Zasto ne protestujemo??

Ne izlazimo na ulice jer...

Strah nas je
13
10%
Nismo zainteresovani
106
79%
Stidimo se
16
12%

Total votes: 135

htcxone

#76 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

Comrad wrote:Zato sto smo lijeni i nepismeni, ustvari neinformisani. Mislimo da nista ne mozemo promjeniti, tako je kako je. A garantujem vam da bi se svaka odluka mogla promjeniti samo da im se 100k ljudi stvori pred vladama. Svaku odluku!

Evo npr svake godine, ali bukvalno svake godine oni nesto poskupe. Iskoristi se fino ljenost naroda, svi umorni od proslava, mahmuraju okolo dok glavonje povecavaju cijene grijanja, plina, vode itd. I onda bosnjo tamo nekad u martu-aprilu skonta da ga je neko zajebo i da je te zime potrosio duplo vise nego prosle.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
to je to, nismo svjesni da su nam troskovi zivota DULO se poećali a nezaposlenost porasla, jedino sto je u pomaku su njihova primanja i penzije, evropska unija bi im pozavidjela...

traziti:
-reviziju radnih mjesta na drzavnom budžetu
-zakon o porijeklu imovine (garantujem da bi drzava oduzela imovine dovoljno za polugodisnji budžet)
-povećati plate tužiteljstvu ali traziti da se poveća broj optužnica i ubrza proces istoga sa ciljem da se procesuira sto veci broj tezih kriminalnih djela (droga, prostitucija, drzavni kriminal, korupcija)
-smanjenje plata ovim lezihljebovićima što nista ne rade
-novi zako o radu prema kojem ne moze se dati otkaz radniku kad je gazdi ćejf
-zakon prema kome sa računa u banci jedne firme ne može se trošiti novac dok se ne isplate prihodi radnicima i drzavi porez
-zakon o finansiranju privatnog sektora ali sa strogom kontrolom utroska novca

bilo bi tu svega :D padale bi glave na sve strane, organizatori protesta bi bili pod tesim izborom da li da nastave ili da uzmu po 100 000 km i da smire raju :evil:
esad_plavi

#77 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by esad_plavi »

htcxone wrote:-reviziju radnih mjesta na drzavnom budžetu
Najmanje 100.000 zaposlenih o drzavnom budzetu bi se diglo na noge zbog ukidanja poslova. Sporovi oko raskidanja kolektivnog ugovora i sl., vidimo se za jedno 15 godina.
htcxone wrote:-zakon o porijeklu imovine (garantujem da bi drzava oduzela imovine dovoljno za polugodisnji budžet)

I sta ces od ovoga, imovinu ne mozes konfiskovat i ne mozes zakon primjeniti unazad.
htcxone wrote:-povećati plate tužiteljstvu ali traziti da se poveća broj optužnica i ubrza proces istoga sa ciljem da se procesuira sto veci broj tezih kriminalnih djela (droga, prostitucija, drzavni kriminal, korupcija)
Ovo bi moglo biti dobro, ali bez zatvora u kojem ces smjestiti te kriminalce nemas nista.
htcxone wrote:-smanjenje plata ovim lezihljebovićima što nista ne rade
Najmanje 100.000 zaposlenih o drzavnom budzetu bi se diglo na noge zbog smanjenja placa. Sporovi oko mijenjanja kolektivnog ugovora i sl., vidimo se za jedno 10 godina.
htcxone wrote:-novi zako o radu prema kojem ne moze se dati otkaz radniku kad je gazdi ćejf
Gazdi je i ovako jako tesko da da otkaz radniku koji ima ugovor. Radnici bez ugovora su nahebali, ali rad na crno je i ovako zabranjen, druga je stvar sto se oko toga plaho ne bune ni zaposleni ni poslodavci.
htcxone wrote:-zakon prema kome sa računa u banci jedne firme ne može se trošiti novac dok se ne isplate prihodi radnicima i drzavi porez
Sindikat poslodavaca bi ti se digao na noge i napao bi te da narusavas likvidnost firmi, da radis protivno duhu slobodnog trzista, da ce morat dijeliti otkaze itd.
htcxone wrote:-zakon o finansiranju privatnog sektora ali sa strogom kontrolom utroska novca
Vec postoji zakon o poticajima, tako da izmisljas toplu vodu, osim ako ne mislis proturiti kakva komunisticka rjesenja u kojem slucaju se mozemo samo nasmijati.

