Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Sinapsa

#801 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Sinapsa »

Skijaš wrote:
Krushna mrva wrote:nivo ti je ocit kad ste vas 3-4 u stanju braniti nesto sto svi normalni ljudi osudjuju.
Roditelji iz Konjević Polja su u pravu pokušavajući privući pažnju na nepravdu koju se čini, a ti ako imaš bolju metodu da im predložiš, ne znam šta te u tom sprečava ?
Mene veoma interesuje konkretan odgovor na ovo pitanje.
@Krushna mrvo, cekam tvoj odgovor i hocu da znam o cemu pricas...
Sinapsa

#802 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Sinapsa »

uglavnomja wrote:maske su skinute ...

kratko i jasno :thumbup:
"Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih. Država u kojoj smo svi mi, njeni građani, jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji več svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine."

Cije maske?
uglavnomja

#803 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

Sinapsa wrote:

"Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih. Država u kojoj smo svi mi, njeni građani, jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji več svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine."

Cije maske?

odakle ti je ovaj citat????

bih nije drzava gradjana, nego drzava sa 2 entiteta, sa minimalnim krovnim zajednickim zakonima. fakticki dvije drzave u jednoj, osim vojske, para, tablica, carina, medjunarodne zvanicne poltike, reprezentacija ... sve ostale je na volju entitetima.

nigdje u ustavu ne pise gradjanin, koliko znam :D
sve nesto okolo naokolo, te drzavljani te lica koja borave, te lica koja imaju drzavljanstvo ... ali ne sjecam se da se rijec gradjanin upotrebljava.

morebitno grijesim, ne da mi se gugliti ... :oops:

sto je nebitno jer u praksi postoje 3 konstitutivna naroda i ostali, a ti ostali po ustavu nisu jednakopravni.
udrch

#804 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by udrch »

udrch wrote:"Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih. Država u kojoj smo svi mi, njeni građani, jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji več svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine."

Image

kakvim ljudima može ovo smetati?
ovo sam napisao danas u 13h i 15 min..četiri sata kasnije frajer na raspravu povodom tog citata kaže:
Postao/la uglavnomja dana 24 dec 2013, 17:12
maske su skinute ...

nekih 6 sati kasnije frajer pita:
Postao/la uglavnomja dana 24 dec 2013, 23:16
:lol: :lol: :lol:

ako u tebi ima imalo dostojanstva i ponosa, poštedi nas ove patnje, samobanuj se, da se ne moramo stiditi radi tebe..
Sinapsa

#805 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Sinapsa »

uglavnomja wrote:
Sinapsa wrote:

Cije maske?

bih nije drzava gradjana, nego drzava sa 2 entiteta, sa minimalnim krovnim zajednickim zakonima. fakticki dvije drzave u jednoj, osim vojske, para, tablica, carina, medjunarodne zvanicne poltike, reprezentacija ... sve ostale je na volju entitetima.

nigdje u ustavu ne pise gradjanin, koliko znam :D
sve nesto okolo naokolo, te drzavljani te lica koja borave, te lica koja imaju drzavljanstvo ... ali ne sjecam se da se rijec gradjanin upotrebljava.

morebitno grijesim, ne da mi se gugliti ... :oops:

sto je nebitno jer u praksi postoje 3 konstitutivna naroda i ostali, a ti ostali po ustavu nisu jednakopravni.
citat je sa stranice prvoga marta, kojeg je @udrch postao...
Tek nakon tvoje replike sam obratio paznju na tvoje zadnje postove i ako nisi zlonamjeran, ne znam sta hoces da kazes. Da li se ljudska prava stanovnika Konjevic Polja postuju ili ne?
Helikopter

#806 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Helikopter »

@Paranoid,
Kada se kaze takozvane Bosnjacke stranke ili takozvani Bosnjacki politicki predstavnici misli se na one koji su izabrani vecinom glasova Bosnjackih gradjana (i bosnjacka pozicija i Bosnjacka opozicija) da stite Bosnjacke sveukupne interese a ne da rade sve protiv interesa Bosnjaka od kojih su izabrani. Zato im i jeste nadimak takozvani.
stari grad Visegrad

