno im'o vrhunsku uslugu... Ili koja suma ide za milion nekih poreza, gluposti, onda ides prema moru a pored tebe prodje sluzbeni pasat pod pratnjom i rotacijom, nekom gov.. od ministra se zuri na more, pa je uzeo pratnu da pozuri i da ne ceka na granici... Jasno mi je da zivim u naopakoj drzavi, ali to opet ne znaci da ne treba svi da placaju svoje, i ja placam neka i on placa, fiskalizacija jeste glupost (ko hoce da mulja kasa ga sigurno nece sprijeciti), ali ako je svi kupuju neka je onda svi imaju i koriste. Fino baci na papir, ako se pos'o ne isplati nemoj ga raditi, ne moze nista na silu... Ili mijenjaj malo, i ja radim po 12 sati ako treba, ali on od tih 12 sati sve pare stavi sebi u dzep, meni je plata ista, radio 8 ili 16h...
----------------------------
jeste drug,ali čovjek sa 50-60g koji je cijeli život bio šuster,krojač u radnji 2x3 teško može šta mijenjati,a i 400-500Km je nešto,bolje od ništa,a i to da zaradi radi 12h i hrani kakvopg državnog parazita.Smiješni su oni koji misle da je i idealno oporezivanje i slično da bi bilo bolje.Ne,samo bi još raskalašnije spizdili pare.Po uvođenju PDV skrhali su 600 mil viška novca
dado2002

#77 Re: Zasto ne trazimo racune !!!!

Post by dado2002 »

Vidim da tema ode sa racuna na poreze i doprinose :)

Koliko znam, nasoj zemlji (bar u FBiH) slijedi reforma zdravstvenog i penzijskog osiguranja.
Prvi korak k tome je bio uvodjenje stavke "bruto plata" u ugovore o radu radnicima. E sada, ozbiljne firme potpisuju ugovore u brutu, a one koje jos uvijek "mute" u ugovor stavljaju minimalac.
Ubrzo (citaj narednih pet godina) visina doprinosa za zdravstvo i PIO ce se znatno smanjiti, a razlika novca od tog smanjenja bi trebala pripasti radnuku, a ne poslodavcu, te je to svrha uvodjenja bruto plata kao pojma u ugovore o radu. Svi oni koji imaju ugovoren neto ce nagrabusiti, jer ce kroz obavezne stope doprinosa imati jedno veliko nista i ako im se ne daj Boze nesto desi, sami ce snositi troskove lijecenja, operacija i slicno. Svrha je omoguciti zaposlenima da se putem dodatnih osiguranja (u osiguravajucim zavodima) opredjele za dodatne pakete onoga sta zele. Ako neko misli da mu ljekar nikada nece trebati, ne mora ni placati dodatno zdravstveno osiguranje... ako misli da mu ne treba veca penzija, neka ne placa dodatno penzijsko osiguranje... Samo u svemu, u tome je Vlada FBiH opet malo zeznula stvar, jer je omogucila poslodavcima da se moze jos uvijek ugovarati i neto plata, te dala koeficijente za obracun doprinosa i time omogucila da, kada se stope doprinosa samnje, razliku novca zadrzava poslodavaca, a ne da je dobije radnik. Takvi slucajevi su uglavnom u manjim firmama, kojekakvim prodavnicama, a sto je interesantno i u cijeloj javnoj upravi (od MZ do drzave)...

A sad malo o racunima....