Nije problem u zakonima, vec je problem sto ih niko ne primjenjuje i sto nikog nije briga sto ih niko ne primjenjuje. Da nas nije briga pokazujemo tako sto trpimo sav ovaj javasluk i bezobrazluk, a vala nikom od nas nije bas strano da malo zaobidjemo zakom (malo cesce) :(
htcxone

#78 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

necu se sloziti sa tobom, cak i ako se pokaze istinitost ovoga sto kazes, opet je bolje poceti sa tim zakonima nego ostaviti da titramo u mjestu...
1.reevizija radnih mjesta na budžetu se odrazumjeva da se vidi ko je i na koji način zaposlen (konkurs), da li mu stručna sprema odgovara mjestu i funkciji koju obavlja i na kraju, koliko je zaista otrebno ljudi da radi u određenom sektoru (šef odjela prodaje, pomoćnik šefa prodaje, savjetnik 1 i 2 šefa prodaje, prevodilac savjetnika itd... znaš kako to već ide, ustanoviti ko je i zasto zaposlio taj broj osoba kada nije potrebno)
mogu se materi dizati na noge sve po zakonu se radi i neka izvvole ako posteno rade i ako su posteno preko konkursa primljeni ostat ce raditi
2.zakon o porijeklu imovine
nema tu sta retroaktivno... zakon o porijeklu imovine je u suštini jednostavan
imaš toliko=zarađuješ toliko
ne možeš imati više nego što zarađuješ i TAČKA...ako imaš ide proces KAKO IMAŠ TOLIKO ... onda na vidjelo izađe prljavi veš
ove fore prepisao stan na strrininog sina i stričevu kćerku, odlično, odakle strininoj kćerki stan od 150 kvadrata u ferhadiji a ima 10 godina i mjesec dana radnog staža? ?
3. zatvorski kapacciteti se naravno noraju povećati, pa sada ulicama sarajeva hoda preko 1000 osoba koje zbog malog broja mjesta u zatvoru nemaju gdje da izdrzavaju kaznu...
4.zasto bi se digli na noge (sa ovim sam mislio na one u parlamentu i skupstini koji imaju od 4 000 do 8 000 km platu i plus nekih 1000 troškova), pa i oni su svjesni da to nigdje nema, a kad se oni dignu na noge, dignu se i ljudi oji nemaju sta jesti pa sta bude....10 godina? pa njima treba 10 minuta da izglasaju sebi povećanje plate za 20% sto je oko 1000 km, a kao treba 10 godina da vrate na normalu... dvva koktela u prozor skupstine u toku "sastanka" bi pogurao taj proces na 10 dana... da imamo i malo mozga!
5.zakon o radu, mislio sam na ljude koji rade na ugovore, pa ide pod ugovor na 3 mjseca i tako do godinu dana, a onda mu nakon 2 godine da otkaz tj ne produzi ugovor, pusti ga 15 dana da odmori i opet lolo na novo, po 3 mjseca i tako dvije godine :) jasno napraviti zakon i pravilnik o ugovorima i radnim mjestima i naravno KAŽNJAVATI VRTOGLAVIM ciframaone koji to ne postuuju
6.jel slobodno tržište da firma koja ima prijavljene zaposlene nije dobila 4 mjeseca platu, doprinosi nisu uplaćeni 6 mjeseci, državi porez nije plaćen .... mjeseci, a gazda sa računa OD FIRME digne 140 000 km i uzme novog volva ... fino vidi se da firma ne daje plate (bankovne transakcija, pio, mio) pogledas racun i revizija , uplate isplate, gdje su pare? nema, vozdra
7.postoji zakon koji je idealno mjesto za razmnožavanje kriminala i korupcije
dođe jedan IZ STRANKE i kaze "ja drzim farmu toga i toga, evo svjedoka izasli na lice mjesta (ima 1 kravu i 10 koka) treba mi poticaj od drzave... svak sebi razgrabi... i zdravo... "plavi dizel" smanjenje pdv-a na nase proizvode, smanjenje troskova proizvodnje itd.. sve se to moze...

a tu dolazimo doonog dijela sto si naveo

imaju zakoni (a nisu bas nesto) ali se ne postuju... ODLIČNO za to služe MASOVNI protesti, pa kad mu kuća od 400 000 km, sa bazenom izgori da vidis hoce li drugi put razmisliti o povećanju cijena?
esad_plavi

#79 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by esad_plavi »

Razumijem ja sta ti govoris, naravno slazem se u potpunosti da se treba pod hitno dovesti reda u privredi i politici, samo ti kazem da cisto izglasavanje zakona ne znaci apsolutno nista. Od toga sto si ti naveo, vec pola postoji u zakonima samo se niko toga ne pridrzava.