#807 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by stari grad Visegrad »

Poruka UNICEF-u učenika Osnovne škole Kovačići: Djeci iz Konjević-Polja treba vaša pažnja
Učenici sarajevske Osnovne škole Kovačići danas su se, nakon priredbe posvećene Božiću i Novoj godini, obratili UNICEF-u pismom u kojem kažu:
"Pozivamo vas, kao međunarodnu organizaciju s posebnim ciljevima i odgovornošću u zaštiti prava djece širom svijeta, pa tako i u BiH, da odbacite sve pravne prepreke, zanemarite političke interese i nadmudrivanja ministara iz RS-a i FBiH, te pređete preko izjava političara, direktora i roditelja! Usmjerite svoju pažnju samo na njih, dječake i djevojčice iz Konjević-Polja koji od septembra ne idu u školu, ispunite svoju misiju i omogućite im prava kao i svoj drugoj djeci i na način kako su ona definisana u Konvenciji o zaštiti dječijih prava."

U pismu stoji i ovo: "Mi imamo mogućnost da se školujemo, da učimo maternji jezik i da biramo predmete - djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja to nisu u mogućnosti. Konvencija o zaštiti dječijih prava kaže suprotno, prava bi morala biti ista za svako dijete i jednako dostupna svoj djeci, bez obzira na to da li žive u Sarajevu ili Konjević-Polju. Ili u bilo kojem drugom gradu ili selu u BiH."

Učenici škole na Grbavici, najbliže šatorima u kojima roditelji iz Konjević-Polja od 9. oktobra traže upravo ovo što stoji u njihovom pismu, organizovali su prikupljanje hrane i odjeće za učenike iz ovog podrinjskog mjesta, 100 knjiga školske lektire i slatkiše, te ih ugostili na školskim priredbama:

"Sada je red na vas u Uredu UNICEF-a za BiH", kažu ova djeca, tražeći od UNICEF-a da bude na strani njihovih vršnjaka.
Djeca su poslala pismo UNICEF-u BiH. Od toga nema koisti, jer da je to neki pravi UNICEF-ovci oni bi prvi reagovali, ali nisu nikad reagovali, to su kamuflrani zlobnici. Dijasporci posaljite ovo pismo svjetskom UNICEF-u.
Last edited by stari grad Visegrad on 25/12/2013 01:21, edited 1 time in total.
huone

#808 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by huone »

Rijaset IZ u BiH zabrinut jer nastavnici traže da bošnjačka djeca pripremaju božićne recitale

SARAJEVO - U nekoliko posljednjih dana više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola obratilo se Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom, kako su isticali, nesvakidašnjeg i za njih zabrinjavajućeg ponašanja nekih prosvjetnih radnika u pogledu obilježavanja božićnih blagdana u školama.

Kako iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH pojašnjavaju, roditelji ističu kako neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske, u ovom slučaju katoličke, naravi i to se dešava u odjeljenjima gdje gotovo da i nema učenika katoličke vjere.

- Ne sporeći pravo i mogućnost da se u školama, uz saglasnost i konkretne instrukcije resornog ministarstva, omogući za školski ambijent primjeren način obilježavanja tih blagdana za učenike katoličke vjere, Islamska zajednica izražava zabrinutost nastojanjima nekih prosvjetnih radnika da u te programe uključuju učenici koji po njihovom i opredjeljenju njihovih roditelja slijede druga vjerska opredjeljenja – stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Mišljenja su da takvi postupci ne doprinose boljim međureligijskim i međunacionalnim odnosima a mogu se razumjeti i kao narušavanje prava na slobodu vjere jer dolaze od nastavnika, a učenici nerijetko nastavničke zahtjeve doživljavaju kao svoje obavezne zadatke.