Mogu samo pitati vas sve koji ovo citate... ako odete u prodavnicu i kupite televizor, da li cete uzeti garanti list? Mogu tvrditi da hocete, barem vas 99%. Za mene je racun isto sto i garantni list za bilo koji proizvod.
Fiskalizacija je jedna dobra stvar, samo sto je nas narod malo nakaradan i gleda kako prevariti "drzavu" na svakom cosku, a opet od te iste drzave trazi mnogo toga, te da mi je grad cist, te da imam sigurnost na ulici, te da mi je dobra cesta, te da mi je ovo, te ono i slicno... Nas porezni sistem je jos dobar kakav moze biti. Stope poreza na "luksuz", a prvenstveno mislim na kafu, cigarete, alkohol i slicno je isti kao i na sve ostalo... Ako cemo realno, najveci konzumenti svih gore pobrojanih derivata su uglavnom ljudi sa slabijim primanjima... samo pogledajte oko sebe i vidjet cete. Uz sve to, mi kao narod (opcenito bosanci i hercegovci) smo spremni da se odreknemo kvalitetnog voca i povrca da bi kupili upravo te "luksuzne robe"...
Na pocetku price o fiskalizaciji, bio sam jedan od rijetkih koji su bili za nju, te svima pricao kako bi bilo pametno da se porezna uprava sjeti da prve dvije godine daje stimulaciju gradjanima za uzimanje racuna, u smislu da se donosiocu 1000 KM racuna odobri potrosnja 0,5 - 1% u svrhu nabavke recimo goriva, brasna, kruha i/ili bilo cega slicnog. Siguran sam da bi onda veliki broj potrosaca trazio racune. Mjere sankcionisanja koje propagiraju zadnjih mjesec dana, po meni su pravi kontra efekat, jer u nama (bosancerosima) samo bude inat da ne uziamo te proklete racune.
Ujedno, fiskalizacija se nije uvela zbog velikih trznih centara i ozbiljnih prodavaca, nego upravo zbog malih u kojima je najveca utaja poreza... ne moze me niko ubjediti da kafici i prodavnice u centru Sarajeva nemaju promet na nivou godine dana veci od 50000 KM, te da prijavljuju dnevene pazare do po 70 do 100 KM, kada svi vrlo dobro znamo da nas uzimaju lopatom.

Uhhhhh napisas se ja svega...
alica.k

#78 Re: Zasto ne trazimo racune !!!!

Post by alica.k »

ja trazim uvjek racun, nije mi neprijatno sekunde.
jedino jos ne trazim na fakultetu za ispitni materijal i prijave, al trazicu i to od sad.
miki.ba

#79 Re: Zasto ne trazimo racune !!!!

Post by miki.ba »

madner wrote:
zonbirile wrote:
madner wrote:Bezveze kvotas propagandne pamflete.

Ne mozes mjeriti doprinose samo u BiH od bivse neto plate, a za Srbiju i Hrvatsku od bruto. :roll:
Ja ti kazem da lupas, da ocito ni ne razumijes sta si napisao, te da izgleda i ne znas razliku izmedju pojmova. Imas komperativne studije, uradjene istom metodologijom.
----------------------------
kao što i napisah sada ide muljanje.Nema tu filozofije,doprinosi su 69%,a sa ostalim nametima 70,5%.Kakva Hrvatska,kakva Srbija,e moj @madner.....Nečeš me uvući u svoje gluposti,ko spomenu njih, ne Gvineju.Da li Papua,Nova ili britansku? Cijene nafte rastu i kukuruza također,ono biće kiše :lol:
Kao sto rekoh, veze nemas.
Madner je u pravu.
Ti računaš doprinose na taj način i oni iznose 70% ali se doprinosi ne računaju tako.
Doprinosi se računaju ovako:

plata 1000 KM
doprinosi 700 KM

Da ti je doprinos 70 % ti bi dobio 300 KM, to nije tačno.
Doprinos je 1000 + 700 pa od toga recimo 42%... radi se o istoj cifri.

Nadam se da ti je sad jasnije.

Ali stvrno su preveliki doprinosi kod nas i razumijem svakog privatnika
koji ne izdaje račune jer ih ni ja ne izdajem rado.
udrch

#80 Re: Zasto ne trazimo racune !!!!

Post by udrch »

Ja tražim račun obavezno..pogotovo od ugostitelja, jer mi oni nikako ne leže..ili su stranci ili gazde sa BMW-ima..
Jednostavno mi je haram njima dozvoliti da kradu i mene i državu..
Osim toga kada ne dobijem račun osjećam se kao najveći papak kojeg zavrće neko ko je sebi umislio da je frajerčina..
Post Reply