Imamo mi zakon o radu gdje su u detalje opisana prava i duznosti poslodavca i zaposlenog, ali sta to vrijedi kad ljudi pristanu raditi na crno sto moraju, poslodavac zaposljava na crno sto mu odgovara, drzavu nije briga, a ostatak drustva je previse lijen da se buni protiv toga. Zamisli sta bi bilo od, recimo, poljoprivrede da sva sredstva namjenjena poticajima uistinu odu stvarnim poljoprivrednicima, kao sto to normira zakon? Pravni okvir ove drzave je odlican, to nemoj uopste sumnjati, nasi zakoni nisu nastali juce, pa da kazes da nisu bas nesto. Oni su u 95% materije na nivou EU, a bez ikakve sumnje su u mnogo cemu napredniji od zakona zemalja iz okruzenja.

Dakle zakoni nisu problem, problem je javasluk vlasti i pasivnost naroda, a to je vise pitanje sociologije i psihologije nego prava... Mozda nam jednog dana udari iz guzice u glavu pa se pokrenemo, samo da ne bude vec prekasno za drzavnu imovinu i resurse :(
htcxone

#80 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

esad_plavi wrote:Razumijem ja sta ti govoris, naravno slazem se u potpunosti da se treba pod hitno dovesti reda u privredi i politici, samo ti kazem da cisto izglasavanje zakona ne znaci apsolutno nista. Od toga sto si ti naveo, vec pola postoji u zakonima samo se niko toga ne pridrzava.

Imamo mi zakon o radu gdje su u detalje opisana prava i duznosti poslodavca i zaposlenog, ali sta to vrijedi kad ljudi pristanu raditi na crno sto moraju, poslodavac zaposljava na crno sto mu odgovara, drzavu nije briga, a ostatak drustva je previse lijen da se buni protiv toga. Zamisli sta bi bilo od, recimo, poljoprivrede da sva sredstva namjenjena poticajima uistinu odu stvarnim poljoprivrednicima, kao sto to normira zakon? Pravni okvir ove drzave je odlican, to nemoj uopste sumnjati, nasi zakoni nisu nastali juce, pa da kazes da nisu bas nesto. Oni su u 95% materije na nivou EU, a bez ikakve sumnje su u mnogo cemu napredniji od zakona zemalja iz okruzenja.

Dakle zakoni nisu problem, problem je javasluk vlasti i pasivnost naroda, a to je vise pitanje sociologije i psihologije nego prava... Mozda nam jednog dana udari iz guzice u glavu pa se pokrenemo, samo da ne bude vec prekasno za drzavnu imovinu i resurse :(
ZNAM, JASNO JE MENI STA TI ZELIS RECI :)
stvar je u tome sto se zakoni ne provode jer je truhlo od vrha prema korijenu, od vlasti prema narodu...
zasto bi oni glasali za zakon kojim se kaznjavaju enormno oni koji uposljavaju radnike na crno kada u parlamentu sjedi 60% onih koji su poslodavci? :D bil ti sebi ruku sjekao sam kad već možeš dograditi još jednu? :D nikad...

e tu jedino pomaže pobuna naroda i aktivističke SAMOSTALNE organizacije koje prate rad i koje nisu povitljive ovima sa vrha...
da, sto se tice privrede, da su sredstva koja se prestavljaju kao ulozena, stvarno ulozena mi i eu snadbjevali mesom vodom i mlijekom

AL NAJLAKŠE JE REĆI, LEZI HLJEBU DA TE JEDEM, dobro mi je iimam milju plate i autić, komso nema sta jedsti, djeca mu gladna, ma njegov problem, ko mu je kriv nek digne kredit i zapoli se za 15 000 u nekoj firmi, najlakse je ekati posao da sam dođe, a kad te klepi po ušima pa ti ta milja bude dovoljna da imas jesti i platiti režije a more i planinu vidis samo na slikama e onda ce iz guzice u glavu ... a mozda ni tada...
limeni

#81 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by limeni »

Comrad wrote:Zato sto smo lijeni i nepismeni, ustvari neinformisani. Mislimo da nista ne mozemo promjeniti, tako je kako je. A garantujem vam da bi se svaka odluka mogla promjeniti samo da im se 100k ljudi stvori pred vladama. Svaku odluku!