- Islamska zajednica očekuju od nadležnog ministarstva i obrazovnih vlasti u cjelini da mudrim i jasnim instrukcijama po ovom pitanju reaguju u smislu dosljednog poštivanja vjerskih prava i sloboda svakog učenika bez obzira kojem opredjeljenju ili uvjerenju pripadao - navode iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/18674 ... itale.html

Mi ne mozemo da se u Federaciji u gradovima gdje smo vecina izborimo za svoja prava a da pomognemo djeci u genocidnom entitetu...
AkHolic

#809 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

Sinapsa wrote: Da li se ljudska prava stanovnika Konjevic Polja postuju ili ne?
Znam pitanje nije upućeno meni ...
Treba znati,pravo na školovanje na maternjem jeziku ne garantiraju ni međunarodni ni domaći propisi.Za manjinske etničke grupe to "pravo" je i kad jest priznato uvjetovano je najčešće brojem učenika.Neracionalno bi bilo organizirati nastavu primjerice za 1 ili 5 učenika.
AkHolic

#810 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

udrch wrote:"Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih. Država u kojoj smo svi mi, njeni građani, jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji več svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine."

Image

Nešto nalik tomu,nudio je svojedobno Milošević S. u okviru koncepta "moderne federacije" a Hrvatima,Makedoncima Bošnjacima,Slovencima i ostalima živo se jebalo za "ravnopravnost "u Vranju i Krivoj Palanci.Trebaš znati,Srbima iz manjeg entiteta živo se jebe za jednakopravnost u Federaciji.
O jednakopravnosti i suživotu na prvom mjestu Bošnjaka i Hrvata koji su je i formirali ima smisla govorit u Federaciji BiH.
Havatar

#811 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

AkHolic wrote:

Image

Nešto nalik tomu,nudio je svojedobno Milošević S. u okviru koncepta "moderne federacije" a Hrvatima,Makedoncima Bošnjacima,Slovencima i ostalima živo se jebalo za "ravnopravnost "u Vranju i Krivoj Palanci.Trebaš znati,Srbima iz manjeg entiteta živo se jebe za jednakopravnost u Federaciji.
O jednakopravnosti i suživotu na prvom mjestu Bošnjaka i Hrvata koji su je i formirali ima smisla govorit u Federaciji BiH.
Svi narodi sui konstitutivni na svim dijelovima Bosne i Hercegovine tako da ti ovakvim postovima samo pokazujes svoje neznanje i zelju za ugnjetavanjem drugacijih od tebe.
AkHolic

#812 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

Havatar wrote:
AkHolic wrote:

Image

Svi narodi sui konstitutivni na svim dijelovima Bosne i Hercegovine .
Konstitutivnost naroda nije pravno definirana,određena.To je pojam sam za sebe,bez ikakva sadržaja.
Last edited by AkHolic on 26/12/2013 21:38, edited 1 time in total.
Lug

#813 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Lug »

AkHolic wrote:Konstitutivnost naroda nije pravno definirana,određena.To je pojam sam po sebi,bez ikakva sadržaja.
pa zasto onda 10% bosanskih Hrvata u BiH ima sve poluge vlasti kao i 50% Bosnji, ako konstutivnost nije definisana i ne znaci nista? :-)
AkHolic

#814 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

Lug wrote:
AkHolic wrote:Konstitutivnost naroda nije pravno definirana,određena.To je pojam sam po sebi,bez ikakva sadržaja.
pa zasto onda 10% bosanskih Hrvata u BiH ima sve poluge vlasti kao i 50% Bosnji, ako konstutivnost nije definisana i ne znaci nista? :-)
Super,extra,treba samo otic u OHR i objasnit ljudima da su narodi konstitutivni na svakom djelicu teritorija i da mogu birat jezik i školski program.U čemu je problem ?
udrch

#815 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by udrch »

možeš li definisati to što želiš da kažeš..rijetki su ljudi koji u ovoj zemlji negiraju konstitutivnost naroda..
AkHolic

#816 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

udrch wrote:možeš li definisati to što želiš da kažeš..rijetki su ljudi koji u ovoj zemlji negiraju konstitutivnost naroda..
Konstituvnost naroda je nekakav počasni naziv za tri bh naroda.Taj počasni naziv ne osigurava po automatizmu ni jedno drugo pravo što znači da je neutemeljeno pozivati se na konstitivnost u traženju prava koja nisu propisana normama pravnog poretka.
udrch