Evo npr svake godine, ali bukvalno svake godine oni nesto poskupe. Iskoristi se fino ljenost naroda, svi umorni od proslava, mahmuraju okolo dok glavonje povecavaju cijene grijanja, plina, vode itd. I onda bosnjo tamo nekad u martu-aprilu skonta da ga je neko zajebo i da je te zime potrosio duplo vise nego prosle.
bilo nas je na protestu, odem na proteste protiv saveza i bjezim od drotova kad cujem zenetine stare kako govore muriji "ubijte ih" :shock: ..bilo je jos masa protesta ali nemas od toga nista..odgorvni ljudi sjede u sigurnom i smiju nam se...
ne mozes ti nista postici i da dodje 100k ljudi, cak u jednoj njemackoj gdje vlast zeli praviti novu zelj. stanicu su protesti bili uzalud..milijarde se ulazu u nesto sto strasno dobro funkcionise, a jednostavno se radi o zemljistu iza stanice gdje ce se praviti ogromna naselja..druga je stvar sto smo mi lijeni i zadovoljni s ovim sto imamo..
htcxone

#82 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

limeni wrote:

bilo nas je na protestu, odem na proteste protiv saveza i bjezim od drotova kad cujem zenetine stare kako govore muriji "ubijte ih" :shock: ..bilo je jos masa protesta ali nemas od toga nista..odgorvni ljudi sjede u sigurnom i smiju nam se...
ne mozes ti nista postici i da dodje 100k ljudi, cak u jednoj njemackoj gdje vlast zeli praviti novu zelj. stanicu su protesti bili uzalud..milijarde se ulazu u nesto sto strasno dobro funkcionise, a jednostavno se radi o zemljistu iza stanice gdje ce se praviti ogromna naselja..druga je stvar sto smo mi lijeni i zadovoljni s ovim sto imamo..
SLIČNA SITUACIJA I KADA SU BORCI-INVALIDI PROTESTVOVALI I POČELI GAĐATI KAMENJEM I IDU KOMENTARI divljaci, budale !!! E TO JE TO KOD NAS, KAD TREBA PLJUVATI PRVI SMO, kada treba raditi nesto konstruktivno i dati dobar prijedlog , nema nas na mapi, a kad neki i da prijedlog, eto pljuvaca da kazu kako njegov prijedlog je zalosno-smijesan
insomnia78

#83 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by insomnia78 »

Ja cu lajkati na FB, pikal se to?

s' moje sokocalo
Avetinho

#84 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Avetinho »

insomnia78 wrote:Ja cu lajkati na FB, pikal se to?
Ima ih ovdje mnogih koji bi se pod tenkove bacali, ali iza svojih monitora.
esad_plavi

#85 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by esad_plavi »

Ja Sam Odavle wrote:
insomnia78 wrote:Ja cu lajkati na FB, pikal se to?
Ima ih ovdje mnogih koji bi se pod tenkove bacali, ali iza svojih monitora.
cuj bacili, razbili bi ih bolan :D
htcxone

#86 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

don džonson wrote:
htcxone wrote: SLIČNA SITUACIJA I KADA SU BORCI-INVALIDI PROTESTVOVALI I POČELI GAĐATI KAMENJEM I IDU KOMENTARI divljaci, budale !!! E TO JE TO KOD NAS, KAD TREBA PLJUVATI PRVI SMO, kada treba raditi nesto konstruktivno i dati dobar prijedlog , nema nas na mapi, a kad neki i da prijedlog, eto pljuvaca da kazu kako njegov prijedlog je zalosno-smijesan
... jok eto normalni će ljudi razbijat i bacat kamenje...
a to sto su ti ljudi BRANILI moju i tvoju guzicu pa sad imaju 50 maraka mjesecno je NORMALNO JEL?
ja se stidim takvih misljenja kao sto je tvoje, ti ljudi su zadnji pokusaj neke pravde pokusali pronaci na ulici gdje su satima trazili da im se neko obrati i NIKO, NIKO se nije udostojio izaći da razgovara sa njima... ti ljudi su ostali bez zdravlja, posla, dijelova tijela sa psihičkim posljedicama da bi ja i ti mogli srat po forumu i za tebe su divljaci jer su u OČAJU posegnuli za tim vidom objašnjenja situacije... da ovi ljudi nasi imaju obraza pridruzili bi im se tad i pomogli a ne kao ti nazivali ih divljacima... FUJ!
Skyfox

#87 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Skyfox »

Gledam u subotu u Mercatoru studenti prodaju neke slikovnice za nezbrinutu djecu ili tako nesto. Cijena je vise nego simbolicna, ma niko ih ne zarezuje! Zabili nosove u svoja polunapunjena kolica i kontaju da im i nije tako lose.

Totalna odvojenost od socijalne patnje drugih i apatija... Ja tako vidim skoro cijelo nase drustvo.
I ko bi trebao da protestvuje?
Avetinho

#88 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Avetinho »

Skyfox wrote:Gledam u subotu u Mercatoru studenti prodaju neke slikovnice za nezbrinutu djecu ili tako nesto. Cijena je vise nego simbolicna, ma niko ih ne zarezuje! Zabili nosove u svoja polunapunjena kolica i kontaju da im i nije tako lose.

Totalna odvojenost od socijalne patnje drugih i apatija... Ja tako vidim skoro cijelo nase drustvo.
Pa jesi li kupio koju slikovnicu?
Fule_sa

#89 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Fule_sa »

T-Rexx wrote:Ako postoji jedna zemlja na svijetu u kojoj gradjani trebaju/moraju da se organizuju i izadju na proteste, onda je to nasa zemlja! Ali mi sutimo! Zasto potvrdjujemo onu narodnu izreku da narod zasluzuje vlast kakvu ima?
Rado bih ja to, al je cinjenica da su samo dvije laste ovdje, ovdje u ranom proljecu!
hzsa22

#90 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by hzsa22 »

Skyfox wrote:Gledam u subotu u Mercatoru studenti prodaju neke slikovnice za nezbrinutu djecu ili tako nesto. Cijena je vise nego simbolicna, ma niko ih ne zarezuje! Zabili nosove u svoja polunapunjena kolica i kontaju da im i nije tako lose.

To je onaj fazon, slikovnica 5 KM, 4 KM udruzenju kojeg su oni clan i marka za nezbrinutu djecu. Jednom se oprzio, nikad' vise.. Thanks but no thanks ;)
htcxone

#91 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

http://www.facebook.com/RPBiH eto vam prilike da protestvujete :) svi do jednog
SDA SDP SBB

#92 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by SDA SDP SBB »

Kakvi mi i naši protesti večeras stao Gras možda 20 osoba i ja stali na šine da im ne damo u garažu a neko govori ludi neko glupi a opet neki samo nijemo prolaze. Ovo je jedan od slučaja ovdje je narod naviknut na to da mu nije dobro i čudo bi bilo da nam je dobro. Narode budi se pa vidiš li gdje smo da još malo pa nečemo imati hljeba da jedemo ako nećete pokrepajte kao pacovi u kaci pune vode. :-) :-) :-) :-)
htcxone

#93 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by htcxone »

SDA SDP SBB wrote:Kakvi mi i naši protesti večeras stao Gras možda 20 osoba i ja stali na šine da im ne damo u garažu a neko govori ludi neko glupi a opet neki samo nijemo prolaze. Ovo je jedan od slučaja ovdje je narod naviknut na to da mu nije dobro i čudo bi bilo da nam je dobro. Narode budi se pa vidiš li gdje smo da još malo pa nečemo imati hljeba da jedemo ako nećete pokrepajte kao pacovi u kaci pune vode. :-) :-) :-) :-)
jah, najlakse je reci ne moze, sta cemo mi, sjesti i plakati, drugi ce za tebe, ne brini...
muzicar_iz_parka

#94 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by muzicar_iz_parka »

A gdje je to izlazak na ulice donio ogromnu promjenu???

Navedite mi jedan primjer mirnih demonstracija bez korištenja sile koji je zbacio neku vlast, a nakon toga za građane bilo bolje u državi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Truba »

ne dam pare za slikovnice
al ubacim koju marku za narodnu kuhinju
samo za narodnu kuhinju imaret i kruh svetog ante dajem
Avetinho

#96 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Avetinho »

muzicar_iz_parka wrote:A gdje je to izlazak na ulice donio ogromnu promjenu???