#817 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by udrch »

AkHolic wrote:
udrch wrote:možeš li definisati to što želiš da kažeš..rijetki su ljudi koji u ovoj zemlji negiraju konstitutivnost naroda..
Konstituvnost naroda je nekakav počasni naziv za tri bh naroda.Taj počasni naziv ne osigurava po automatizmu ni jedno drugo pravo što znači da je neutemeljeno pozivati se na konstitivnost u traženju prava koja nisu propisana normama pravnog poretka.
kakve to veze ima sa djecom u školi u Konjević polju koji su svi Bošnjaci..Srba nema nikako u školi, ali imaju sva prava..
po Ustavu Šumske svi imaju pravo na svoj maternji jezik..kako se došlo do toga da su obezbjeđena prava učenicima srpske nacionalnosti u školi u kojoj ih nema meni nije nikako jasno..
jel tebi?
AkHolic

#818 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by AkHolic »

udrch wrote:
AkHolic wrote:
kakve to veze ima sa djecom u školi u Konjević polju koji su svi Bošnjaci..Srba nema nikako u školi, ali imaju sva prava..
po Ustavu Šumske svi imaju pravo na svoj maternji jezik..kako se došlo do toga da su obezbjeđena prava učenicima srpske nacionalnosti u školi u kojoj ih nema meni nije nikako jasno..
jel tebi?
Ima jer se konstitutivnost poteže kao argument.
udrch

#819 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by udrch »

nemoj me pogrešno shvatiti, ali nemam namjeru ublehariti oko konkretnih stvari..
Havatar

#820 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

Zato sto i jeste argument i to znaci da ne smije biti zakinut ni po jednom osnovu i konstitutivan narod je za stepen iznad nacionalnih manjina i da se na nijednom dijelu teritorije ne smije donijeti odluka koja je protiv tog naroda i koja ga ugrozava.
Lug

#821 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Lug »

Kasno Marko na Kosovo stize..
uglavnomja

#822 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

Havatar wrote:Zato sto i jeste argument i to znaci da ne smije biti zakinut ni po jednom osnovu i konstitutivan narod je za stepen iznad nacionalnih manjina i da se na nijednom dijelu teritorije ne smije donijeti odluka koja je protiv tog naroda i koja ga ugrozava.

znaci ona o jednakopravnosti svih gradjana je suplja :roll:

postoje jednakopravniji, konstitutivni, komada 3, i svi ostali manje jednakopravni ...
Havatar

#823 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Havatar »

uglavnomja wrote:
Havatar wrote:Zato sto i jeste argument i to znaci da ne smije biti zakinut ni po jednom osnovu i konstitutivan narod je za stepen iznad nacionalnih manjina i da se na nijednom dijelu teritorije ne smije donijeti odluka koja je protiv tog naroda i koja ga ugrozava.

znaci ona o jednakopravnosti svih gradjana je suplja :roll:

postoje jednakopravniji, konstitutivni, komada 3, i svi ostali manje jednakopravni ...
Nema to nikakve veze sa tim posto je konstitutivnost uvedena da ne bi niko od tri strane bio zakinut i to je zastitni mehanizam .
uglavnomja

#824 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by uglavnomja »

Image

[/quote]

haj se vi dogovorite ...

znaci, ovo je jedna od milion istih politickih platformi, mislim sa istim rijecima, ali sa duboko, polarno, razlicitim znacenjem i ciljevima, koja se pojavila u zadnjih 15 godina.

a 3 konstitutivna su :roll: najveca greska dejtonskog sporazuma.

Havatar wrote: Nema to nikakve veze sa tim posto je konstitutivnost uvedena da ne bi niko od tri strane bio zakinut i to je zastitni mehanizam .
Basvod

#825 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?

Post by Basvod »

Konstitutivnost i jednakopravnost naroda je izgleda jedino moguce osigurati na nivou drzave. Na nizim nivoima vlasti entitetima, kantonima, opstinama... tesko ili nikako. 15 proteklih godina je dokaz da to niko ne zeli, cak i OHR je digao ruke.
Post Reply