Navedite mi jedan primjer mirnih demonstracija bez korištenja sile koji je zbacio neku vlast, a nakon toga za građane bilo bolje u državi.
U kom smislu bolje? U kom roku bolje? Materijalno, odmah, nakon 10 godina?

Primjera mnogo. U skorije vrijeme -- sav Istocni blok (pa eto cak mozda i Rusija :wink: ).
Avetinho

#97 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Avetinho »

Black swan wrote:

ne dam pare za slikovnice
al ubacim koju marku za narodnu kuhinju
samo za narodnu kuhinju imaret i kruh svetog ante dajem
Treba davati samo ondje gdje 100% znas da svi novci (ili bar velika vecina) ide onima koji su u nevolji.
muzicar_iz_parka

#98 Re: Zasto ne protestujemo??

Ja Sam Odavle wrote: U kom smislu bolje? U kom roku bolje? Materijalno, odmah, nakon 10 godina?

Primjera mnogo. U skorije vrijeme -- sav Istocni blok (pa eto cak mozda i Rusija :wink: ).
Poznate "revolucije" od oktobarske 1918 godine pa do današnjih u arapskom svijetu su većinom djelo raznoraznih tajnih službi i smjene u samim elitama (kao npr. u Egiptu kada je vojska otkazala poslušnost Mubaraku).
Istočni blok se raspao sam od sebe zbog bankrota socijalizma, nepostojanja konsenzusa između pojedinačnih republika bivšeg SSSR-a, šta se dešava sa mirnim demonstracijama i kolika je njihova snaga, moglo se vidjeti 1956 u Mađarskoj ili 1968 u Čehoslovačkoj.
Avetinho

#99 Re: Zasto ne protestujemo??

Post by Avetinho »

muzicar_iz_parka wrote:
Ja Sam Odavle wrote: U kom smislu bolje? U kom roku bolje? Materijalno, odmah, nakon 10 godina?

Poznate "revolucije" od oktobarske 1918 godine pa do današnjih u arapskom svijetu su većinom djelo raznoraznih tajnih službi i smjene u samim elitama (kao npr. u Egiptu kada je vojska otkazala poslušnost Mubaraku).
Istočni blok se raspao sam od sebe zbog bankrota socijalizma, nepostojanja konsenzusa između pojedinačnih republika bivšeg SSSR-a, šta se dešava sa mirnim demonstracijama i kolika je njihova snaga, moglo se vidjeti 1956 u Mađarskoj ili 1968 u Čehoslovačkoj.
Sta ces, nekad upali, nekad ne upali.

Kad se govori o "mirnim demonstracijama", ne mozes ocekivati promjenu preko noci. Najbolji ti je trenutno primjer Sirija, gdje su protesti poceli mirno, a trenutno je Sirija u fazi raspada, jer diktator jos uvijek kontrolise dovoljno vojske, a vlast nece da preda.

"Mirne demonstracije" moraju imati zaledje u vojsci ili policiji. Ako nemaju, nek im je bog na pomoci.

O Istocnom bloku: naravno da mu je bilo vrijeme, ali su i nemiri pogurali stvar.
muzicar_iz_parka

#100 Re: Zasto ne protestujemo??

Ja Sam Odavle wrote: Sta ces, nekad upali, nekad ne upali.

Kad se govori o "mirnim demonstracijama", ne mozes ocekivati promjenu preko noci. Najbolji ti je trenutno primjer Sirija, gdje su protesti poceli mirno, a trenutno je Sirija u fazi raspada, jer diktator jos uvijek kontrolise dovoljno vojske, a vlast nece da preda.

"Mirne demonstracije" moraju imati zaledje u vojsci ili policiji. Ako nemaju, nek im je bog na pomoci.
U Siriji je sukob na bazi etničkih i vjerskih podjela, Aleviti protiv Sunita, dok su nac. manjine na strani ovih prvih.
Bez obzira koliko se to željelo predstaviti kao "borba naroda za demokratiju", jasno je petljanje sa strane od Emirata, S. Arabije, Turske, pa djelimično i zapadnih država poput Amerike, sa ciljem promjene režima. Kad još dodamo dolazak raznoraznih pobunjenika iz ostalih arapskih država koji se bore na strani opozicije, onda to više i nije islključivo unutrašnji sukob.
To ti je baš suprotan primjer nekih mirnih promjena postignut demonstracijama.
Post Reply